PSV volgt voorbeeld Ajax met rechterhand voor technisch directeur De Jong

Dinsdag, 4 mei 2021 om 15:35Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 18:17

Jan Vennegoor of Hesselink gaat een prominentere rol krijgen bij PSV als het gaat om het spelersbeleid, zo verzekert Voetbal International dinsdagmiddag. De oud-profvoetballer was al in dienst bij de Eindhovense club, maar gaat nog nauwer samenwerken met technisch directeur John de Jong. Laatstgenoemde verlengt zijn contract bij de Eindhovense club tot 2024. De functie van hoofdscout zal na dit seizoen worden ingevuld door Denny Spronck.

Het Eindhovens Dagblad meldde eerder al dat PSV voornemens was om het contract van De Jong te verlengen. De huidige nummer twee van de Eredivisie is tevreden over zijn werkzaamheden en heeft hem daarom reeds gevraagd of hij langer in het Philips Stadion wilde blijven. Volgens de krant is het de bedoeling dat De Jong samen met trainer Roger Schmidt en algemeen directeur Toon Gerbrands komend seizoen het ‘belangrijke driemanschap’ blijft vormen. De 44-jarige De Jong werd in 2018 aangesteld als opvolger van Marcel Brands, die naar Everton vertrok.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

"Ik vind de komende drie jaar een mooie periode om het succes terug te brengen en om te helpen PSV weer toekomstbestendig te maken", vertelt De Jong in gesprek met Voetbal International. "Ik zit hier nu 21 jaar en als mensen het over mij hebben, zeggen ze: 'Flegmatiek, linkspootje, of dat ik als directeur en als mens zo toegankelijk ben'. Vind ik allemaal prima, maar vergis je niet: ik doe alles om prijzen te winnen met PSV. Die innerlijke drive is echt enorm groot." De Jong werd eerder nog in verband gebracht met AS Roma, maar tot een transfer naar Italië kwam het niet.

De technisch directeur zal in zijn werkzaamheden nauwer gaan samenwerken met Vennegoor of Hesselink. De oud-spits van PSV ruilt daarmee zijn functie als hoofdscout in. "Hij heeft als hoofdscout veel tijd geïnvesteerd in zijn netwerk en het leren kennen van de spelersmarkt van 16 tot en met 21 jaar in binnen- en buitenland", aldus De Jong. "We hebben 65 contractspelers, allemaal met hun eigen agent en hun eigen verhaal bij PSV. Het is goed de taken te gaan verdelen. Jan is de link tussen de jeugdopleiding en het eerste elftal. Hij gaat ook zijn contract verlengen. Nog langer dan ik, dat is ook richting de toekomst goed."

De Jong krijgt de komende transferzomer een groot budget. PSV maakte onlangs melding van een flinke kapitaalinjectie van naar verwachting vijftig miljoen euro. Volgens algemeen directeur Gerbrands kan De Jong door de extra miljoenen sneller handelen op de transfermarkt. “We zijn gezond en dit is alleen om de slagkracht te vergroten. Waar we eerst moesten wachten op een uitgaande transfer, kunnen we nu preventief handelen”, liet Gerbrands optekenen in De Telegraaf.Gerelateerd

Meer sportnieuws

81 reacties (laatste reactie door amazingninja)

Goed om te zien dat de technische directie uitgebreid wordt met de broodnodige ervaring...

4 mei 2021 om 15:58

Tja bij Ajax heb je Overmars (best wel door de wol geverfd) en Hamstra (ook veel ervaring). Dat kun je niet vergelijken met John de Jong die meer miskopen heeft gedaan dan goede en aan zijn zijde Jan Vennegoor die dit werk nog nooit gedaan heeft. dan kun je toch niet zeggen dat ze het voorbeeld van Ajax volgen....

4 mei 2021 om 16:05

Ze volgen het voorbeeld van Ajax ook niet, ze waren al langer op zoek naar een rechterhand voor de Jong. Daarnaast had Overmars eerst ook totaal geen ervaring. Het enige verschil is de aanstelling van Hamstra in vergelijking van Vennegoor. Het aantal miskopen van Overmars is inmiddels ook aanzienlijk.

4 mei 2021 om 16:10

Volgens mij heb ik het helemaal niet over Ajax @XAJAcfa. Het zal met eerlijk gezegd ook aan mijn reet roesten hoe ze het in Amsterdam doen. Ik heb gewoon weinig vertrouwen in JdJ, dat wilde ik even aangeven met mijn reactie.

4 mei 2021 om 16:34

Hahaha hij heeft het toch over PSV in z'n comment? Niet over welke andere club dan ook? Sommige exemplaren hier zijn echt onbeschrijfelijk hoe ze hun eigen club schaamteloos in iedere discussie willen fietsen.

4 mei 2021 om 16:41

@arsenallz, Overmars is jarenlang de technisch manager bij Go Ahead Eagles geweest, die kwam dus wel degelijk met enige ervaring binnen. Het aantal miskopen van Overmars is helemaal niet aanzienlijk, in vergelijking met zijn topaankopen steken ze nogal schril af. Daarnaast weet hij de mindere aankopen alsnog voor een prima bedrag van de hand te doen. Probeer John de Jong aub nog niet te vergelijken met Overmars, die mag zijn veters nog niet strikken als het gaat om een succesvol technisch manager..

4 mei 2021 om 17:39

Waarom is Ajax hierbij eigenlijk relevant? Ik vind het prima als de Jong met een rechterhand naast zich beter gaat presteren. Goed oplossing van PSV

4 mei 2021 om 16:07

Wat een verschrikkelijk slechte zet, een hoofdscout van een scoutingsteam wat niets heeft laten zien, promotie geven. Onze club daalt verdomme steeds meer af.

4 mei 2021 om 16:39

@tv11 "nog langer dan ik, dat is ook richting de toekomst goed.""

Uit het artikel neem ik aan dat de bedoeling is dat Vennegoor uiteindelijk JdJ moet gaan opvolgen.

Ik herinner mij uitspraak van Gebrands dat PSV een top 32 club moet worden in Europa. Sindsdien heb ik echt geen idee hoe hij dat wil halen met zulke lichtgewichten op belangrijke posities.

Er zitten nu ook wel veel oud-voetballers uit zelfde generaties daar bij PSV o.a als jeugdtrainers. Ben bang voor jullie dat het ook te veel vriendjes zijn en niet hard elkaar de waarheid zeggen. Types als Bouma, Ooijer, etc. Of dat een JdJ een van die jongens moet ontslaan.

Heb wel veel vertrouwen in v Nistelrooij dat hij een goede trainer wordt.

4 mei 2021 om 17:24

@mrkrillin,

Die top 32 is op dit moment niet echt haalbaar inderdaad, of er moet volgend seizoen een extreem goed seizoen worden gespeeld in Europa. Maar aan de andere kant wordt er ook overdreven. Het was een doel van PSV dat waarschijnlijk niet gaat lukken in 2023. Toch is het wel zo dat wanneer PSV nog 2 seizoenen zo presteert als dit seizoen dat ze met de huidige ranking dicht tegen de top 35 aanzitten hoor.

4 mei 2021 om 17:44

Hij mag blijven als hij in de zomer deze spelers weet te verkopen: Thomas, Rosario, Doan, Bruma, Sadilek, Luckassen, Mauro, Piroe, Baumgartl en Vertessen. En er 1 centrale top verdediger voor weet terug te kopen.

4 mei 2021 om 19:02

@tvl11 wat een opportunistische reactie. Net of jij inzicht hebt over hoe het scoutingsappraat van PSV fucntioneert. De scouting kan de beste spelers scouten, maar uiteindelijk komt er ook wat geluk bij kijken dat die spelers binnengehaald kunnen worden.

Enerzijds kun je een TD hebben die wellicht net goed genoeg kan onderhandelen. Of (zoals Gerbrands heeft aangegeven) kon de TD niet tijdig handelen omdat er nog geen geld beschikbaar was omdat er eerst een speler verkocht moest worden. Of een speler wordt benaderd maar dan mengt een Engelse club zich in de strijd die 2 a 3 keer zoveel salaris bieden. Etc.

Alleemaal zaken die het binnenhalen van een speler kunnen beïnvloeden, maar waar de scouting geen invloed op heeft.

4 mei 2021 om 19:06

Maar goed dat jij niet de TD bent. Vertessen weg doen? Heel erg talentvolle jongen. Thomas wegdoen? Gewoon een heel erg goede breedte speler.

4 mei 2021 om 19:37

Ninja: Vertessen valt inderdaad over te twisten. En goede breedte spelers zijn er genoeg bij psv op het middenveld. En de andere 8 spelers die ik noem kun jij je wel in vinden?

5 mei 2021 om 01:26

@Amazing Nu is dat natuurlijk ook de truc van een goede scout. De spelers vinden die je club niet alleen beter maken, maar die ook nog eens haalbaar zijn. Overigens wel met je eens dat de reactie wat kortzichtig was. Meer omdat mensen op verschillende functies anders zullen functioneren. De rol van hoofdscout en (assistent) TD mag dan nauw verwant zijn, maar is niet dezelfde. Misschien heeft hij kwaliteiten laten zien waarom hij beter in de ene rol past dan in de ander.

Nou, die 50 miljoen zal wegsmelten als sneeuw voor d zon als De Jong weer zo een fabelachtige transfer zomer maakt als 2 jaar geleden.... en Vennegoor lijkt me ook niet iemand die deuren opent bij Europese clubs.

4 mei 2021 om 16:12

Meer dan de helft is al verdwenen door onder andere die fabelachtige transfers in een corona jaar, 25 of 30 was er nodig om het gat te dichten?

4 mei 2021 om 16:13

Kap toch eens met dat continu terughalen van die zomer. Afgelopen jaar prima aankopen gedaan (of t nou mede komt door Schmidt maakt niet uit, de Jong heeft ze gehaald). Overmars was in t begin ook niet altijd even geliefd door z'n aankopen en nu is hij onmisbaar.

4 mei 2021 om 16:38

zo fantastisch zijn die aankopen nou ook weer niet. Max en Zahavi zijn een aanwinst en die kun je inderdaad voor 90 op conto van Schmidt schrijven. Dat laat 1 extreem slechte transferzomer en 1 OK transferzomer...dan kun je toch niet zeggen...ach joh: vergeet die slechte zomer, 35 miljoen down the drain...maakt niet uit joh. Kom op zeg, moet je in het bedrijfsleven eens mee aankomen. Waar is als club dan je ambitie.

4 mei 2021 om 16:43

In dat geval kun je die miskopen ook voor 90% op de vorige trainers afschuiven in plaats van de jong

4 mei 2021 om 16:47

@pprins ik vind dit altijd zo makkelijk geredeneerd. Ja, PSV heeft in dat jaar 33 miljoen uitgegeven aan die mislukte spelers, maar Bruma wordt hoogstwaarschijnlijk voor 8 miljoen verkocht aan Olympiakos, Doan voor 6/7 miljoen en Baumgartl wordt ook verkocht. Al met al heb je je verlies dan enigszins beperkt. Overigens is Boscagli datzelfde seizoen overgekomen voor 2 miljoen, terwijl hij nu een marktwaarde vertegenwoordigt van 7 miljoen. Daarnaast, PSV heeft dat seizoen 'gewoon' nog steeds 65 miljoen aan transfers verdiend: uitgaand 98 miljoen (lozano, Bergwijn, De Jong, Angelino), inkomend dus 33 miljoen. Het is allemaal echt niet zó slecht gesteld met het technische beleid zoals wordt geschetst

4 mei 2021 om 17:05

Vind het verlies op Bruma anders aanzienlijk.

4 mei 2021 om 19:29

Madueke is ook door de Jong gehaald die gaat een vermogen opleveren

Weet niet echt wat ik hiervan moet vinden. Als de club wil verlengen met hem en er vertrouwen in uitspreekt wie ben ik dan om dit af te keuren? Als het aan mij ligt word deze transferzomer do or die voor John, spelers als Bruma, Baumgartl, Doan, Sadilek, Rosario en Guti (vergeet er vast nog een paar) van de hand doen. En een paar gerichte en volwassen aankopen doen van mannen die er meteen staan. Kwaliteiten ala Luuk, Guardado en Moreno. We moeten een mix maken zoals ze in Amsterdam ook hanteren, dit was ook onze laatste succes formule..

4 mei 2021 om 16:44

" wie ben ik dan om dit af te keuren?'

De beruchte voetbalzone lid Footballitis

Het zal bij PSV een drukke zomer worden. Naast de genoemde namen zullen Dumfries, Ihattaren en Malen ook wel vertrekken neem ik aan.

Hoop geld kan PSV binnenhalen deze zomer.

Benieuwd naar de aankopen! Hoop niet in categorie v Ginkel defenitief overnemen of Joey Veerman.

4 mei 2021 om 17:27

Haha idd!

Ik vind het toch opvallend dat de rechterhand van De Jong niet iemand zal zijn met ervaring in een net wat andere hoek. Als daar een persoon met wat meer onderhandelingservaring of iets dergelijke zou zitten had het mij wat logischer geleken dan weer een voormalig hoofdscout.

Maar wie weet of het goed uit zal pakken. Als buitenstaander heb ik geen idee of hij een perfecte rechterhand gaat zijn op deze functie. Maar dan vind ik het alsnog een aparte move.

De Jong heeft veel krediet daar. eerst die Baumgartl gehaald voor 10 miljoen, nu weer Sangare gehaald voor 9 miljoen die ongeveer van hetzelfde niveau is als Hendrix die moest vertrekken. Gotze voor een dik salaris en Max geloof ik voor 10 miljoen. of dit nou echt succestransfers zijn geweest kan je je afvragen want Ajax werd kampioen met een stratalengte voorspring

4 mei 2021 om 15:56

Mee eens. En vergeet vooral Bruma niet. Dan heb je nog een paar net-niet spelers als Doan en Thomas. En volgens mij vergeet ik er nog 1 of 2.ik vind alleen Max dan wel een goede aankoop en Gotze ook wel, gezien die transfervrij kwam.

4 mei 2021 om 15:58

Max is geen goede aankoop voor 10 miljoen. Hij kan niet verdedigen, ik vind alleen Zahavi een goede aankoop met gotze derest is allemaal troep wat er gekocht is.

4 mei 2021 om 16:37

Naja, Thomas was gewoon heel goed bij Zwolle en paste perfect bij PSV. Dat hij na zijn zware blessure niet helemaal de oude is geworden kan de Jong ook niks aan doen.

4 mei 2021 om 16:48

Er is 8 miljoen voor Max betaald. Die jonge heeft een marktwaarde van 15 miljoen en is dit jaar gedebuteerd in het nationale elftal van Duitsland. Daarnaast heeft die 8 assists gegeven en 5 doelpunten gescoord. Gelukkig heb jij net zo veel verstand van voetbal als een goudvis.

4 mei 2021 om 19:58

daarom ben ik blij dat een voetbalorakel als jij op dit forum zit, dan kan ik veel leren van jouw brede scala aan voetbal knowhow. on topic: nog steeds een aardig bedrag iig en ik neem aan dat hij en zijn zaakwaarnemer buiten het transferbedrag van 8 miljoen toch wel wat tekengeld en commissie gehad zullen hebben. hij heeft idd wat goals en assists. aanvallend is hij prima, verdedigend niet zo best

4 mei 2021 om 15:58

Maar, hij heeft dan wel toptrainer Schmidt binnen gehaald. Dat moet voor jou als Schmidt-liefhebber toch een enorm pluspunt zijn.

4 mei 2021 om 18:10

voor alsnog valt die ook tegen idd maar volgend seizoen kunnen we zien of hij zich herpakt of niet

4 mei 2021 om 16:00

Ze hadden van mij ook een vervanger mogen zoeken, maar hopelijk kan hij zich deze zomer herpakken. Vind Bruma en Baumgartl belachelijke aankopen. Het lijstje wat je opnoemt, met Gotze en Max, slaat uiteraard nergens op. Die hebben toch we bewezen van meerwaarde te zijn en die zogenaamde hoge kosten vallen dan relatief mee. Over dat straatlengte kampioen worden heeft met veel factoren te maken, Psv is met slechtere selecties kampioen geworden. Ajax tevens ook..

4 mei 2021 om 16:05

10 miljoen voor een back die in de toppers cruciale fouten maakte en eigenlijk niet kan verdedigen is wel veel geld hoor. Aanvallend top, maar die bijdrage is ook al behoorlijk minder de afgelopen maanden.

4 mei 2021 om 16:14

Haha, volgens mij is Max voor 8mio gehaald. Hij is bij 13 goals betrokken in de Eredivisie als een linksback en weer opgeroepen voor het Duitse elftal, ga je me echt vertellen dat 8mio veel is? Laten we net zoals bij Haller alleen maar letten po de stastieken en minder op de details, dan kunnen we concluderen dat het een prima aankoop is.

4 mei 2021 om 16:15

Ja want Haller levert z'n geld al op... Die was 2,5 keer zo duur?

4 mei 2021 om 16:17

Max is geen miskoop man, hou op. Antony zie je in grote wedstrijden ook amper, is dat dan ook een miskoop van 20 miljoen? Tuurlijk niet!

4 mei 2021 om 16:03

Wel iets te makkelijk als het gaat om Baumgartl. Begon namelijk goed maar is een gigantisch onzekere jongen die er maar niet bovenop lijkt te komen wat gewoon zeer spijtig is. Sangare is wel wat beter dan Hendrix, dat zie je hoogstwaarschijnlijk zelf ook wel.

4 mei 2021 om 16:06

Baumgartl heb ik altijd slecht gevonden hoor, die mogen we echt bestempelen als miskoop. Gewoon lekker verkopen of verhuren (voor een Bruma/Doan-effect)

4 mei 2021 om 16:32

Dat is goed mogelijk, doet niks af aan het feit dat het begin van Baumgartl gewoon prima was.

4 mei 2021 om 16:47

Misschien moet je niet in de verdediging van een beoogd topclub gaan staan als je een gigantisch onzekere jongen bent? En nee, eigenlijk zie ik niet dat Sangare beter is dan Henrickx...sterker nog, ik denk dat Hendrickx gewoon beter was.

4 mei 2021 om 17:42

De aankoop van Baumgartl was an sich niet zo vreemd natuurlijk: jonge, talentvolle jeugdinternational van Duitsland die net naar de 2. Bundesliga gedegradeerd was. Het aankoopbedrag is alleen het grote probleem. 10 miljoen is veel te veel geld voor zo'n speler, en al helemaal nu hij ook nog eens totaal niet uit de verf komt. Wat een paniek piet is dat zeg haha, beetje Isimat gevoel heb je erbij als hij speelt. Als je er in de zomer 4/5 miljoen voor kunt krijgen dan direct weg doen.

4 mei 2021 om 16:52

We vergeten allemaal dat Baumgartel toen die gehaald werd tegen het Duitse elftal aan zat en dat Sangaré een zeer degelijke eerste seizoenshelft speelde. Daarnaast zijn Götze, Zahavi en Max gekomen en zijn een aantal key players binnenboord gehouden. Jammer van Bruma en Doan, gegokt en verloren, maar hier wordt amper verlies opgemaakt aangezien ze bij hun huidige clubs goed voetbal op de mat leggen en beide waarschijnlijk overgenomen worden voor bijna hetzelfde bedrag als de aankoop prijs. Wie weet heeft John de Jong geweldig veel pech gehad en slagen de aankomende aankopen allemaal wel.

4 mei 2021 om 18:13

Jij begint voor mij echt als een rode lap te werken met je ongekend eenzijdige negatieve belichting van zaken aangaande PSV/Schmidt/DeJong. De andere kant: - Was Madueke een slechte versterking? - was het opstellen van Teze slecht? - wat vind je van Boscagli onder Schmidt? Is nu weer 8m waard. Vorig jaar nog geen 1M? Steeds meer jeugdspelers worden ingepast door Schmidt en de Jong? Ook allemaal slecht? Dus hou ajb op met je vete over PSV, want je bent alle objectiviteit verloren. “PSV op straatlengte achter op Ajax”. Doet Dortmund het dan ook al jaren slecht?” Er kan er maar 1 kampioen worden, maar ga ajb je frustratie elders botvieren. Een bloedirritante kerel begin je aangaande PSV te worden.

4 mei 2021 om 19:16

@ Japie

Max is gekocht voor 8 miljoen. Niet 10 miljoen. Zijn huidige waarde wordt op 15 geschat volgens transfermarkt.

Sangaré is voor 7 miljoen gekocht niet 9 miljoen. Zijn huidige marktwaarde wordt op 10.5 miljoen geschat (transfermarkt.com).

Baumgartl inderdaad een misser.

Misschien wat minder op basis van 'geloof ik' posts maken en wat meer naar de feiten kijken.

4 mei 2021 om 20:20

Quincy Promes is volgens hun ook 15 miljoen waard

5 mei 2021 om 13:36

En transfermarkt is over het algemeen heel erg goed in het inschatten van de prijzen van spelers. Dus ik weet niet waarom we daaraan zouden twijfelen?

Zeer goed nieuws voor Psv! Dit seizoen de 2e plaats behouden en volgend seizoen gerichte aankopen doen, zodat we weer echt mee kunnen doen om de titel en wellicht in Europa!

4 mei 2021 om 16:01

Weet je zeker dat je je commentaar bij het juiste artikel geplaatst hebt?

4 mei 2021 om 16:43

Pas over een paar jaar kunnen we oordelen of De Jong de juiste man op de juiste plek was. Kan vrij weinig met al dat opportunisme onder de PSV-supporters als onder supporters van andere clubs. Juist nu is vastigheid heel belangrijk. Ik zie PSV met een aantal gerichte aankopen het Ajax heel moeilijk maken volgend jaar

4 mei 2021 om 16:38

Hoe is dit goed nieuws dan? Dit is toch gewoon schuiven met de onervaren, onbetrouwbare poppetjes die er al waren? Het erge is zelfs dat door de functie en het doorschuiven de toch al zwakke en zwak bezette scouting er nu met één persoon op achteruit is gegaan!

Er is veel te weinig aandacht voor de organisatie achter PSV in de media, maar ik wacht nog steeds op een diepgaande onthulling van een oplettende sportjournalist die blootlegt hoe PSV haar scouting en creativiteit de afgelopen twaalf jaar heeft verkwanseld. Iedereen herinnert Marcel Brands graag als een top-TD (misleid door zijn arrogante houding), maar met Brands aan het technisch roer en John de Jong als hoofd scouting was de oogst vaak óf mislukt óf duur. Achterin waren de aankopen op een paar uitzonderingen na nooit een succes het afgelopen decennium. Voorin en op het middenveld koopt PSV steevast spelers die in het hier en nu op hun hoogtepunt zijn, de voorzienende blik van een slimme td die besluit om het al eerder te doen ontbreekt volledig. Strootman en Dumfries stonden al op de interesselijst toen ze nog bij Sparta 1 speelden. In plaats van ze dan voor een paar ton op te halen, vist PSV steevast achter het net door de volle prijs voor dit soort spelers te betalen als ze zich volop in de mediabelangstelling spelen. Wat maakt dat de club aan de andere kant geen schaamte meer kent om gratis met van alles genoegen te nemen. Het is echt een gotspe geweest dat Schwaab en Viergever, kosteloze afdankertjes, drie jaar lang het centrum van een nationale topclub hebben mogen vormen.

Creatief transferbeleid en slimme visie op scouting, ontwikkeling en gebalanceerde selectiesamenstelling is zwaar gedevalueerd bij Psv; het contrast met hoe Ajax deze zaken voor elkaar heeft is nog nooit zó groot geweest. En met dit soort loze grepen gaat het ook niet veranderen. Ik hoop dat Robert van der Wallen volgend jaar opnieuw 50 miljoen heeft liggen of dat PSV volgend jaar de lucht boven het stadion in de verkoop weet te doen, want er gaat weer heel wat kapitaal vernietigd worden komende zomer...

4 mei 2021 om 16:46

Niet om het een of het ander, want ik ben vrijwel altijd gecharmeerd van jouw kritische blik. Maar dat is toch koffiedik kijken? Er zijn afgelopen jaren ook een aantal schoten in de roos geweest die in ieder geval financieel alles minimaal recht hebben getrokken. Daar tegenover staan ook de Mahers/ Ramselaars van deze wereld.

Of dat de ambitie moet zijn; nee vind ik niet.

Madueke is een voorbeeld wat jong weggeplukt is bij notabene Tottenham. Dat soort spelers op die leeftijden zou ik graag vaker zien komen.

4 mei 2021 om 17:01

Vind het knap dat je het loze grepen kan noemen. Vennegoor genoeg ervaring als scout, daarom een ondersteunende rol en niet de leidinggevende rol. Daarnaast had niemand geklaagd als Baumgartel was blijven spelen zoals die bij Stutgart deed. Dan was een 'geweldige' TD geweest met aankopen als Götze, Zahavi, Sangaré (in mindere mate) en Max.

Wie zegt dat JdJ niet gewoon super veel pech heeft gehad? Doan klopte hard op de deur van de top clubs, Bruma had een schot in de roos kunnen zijn en Baumgartel noemde we bijna Duits international.

Ik aanbid JdJ niet, ik vind het nog geen goede TD maar hij heeft ook een aantal top spelers binnen gehaald en tegelijkertijd top spelers weten te behouden.

Zullen we in ieder geval nog een transferzomer afwachten om te kijken hoe hij zijn werk nou echt doet. Want vooraf was iedereen lyrisch over Baumgartel en was Bruma ook een top aankoop.

dankje.

5 mei 2021 om 10:28

Of een fan lyrisch is over een aankoop, doet er totaal niet toe. Supporters kijken een compilatie van de beste beelden op youtube en denken: daar kunnen we wel wat mee. Hoewel de aankoop van Bruma met zo'n matige techniek bizar blijft.

Ik lees in jouw reactie erg vaak termen als 'had gekund' en 'was blijven spelen zoals bij Stuttgart.' Maar daar heb je niet zoveel aan als het anders blijkt en als TD moet je dat in kunnen schatten. Ooit haalde PSV na diens beste seizoen Luciano Narsingh, die bij Heerenveen samen met Assaidi en Dost hoge ogen gooide in het countersysteem van de Friezen destijds. Narsingh had de snelheid om in de ruimte te rennen en dan een goede voorzet te geven. Maar PSV speelde helemaal niet op die manier toen ze hem naar Eindhoven haalden; het team stond hoog, wat de ruimtes voor Narsingh te klein maakte en daar kon-ie weinig in. Vanaf het begin heb ik dat een onbegrijpelijke aankoopt gevonden. Over Maher was ik enthousiaster, maar ook hier gaat op: waarom koop je een nr.10 in de puurste vorm, die kort achter een spits steekballetjes geeft, wanneer je wil gaan spelen met een middenveld met de punt naar achteren. Vind je het dan raar dat zo'n jongen flopt?

Datzelfde geldt voor Baumgartl. Degradatievoetbal spelen met je kont op de 16 bij Stuttgart is wel wat anders dan de helft van de tijd met 30, 40 meter in je rug verantwoordelijk te zijn voor een sluitende defensie en een behoorlijke opbouw. Ajax kwam daarachter toen het Mike van der Hoorn overnam van het verdedigende FC Utrecht. Bovendien kun je als scout echt wel al zien wanneer een speler fysiek te licht is en wat wendbaarheid betreft te weinig overhoudt.

Verder is het onzin dat Doan op de deur klopte bij topclubs. Op de deur kloppen bij een topclub doe je zoals Ziyech bij FC Twente, wanneer je week in week uit uitblinkt en bij veel goals betrokken bent. Doan was een leuke clubspeler voor de subtop, had gepast in de luwte van AZ, maar laten we niet doen of ie dat niveau wekelijks ontsteeg.

Bruma ten slotte vind ik echt tekenend voor de scouting. Ik kan me nog berichten van PSV-interesse herinneren toen hij nog bij Sporting zat. In de tussentijd heeft PSV hem op de radar gehouden. En ondanks dat het in Turkije en vooral Duitsland geen bijster succes werd besluit je als TD dit blinde paard op zijn 24e voor een bijna-recordbedrag naar Eindhoven te halen? Bruma heeft hardere voeten dan Dumfries en teveel volt in zijn benen om gecontroleerd een passeeractie te beginnen of een bal tussen de palen te mikken. Als dat na drie jaar scouting een verrassing blijkt te zijn, kun je toch niet zeggen: het had een schot in de roos kunnen zijn? Zoiets kun je zeggen van spelers als Romero, die puur door pech naast de pot pissen. Maar wanneer het gaat om vaardigheden is het inschattingsvermogen om potentie te herkennen gewoon onvoldoende.

5 mei 2021 om 11:05

Tuurlijk, succesvol beleid is van veel factoren afhankelijk. Volledige grip op de afloop heb je nooit. Madueke en Malen zijn inderdaad mooie voorbeelden van succesvolle jeugdscouting, (evengoed kun je zeggen dat het kopen van Chris Gloster en Nicolai Laursen PSV bijvoorbeeld weinig hebben gebracht, maar dat terzijde). Maar het gebeurt in mijn ogen te ad hoc, te individueel gericht.

Ik zou echt een voorbeeld nemen aan Ajax in deze. Gewoon zeggen: hoe willen wij spelen, wat wordt de huisstijl waarmee wij succes denken te boeken en het publiek mee willen vermaken. Uit puur gebrek aan visie zien we al tien jaar teams van PSV voorbij komen die achterin rammelen en ondersteund moeten worden door controleurs en linies kort op elkaar, met als gevolg dat je countervoetbal gaat spelen. Dan heb je het niet meer in eigen hand dus. Mijn idee:

1. Toptalent uit de beloften een kans geven in het eerste
2. Versterkingen halen die complementair zijn aan de vaardigheden van deze talenten, die als gevolg de druk bij deze talenten weghalen en zelfs ertoe bijdragen dat deze talenten kunnen renderen en zich kunnen ontwikkelen.
3. Jonge spelers halen die een aanvulling in de breedte zijn waar PSV gelijkwaardig profiel van in de jeugd heeft lopen.

Kijk je naar de huidige selectie, dan moet je concluderen dat Sangaré totaal niet complementair is aan Rosario. En net als de Amsterdammer niet in staat is om jonge talenten voorin in stelling te brengen. Evenmin is Zahavi complementair aan Malen en hoewel Boscagli het goed doet vind ik niet dat hij de verdediger is die druk kan wegnemen bij Teze. Kijk je dan naar de bedoelde spelers onder punt 3, dan lijkt me dat je indertijd voor een lage prijs Kevin Strootman of Denzel Dumfries prima als breedte-aankoop had kunnen aantrekken (vergeet niet dat Strootman slechts 6 maanden bij Utrecht speelde he) als breedtespeler had kunnen aankopen, voordat een tussenstap naar een subtopper ze duur maakt. Beginnend als breedte-aankoop zou ik als PSV zijnde op dit moment de relatief goedkope gok nemen om Micky van der Ven van Volendam op te halen en lijkt het logischer dat je in de luwte een sterke speler als Abdou Harroui haalt om de komende jaren in de breedte door te groeien, dan dat je daar voor 8 miljoen een tweede Doan voor aantrekt.

Volgt voorbeeld is niet helemaal correct. PSV was al bezig met onderhandelen toen het nieuws over Overmars bekend werd. Lijkt me verder een goed besluit, de Jong kan wel wat steun gebruiken. Zelf had ik een meer ervaren persoon geposteerd want Jan Vennegoor of Hesselink heeft dat helaas niet.

"PSV volgt voorbeeld Ajax met nieuwe rechterhand de Jong" Ehh... zie hier citaat uit stukje ED: "PSV wilde de functie al langer opsplitsen, omdat het vak van technisch manager de afgelopen jaren steeds uitgebreider is geworden. Vennegoor zal in de praktijk ook hoofd jeugdopleidingen Ernest Faber vaak bijstaan. De Jong gaf meer dan een jaar geleden al aan dat deze koerswijziging op til was. " Vreemd dat er eerst een normale titel stond maar deze toch later weer veranderd moest worden naar de huidige...

4 mei 2021 om 17:37

Joh ze gebruiken Ajax in de titel als clickbait whats new, Ajax en Psv volgen beide gewoon het model zoals bij veel topclubs in het buitenland.

4 mei 2021 om 18:52

Ja, Ajax is nu eenmaal de benchmark. Logisch ook dat ze die grote naam gebruiken in de meeste topics.

4 mei 2021 om 19:15

Of dat logisch is kun je af en toe over discussiëren, maar in dit geval is het in ieder geval foutief aangezien de titel simpelweg niet klopt.

Nou dat word tijd voor een borrel. Slechter nieuws dan dit heb ik in tijden niet gehad als PSV supporter. De man die rustig 60 miljoen laat verdampen en een trainer haalt die onze talenten nog laat vernachelen en het hele PSV systeem kapot heeft gemaakt even lekker wat jaren erbij geven. Onvoorstelbaar... Ik zie PSV op deze manier eerder Feyenoord achteraan hollen dan dat het maar in de buurt gaat komen van een Ajax en in mindere mate ook AZ. Echt onvoorstelbaar.

4 mei 2021 om 17:12

Je bent naar mijn mening toch iets te negatief. PSV zie ik Feyenoord niet zo snel achterna gaan en ook AZ heeft naar mijn mening minder middelen om bij PSV te blijven. Aan de ene kant gaan er een hele hoop dingen mis, wat ik zeker met je eens ben hoor!

Maar er gaan gelukkig ook nog dingen goed, omdat PSV toch een hele hoop jonge zelf opgeleide spelers gebruikt die nog belangrijk kunnen zijn in de toekomst en een mooie waarde vertegenwoordigen. Als je dat met Feyenoord vergelijkt bijvoorbeeld, dan ziet het er daar wel wat somberder uit.

60 miljoen verdampen is natuurlijk ook overdreven. Spelers als Angelino, Dumfries, Boscagli en Max kunnen of zijn gewoon voor minimaal het dubbele verkocht worden, als waarvoor ze gehaald zijn. Spelers als Thomas en Behich bijvoorbeeld waren voor de breedte gehaald en daar werd/wordt niet veel verlies op gemaakt verwacht ik. Spelers als Guti, Bruma, Doan en Baumgartl zijn absolute miskopen. Samen kostte ze een slordige 35 miljoen, als PSV de helft er nog voor terugziet hebben ze het goed gedaan. Ik las laatst dat bij Doan en Bruma de opties van 5 en 7 miljoen misschien gelicht zouden worden.

4 mei 2021 om 18:59

Je hebt ook gelijk dat ik misschien wat te negatief en pessimistisch ben maar dit komt mede door het feit dat alles omtrent de aankopen, de trainer en de tactiek me tegenspreekt. En ik kan me niet heugen dat ik zo lang zo weinig plezier aan PSV heb beleefd, zelfs de 7 jaren droogte zaten spraakmakendere seizoenen tussen.

De jeugd redt ons nog in de vorm van Malen, Teze, Gakpo en Madueke. Hoewel Madueke en Malen natuurlijk vanaf 16 a 17e naar Eindhoven kwamen. Madueke vind ik tot nu toe overigens ook de beste aanwinst van JDJ zijn kant.

Bij deze mijn klaagzang:

Dumfries is inderdaad ook een succes geweest, hoewel die uit de Brandts koker nog kwam. Max vind ik leuk tegen de kleintjes maar in de grote wedstrijden ligt die letterlijk steeds met zijn rug op de grond, heb toch erg mijn twijfels over deze jongen en zie hem ook niet zo snel gaan voor twee keer zijn aankoopwaarde. Over Angelino ben ik nog steeds frustratie omtrent de lage afkoopsom waarvoor City hem terugkocht. Slecht gehandeld vanuit JDJ kant, had dan maar meer geld geboden zonder die terugkoopclausule. Vond Angelino persoonlijk ook een klasse beter dan Angelino. Boscagli vind ik een lastig verhaal, voetbalt oprecht erg goed maar zie deze jongen niet zo snel slagen in een grotere competitie maar hier zal je zeker wel winst op maken! Ook Gotze ben ik niet echt tevreden over, toch een mooi weer voetballer. Als JDJ slim is moet die ook proberen Gotze te slijten deze zomer, anders loopt die ook weer transfervrij de deur uit (zal vast gebeuren). Viergever wil ik ook nog als nuttige kracht typeren hierin. Dit is dan wel het rijtje met jongens die het goed doen en wat goede tot redelijke transfers in mijn ogen zijn.

Het lijstje miskopen (en niks toevoegende gehuurde jongens) is in mijn ogen dan ook veelte lang: Sainsbury, Unnerstal, Behich, Thomas, Gutierrez, Afellay, Lato, Mitroglou, Doan, Baumgartl, Bruma, Fein, Mvogo, Van Ginkel, Sangare en Zahavi. Zahavi doet het best redelijk maar loopt in mijn ogen toch jonge gasten als Madueke in de weg.

Hoezo nou weer ajax erbij betrekken voetbalzone...
Weken geleden las ik al dat dit eraan zit te komen.
Ben benieuwd wat er in de zomer allemaal gaat gebeuren bij psv, qua trainer en spelers...
Eerst maar eens die 2de plek binnenhalen.

Toon Gerbrands heeft zijn mond altijd vol over een topsportklimaat maar als je de verantwoordelijken voor de aankopen van Baumgartl, Bruma, Doan en Sangare beloont met respectievelijk een contractverlenging en promotie ben je als club toch gewoon dood- en doodziek. Dit gaat helemaal nergens meer over.

4 mei 2021 om 17:06

Sangaré is nog helemaal geen miskoop. Doan en Bruma renderen prima bij hun huidige clubs? Is het de schuld van de Jong dat ze dat hier niet doen, dat valt imo dus zeker te betwijfelen. En Toon die weet precies wat die doet, heeft een goede visie en kijkt altijd vooruit naar wat er beter kan. Vertrouwen geven is alles en dat doet Toon hier heel goed. Blijkt het deze zomer weer mis te gaan dan mogen ze hem inderdaad laten gaan wat mij betreft maar de gehaalde spelers waren voordat ze kwamen allemaal op of tegen psv niveau aan

4 mei 2021 om 17:27

Ik vind Sangare wel een miskoop. Goede balafpakker maar aan de bal hopeloos en positioneel ook niet goed. Doan en Bruma renderen redelijk bij hun huidige clubs, maar daar ligt de lat lager dan bij Psv. Ze hebben niet het niveau wat PSV nastreeft en dit heeft John de Jong verkeerd ingeschat. Ben benieuwd hoeveel we van de bijna 25 miljoen die beide heren gekost hebben nog terug gaan zien. Ik schat slechts een fractie. En dat Gerbrands 'vertrouwen wil geven' is prima hoor, maar dat betekent niet dat je het contract moet verlengen van iemand die namens de club 40 miljoen heeft weggegooid. PSV krijgt nu een flinke financiele injectie en het zit me echt niet lekker dat John de Jong weer opnieuw miljoenen mag besteden. Nog zo'n transferzomer als die van twee jaar geleden en PSV is nog max een subtopper.

4 mei 2021 om 17:12

Davila_7 ja die Gebrands riep ook over top32 club worden maar inmiddels afgezakt naar top 60!

Behalve wat jij noemt is hij bezig om een vriendenclubje te maken bij PSV met Jdj, Vennegoor, Bouma, Ooijer, V Nistelrooij (wel veel vertrouwen dat het een goede coach wordt), Faber, Kolka, Ramzi, etc. Allemaal jongens die lang met elkaar gespeeld hebben.

Hoe gaat JdJ zulke vrienden de waarheid zeggen of ontslaan indien nodig.

4 mei 2021 om 17:17

@mrkrillin, dit is inderdaad exact wat mij zorgen baart. Allemaal oud-spelers die elkaar erg goed kennen, maar durven ze elkaar ook de waarheid te zeggen? Bovendien kijken ze allemaal vanuit hetzelfde perspectief, hoe kun je dan goed met elkaar sparren en met vernieuwende oplossingen komen? Deze functie was juist een uitgelezen mogelijkheid om eens buiten de bestaande paden te kijken. Gemiste kans.

Een rechterhand voor de rechterhand van technisch directeur Schmidt. De Jong lijkt me een leuke kerel, maar heeft tot nu toe niet veel toegevoegd als technisch directeur. Tenminste als het om aankopen gaat.

Ik vind het dan toch jammer dat het weer een oud-voetballer moet zijn. Ik begrijp niet dat clubs de waarde van een diverse staf niet in zien. Juist voor dit soort functies kan het helpen om iemand uit een ander milieu te halen, daar kun je stukken beter mee sparren lijkt me. Maar goed, fijn dat de functie er in ieder geval is.

Dit vind ik een beetje vreemd. Je hebt een technisch directeur die duidelijk veel sturing nodig heeft en dan voegen ze daar dan een rechterhand aan toe met veel minder ervaring en ik denk niet dat Vennegoor of Hesselink nou een imposant netwerk heeft. Ik heb nog niet het idee dat het de goede kant op gaat met Psv.

Wat moeten we hier nou van denken? Ik kan nou niet zeggen dat ik nu met volle vertrouwen ga kijken naar wat PSV binnenhaalt deze zomer, John de Jong heeft al vaker laten zien dat hij er gewoon geen kijk op heeft en te weinig ervaring heeft, dan denk je dat er een ervaren iemand naast komt te staan maar dan word er gekozen voor Vennegoor, een jongen wie (naar mijn weten) niet bepaald een groot netwerk heeft en geen ervaring heeft.

Zoals vaker gezegd, leuk die injecties, maar als je het geld gaat uitgeven aan Bruma2.0 en/of Baumgartl2.0, dan graaf je alleen maar een dieper gat voor jezelf. Ik had als PSV zijnde het toch anders aangepakt. Hopelijk kunnen ze mij beide de mond snoeren..

Erg zielig hoe veel negatieve reacties ik hier weer lees. Ik weet nog goed dat bijna iedereen hier op VZ positief was over de transfers van afgelopen zomer. Nu zijn het opeens allemaal K*T aankopen etc.. Als er een positieve noot is betreft transfers dan komt het dankzij Schmidt, jaja zo lust ik er nog wel een paar. Afgelopen zomer was een prima transferzomer. natuurlijk kon het nog beter maar je kunt niet verwachten dat PSV in een zomer even de hele mik mak eruit gooit en vervolgens een compleet nieuw elftal haalt, dat is namelijk een proces wat wel twee of drie transferswindows duurt. We hebben prima nieuwe aankopen waar bijna iedereen op het begin nog lyrisch over was. Gotze, Max en Zahavi zijn goede aankopen. Sangare wil ik nog niet afschrijven, heeft zeker potentie voor een bepaalde rol in het veld. Mvogo kunnen we wel bestempelen als overbodig en fein uiteraard ook. Van Ginkel was een gok en daar moet je eigenlijk aankomend seizoen van gaan profiteren ( als die blijft tenminste). Wat brood nodig is aankomend seizoen, is een voetballende middenvelder en een goede centrale verdediger.

Zijn aankoopbeleid is zeer zwak geweest, veel te veel geld uitgegeven voor PSV onwaardige spelers. Wel prijs ik zijn verkoopbeleid met mooie transfersommen voor Lozano (40 miljoen), Bergwijn (30 miljoen), L de Jong (15 miljoen), Angelino (12 miljoen) en Lammers (9 miljoen).

Leuke clickbait titel, maar gelukkig wordt er in het artikel zelf niet over gesproken. PSV volgt namelijk NIET het voorbeeld van Ajax, daar ze al meer dan een jaar van zins zijn om een tweede man naast John aan te stellen. Makkelijk scoren dus weer met zo'n titel, maar het is wel foutief. On: wel goed om de taken te verdelen en ik denk dat Jan Vennegoor hiervoor ook wel een goeie is (al had ik zelf in eerste instantie niet aan hem gedacht), omdat hij ook al een tijdje rondloopt bij de club als o.a. (hoofd)scout. En daarnaast kent hij de club natuurlijk 'on the back of his hand'.

Jammer dat er niets van de titel klopt, doet toch meteen enorm veel af aan het artikel.

PSV volgt dus eigen advies op en heeft de rol nu gesplitst. Ik had gehoopt op een ervaren man naast John, maar helaas wordt het een van zijn vriendjes. Kan niet zeggen dat ik hier heel gelukkig mee ben.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8577
2.PSV7139
3.AZ6829
4.Vitesse6116
5.Feyenoord5625
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller3219
E. ZahaviAanvaller2411
R. SchmidtUnknown
Y. VertessenAanvaller142
J. PiroeAanvaller101
Y. MvogoKeeper320
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

42 jaar
8 fans

In de wandelgangen

Vrijdag 14 mei
Manchester United hoopt de prijs van Jadon Sancho te kunnen drukken door Jesse Lingard in de deal te betrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren