Femke Halsema zet streep door huldiging; Ajax werkt aan alternatief

Donderdag, 29 april 2021 om 16:06Yanick Vos

Ajax zal niet gehuldigd worden als het zondag de 35ste landstitel uit de clubgeschiedenis grijpt. Burgemeester Femke Halsema heeft donderdagmiddag bij een debat met de raadscommissie Algemene Zaken laten weten dat een huldiging niet tot de mogelijkheden behoort en er maatregelen getroffen worden om ‘mensen te ontmoedigen elkaar te treffen’ in Amsterdam. Volgens de burgemeester werkt Ajax achter de schermen aan een alternatieve huldiging op televisie.

Afgelopen zondag werd Ajax officieus kampioen door een 2-0 overwinning op AZ. Het gat met achtervolger PSV bedraagt met nog vier wedstrijden te spelen twaalf punten, terwijl het team van Ten Hag een veel beter doelsaldo heeft (+68 om +35). Na de zege op AZ, waarbij 7500 toeschouwers aanwezig waren in de Johan Cruijff ArenA, werd de aanstaande landstitel gevierd door honderden fans. Op dergelijke taferelen in de binnenstad zit Halsema met oog op het coronavirus zondag niet te wachten.

In de raad wordt met zorgen uitgekeken naar het aanstaande kampioenschap van Ajax. Er wordt volgens Het Parool gevreesd voor spontane huldigingsfeestjes in de stad, nu evenementen nog niet zijn toegestaan vanwege de coronacrisis. De zorgen worden gedeeld door Halsema, die donderdag in gesprek gaat met de politiechef en de Hoofdofficier van Justitie om voorbereidingen te treffen.

“Er kunnen in de stad geen momenten plaatsvinden waarop de huldiging gevierd wordt”, wordt Halsema geciteerd door de krant. “We zullen voorbereidingen treffen om mensen te ontmoedigen elkaar te treffen.” Eerder vandaag maakte het kabinet bekend dat er de komende speelronde geen supporters welkom zijn in de Eredivisie. Om te voorkomen dat supporters alsnog massaal naar de Johan Cruijff ArenA komen, werkt Ajax volgens Halsema aan een alternatief.

“Ajax denkt na over een alternatieve huldiging die op televisie te zien is. Als stad zullen we, mocht Ajax officieel kampioen worden, zichtbaar maken hoe ongelofelijk trots we zijn op onze ploeg, zonder verzameling van mensenmassa’s”, aldus Halsema. De wedstrijd tussen Ajax en FC Emmen begint zondag om 14.30 uur.Gerelateerd

Meer sportnieuws

89 reacties (laatste reactie door alstublafmag)

Geloof ook niet dat een ajacied dit verwacht had. Maar naar Amsterdam gaan ze zeker wel. Leuk voor de spelers kunnen ze feest vieren maar staat er niemand voor hun neus

29 april 2021 om 16:17

Een feestje vier je meestal met intimi. Niet met een stel dwazen vanaf een parkeerdek.

29 april 2021 om 16:19

Nee, met intimi kom je samen als je tweede wordt.

29 april 2021 om 16:20

Parkeerdek? Doel je dan op afgelopen zondag? Of op huldigingen enkele jaren terug? 2 jaar terug was het namelijk 'gewoon' op museumplein

29 april 2021 om 16:22

Dan weten de AZ supporters dat ook alvast MPApeldoorn!

29 april 2021 om 17:54

Haha de frustratie spat er vanaf. Mooi om te zien Boris die passie.

29 april 2021 om 18:02

@Monda. Wat ken je me slecht. Daar ben ik niet diehard supporter genoeg voor. Ik kan prima leven met verliezen van een team wat beter is. Ik begreep alleen dat zogenaamde feestje van afgelopen zondag niet. Zowel van suporters, als vanspelers en staf.

29 april 2021 om 18:20

Tweede? Ik zou niet te vroeg juichen. AZ kan er nog overheen.

29 april 2021 om 18:27

Waar zeg ik dat we 2de zijn of worden? Als az over psv heen gaat, is dat ook verdiend en zijn zij ook beter dit seizoen.

Misschien als je het onder het mom van een klimaatprotest doet, mevrouw Halsema er heel anders in kan staan. Zo ruimhartig schijnt ze wel te denken. Edit: Het was meer een grap dan een serieuze opmerking. Wel vind ik dat ze regelmatig heeft aangetoond niet competent genoeg te zijn als burgemeester, waaronder de protesten waar ik op doelde en het afhandelen daarvan.

29 april 2021 om 16:18

Kijk hoe Koningsdag ging in de grote steden. Dan is het toch niet zo raar dat ze dit niet door laat gaan?

29 april 2021 om 16:30

Koningsdag ging prima, net zoals alle andere demonstraties daar zijn ook geen coronahaarden van gekomen.

29 april 2021 om 16:40

@Indo-Lee Super knap dat je dat zo snel kan concluduren. Kan je mij voorspellen hoe het na de incubatietijd is? Oh wacht...

29 april 2021 om 17:08

Ja dat roept iedere ontkenner

29 april 2021 om 18:37

Ik zou mijzelf geen ontkenner willen noemen maar kom eens met een onderbouwing dat die bijeenkomsten buiten wel bron zijn voor vele besmettingen. Ik ben oprecht benieuwd want de kans om in de buitenlucht besmet te raken is aantoonbaar nihil..

29 april 2021 om 16:29

Haha deze is goed!

29 april 2021 om 18:15

Of een protest tegen het besluit van de burgemeester om geen huldiging te doen.

Inb4 mensen die welgeteld 3 keer in Amsterdam zijn geweest en gaan schuimbekken als ze de naam Halsema horen terwijl ze de naam van hun eigen burgemeester niet eens weten. Edit: ach kak, te laat.

29 april 2021 om 16:17

Haha grappig dat Halsema binnen Amsterdam zelf juist wel best gewaardeerd wordt. Daarbuiten is het op de één of andere manier altijd schuimbekken indd.

29 april 2021 om 16:23

Dat is ook weer niet zo hoor, Halsema staat er echt niet zo goed op in Amsterdam. Vooral het verhaal met haar zoon dat min of meer in de doofpot is gestopt, zijn veel Amsterdammers niet vergeten. Maar in vergelijking met de rest van Nederland is het wel een heel stuk minder, daarin heb je gelijk.

29 april 2021 om 16:24

Halsema wordt helemaal niet gewaardeerd binnen Amsterdam, verre van, weet niet waar je dat vandaan haalt. En de mensen die idd schuimbekken (met name op sociale media) zijn uberhaupt niet serieus te nemen.

29 april 2021 om 16:25

Zowel ik als mijn vrienden die uit Amsterdam komen vinden Halsema vreselijk en we verlangen enorm terug naar onze vorige burgemeester, dat was pas een persoonlijkheid, Bij Eberhard had je echt het idee dat hij gaf om de stad en dat heb ik bij deze dame een heel stuk minder, en dat staat allemaal nog los van Ajax. Desondanks zag iedereen dit hoop ik al aankomen, terecht ook wel dat het niet kan. Zou het alleen fijn vinden als ze ook bij protesten of andere dingen zoals Koningsdag net zo op zou treden.

29 april 2021 om 16:26

Ik denk dat jij verkeerd geã¯nformeerd bent. Halsema wordt eigenlijk niet zo gewaardeerd in Amsterdam, ze wordt uitgekotst. Maar ik moet ook toegeven dat ze nooit het krediet gehad heeft wat een burgemeester normaliter krijgt. Haar eigen schuld, het is gewoon geen geschikt mens om aan het hoofd van een grote stad als Amsterdam te staan en dan begin je met een achterstand. Haar acties met betrekking tot Ajax hebben het ook niet beter gemaakt. Laat staan de problemen rondom haar zoon en man. Bovendien moeten we niet vergeten dat het ook erg moeilijk is om Vd Laan op te volgen. Ik zeg niet dat Eberhardt een huldiging zou hebben georganiseerd onder de huidige omstandigheden, maar zo wel zou hij juichend ontvangen worden.

29 april 2021 om 16:26

Typische opmerking van iemand die niks met Amsterdam heeft

29 april 2021 om 16:30

Waar haal je deze wijsheid vandaan dan? De grachtengordel? Want deze geboren en getogen Amsterdammer en vele die ik ken, kotsen haar en haar beleid stevig uit. Deze activiste vergalt de hele binnenstad van AmsterdamEn haar gezelligheid. Maar haar rijke vriendjes die aan het Museumplein zijn gaan wonen (want dat schept zo lekker op) die vinden haar beleid idd fantastisch. Aangezien de meeste grote evenementen door hoor de nek om worden gedraaid (pre-Corona) die rijke linkse stinkerds vinden namelijk dat er veel te veel geluidsoverlast is van als ie evenementen. Dit zijn van diezelfde soort domme mensen die een mooi huis in Zwanenburg kopen en vervolgens gaan lopen pijpzeiken over de vliegtuigen en het geluid daarvan... Dus nogmaals waar haal jij vandaan dat zij binnen Amsterdam wel gewaardeerd wordt? Ga maar even rond bij de ondernemer in Amsterdam centrum en de weinig overgebleven echte Amsterdammer. Dan hoor je toch iets anders kan ik je verklappen...

29 april 2021 om 16:31

@consy: Nou, in bepaalde kringen zal dat vast zo zijn, maar genoeg Amsterdammers die haar echt verschrikkelijk vinden hoor. Ze heeft al in haar prille burgemeesterschap al de nodige blunders gemaakt en dan heb ik het echt niet over alleen Ajax en Blm, maar ook over haar zoon met het pistool bijvoorbeeld. Haar eerste fout beging ze al voordat ze geïnstalleerd werd door alleen maar bij linkse partijen op bezoek te gaan in de Amsterdamse raad. Iets wat bij veel mensen in het verkeerde keelgat is geschoten omdat een burgemeester boven politieke partijen moet staan.

29 april 2021 om 16:32

Heb je een bron toevallig? Ik heb helemaal niks met haar, zou het prima vinden als ze weg is. Wellicht een transfer van de rivaal (Aboutaleb). Daar zou ik voor tekenen. Rotterdam krijgt wel een doorverkooppercentage als compensatie.

29 april 2021 om 16:39

Haha Consy hoe kom je hier in vredesnaam bij? Ik woon nu een jaar of 5 in Amsterdam en heb niet vaak iemand getroffen die fan is van mvr Halsema.

29 april 2021 om 16:53

Haha grappig. Halsema binnen Amsterdam best gewaardeerd. Not...

29 april 2021 om 17:04

@consy

Ben erg benieuwd naar je bronnen, want links, of rechts om, ik ben nog niemand binnen Amsterdam tegen gekomen die haar wel waardeerd, daar buiten ook niet overgins..

29 april 2021 om 17:47

@Hakim, ik teken ook voor die transfer: Aboutaleb naar Amsterdam en dan mag Rotterdam Halsema wel hebben.

29 april 2021 om 17:55

Ik studeer in Amsterdam en iedereen die ik daar spreek is niet echt over haar te spreken en wij zijn ITers dus ik schaar hen en mij niet echt onder de buitenstaander schuimbekkende gekke groep😉.

29 april 2021 om 19:26

Right mijn vrienden een ik ook. Deze dame moeten we helemaal niet

29 april 2021 om 16:52

Ik voel mij hier niet door aangesproken, aangezien ik vaker in Amsterdam te vinden ben dan in mijn woonplaats.

Veel succes zondag met de handhaving ! Bizar, dat er nu nog iets van een veilig alternatief bedacht moet worden...

29 april 2021 om 16:18

Alternatief zoals? (oprechte vraag)Alles wat je gaat organiseren zal mensen aantrekken, en dit wil je juist voorkomen.Een online alternatief is toch prima dat daar nu aan gewerkt wordt? Zolang het op tijd af is en gecommuniceerd wordt is er niks aan de hand.

29 april 2021 om 16:33

Een juich thuis-voor-de-buis variant. Gezellig ahum

29 april 2021 om 17:51

Ach, er zijn ergere dingen toch?

Logisch dat je niks organiseert waar op voorhand vanuit het hele land mensen op af komen. Vraag is wel hoe je met een spontane situatie omgaat, bv bij de Arena zoals afgelopen zondag of evt op het museumplein. Ik ben bang dat het kampioenschap as zondag gaat resulteren in rellen in de binnenstad.

29 april 2021 om 16:19

Daar handhaaf je op. Als mensen zich niet gedragen, dan moet je als politie optreden. Zal al helpen als spelers en staf dit keer niet meewerken en hun gezicht niet laten zien.

29 april 2021 om 18:59

Als je per de op de lijn "regels zijn regels" gaat zitten kun je aan het einde van de dag trots het aantal arrestanten vermelden en publiekelijk verkondingen dat je "keihard de wet hebt gehandhaafd". Dat hebben we tijdens Ajax - Juventus gezien, waarna een onafhankelijk onderzoek de vloer aanveegde met gemeente en politie. Het resultaat van keihard optreden was keiharde escalatie. Terwijl iedereen die iets weet van handhaven dat het voorkomen van escalatie juist centraal staat in een goede aanpak. Soms kun je beter wat zaken gedogen en een grijs gebied opzoeken dan je te verschuilen achter de strikte wet die bij het handhaven alleen maar meer ellende veroorzaakt.

29 april 2021 om 19:28

Voorkomen van escalatie en eventueel niet ingrijpen zoals bij BLM omdat dat verstandiger is, is ook handhaven. Afgelopen zondag bij Arena greep politie toch ook niet in, of wel?

29 april 2021 om 21:16

Dat versta ik meer onder gedogen. Het handhaven is het zorgen dat de afgesproken regels worden nageleefd. Dat was zowel afgelopen zondag als bij BLM niet het geval. Terecht, handhaven op excessen en zorgen dat je in een controleerde setting de boel kan laten doorgaan. Regel je niks voor zondag dan loop je enorm veel risico op veel onwenselijkere situaties dan wanneer je wel iets gaat regelen. Alle begrip dat we geen openbare huldiging houden op het Leidseplein. Dat is vragen om ellende, maar verzin wel iets anders.

Kleine voorspelling:
Ajax wint aankomend weekend.
Feest breekt uit in Amsterdam.
ME moet 'handhaven'.
Telegraaf die groot uitpakt met een slechter titel als, Ajax Wint, Maar Amsterdam Verliest.

Het beloofd weer 1 groot circus te worden dit weekend

29 april 2021 om 16:31

Ik heb er als Ajacied nou al zin in! Ik ga er lekker voor zitten met een bakkie popcorn. Dat gaat weer heerlijk uit de klauwen lopen door troela Femke. gelukkig heeft ze zelf een hele lieve brave zoon

29 april 2021 om 16:59

Wat stel jij voor dan? Zondag hebben de supporters laten zien zich niets van de coronamaatregelen aan te trekken, dat werd getolereerd door Halsema en de politie. Als je een nu een huldiging gaat organiseren komen daar nog 100x zoveel mensen op af. Dat is gewoon vragen om problemen en is ook niet uit te leggen naar de rest van het land.

29 april 2021 om 17:00

Mag ik het zeggen????

Wel organiseren. Meerdere studies die aangeven dat in de buitenlucht zowat niks gebeurd.
Naar de huldiging heengaan is natuurlijk wel altijd op eigen risico.

29 april 2021 om 17:10

Want iedere andere burgemeester had niet hetzelfde gedaan? Of ze nou Femke heet of dat het meneer poepluier zou zijn. Er zou geen huldiging komen. En Yojimbo......er komen natuurlijk ook geen groepen mensen samen geplakt in auto's en treinen daar aan he. Elkaar besmettend.

29 april 2021 om 17:50

@Mark, wel is het natuurlijk zo dat als het goed is er alleen supporters waren die negatief getest waren (ik neem aan dat het dezelfde supporters waren die naar de wedstrijd waren gegaan).

29 april 2021 om 18:50

Maar denk je daadwerkelijk dat mensen tijdens een huldiging zich aan de maatregelen gaan houden? Dat lijkt me heel erg sterk. Met Koningsdag zag je ook dat veel mensen in de grote steden maling hadden aan de coronaregels.

De enige optie was een huldiging in het stadion met alleen het publiek dat dan aanwezig was. Maar ze mogen niet met publiek spelen, dus die optie kan ook de prullenbak in.

Ik hoop dat als we de schaal winnen we dan alsnog een huldiging doen. Dat lijkt mij de beste optie.

29 april 2021 om 19:08

Ik denk daarom dat het beter zou zijn geweest als er weer publiek, onder dezelfde voorwaarden (dus negatief getest), toegelaten zou worden. Als er dan gejuicht en gefeest wordt na de wedstrijd, zijn de mensen in elk geval getest.

29 april 2021 om 17:05

Mooier kan het niet worden! En straks zoals vorig jaar zitten we na de zomer weer met z'n alle thuis te werken en jankt iedereen weer ''ik wil weer kunnen leven, ik ben er klaar mee!''
2021 kopie van 2020? Ik denk het wel.

Zolang het EK maar doorgaat met nog wat publiek. Daarna zoeken ze het maar weer uit.

29 april 2021 om 17:36

Hou eens op met dat demagogisch gedrag. Buiten is ondertussen wel duidelijk dat er nauwelijks besmettingen optreden, net als de avondklok geen bal helpt. Allemaal window dressing. Enne Halsema is volstrekt ongeschikt als burgemeester.

Vraagje, als wij komende zondag kampioen worden....... krijgen we dan een erehaag van Feyenoord?

29 april 2021 om 16:31

Wat denk je waarom Berghuis die rode kaart pakte afgelopen weekend.

29 april 2021 om 16:33

Hoeft van mij niet die onzin. Voel je je dan beter als de spelers dat zouden doen?

29 april 2021 om 16:34

Ik denk dat Ajax pas een erehaag in Rotterdam krijgt op het moment dat ze besluiten de Eredivisie te verlaten voor de Superleague.

29 april 2021 om 17:52

@Ijsmuts, volgens een medesupporter van Feyenoord (HijNiet) zullen de spelers van Feyenoord Ajax gewoon een erehaag geven als ze dan kampioen zijn

29 april 2021 om 18:03

Ik hoop dat Feyenoord het gewoon doet. Jezelf niet laten kennen.

Je kunt natuurlijk ook gewoon om 17.00 uur een protestmars houden (eerst vergunning voor aanvragen!) tegen de 2e plaats van PSV en dan met zn allen meelopen. Tasje met bier aan de arm en dan via Museumplein zo de stad in. Ajax shawl niet vergeten!!

29 april 2021 om 18:05

Dat zal ook zeker gebeuren. Verstand is bij voetbalsupporters vaak ver te zoeken.

Het kost natuurlijk ook veel te veel geld om Matthijs de Ligt de hele dag bierblikjes te laten staan vangen. Dan maar geen huldiging idd. On: heel erg kijken we hier niet van op toch? Kan me ook niet voorstellen dat iemand een huldiging met 100.000 man omcirkeld in de agenda had staan in deze tijd

Ik denk dat het beste nieuws dat Ajax supporters in een jaar zouden kunnen krijgen zou zijn dat Halsema vertrekt als burgemeester. Daar kan geen landstitel tegenop.

Ach, vrijwel niets gaat al anderhalf jaar door dus dit is niet echt een verrassing

Tja heel veel haat richting Halsema, maar in dit geval volgt ze gewoon de regels die nu gelden. Dus zou je het bij Rutte en de Jong en hun omt team moeten leggen. Een kampioensfeest is iets anders dan een demonstratie. Als afgelopen week geen 538 Koningsdag gevierd kon worden waar iedereen van te voren getest zou worden, kan een huldiging met duizenden supporters natuurlijk helemaal niet door gaan. Maar blijf vooral lekker zeiken op Halsema. Vond het een politicus van niks met dat groen links, en ik zou ze ook niet als burgemeester willen. Maar iedereen met gezond verstand weet toch dat dit nooit zou gaan gebeuren nu. Net als dat we weten dat er toch wel een feest gevierd gaat worden, en het uit de hand gaat lopen. En er achteraf ook weer gezeken gaat worden om de terecht harde politie aanpak. Wat dat betreft is het net zo voorspelbaar als een slechte soap.

In een zekere zin is Halsema ook met dit probleem opgescheept omdat de wedstrijd zonder publiek gespeeld moet worden. Had je in de Arena een groot gedeelte van je seizoenskaarthouders zitten dan maak je er na afloop binnen het stadion een klein feestje van gemaakt en was de angel eruit. Maar hoe ze denken met een televisie uitzending de supporters thuis te houden ... ik vrees dat er weinig van terecht komt. Misschien een gouden tip? Ga als de wiedeweerga zorgen dat Ajax - VVV met toeschouwers gespeeld en overhandig Ajax dan de schaal. Of na Vitesse uit en dan organiseer je wat. Dan is de angel eruit en kan het alsnog recht getrokken worden.de huidige koers is afstevenen op een zondag massale politie inzet en feestende supporters in de stad. Wees een beetje flexibel, als je nu halsstarrig gaat drammen dat regels nou eenmaal regels zijn dan eindig je met grotere ellende.

Halsema moet oprotten. Feeldlab zegt dat er tot 75% van het stadion gevuld kan worden. Dit is pure pesterij!

Met de rest van dit seizoen als context is het gewoon een heel logische beslissing. Geen publiek in het stadion en dus ook geen huldiging. Dan moet je die andere zaken er niet bij halen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Woensdag 23 juni
Genoa heeft met Olympique Marseille gesproken over een langer verblijf van huurling Kevin Strootman. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren