Qatarese regering slaat terug: ‘Hun kritiek op het WK is ongepast’

Woensdag, 5 mei 2021 om 13:46Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 13:48

De regering in Qatar kan zich niet vinden in de kritiek die is ontstaan over het te organiseren WK en men 'hoopt op meer begrip', zo heeft hoofd voorlichting Thamer Al Thani laten weten tegenover persbureau DPA. Al Thani is van mening dat de buitenwacht verkeerd is geïnformeerd en er daardoor niet op een eerlijke manier is gereageerd. Wel staat hij achter de acties die verschillende landen hebben ondernomen om de mensenrechten onder de aandacht te brengen.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door speedyafc)

Staat hij er nou achter of vindt hij het ongepast? Zacht gezegd willen ze gewoon dat iedereen zijn mond houdt.

5 mei 2021 om 13:57

Het is heel erg onduidelijk. Denk dat de schrijver van dit artikel veel heeft weggelaten. Ik neem aan dat die woordvoerder voorbeelden gegeven heeft, meer uitleg, etc.

Dis is zo onduidelijk en beknopt.

5 mei 2021 om 14:03

Eigenlijk is het best duidelijk. Hij zegt dat ze al bezig zijn, maar dat dit soort hervormingen tijd kosten. En men heeft kritiek zonder dat ze de progressie zien.

En dat kan ik begrijpen. Ik hoop alleen dat er ook daadwerkelijk progressie geboekt wordt

5 mei 2021 om 15:07

Je moet je heel goed afvragen wat deze "persoon" progressie noemt
Het zal vast een dode gemiddeld minder per jaar zijn oid

Deze "mensen" hebben 0,0 aan normen en waarden en noemen dat cultuurverschil
Geen respect hebben voor mensen is geen cultuurverschil
Net zo min als misbruik maken van de veelal ellendige omstandigheden waar deze "arbeiders" ( lees slaven) vandaan komen
Paspoorten worden ingenomen want je wilt toch werken
Deze moderne slaven leven in Qatar onder erbarmelijke omstandigheden
En betalen hoge bedragen (deel van het salaris wordt automatisch ingehouden) om in dat huis te mogen wonen met zijn dertigen zinder douche en 1 toilet

Leuk voor Qatar dat ze zo'n goede ontwikkeling doormaken. Maar die 6.500+ overleden arbeidsmigranten kunnen we niet negeren. Hopelijk neemt de Fifa in het vervolg de huidige ontwikkelingen in het land mee alvorens wk's worden toegewezen.

5 mei 2021 om 14:17

Die 6.500+ overleden arbeidsmigranten kunnen we zeker niet negeren, maar wel grotendeels op het conto schrijven van de Fifa.
Want dat is de organisatie die zich heeft laten omkopen om het WK in Qatar te kunnen organiseren.
Laten we maar hopen dat het op den duur inderdaad voor verbeteringen gaat zorgen in dat land en de verdere regio.

5 mei 2021 om 15:13

Er is nu inderdaad een criterium toegevoegd door de Fifa volgens mij arbeidsomstandigheden bij de toewijzing van een WK

5 mei 2021 om 19:19

Je kent de cijfers helemaal niet. 6500 arbeids migranten van de hoeveel? En over welke periode praten we dan? Wat zijn de sterfte cijfers van een vergelijkbare grote groep over dezelfde periode in het geboorteland van de migranten die niet gemigreerd zijn? Is dat lager dan 6500 of juist hoger?
Let wel, het is niet zo dat er 6500 arbeidsmigranten overleden zijn bij de bouw van de stadions. Het gaat om het geheel dus alle arbeidsmigraten die divese werkzaamhedne uitvoeren in Qatar.
Dus wat bedoel je met we kunnen het niet negeren? Ik denk dat we helemaal niet begrijpen waarover we het uberhaupt hebben.

Ah nou goed nieuws. Niets aan de hand dus. Wat zal iedereen zich nu een oen voelen.

5 mei 2021 om 14:13

Nou Migi, inderdaad voel ik me nu schuldig dat ik Qatar bekritiseerd heb. Wat een enorme fout van mij. Net als dat ik gisteren de trappen van Danillo, Di Maria en Kimpembe bekritiseerd heb. En het gebruiken van 'fuck off' door Kuipers gebagatelliseerd. Want ik heb begrepen van die door Qatar gesponsorde miljonairs dat iemand (na)trappen sportief en dus normaal is, dat fuck off zeggen heel slecht is (schorsing waardig) en dat je namelijk wel gewoon iemand mag uitschelden voor hoerenjong, want dat is normaal. Ik dacht alles te begrijpen, maar die Qatari hebben me het licht laten zien. Eeuwige dank!!!

Al die moraalridders in Nederland kunnen wel makkelijk iets roepen, maar ik geloof best dat er daar in grote lijnen wel positieve ontwikkelingen plaatsvinden. Net als in Saoedi-Arabië met MBS. Keulen en Aken zijn ook niet in 1 dag gebouwd. Die landen zijn daarnaast geografisch ook nog enigszins te managen. In Rusland of China ligt dat natuurlijk totaal anders.

5 mei 2021 om 14:14

Maar mag je dan geen kritiek hebben? Oprechte vraag of je dat vindt?

5 mei 2021 om 18:23

@formus
Zeker mag je wel kritiek hebben. Maar ik vind het in algemene zin nogal irritant dat veel Nederlanders denken alles beter te weten inzake mensenrechten etc. We trekken wat dat aangaat wel een erg grote broek aan. Iets meer bescheidenheid zou veel van die moraalridders sieren.

5 mei 2021 om 18:44

Ach ik vind het maar hypocriet allemaal. We vinden ons in Europa altijd zo geweldig en zijn zo goed in het wijzen naar anderen. Maar in tussentijd proberen wij mensen te stimuleren om Elektrisch te gaan rijden of een smartphone te hebben, waar kinderen in mijnen werken, met soms dood tot gevolg. En zo kan je nog 10.000 voorbeelden geven. En nee daarmee spreek ik het niet goed wat in Qatar gebeurt, maar dat land ontwikkeld zich super snel en over enkele tientallen jaren zal men vermoed ik liever in Qatar wonen dan in Nederland, het kost echter tijd en natuurlijk moet hier aandacht geschonken worden, maar niet door de bonden oid. Nee door grote instanties als Amnesty en Unicef. Help ze ipv ze te verafschuwen.

5 mei 2021 om 19:21

Kritiek mag je best hebben maar zou wel onderbouwd moeten zijn. Dat is hier niet het geval want we kennen de cijfers en achtergronden niet. Dan gaat een quote zijn eigen leven leiden.

5 mei 2021 om 14:16

In Qatar kopen machtshebbers een leeuw, panter of om het even wat voor junglekat als statussymbool, die ze te pas en te onpas meenemen in dure auto's, die met hetzelfde gemak worden aangeschaft als wij een kop koffie op het station kopen. Het wordt eveneens belangrijk gevonden dat die auto's te aller tijde glimmen en kosten noch water wordt bespaard - de moeite wordt uitbesteed - om ze ondanks de schaarste van water in die contreien dagelijks te wassen. Er zijn gelukkig oplossingen voor deze leefstijl gevonden in het land - oliegeld geeft een hoop mogelijkheden - en ook over de mogelijkheden om een WK te organiseren in een land waar voetbal geen volkssport is en gras niet groeit wordt niet getwijfeld.

Ik snap dus wel dat het inderdaad een stuk moeilijker is om duizenden doelbewust binnengehaalde lagelonenarbeiders een goed loon, veilige werkomstandigheden en humane leefomstandigheden te kunnen garanderen. Laat die Nepalezen niet zo klagen zeg! En die westerse media al helemaal niet! Keulen en Aken zijn ook niet in één dag gebouwd. En vergeet niet dat Qatar zo groot is als Noord-Brabant en Gelderland, dus geografisch is het ook allemaal niet zo gemakkelijk!

Mooi dat mensen opkomen voor mensenrechten. Ik vraag mij wel af wie bepaalt wat een mensenrecht is? Daarnaast moeten we vanuit het westen een stoppen met het imposeren van westerse normen en waarde op andere landen. Er kleeft hier genoeg bloed aan de handen van de westerse wereld en ik beloof je dat dat er meer zijn dan 6500. Maar toch bestaat het lef om naar andere landen te wijzen. Wellicht weten de mensen niet wat de westerse landen allemaal uitspoken.

5 mei 2021 om 14:10

Je hebt geljik, de vorige keer dat in een "westers land" een WK werd georganiseerd zijn de stadiums ook door moderne slaven gebouwd. Ben je nu niet een beetje tegengas aan het geven om maar tegengas te geven? Het gaat hier om de manier waarop dit WK tot stand komt, de reactie van voetbalbonden die op dat WK actief gaan zijn en het wordt gepost op een website die over voetbal gaat. Dat er ergens oorlog wordt gevoerd (ofzo) waarbij ook mensen doodgaan is niet relevant in deze discussie.

5 mei 2021 om 14:17

Stadia?

5 mei 2021 om 14:18

Duidelijk iemand die zijn Grieks kent ja.

5 mei 2021 om 14:54

Stadia is het meervoud van stadium en niet van stadion. Ook al zijn beide woorden afgeleide van het Griekse woord stadion.Ikzelf vind het ook helemaal geen mooie meervoud voor een stadion maat wie weet wordt het nog algemeen geaccepteerd.

5 mei 2021 om 15:09

Stadium is Latijn en stadion is Grieks. Stadium volgt het model 'donum' en het nominatief meervoud van donum is 'dona', vandaar dat het meervoud van stadium stadia is. Stadion volgt echter het model 'ἔργον' (= ergon) en het nominatief meervoud daarvan is 'ἔργα', vandaar dat het meervoud van stadion stadia is.

Om god weet welke reden hebben mensen ooit beslist Latijn belangrijker te vinden dan Grieks waardoor de meervoudsvormen van Griekse leenwoorden wat vergeten zijn, maar dat maakt het uiteraard niet fout. Je kunt namelijk moeilijk iets fout hebben omdat je gewoon kennis omtrent het onderwerp hebt die anderen niet hebben.

Een gelijkaardig voorbeeld is de uitroep "eureka" (εὕρηκα / ηὕρηκα) van Archimedes. Dat is namelijk ook gewoon fout aangezien het "heureka" is. Alleen weet amper iemand vandaag de dag nog wat een spiritus asper is, dus algemeen wordt het aanvaard dat men eureka zegt. Maar dat maakt nog niet dat mensen die heureka zeggen, het fout hebben.

5 mei 2021 om 15:27

Goede uitleg Lierse. Je gaat nog een stap verder die ik niet wist. Eerlijk gezegd ook te kort grieks en latijn op school gehad.

5 mei 2021 om 14:13

Misschien heb je weleens van de 'Universele Verklaring van de Rechten van de Mens' (UVRM) gehoord? Die is in 1948 aangenomen in de algemene vergadering van de Verenigde Naties (VN). Er zijn 193 landen lid van de VN en die onderschrijven dus de UVRM. Één van de lidstaten is... Qatar.

5 mei 2021 om 14:44

Klopt, maar ook na 1948 zijn er gruwelen gepleegd tegenover de mens onder andere door westerse landen als Frankrijk. Leuk dat er wordt gedaan alsof we zoveel om mensenrechten geven maar het is nog niet zo lang geleden dat westerse landen zelf mensenrechten schonden, kijk maar naar Afrika in de 20e eeuw door landen als Frankrijk en Belgiã«. Over de VS wil ik niet eens beginnen, maar dit zijn de meest westerse landen.

5 mei 2021 om 14:13

Dus als morgen België beslist dat vrijheid van religie geen mensenrecht is en elke godsdienst buiten het christendom per wet verboden wordt dan ben je het daar mee eens want ja “wie bepaalt wat een mensenrecht is?”.

5 mei 2021 om 14:38

Mensenrechten zijn gewoon een verzameling verdragsbepalingen uit o.a. het EVRM, het IVBPR en het VN Handvest. Bovendien: dus omdat ik in een westers land woon, maar helemaal niets te maken heb (gehad) met moord, slavernij of wat dan ook (zelfs nog nooit een boete gehad), mag ik geen kritiek geven op mensen die slavernij in stand houden en bloed aan de handen hebben? Want een kromme argumentatie zeg. Ik vertegenwoordig geen land omdat ik er woon, ik zeg wat ik vind en dat heeft helemaal niets met lef of hypocrisie te maken. Ik vond het ook belachelijk dat Rusland het WK 2018 mocht doen (corruptie en je ziet het nu ook bij Navalny). Daar komt nog bij: mag je pas kritiek op iets hebben als je op ALLE humanitaire rampen, misstanden, etc. - en dan ZEKER die in de westerse wereld (stel je voor dat daar geen kritiek op wordt gegeven!) - kritiek hebt? Echt heel veel onzin.

5 mei 2021 om 15:37

@maestro jij denkt toch niet dat ik met bloed aan de handen de slavernij van lang geleden bedoel? Door westerse landen zijn talloze mensenrechten geschonden in het midden-oosten en noord-afrik de afgelopen 20 jaar mensen-rechten die zij zelf zogenaamd waarborgen maar die met gemak schenden zodra het hun uit komt.

5 mei 2021 om 17:08

Het schenden van mensenrechten vindt niet meer binnen de eigen grenzen plaats maar daar buiten.

5 mei 2021 om 15:15

Het boek Sapiens gelezen toevallig? Zo nee, wel een aanrader! Daar wordt dezelfde vraag gesteld; hoe bepalen we wat mensen rechten zijn?

ON: Het is goed dat er aandacht is voor de slachtoffers rondom het WK van Qatar. Echter, dezelfde vragen mogen we ook stellen bij het WK in Brazilie en Zuid-Afrika. In beide landen zijn hele woonwijken schoongeveegd voor de bouw van hotels en stadia. Een belangrijke vraag, bij een volgende toewijzing van een WK, wordt er dan wel rekening gehouden met in welke omstandigheden een WK-bid wordt gerealiseerd? Of kijkt de Fifa weer weg?

'qatarese regering slaat terug?' Hou toch op man VZ! Ik zie in het hele betoog niet één inhoudelijk tegenargument, laat staan een gekwantificeerd alternatief dat de claim staaft dat het aantal slachtoffers 'niet schrikbarend hoog' is. Er wordt werkelijk he-le-maal niets ingebracht dat een andere kijk op de zaken geeft of kan geven, laat staan dat hier de criticasters de oren wordt gewassen.

De statements die landen maken komen dus niet aan in Qatar, dat wordt afgeschilderd als ongepast. Dat is in ieder geval wel heel duidelijk.

5 mei 2021 om 14:32

En jij had verwacht dat Qatar zich ook maar iets aantrok van die statements. Ik denk dat er even om gelachen word en dat ze dan weer overschakelen op de orde van de dag en dat is stadions bouwen want er moet straks gevoetbald worden.....wat een feest.

Je hebt 6000+ dode arbeidsmigranten, en dan gaat hij zeggen dat er langzaam verbetering komt. Hij doet nu alsof dode arbeidsmigranten bij het proces horen. Het is vrij simpel, laat externe toezichthouders toe de werkomgeving te keuren. Kan je geen veilige werkomgeving garanderen, dan wordt er niet gewerkt.

Dat het even duurt om de arbeidsvoorwaarden te hervormen dat kan, maar de arbeidsomgeving aanpassen is gewoon een kwestie van geld en wil.

Dit kan in de categorie 'wij van WC-Eend...'

Ik had niet verwacht dat de woordvoerder van Qatar ook maar iets zou bevestigen betreffende de overleden arbeidsmigranten. Daarnaast geeft hij aan dat "de buitenwacht verkeerd is geïnformeerd" en "qatar heeft duidelijk progressie gemaakt en zal dat blijven doen", ik ben heel erg benieuwd wat hij daar dan exact mee bedoeld.

Het allergrappigste is dat deze "persoon" aangeeft dat ie zijn eigen werk slecht gedaan heeft
Hij is namelijk zelf "hoofd Voorlichting"
Ik begrijp ook wel dat deze titel met een beetje argwaan gelezen moet worden
Deze persoon is namelijk zelf degene die kiest welke informatie wij erover mogen inzien, namelijk het sprookje dat er 6 personen zijn overleden

Echter nu men hem niet gelooft laat ie zijn beste kant zien
Huilen en zeggen dat et zo hoort in hun cultuur (geen respect hebben is geen cultuurverschil hoor)
Hoofd oplichting zou betere accuratere titel zijn

Wat die de boer ervan vind kan me niets schelen
Hij en zijn broer waren ingehuurd voor promotie dus belangenverstrengeling

Onze BLM internationale zijn ook zo hypocriet als het maar kan
Samen in de spotlight gaan staan voor een dode in Amerika
Maar 6500 niet al te blanke doden boeit ze niets want ze komen er om geld verdienen

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 2.

Nederland

FIFA ranking: 14
2222 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. de LigtVerdediger00
M. BizotKeeper00
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger00
D. BlindVerdediger00
S. de VrijVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Joachim Löw is door Barcelona benaderd om na het EK met Duitsland de nieuwe hoofdtrainer van de club te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren