Grote afwezige André Onana laat van zich horen tijdens titelfeest Ajax

Maandag, 3 mei 2021 om 18:03Dominic Mostert • Laatste update: 18:05

André Onana heeft zondagmiddag via Twitter gereageerd op de landstitel van Ajax. De keeper mocht vanwege zijn dopingschorsing niet aanwezig zijn bij de festiviteiten en was daarmee de grote afwezige. Hij leefde wel mee met zijn ploeggenoten. "Ik had de titel graag met jullie allemaal gevierd, maar dat zal nog even duren. Grote felicitaties aan de hele Ajax-familie en bovenal de supporters", schreef Onana.

"Wij zijn de kampioen! Het is weer gelukt!", tweette de Kameroener bovendien. Onana keepte dit seizoen twintig wedstrijden in de Eredivisie, voordat hij een schorsing van een jaar kreeg opgelegd. De kans is volgens directeur voetbalzaken Marc Overmars groot dat Onana zijn laatste wedstrijd voor Ajax al heeft gespeeld. Voorafgaand aan de kampioenswedstrijd tegen FC Emmen zei Overmars dat Ajax de onderhandelingen over een nieuw contract 'niet voor niets' heeft stopgezet. "Ik acht de kans groot dat hij in de zomer weg zal gaan", zei hij tegen de NOS.

Onana heeft een contract tot de zomer van 2022 en zal daardoor verkocht moeten worden om een transfervrij vertrek te voorkomen. Analist Ronald de Boer van ESPN ziet meerdere spelers van Ajax vertrekken, onder wie Onana. "Sommige spelers zijn in principe ook klaar. Ik denk dat Onana in principe klaar is met Ajax. Dat is helemaal niet negatief bedoeld, die jongen heeft het geweldig gedaan, maar dat zijn spelers die zijn gekomen om de top te halen." Volgens ESPN had Ajax aan de FIFA gevraagd of Onana bij wijze van uitzondering aanwezig mocht zijn bij het feest, maar werd daar geen toestemming voor verleend.

Het artikel gaat verder onder de video
Ajax-doelman Stekelenburg: 'Al haalt Ajax 12 keepers, ik blijf!'
Meer videos

Tegelijkertijd maakt Maarten Stekelenburg na het behalen van de landstitel bekend dat hij nog minimaal een jaar aan Ajax verbonden blijft, iets dat de 38-jarige doelman en directeur voetbalzaken Marc Overmars al hadden aangekondigd. “Ajax en ik zijn eruit, ik heb een eenjarig contract”, zo laat Stekelenburg optekenen door Voetbal International. Vermoedelijk moet hij volgend seizoen gaan concurreren met Remko Pasveer. “Maar zoals het nu gaat, gaat het prima, toch?”Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door myajaxforever)

Ik vind het toch wel triest dat hij hier ook niet bij mag zijn. Dat hij niet mag spelen, oké, maar hij verdiende het om hierbij te zijn en dit mee te vieren.

2 mei 2021 om 17:37

Ik vind het persoonlijk triest dat iedereen er zo makkelijk overdoet. Doping is doping hè. Je kan het wel allemaal gaan relativeren maar het is gewoon valsspelen en wie vals speelt mag mooi op de blaren zitten.

2 mei 2021 om 17:46

Dan nog is het toch enigszins overdreven dat je volgens de regels niet eens op de club mag zijn, ik denk dat de schorsing op zich als straf al zwaar genoeg is. Suarez liep mensen te bijten en die mocht ook vrolijk bij zijn club aansluiten tot de schorsing er op zat.

2 mei 2021 om 18:12

Men wil valspelen ontmoedigen toch zijn er nog genoeg sporters die het toch nog proberen. En dan heb je nog een categorie spelers die veel te laks zijn en pas realiseren wat de consequenties zijn als het zover is.

2 mei 2021 om 19:59

@bert24, Het is juist triest dat men erkend dat hij de medicijnen niet bewust tot zich heeft genomen, maar dat men vasthoudt aan deze keiharde maatregel.

3 mei 2021 om 07:40

Achteraf zou iedereen toch zeggen dat het niet bewust was? Je bent immers al gepakt, rest je alleen nog de kans om te zeggen dat het niet bewust was. Ik wil niet zeggen dat het wel bewust was maar de naïviteit van sommige fans vind ik ook weer erg makkelijk.

3 mei 2021 om 10:44

Het is geen keiharde maatregel. Op doping staat 2 tot 4 jaar. Onana heeft een hele softe variant gekregen. En de schorsing die hij kreeg is dan ook terecht en hoort hij gewoon uit te dienen, terecht dat hij niet op de club mag komen. Sterker: in letterlijk elke andere sport was hij zijn inkomen kwijt geweest en in veel teamsporten was het de vraag geweest of hij ooit weer had kunne sporten. Onana heeft verschrikkelijk veel mazzel dat hij niet ontslagen is omdat hij waarde vertegenwoordigt.

3 mei 2021 om 10:56

Het gaat niet over Onana,maar over een clubje heren die dankzij dat pilletje een goede functie plus dito salaris hebben.zelfde met die tuchtcommissie KNVB,waar heren zich verheugd buigen over een te laat ingezette sliding of sprongetje met elleboog.

3 mei 2021 om 11:01

Nee het is niet per definitie vals spelen. Doping betekend het gebruik van verboden middelen of methoden om sportprestaties te verhogen. Dat is hier helemaal niet het geval.
Het gaat hier om het gebruik van een plaspil die in het verleden gebruikt kon worden om het gebruik van doping te maskeren. Tegenwoordig werkt dat niet meer, men is inmiddels zo ver dat men ook doping kan aantonen indien men plaspillen heeft gebruikt om het te maskeren.
Bij Onana is dat aanvullend onderzoek gedaan, hij heeft geen andere middelen gebruikt.
Er is dus niet vals gespeeld.

3 mei 2021 om 13:31

@bert24:
Wel makkelijk als de wereld zo zwart-wit is. Dat er tegen doping hard wordt opgetreden is belangrijk voor een schone sport. Maar in dit geval gaat het om een plaspil die zelf niet prestatie bevorderend werkt, die ook niet meer effectief is om doping te maskeren want ze kunnen doping ondanks dat aantonen als het gebruikt is. Onana heeft dus wel een middel op de dopinglijst gebruikt en een straf daarvoor is op zijn plaats en voor een dopingovertreding heeft hij een relatief lichte straf gekregen (juist omdat het onbewust/onbedoeld is geweest en geen échte doping is aangetroffen).

Ondanks dat de straf relatief laag is voor een dopingschorsing, is deze natuurlijk buitensporig hoog in vergelijking met andere schorsingen in het voetbal. Om een jaar lang geschorst te worden in het voetbal kan je meerdere spelers zo doormidden schoppen dat hun voetbalcarriere beëindigd is. En dan nog mag je wel op de club komen, meetrainen en mee feesten als er wat te vieren is. Meest in de buurt komt misschien nog Suarez die nadat hij voor de dérde keer iemand beet in een wedstrijd welgeteld 4 maanden geen voetbalgerelateerde dingen mocht doen. Dus als je het met andere (niet doping gerelateerde) overtredingen vergelijkt, is deze straf buitensporig hoog in het voetbal.

3 mei 2021 om 13:57

Leuk verhaal, plaspil die op de lijst staat, dus doping, dus schorsing. Als we zo gaan praten, kunnen we de lijst wel in de prullenbak gooien. Vergelijking met Suárez slaat natuurlijk helemaal nergens op. Je verhaal berust grotendeels op gevoel en clubvoorkeur, de realiteit is dat hij verboden middelen heeft gebruikt en daarmee de club in diskrediet heeft gebracht.

3 mei 2021 om 14:03

Hoe weet je nu of hij het bewust of onbewust heeft gedaan? Was je erbij? Of ben je gewoon voor Ajax en kun je de realiteit niet onder ogen zien? Hij verzint verhalen om zijn straf te ontlopen. Dat doen de meeste dopingzondaars. Het is een nog groter kulverhaal dan Contador met het stukje vlees. In topsport is doping aanwezig, logisch gezien het geld, loop je tegen de lamp, moet je op de blaren zitten. Wat ik ook raar vindt is dat onze KNVB zich er niet over uitlaat.

3 mei 2021 om 14:17

Ik zou zeggen verdiep je eens in de UFC die overgestapt zijn naar Wada (world anti doping agency) en wat voor problemen dat opgeleverd heeft met foute/onnodige testen en hoe het bijna de UFC de kop kosten omdat vechters bijvoorbeeld geschorst werden omdat ze bijvoorbeeld proteine poeder van een merk kochten dat in dezelfde mixer "verboden" stoffen daarvoor had gemixt en dat kleinste deeltjes overbleven die dan in de poeder terecht kwamen. Of een Jon Jones die "pulsing" deeltjes had. Wat betekend dat je het ooit genomen had (kan jaaaaren terug zijn) en het nu langzaam de kop op steekt in de kleinst mogelijke deeltjes. Ik zeg niet dat Onana onschuldig is oid maar qua doping is het niet zwart/wit maar vaak heel grijs.

3 mei 2021 om 14:22

Hoe weet je nu of er wel of niet vals is gespeeld. Het staat op de lijst. Dus ja doping, prestatiebevorderende of maskeermiddel of niet. Hij neemt het en hij weet dat hij topsporter is dus dat hij getest kan worden. Zoals jij praat speedy kunnen we de lijst wel weggooien en met een infuus rondrennen op een voetbalveld.

3 mei 2021 om 14:50

Dopingzondaars willen het graag grijs. Middel staat op de lijst, dus schuldig bevonden.

2 mei 2021 om 17:37

Die komt vanavond gewoon bij het privé feestje. Via een achter ingang ofzo.

2 mei 2021 om 17:47

Hoeft niet via achter ingang. Wedstrijd is voorbijbdus JC Arena us niet meer van Ajax na de wedstrijd.

3 mei 2021 om 18:46

Achter op de brommer bij Mister Ajax!

2 mei 2021 om 17:38

Inderdaad, wel erg overdreven. Hij zat toen toch ook in de Arena met die steunbetuiging richting Onana? Vaag dit.

2 mei 2021 om 18:13

Triest dat je het voor hem opneemt, met hem zat je nu nog het uefa cup toernooi... Hij heeft alles en iedereen die voor ajax is laten vallen...

2 mei 2021 om 18:17

Ik ben ook een beetje klaar met hem hoor. Je club zo laten stikken ook door het contract gebeuren....het boeit me allemaal niet zo meer wat meneer Onana allemaal zegt. Je hebt alles te danken aan Ajax en dan laat je je club 2 keer vallen.

2 mei 2021 om 18:35

Contract gebeuren is deels spel. Wij zullen vaak achter de waarheid komen als iemand vertrekt.

2 mei 2021 om 19:34

Ik vind dat niet een heel sterke reactie soccerfan_1. Ik ben ook ajacied maar ik heb Onana zelf nog niet horen zeggen dat hij vertrekt. Ik hoop ook nog steeds dat hij er met Ajax uitkomt. Maar mocht dat niet zo zijn dan heeft hij hoe dan ook heel veel voor Ajax betekent en zal ik hem veel succes wensen elders. Hij heeft voor ons immers nooit verzaakt.

3 mei 2021 om 09:23

En dan vergeet je voor het gemak even alle keren dat Ajax wat aan hem te danken heeft gehad? Ik neem hem niks kwalijk, ook als hij deze zomer vertrekt.

3 mei 2021 om 14:25

Maar deed hij het op een eerlijke manier of kon hij net wat hoger springen door die verboden middelen. Voor iedereen is het ook beter dat hij gaat. Als het goed is wil Ajax niets te maken hebben met spelers die de club in diskrediet hebben gebracht.

3 mei 2021 om 19:19

Zo triest vind ik het helemaal niet. De beste man heeft zichzelf door zijn eigen domheid in de nesten gewerkt en zijn team en club flink in de steek gelaten. Ajax betaalt zijn salaris door, maar meneer is alleen maar met zijn eigen carriere bezig en wil weg, desnoods transfervrij. Mijn respect is hij verloren.

4 mei 2021 om 11:04

Had ie maar geen doping moeten gebruiken en een plaspil om het te verbergen. En dan met zo'n vaag verhaal komen over aspirine, denkt ie dat de hele wereld gek is ofzo. Gewoon volledig terecht die ban. Signaal naar de rest van de spelers ook, zero tolerance is zero tolerance. Goed gedaan Fifa.

Wat een onzin vind ik dat zeg dat hij er niet bij mag zijn ..

Beetje zielig, maar ze verzinnen er vast wel iets op bij het privé feestje

Zo lang het geen prestatiegericht doping is of bij bepaalde sporten vind ik de regels bijna onmenselijk. Alsof je iemand mentaal wil breken tijdens zijn straf. Een jaar niet trainen is voor een keeperstalent niks. 5 oefenpotjes en je staat er. Kijk steek. Die oogt ook niet als iemand die jaren stilzat en enkel trainde. Hopen dat André gauw in bijzijn van zijn hele team kan zijn.

3 mei 2021 om 13:49

Hij neemt iets wat niet mag, je gelooft toch niet dat hij zoiets per ongeluk neemt? Zeker als je topsporter bent en je weet dat je bepaalde middelen niet moet nemen. Het staat niet zomaar op een lijst. Als het geen maskeermiddel of prestatiebevorderend middel betreft, zal het er ook wel niet opstaan. Het gevoel wint het van het verstand bij de supporters, ergens begrijpelijk, ergens ook niet aangezien we graag een schone sport willen. Dit soort sporters nog veel harder aanpakken, valsspelers nemen toe naarmate er geld verdiend wordt. Omdat het een aardige gast is en altijd hard traint is een drogreden om te gedogen.

vind het grote onzin dat Onana er niet bij mocht zijn
begrijp dat hij zijn schorsing uit zit
maar dit feest is voor iedereen die dit seizoen deel uitmaakte van dit Ajax toch

3 mei 2021 om 19:58

Hij heeft iets gedaan wat niet mag, daar staat straf op. Vrij logisch toch dat hij er niet bij mag zijn.

Ik vind het persoonlijk triest dat iedereen er zo makkelijk overdoet. Doping is doping hè. Je kan het wel allemaal gaan relativeren maar het is gewoon valsspelen en wie vals speelt mag mooi op de blaren zitten.

3 mei 2021 om 13:41

Helemaal eens, hij heeft waarschijnlijk beter gepresteerd dan dat hij eigenlijk kan. Ajax was anders ook wel kampioen geworden, maar hij heeft waarschijnlijk vals gespeeld. Iedereen zegt dat het maar een plaspil was die per ongeluk genomen is. Die troep neem je niet zomaar. Grappig ook dat de ajacieden hem nog steeds proberen te steunen, zelfs nu nadat hij weg wil. Ajax zou ver afstand moeten nemen van dopingzondaars, maar goed in het verleden met de Boer, Stam en ik geloof Davids en het hele Epo gebeuren, werd het ook vakkundig onder het tapijt geveegd.

Het hele gebeuren is een gedrocht op zich.dat hij iets gebruikt heeft wat niet mag is zeker niet goed te praten maar je ontneemt hem wel zijn vrijheid in alles en vraag mij af of dit wettelijk wel kan en mag. Hij moet eens naar de rechten van de mens gaan kijken. In die wet staat nergens dat als er iemand betrapt is hij niet meer ergens mag komen. De straf die hij heeft opgelegd gehad is erger dan een gevangenisstraf onderhand. Niet meer mogen trainen op de club, Niet meer aanwezig mogen zijn bij de wedstrijden, En die huichelaars die de straf opleggen zitten overal op de pluche vooraan wat er ook gebeurt. Dat hij niet bijtekent daar hebben we het nu niet over het gaat over de opgelegde straf dat die te bezopen is voor woorden en dermate ernstig dat ik mij afvraag of die het opgelegd wel capaciteiten bezitten dit op te mogen en kunnen leggen.

3 mei 2021 om 19:54

Ja volgens de wet, mag hij daar misschien wel komen. Maar de wet heeft nergens beschreven dat zijn straf/schorsing niet alsnog 2 tot 4jaar kan worden (zelfs langer( als hij zich niet aan de voorwaarden houdt.

Is toch prima dat hij er niet bij mocht zijn, heeft iedereen bij Ajax benadeeld...

Onana houd zich wel aan de Corona maatregelen. Maar daar hoor je alle moraalridders niet over. Kan iemand mij vertellen hoe Cambuur hun titel heeft gevierd met haar supporters? Kan hier niets over vinden op VZ of in de Telegraaf?

Erg jammer dat hij niet wil tekenen. Door hem is Ajax veel geld kwijt en als dank steekt die een dikke middelvinger op naar Ajax en de fans!

Ajax betaald ook nog zijn salaris ga ik vanuit?! Ik zou kijken of het niet terug te vorderen is!
Eerst doet die domme dingen met zijn doping en nu denkt ie lekker stik maar!

Terecht dat je er niet bij bent! Bah...helemaal klaar met die vent! Grote nep is het!
Minimaal wat hij had moeten doen is het jaar dat Ajax kwijt is bijtekenen! Maar zelfs daar bedankt meneer voor!

Voor mij is het een persona non grata. We doen wel moeilijk over Brobbey maar die doet gewoon zijn werk en hoeft niet te verlengen, wat natuurlijk wel jammer is, maar hij heeft zich gewoon aan de afspraken gehouden.

Ik hoop dat Ajax nog wat tegen hem doet!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8577
2.PSV7139
3.AZ6829
4.Vitesse6116
5.Feyenoord5625
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3314
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

76 fans
Keeper, 25 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 20 0 1 0
2019/2020 Ajax 24 0 1 0
2018/2019 Ajax 33 0 3 0
2017/2018 Ajax 33 0 3 0
2016/2017 Ajax 32 0 2 0
Laatste voetbalnieuws

Strijd tussen Stekelenburg en Bijlow lijkt gestreden bij Oranje

Frank de Boer acht de kans groot dat Justin Bijlow komende zomer deel uitmaakt van de selectie van Jong Oranje voor het EK, zo heeft hij zondagochtend te kennen gegeven tijdens...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 14 mei
Chelsea hoopt Benjamin Mendy te verlossen van de bank bij Manchester City. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren