Michel Vorm: ‘Ik kreeg van Ajax-supporters kaarten aangeboden voor de finale’

Woensdag, 28 april 2021 om 21:20Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 21:20

Michel Vorm speelde met Oranje op het WK 2014 tegen Brazilië en stond met FC Utrecht op Anfield tegenover Liverpool, maar beleefde de meest krankzinnige wedstrijd uit zijn voetballoopbaan in de Johan Cruijff ArenA, waar hij als speler van Tottenham Hotspur van dichtbij getuige was van een Champions League-ontsnapping die zijn weerga niet kende. In gesprek met Voetbalzone blikt de oud-topkeeper uitgebreid terug op die bewuste woensdagavond in mei 2019.

Door Mart Oude Nijeweeme

Het is niet dat Vorm zelf nog dagelijks terugdenkt aan de return in de halve finale van de Champions League tegen Ajax. Het zijn vooral de mensen in zijn directe omgeving die ervoor zorgen dat de vijftienvoudig Oranje-international eraan herinnerd wordt. “Het komt in interviews vaak ter sprake”, vertelt Vorm. “Laatst heb ik iets opgenomen voor het programma Shirtje Ruilen, toen kwam het ook voorbij. Ik moet eerlijk zeggen, dit was ook wel de meest bizarre wedstrijd waar ik bij ben geweest. Misschien wel de meest krankzinnige die ik ooit gezien heb. Al was de andere halve finale dat seizoen tussen Liverpool en Barcelona ook een hele bijzondere.” Barcelona leek net als Tottenham op weg naar de finale na een 3-0 thuiszege op de ploeg van Jürgen Klopp, maar ging op Anfield, mede door twee treffers van Georginio Wijnaldum, met 4-0 ten onder.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

“Dat zijn wedstrijden waarvan je denkt: Dit kan niet, dit bestaat niet. De wedstrijd tegen Ajax was ook zo’n wedstrijd”, vertelt Vorm, die in de week voorafgaand aan het duel fungeerde als zelfstandig ticketingsysteem. “Iedereen wilde erbij zijn, koste wat kost. Ik heb twee broers, Eddy en Raymond. Eddy heeft nog een aantal jaren betaald voetbal gespeeld bij RKC Waalwijk, maar Raymond voelde nooit iets voor het voetbal. Totdat ik ze een keer uitnodigde in Londen. Ze gingen samen naar Tottenham, hij vond het fantastisch. Toen wilden ze natuurlijk ook naar de halve finale. Dus ik ben gaan kijken wat er mogelijk was.” Vorm kreeg van de club een aantal kaarten toegewezen. Op die manier hielp hij ook een aantal goede vrienden aan tickets, Ajax-supporters welteverstaan. “Het mooie was, ik kon alleen kaarten krijgen voor het gastenvak, dus die Ajacieden zaten tussen de Tottenham-fans, haha.”

De broers van Michel Vorm, Eddy (foto) en Raymond, waren van dichtbij getuige van de Champions League-ontsnapping van Tottenham tegen Ajax.

Zelf bekeek Vorm het duel ook vanaf de tribune. De doelman was bij Tottenham destijds in de pikorde voorbij gestreefd door Paulo Gazzaniga en maakte als derde keus geen deel uit van de wedstrijdselectie van manager Mauricio Pochettino. “Maar ik ben wel iemand die altijd overal bij wil zijn”, vertelt Vorm. “Gewoon, voor het team. In de rust van die wedstrijd was ik ook in de kleedkamer. Je probeert de jongens op te peppen. Tja, wat moet je zeggen op zo’n moment? Natuurlijk probeer je positief te blijven, maar we wisten dat het haast onmogelijk was. Iedereen had het gevoel dat het klaar was. We stonden met 2-0 achter, hadden een wonder nodig.”

Vorm zag vanaf de tribune hoe Ajacieden tijdens de wedstrijd massaal hun vluchten boekten voor de finale in Madrid. “Die prijs ging elke minuut omhoog. Ik weet zeker dat er Ajax-supporters bij onze finale zijn geweest. Ik heb ook kaarten aangeboden gekregen van supporters die er niet meer vanaf kwamen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er zelf ook niet meer in geloofde. In de rust stuurde ik mijn vrouw een berichtje dat ze wel vast naar de vakantie kon kijken. Ik zou drie weken eerder vrij zijn als we de finale niet zouden halen.”

Anderzijds had Vorm wel het gevoel dat de wedstrijd zou kunnen kantelen, zou Tottenham erin slagen om na de rust meer in de duels te komen. “Ajax had in de wedstrijden daarvoor aangetoond dat ze daar moeite mee hadden. We kregen een enorme boost door het eerste doelpunt, maar na de 2-2 duurde het te lang. Ajax kreeg zelfs nog een aantal goede kansen en schoot op de paal. Uiteindelijk heeft het tijdrekken van André Onana Ajax de kop gekost.” Vorm zat vlak achter de dug-out van Tottenham, met naast hem zijn geblesseerde ploeggenoot Kyle Walker-Peters en aan de andere zijde Ronald de Boer, die als analist namens Veronica bij het duel aanwezig was.

“Het stadion stortte ineen van emoties”, omschrijft Vorm het moment na de winnende treffer van Lucas Moura. “Wij sprongen over de boarding, renden als een gek naar de overkant van het veld en zagen hoe Ajacieden omvielen van verdriet. Het hele stadion viel stil. Bij de Tottenham-supporters was het natuurlijk een gekkenhuis. Er werd gehuild van verdriet en van vreugde. Tijdens het vieren liep ik achter het doel terug, maar voordat we terug waren bij de dug-out, floot de scheidsrechter voor het einde. Op dat moment heb je ook met de spelers van Ajax te doen. Die verdienden het om in de finale te staan. Ajax had dat toernooi het leukste team om naar te kijken. Attractief voetbal, veel jonge spelers, dan verdien je het gewoon.”

En toch kan Vorm niet onderdrukken dat hij het Lucas Moura die avond in het bijzonder gunde. “Lucas is zo’n lieve, oprechte jongen. Die laat zijn emoties altijd zien. Je bent blij voor het hele team, maar voor hem specifiek. We hadden een team dat al langer bij elkaar was, hij kwam er later bij en was nog niet belangrijk geweest voor het elftal. En dan maak je een hattrick in de halve finale van de Champions League. Ja, Lucas is voor zijn hele leven een clublegende.” Voor Vorm bleken het de meest bizarre minuten uit zijn voetballoopbaan. Hij zag betrokkenen binnen de club in tranen, van de materiaalman tot de voorzitter, en werd zelf kort na de wedstrijd gebeld door zijn broer Raymond. “Die wist niet wat hij had meegemaakt. Mijn broer, die zo lang niks om voetbal leek te geven. Dat is onbetaalbaar. Dat je familie op die manier opgaat in jouw wereld. Ze zijn letterlijk meegezogen in de energie van de wedstrijd. Dat soort momenten, ongeacht of je voetbal leuk vindt of niet, vergeet je nooit meer.”

De finale werd echter nooit wat Tottenham zich ervan voor had gesteld. De ploeg van Pochettino maakte in Madrid nauwelijks aanspraak op de titel en zag hoe Mohamed Salah na twee minuten spelen al de score opende vanaf de strafschopstip. Uiteindelijk zou de ploeg van Klopp met 0-2 zegevieren door een treffer in de slotfase van Divock Origi. Vorm durft niet te voorspellen of Ajax meer kans had gemaakt tegen Liverpool. “Dat vind ik heel moeilijk te zeggen. Een finale is een finale. Het was geen topwedstrijd, zoals finales vaak geen topwedstrijden zijn. We kregen allebei weinig kansen, maar Liverpool was dat seizoen van een ander niveau met 97 punten in de Premier League (tweede achter Manchester City, red.). Wij hoopten dat we het geluk uit de kwartfinale en de halve finale mee konden nemen naar de finale. Tegen Manchester City kwamen we natuurlijk ook al goed weg. Uiteindelijk zorgde die vroege strafschop ervoor dat het nooit een spannende finale werd. Dat spijt me tot op de dag van vandaag.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door silverfront)

Zo zie je hoe anders je dingen meemaakt. Voor Spurs een dag om nooit te vergeten, voor mij een zwarte bladzijde als Ajax-fan. Zo zullen de PSV-fans zich gevoeld hebben tegen Milan met die late treffer van Ambrosini. Na de WK-finale van 2010 de meest traumatische wedstrijd die ik gezien heb.

28 april 2021 om 13:42

Moet eerlijk bekennen dat ik deze traumatischer vond dan de WK finale, misschien wel omdat we voor stonden. Het doet nog steeds zo'n pijn

28 april 2021 om 13:45

Deze was voor mij veel erger dan de WK finale, té hoog naar té laag in enkele seconden..

28 april 2021 om 13:51

En dan liever tegen Bayern dan tegen Tottenham. Frustraties en pijn ook nog nooit zo gevoeld.

28 april 2021 om 14:32

En eerlijk gezegd neem ik het Onana nog steeds kwalijk. Wat heb ik gevloekt toen hij weer zo overdreven tijd stond te rekken. Dreef het veel te ver door.

28 april 2021 om 15:12

Ik vind het zo'n onzin om Onana de schuld te geven, omdat hij tijd rekte. Die 5 minuten blessuretijd waren toen op meerdere dingen gebaseerd, en de goal viel precies na 95 minuten en 2 seconden. Dus had er ook niks mee te maken dat Onana nog extra tijd rekte in de blessuretijd zelf, die goal had altijd geteld.
Daarnaast heeft Onana ons echt meerdere keren op de been gehouden dat toernooi, uit bij Benfia bijvoorbeeld in de allerlaatste seconde met een geweldige reflex.

28 april 2021 om 16:35

@soccerfan_1
Een 2-0 voorsprong in eigen huis mét supporters mag je van zijn lang-zal-ze-leven niet meer weggeven. Dat was zeker niet de schuld van Onana. Het was een Tantaluskwelling om dit te moeten meemaken.

28 april 2021 om 19:49

Tegen datzelfde benfica maakte hij ook een enorme ketser, maar dat terzijde...

29 april 2021 om 14:49

Dat was inderdaad letterlijk zijn enige fout dat seizoen. Wat hij dus in dezelfde wedstrijd weer recht had gezet.

28 april 2021 om 14:00

Dat moment steekt als PSV'er nog na 15 jaar. Zeker omdat PSV over 2 wedstrijden de finale echt verdiende, tegen een van de beste teams ooit. Kan me voorstellen dat het nog erger is als het zowat laatste secondes gebeurd. Ach, zonder tegenslagen zijn hoogtepunten ook minder waard.

28 april 2021 om 14:04

Klopt helemaal ja! De halve finale CL in 2005 doet nog steeds een beetje pijn...
WK finale ook zo'n mooi traumatje zeg. Al voelde ik zeker mee voor Ajax 2 jaar geleden.
Ach dit maakt het voetbal alleen maar mooi.

28 april 2021 om 14:26

Of Az supporters in 2005 in de halve finale van de UEFA cup. Liedson...

28 april 2021 om 15:39

Dat was geen beste week voor het Nederlands voetbal. Er is wel een prachtige documentaire over dat seizoen van AZ.

29 april 2021 om 10:49

Of Bayern supporters tegen Man united😉

28 april 2021 om 14:42

Zo voelen de Utrecht-supporters nog de 3 meter buitenspelgoal van Wamberto in de Amstelcup finale

28 april 2021 om 17:00

Dat was een van de grootste arbitrale dwalingen in het NL voetbal. Dat heeft zeker pijn gedaan bij de Utrecht-fans ja.
Gelukkig kunnen dat soort fouten niet meer met de var. Maar goed, zelfs zonder var moest de grensrechter dit natuurlijk zien.

28 april 2021 om 15:33

Man ik was nog maar jong toen, maar ik kan me nog steeds woorden van Frank Snoek herinneren: het doek valt. Ben als kleine jongen destijds nog nooit zo stil geweest, t was ook zo'n uniek moment dat ik gewoon mocht opblijven voor die wedstrijd. Een gigantische kater hou ik r nog steeds aan over...

29 april 2021 om 11:52

"Het Ambrosini-Spook waart nog rondt in Eindhoven", zei Frank Snoeks (als ik me niet vergis) het weekend na de uitschakeling toen PSV de Eredivisie afsloot. Wat een debacle, omdat Van Bommel hem liet lopen

29 april 2021 om 11:57

Yep, die deed hetzelfde als Berghuis tegen Turkije. Rugdekking geven bij de ongevaarlijke man aan de buitenkant en de gevaarlijke man in het midden laten lopen.

"in de rust van die wedstrijd was ik ook in de kleedkamer. Je probeert de jongens op te peppen. Tja, wat moet je zeggen op zo’n moment?"

Ik moet eerlijk zeggen dat ik er zelf ook niet meer in geloofde. In de rust stuurde ik mijn vrouw een berichtje dat ze wel vast naar de vakantie kon kijken. Ik zou drie weken eerder vrij zijn als we de finale niet zouden halen.”

hahaha.....aan de ene kant de jongens oppeppen, om vervolgens een minuut later je vrouw te bellen om alvast een vakantie te boeken. Zo werkt het in de voetballerij

28 april 2021 om 13:35

Inderdaad haha, mooi stukje! Vorm komt over als een volwassen professional, vorige week stond er ook een uitgebreid stuk over hem.

Ergste moment uit mijn leven voor wat betreft Ajax herinneringen... voel de pijn nog steeds en kan geen enkel beeld van die wedstrijd zien. Wát een horror.

28 april 2021 om 13:58

Deze was erg traumatisch ja, maar niet zo erg als toen ik met mijn 11 jarige zoontje op televisie naar een oefenwedstrijd van ajax zat te kijken en Appie Nouri in elkaar zakte, ik hoop dat daar ook nooit meer wat overheen gaat.

28 april 2021 om 14:02

Eens, alleen ik heb persoonlijk meer moeite om fey-aja 6-2 terug te kijken. Heb ook pas in begin 2021 voor t eerst de laatste paar goals gezien van feyenoord die wedstrijd

28 april 2021 om 14:12

Ja die was ook niet fijn, absoluut.. Maar in dat seizoen pakte Ajax geloof ik wel de dubbel (uit mijn hoofd) en was dit erg zuur, maar had het geen verdere schade voor het resultaat waarvoor je die dreun kreeg... Na Tottenham was het over en uit en klaar. Direct.
Weg droom van finale, wetende dat je dit naar alle waarschijnlijkheid de aankomende 20 jr niet meer gaat meemaken.

28 april 2021 om 15:13

Ik moet zeggen dat ik die wedstrijd nog niet heb terug gekeken, maar zoals hierboven al aangegeven heb ik daar echt wel minder moeite mee omdat er eigenlijk geen negatief gevolg was van die wedstrijd. Natuurlijk was het echt onnodig, en pijnlijk om zo afgestraft te worden. Gelukkig namen we niet lang daarna ook revanche, door met 0-3 te winnen in de Kuip voor de beker. Dit was overigens in het zelfde voorjaar als de Spurs uitschakeling, we wonnen inderdaad nog de dubbel.

Terwijl het stadion al vrij leeg was , pak 'm beet 15 minuten na het laatste fluitsignaal, heb ik twee middelvingers uitgestoken naar Vorm die bij ons vak stond, omdat ik die (in mijn beleving toen) overdreven vreugde van hem niet trok. Ik kreeg een middelvinger van hem terug, waar ik best om kon lachen op dat moment. V.w.b. de uitschakeling nog steeds dood- en doodziek van.

Gehuild in het stadion. Wat waren we er dichtbij.

29 april 2021 om 10:51

Op mijn sokken verdwaasd door de straat gewaggeld

Awww! Waarom nou weer oprakelen dit nare gevoel met zo'n artikel... Ik was het net weer een beetje vergeten

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Tottenham Hotspur

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.Brentford160
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
H. KaneAanvaller111
D. MarkandayAanvaller00
P. GolliniKeeper00
H. LlorisKeeper120
B. DaviesVerdediger40
M. DohertyVerdediger20
D. ScarlettAanvaller00
Voor de complete selectie: Clubpagina Tottenham Hotspur.

55 fans
Keeper, 38 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Scouts van Ajax, Manchester United, Borussia Dortmund, Internazionale, Southampton, Everton en Rangers waren zondag aanwezig bij Charleroi - Anderlecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren