FA en Premier League treffen maatregelen na Super League-plannen

Maandag, 3 mei 2021 om 20:31Mart van Mourik • Laatste update: 20:35

De Premier League heeft maandag kenbaar gemaakt dat Engelse clubs een verklaring moeten tekenen om de Super League of een variant daarop in de toekomst te voorkomen. Alle eigenaren van de voetbalclubs moeten hun handtekening zetten onder een verdrag, waarin staat dat men geacht wordt zich aan de ‘basisprincipes’ van de competitie te houden. Ook de FA kwam maandag met een officieel statement, waarin staat dat de bond een onderzoek zal starten naar de betrokkenheid van de zes Engelse teams bij de plannen omtrent de Super League.

De organisatie van de Premier League laat op de officiële website weten dat er ‘voorbereidingen getroffen worden om plannen voor het opzetten van alternatieve competities te voorkomen’. Met de nog nader te bepalen regelgeving moeten de basisprincipes van de Premier League beschermd worden en moet de competitie ‘eerlijk blijven’. “We doen een beroep op de steun van de overheid om passende wetgeving in te voeren om de open piramide van het voetbal, de principes van sportieve verdienste en de integriteit van de voetbalgemeenschap te beschermen”, zo luidt het statement.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Alle eigenaren van de Premier League-clubs moeten het verdrag ondertekenen. Daarnaast geeft men te kennen dat het breken van de nieuwe regels zwaar bestraft zal worden. “We zullen samenwerken met de fans, de regering, de UEFA, de FA, EFL, PFA (spelersvakbond, red.) en LMA (trainersvakbond) om de integriteit en toekomstperspectieven van het Engelse voetbal te verdedigen”, besluit de organisatie.

Verder heeft ook de Engelse bond aangegeven stappen te gaan ondernemen tegen de clubs die mee wilden werken aan de opzet van de Super League. In een verklaring op de website meldt de FA dat alle clubs gevraagd is relevante informatie en bewijsmateriaal met betrekking tot hun deelname aan te leveren. “Zodra we de vereiste informatie hebben, gaan we overwegen welke passende maatregelen we moeten nemen”, zo luidt het statement.

“Het is duidelijk dat wat er is gebeurd onaanvaardbaar was, en voor grote schade had kunnen zorgen bij clubs op elk niveau van het Engelse voetbal.” Het bericht is gericht aan Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United en Tottenham Hotspur, die zich overigens allemaal hebben teruggetrokken na de felle protesten tegen de plannen in het land.29 reacties (laatste reactie door somagunner)

Alle teams gewoon punten af trek geven of dit seizoen niet mee laten tellen voor ze. Dus een ranglijst zonder die teams. Gewoon flink straffen dat ze zoiets niet nog eens flikken.

3 mei 2021 om 20:41

Dan straf je de fans en Arsenal waarschijnlijk helemaal niet.

3 mei 2021 om 21:08

Dat ligt aan wat ze doen. Als alle zes de clubs bijvoorbeeld 20 punten in mindering krijgen dan staat Arsenal echt maar net boven de degradatiestreep.

3 mei 2021 om 23:55

Dit is dus wat we willen? Een dictatuur? Een wurgcontract voor het leven? Echt bizar. Fans dwingen clubs om zich te verplichten gecommitteerd te blijven aan een orgaan wat kan doen wat zij ook maar wil. Echt ongelooflijk. Het enige dat hiermee bereikt wordt is dat bonden als de uefa en de fa altijd gegarandeerd flinke inkomsten hebben. Dat is de enige reden ook waarom ze dit doen. Niet om het voetbal te redden. Complete onzin. Het enige verschil met de champions league en de super league is dat de uefa ook een flink deel van de omzet krijgt. Alle uitkeringen aan champions league deelnemers verdubbelen. Je denkt dat dat het voetbal niet scheef trekt, of kapot maakt zoals zo velen schreeuwde? Het is zo kortzichtig allemaal.

4 mei 2021 om 08:37

Doe maar puntenaftrek in het nieuwe seizoen.

3 mei 2021 om 20:44

En waarom zou dat moeten gebeuren?
Ik heb nog geen enkel goed argument gehoord om tegen de SL te zijn naar mijn mening.
Het moet een open Pyramide zijn haha. Zeg dat maar tegen City en Chelsea die via financiële doping de competitie domineren.

Solidariteit boeit me niet meer zolang er olieclubs bestaan en als Arsenal beter wordt door een pact van de duivel so be it.

3 mei 2021 om 20:49

Exact dit dus. Aan dit tempo zullen de 3 van de 4 halve finalisten in de CL de komende jaren steeds vaker uitmaken wie de prijzen wint. Het eerlijker maken en er een sport 'voor de fans' van te maken gebeurd niet door de SL te schrappen, wel door het huidig systeem onder handen te nemen. Het lijkt mij dat de protesten bij bijvoorbeeld United niet per se zijn tegen het hebben van een externe eigenaar, wel dat ze niet meer meedoen voor de grote prijzen en dat op de eigenaar schuiven. Ik denk niet dat er iemand bij City rouwt om het hebben van sjeik als eigenaar. En denk als er dusdanig geinvesteerd wordt bij United en zij de Premier League domineren en in de CL terug meedoen het hen geen bal uitmaakt wie de eigenaar is. Terwijl dat ook 'modern football' is.

3 mei 2021 om 20:52

Hoewel ik het met je eens ben dat het geld pompen in voetbalclubs moet worden gelimiteerd vind ik niet dat er een aparte competitie moet komen. Sport gaat om competitie. Je moet iets te verliezen hebben anders is het toch niet leuk? Wanneer ik zelf voetbal geef ik alles om niet te verliezen, waarom zou je die druk weghalen voor voetballers. Het maakt toch niet uit of ze dan winnen of verliezen.. een pact met de duivel zou ik nooit aan gaan want dan ga je je branden.

3 mei 2021 om 20:56

You either die a hero or life long enough to be the villain. Het is zonde dat historische clubs ingehaald worden door oliegeld clubs daar had al veel eerder wat tegen gedaan worden, maar door met die clubs samen te gaan werken zodat je zelf ook meer geld krijgt ten koste van andere traditionele clubs is ook niet de schoonheidsprijs

3 mei 2021 om 20:58

City en Chelsea domineren helemaal niet, maken net zoveel kans op de titel als Liverpool of Manutd. hoe kan je uberhaupt Arsenal fan zijn en de SL toejuichen, je speelt al in een van de beste competities in de wereld. ik weet niet hoelang je al fan zegt te zijn van Arsenal maar de fans die ik ken zien Arsenal liever tegen Spurs spelen om CL voetbal.

3 mei 2021 om 20:59

De SL is te vroeg geintroduceerd maar gaat binnen 7-10 jaar gewoon realiteit zijn. En prima, gaat het niveau ook van omhoog en is de sport ook toegankelijker voor veel andere mensen in Europa die fan zijn van een bepaalde club uit een ander land. Het verschil tussen de (top)teams in England en topteams in Europa wordt simpelweg te groot. Hiermee worden de verschillen kleiner en gaat het niveau wel omhoog. Vind het onzin dat de Uefa wel een toernooi mag introduceren puur voor de commercie of het aantal teams uit een toernooi uitbreiden, maar de eigenaar van vele topclubs niet.

3 mei 2021 om 21:01

Hoe bedoel je het maakt niet uit of ze verliezen? Omdat degradatie wegvalt? Er is nog steeds een competitie waar je een prijs kunt winnen.

3 mei 2021 om 21:04

@somagunner 1 van de 20 clubs kan een prijs winnen, dat klopt. heel erg leuk maar de rest van de wedstrijden zijn veredelde oefenpotjes

3 mei 2021 om 21:06

Somagunner kijk naar dit seizoen van Arsenal als voorbeeld, dit is toch een van de mooiste dingen van voetbal? Een club met de statuur van Arsenal en een van de grootste fanbases ter wereld die bijna in een degradatiestrijd kwamen rond november-december? Of een club als Schalke of HSV of Malaga die een paar jaar geleden nog in de CL te bezichtigen waren maar nu in de 2e divisie van hun landen.. prachtig vind ik, en het is nog mooier als ze terug komen naar het topniveau en zich neerzetten als goed team zoals bijvoorbeeld een Leeds nu doet of Aston Villa.

3 mei 2021 om 21:08

En dat is met de Champions League niet zo? De nummers 1 en 2 in de poules kan je zowat al opschrijven zonder dat er een duel gespeeld is.

3 mei 2021 om 21:43

SuperNico31 hoe mooi zijn de seizoenen wanneer een underdog iedereen weet te verrassen en zich plots weet te kwalificeren voor de volgende ronde? Kijk naar PSV een aantal jaren terug of een Ajax dat de halve finale van de CL weet te halen. Een Zagreb dat plotseling Tottenham en Leicester uitschakelt. Olympiakos die Arsenal uitschakelen, allemaal prachtige momenten in het voetbal vind ik en als je zo een Super League start krijg je ze nooit meer.

3 mei 2021 om 22:17

Ja leuk, maar die underdog momenten kunnen er ook zijn als de top vier landen niet 16 clubs mogen leveren en je de kampioenen van kleinere landen in het toernooi hebt. Het slaat gewoon werkelijk waar nergens op dat je 16 clubs uit vier competities hebt in een toernooi met de naam Champions League. Het magische is er op een paar momenten voor mij al een tijdje af.

3 mei 2021 om 22:25

Wat is daar mooi aan?

Arsenal had tussen 2006-2013 de beste net transfer spent van de grote clubs en was de braafste jongen van de club. Ze hebben met goed beleid niets voor terug gekregen omdat de FFP nooit goed werd gehandhaafd en nu nog steeds niet.

Maar olieclubs zoals Chelsea en City hebben in de afgelopen periode meerdere keren de titels gewonnen door middel van een suikeroom. Terwijl Arsenal door een gigantische inflatie in voetbal geen goede spelers kon halen.
We verloren van Chelsea als het ging om Hazard en Mata, zonder Abromovich waren ze Arsenal spelers geweest.

3 mei 2021 om 23:28

Tja tegen de financiële doping die in Spanje door het regime werd toegepast moest een tegenzet komen....de Spaanse clubs wonnen de ene cup na de andere terwijl ze zelfs geen financiële basis hadden om de beste spelers ter wereld naar Spanje te krijgen. Plots kwamen er heel machtige miljonairs aan zet bij diverse clubs en toen begon men in Spanje, hiertegen verzet te smeden....wel hypocriet zo. Denk nu niet dat de UEFA en de FIFA echt inzitten met de kleine voetballanden....ze geven de meest commerciële competenties zomaar 4deelnemers aan de CL en keren nog niet de helft v d inkomsten uit aan de clubs....hier ook , hoe hypocriet

4 mei 2021 om 11:34

Precies Somagunner. Gelukkig beginnen meer mensen dit in te zien. Het probleem is dat fans super hypocriet zijn en ze kijken alleen naar eigenbelang.

3 mei 2021 om 22:23

Echt waar slaat dat dan op? Daar raak je vooral de fans, staff en de spelers mee en ik zie niet wat daar logisch aan zou moeten zijn?

3 mei 2021 om 23:23

En dan? Dan plaatsen ze zich niet voor Europees voetbal. Zal het minder bekeken worden. Minder inkomsten voor de organisaties. En keldert het Engelse voetbal naar beneden. Ook voor deze organisaties is geld erg belangrijk. En hebben ze deze clubs nodig voor het aanzien

Heel goed. Ik vrees dat we vanuit Italie en Spanje niet zoveel hoeven te verwachten, dus hopelijk komt de uefa er voor die clubs nog even lekker overheen.

Maar worden voorbereidingstoernooitjes dan ook bestraft? Want de SL is niets minder dan een aantal oefen wedstrijden voor een lekker geld bedrag.

3 mei 2021 om 21:02

als deze oefenwedstrijden op speeldagen van de Uefa zijn zeer zeker.

De FA en alle andere bonden mogen ook een keer opstaan tegen het gedrocht wat de huidige CL is. 4 landen die 16 plekken mogen claimen. Het slaat werkelijk waar nergens op. Maar goed. Zullen daar toch niet kritisch over zijn, want het brengt hun en de UEFA nou eenmaal geld op....

3 mei 2021 om 21:12

Daarom is extra hypocriet dat juist Uefa en de FA zich kritisch uitspreken. Puur omdat het hun eigen belangen hindert. Konden zij een stukje van de taart krijgen was de hele houding heel anders geweest.

3 mei 2021 om 21:25

Heb je helemaal gelijk in. De UEFA en FIFA doen zich voor als redders van het voetbal, maar zelf doen ze niks anders dan graaien. Had Perez de UEFA en FIFA bij zijn plannen betrokken, dan hadden ze er gewoon achter gestaan als het ze geld oplevert.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Dinsdag 11 mei
Tottenham Hotspur wil Davinson Sánchez komende zomer verkopen, ongeacht wie de nieuwe trainer wordt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren