Quinten Timber verlaat Ajax voor transfervrije overstap binnen Eredivisie

Woensdag, 5 mei 2021 om 10:05Chris Meijer • Laatste update: 14:38

Quinten Timber gaat Ajax aan het einde van het seizoen achter zich laten voor FC Utrecht, zo maken de Domstedelingen via de officiële kanalen bekend. De negentienjarige centrumverdediger, de tweelingbroer van Jurriën Timber, was in Amsterdam in het bezit van een aflopende verbintenis. Ondanks dat Ajax zijn contract graag wilde verlengen, heeft Timber ervoor gekozen om transfervrij de overstap naar FC Utrecht te maken.

De middenvelder, die eveneens als rechtsback uit de voeten kan, tekent in zijn geboortestad een driejarig contract, dat hem tot medio 2024 aan FC Utrecht verbindt. Timber had volgens De Telegraaf eveneens de keuze uit verschillende (buitenlandse clubs), maar kiest met FC Utrecht voor ‘zijn sportieve ontwikkeling én voor een vertrouwde omgeving’. “Ik ben naar mezelf gaan kijken en heb overwogen welke stap ik wil gaan maken”, zegt Timber op de website van FC Utrecht.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

“Sportief gezien wil ik een mooie stap maken. FC Utrecht is een fantastische club, met fantastische fans. Ik vind de ambities die ze hebben heel mooi en wil daar graag een bijdrage aan leveren”, gaat hij verder. “Ik ben een middenvelder die veel ballen verovert en ervan houdt om de bal te hebben. Ik ben snel, krachtig, en heb goede voetbalkwaliteiten. En de rest? Dat zie je volgend jaar! Ik hou van deze stad en van deze club. Ik heb er veel zin in. Van kleins af aan kom ik hier al om wedstrijden te kijken met de buren. Nu mag ik hier voetballen: dat is prachtig.”

“Een echte Utrechtse jongen, die altijd de binding met de stad en de club gehouden heeft”, zo licht technisch directeur Jordy Zuidam de komst van Timber toe. “Een Utrechter die hier op de tribune heeft gestaan en eigenlijk nog zijn hele carrière voor zich heeft. Dat hij in deze fase van zijn carrière heel bewust voor ons kiest, met zijn potentie, en geloof heeft in onze plannen: daar zijn we ontzettend blij mee. Hij is een ontzettend talentvolle speler, met drive en iemand die veel energie legt wedstrijden. Het is hartstikke mooi om te zien hoe trots de familie is dat nu de cirkel rond is voor Quinten.”

Timber werd samen met zijn broer Jurriën in 2008 door Feyenoord weggehaald bij DVSU. Na zes jaar in de jeugdopleiding van de Rotterdammers te hebben gespeeld, maakten de tweelingbroers in 2014 de overstap naar Ajax. Waar Jurriën dit seizoen als centrumverdediger annex rechtsback zijn doorbraak in de hoofdmacht van de Amsterdammers beleeft, wachtte Quinten nog op zijn debuut. Hij kwam uiteindelijk wel tot veertig optredens voor Jong Ajax, waarin hij goed was voor drie doelpunten en zeven assists. Na Anastasios Douvikas, die overkomt vna het Griekse Volos, is Timber de tweede aanwinst voor FC Utrecht.


Poll

Goede zet van FC Utrecht?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

76 reacties (laatste reactie door daam)

En laatst nog jurrien gezien, dat de droom samen is om in ajax 1 te spelen. Nou tot zover dan jongens!

5 mei 2021 om 10:09

Kan nog altijd natuurlijk hè. Maar denk oprecht dat dit een goede stap is voor hem. Kwam gewoon (nog) tekort en dus niet aan spelen toe bij Ajax.

5 mei 2021 om 10:15

Als Ajax bereid is om over twee jaar er miljoenen voor te betalen, hoor je mij niet klagen. Het doet me goed om te lezen dat Utrecht spelers die jong, ambitieus en talent hebben, aantrekken. Hopelijk dat Timber het op het middenveld waar kan maken. Welkom.

5 mei 2021 om 10:33

Ook mooi dat het een jongen van de stad is. Geboren in Utrecht en heeft eerder gespeeld bij Dvsu in Lunetten. Ik ben benieuwd of hij gaat beginnen bij Jong Utr. of gelijk aansluit bij het 1e. Ik ben in ieder geval blij met zijn komst.

5 mei 2021 om 13:00

Ik neem aan dat hij wel aansluit bij het eerste. Zoveel alternatieven zijn er niet. Bergstrom zullen ze wel willen slijten die is voetballend te slecht, Hoogma zullen ze niet meer huren neem ik aan en Benamar is denk ik niet beter dan deze jongen. Dan heb je alleen st Jago en Janssen als echte eerste elftal centrumverdedigers. Ik vraag me alleen af of ze niet beter ook nog een echte bewezen kracht kunnen contracteren.

5 mei 2021 om 12:11

Mooi om nu vooral veel aan voetballen toe te komen en dat ook nog in zijn eigen stad. Welllicht ooit samen bij Utrecht dan maar 😉

oei ik schrok even. wat is zijn broer een topper zeg. hopelijk kan Jurrien ook flinke stappen zetten, succes!

5 mei 2021 om 10:14

ik bedoel natuurlijk Quinten, verwarrend zeg

5 mei 2021 om 10:17

Las gister dat jurrien al een marktwaarde van 9 mill heeft (en een contract tot 2024), oftewel een totale no go.

5 mei 2021 om 10:18

Kan gebeuren, dacht laatst ook nog dat die Quinten wel heel erg op Jurrien Timberlake.

5 mei 2021 om 10:25

Hahahaha wauw! Ik tuf hier bijna mijn koffie over mijn toetsenbord. Bedankt Skede.. xD

5 mei 2021 om 10:32

Wauw, die is echt briljant!

5 mei 2021 om 11:07

Hahaha excuus. Kon het niet laten 😅

5 mei 2021 om 11:52

Een woordgrap is pas goed als je weet wanneer je hem in moet zetten. Waarvoor hulde, Skede! 😂😂

5 mei 2021 om 10:16

Zoals vaker met tweelingen haalde ik ze ook door elkaar

Prima overstap naar een team met potentie dat om plekken in het linkerrijte speelt. Daarnaast is het beloftenelftal ook actief in de KKD waarmee je zelfs in de beloften nog steeds op redelijk niveau speelt. Ik wens hem veel succes.

Goeie slag van Utrecht! Kan zo maar dat deze jongen een vaste waarde wordt de komende 2-3 jaar. Zie wel een vergelijkend pad als Doekhi voor me

Verstandigere keuze dan naar het buitenland in ieder geval.. zijn debuut voor Ajax nog niet gemaakt en bijna 20 dus dan wil je wel gaan spelen! Bij Utrecht meer kans dan bij Ajax..

Hele mooi stap voor Quinten Timber, wel zonde dat hij niet in Ajax 1 samen met zijn broer speelt straks. Had hem graag voor rechtsback erbij gehouden namelijk. Had plek in selectie van Klaiber kunnen innemen op relatief korte termijn. Snap wel volledig dat hij voor vlieguren maken in Eredivisie gaat want is gewoon een prima talent die op een flink aantal posities voldoendes kan scoren. Benieuwd of hij op middenveld, op de flank of achterin bij Utrecht komt te staan.

5 mei 2021 om 10:44

@wolterx

"ad hem graag voor rechtsback erbij gehouden namelijk. Had plek in selectie van Klaiber kunnen innemen op relatief korte termijn. Snap wel volledig dat hij voor vlieguren maken in Eredivisie gaat "

Ik had dit ook verwacht, dat hij komend seizoen de plek inneemt van Klaiber. Jammer hij had ook kunnen tekenen en dan laten verhuren voor de vlieguren.

Zag het wel in hem zitten als RB.

5 mei 2021 om 10:58

Ben ook heel benieuwd wie überhaupt nu de rechtsback in Jong Ajax moet worden. Vd Sloot? Komt nu niet aan de bak. Van Gelderen? Dit seizoen niet fit geweest. Kasanwirjo? Totaal geen back. Dakriet uit o18 vertrekt. Jermoumi, Gooijer en Henry zullen we de rechtsbacks bij o18 worden maar alle 3 niet klaar voor KKD. Rensch en Q Timber die tussen KKD en Eredivisie de rechtsback plek achter Mazraoui invullen zou top zijn geweest.

5 mei 2021 om 11:51

Maar wellicht herstelt Van Gelderen aankomend seizoen goed van zijn blessure. Vond hem centraal altijd erg goed, weet eigenlijk niet hoe hij als back gaat zijn.

5 mei 2021 om 14:00

Off. Hoe heeft Kasanwirjo zich ontwikkeld? Kan hij alleen centraal achterin spelen of zou hij ook de cdm positie kunnen bekleden?

De centrumverdediger, middenvelder die eveneems rechtsback uit de voeten kan. Zegt al wel genoeg eigenlijk. Staan volgens mij ook af en toe voorin. Was natuurlijk leuk geweest de broers samen te zien in Ajax 1. Hoop dat hij het red bij Utrecht.

Ik snap hem wel. Quinten heb ik zien spelen als rechtsback, middenvelder en een paar wedstrijden hangend op links. Hij kiest nu gewoon voor speeltijd. Als Ajax zijnde zou ik hem wel goed in de gaten blijven houden, dit is een erg talentvolle speler. Een echte win voor Utrecht.

5 mei 2021 om 10:14

Ik geloof wel in multifunctioneel opleiden... Kijk naar De Ligt die ook op het middenveld heeft gespeeld. Alleen als hij nu nog steeds geen echte positie heeft, is dat dan niet juist zijn probleem?

5 mei 2021 om 10:16

Multifunctioneel opleiden ben ik ook voorstander van, maar op een gegeven moment moet een speler zich wel op een positie kunnen richten. Quinten was na zn blessure een tijdje de vaste rechtsback om vervolgens na een goede periode weer op linksbuiten neergezet te worden.

5 mei 2021 om 10:33

@keffie, mee eens. Breed opleiden heeft zeker zijn waarde mits het deel van het klaarstomen voor een specifieke positie is. De Ligt op middenveld was ook gewoon bovenkant van zijn team maar op CV gewoon klasse beter. Iemand als Dest die van rechtsback naar buitenspeler ging om weer naar rechtsback te gaan is ook top. Maar ik geval van Q Timber 65% op CM/CVM en 35% op CV, RB, RV en LV is gewoon teveel, zeker op die leeftijd. Bij Mazraoui werkte dit wel maar lijkt me eerder uitzondering dan regel.

5 mei 2021 om 10:52

@keffie270, als het een specifiek doel heeft is het uitstekend. Verdedigers kan je prima op het middenveld neerzetten om ze meer te laten voetballen. Een vleugel kan je prima op de back neerzetten om te leren verdedigen en vice versa maar zo'n Quinten heeft dit seizoen in 900 minuten op 5 verschillende posities gespeeld. van rechtsback tot linksbuiten.

5 mei 2021 om 10:45

@suarez Het heeft Mazzoui niet verkeerd gedaan. Die speelde ook weleens linksbuiten, middenveld en verdediging.

Zag in hem ook de nieuwe Mazzroui. Plek van Klaiber overnemen.

Vind dit echt een hele goede stap voor hem! Hij is iets minder goed dan zijn broer en lijkt niet snel een plek in het elftal te krijgen in Amsterdam. Nu hopen dat die het gaat waarmaken!

Ik denk dat dit een begrijpelijke keuze is, als je kijkt naar de concurentie bij Ajax 1 en hij bij Utrecht eredivisie duels kan spelen ipv KKD duels met JA. Een keuze die gemaakt is in het sportieve belang en ik denk ook het beste voor zijn carriere.

Ik schrok me dood. Hoewel je weet dat er 2 "timbers" zijn, dacht ik toch echt als eerste dat het om Jurrien Timber ging.

5 mei 2021 om 10:14

Er staat gewoon quinten timber in het onderwerp....

Allemachtig, net wakker en nog niet zo scherp, schrik me de kolere. Gelukkig is het de broer van... Denk dat het voor hem geen verkeerde stap is, utrecht heeft toch altijd potentie en lijkt me een prima club om iets meer in de luwte te groeien

Misschien kan hij hetzelfde pad bewandelen als Ronald de Boer, Daley Blind en Michael Reiziger. Als hij het in Utrecht goed doet komt Ajax heus nog wel weer een keer om de hoek kijken.

5 mei 2021 om 11:47

Dan had hij moeten bijtekenen en voor verhuur kiezen

5 mei 2021 om 18:16

Ronald de Boer en Daley Blind zijn ook verkocht destijds, Reiziger volgens mij verhuurd.

5 mei 2021 om 20:25

Daley werd verhuurd aan Groningen. Mooie stap voor Timber, ik zie hem daar met vlag en wimpel slagen. Succes jongen.

5 mei 2021 om 12:24

Je weet niet wat in zijn contract staat. Misschien heeft hij wel een Ajax-clausule...

Verrassend bericht. Maar wel begrijpelijk lekker je ontwikkelen bij FC Utrecht.

Ik had al mijn twijfels bij Q. Timber. Voor hem is dit denk ik absoluut de beste keuze. Vanuit Utrecht lekker doorgroeien en laten zien dat je ook bij de top meekunt.

Domme keuze. Kan zich beter bij Ajax ontwikkelen.

5 mei 2021 om 10:16

Denk het niet, de concurrentie is groot en ajax kijktval rond naar een nieuwe CV, tenminste dat verhaal gaat de ronde en dat leest zo'n jonge ook he. Het is natuurlijk ook verl beter om duels te spelen in de eredivisie dan in de KKD met JA, gewoon een uitstekend besluit in het belang van zijn carriere.

Je zou natuurlijk heel snel jammer en zonde roepen maar eigenlijk komt dat door zn broer die het gewoon zo goed doet, daardoor verwacht je eigenlijk dat zn broer dezelfde kwaliteiten heeft. Maar momenteel is er gewoon niet genoeg perspectief voor hem bij Ajax 1 en dan snap ik de keuzen vanuit zijn kant wel. Utrecht is natuurlijk gewoon een hele mooie club om op zijn leeftijd al te kunnen spelen. Vanuit zijn oogpunt natuurlijk beter dan jezelf laten verhuren aan een willem 2 ofso. Hoop voor hem dat hij het daar red.

Hij had ook voor een verlenging kunnen gaan met een verhuur optie ala Vertonghen. Ik verwacht enig verloop op de backposities met Nous, Rensch naar Lcv/lb en klaiber die geen basis materiaal is. Ik snap overigens wel dat hij niet met zijn broer wil concureren voor de Rb.. Wel benieuwd heb hem een paar keer gezien als aanvaller bij JA, en deed dat naar behoren

Het lijkt me ook vreemd om met je tweelingbroer te concurreren voor dezelfde positie. Idealiter is eentje links en de andere rechts. Of eentje aanvallend en de andere verdedigend.

Off: Als ik het zo lees is dit een multifunctionele speler, ik denk dat Utrecht dan eindelijk een nieuwe keeper in huis hebben

On: Lijkt me ook een verstandige keuze dit. Heel Ajax heeft op iedere positie 2 á 3 spelers die er gewoon zijn mannetje staan. In Juni word Quinten ook alweer 20, dan wil je gewoon in de eredivisie minuten maken en niet maar eindeloos hopen dat je een keer gevraagd word voor het 1e van Ajax.
Verstandig keuze dus!

Hier baal ik flink van. Ben fan van zijn voetbalstijl en had denk ik echt genoeg kwaliteiten om zich in Ajax 1 te spelen. Ik denk dat dat Utrecht hier een hele goede slag mee slaat.

5 mei 2021 om 11:11

Het lijkt alsof Utrecht een nieuwe weg is ingeslagen mbt de aankopen en hun beleid. Utrecht trekt jonge talentvolle spelers aan die gedreven zijn om te spelen. Hopelijk lozen de Utrechters hiermee de wat oudere generatie die het allemaal best vinden. Ben zelf ook enorm blij met deze transfer. Nu nog die grote Franse beer (verdediger- wiens naam ik ben vergeten) halen en Utrecht heeft een prima selectie voor komend seizoen staan.

Dit is een pareltje. Heb veel van hem genoten. Lekkere middenvelder zeg in de jeugd. Enorm geblokt Zoals Jurrien. Hopen dat hij zich in de eredivisie staande houdt.

Ik geloof er niet veel van. wat mij betreft zijn er drie opties
1. Timber heeft helemaal geen nieuw contract aangeboden gekregen (anders had Ajax al lang verlengd)
2. Hij is bang en kiest voor een stap terug
3. Ergens heeft hij wat toegeschoven gekregen

Optie 1 lijkt mij het meest waarschijnlijke
Ajax gaat akkoord om het op deze wijze te communiceren. Zo lijkt het erop alsof de keuze bij hem lag en niet dat Ajax hem niet wilde.

Los van alles, doe je best blijf positief, vervuil het nest niet en wie weet waar je na een of twee jaar Utrecht weer terecht kan
Veel succes

5 mei 2021 om 11:31

Waarom is het zo ondenkbaar dat Ajax hem een aanbieding heeft gedaan maar dat hij zelf kiest voor een stapje terug? Als je naar de concurrentie op zijn positie kijkt, dan is de kans klein dat hij komend seizoen net als zijn broer al echt de stap naar het eerste kon maken. Nu bij Utrecht kan hij zich net zo goed doorontwikkelen, waarschijnlijk als speler in de Eredivisie en kan hij op een later moment alsnog weer een stap vooruit zetten.

5 mei 2021 om 11:46

Er staat toch duidelijk "ondanks dat Ajax zijn contract graag wilde verlengen", in het artikel. Jij denkt dat Chris Meijer dit uit z'n duim zuigt?

5 mei 2021 om 18:47

ik sluit het niet uit. Hoe vaak lees je bij ontslag niet: de partijen zijn met wederzijds goedvinden uit elkaar gegaan

5 mei 2021 om 12:50

Volgens mij is de afgelopen maanden een aantal keer naar buiten gekomen dat Ajax met hem in gesprek was. Naar Utrecht is toch ook geen hele rare stap. Hij heeft bij alle jeugdelftallen meer moeite gehad om aan te haken - de volgende stap te maken dan zijn broer hij heeft er altijd een paar maanden, of meer, achteraan gelopen (ten opzichte van zijn broer). Utrecht is gewoon een stap vooruit ten opzichte van Jong Ajax, alleen niet zo'n grote stap als Ajax 1. Gezien de moeite die hij eerder had met aanhaken lijkt een eventuele tussenstap dan heel logisch (al is voetballen op het niveau van fc Utrecht natuurlijk ook al heel mooi), alleen had hij ook voor een eventuele verhuur kunnen kiezen.

5 mei 2021 om 18:50

Met name de laatste zin van jouw " alleen had hij ook voor een eventuele verhuur kunnen kiezen" deed mij denken dat hij het NU net niet heeft gered. Maar als je kijkt naar Sierhuis en de rechtsback van Groningen (naam even kwijt), die deden een stap terug om er vervolgens drie vooruit te zetten.

En weer een Ajax speler naar FC Utrecht. Best hoor, maar Utrecht fans hou eens op met anti Ajax te zijn als je er wel de vruchten van wilt plukken?! Zelfde bij FC Twente. Profiteren van Ajax spelers maar wel haten.

5 mei 2021 om 11:09

Haha, jouw reactie verdient de 'wtf' award van de dag. Voor zover ik weet komen er zelden spelers over van Ajax naar Utrecht toe. Echter heeft Ajax wel drie (ex)utrechters in hun actieve selectie zitten, Haller, Klaiber en Labyad, wat vind je daarvan? Het is Ajax dat voornamelijk op jonge leeftijd al de vruchten plukt van het wegnemen van jonge talenten uit andere regio's, natuurlijk blijft het een eigen keuze van de jochies, alleen moet je er niet raar van opkijken als ze later toch een andere weg inslaan. En over het haten, voor zover ik weet is er weinig haat jegens Ajax, prima club hoor. Echter is er wel sprake van rivaliteit, dat bij beide supporters aanwezig is zodra ze tegenover elkaar staan. Dus, kom uit die slachtoffer rol en geniet van bevrijdingsdag.

5 mei 2021 om 11:55

En Ajax haalde beide jongens op hun beurt weer op bij Feyenoord. Wat wil je nou eigenlijk zeggen?

Zonde. Had toch ergens wel de hoop dat hij zou verlengen en dan verhuurd zou gaan worden. Best wat talent, geen hoogvlieger en minder dan zijn broer maar wel een stabiele speler. Hoop dat hij meer speeltijd krijgt bij Utrecht.

Das lekker gedaan, Klaiber dumpen en Timber halen. Winwinwin

Ik snap wel dat hij deze stap maakt. Op deze leeftijd heb je speeltijd nodig. Hopelijk gaat hij het goed doen in Utrecht en wellicht dat hij in de toekomst alsnog samen met zijn broer voor Ajax uitkomt. Succes Quinten!

Ik geef hem groot gelijk. Zou bij Ajax moeilijk aan speeltijd komen met de concurrentie op zijn posities. Bij FC Utrecht maakt hij dan meer kans om vaker aan bod te komen. Wel jammer, want hij heeft talent en zou niet op voorhand door het ijs zakken in het eerste. Als je dan in de positie bent om transfervrij de stap te kunnen maken moet je dat voor je eigen ontwikkeling gewoon doen.

Wellixht na een jaar, net als Ronald de Boer en Mitchell Dijks, terugkeren bij Ajax door een terugkoop

Ik schrok even dat Timber wegging, ze lijken teveel op elkaar als je naar de foto kijkt😂

5 mei 2021 om 21:58

Z'n voornaam staat overigens wel in de titel.

Ik vind het wel een klein beetje hypocriet hoe er hier gereageerd wordt. Iedereen gunt deze jongen deze transfer maar Brobbey wordt uitgekotst omdat hij ook om dezelfde reden een transfer naar Leipzig maakt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Utrecht

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Vitesse6116
5.Feyenoord5625
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. KerkAanvaller338
M. MahiAanvaller227
M. SyllaAanvaller200
M. MallahiAanvaller00
J. HouwelingKeeper00
M. PaesKeeper80
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Utrecht.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina FC Utrecht.

In de wandelgangen

Vrijdag 14 mei
Chelsea hoopt Benjamin Mendy te verlossen van de bank bij Manchester City. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren