Aad de Mos: ‘Dat gaat het grootste kapitaal van Ajax ooit worden’

Maandag, 3 mei 2021 om 07:50Yanick Vos

Aad de Mos is dit seizoen diep onder de indruk geraakt van Ryan Gravenberch. De achttienjarige middenvelder speelt een belangrijke rol bij Ajax en gaat volgens de oud-trainer op den duur de deur uit voor een recordbedrag. De Mos vindt dat de Oranje-international over veel kwaliteiten beschikt. “Voordat hij de bal krijgt, weet hij wat hij moet doen.”

Gravenberch ontwikkelde zich tot een vaste basisspeler in het team van trainer Erik ten Hag. In de Champions League gooide hij in de groepsfase hoge ogen, terwijl hij later ook indruk maakte in de Europa League. Gravenberch werd beloond voor zijn ontwikkeling met zijn debuut in het Nederlands elftal. In de finale van de TOTO KNVB Beker tegen Vitesse was hij met een doelpunt belangrijk bij de 2-1 overwinning, terwijl hij zondag na een 4-0 zege op FC Emmen de kampioensschaal omhoog mocht houden.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

De Mos noemt Gravenberch ‘een geweldige speler om naar te kijken’. “Enorme potentie”, zegt hij tegen Voetbal International. “Ik blijf zeggen: dat gaat het grootste kapitaal van Ajax ooit worden. Als hij het EK gaat spelen. En dat zal hij gaan doen. En hij heeft zich ook langzaam onttrokken van de hand van zijn leermeester, Daley Blind. Daar heeft hij een paar wedstrijden moeite mee gehad, maar de laatste wedstrijden is hij zich daarvan aan het onttrekken. Ik vond hem tegen Utrecht en AZ weer heel goed.”

Volgens De Mos speelt Gravenberch op een moeilijke positie op het middenveld. “Op het midden van het veld ben je het meest kwetsbaar. Je komt veel aan de bal en kunt dus ook veel fouten maken. Als je veel aan de bal komt, moet het ook veel goed zijn voor het team: in de eerste opbouw, in de laatste fase, er wordt veel van je verwacht”, legt hij uit. Hij vindt het knap hoe Gravenberch zijn rol invult. “Hij oriënteert zich heel goed op het veld: waar hij moet staan. En hij kan bij een aanname met één of twee bewegingen een speler passeren, er zijn weinig spelers die dat kunnen.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door piranha)

Vraag het mij af hoor. Er is minder geld en dat Ajax voor Frenkie en De Ligt zoveel hebben gekregen kwam mede door de halve finale CL. Ik zie Ajax dat de komende tijd niet meer halen. Vraag mij dus af waarom De Mos denkt dat er iemand 90+voor Ryan gaat betalen?

3 mei 2021 om 08:15

Ik vind Gravenberch ook een heel groot talent maar ik denk ook niet dat hij meer dan 80 miljoen (transfer Frenkie) gaat opleveren

3 mei 2021 om 09:37

(japie)

Als hij niet bijtekent niet nee maar doet hij dat wel dan gaat zeker veel meer opbrengen dan de Jong , hij is met afstand het grootste talent dat er rondloopt op de Nederlandse velden en die het ook laat zien 18 jaar pas en dan al zo bepalend daar zijn er niet zo veel van hoor , ik hoop dat hij snel bijtekent .

3 mei 2021 om 09:56

Het geld is op he. Kan me niet voorstellen dat er meer dan 80 miljoen betaald wordt voor een talent uit de Nederlandse competitie, maar laat me natuurlijk graag verrassen

3 mei 2021 om 17:03

@vedet sloep zegttoch als hij bijtekent? Dan zou het toch met een langlopend contract al weer een compleet andere situatie zijn? Of ga je ervanuit dat we nog jaren in deze situatie zullen blijven verkeren?

3 mei 2021 om 08:18

Frenkie was wel al verkocht voordat Ajax aan de 1/8e finale begon, maar denk ook niet dat Ryan zo’n bedrag opbrengt. Frenkie en de Ligt zijn zo gehyped wat de waarde gigantisch heeft laten groeien

3 mei 2021 om 08:44

Over dat de.Ligt gehyped was, helemaal mee eens! Ik dacht de Frankie idd ook gehyped was, maar ondertussen is hij 1 van de belangrijkste spelers van Barcelona! Die heeft het echt waargemaakt. Ik denk niet dat Gravenberch in Frankie zijn voetsporen gaat treden! Frankie is echt wel van de buiten categorie

3 mei 2021 om 10:10

De ligt is ook gewoon een vaste waarde bij Juventus. Doet het prima daar. Het is trouwens Frenkie, zo moeilijk is t niet.

3 mei 2021 om 11:26

De Ligt doet het gewoon uitstekend bij Juve. Er wordt zelfs gespeculeerd over een mogelijk aanvoerderschap, en dat met de grootheden in dat team en de ervaring. Vergis je niet in hoe jong De Ligt nog maar is.

3 mei 2021 om 10:19

Het is geen hype als hij gewoon een groot talent is he. Maar hij moet idd nog wel constanter worden en bepalender.

3 mei 2021 om 14:34

Er is inderdaad minder geld maar ik denk dat hierdoor de top aankopen blijven maar de midden en lage minder worden. Iedereen is op zoek naar een speler die iets extras brengt. De "koopjes" in het midden en lage segment die zullen wat minder gedaan worden.

Als die jongen komende zomer zou vertrekken dan breekt ie in het buitenland. Groot talent maar heeft vaak zwak gespeeld in Europese potjes. Ik verwacht ook wel dat ie blijft.

3 mei 2021 om 11:01

Mee eens. Lekker nog één of twee seizoenen bij Ajax blijven. Als hij daarin weer een hoog niveau haalt en zich nog verder ontwikkelt, zal hij echt nog genoeg mogelijkheden hebben om een mooie stap te maken.

Ik vind Gravenberch erg goed, soepele dribbel, fysiek redelijk sterk en een aardige pegel. Toch vind ik deze hype te overdreven. Hij heeft ook genoeg wedstrijden gespeeld waar hij minder aanwezig is en verdedigend zijn man te vaak kwijt is of niet adequaat ingrijpt, zeker europees. Gaat/ging ook zo met jongens als Bazoer, Riedewald en nu Ihattaren. Grote talenten die nog groter worden gemaakt. Aadje tomaatje slaat bovendien erg vaak de plank mis.

3 mei 2021 om 08:21

Ik ben het deels met je eens maar dit is wel een exceptioneel talent hoor. Zo jong en dan al zo goed. Hij zal komend seizoen alleen de volgende stap moeten gaan zetten in zijn ontwikkeling en nog dwingender aanwezig moeten zijn en naar de +/- 10 goals per seizoen. Ook al is de markt verandert Ajax zal er een heel dik bedrag voor gaan vangen. Ik vraag me alleen af welke club voor hem het beste zou zijn...

3 mei 2021 om 08:32

Qua aantal wedstrijden in een seizoen, prestaties Europees gezien en leeftijd is Gravenberch wel echt iets verder dan de spelers die je opnoemt.

3 mei 2021 om 09:36

Ik deel je mening wel, hoewel ik het vergelijk met de 3 namen misschien niet helemaal zuiver vind.
Ik vind Gravenberch een goede voetballer, een jonge jongen en volgend jaar mag hij de volgende stap maken. Hij is in mijn optiek nog niet klaar voor het buitenland en hopelijk neemt hij volgend jaar Ajax bij de hand.

3 mei 2021 om 11:29

Ik weet niet wie Riedewald een groot talent vond, maar die naam verbaasd mij in jouw lijstje. Bazoer kan nog steeds geweldig voetballen en Ihattaren ook, bij die twee spelers spelen vooral andere zaken mee. Denk dat bij Gravenbergh het echt wel heel goed kan gaan worden. Hij heeft alle aspecten in huis en is daarnaast ook nog eens iemand die veel focus lijkt te hebben op het voetbal.

Zonder goede Europese campagne sta je in het buitenland met 2-0 achter. Het is zaak dat Ajax volgend seizoen kwartfinale CL haalt.

Hmmm of hij de grootste kapitaal gaat worden weet ik niet, hij is jong en om wat de Mos zegt dat als hij de EK speelt weg zou gaan, dan heb ik het gevoel dat hij zijn carrière verpest, hij is te jong en de stap van de Mickey mouse competitie naar het buitenland is enorm groot.Laat hem 2 a 3 jaar lekker bij ajax spelen, is beter voor hem

Als hij niet bijtekent dan sowieso niet, want als hij volgend jaar met nog maar een jaar contract vertrekt zal dat niet meer dan 25-30 miljoen zijn. Met Raiola weet je een ding zeker, en dat is dat hij het plan financieel uittekent voor de speler en zichzelf, nooit voor de club.

3 mei 2021 om 09:18

Doe maar het dubbele aangezien een goed EK of een heel succesvol CL jaar wel de prijs omhoog jaagt. Het zal geen recordbedrag worden, maar als Gravenberch een basisplek weet te bemachtigen op het EK en ver gaat komen met Oranje zal hij nog een tweejarig contract hebben. De rijke Europese clubs zullen deze zomer flink wat geld gaan bieden. Dat weet jij ook. Jou schatting is extreem laag.

3 mei 2021 om 09:59

Jij gaat dan ook wel uit van erg veel aannames. Als hij een basisplek weet te bemachtigen en ver gaat komen met oranje. Beide zijn erg onzeker. Wie zegt dat Ajax volgend seizoen wel door de groepsfase van de CL komt? Zoveel als de jong zal hij niet opleveren. In principe is het geen gekke gedachte van piranha. Als hij nog maar 1 jaar contract heeft wordt het misschien 30-40 maar meer ook niet lijkt mij. Als hij een contract heeft van 2 jaar zal hij richting de 50 miljoen opleveren lijkt mij.

5 mei 2021 om 21:55

We gaan het zien, NL gaat sowieso niet ver komen. Ronde door wel met zulke slechte tegenstanders maar daarna zal het bollenknijpen worden met deze selectie. Gravenberch zal met basisplekken tegen Noord Macedonie, Oostenrijk en Oekraïne niet veel kijkers trekken. En iedere club weet dat Raiola daar zit en die jongen nog maar twee jaar heeft. Die zijn niet dom. Veel meer dan 30 volgend jaar gaat het niet worden ben ik bang.

Ik verwacht van niet. Heeft nog maar een contract voor 2 jaar en heeft Raiola als zaakwaarnemer. Denk dat het nog een hels karwei wordt voor Overmars om dat contract te laten verlengen. Daarnaast had je meg De Ligt en De Jong net de halve finale Champions League gehaald waardoor die extra in de belangstelling stonden.

3 mei 2021 om 13:27

Frenkie was verkocht voordat Ajax de halve finale van de CL haalde.

Gravenberch gaat niet meer geld opleveren dan Frenkie de Jong of hij moet met Oranje minimaal de halve finale halen als basisspeler. Zo ver ik me kan herinneren heeft hij een contract tot de zomer van 2023 dus eventueel zou een halve finale CL veel geld voor Ajax opleveren, maar ik denk geen recordbedrag. Ryan gaat Ajax veel geld opleveren, maar het zal geen recordbedrag worden.

3 mei 2021 om 10:24

Dat vrees ik ook maar je zou ook kunnen stellen dat als je voor onder de 50-60 miljoen weggaat je net iets anders binnenkomt dan als je 1 van de grootste aankopen ooit bent. Kijk bijv. naar de Ligt en de Jong tegenover Ziyech en v/d Beek.

Voor zowel als Gravenberch als zijn zaakwaarnemer is dat een valide argument om het contract te verlengen. Je hebt meer zekerheid op speeltijd en de zaakwaarnemer kan ook meer binnenharken. Volgens mij is Gravenberch ook wel een nuchtere en karaktervolle jongen.

Het hangt er denk ik vooral vanaf hoe clubs uit de Covid periode komen, want de prijzen zullen zeker deze zomer wel wat dalen. Maar ik denk dat, wat prijzen in de laatste 2-3 jaar betreft, wel blijkt dat voor 30-40 miljoen weggaan eigenlijk net te weinig is om als onbetwiste basisspeler bij een absolute topclub binnen te komen.

Gravenbergh is natuurlijk een goede speler, maar of zijn top Tottenham of Real Madrid is weten we nu nog niet. Ik vind hem wat gehyped. Soms lukt het voetballend niet en dan moet je omschakelen en de mouwen opstropen. Als middenvelder is dat wel cruciaal en ik vind hem wat flegmatiek ogen. Edgar Davids passeerde je twee keer, maar je kwam hem drie keer tegen. Of zoals Schone, lukt het even voetballend niet dan zorg je dat je met een rood hoods en zuurstoftekort het veld verlaat. Dat irriteerde mij trouwens ook aan Donny.

Hij is erg goed en erg jong. In tijden van corona weet ik niet of hij zoveel gaat opleveren als de Jong en de Ligt. Die potentie heeft hij wel. Gezien zijn leeftijd is het van belang dat hij nog een jaar of 3/ 4 blijft, dan zou hij inderdaad een hoop op kunnen leveren, als de clubs weer weerzinwekkende bedragen gaan betalen.

Veel mensen gebruiken het woord "hype" op een hele goedkope manier. Vermoedelijk zijn het enigszins gefrustreerde supporters van andere clubs. Het is heel logisch dat mensen onwijs enthousiast zijn over Gravenberch. Hij wordt al sinds zijn 15/16de heel gericht voor het eerste klaargestoomd en heeft zich altijd onwijs snel aan een hoger niveau aangepast. Zijn talent gekoppeld met zijn leervermogen maakt dat hij juist geen hype is.

Zijn piek was al hoog, maar zijn consistentie en ondergrens zijn dit seizoen met hele grote stappen vooruit gegaan. Hij is leergierig, zelfkritisch en heeft de wil om te verbeteren. De reden om zo enthousiast te zijn is niet omdat hij geweldige wedstrijden laat zien, maar juist omdat hij steeds minder matige wedstrijden laat zien. Hij is ook onverstoorbaar dus ik maak me helemaal geen zorgen dat hij in een (langdurige) dip komt. Als je dit op je 18de al laat zien (frenkie deed het bijv. 2-3 jaar later) ziet het er heel goed uit.

Dit wordt samen met Frenkie en de Ligt, en hopelijk nog een paar anderen, de belangrijkste speler van Oranje de komende 10-15 jaar.

3 mei 2021 om 11:37

Wat een onzin om meteen het op clubvoorkeur te gooien of een speler overhyped is of niet. Ik denk dat elke Nederlander het leuk vind om grote nieuwe talenten te zien komen met het oog op Oranje. Dat sommige niet willen dat een ajax wint zegt helemaal niets over Gravenbergh wat mij betreft. Ik denk overigens verder dat je gelijk hebt. Ik vind hem erg goed en onverstoorbaar (heel goed punt). En dat die soms wat minder is dat hoort idd bij het groeiproces. Ik help het je hopen dat hij samen met Frenkie en De Ligt grote dingen gaat laten zien met Oranje de komende 10 jaar. Ik kan niet wachten om eens WK te worden.

3 mei 2021 om 12:26

Fair enough, dan zijn het hijgerige hordes aan beide kanten van de medaille. De Ajax supporters die geneigd zijn tot collectieve waanzin en de "hype" voeden en de niet supporters aan de andere kant die hem als 'hype" betitelen. Beide om het even.

Helemaal eens met je dus, en zeker met de laatste zin

3 mei 2021 om 22:38

Heb een seizoenskaart bij Ajax maar een hype vind ik het nog steeds. Hij wordt nog beter gemaakt door iedereen dan ie is. Niettemin is hij erg goed, ik denk dat iedereen het daar ook wel over eens is!

3 mei 2021 om 13:01

Het is wel erg komisch om te spreken over dat hij consistent begint te worden terwijl de beste man sinds 2 maanden geen goed potje voetbal meer op de mat heeft gelegd met zelfs op het toppunt een 3 tegen Roma.

Op het moment dat Aad de Mos je gaat hypen, dan kan je je borst natmaken. De beste man zit er volgens mij wel erg vaak naast met dit soort voorspellingen. Al heeft hij het natuurlijk vaker goed dan Driessen. Die heeft zelfs minder vaak gelijk op een dag dan een kapotte klok...

3 mei 2021 om 10:25

Beetje domme redenering, dat Aad veel fout heeft komt omdat hij sowieso teveel zijn bek open trekt. Dat betekent niet dat hij het af en toe niet bij het juiste eind kan hebben.

3 mei 2021 om 12:06

Ben ik het niet mee eens. Als iemand er veel vaker naast zit dan dat hij goed zit, dan kan je daar statistisch lering uit trekken. Denk dat het wel mee valt hoe 'dom' dit is om te doen. Hij kan het goed hebben over Gravenberg hoor, maar zoals gezegd; een kapotte klok heeft ook twee keer gelijk per dag. Op basis van het verleden heb ik mijn twijfels bij Aad de Mos om het bij het juiste eind te hebben.

Deze jongen is goed en jong, maar heeft wel een podium nodig. Als hij mee mag naar het EK en daar aan spelen toekomt en daarna een goed (europees) seizoen speelt wordt hij zeer interessant voor de Europeese top. Uiteraard is dan de vraag of het europeese voetbal zich hersteld heeft van de pandemie en of er weer geld uitgegeven gaat worden, maar eerst moet hij zelf zorgen dat hij een podium krijgt.

Het ligt er maar aan wanneer hij verkocht wordt of dat het weer zo’n geval van oh nog 1 jaar contract en dan maar voor wat minder verkopen.

Gister was de eerste wedstrijd in 2 maanden waarin hij weer eens wat liet zien, en alsnog was ik er niet kapot van. Als deze man meer dan Frenkie moet opleveren, dan mag hij nog echt wel wat meer energie in zn spel stoppen.

Ajax moet proberen meer geld te vragen voor Gravenberch als hij vertrekt bij Amsterdamse club. zowel 100-130 miljoen euro. Minstens 90 miljoen euro is aan iets lagere kant, zowel de topclubs makkelijk kan betalen. Marc Overmars moet veel slimmer onderhandelen met kopende clubs zodat hij geen lagere bod moeten accepteren. Kopende clubs proberen altijd lagere prijs dan 100 miljoen euro te betalen voor zo'n speler als Gravenberch. Kijk, wat er ook in het verleden gebeurde met De Ligt en De Jong die verkocht waren voor iets lagere prijzen dan verwacht aan FC Barcelona en Juventus. Die Raiola is een rare vieze makelaar die altijd met kopende club iets probeert om verkopende club dwars te zitten met allerlei ordinaire tactieken te toepassen. Kortom is het ook mogelijk dat Ajax in de toekomst wel meer dan 100 miljoen euro ontvangt voor een speler als hij vertrekt naar een topclub in Europa. Stel je voor dat Grevenberch bijvoorbeeld naar PSG of Manchester City gaat moet Ajax meer dan 109 miljoen vragen. Als Gravebverch naar Duitse topclubs mag hij bijvoorbeeld 90 miljoen kosten, zo bekijk ik het van uit welke clubs meest financieel rendement heeft.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8577
2.PSV7139
3.AZ6829
4.Vitesse6116
5.Feyenoord5625
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3314
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

43 fans
Coach, 51 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles

In de wandelgangen

Vrijdag 14 mei
Chelsea hoopt Benjamin Mendy te verlossen van de bank bij Manchester City. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren