‘Veltman is een goede kandidaat om beste aankoop van het jaar te worden’

Donderdag, 6 mei 2021 om 18:02Thijs Verhaar • Laatste update: 18:06

Een flink aantal Oranje-internationals is zonder blessures zeker van een uitnodiging voor het naderende EK, maar er is ook een groep die in spanning zal afwachten of er deze maand een telefoontje komt van Frank de Boer. Voetbalzone helpt hem en de overige zeventien miljoen bondscoaches een handje door in te zoomen op die laatste categorie. In de eerste aflevering gaat de aandacht uit naar Joël Veltman, die als speler van Brighton recent nog hard clashte met de Portugese uitblinker Bruno Fernandes en zich van zijn beste kant liet zien tegen een Engelse superster.

Door Thijs Verhaar

“Ja, zij spelen met Ibrahimovic en Cavani, maar wij hebben Veltman”, zei Frank de Boer in 2014, toen hij nog als trainer van Ajax werd gevraagd hoe hij zich ging wapenen tegen de toen al ijzersterke aanval van Champions League-tegenstander Paris Saint-Germain. Het duel zou door een fout van Nicolai Boilesen en een fabuleuze vrije trap van Lasse Schöne uiteindelijk eindigen in 1-1 en Veltman speelde een prima wedstrijd, zoals hij die in zijn 246 optredens in de hoofdmacht van Ajax zo vaak op de mat legde. De verdediger was een vaste waarde onder De Boer en diens opvolgers Peter Bosz, Marcel Keizer en Erik ten Hag, tot hij afgelopen zomer afzwaaide naar het Engelse Brighton.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

In die 246 wedstrijden in Ajax I had hij echter ook geregeld momentjes van onoplettendheid, die hem en zijn ploeg nogal eens schade toebrachten. Welke voetbalfan kan zich geen ‘Veltmannetje’ herinneren? Het moeten er immers heel wat zijn als jouw eigen naam wordt verbonden aan een terugkerende fout. Vraag het voormalig FC Utrecht-doelman Franck Grandel maar. Hij is in Nederland nooit van het stempel grabbelaar af gekomen, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Veltman op zijn beurt de laatste jaren maar weinig Veltmannetjes heeft gemaakt. Hij is zekerder van zichzelf geworden en heeft dat naar eigen zeggen mede te danken aan De Boer.

Het kantelpunt voor de verdediger was een duel in de voorronde van de Champions League tegen Rapid Wien in 2015. In Wenen leidde knullig balverlies van Veltman de 2-2 van Robert Beric in, wat Frank de Boer na afloop terecht aanhaalde. “Veltman moet weten op welke momenten hij de voetballende oplossing moet kiezen en wanneer niet. We hebben hem aangegeven dat dit niet kan op dit niveau. De mindset van Joël moet veranderen”, aldus de keuzeheer, die zes jaar na dato kan concluderen dat Veltman aan de slag is gegaan met zijn waarschuwing. De verdediger heeft nadien meermaals aangegeven dat hij lekkerder in zijn vel zit en keer op keer naar zijn eigen fouten heeft gekeken om zichzelf te verbeteren.

Zijn aangeleerde degelijkheid en aangeboren spelintelligentie zorgden ervoor dat trainers en teamgenoten in Amsterdam altijd met eerbied en respect over Veltman praatten. Toch wist hij in zijn acht seizoenen in de hoofdmacht van Ajax nooit alle fans te overtuigen, zoals hij ook in het Nederlands elftal met argusogen wordt bekeken door een deel van de Oranje-supporters. Je komt echter niet zomaar tot 27 interlands en hij maakt als verdediger van Brighton Hove & Albion een goede kans om deze zomer mee te gaan naar het EK. Sinds Frank de Boer aan het roer staat bij het Nederlands elftal, werd Veltman tot nu toe elke keer opgeroepen. Wel kwam hij slechts in twee van de acht interlands in actie, hetgeen natuurlijk geen schande is met concurrenten als Virgil van Dijk, Stefan de Vrij, Matthijs de Ligt en Nathan Aké.

Zoals bekend is de kans echter klein dat de geblesseerde Van Dijk het EK gaat halen, zoals ook achter de naam Daley Blind een groot vraagteken staat. Dat betekent dat de categorie daaronder hoop mag koesteren op een uitnodiging. De Boer was waarschijnlijk van plan om vier centrumverdedigers op te roepen, terwijl hij nu eventueel een vijfde man aan kan wijzen nu de UEFA op dinsdag 4 mei heeft aangekondigd dat alle bondscoaches drie extra spelers mogen oproepen voor dit EK. De Vrij, De Ligt en Aké zijn mits fit zeker van hun plekje en daarachter zijn mannen als Veltman, Sven Botman en Jeremiah St. Juste de voornaamste gegadigden, terwijl ook de jonge talenten Jurriën Timber en Jordan Teze wellicht een kansje voor zichzelf zien weggelegd.

Sinds Frank de Boer bondscoach is, werd Veltman altijd opgeroepen voor Oranje. Wel speelde hij slechts twee van de mogelijke acht interlands.

Het meest waarschijnlijk is dat De Boer met zijn drie extra opties in iedere linie een versterking meeneemt, waarbij veelzijdige spelers om logische redenen extra interessant zijn. Goed nieuws dus voor Veltman, die dit seizoen al in drie verschillende rollen heeft gespeeld bij Brighton. Zijn coach Graham Potter streeft ernaar om aanvallend positiespel op de mat te leggen met een 3-5-2-formatie, al kiest hij tegen de topteams voor meer zekerheid met een 4-3-3-variant. “Veltman staat dus geregeld centraal opgesteld, maar heeft zich ook bewezen als defensieve rechtsback en als offensieve wingback”, legt Goal-journalist Patrick Gleeson op verzoek van Voetbalzone uit.

De clubwatcher van Brighton is van mening dat Veltman met zijn ervaring heeft bijgedragen aan de defensieve stabiliteit van the Seagulls. “Achterin zit het mede dankzij zijn inbreng wel snor. Ze hebben bijvoorbeeld even veel of even weinig tegentreffers als Liverpool”, aldus Gleeson, die ruiterlijk toegeeft dat hij vooraf niet al te hoge verwachtingen had van de Nederlander. “Hij is voor slechts één miljoen euro gehaald en was aan het begin van het seizoen de tweede rechtsback achter Tariq Lamptey. Zijn concurrent raakte in december echter geblesseerd en Veltman heeft hem uitstekend vervangen, terwijl hij als het nodig is ook centraal zeer goed uit de voeten kan. Ik ben echt onder de indruk van zijn techniek en rust aan de bal.”

Geen Veltmannetjes dus, al gaf de verdediger in april aan de lokale krant The Argus toe dat hij in zijn eerste maanden in Engelse dienst flink moest wennen aan de Premier League. “Het tempo ligt zo hoog. Het is echt vergelijkbaar met de Champions League. In dat toernooi speelde ik vroeger elke drie weken met Ajax en nu voelt het alsof ik elke week een paar Champions League-wedstrijden afwerk”, aldus de 29-jarige verdediger, die volgens clubwatcher Gleeson in zijn eerste optredens nog wel eens een bal onder zijn voet door liet glippen als gevolg van het hoge tempo. “Laten we het maar opstartproblemen noemen, want het heeft niet tot tegengoals geleid en hij is nu solid as a rock.

Veltman viert zijn eerste goal in het shirt van Brighton, nota bene tegen aartsrivaal Crystal Palace.

Veltman deed dit seizoen in dienst van Brighton al 28 keer mee in de Premier League. In de laatste tien duels miste hij zelfs geen minuut, terwijl dat volgens Gleeson ook zo gaat blijven als zijn directe concurrent Lamptey is hersteld van zijn hamstringblessure. “Ik verwacht dat Veltman gewoon rechtsachterin blijft staan, tenzij hij centraal harder nodig is. Ik kan me in ieder geval niet voorstellen dat Potter hem uit het elftal haalt, want daarvoor is hij veel te belangrijk geworden”, prijst de journalist van Goal. “Wat mij betreft is Veltman zelfs een goede kandidaat om de beste aankoop van het jaar te worden, want het is moeilijk om kwaliteit te vinden voor weinig geld. Ik verbaas me er nog steeds over dat hij voor bijna niets is gekomen en dan zo’n goed seizoen draait.”

Cijfers van Opta wijzen echter uit dat hij het op een hoger niveau wel lastiger heeft dan bij Ajax. In zijn laatste seizoen in dienst van de Amsterdammers kwam hij in de Nederlandse competitie tot een passnauwkeurigheid van 88,3 procent, terwijl dit bij Brighton is gezakt tot 78,7 procent. Het statistiekenbureau voert daarbij wel aan dat hij nu vaak als wingback speelt, waardoor hij automatisch meer risico in zijn spel moet leggen. Tegelijkertijd scoort hij op offensieve aspecten weer beter dan de hierboven genoemde concurrenten voor een plekje bij de Oranje-selectie, waarbij wel moet worden opgemerkt dat Botman, St. Juste, Timber en Teze allemaal als centrale verdediger spelen bij hun clubs en dus in principe minder vaak mee naar voren komen.

Alle statistieken zijn door Opta berekend per negentig minuten en afgerond op 1 cijfer achter de komma. In werkelijkheid schiet Teze 0,03 keer per negentig minuten op doel.

Veltman staat dit seizoen ongeveer even vaak centraal in de defensie als aan de rechterkant van de verdedigingslinie. Volgens Gleeson zit er geen verschil tussen zijn prestaties op beide posities, zoals hij ook niet beter of slechter gaat presteren als hij als defensieve of offensieve back moet spelen. Zijn beste wedstrijd van dit seizoen werkte hij echter in februari af tegen Aston Villa (0-0). Daar werd hij als rechtsback gedwongen om de Engelse sterspeler Jack Grealish te achtervolgen en dat deed Veltman met verve. “Ik weet hoe ik tegenstanders moet frustreren”, sprak de Nederlander na afloop stralend in gesprek met BT Sport. “Jack vindt het vervelend als je kort op hem zit en continu dicht bij de bal blijft, dus dat heb ik goed gedaan.”

Trainer Graham Potter zag hetzelfde en voegde toe dat Veltman ook in aanvallend opzicht van grote waarde was geweest tegen the Villans. “Hij scoorde ook nog bijna de winnende en zorgde ervoor dat hun grootste dreiging werd uitgeschakeld. Dan heb je het gewoon heel goed gedaan”, prees de oefenmeester, die het begin april voor Veltman op moest nemen toen Bruno Fernandes van Manchester United woest op de Nederlander was na de onderlinge wedstrijd. De Portugees foeterde na afloop dat someone zijn enkel bijna brak met een te laat ingezette tackle toen hij de pass gaf waaruit Marcus Rashford de winnende treffer (2-1) scoorde.

Het is niet met zekerheid te zeggen of Fernandes in zijn boosheid de naam van Veltman - die overigens geen kaart kreeg voor het voorval - niet wilde noemen of dat hij het gewoon echt niet wist. Het laatste lijkt echter het meest waarschijnlijk. Als aankoop van slechts een miljoen euro bij een middenmoter in de Premier League ben je nu eenmaal geen grote naam. En als je alleen maar degelijke dingen doet, valt het bij de meeste voetbalfans gewoon niet zo snel op, zoals het ook bij Ajax lang niet altijd duidelijk was wat Veltman zo geliefd maakte bij zijn ploeggenoten. Zijn nieuwe team, trainer Potter en clubwatcher Gleeson heeft hij dit seizoen echter ook binnen de kortste keren weten te overtuigen, dus nu is het aan Frank de Boer of dat genoeg is om hem mee te nemen naar het EK.


Poll

Krijgt Joël Veltman een uitnodiging voor het EK?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

74 reacties (laatste reactie door xajacfa)

Iedereen weet dat Veltman geen basis speler zou zijn, maar het is echt de perfecte 12de of 13de man. Altijd 100% inzet, en zou nooit klagen over op welke positie hij geposeerd wordt.

5 mei 2021 om 00:31

Waarom de perfecte 12e/13e man? Het is geen echte killer achterin dus een 1-0 voorsprong verdedigen heb je niks aan hem. Ik vind Veltman gewoon veel te kort komen en niet het niveau dat je wilt nastreven met het Nederlands elftal. In het huidige Ajax team zou Veltman ook veruit de minste zijn. Vergeleken met 4 jaar is Nederland weer verder gegroeid en moet je het niet hebben van dit soort voetballers wil je een verrassing worden op het EK.

5 mei 2021 om 01:15

Staat gewoon zijn mannetje in Engeland hoor 665. Daarnaast was hij bij Ajax een van de betere, voor anderhalf seizoen kwam er geen goal vanaf de rechterflank toen Veltman rechtsback was. Het is geen Virgil of De Ligt, maar je hoeft hem ook niet te vergelijken met de wereldtop. Hij is solide. Van mij mag hij mee naar het EK, zou het raar vinden als hij niet mee gaat.

5 mei 2021 om 08:50

Op basis van wat kom je tot deze conclusie. Ajax heeft in tijdperk Veltman minder goals tegen en meer punten voor gehaald met Veltman dan zonder Veltman. Bij Brighton zijn ze allemaal tevreden over hem. Kan me nog een Andre Ooijer herinneren. Was ook niets bijzonders, prima speler maar geen wereldtop, speelde op meerdere posities en haalde gewoon een voldoende elke wedstrijd. Die moest ineens tegen het grote Brazilie basis spelen en daar wonnen we tot grote verassing van allen en met groot aandeel van Ooijer met 2-1 van. De verrassing van het tournooi die wedstrijd.

Als je ergens wil verrassen, dan moet je juist zo'n jongen meenemen. Omdat dat juist de perfecte speler is om in te kunnen brengen waar en wanneer nodig. Het is iemand die precies weet wat er van hem gevraagd wordt, waar je hem ook neerzet. Je hoeft het niet uit te leggen, je hoeft het niet te spellen. Gewoon erin zetten en dan gaat het zijn gang. Ideale speler juist voor een eindtournooi waar je niet veel tijd hebt om aanpassingen door te voeren en spelers "in te werken".

5 mei 2021 om 09:37

Ja dat is het precies. Veltman is geen wonderverdediger, maar is gewoon heel degelijk en kan alles redelijk tot goed.

Hij is heel erg stabiel en betrouwbaar. Het is niet voor niets dat iedere trainer hem opstelt. Natuurlijk moet hij mee naar het EK.

5 mei 2021 om 10:22

@JDG84. Prachtig verhaal toch? Ooijer kwam erin voor Matthijssen en dan hadden we ook nog Heitinga en Bouma erbij. Dat waren alle 4 toch echt toppers waar het hele land compleet achter stond. Maar wel de finale halen, zoveel zegt het allemaal.. Nee, een Veltman kan je er prima bijhebben in deze vorm. Misschien niet voor de basis, maar zeker wel als backup voor alle toppers achterin bij oranje.

5 mei 2021 om 12:37

Ik ben het helemaal met 665 eens. Het slaat nergens op om hem de twaalfde man te noemen, hij zou niet eens tot de eerste zestien behoren bij Oranje. Als je uberhaupt achter Dumfries, De Vrij, De Ligt, Blind en Aké nog verdedigers wilt meenemen lijken me internationaal bezien Karsdorp en Botman betere opties, maar eerlijk gezegd zou ik in de breedte kiezen voor jongere spelers die wel de flair hebben die Veltman mist en in tegenstelling tot hem wel in de top van de competitie spelen. Liever iemand als Rensch, Teze of Timber dan een 29-jarige doorsneespeler die eigenlijk nergens echt in uitblinkt.

Overigens is de reactie van Twandriessen lachwekkend: sinds wanneer zijn inzet en nooit klagen over de positie waar je wordt neergezet criteria voor Oranje? What's next, Tommy Beugelsdijk?

6 mei 2021 om 08:53

Zo lang een dumfries of Hateboer bij de selectie zit kun je beter Veltman rechtsback zetten. Als daarnaast ook Virgil en Daley er niet bij kunnen zijn is hij de perfecte backup voor een duo De Ligt en De Vrij en heb ik hem hoger zitten dan Aké, maar ook Timber is beter dan hem

6 mei 2021 om 09:47

@gomes1, tja, ik vind dat Dumfries weer zoveel fouten maakt en zoveel schwalbes dat hij ook alleen geselecteerd zou worden bij gebrek aan beter. En zo te horen doet Veltman in Engeland het een stuk beter. Dus waarom zou Dumfries wel mee moeten en Veltman niet? Terwijl die op een hoger niveau speelt?

6 mei 2021 om 20:39

Maar op de vleugels heb je toch meer snelheid nodig. Een van de redenen dat Blind niet rendeert op de vleugels.

5 mei 2021 om 00:31

Idd. Beetje André Ooijer van weleer. Het kan alle kanten op met hem.

5 mei 2021 om 01:13

gezien zijn huidige vorm verdiend hij zeker een plaats bij de EK selectie. ik hoop hem alleen niet in de basis te zien en hoop dat De Ligt, De Vrij en hopelijk ook Van Dijk fit zijn

5 mei 2021 om 15:09

Wow Japie ik heb je nog nooit zo positief over Veltman gezien, terwijl hij ook bij Ajax periodes heeft gehad dat ie minstens zo goed was als nu bij Brighton. What's changed behalve zijn club? Haha nee mooi om te lezen voor de verandering

5 mei 2021 om 18:00

bij Ajax had hij zeker wel goede periodes maar vaak gevolgd door zo een periode waarin hij daarna een paar wedstrijden op rij vreemde dingen ging doen achterin. vooralsnog is dat bij Brighton niet het geval. of dat met de tactiek of speelwijze heeft te maken of dat hij gewoon geconcentreerder is geworden weet ik niet maar hij is dit seizoen heel stabiel in zijn prestaties

6 mei 2021 om 09:51

Goh Japie, ik ga een staatslot kopen vandaag. ;-) Serieus, hoewel ik van mening ben dat je nog steeds incorrect bent wat betreft Veltman (de laatste jaren in Nederland maakte hij ook heel weinig fouten), heb ik er wel respect voor dat je toegeeft dat Veltman nu gewoon mee moet naar het EK. En ik vind ook niet dat hij centraal moet staan. We hebben daar veel betere spelers voor en ik hoop en duim dat Van Dijk en Blind hersteld zullen zijn, maar als RB vind ik hem beter dan Dumfries op dit moment. Vroeger werd er gezegd dat Veltman prima was in verdedigen maar niet in aanvallen. Dat was hetgeen Dumfries op hem voor had. Nu hij meer naar voren gaat, vind ik dat hij een kans op RB zou moeten krijgen.

6 mei 2021 om 14:03

Dumfries raakt geen knikker idd. Tegen kleine ploegen zie ik liever een Karsdorp als rechtsback maar tegen sterkere landen die niet met een linksbuiten spelen zou Veltman zeker een optie zijn als rechtsback. Bij Ajax vond ik hem toen gewoon erg veel fouten maken. Ik kan me een periode herinneren dat hij in 4 weken tijd in de fout ging tegen Chelsea(onnodige sliding met penalty als gevolg), Valencia (buitenspelval), Willem II en Telstar. 4 goals weg geven in 4 weken is gewoon teveel voor een verdediger van een topclub. Nu bij Brighton presteert hij wel heel stabiel

6 mei 2021 om 14:06

Kan ook 6 weken zijn geweest ofzo maar het was iig allemaal vlak achter elkaar

6 mei 2021 om 14:24

Japie! Ben je ziek?

5 mei 2021 om 01:13

Is dat niet gewoon de helft van onze selectie? beste 12e man, altijd goede inzet, de juiste mentaliteit.. Dit is hoe je weet dat we de komende jaren geen enkele kans maken op een prijs. Ik vind overigens dat we veel te veel nadruk leggen op deze kwaliteiten in Nederland. Terwijl dit de absolute basis is bij een doogewone voetbal ploeg in Engeland.

5 mei 2021 om 09:23

@bereta klopt. we hebben zes spelers die mits in vorm van internationaal topniveau zijn en dat zijn De Ligt, De Vrij, Van Dijk, Wijnaldum, Depay en Frenkie. de rest is opvulling. wat we duidelijk missen in deze Oranje selectie is creativiteit wat wel een probleem kan worden tegen de landen die verdedigend tegen ons gaan spelen. verder hoop ik dat de bondscoach wakker wordt en Weghorst, Lang en Gakpo gaat meenemen ipv een Babel, Stengs en Promes. die laatste zat er de laatste interland geloof ik niet bij maar dat is wel zo een speler met een abonnement in Oranje die ik helaas snel weer terug verwacht in de selectie

5 mei 2021 om 18:58

Ik zou Depay daar niet eens bij rekenen. Die vinden we in Nederland top, In Frankrijk vinden ze hem goed, maar wel op afstand van de echte sterren van de Ligue 1. Hij doet het natuurlijk fantastisch in Oranje.
Maar ga je een lijst maken met de beste aanvallers die straks op het EK actief zijn dan hoort hij daar zeker niet tussen.

6 mei 2021 om 14:04

Klopt maar voor dit Oranje is het natuurlijk wel een topspeler en de beste aanvaller die we hebben samen met Weghorst die ok onverklaarbare redenen niet wordt geselecteerd

5 mei 2021 om 16:13

Nee niet Veltman deze man komt altijd een stap te laat maar door zijn inzet komt de tackel te laat en krijgt hij weer een kaart en vaak rood. Dat soort spelers hebben we in overvloet.

5 mei 2021 om 19:29

Best mooi om te zien wat voor reputaties sommige spelers hebben.

Sinds zijn debuut in 2012 heeft veltman in alle competities, inmiddels bijna 400 wedstrijden, 1 directe rode kaart gekregen en 5 of 6 keer twee keer geel.
In de afgelopen 3 seizoenen was de enige keer dat hij met 2 keer geel het veld uit werd gestuurd voor de handsbal tegen chelsea waar hij niets aan kon doen.
Hij pakt in ongeveer 12.5% van de wedstrijden geel, exact even vaak als de Ligt tot nu toe.
Voor een centrale verdediger zijn dit geen rare cijfers lijkt me, misschien niet bijzonder goed, maar zeker niet ongewoon of slecht.

We hebben toch wel vaker gezien dat Veltman echt fantastisch iemand totaal uit de wedstrijd kan spelen? Het beste voorbeeld was toen tegen Lozano bij PSV, maar ook tegen Juve heeft hij Ronaldo zo goed als onschadelijk gemaakt terwijl hij net terug kwam van een blessure. Veltman is inderdaad echt geen wonderverdediger, maar naar mijn mening verdient hij een plekje in de EK-selectie.

5 mei 2021 om 00:46

Op elk aspect van t voetbal lopen er voor t Nederlands elftal betere en completere spelers rond. Ik zou ook Teze en Timber boven hem verkiezen op dit moment. Het is in alles net niet behalve in t irriteren van de tegenstander, maar daarvoor hoef je m niet mee te nemen want spelen gaat ie toch niet.

5 mei 2021 om 01:20

Meneertje, Veltman kandidaat in de basis terwijl de beste verdediger van de Serie A beschikbaar is? Dat lijkt me dan weer niet zo'n goed plan

5 mei 2021 om 01:31

Veltman boven de Vrij verkiezen zou wel de allergrootste schande voor het NL voetbal ooit zijn. Sluit het met Frank als bondscoach niet eens uit trouwens, maar dat geheel terzijde.

5 mei 2021 om 09:13

Waarom zou Frank dat doen zonder je aversie tegen Frank te gebruiken?

5 mei 2021 om 09:50

Omdat de Vrij vaak genoeg heeft aangetoond alleen in een 5 mans verdediging te kunnen spelen. Veltman of de vrij is om het even denk ik, beide zou ik geen basis zetten. De beste oplossing zou zijn om frenkie naast de ligt te zetten, die heeft ook de snelheid die nodig is bij het nederlands elftal gezien ze toch onder frank redelijk hoog proberen te staan maar de Ligt altijd achteruit probeert te verdedigen. hierdoor krijg je gaten en heb je de snelheid van frenkie om dit te herstellen.

5 mei 2021 om 10:47

Ja, de beste verdediger van de Serie A, verdedingsleider van kampioen Inter, kan niet in 4-3-3 spelen.. wat een onzin. De Vrij en Veltman om het even, sorry hoor, maar dan moet je beter kijken

5 mei 2021 om 12:41

Teze en Timber boven Veltman kiezen? Op basis van wat? Kijk je wel voetbal?timber en Teze moeten eerst maar eens bewijzen stabiel te zijn en hebben echt nog niet het niveau van Veltman.

5 mei 2021 om 01:06

Door Douglas Costa werd hij wel aan alle kanten voorbij gelopen tegen Juventus, maar inderdaad, hij kan zich aardig vastbijten. Denk wel dat hij een beetje onderschat wordt ja, want hij is erg stabiel. Zijn piek ligt alleen niet zo hoog en dan val je ook niet zo snel op. En zijn gedrag heeft hem ook niet echt geholpen de laatste jaren, qua kaarten aannaaien en dergelijken. Best zonde, want als je ontspannen interviews met hem ziet is het een leuke gast. Denk dat er een beetje een verkeerd beeld van hem is

5 mei 2021 om 01:18

Wat betreft zinn gedrag, met de argumenten die jij geeft heeft dat hem dan toch juist wel geholpen? Is hij daarmee populair bij supporterts van andere clubs? Denk het niet, maalt zijn eigen coach daar om? Betwijfel het. Veltman gaat echt wel mee hoor. Twijfel daar niet aan. Je zou maar tegen Frankrijk moeten spelen met een debuterende Teze, Rensch of Timber...

5 mei 2021 om 01:23

Haha hoe heeft dat hem geholpen, hoe haal je dat uit wat ik zeg? Zijn reputatie is denk ik niet representatief voor hem. Dat helpt iemand niet.

6 mei 2021 om 09:55

@Bobiku, lees de reactie van London Calling hierboven eens wat betreft de kaarten van Veltman. En wat betreft kaarten aannaaien, dat doet Dumfries veel en veel meer dan Veltman. Bij elke wedstrijd van PSV verwacht ik wel een schwalbe van Dumfries. Dan kan je beter Veltman op zijn positie zetten. Die speelt tenminste op een hoger niveau dan Dumfries.

6 mei 2021 om 14:19

Ja klopt, zeg ook niet dat hij zelf veel kaarten pakt, maar daarom zeg ik ook dat zijn imago me niet representatief lijkt voor hem. En inderdaad, iedereen vindt Dumfries helemaal leuk terwijl hij dit jaar al drie pingels versierd heeft. Ik zou ze overigens allebei niet opstellen, maar eerder voor Karsdorp gaan. Qua aanleg gewoon beter en hij laat het ook wekelijks zien bij Roma, wat ik veelzeggender vindt dan bij PSV of Brighton

5 mei 2021 om 09:53

Zo goed als onschadelijk? Hij scoorde alleen twee keer! Haha

5 mei 2021 om 10:40

Twee keer uit de corner waar hij gedekt had moeten worden door De Ligt . Wel kennis hebben van zaken als je dingen uitlicht

Deze statistieken laten vooral zien wat een klasbak Botman is en dat dit zeker voor de toekomst misschien wel een potentiële basisspeler kan worden voor Oranje. Als pure verdediger echt een natuurlijke opvolger voor Van Dijk en De Vrij straks.

Gewoon een degelijke speler en voor 1 miljoen is hij natuurlijk een koopje. Stel dat het niks had geworden, dan nog kon je je aan de transfersom geen buil vallen. Nu doet hij het ook nog gewoon goed bij Brighton en laat hij zien dat hij in de Premier League mee kan. Dan is het niet zo vreemd dat je bij Oranje zit. Zijn probleem is dat hij totaal de gunfactor niet heeft, waardoor men doet alsof hij helemaal niks kan en we hier met een Christian Kum te maken. Maar zo slecht is hij nu ook weer niet.

5 mei 2021 om 08:34

Er zijn in de laatste jaren veel spelers geweest die in de PL en Bundesliga prima mee kunnen met niveau, voornamelijk op de linksback positie, maar niet werden opgeroepen omdat zij het niveau van Oranje niet hebben. Ondanks ben ik het met je eens dat Veltman met zijn ervaring mee moet, indien v. Dijk of Blind niet fit genoeg is. Mocht een van de twee fit genoeg zijn, heeft Veltman (achter Ake/de Vrij/Blind) niks te zoeken in Oranje.

5 mei 2021 om 12:36

Ake, de Vrij en Blind zijn geen Rb's, Veltman is altijd geselecteerd als RB hoor.

Hij heeft zeker in de CL campagne van Ajax in 2018-19 goede wedstrijden gespeeld, maar toch houd je af en toe je hart vast. Zeker als hij al een gele kaart op zak heeft. Zou het overigens wel snappen als De Boer hem selecteert. Kan op meerdere posities spelen en heeft aangetoond het niveau aan te kunnen.

5 mei 2021 om 09:04

Dat heb ik nu bij Ajax met Nico. Soms pakt hij echt volstrekt onnodige kaarten op de helft van de tegenstander of zo. Hij is ook al geregeld weggekomen met geel.

Ik ben geen fan van Veltman door zijn maniertjes en met name in het verleden zijn "veltmannetjes", maar eerlijkheid gebied te zeggen dat hij zich altijd in de basis wist te spelen. Dan doe je als speler toch iets goed. Als je dat vergelijkt met een Donny van de Beek, Ziyech (al had die wat pech met blessureleed en trainerswissel) of Bergwijn, waarbij de verwachtingen enorm waren, dan doet Veltman het zo slecht nog niet.
Ik zou hem altijd meenemen naar het EK. Kan invallen op rechtsback of in het centrum. Dat is een bijkomend voordeel bij hem.

5 mei 2021 om 13:51

Hahaha, maar jezelf in de basis spelen bij een hekkensluiter als Brighton of topclubs als Chelsea en United zijn totaaaaal verschillende dingen, bij die 2 clubs zou Veltman zich, met alle respect, never nooit in de basis vechten. En Ziyech had zich na 2 wedstrijden al in de basis gevochten onder Lampard, alleen blessures en trainerswissel, zou eigenlijk niet in dit rijtje horen. Nogmaals, Veltman vecht zich in de basis bij een hekkensluiter, niet bij een topclub als Chelsea of United. Voor de rest eens, Veltman is een degelijke verdediger die teveel wordt herinnerd vanwege z'n Veltmannetjes.

5 mei 2021 om 14:04

Je moet het afzetten tegen de transferbedragen en het verwachtingspatroon. Ik gaf al aan dat Ziyech pech had, maar vd Beek en Bergwijn kwamen ondanks de monsterlijke transferbedragen toch echt tekort om zich in de basis te spelen.
Ik ben helemaal met je eens dat hij bij de door jou genoemde ploegen niet in de basis zou staan, maar dat was ook niet de insteek van mij verhaal. De insteek was onderwaardering.

5 mei 2021 om 14:14

Oké. Mijn fout, dan begreep ik inderdaad je punt niet helemaal. Ik denk dat bij bijvoorbeeld Donny dan weer precies het tegenovergestelde speelt: een "stukje" overwaarding, met name door onze chauvinistische media en de lachwekkende Real Madrid hype eigenhandig door Valentijn begonnen, die letterlijk totale onzin was, met als gevolg dat (sommige) mensen Donny gigantisch gingen overschatten en eenmaal voor de leeuwen gegooid bij United was het Bambi's eerste keer op ijs (zonder Tadic en Ziyech) Maar inderdaad lekker dat Veltman zich in de basis vecht, het feit dat die Iranese topscorer van de Eredivisie/AZ dit niet is gelukt zegt inderdaad dat basisspeler bij Brighton zelfs niet voor de Eredivisie topscorer een zekerheidje is.

Is dat een Veltmannetje? Ik dacht dat dat was als ie weer eens een smerige overtreding maakte of zich van ander vals spel bediende. Meer het Berghuisje dan het De Boertje.

Veltman weet zich in een zeer fysieke PL staande te houden en dat zegt al meer dan genoeg. Papagaaien ook onder de Ajax gelederen zagen zijn kwaliteiten niet.

Wordt al jaren schromelijk onderschat deze jongen. Gewoon heel degelijk.

Leuk artikel, als niet-Ajaxied heb ik niet zo'n hekel aan Veltman, verder is goed presteren in de verdediging bij een PL laagvlieger best een opgave, dus knap. Ik denk alleen dat daardoor deze Opta vergelijking niet zo nuttig is, Timber en Teze spelen bij goede ploegen in de veel slechtere Eredivisie, Botman bij een topploeg in Frankrijk. Een opdeling naar zijn speeltijd per positie en dan vergeleken met andere spelers in de PL zou nuttiger zijn. Dus vergeleken met Wan Bissaka en mindere goden op rechtsback en hetzelfde vergeleken met Dias en andere Cbs.

1 van de meest onderschatte voetballers, die bij een foutje meteen door velen als te licht werd bevonden, eigenlijk net als bij Blind, doet die het goed is die fantastisch, gaat het even minder, dan heeft die het niveau niet meer en kan die verkocht worden. Veltman staat altijd zijn mannetje en ondanks de kritiek die hij vaak kreeg liet hij toch zien van waarde te zijn en trok hij zich er niks van aan! Veltman doet het in de PL hartstikke goed en bewijst ook gewoon het gewenste niveau te hebben, ik denk en hoop dat hij nog wat stappen gaat maken in zijn carriã£â¨re het zit er zeker in. Veltman zal er ook zeker bij zijn tijdens het EK, er zijn niet veel RB beter als Veltman met een Nederlandse identiteit. Sommige voetballers zijn het lievelingetje en kunnen fouten maken zonder bakken kritiek te krijgen en je hebt voetballers als Veltman Blind en bijvoorbeeld Schuurs die gelijk afgebrand worden.

5 mei 2021 om 13:56

Met alle respect maar in godsnaam wat zit je nu hier allemaal te beweren??? Als er dan ook 1 speler is die zelden kritiek krijgt (de laatste 3 jaar) dan is het Blind wel, die kan letterlijk tig goals weggeven en iedereen kijkt braaf de andere kant op. Man man man, alsof hij nu opeens een slachtoffer is? En Schuurs heeft dusdanig veel onnodige goals weggeven en lopen prutsen dat het logisch is dat mensen het na een tijdje zat zijn. Maar nogmaals, als er iemand positief benaderd wordt, door zowel media als fans, dan is het Blind wel. Kan je wel een paar (oud) Ajax spelers opnoemen die écht om het minste of geringste afgezeken werden/worden. Maar dat is never nooit Blind sinds hij weer terug is. Vorig seizoen toen Ajax een dramatische periode had werden zowel Donny als Blind volledig gespaard in de wekelijkse tirades en massale kritiek. Ongelooflijk wat jij hierboven allemaal beweert. En dat meen ik oprecht. (Als je alleen over Veltman had gehad dan klopte je verhaal, maar nu is het simpelweg lachwekkend)

5 mei 2021 om 23:06

Blind is tijdens zijn mindere spel na zijn hartproblemen volledig afgeschreven door bv de mannen van Veronica Inside en ook als hij in oranje als linksback matig speelde zegt men al snel 'nee dat kan ook niet is veel te traag', dus kan me niet echt vinden in jouw beeld dat Blind onschendbaar in Nederland is

Nooit groot fan geweest van Veltman in ieder geval als CV, koste je elk jaar weer punten door domme blunders. Als rechtsback is hij verdedigend een stuk beter en betrouwbaarder, aanvallend minder maar ik zie persoonlijk liever een RB die op tijd terug is om te verdedigen dan zoals Dumfries nog tegen de 16 van de tegenstander staat.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Brighton & Hove Albion

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
15.Burnley 39-18
18.Fulham27-22
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
N. MaupayAanvaller338
L. TrossardAanvaller324
D. WelbeckAanvaller225
A. ZeqiriAanvaller70
P. TauAanvaller20
D. BurnVerdediger240
Voor de complete selectie: Clubpagina Brighton & Hove Albion.

In de wandelgangen

Vrijdag 14 mei
Chelsea hoopt Benjamin Mendy te verlossen van de bank bij Manchester City. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren