Van der Sar werd benaderd door United: ‘Mijn naam gaat al een tijdje rond’

Zondag, 2 mei 2021 om 11:25Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 12:42

Edwin van der Sar is in het verleden gepolst voor een functie bij Manchester United, zo heeft hij zondagochtend te kennen gegeven in het programma Goedemorgen Eredivisie van ESPN. De Manchester Evening News stelde onlangs een driekoppige lijst samen vanwege het aangekondigde vertrek van vicevoorzitter Ed Woodward. Op die lijst was ook een prominente plaats ingeruimd voor Van der Sar, de huidige algemeen directeur van Ajax. Het is niet de eerste keer dat de voormalig doelman in verband wordt gebracht met een terugkeer op Old Trafford.

Bovengenoemde Engelse krant denkt dat Van der Sar de favoriete kandidaat is bij de aanhang van Manchester United. Van der Sar kan niet ontkennen dat hij de geruchten voorbij heeft zien komen. "Dat is altijd een eer, als het tenminste positief is", doelt de algemeen directeur op het feit dat zijn naam rondzingt in Manchester. "Het is ook niet nieuw. Mijn naam gaat al een tijdje rond, er zitten daar steeds meer oud-spelers op bepaalde posities. En iedereen heeft ambities. Of ik ooit benaderd ben? Ja, een aantal jaar geleden."

Naast Van der Sar staan ook Richard Arnold en Cliff Baty, die al bestuurlijke functies bekleden bij de Engelse topclub, op het lijstje. "Ik zou dit werk niet kunnen doen bij een club waar ik niets mee heb”, aldus Van der Sar. De oud-doelman stond tussen 2005 en 2011 onder contract bij United en droeg 186 keer het shirt van de Engelse grootmacht in de Premier League. "Maar ik ben extreem gelukkig met wat we bij Ajax hebben kunnen neerzetten. Tien jaar geleden hadden we de ambitie om aan te haken bij de Europese top, en die woorden hebben we waargemaakt. Dat hebben we gedaan door hard te werken, we hebben geen rijke suikeroom of een overheid die ons helpt.”

Van der Sar durft niet in te schatten hoe serieus de interesse op dit moment is. "Misschien sta ik wel niet op hun lijstje, hè? Ik ben geen typische CEO, ik ben ook meer van de voetbalkant. Manchester United is ook een ander verhaal dan Ajax. Je werkt daar met een eigenaar die er iets van vindt. Past dat bij je, of vind je je leven in Noordwijk en Amsterdam leuk genoeg? Dat is de vraag." Mocht Van der Sar ervoor kiezen om Woodward op te volgen, dan zal dat niet meteen na afloop van dit seizoen zijn. Manchester United neemt pas eind 2021 afscheid van de vicevoorzitter, die sinds 2005 aan de club verbonden is.

Bovendien valt er volgens Van der Sar in Amsterdam nog genoeg te winnen. Zondagmiddag kan de ploeg van trainer Erik ten Hag de 35ste landstitel in de wacht slepen, als minimaal een punt wordt gepakt in de thuiswedstrijd tegen FC Emmen. "Het staat op de rit, dat klopt. Maar je wil dingen ook graag vervolmaken. Een Europese prijs is wel iets wat me triggert. We zijn aan Ajax aan het bouwen als wereldmerk. Niet alleen qua voetbal, maar ook op het gebied van social media en zakelijk. Het is gaaf om daaraan mee te werken, bij de club waar je begonnen bent. Dus dat wil ik ook afmaken.”


Poll

Denk jij dat Edwin van der Sar klaar is voor een functie bij Manchester United?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door missinglink)

Was het probleem van Woodward juist niet dat hij op transfergebied tekort kwam? In wat voor rol ga je van der Sar dan aannemen? Het is niet dat hij op dat vlak binnen Ajax ervaring heeft. Kan wel goed werken als hij samen met Overmars de overstap maakt..vraag is alleen of hij als Gunner welkom is?

2 mei 2021 om 11:49

Kritiek is dat Woodward geen voetbalachtergrond heeft en zich er toch telkens mee bemoeide. Na jaren van wanbeleid hebben ze sinds kort eindelijk een voetbalman op technische zaken gezet. Maar natuurlijk veel te laat. Daar bovenop kwam ook nog de Super League waar wederom duidelijk werd dat Woodward geen kaas heeft gegeten van voetbal en er puur een financieel bestuurlijke rol vertolkt dat niet bij United past. Dat was de spreekwoordelijke druppel

2 mei 2021 om 12:25

United heeft een tijdje terug zelfs twee man aangesteld die Woodward daarbij zouden gaan helpen. Darren Fletcher en iemand anders wiens naam me even ontgaat.

2 mei 2021 om 12:37

Murtough. Was vgm scout of leidinggevende in de jeugd.

Van de Sar weet in ieder geval goed te benoemen dat Manu "different cook" is. Inderdaad veel groter en internationaler en - meest belangrijk - eigenaren boven je die bepaalde doelen willen behalen. Dat is een heel andere context dan een vereniging met een RvC op afstand. Ik zou er nog eens drie keer over nadenken als ik hem was. Bij Ajax kun je bij wijze van spreke een leven lang succesvol zijn, bij Manu ben je "hired to be fired".

Zie van der sar niet weggaan nu. Ajax doet het prima. Denk binne 5 jaar wel

Correctie: aangehaakt bij de Europese SUBtop, Edwin...

2 mei 2021 om 12:10

Goed zo jongen, hoop dat dat goed voelt. Van Der Sar snapt het, Overmars, Hij, De Boer en Ten Hag hebben Ajax zijn gezicht teruggegeven. En er is nog altijd veel eer te behalen. Ik heb dat hele duistere decennium op de tribune meegemaakt destijds en ben hen heel dankbaar, we kunnen weer trots zijn op Ajax. En of het dan top of subtop is. Er is geen club in Europa die nog blij is om Ajax te loten, dat was 10 jaar geleden wel anders.

2 mei 2021 om 12:39

de Boer? Hoe dan? Met dat vreselijke tikkie-terug-tikkie-opzij voetbal? Er was wel succes maar het voetbal niet om aan te zien. Dat veranderde eigenlijk met Bosz (en Keizer bij de jeugd).

2 mei 2021 om 13:10

Ben geen fan van de Boer als coach en was absoluut ook geen fan van het voetbal dat de Boer met Ajax speelde, maar hij heeft toch ook wel zeker een aandeel in alles wat momenteel mogelijk is bij Ajax.

Is 4x oprij kampioen geworden met Ajax en daardoor dus 4x de poulefase van de CL gehaald. Niet dat Ajax toen wat klaarspeelde, maar daardoor is er volgens mij wel ruim 150 miljoen aan CL-inkomsten binnengehaald (uitgaande van 4 seizoenen x 30 à 40 miljoen).

En ondanks dat het voetbal totaal niet om aan te gluren was, maar de Boer deed het best prima. Toen waren spelers als Vertonghen, van der Wiel, Alderweireld, Eriksen, etc. de blikvangers van het elftal en dat waren gewoon goede spelers, maar voor de rest werd dat aangevuld door spelers als Ebecilio, Boerrigter, Özbiliz, Lukoki, de Sa, Sigthorsson, Boilesen, Moisander, Schöne (was wel echt een goede aankoop), Sana, Hoesen, van der Hoorn, Duarte, etc. als aankopen of doorstromingen vanuit de jeugd en werden transfervrije spelers als Bulykin, Ooijer en Poulsen (dat was overigens ook echt wel een zeer goede aankoop) aangetrokken om als ervaren rotten en/of stand-in te fungeren.

Moet wel zeggen dat Ajax onder de Boer in het seizoen 11-12 wel echt heel dichtbij overwintering in de CL was, maar daar kwam toen natuurlijk het bekende verhaal met Lyon en Zagreb (o.a. de knipoog Kroaat Vida) aan het licht, maar als dat was gelukt met de een deel van de spelers die ik hierboven heb opgenoemd dan zou dat echt werkelijk waar een wereldprestatie zijn.

2 mei 2021 om 13:14

De Boer ja. Schandelijk dat ik Johan Cruijff vergeet in dat rijtje overigens. Je bent jong misschien of kort van geheugen. De Boer had een super aandeel in het terugbrengen van alles waar aan Ajax supporter trots op is. Ik herinner me in elk geval dat het een verademing was om de club weer zichzelf zien te worden op veel fronten. Direct al, meen dat het tegen Milan was. Onder meer dankzij Martin Jol, daarvoor nog een of andere advocaat als voorzitter en een serie andere waardeloze bestuurders was Ajax totaal van zichzelf vervreemd en financieel in puin. Met een vreemdelingen legioen aan overbetaalde uitgerangeerde buitenlanders dat 4-4-2 speelde. De Boer ademde Ajax, dat uit zich direct door zijn presentatie en duidelijke vertaling van zijn visie aan de media, een opluchting na Jol die met zwaar overgewicht in een trainingspak door de microfoon liep te hijgen, De Boer koos voor de aanval, echt waar, en vertrouwde op de jeugd - die hij daarvoor nog zelf getraind had. Hij, Overmars en VD Sar deden wat nodig was in de zin van besparingen en je hoorde hem niet klagen ondanks dat hij het moest stellen met een handvol Ebicilios en Özbilizjes. De tikkie terugterm kwam in zijn derde en vierde jaar in de mode, mijns inziens had hij dat soort voetbal nooit voor ogen maar snapte hij dat Ajax in die fase moest roeien met de riemen die het had. En om resultaat te boeken met een matige selectie moest dat vanuit een solide opbouw en met het toelaten van weinig tegengoals. Mooi is anders, maar ik geloof niet dat het beter had gekund. Bovendien was Frank een uitstekend uithangbord en ook dat droeg eraan bij dat Ajax weer Ajax werd. Dankzij zijn opvatting werden in elk geval de titels aaneen geregen, op een haar na tot 5x toe wat de CL inkomsten genereerden waar we vandaag de dag nog steeds de vruchten van plukken. Daarnaast had hij goed oog voor het betrekken van het eerste bij de toekomst en andere essentiële besluiten die Ajax weer Ajax maakten. Een clubman die zeker te weinig credits krijgt wat mij betreft.

2 mei 2021 om 19:27

Zo is het Manodedios en niet anders!

‘Tien jaar geleden hadden we de ambitie om aan te haken bij de Europese top, en die woorden hebben we waargemaakt.’ Is dat zo? Ik weet niet wat hij denkt dat de Europese top is maar Ajax is dat niet. Ze zijn subtop en dat is al erg knap. Een Europese prijs zie ik niet als een reële optie. Maar dat kun je ook niet echt als doelstelling neerzetten lijkt mij?

2 mei 2021 om 13:12

Waarom niet? In de afgelopen 5 jaar o.a. een EL finale en halve finale CL gehaald. Ik denk dat ze intern er echt wel op mikken om in de komende 5 jaar een Europese prijs te halen. Ja, je moet inderdaad een beetje geluk hebben maar het is een goed doel om naartoe te werken. Dit jaar is het de dubbel en een kwartfinale EL waarbij het algemene beeld is dat je echt wel van Roma had kunnen winnen als je de kansen afmaakt en zelf geen blunders veroorzaakt. Dan lijkt me een doelstelling om de EL te winnen best een prima doelstelling voor een club als Ajax.

2 mei 2021 om 13:27

Doel je nu alleen op het feit dat ze een Europese prijs winnen? Die kans acht ik niet groot. Je hebt altijd clubs als united die je tegenkomt en met geluk kun je wel is ver komen als outsider maar een favoriet zal ik Ajax niet noemen. Ajax kan van iedereen winnen maar kunnen ook van iedereen verliezen. Het is elke keer hetzelfde liedje bij Ajax. Ja als je kansen afmaakt en geen blunders maakt waren we doorgegaan. We waren de betere. Dat is altijd zo bij Ajax maar toch kom je dat soort wedstrijden niet door omdat Ajax niet die mentaliteit heeft om dat soort wedstrijden door te komen. Zie roma, atalanta, Valencia en Getafe.

Levert heel goed werk bij Ajax en ben erg blij dat van der Sar, Overmars en ten Hag allemaal voorlopig nog bij Ajax blijven.

Toen van der Sar bij Ajax binnenkwam in het bestuur, had hij eerst een rol als marketingdirecteur of iets in die richting en uiteindelijk in de functie terechtgekomen die hij nu heeft. Vond hem toen alles behalve overtuigend, maar de afgelopen 2 à 3 jaar levert hij echt wel prima werk.

Leidt de club op een prima manier en de puzzelstukjes vallen goed in elkaar. Vanaf het mediateam tot de technische staf, alles is momenteel gewoon prima en van een zeer goed niveau bij Ajax. Ook op het veld zijn de prestaties prima en momenteel zijn er weinig clubs die Ajax graag als tegenstander willen hebben.

Moet wel zeggen dat ik Ajax geen absolute wereldtop vind, maar wel bij de Europese subtop vind behoren.

2 mei 2021 om 13:42

Ajax is geen absolute wereldtop nee. Hoewel gemeten naar de beperkte middelen zijn de prestaties wel buiten elke verhouding. Het blijft waanzinnig om te bedenken dat elke Engelse degradatiekandidaat alleen aan TV rechten 10 tot 15x meer krijgt toegeschoven dan de eredivisie top, nog los van alle andere financiële en sportieve beperkingen die de eredivisie mee brengt. In die verhoudingen zijn de prestaties van Ajax maar ook van AZ eigenlijk wel wereldtop. En je kunt je voorstellen dat Van Der Sar ondanks dat hij de woorden misschien niet zo zorgvuldig kiest, waanzinnig trots is op wat Ajax presteert. Voor ze eraan begonnen had 98% van de bevolking ze natuurlijk keihard uitgelachen als ze voorspeld hadden dat er een finale EL en halve finale CL in zouden zitten. Het moet toch ook een jongensdroom zijn om met je oude teammaatje je oude club weer dermate op de kaart te zetten. Overigens is er een seizoen geweest dat Ajax wel degelijk is aangehaakt bij de absolute top. Structureel is het niet, maar ongelofelijk knap is het wel en ik begrijp dat hij en zijn collega’s nog wel geloven dat er rek in zit en nog even door willen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Nederland
249 fans
50 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 24 juni
Sam Lammers staat op het punt om Atalanta te verlaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren