Nederlandse amateurs op proef bij viervoudig kampioen: ‘Écht een grote club’

Zondag, 2 mei 2021 om 09:45Chris Meijer • Laatste update: 09:46

Er is voor Rafaël Dantas Camargo en Thymo Scheper mogelijk een hele bijzondere overstap in de maak. Het tweetal speelt dit seizoen normaal gezien in de Onder-19 van de Haarlemse amateurclub EDO, maar is deze week op stage bij KV Mechelen. Mochten ze tijdens deze proefperiode een goede indruk achterlaten, mogen ze aansluiten bij het beloftenteam van de Belgische club.

Door Chris Meijer

De wekker van Dantas Camargo en Scheper ging donderdagochtend al om half vijf. Het tweetal werd al om negen uur op het trainingscomplex van KV Mechelen verwacht, dus raasden ze voor dag en dauw al vanuit Noord-Holland richting België. “Je droomt hiervan, dus ik mag niet klagen. Ik ben er super blij mee”, reageert Dantas Camargo - een zeventienjarige vleugelaanvaller - direct als de drukke dagen tijdens de stageweek ter sprake komen. Ook ploeggenoot Schepers - een achttienjarige links- annex rechtsback - haalt zijn schouders op. “Het is heel druk, we moeten iedere dag heen en weer naar België. Maar ja, je moet er wat voor over hebben om je droom te laten uitkomen.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Langzaam maar zeker begint voor de twee amateurvoetballers hun droom gestalte te krijgen. Ze sloten zich anderhalf jaar geleden aan bij de academie van Thanasi Ntinoudis (Sportwereld Ntinoudis), om buiten hun amateurclub extra te kunnen trainen. “Van kleins af aan wilde ik profvoetballer worden, maar rond mijn twaalfde of dertiende had ik de hoop een beetje opgegeven. Totdat ik Thanasi tegenkwam, hij zag me voetballen en vroeg of ik met hem wilde komen trainen. Hij heeft me er weer in doen geloven. Ik ben een betere voetballer geworden, conditioneel fitter én mentaal sterker. Ik lette al op mijn voeding en ging op tijd naar bed. Gewoon strak, je moet gedisciplineerd zijn als je de top wil halen”, legt Dantas Camargo uit. Ntinoudis, eveneens zaakwaarnemer, stuurde videobeelden van zijn twee pupillen naar KV Mechelen en de Belgische club raakte dusdanig gecharmeerd dat ze deze week op stage mochten komen.

“Het was niet per se een verrassing, ik had wel het gevoel dat het eraan zat te komen. Het was héél leuk om te horen, ja. We hebben er hard voor gewerkt en ik denk dat ik er wel klaar voor was. Dus in dat opzicht ben ik ook opgelucht dat de kans is gekomen. Daar ben ik Thanasi heel dankbaar voor. Door de intensiteit en serieusheid van zijn trainingen raakte ik enorm gemotiveerd”, glundert Schepers. KV Mechelen is een grote naam in het Belgisch voetbal. Er prijken vier landstitels, twee bekers en een onder Aad de Mos veroverde Europa Cup II op de erelijst. “Is dat zo? Mooi, hoor. Dat is wel een beetje voor mijn tijd geweest”, reageert Schepers voorzichtig als de naam van De Mos valt. “Ik wist niet zo heel veel van de club. Dat ze hoog speelden, dat wel. Maar verder was het een beetje een verrassing.”

Het is wel even een stap: van het Haarlemse Noordersportpark waar EDO zijn wedstrijden speelt naar het trainingscomplex van KV Mechelen. “Er worden analyses gedaan, je hebt verschillende trainers. Voor tactiek, voor het fysieke aspect. Het is écht een hele grote club, het niveau ligt enorm hoog. Het verschil met het amateurvoetbal is vrij groot. Ik kan hier veel leren, me enorm ontwikkelen en grote stappen zetten. Iedereen is goed, iedereen is op niveau. Dat helpt je ook om je te ontwikkelen”, zegt Dantas Camargo. Schepers beaamt dat het niveau bij de beloften van KV Mechelen wel wat hoger ligt dan bij de Onder-19 van EDO, dat uitkomt in de derde divisie. “Op een gegeven moment raak je een beetje in de flow met het tempo. De trainingen zijn van een hoger niveau, het is veel professioneler dan ik gewend was. Voor mijn gevoel gaat het wel lekker.”

“Het voelt al een beetje alsof ik profvoetballer ben, hiermee komt al wel een droom uit. Het is gaaf om toch al een beetje om als profvoetballer te leven. Die droom heb ik nooit opgegeven”, vertelt Schepers met een glimlach. Het tweetal krijgt volgende week te horen of ze definitief mogen aansluiten bij de beloftenploeg van KV Mechelen. Dantas Camargo besluit vastberaden: “Dit is mijn eerste kans bij een profclub en ik ga mijn uiterste best doen om te zorgen dat dit direct de enige hoeft te zijn.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

9 reacties (laatste reactie door primetime)

Zelf nog bij EDO gevoetbald in de jeugd, zonder talent 😉...was toen een mooie club...

Hopen dat deze jongens naar KVM kunnen gaan...zou mooi voor ze zijn

Een mooie club (al zijn er in de provincie Antwerpen natuurlijk veel mooiere clubs 😉) waar ze talent wel de kans durven, en ze hebben de laatste jaren toch wel wat dure jonge spelers verkocht. Als ze daar kunnen doorbreken dan in er zeker een mooie carrière in het verschiet liggen.

Ik denk dat niemand deze jongens kent behalve misschien wat mensen uit Haarlem, maar wat ik me afvraag, ze zijn 17 en 18. Mochten dit echte talenten zijn, waar zijn FC Volendam, Telstar of een Almere City gebleven?

1 mei 2021 om 01:27

Vaak zitten bvo's ook niet meer te wachten op jeugdspelers van deze leeftijd van dit soort amateurclubs. Je ziet ook bijna nooit profspelers die op latere leeftijd (14+) nog succesvol deze stap kunnen maken. In deze leeftijd kunnen ze allerlei afgevallen talenten van grotere bvo's overnemen die al jaren op een hoog niveau spelen. Telstar heeft geen eens een jeugdopleiding btw, alleen een onder 21 elftal.

Er is maar 1 club in Mechelen en dat is Racing. Waar je lekker van je balkon de wedstrijd kan volgen.

Hoop dat ze het halen. Zou wel tof zijn voor ze..

Met Thymo deel ik dezelfde achternaam. Althans dat denk ik. Want is het nou Scheper of Schepers? Bij mij plakt men er ook altijd zomaar een -s achter. Geen idee waarom.

Wat me altijd opvalt aan deze verhalen is dat het altijd amateurs zijn die dan met meerdere tegelijk naar 1 club gaan. En het verhaal is altijd hetzelfde: ik had nooit meer gedacht dat deze kans kwam... of dit is mijn kans om profvoetbal te halen en daar heb ik alles voor over....en het verschil is gigantisch met de amateurs... of deze club is veel groter dan het lijkt...

Vaak zijn het landen in Azië. Maar er gaan altijd 10 amateur talenten van overal naar toe, vaak zitten ze met meerdere in 1 huis en helaas hoor je er even zo vaak niks meer van.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

KV Mechelen

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
H. CuypersAanvaller81
N. StormAanvaller85
G. CouckeKeeper80
F. DruijfAanvaller72
K. MrabtiAanvaller71
S. BateauVerdediger60
L. BijkerVerdediger70
Voor de complete selectie: Clubpagina KV Mechelen.

In de wandelgangen

Donderdag 23 september
Het is de vraag of Club Brugge Noa Lang in de komende transferwindow kan behouden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren