Ajax haalt Belgisch jeugdinternational weg uit academie van AA Gent

Woensdag, 28 april 2021 om 20:11Jeroen van Poppel • Laatste update: 20:29

Ajax heeft overeenstemming bereikt met de vijftienjarige Stanis Idumbo Muzambo, zo melden de Amsterdammers in een persbericht. De jonge aanvallende middenvelder komt per 1 juli over van het Belgische AA Gent, waar hij een aflopend contract heeft. Hij tekent bij Ajax een verbintenis voor de duur van drie seizoenen tot medio 2024.

De overstap van Muzambo is onder voorbehoud van enkele formaliteiten. De rechtsbenige nummer tien werd op 29 juni 2005 geboren in Frankrijk. De tweevoudig Belgisch jeugdinternational, die ook beschikt over de Congolese nationaliteit, speelt momenteel in de jeugd van AA Gent en wordt na zijn overgang naar Ajax toegevoegd aan de bovenbouw van de jeugdopleiding.

Muzambo tekende afgelopen zomer zijn eerste contract bij AA Gent, dat doorloopt tot 30 juni. Ajax hoeft alleen een opleidingsvergoeding te betalen om het Belgische talent in te kunnen lijven. De transfer hing al enige tijd in de lucht, want in maart berichtte het Belgische Voetbalnieuws er al over. "De vijftienjarige spelmaker geldt als een van de grotere talenten in de Gentse jeugdploegen", schreef de nieuwssite.Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door paulr_1982)

Tja het gebeurt bij Ajax met Rijkhoff en Brobbey, Ajax doet het bij een kleinere vis. So be it.

28 april 2021 om 20:22

Tenzij Bayern dit doet, dan is het een schande en verpesten ze het voetbal🤷‍♂️

28 april 2021 om 20:45

Hoeveel ster spelers van Psv, Feyenoord etc, lopen gratis binnen in Amsterdam, Bayern pakt de ster spelers van de tegenstanders in hun competie, jongens als Goretzka, Lewandowski, en Gotze

28 april 2021 om 21:01

@binny wie moet Bayern dan halen uit hun competitie? de spelers die er niks van bakken? natuurijk ga je als topclub voor de beste spelers uit je competitie

28 april 2021 om 21:24

Mensen zoals jij misschien Henry. Bundeslig-fans die het voetbal daar een beetje volgen weten dat Dortmund, Gladbach en Leverkusen meer bij de concurrenten wegpikken. Echter komen op die momenten net de niet-Bundesliga fans de topics bestormen en die hebben geen weet van hoe het gaat en krijg je de kromme verhoudingen qua gezeik. Mensen die weten hoe het loopt in de Bundesliga zie je zelden zeiken.

28 april 2021 om 21:49

En die kleinere vis doet het weer bij een iets kleinere vis. Zo werkt de voetbal wereld nu eenmaal.

Een 15 jarige met een aflopend contract?? Als ze er zo snel bij zijn betekend dat vaak dat het over een groot talent gaat, ken hem verder niet!!

28 april 2021 om 20:21

Helemaal mee eens al die gekochte talenten als brobbey, Gravenberch & rensch. Die de laatste tijd doorbreken waar blijft nou die zelf opgeleide jeugd!!!

28 april 2021 om 20:22

Dit is niks nieuws hoor. Ajax koopt altijd semi gearriveerde talenten op redelijk oude leeftijd voor de jeugd. Het komt gewoon niet zo vaak in het nieuws maar met name 16jarige worden vaak gekocht

28 april 2021 om 20:35

Met 15/16 jaar heb je nog wel een paar jaar aan vorming te gaan. Juist dan is het voor die jongens optimaal om met de beste leeftijdgenoten te spelen.

28 april 2021 om 20:33

Als we kijken naar talenten die recent gedebuteerd zijn (laatste 5 jaar) heb je De Ligt, Gravenberch, Brobbey, Rensch, Hansen, Ünüvar, Bakker, Taylor, Sierhuis, De Wit, Mazraoui, Eiting, Clement, Kluivert, Nouri en Zeefuik die vanuit amateurs bij Ajax terecht zijn gekomen. Terwijl jeudgspelers in zelfde periode die debuut maakte die vanuit een andere BVO kwamen lager ligt met Ekkelenkamp, Matusiwa, Lang, Timber, Danilo, Jensen, Traore en Dest. (heb tieners voor wie transfersom betaald is na ervaring op profniveau zoals Neres, Antony, Schuurs, Kudus niet meegepakt aangezien die nooit voor jeugd kwamen) Vind 'allemaal van buitenaf' wel vreemd als 2/3e (16/24) van de debutanten uit de jeugd laatste 5 jaar vanaf amateurclub is gescout.

28 april 2021 om 20:45

He bah, feitelijkheden. Dat kan patatfreak21 ongetwijfeld niet waarderen. Lekker een beetje roepen uit de onderbuik, dat past hem beter. Thanks voor dit overzicht overigens, wolterx, duidelijk lijstje zo!

28 april 2021 om 21:23

Wolterx Ajax heeft in die periode toch wel meer jeugdspelers van buitenaf aangetrokken die niet gedebuteerd zijn? Ondermeer jongens uit Belgie, Scandinavië en Brazilië.

28 april 2021 om 21:41

Dit is eerste talent uit België sinds Antonucci in 2016 (als ik zo snel niemand vergeet), Brazilië kunnen pas vanaf 18 en op Danilo na heeft daar geen van jeugdvoetbal gespeeld. Hoogstens Giovanni die bij Jong Ajax aansloot. Uit Scandinavië wel paar waaronder Jensen (staat in lijstje met jeugdspelers die debuut maakte vanuit andere Bvo) en in de o18 heb je Rasmussen (ook paar keer Jong Ajax al), Hlynsson (uit Ijsland, jongste buitenlandse debutant voor Jong Ajax ooit trouwens) en sinds dit seizoen Kjaer en Dall. Dat zijn er wel paar maar geen van die, of talenten hiervoor uit periode Ladru (dat was geen fraaie betreffende buitenlands talent, echt vrijwel alles viel vroegtijdig af), heeft tot dusverre iemand in de weg gezeten naar mijn mening. Zeker de oudere jeugd die stap maakt heeft het aanvankelijk lastig bij Ajax, terwijl jeugd die met 13/14 stap maken zich sterk laten zien. In lijstje van die laatste 24 debutanten is er slechts 1 met 16 (jensen) naar Ajax gekomen en 2 met 18 (traore en Danilo). Rest was allemaal jonger. Wat best bijzonder is aangezien zoals je terecht aangeeft aantal spelers die tussen 16 en 18 stap naar Ajax maken niet laag ligt. Zitten er elk jaar wel paar tussen, vind het wel vreemd dat scouting voor middenbouw momenteel sterker lijkt dan bovenbouw die toch verder in ontwikkeling zijn. Nu heb ik wel hoop betreffende huidige groep die met 16 is gescout zoals de Scandinavische jongens (muv Dall) om dat aantal iets meer recht te trekken maar alsnog wel bijzonder.

28 april 2021 om 21:59

Misschien dat de jongens die later instromen dan toch een belangrijk deel van de opleiding gemist hebben.
Je houdt het overigens goed bij. Mooi om te lezen. In de jaren '80 en '90 volgde ik het voetbal op eenzelfde wijze. Clubs hebben mensen met jouw drive nodig. Mensen die alles bij willen houden en willen weten.

Zat er al tijdje aan te komen zoals in artikel al staat. Zijn zaakwaarnemer plaatste tijdje geleden dat hij in Amsterdam was voor zaken en vlak erna kwam zijn naam naar voren. 2e keer dat ze aan talent van Gent gelinkt zijn in iets meer dan jaar tijd, vorig jaar ging het over zijn teamgenoot Malick Fofana en nu dan Stanis Idumbo Muzambo. Gezien zijn leeftijd verwacht ik dat hij bij de o18 gaat beginnen en dat Misehouy direct stap naar Jong Ajax gaat zetten wanneer die 16 is (traint daar nu al mee). Speksnijder zal dan de nummer 10 van de o17 zijn lijkt me.

Ben wel benieuwd naar Muzambo (en sowieso kan ik niet wachten tot jeugdvoetbal weer begint wanneer het weer veilig kan) want is toch deel van een talentvolle België 2005 lichting. Zelf vind ik Enock Atta Agyei van Anderlecht echt een prachtige speler.

28 april 2021 om 20:47

@wolterx, moet jij niet gaan scouten voor Ajax, of voor wie dan ook. Ik waardeer het enorm hoeveel context jij kan geven en ook altijd rustig je mening geven en die dan onderbouwen.

28 april 2021 om 21:01

Haha nee, is echt een gigantisch verschil tussen scouten of informatie tot je nemen. Er zijn zeker mensen, ook hier, die meer oog hebben voor talent maar simpelweg minder actief bezig zijn ermee dan ik. In dit stuk heb ik het ook bewust niet inhoudelijk over de kwaliteiten van Muzambo omdat ik vrijwel alleen maar hoogtepunten heb gezien en dat zal vertekenen. Laatste deel van eerste alinea is vooral beredeneerde gok gezien contracten die vergeven zijn. Vrijwel alle spelers met contract uit 2005 gaan naar o18 komend seizoen (sommige deden dit weekend ook mee tegen de Ajax Heren Zaterdag, werd 2-2) terwijl Speksnijder hoogstwaarschijnlijk in de o17 gaat beginnen aangezien dat enige speler uit o16 van dit seizoen was die contract kreeg. Met Boerhout en Muzambo krijgt de o18 wel iets meer opties, zeker als Amourricho en Misehouy na zomer echt bij Jong Ajax aan gaan sluiten (trainen sinds kort daar dus mee, zijn 16 en 15 respectievelijk, bij PSV is trouwens Vd Blaak gepromoveerd naar Jong PSV is ook pas 16 en speelde met 14/15 al officieuze wedstrijden in eerste van Willem II, misschien leuk om te benoemen nog) terwijl je zou mogen verwachten dat ook Setford en Hlynsson stap naar Jong Ajax gaan zetten aangezien die al paar keer bij selectie zaten. Dan moeten die gaten opgevuld worden aangezien de grootste talenten uit 2004 nietmeer bij leeftijdsgenoten spelen dan.

28 april 2021 om 21:11

Nee natuurlijk is dat zo, maar dan nog je hebt er duidelijk een bepaalde trek in. Ik ken wel meer mensen die het zo bekijken, ik blijf vinden dat je het wat anders brengt en het ook goed ziet. Jij zij volgens mij een tijd terug dat je je verheugde op Rensch, die heb ik vorig jaar bekeken en vond ik echt steen goed was daardoor heel blij toen zijn contract werd verlengd, nog blijer dan met Unuvar.
Van de jongens die je net noemt ken ik alleen Amourricho.
Ga jij vaak naar de Toekomst om te kijken?

28 april 2021 om 21:56

Niet zo vaak als ik zou willen, laatste jaar voor Corona kwam het inclusief Jong Ajax wedstrijden toch wel uit om 1x in de 2 à 3 weken. En met regelmaat toernooi en hier en daar uitwedstrijdje van jeugd (of Jong Ajax) als het haalbaar was met reizen (vrijwel altijd met OV namelijk).

De namen in dat stuk zijn ook allemaal van 2004 of jonger. Boerhout maakt stap van Heerenveen naar Ajax deze zomer, Speksnijder speelde dit seizoen in de o16 maar door corona is aantal wedstrijden wel beperkt gebleven. Setford is een Engelse doelman (ook Nederlands paspoort maar keept zijn interlands sinds vorig jaar voor Engeland) en zat recent al 4x op de bank bij Jong Ajax (heeft trouwens een broertje in de opleiding die nu ook lichting hoger gaat keepen). Vind doelmannen echt gigantisch lastig om te beoordelen maar staat er binnen de club wel goed op, dusdanig goed dat ze mede door hem gewoon geen doelman uit 2003 meer hebben. Hlynsson werd vorig jaar in de winter (dus januari 2020) aan de opleiding toegevoegd en ging binnen jaar tijd van de o16 naar debuut Jong Ajax en Ajax heeft vlak na 17e verjaardag contract weer verlengd. Ronald de Boer noemde hem bij bekerfinale 'de Ijslandse Kevin De Bruyne' maar zie dat dus totaal niet, heeft niet die pass van de Bruyne maar heeft wel interessante trap, altijd in beweging en speelt handig tussen linies in. Is fysiek wel nog echt een jongetje. Wel leuke speler om te zien, was ook heel belangrijk met goal en 2 assists bij de o18 tegen Feyenoord vanaf het middenveld. Misehouy vind ik echt top, beste speler uit 2005 die we hebben imo. Zeker moeite waard om eens te zien spelen als je kans hebt, naar mijn weten ook jongste speler die bij Knvb doorgeschoven werd laatste jaren. Heeft bij Oranje jeugd nooit bij leeftijdsgenoten gespeeld, altijd jaar hoger en sinds hij contract heeft getekend paar dagen geleden ook bij de trainingen van Jong Ajax ondanks dat hij pas 15 is. Vind bij hem zo mooi dat hij altijd juiste kant op lijkt te draaien, heeft een fijne dribbel en is creatief maar ook vrij stevig in zijn bouw. Beetje zoals Timber ook heeft.

Waarom was Ajax nou ook alweer zo ontstemd over Rijkhoff en Brobbey? Ze kiezen voor sportieve verbetering. En kijk nu ajax doet zelf precies hetzelfde en nu is het opeens allemaal prima. Dit is nu eenmaal hoe de voetbalwereld werkt.

28 april 2021 om 20:32

Je kan de reacties zoals als deze van te voren al uittekenen, maar om er inhoudelijk op in te gaan: ik vind de situatie met Brobbey toch anders. Een Amsterdamse jongen die zn hele jeugd al voor Ajax speelt. Dan zou je denken dat je dat doet om uiteindelijk in Ajax 1 te schitteren en niet op zo’n jonge leeftijd de stap naar t buitenland te maken.

28 april 2021 om 20:32

Ik denk dat ze het ook vooral deden voor een financiële verbetering. Sportief staat ajax bekend als uitstekende club in het succesvol laten doorbreken van talentvolle spelers. En in geval van Brobbey is het extra zuur dat de succesvolle trainer waar hij zijn keuze op baseerde nu naar Bayern gaat. Dit is gewoon de realiteit van 2021.

28 april 2021 om 20:46

Kijk naar de clubs en de kansen die ze over het algemeen aan de jeugd geven. Daar heb je het antwoord..

28 april 2021 om 20:56

Ken je Youssoufa Moukoko. Een 16 jarige spits van Dortmund die al 14 keer heeft mogen spelen in de bundesliga en 3 goals heeft gemaakt toch niet slecht als je Haaland als concurrent hebt. Hij heeft ook al CL gespeeld. En ga vervolgens eens kijken hoeveel jonge talenten er bij Dortmund speeltijd krijgen. Bellingham van 17 is gewoon al bijna basisspeler en giovani reyna van 18 ook. En dan heb ik het alleen nog maar over dit seizoen. Jongens als Sancho en Pulisic heb ik het niet eens meegeteld

28 april 2021 om 20:52

Rijkhof was minder gezeur over, die heeft nooit lopen brullen dat hij in Amsterdam blijft en kiest dan ook een club die zeker niet minder is dan Ajax in t opleiden en kansen geven aan talentvolle jeugd. Brobbey heeft als tiener uit Amsterdam 2 jaar lang lopen roepen dat ze er wel uitkomen, mooie aanbiedingen ontvangen etc, en gaat dan alsnog zo weg waar hij minder garanties heeft dan bij Ajax. Iedereen doet zo makkelijk over Sorloth, Poulsen, Chan, en de middenvelders die in de aanval spelen, alsof je die zomaar er uit speelt. Het is gewoon jammer dat een jonge met 3 kruizen op z'n scheenbeschermers naar Leipzig gaat, als je recht voor je raap bent en zegt dat het wel en niet kan dat je bij Ajax speelt vinden mensen dat wat meer te bekroppen. Uiteindelijk moet hij het lekker zelf weten, ik zie veel potentie in Brobbey, maar zeker ook mankementen, dan moet je wel in een plek zitten waar dat getolereerd word. We zullen nog zien, zeker nu Nagelsmann er niet meer is, leuk dat hij z'n lot al heeft verbonden,

Nou ben benieuwd of die het tot het eerste van ajax gaat brengen. Het is jammer dat velen het niet halen maar dat hoort er nou eenmaal bij.

28 april 2021 om 20:54

Dat zal sws overal het verhaaltje zijn he, uiteindelijk kunnen maar 11 spelen en niet iedereen is goed genoeg.

Ik dacht dat spelers onder de 16 niet benaderd mochten worden? En dat ze "pas" vanaf 16 jaar een contract mogen tekenen?

28 april 2021 om 20:37

Ja en nee, tegenwoordig mag je in Nederland al met 14,5 (!) in gesprek met je club en vanaf 15 tekenen. Een half jaar voor je 16e verjaardag was dit eerst maar sinds dit seizoen is dat veranderd. In dit geval gaat contract in met 16 jaar, de leeftijd waarop je overstap mag maken over landgrenzen maar binnen de EU.

28 april 2021 om 20:58

O. Oké. Dankjewel voor je reactie.

Zou heel tof zijn om nog eens een Belg bij Ajax te zien spelen.

Als Bakker de bal heeft op de helft van de tegenstander of zelf volledig vrij staat om een pass te krijgen, krijgt hij hem nauwelijks, niet van Neymar in ieder geval. Is Bakker technisch zo onbekwaam of is Neymar zo'n ego?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1929
3.Feyenoord1512
4.PSV157
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger74
E. ÁlvarezMiddenvelder72
R. GravenberchMiddenvelder71
S. BerghuisAanvaller72
S. HallerAanvaller75
D. TadićAanvaller74
J. TimberVerdediger61
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren