Van der Gijp vreest voor Ten Hag: ‘Beetje het Van Marwijk-syndroom’

Vrijdag, 30 april 2021 om 21:02Rian Rosendaal • Laatste update: 21:24

De analisten van Veronica Inside denken dat Erik ten Hag er verstandig aan heeft gedaan om zijn contract bij Ajax te verlengen. De coach werd in de afgelopen periode meermaals gelinkt aan Tottenham Hotspur, maar met name René van der Gijp vraagt zich af of Ten Hag serieus in beeld is geweest bij de Londense club. Samen met Johan Derksen vergelijkt hij de Ajax-coach met Bert van Marwijk, die na de verloren WK-finale van 2010 hoopte op een topclub, maar uiteindelijk nergens een contract tekende.

"Je maakt mij niet wijs dat je als club (Tottenham, red.) een paar dagen hebt gesproken met Mauricio Pochettino en een paar dagen besprekingen hebt gehad met José Mourinho, en dat je dan met Erik ten Hag praat dat je niet denkt: Zo. Dat is toch wel een redelijk verschil", zo opent Van der Gijp vrijdagavond in de voetbaltalkshow. "Of denk jij van niet, Wim?" Tafelgenoot Wim Kieft is het eens met de lezing van Van der Gijp. "Ja, dat heeft hij natuurlijk een beetje tegen, hè. In status en noem maar op." Kieft vindt aan de andere kant wél dat Ten Hag is gegroeid in zijn rol als trainer.

"Ik vind dat hij het met name dit jaar goed gedaan heeft, dat elftal is toch minder geworden met al die verkopen enzo. Dan kun je ten koste van alles proberen vasthouden aan jeugdspelers, in je eigenwijsheid en eigengereidheid, wat Ajax nog weleens heeft. Dan blijven ze toch zo spelen, aanvallend. Ik vind dat hij dat wel redelijk gedaan heeft. Ik vond het wel verstandig dat hij een beetje met die Zuid-Amerikaanse jongens aan de slag ging." Derksen verlegt de aandacht vervolgens naar de geruchten rondom een eventueel vertrek van Ten Hag. Volgens Valentijn Driessen is niet uit te sluiten dat diens zaakwaarnemer zijn naam hier en daar heeft gedropt bij buitenlands clubs en Derksen vindt dat geen onlogische redenering.

"Dat komt heel vaak voor. Makelaars gooien dat de media in bij bevriende journalisten en dan hopen ze dat daar iets loskomt", aldus Derksen. "Maar dat zijn altijd dingen die kun je nooit bewijzen. Het gaat heel vaak zo, zoals Valentijn het zegt. En ik sluit het helemaal niet uit, want het is gewoon de oude truc die ze hanteren." Van der Gijp gaat vervolgens verder met zijn analyse over de status van Ten Hag op het internationale podium. "Het is een beetje het Bert van Marwijk-syndroom. Die dacht dat hij na het behalen van de WK-finale met Nederland bij Liverpool of een andere grote club zou komen. Maar die kwamen ook niet."

"Ik vind het ook onbegrijpelijk als je de WK-finale haalt, dat is toch een resultaat als trainer. En er is voor Bert geen enkele serieuze club gekomen", voegt Derksen daaraan toe. Van der Gijp doet vervolgens een anekdote over Van Marwijk uit de doeken: ''Hij zat toentertijd bij Rob Jansen en die heeft echt iedereen gebeld. Echt iedereen, van Liverpool tot allemaal. Maar er was totaal geen interesse. Toen ging het een beetje over Valencia, dat zit dan een beetje in de middenmoot. Kijk, zo'n Borussia Mönchengladbach, daar moet Ten Hag niet naartoe gaan. Die hebben het de laatste jaren aardig gedaan en VfL Wolfsburg staat derde, die lopen op hun tenen. Als je daarheen gaat ben je in de aap gelogeerd."Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door ikbengoed83)

Wat een niveau weer.. ook een totaal slechte vergelijking. ETH doet het letterlijk voortreffelijk en heeft een duidelijke visie. Eén van de betere trainers die ons land ooit heeft gehad maar toch proberen mensen hem omlaag te praten.

30 april 2021 om 21:30

'Die ons land ooit gehad heeft?' denk dat je nou wel een beetje doorslaat. Daarvoor moet je toch echt wel over een wat langere periode presteren. Tot nu toe heeft hij nog niet gewerkt in de absolute top en ben echt benieuwd of hij dat gaat redden. Peter Bosz heeft ook een duidelijke visie en was volgens menig Ajacied ook the next big thing? Laten wij eerst maar eens rustig afwachten hoe Ten Hag gaat presteren als hij uit de veilige Amsterdamse Arena is getrokken.

30 april 2021 om 22:14

Bosz heeft bij Ajax geen prijs gewonnen helaas.Ten Hag al 4 en de 5e komt eraan

30 april 2021 om 22:36

Ja, Frank de Boer heeft ook prijzen gewonnen bij Ajax, maar dat maakt hem nog niet een top coach. Presteren in de Nederlandse competitie met het meeste geld en dus de beste spelers, is nou ook weer niet zo heel moeilijk. Maar ik vind ETH ook een prima coach hoor.

30 april 2021 om 23:02

Heeft er al 5 Frits (Johan Cruijff schaal)

1 mei 2021 om 00:35

@Inti oh is dat niet zo moeilijk? Dus elke trainer bij Ajax heeft zich zo laten zien in Europa en dit al langere tijd met weer wisselingen en nieuwe talenten weer boven verwachting goed presteren. We zijn toch altijd zo goed om alles wat we goed doen te bagatelliseren met de bekende cliché laat maar eens vaker zien oei gebeurt ik maar laat maar eens op hoogste niveau zien oei gebeurt ja maar laat maar eens bij een andere top team zien en als het dan een x minder gaat zeggen zie.. hij kan het niet. Maar wel in één adem noemen met trainers als Mourinho die keer op keer falen.

1 mei 2021 om 01:19

Ten Hag wordt voornamelijk beoordeeld op hoe hij overkomt op tv. Sinds vorige maand is Ten Hag de best presterende Nederlandse trainer in zijn eerste 100 wedstrijden: 2,43 punten per wedstrijd gemiddeld. Beter dan Johan Cruijff, Rinus Michels en Louis van Gaal. Laat staan Bosz of een De Boer zoals hieronder wordt aangegeven. Los daarvan heeft hij toch de halve finale van de CL bereikt met magische voetbal en kwartfinale EL...we kunnen wel afwachten hoe hij het gaat doen buiten de veilige arena (op basis van wat eigenlijk... eerder een trainerskerkhof de afgelopen 20 jaar, m.u.v. De Boer)... maar Ten Hag verdient het niet om telkens door vooral VI en De Telegraaf als een boer zonder verstand van zaken te worden weggezet.

1 mei 2021 om 09:43

Ten Hag traint bij een club waar 400 miljoen op de bankrekening staat en waar spelers 4 miljoen per jaar verdienen. Iets andere situatie dan toen Bosz en De Boer trainer waren. Spelersmateriaal maakt de coach.

30 april 2021 om 21:31

Van Marwijk is ook één van de betere trainers die ons land heeft gehad. Bereikte een wk-finale met Oranje en won de UEFA-cup met Feyenoord.Michels, Van Gaal, Cruijff, Hiddink, Van Marwijk, Rijvers, Advocaat, Stevens en De Mos zijn tot nu toe de meest succesvolle Nederlandse coaches geweest. Misschien ben ik nog een naam vergeten.

30 april 2021 om 22:26

Beenhakker

30 april 2021 om 23:24

Die deed het goed bij Real Madrid inderdaad. Heel knap. Real Madrid speelde in 1987/1988 het beste voetbal, Beenhakker won er alleen geen Europese prijs mee. Wel 3x kampioen met Real Madrid en kampioen met Feyenoord. Ook nog 2x kampioen met Ajax. Zeker één van de betere ook. Bedenk me nu dat Rijkaard ook nog een Europa Cup heeft gewonnen met Barcelona.

1 mei 2021 om 09:45

Koeman mag je inmiddels ook wel tot de grote nederlandse coaches rekenen

1 mei 2021 om 13:55

@boca: Aad de Mos noemen en Koeman weglaten; is het mooi weer in Madrid vandaag?

30 april 2021 om 21:35

En waarom komen de clubs dan niet?

30 april 2021 om 21:46

Om te praten over betere trainers die ons lans heeft gehad moet je echt veel meer presteren dan wat ETH nu heeft gedaan. Ik bedoel dan over een langere periode bij meer clubs. Een trainer deze status geven vind ik echt veels te ver gaan.

30 april 2021 om 21:50

Visie wel, alleen de tijd krijgen om die bij een Spurs erin te krijgen of bij een andere grote club? Ik denk het niet.

30 april 2021 om 22:52

Als je meer tijd nodig hebt dan een club je geeft dan heb je gewoon gefaald. Je kan wel zeggen dat de spurs je te weinig tijd geven maar dat weet je van tevoren. Ten hag heeft maar 1 visie en die zal waarschijnlijk te lang duren inderdaad. Dat maakt hem niet goed, maar beperkt..

30 april 2021 om 23:14

@ouwehoeri, je doet je naam eer aan. Ten Hag heeft alleen dit jaar al het spelsysteem bij Ajax 3 keer gedwongen omgegooid en telkens duurde het max 6 weken voordat het draaide. Voorafgaand aan de CL op zoek naar zijn ideale middenveld, leek dat gevonden te hebben en Kudus vloog eruit. Oplossing daar voor gezocht. Vervolgens kreeg hij zijn spits pas in de winterstop en Ajax ging weer anders spelen. Daarna raakte hij blind kwijt en moest dat weer oplossen. Hhij zeikt er nooit over, draagt het niet als excuus aan en op Roma na heeft hij het altijd tijdig opgelost.

1 mei 2021 om 10:05

Het is ook afzeik TV waar men zijdelings over voetbal praat. Ik ben al jaren afgehaakt omdat het nog amper niveau had.

Alleen Kieft die wat zinnigs te zeggen heeft , het niveau hoeft wat mij betreft echt niet altijd heel hoog te zijn maar het begint nu wel eentonig te worden bij VI.

30 april 2021 om 22:57

Derksen die v Bommel verdedigt is idd eentonig en ben ik het als PSV en v Bommel fan (als voetballer) totaal niet mee eens. Laat het eens gaan en laten we hopen dat hij alsnog een goede trainer wordt want daar geloof ik dan wel weer in

1 mei 2021 om 00:37

Hahaha Ten Hag beperkt noemen maar wel geloven in v Bommel. Goed verhaal.

Ik vind t progamma een heerlijke samenstelling hebben. Entertainment en zo af en toe een wat info over voetbal ;-)

Ik denk dat ze hier gelijk hebben. Ook niets mis mee om verbinden te blijven aan Ajax en zichzelf verder te ontwikkelen. Je spoelt de komende jaren champions league en word kampioen dus waarom zou je weggaan. En voor de absolute top zie ik hem nog niet aanmerking komen. Bij de subtop sta je na een slechte reeks op straat. Vaak zijn verwachtingen bij buitenlandse subtoppers niet reeel.

Kunnen we weer heel boos om worden dat dit flauw en tendentieus js, maar Ten Hag komt gewoon over als een kwibus en dan kan je tactisch nog zo sterk zijn, uitatraling telt ook in het voetbal.

1 mei 2021 om 00:40

Ja want de uitstraling van V Gaal, Mourinho als een stel idioten is wat men zoekt. Kom op als hij zo ongelukkig blijft praten maar ook prijzen pakt bij topclubs heeft echt niemand erover of zegt men dat je een beetje apart moet zijn. Nou dat is hij.

Was van Marwijk ondertussen ook niet de coach van Dortmund geweest , dat was toen toch ook geen slechte club?
Ik denk wel dat wat Ten Hag heeft bereikt met Ajax hoger wordt aangeschreven dan wat Bert met Feijenoord had bereikt. Van Marwijk haalde dan wel de finale met Oranje , maar deed dat wel met enkele Europese toppers in het team. Ten Hag speelt met Ajax tegen de Europese top en doet/deed dat niet onverdienstelijk

1 mei 2021 om 09:04

Dortmund was toen Van Marwijk er heen ging op sterven na dood, die hadden geen cent te makken en zijn nota bene mede door Bayern München gered van de ondergang. De situatie was zo slecht dat spelers als Ebi Smolarek en Cedric van der Gun gezien werden als versterkingen. Je doet Van Marwijk trouwens wel tekort. Een WK-finale halen kan je niet nuanceren omdat hij wat Europese topspelers in het team had - dat zou je bij Ajax dan eveneens van De Jong, De Ligt en Ziyech moeten zeggen. Daarnaast won Van Marwijk in tegenstelling tot Ten Hag wél een Europese prijs, met een team dat intrinsiek minder kwaliteit had dan het Ajax van 2019 en tegen Europese grootmachten als het Inter van Ronaldo en Dortimu(dat in 2002 nog niet was ingestort en kampioen van Duitsland was geworden). Dat moet Ten Hag eerst nog maar zien te bereiken.

Van der Gijp die allerlei inside info van zijn vriend Rob Jansen, de ex zaakwaarnemer van Van Marwijk, naar buiten brengt...pfff.

Gijp doet altijd zo overdreven over Tottenham. Net of die club het summum is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

43 fans
Coach, 51 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 22 juni
Sydney van Hooijdonk staat op het punt om een meerjarige verbintenis te tekenen bij Bologna. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren