Swart vol ongeloof: ‘Iedereen zit heerlijk op de tribune, behalve ‘Mister Ajax’’

Zondag, 2 mei 2021 om 07:24Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 08:00

Sjaak Swart baalt er flink van dat hij zondag niet in de Johan Cruijff ArenA aanwezig kan zijn bij de kampioenswedstrijd van Ajax. De Amsterdammers hebben tegen FC Emmen aan een punt genoeg om de 35e landstitel in de wacht te slepen, maar het kabinet besloot deze week geen supporters toe te laten bij wedstrijden in de Eredivisie. En dus zal ook Swart het duel van zijn club vanuit de woonkamer moeten aanschouwen, tot zijn grote ergernis.

Na het succes van afgelopen weekend hadden clubs goede hoop om dit weekend wederom fans te mogen verwelkomen in de stadions. Daar ging het kabinet echter niet in mee en dus is het zaterdag en zondag wederom leeg op de tribunes. "Ik heb er de pee in", vertelt Swart tegenover de NOS. "Ik heb alle jaren meegelopen vanaf mijn tiende. Iedereen zegt ook: 'Je hoort er te zitten. Supporters bellen me om te vragen of ik er zit. Nee, het is jammer. Vorige week was het fantastisch. Het geeft een bepaalde sfeer. Vroeger ook al: riepen ze ‘Sjakie, Sjakie'. Voor die mensen moet je het doen. Die willen wat zien."

Swart baalt ook van het feit dat hij niet weet wie hij, naast Erik ten Hag, na de zomer terug gaat zien in de Johan Cruijff ArenA. Ten Hag verlengde vrijdag zijn contract met een jaar en zal ook volgend seizoen de verantwoordelijkheid dragen bij Ajax. "Je weet nooit wie er weg gaan", gaat Swart verder. "Je moet geluk hebben dat je een team hebt waar je nieuwe spelers weer in kan passen. Jonge spelers krijgen kansen. Edwin van der Sar en Marc Overmars doen het heel goed. En de trainer ook. Je kunt zeggen wat je wilt, maar hij doet het gewoon goed.”

Dat Swart het duel met Emmen vanuit zijn eigen woonkamer moet aanschouwen, kan hij maar moeilijk verkroppen. De voormalig aanvaller wist met Ajax acht keer de landstitel in de wacht te slepen als speler. "Mister Liverpool en Mister Manchester United zitten in Engeland gewoon heerlijk op de tribune. Maar Mister Ajax niet", uit Swart zijn onvrede. Swart heeft naar eigen zeggen alles in het werk gesteld om toch bij de kampioenswedstrijd aanwezig te zijn. "Ik heb hem (Marc Overmars, red.) gisteren nog een berichtje gestuurd dat ik graag naast hem wil zitten en dat ik had gedacht dat ik er als Mister Ajax wel bij hoorde. Overmars probeer ook wel te helpen hoor", besluit Swart.Gerelateerd

Meer sportnieuws

56 reacties (laatste reactie door orwell)

tja heel sneu voor alle supporters, het is niet anders. Het is ook niet uit te leggen dat bobo-s er wel bij mogen zijn en wij eenvoudige supporters niet. Maar ja, logica ontbreekt al een heel jaar, gelukkig hebben we dit jaar een verdiende kampioen en niet een papieren kampioen.

1 mei 2021 om 17:15

Maak die Sjaak ballen-jongen kan hij nog snelheid maken of tijdrekken ook als het moet .

All animals are equal, Sjaak ... Dat geldt niet voor enkele varkens, maar dat ben jij toch zeker niet, Sjaak?

Het is even doorbijten in deze tijd ...

1 mei 2021 om 19:47

Op zich heb je gelijk njfromvol maar van hanegem zat ook ergens weggedoken in de kuip bij feyenoord-psv. Dus ja sommige varkens zijn toch wat anders dan andere varkens. Ik denk niet dat supporters moeite hebben als hun mister club erbij is. Psv fans zullen de gebroeders kerkhof accepteren (helaas is van der kuilen net overleden), bij Feyenoord Wim van Hanegem en bij Ajax Sjaak Swart.

Meneertje voelt zich weer belangrijker dan de rest van Nederland. Iedereen baalt dat ze niet bij bepaalde wedstrijden kunnen zijn. Je moet je juist gezegend voelen dat je jouw club op je ouwe dag nog kampioen kan zien worden..

1 mei 2021 om 17:26

Dat past toch precies bij de club. Snap echt niet dat ze voor de belangrijkste persoon in NL geen uitzondering maken. Ongehoord.

1 mei 2021 om 17:44

Ik dacht dat dat Overmars was ... Swart is een clown en een dinosaurus ...

1 mei 2021 om 17:37

Sjaak is een Ajax monument. In Engeland zitten oud spelers wel op de tribune.

1 mei 2021 om 17:55

Laat dat nou net niet ter zake doen. In Engeland zijn ze ook al een stuk verder in hun vaccinatieprogramma.

1 mei 2021 om 19:29

Neem aan dat Swart al lang gevaccineerd is dus wie loopt er nou risico?

2 mei 2021 om 08:10

Daar gaat het toch niet om, het gaat gewoon om het naleven van de regels. (Ex)voetballer, prominenten en BN'ers hebben heel hun leven al een streepje voor op de rest van de maatschappij. Los van hoe vervelend het ook is voor de fans om hun club niet in het echt kampioen te zien worden, is het gewoon nog even 3 maandjes volhouden. Niet zeiken gewoon doen.

2 mei 2021 om 08:17

En heeft Sjaak vorige week de beelden gezien bij de Arena????. Dat was nu niet echt het voorbeeld voor alle Nederlanders die zich wel aan de regels houden. (Is natuurlijk niet club gerelateerd, dat zou bij elke club gebeuren die "kampioen" word). Tja en stadion vol met oudjes op de tribune, laten we dat maar niet doen. Veel te gevaarlijk, bij elk spannend moment, is de kans op hartfalen zeer groot... Volgend jaar nieuwe kansen

1 mei 2021 om 19:31

Die hepie en hepie zitten bij jouw club toch ook gewoon op de tribune?
Voor oud spelers met deze statuur moet altijd een uitzondering gemaakt kunnen worden.

1 mei 2021 om 20:18

Hij is voor Ajax toch ook belangrijker dan de rest van Nederland? Ik bedoel hij stond mede aan de basis van de vorming van Ajax. Is 8 keer kampioen geworden, heeft 3 europacups en een wereldbeker gewonnen mede dankzij hem. Beetje meer respect als jou reactie heeft ie wel verdiend.

1 mei 2021 om 21:05

@Ramon oh ja want de rest van Nederland baalt niet? Doe even normaal man. Laat Swart op zijn manier balen en doe niet zo denigrerend. Ajax is zijn leven en hij baalt even extreem. Met je meneertje.

2 mei 2021 om 08:18

Meneertje wordt ook wel Mister Ajax genoemd. Hij leeft voor ajax, staat op voor ajax, gaat naar bed met ajax, ademt ajax, en geloof het of niet hij poept zelfs ajax.
Hij is niet belangrijker, maar ik snap best dat hij zich buitengesloten voelt als er dan iets belangrijks met dat Ajax gebeurt en hij er niet bij kan zijn.

Besef wel dat zelfs zijn potjes met Lucky al een jaar op zijn gat liggen, dit is het enige wat Sjaak op dit moment nog heeft naast zijn vrouw, je hoeft het niet te zien alsof hij de rest het niet gunt maar zichzelf wel, hij had er gewoon heel graag bij willen zijn

2 mei 2021 om 10:58

Het is wel een van de icoons die voor mijn part wel aanwezig mogen zijn. Beetje meer respect he

2 mei 2021 om 13:44

Als je geen speler, trainer, bestuurslid of andere functie binnen de club hebt ben je supporter, dat deze man voor zichzelf een uitzonderingspositie probeert te regelen is ronduit schandelijk. Dit laat zien hoe ronduit egocentrisch en zelfoverschattend deze man is.

Als Ajax (of welke club dan ook) uit eigen beweging hier iets voor had weten te rgelen, had het ik het als mooi gebaar beschouwd.

Geef Sjaak gewoon een contract tot einde van t seizoen en breng m gewoon in de 88e minuut in t veld ofzo

Het is jammer Sjaak, maar ook al die supporters die een seizoenkaart hebben hadden er graag bij geweest. Denk daar eens aan. Verder is het belachelijk dat er vorige publiek was, en nu mag er wbeer niemand komen. Gelukkig kunnen we massaal naar de terrassen, en voor wie veel volk om zich heen wil kan naar de winkels.

1 mei 2021 om 20:19

Hij heeft volgens mij wel iets meer betekent voor de club als een gemiddelde supporter met seizoenkaart

1 mei 2021 om 20:37

Dat is kwa historie natuurlijk zo,, alleen het is een uitzonderlijke tijd en iedereen lijdt eronder. Dus ook Sjaak, hoeveel hij ook betekend heeft. En laten we eerlijk, we houden er niet van dat de een wel mag en de ander niet.

1 mei 2021 om 22:11

Eens... maar hij vergelijkt het meer met Engeland. Daar mogen oud spelers wel op de tribune zitten. Tussen de regels bedoeld ie dus dat er iets niet goed zit in Nederland. En wat mij betreft heeft ie daar gewoon gelijk in

Laat die man toch op de tribune zitten

1 mei 2021 om 17:50

Natuurijk zijn regels om ze te overtreden.

Sjakie hoort er ook zeker bij te zitten! Net zoals nog zo’n 55.000 man. Maar de angst overheerst.

Massaal de stad in om te shoppen en te terrassen wordt aanvaard, zelfs bij het Songfestival wordt publiek toegelaten. Maar de voetbalfan mag dit weekend wederom zijn wedstrijdjes op tv bekijken. Het is niet meer uit te leggen.

1 mei 2021 om 17:51

Volgens mij is shoppen belangrijker dan een voetbalwedstrijd. Zo zijn er met dingen belangrijker dan voetbal die ook nog niet mogen, en waar meer mensen iets aan hebben.

1 mei 2021 om 18:01

Want ? Je kunt anno 2021 niet online shoppen.

1 mei 2021 om 18:16

Hoe vaak moet het mensen nog uitgelegd worden dat het niet gaat om dit wel en dit niet, maar dat je simpelweg niet alles nu kan openen. Maak je niet druk, volg je wedstrijdje voor de buis, en volgend jaar weer naar t stadion.

1 mei 2021 om 19:16

@dirk_borst - Want je kunt een voetbalwedstrijd anno 2021 niet op TV of internet volgen.

1 mei 2021 om 19:31

Het is veel beter te reguleren met aantallen,testen en het voorkomen van verspreidingen. Zo zie je maar de eerste zaterdag dat het wat versoepeld is en mensen staan hutje matje bij de Action. Want ja stel je voor dat je nou net dat setje handdoeken nodig heb. En wat krijg je steden raken vol en de Gemeenten moeten er mensen op attenderen niet meer naar de stad te komen. En voor je het weet lopen de cijfers van besmettingen weer op en dan heb ik het nog niet eens over de drukte in Ziekenhuizen. Wat ik aan wil geven is het 1 wel en het ander niet, meten met 2 maten.

Je zou bijna denken dat Ajax binnenkort uit respect zijn naam moet veranderen, iets met AFC Swarts.

2 mei 2021 om 11:31

Nou geloof mij, zodra Sjakie zal overlijden gaat er geheid iets naar hem vernoemd worden; standbeeldje erbij alles erop en eraan. Clubnaam gaat misschien een beetje ver haha

Whaha als je over jezelf praat in de derde persoon ook nog eens met 'Mister Ajax', dan ben je ook wel echt te ver naast je schoenen gaan lopen

1 mei 2021 om 18:13

Het is niet dat hij zichzelf zo genoemd heeft, hij heeft het gewoon overgenomen nadat supporters hem zo gingen noemen. Vind ik niet echt naast de schoenen lopen.

Voor al dit huldiging gedoe is er maar een oplossing: Ajax verliest van Emmen en PSV wint van Heerenveen.
Stellen we het gewoon een speelronde uit. Wie weet zijn er dan wel mogelijkheden.
Als dat niet zo is, dan gewoon weer verliezen tot huldigen mag.
Wellicht overbodig om dit te zeggen, maar het is geheel en al zonder eigenbelang dat ik dit zeg.
Ik probeer gewoon mee te denken. 😂😂😂

1 mei 2021 om 17:45

Gezellig ... Kampioen in Rotterdam ...

1 mei 2021 om 18:40

Maar alleen als er gehuldigd kan worden he? Wordt door veel mensen heel erg belangrijk gevonden en daar moeten we dus iets mee. 😉

1 mei 2021 om 19:18

Nou, ik geloof niet dat dat een reëel scenario is,
Ajax wint morgen gewoon van Emmen ...

Ik ben het wel met Sjaak eens. Martin Jol zit ook gewoon vaak op de tribune van ADO. Jol heeft dan wel natuurlijk veel betekent voor ADO dan Sjaak voor Ajax. Maar wees dan consequent en laat alle bobo's op de tribunes zitten.

1 mei 2021 om 17:39

Jol heeft meer betekend voor ADO dan Sjaak Swart voor Ajax die de afgelopen 70 jaar bijna elke dag op de club is? Swart heeft dan geen rol op papier bij Ajax maar neemt behoorlijk wat jeugdspelers onder zijn hoede.

1 mei 2021 om 19:08

Dat was sarcastisch bro.... Jol heeft alleen maar voor shit gezorgd en ik hoop dat karma hem lekker eens gaat aanpakken

Niet meer dan terecht. Volgens mij heeft hij ook geen officiële functie, en nu vergelijkt hij met Engeland. Beter kan hij vergelijken met Nederlandse clubs. Geef hem een plaatsje binnen de organisatie en het is opgelost.

1 mei 2021 om 20:23

Dat plaatsje heeft ie jaren geleden al wel verdient door een aantal europa cups en kampioenschappen te verdienen. Verder doet ie zelfs nu op 80 jarige leeftijd nog veel voor de club. Zo ving ie bv vd Beek op in zijn huis

Wat een onzin Sjaakie hoort gewoon voorang te krijgen. Niemand heeft zo veel voor de club betekent als Sjaakie

1 mei 2021 om 20:00

Cruijff, Van Gaal, Michels, Haarms, Van Praag (sr.), Keizer, Van Basten, ....

1 mei 2021 om 22:14

Van Basten?? Serieus? Die kun je toch niet vergelijken met Swart? Op Cruijff na zijn de rest meer zijn trainers/bestuurders. Swart voetballer. Kun je dus niet vergelijken

1 mei 2021 om 22:20

Tim heeft het niet per se over voetballers ...

2 mei 2021 om 09:50

Als van Gaal nu naar een wedstrijd kijkt of Johan keek naar een wedstrijd dan konden ze daar een eerlijke objectieve mening over geven. Sjaak vindt altijd dat Ajax de beste is. Zelfs toen Ajax met 6-2 van Feyenoord verloor vond hij de Nederlaag niet helemaal verdiend. Van Hanegem is een Feyenoord icoon maar wel snoeihard met zijn kritiek als het nodig is. Dat heb ik Swart nog nooit horen doen

Al die negatieve reacties hier weer, bah bah.. Sjaak Swart is een typische man maar kom op zeg. Al die verongelijkte en heilige boontjes opmerkingen hier slaan nergens op. Die man leeft voor zijn club en voetbal in het algemeen én hij heeft een podium. Praktisch iedereen hier wilt naar een stadion alleen wordt hen niks gevraagd. Altijd dat negatieve hier op richting bepaalde clubs en personen, zo onnodig. Daar zou VZ eens wat aan moeten doen.

Nou Sjaak toch wat is dit nou? Misschien kan hij nog een belletje doen naar Ten Hag. Sjakie heeft heel het seizoen voor zichzelf doorgetraind is wel fit. En niemand bij Ajax neemt Emmen serieus als tegenstander dus Antony kan wel naar de bank en Sjaak in de basis. Waarom heeft Ten Hag dat zelf nog niet bedacht

Plaats een troon bij Sjaak in de woonkamer, gooi er een camera op, geef hem een kroon. Breng hem in beeld als Ajax scoort...maar ook Sjaak kijkt de wedstrijd gewoon thuis.

2 mei 2021 om 16:53

Net de beelden van de uitreiking van de schaal op TV en wie is in het stadion.... Sjaak Swart!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

48 jaar
133 fans
SeizoenClubW
2008/2009 Go Ahead Eagles 24 0 1 0
2003/2004 Barcelona 20 1 0 0
Laatste voetbalnieuws

Turkse media: Overmars reist na EK-deelname Turkije af naar Istanbul

Altay Bayindir geniet concrete interesse van Ajax, zo verzekeren Turkse media. De doelman van Fenerbahçe en het nationale elftal van Turkije kan volgens lokale kranten de overstap naar Amsterdam maken als...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 24 juni
Sam Lammers staat op het punt om Atalanta te verlaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren