Henry: ‘Misschien merk je het niet binnen drie jaar, maar je moet iets doen’

Maandag, 3 mei 2021 om 11:44Dominic Mostert • Laatste update: 11:44

Het is inmiddels ruim vijf weken geleden dat Thierry Henry al zijn accounts op sociale media verwijderde. De 'enorme hoeveelheid racisme en het pesten en de daaruit voortvloeiende mentale martelingen' waren volgens de voormalig international van Frankrijk 'te giftig om te negeren'. Henry is dan ook blij met de socialmediaboycot van het volledige Engelse voetbal, die duurt tot maandagavond. Hij vertelt in gesprek met CNN dat de boycot 'een begin' is.

Het Engels voetbal is verenigd in een boycot van sociale media. De clubs uit de Premier League, de English Football League en de Women’s Super League zwijgen vanaf vrijdagmiddag 16.00 uur tot maandagavond 23.59 uur op platformen als Facebook, Twitter en Instagram. Henry is inmiddels ruim vijf weken niet meer te vinden op die platformen. "Aan het begin voelde het vreemd aan. Ik dacht: mensen realiseren zich niet helemaal hoe serieus het probleem is", vertelt de oud-aanvaller van onder meer Arsenal en Barcelona.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Waarom boycotten Engelse clubs sociale media tot maandagavond?

Het Engels voetbal is dit weekend verenigd in een boycot van sociale media.Lees artikel

"Soms voel je je eenzaam, als je roepende in de woestijn bent. En dan heb ik het niet over mezelf. Ik heb het over de mensen die geen stem hebben. De mensen die op sociale media worden belaagd en bejegend om hoe ze eruitzien, waar ze in geloven, wat hun huidskleur is...", vervolgt Henry. “Ik dacht: als ik van sociale media ga en een standpunt inneem voor de mensen die geen stem hebben, creëer ik misschien een kettingreactie. Mensen wilden weten waarom. Maar in de periode erna, dacht ik korte tijd: het is een beetje jammer dat mensen niet echt reageren. Om echt impact te hebben, heb je groepsgrootte nodig."

"Dus toen ik zag dat dat nu het geval is, was ik daar blij mee. Maar ik dacht ook aan alle mensen die daar zo lang op hebben gewacht. Ik vind het mooi dat mensen inzien dat het krachtig is als we de koppen bij elkaar steken. Misschien is er een kleine golfbeweging ontstaan nadat ik ervanaf ging. Mensen werden enigszins ter verantwoording geroepen. Dus toen ik zag wat er in het weekend zou gebeuren, dacht ik: oké, dit is een begin, dit is een begin. Ik wil niet zeggen dat veel mensen nu wakker worden, want iedereen wist wel dat het gebeurde, maar mensen zijn nu een stuk luider." Henry ziet 'dezelfde energie' in de anti-discriminatiebeweging als in de weerstand tegen de Super League.

"Het ziet ernaar uit dat we dapperder worden in onze poging om die grote bedrijven onze vragen te laten beantwoorden. Ik weet dat het voor hen ook geen makkelijke kwestie is, maar het is hun werk", vervolgt de voormalig trainer van AS Monaco en CF Montréal. Na zijn beslissing om van sociale media te gaan, heeft Twitter contact met Henry gezocht. Instagram staat in contact met een vertegenwoordiger van Henry, maar zelf heeft de oud-aanvaller nooit met iemand van Instagram gesproken. Hij heeft het aanbod voor een gesprek met een vertegenwoordiger afgeslagen. Henry vindt dat de prioriteit moet liggen bij de bestrijding van grensoverschrijdend gedrag. “Er wordt altijd zoveel gepraat… Ik wil gewoon actie. Dat is alles. Waar zouden we het over hebben? Ga je me vertellen welk statement je laatst hebt gepubliceerd? Wordt het een discussie, of ga je me vertellen wat er gaat gebeuren?”

“Het is een begin”, herhaalt Henry over de boycot. “Je kunt niet meteen te veel eisen. We hebben samen een stem. We kunnen mensen laten weten dat we niet tevreden zijn en dat we verandering willen. Als je niets doet, verandert er nooit iets. Als je iets probeert, is er een kans dat het slaagt en dat het niet slaagt, maar je verhoogt tenminste het bewustzijn. Op de achtergrond heb je alsnog impact. Misschien gebeurt het niet dit jaar, misschien niet in twee jaar, misschien niet in drie jaar. Misschien zien we het niet meer, maar je moet iets doen wanneer het gebeurt.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone)Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door salaaf)

Het word gewoon tijd dat sociale platforms een knop krijgen waarin je een reactie of bericht meteen kunt rapporten. Dan kan er iemand van dat platform na kijken en is het racisme, discriminatie, beledigend of seksueel ongepast dan meteen blokkeren en ook op het ip adres voor alle Social media. Daarin is het dus heel belangrijk dat ze gaan samenwerken en accounts worden gekoppeld.

3 mei 2021 om 11:56

Het kan aan mij liggen, maar Facebook, Twitter en Instagram hebben al zo'n knop waar veelvuldig gebruik van wordt gemaakt. Echter duurt het gewoon lang voor men in actie komt. Dat zal wel zijn vanwege de vele berichten die gerapporteerd worden. Ook wordt er met enige regelmaat misbruik van gemaakt door groepen die massaal berichten rapporteren waar niks mis mee is, maar waarin gewoon een mening staat die ze niet willen lezen. Ook is men niet rechtlijnig in het verwijderen van berichten en blokkeren van accounts. Ik vind het prima dat ze Trump eraf hebben gegooid. Maar waarom mag de leider van Iran wel blijven met zijn tweets waarin hij oproept tot moord en vernietiging?

3 mei 2021 om 12:33

Klopt, het heeft vooral met de hoeveelheid berichten te maken die bovengenoemde platformen moeten verwerken, ofja de menselijke moderators daar. Per minuut komen er weer zo ontzettend veel bij, het is eigenlijk niet bij te houden en je doet (in mijn ogen) vooral veel reparatiewerkzaamheden, want het leed is vaak al geschied. Ooit heb ik op NPO een docu gezien daarover. Als je bedenkt dat iedere Facebook-mod 1700 tot 2000 tickets moet behandelen, kan het gebeuren dat niet alles ala minute behandeld kan worden. Facebook heeft tenslotte ''maar'' 15.000 mods wereldwijd. Zeker met de optionele pauzes (want wat je ziet, dat wil niemand zien) is het gewoon niet haalbaar denk ik. Soms blijft het een paar dagen of langer staan, heb zelfs gezien dat het nooit wordt verwijderd. En zoals je zegt, ook veel verwijderingen op basis van dingen die lezers niet leuk vinden, maar nog wel conform de richtlijnen zijn.

3 mei 2021 om 13:03

Dan is het misschien een idee om je bsn nummer te koppelen. Kunnen mensen ook geen nieuwe aanmaken en worden het er ook steeds minder.

3 mei 2021 om 13:16

Alsof je privacy rechten al niet genoeg geschonden worden. Nooit in mijn leven dat ik ga accepteren dat je voor social media je bsn nummer moet gebruiken. Waarom zou je jezelf zo laten onderdrukken man? Nooit, nu niet nooit niet.

3 mei 2021 om 13:24

@cuco10 Natuurlijk maak die bedrijven nog maar groter en belangrijker met nog meer privacy gevoelige gegevens. Los van het racisme en discriminatie probleem waar ze op social media niks aan doen zijn ze nu al bezig met het sturen van meningen. Conservatieven worden al met enige regelmaat geblokkeerd of gecensureerd. Geef socialmedia maar nog meer macht zodat ze iedereen met een verkeerde mening straks kunnen oormerken en cancellen.

3 mei 2021 om 13:44

Dus je maakt een Facebook aan maar wilt wel privacy houden? Als je zo graag je privacy wilt houden moet je ook maar niet op sociale media komen. En hoe onderdrukken ze je dan salaaf? Wat een onzin zeg.

3 mei 2021 om 13:45

Nou nou wat erg als Facebook je BSN weet, jeminee. Big brother is watching you, je houdt geen privacy meer over...

3 mei 2021 om 13:59

O we gaan het zo simpel spelen. Waarom ook niet meteen Facebook je pincode van je pinpas geven? Als je toch van al je privacy afstand moet doen van types zoals jij om er een account aan te maken? Ik heb niet het idee dat Facebook iets met een BSN gaat doen, maar ik weinig vertrouwen in hun beveiliging dat die gegevens niet gestolen worden en eventueel worden misbruikt door criminelen. Als jij niet wilt zien dat nieuwsverhalen over het zoontje van meneer Biden zijn gecensureerd omdat meneer Biden er anders een verkiezing door had kunnen verliezen houdt het op. Dat heb je waarschijnlijk gemist omdat het gecensureerd werd. Je hebt ook gemist dat Twitter met liefde gehoor gaf aan eisen van de regering van India om tweets te verwijderen waarin kritiek stond op hoe in India corona wordt aangepakt. Maar goed dat vindt jij allemaal prima, dan sta jij te juichen. Ben benieuwd of de personen achter die tweets in India al in de nor zitten.

3 mei 2021 om 14:01

Sschending van privacy rechten is een vorm van onderdrukking. Als ik jou constant in de gaten houd is dat onderdrukking. “Dus je maakt een facebook aan maar wilt wel privacy behouden”.Ah jammer jij hebt al toegegeven dat je privacy rechten geschonden worden en vind het niet erg. Feit dat jij dit denkt is een bevestiging dat hun onderdrukking werkt.

3 mei 2021 om 15:46

@master d, je voorbeeld van pincode slaat nergens op aangezien ze dan aan mijn geld kunnen komen. Heeft niks met privacy te maken. Wat je met biden en India bedoeld snap ik ook weinig van. Leg me dat nog maar eens uit. Mensen zitten op sociale media om privé dingen te delen. Vervolgens willen ze dat hun privacy beschermt word. Dat vind ik raar. En daar blijf ik bij. En als jij dat niet vind is dat ook prima. @salaaf je zegt dat ik toestemming geef dat mijn privacy rechten geschonden worden maar waar zeg ik dat? Ik heb geen enkele Social media waar ik iets op heb staan wat de wereld niet mag weten. Ik heb ook niks te verbergen en kan prima doen wat ik wil. Heb geen klachten gehad en niemand benaderd mij daarin. Hoe word ik nu onderdrukt dan? Leg mij dat eens uit?

Leuk initiatief, maar ik geloof er niet in. Dit is gewoon dweilen met de kraan open helaas. Ga er maar aan staan, elke dag miljoenen rotzooi rapporteren, die mensen opzoeken en ook nog eens rechtszaken beginnen. Onbegonnen werk.

3 mei 2021 om 12:33

Beter dweilen met de kraan open dan het hele huis zonder er ook maar iets aan proberen te doen te laten overstromen.

3 mei 2021 om 12:51

Huis verlaten, nieuw kopen en isoleren tegen zulke zever is een beter plan

Ik denk niet dat die boycots gaan werken, de problemen zitten velen malen dieper verwoven in de samenleving. Het censuur van racisme op social media maakt wellicht het leven van wat slachtoffers beter. Een racist minder krijg je er niet van denk ik. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je racisme niet moet censureren. Maar het zou niks anders dan een illusie zijn als je denkt dat je het probleem hebt verholpen.

3 mei 2021 om 17:20

Maar ik lees heel veel reacties dat het hier over racisme gaat.. dat is een groot onderdeel van het probleem maar wel een misvatting. Het gaat hier over online abuse, niet alleen over racisme. Het lijkt net of racisme dan centraal staat en het beledigen of uitschelden van mensen die geen kleurtje maar oké is. En dat is niet tegen jou gericht maar in het algemeen. Ik zal het bij m’n eigen club houden, neem bijvoorbeeld Bellerin en Xhaka, twee spelers van Arsenal en ga even naar hun sociale media. Moet je eens kijken wat die twee over zich heen krijgen. Daar wordt dan bijna niet over gesproken. Mijn punt is dat mensen je proberen te raken en beledigen op social media op de ergste manier die mogelijk is. Bij donkere mensen leidt dit dan tot racistische uitspraken en bij blanke tot doodsbedreigingen tegen je kinderen of vrouw etc. noem het maar op. Maar ik vind niet dat hier een te groot onderscheid gemaakt moet worden. Soms lijkt het wel of het ene niet uitmaakt en het andere het grootste probleem van de wereld is. Online abuse moet in zijn al geheel worden aangepakt en dat wordt nog wel eens vergeten in deze discussie als je het mij vraagt.

3 mei 2021 om 17:56

Weet je wat het is. Achter het scherm hebben mensen een veilige gevoel en kunnen ze roepen wat ze willen zonder enige consequentie. Een goede ouderwetse klap op de neus trekt zulke mensen recht. Degene die zulke dingen roepen komen waarschijnlijk weinig in aanraking met andere mensen, weinig sociale contact. En als je weinig sociale contact hebt wordt je vanzelf een keer verzuurd en dan is de stap richting beledigen en racisme heel makkelijk. Ik benoemede racisme hier omdat ik het idee had dat het daarom ging maar online abuse is wel breder dan racisme alleen inderdaad. 99 van de 100 zou in persoon niet roepen wat ze online roepen. En dan heb je nog die ene die net verdwaald genoeg is om het wel te doen en die komt gauw genoeg de verkeerde tegen die hem recht trekt.

3 mei 2021 om 18:24

Ja precies. Mensen voelen zich zeker achter hun schermpje maar in Real life zouden ze zoiets niet zeggen. Het is een moeilijke en complexe discussie maar dat iemand zich racistisch uitlaat, maakt iemand niet gelijk een racist. Het klinkt heel tegenstrijdig maar het is onderbelicht in de discussie. Mensen proberen je zo hard en diep mogelijk te raken en bij een donkere persoon, betekent dit automatisch (helaas) dat hij racistisch wordt bejegend. Bij een blanke uit zich dit in andere scheldwoorden. Maar die mensen achter hun schermpje zouden nooit durven om iemand in zijn gezicht racistisch uit te schelden.

3 mei 2021 om 18:48

Je bedoeld dat zij niet de klassieke racist zijn die werkelijk gelooft dat kleur x iemand beter maakt dan kleur y? Maar eerder iemand die verzuurd is en in het algemeen vol zit met haat en alles en iedereen hard proberen te raken? Kijk het is moeilijk om in iemands hoofd te kijken en te bepalen welke van de 2 hij of zij is. Vandaar als we een belediging zien die racistisch dan moeten we het daarop houden. Een racistische belediging blijft een racistische belediging ook al zou de persoon wellicht geen racist zijn.

3 mei 2021 om 18:54

Het maakt wat ze zeggen er in ieder geval niet beter op of ze werkelijk racist zijn of niet. Ik stop liever geen energie in het verdedigen van zulke personen. Die moeten eerst leren wat gangbaar is om te zeggen en wat niet.

3 mei 2021 om 19:49

Nee dan begrijp je het verkeerd wat ik bedoel. Ik praat het absoluut niet goed en ben er fel tegenstander van. Het moet ook hard aangepakt worden maar wat je zegt, dat iemand racistische uitlatingen doet om iemand te beledigen, betekent niet dat hij white supremacy wil of een nazi is. Zoals je zegt, het zijn vaak zielige gastjes op een zolderkamer die denken dat ze anoniem alles kunnen zeggen..

3 mei 2021 om 23:45

Lijkt mij dan dat we dezelfde invalshoek hebben. In dat geval blijft het echte racisme en niet jochies en meisjes die racistische dingen roepen wel een probleem dat je met censuur van social media gewoon niet kan aanpakken. Dat zit verworven in de ideologie van die mensen, daar zijn ze wellicht mee opgegroeid en dan is lastig om weer uit elkaar te weven. Het beste wat werkt, en ik denk dit echt is door aardig tegen ze te doen naar mijn mening dan he. Als je dit constant vol houdt zullen er bij sommige een dag toch iets doordringen waarvan ze denken wellicht zat ik er naast. Dat zijn wel echt de mensen die goud waard zijn, die aardig kunnen doen tegen iemand die hun haat.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Frankrijk

FIFA ranking: 2
99 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
A. AreolaKeeper
H. LlorisKeeper
L. DigneVerdediger
L. DuboisVerdediger
L. HernándezVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Frankrijk.

Frankrijk
529 fans
Coach, 43 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 14 mei
Chelsea hoopt Benjamin Mendy te verlossen van de bank bij Manchester City. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren