‘Met mijn Feyenoord-hart was het zwaar, maar dit is voor mij een betere keuze'

Donderdag, 29 april 2021 om 20:00 • Laatste update: 20:00

Go Ahead Eagles viel behoorlijk in de prijzen bij het uitreiken van de Bronzen Kampioensschilden voor de derde periode van de Keuken Kampioen Divisie. Sam Beukema werd gekozen tot beste speler, terwijl Kees van Wonderen werd gekozen tot beste trainer. Voetbalzone zocht Beukema en Van Wonderen op, om onder meer te praten over de transfer van de 22-jarige centrumverdediger naar AZ.

Door Kalum van Oudheusden

“Het is een blijk van waardering, van je collega’s en de aanvoerders. Het is leuk, maar vooral een teken dat we met Go Ahead op de goede weg zijn”, zegt Van Wonderen over de prijs van beste trainer van derde periode. Ook Beukema is uitermate trots op het Bronzen Kampioensschild. “Mijn maatje Jay (Gorter, red.) had al de prijs voor beste keeper gewonnen en ik dacht: wauw, als ik ook zo’n prijs zou kunnen winnen. Ik wist dat het lastig zou worden, want vaak zijn het de spelers die veel scoren. Toevallig was dit wel een periode waarin ik veel doelpuntjes meepakte. Het was geweldig om te horen dat ik die prijs gewonnen had.”

Bekijk hier het volledige gesprek met Kees van Wonderen en Sam Beukema.

Beukema beleeft sowieso een uitermate goed seizoen, met 9 doelpunten en 2 assists in 37 officiële wedstrijden. “Een jongen van de club”, zo omschrijft Van Wonderen de centrumverdediger. “Hij heeft tijd nodig gehad om zich door te ontwikkelen. Omdat hij per se bij Go Ahead wilde blijven, is hij gaan investeren. Hij is ongelofelijk leergierig en dan zie je waar dat uiteindelijk toe kan leiden. Voorafgaand aan het seizoen hoopte ik er al op dat hij zijn doelpuntjes zou gaan meepikken vanuit spelhervattingen en dat heeft zo uitgepakt. Dat is toch een extra wapen voor de ploeg.”

“Het seizoen is in een rechte lijn omhoog gegaan”, beaamt Beukema, die zich in de kijker speelde bij onder meer AZ en Feyenoord. “Ik ben heel vermoeid geweest van alle dingen naast elkaar te leggen. Wat is nu de juiste keuze? Uiteindelijk draait het om het plan, waar is de kans het grootst om aan spelen toe te komen? Waar ga ik me het beste doorontwikkelen? AZ ís jong talent de kans geven. Dát, plus het feit dat AZ doorpakte, gaf de doorslag. Dat neemt niet weg dat ik een Feyenoord-hart had, al is dat wat minder geworden. Het maakte de keuze lastiger, maar je moet daar niet naar luisteren. Het gaat om wat het beste is voor jou als speler.”

‘Soms zeg ik tegen mijn ouders: ‘Bizar hoe het allemaal heeft kunnen lopen’’

Sam Beukema zat vorig seizoen al in de Talentscout van Voetbalzone.Lees artikel

Het vertrek van Beukema betekent een aderlating voor Go Ahead Eagles, dat vermoedelijk via de nacompetitie een gooi gaat doen naar een Eredivisie-ticket. Toch treurt Van Wonderen niet. “De insteek is dat we graag met jonge, talentvolle spelers werken, van wie we hopen dat ze zich ontwikkelen. Op het moment dat ze dat doen, weet je dat ze een transfer maken. Dus dat is een positief punt. Natuurlijk wil je je beste spelers houden, maar Nederland is een opleidingsland. Wij moeten zorgen dat we weer de nieuwe Beukema in huis halen.”

En hoe zit het met de ambities van Van Wonderen zelf? Wil hij ooit terugkeren naar Feyenoord? “Die vraag wordt me vaker gesteld, omdat ik een verleden bij Feyenoord heb. Dat is voor mij niet een vanzelfsprekendheid. Ik heb bij meer clubs gespeeld en het wil niet zeggen dat je daar terug komt. Ik vind het ook interessant om in een andere omgeving met nieuwe mensen wat op te bouwen. Maar het zou kunnen, ik weet niet hoe het loopt. Ik heb acht geweldige jaren gehad bij Feyenoord, dus daar heb je altijd een band, herinnering en een gevoel bij.”


Kalum van Oudheusden is fulltime videojournalist, presentator en programmamaker bij Voetbalzone en maakt onder meer exclusieve interviews en verschillende programma’s.

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door momus)

Verstandige keuze wat dit betreft denk ik. KKD naar top eredivisie is al een flinke stap en bij Feyenoord is de druk altijd toch wat hoger dan bij AZ dus grotere kans om te slagen. Daarnaast is het huidige centrum van AZ ook gewoon matig.

28 april 2021 om 15:00

Zeker goede keuze. Daarnaast staat AZ er in het buitenland goed op. Mocht het niet lukken om door te breken, kan hij zijn geluk elders beproeven. Overigens lijkt me van Wonderen echt een topper, hoop dat hij het in de Eredivisie kan laten zien.

28 april 2021 om 15:41

Och, druk. Beter had ie voor een geleidelijkere weg gegaan en gewoon naar niveau gekeken. Dan was Feyenoord een betere tussenstap ipv AZ, waar de lat op dat gebied alweer een stuk hoger ligt.

De tijd zal leren of Feyenoord hier een slag heeft gemist. Beukema klinkt wel als een professionele jongen. Het is natuurlijk wel altijd afwachten hoe zo'n stap hogerop gaat verlopen. Het ziet er wel een beetje pijnlijk uit dat Feyenoord dus wordt afgetroefd door AZ over een speler die fan is van Feyenoord..

27 april 2021 om 10:30

Dat ziet er inderdaad pijnlijk uit als Feyenoord zeer geïnteresseerd is. Als je zelfs (met alle respect) dit soort spelers gaat mislopen. Ik denk dat een een psv of Ajax dat niet zou gebeuren in een vergelijkbaar scenario; interesse in een speler die fan is van de club en dan toch niet binnen kunnen halen.

Het verhaal van az moet dan veel beter zijn geweest. Maar als zelfs spelers van de eerste divisie liever naar een andere club gaan dan Feyenoord dan vind ik dat best zorgelijk.

27 april 2021 om 11:41

Valt wel mee toch? Hij heeft een afweging gemaakt op basis van speeltijd en ontwikkeling en daarin denk ik dat hij een verstandige keuze heeft gemaakt. Persoonlijk zou ik hem graag gewoon in de basis bij Feyenoord zien, maar de kans zou groot zijn dat als Feyenoord hem haalt, er nog een ervaren verdediger bijkomt. AZ is sneller geneigd om hem in de basis te zetten en met Hatzidiakos als concurrent moet dat ook kunnen. De druk is daar ook iets lager. Vanuit de KKD komend is AZ denk ik een wijze keuze

27 april 2021 om 12:44

Vind je dat meevallen? Er zijn tijden geweest dat zo'n speler niet eens twijfelde. Feyenoord of AZ, dat was gewoon makkelijk kiezen. Welke ervaren verdediger wil Feyenoord met hun financiele ervaring nog gaan halen als ze Beukema zouden hebben aangetrokken? Dat zal een hele oude rot moeten zijn die voor bijna niks wil overkomen (kans voor Beukema om hem eruit te spelen) of een speler van middelmatige kwaliteit die weinig kost (kans voor Beukema om hem eruit te spelen). Het is in dit verhaal niet duidelijk of Feyenoord hem echt wilde, maar als dat het geval is, vind ik dit een behoorlijk pijnlijke situatie.

27 april 2021 om 13:07

@roedii "een psv of ajax dat niet zou gebeuren" beetje overdreven. Een vd Ven bjjv van Volendam zou ook voor zijn ontwikkeling voor AZ kunnen kiezen boven Ajax. Dat zou ook begrijpelijk zijn (bij Ajax Blind/Martinez als concurrent en AZ de vertrekkende huurling Indi). Dus helemaal niet pijnlijk, de jongen koos gewoon met zijn verstand en waar beste gevoel bij was dan met zijn supporters hart.

27 april 2021 om 10:34

Nouja, uit dit artikel maak ik op dat AZ echt doorpakte en Feyenoord niet. Dus kennelijk was er twijfel of hij de stap hogerop aankan. Wat niet zo gek is, gezien het forse niveauverschil tussen subtop KKD en subtop Eredivisie. Anderzijds kiest een Antonucci wel bewust voor Feyenoord vanwege het verhaal en de omkadering die men hem biedt. Altijd wat makkelijk om vanuit zo'n n=1 analyse conclusies te trekken over het klimaat bij Feyenoord. Lees ook wat Hendriks (nac) laatst zei in een interview. Wordt juist wel aan gewerkt.

27 april 2021 om 10:40

Nee daar geef ik je gelijk in. Het is altijd moeilijk te peilen inderdaad. Echter bedoel ik meer te zeggen, als de interesse vergelijkbaar was tussen Feyenoord en az en hij had al een Feyenoord voorliefde, dan is het zorgelijk als hij dan alsnog voor az heeft gekozen. Het is alleen moeilijk te peilen idd hoe concreet Feyenoord is geweest

27 april 2021 om 12:40

Daarom zeg ik ook dat het er pijnlijk uitziet. Of het ook daadwerkelijk zo is, dat kun je inderdaad lastig peilen. Maar ik krijg als ik naar het filmpje kijk wel het gevoel dat hij wel degelijk met beide partijen in gesprek was en bij AZ een beter gevoel had. Zoals Roedii zegt, als het echt zo is dat Feyenoord hem ook wilde, dan is het behoorlijk pijnlijk dat AZ dus inmiddels een streepje voor heeft bij zulke transfers.

27 april 2021 om 18:16

Ligt ook aan de positie. Als ik spits was, verkoos ik Feyenoord weer boven AZ. Bij AZ is de achterhoede de achilleshiel en weinig concurrentie. Ik denk dat het weinig te doen heeft met wie er nu groter is of niet. Vitesse en Ajax zitten achter Gorter aan van Goa. Een verstandig keeper kiest dan voor Vitesse. Dat maakt Ajax ook niet gelijk een stuk minder.

Aardig moyenne 9 goals voor een CV 🤙

Erg leuke speler, had ik graag naar Zwolle zien komen. Ergens jammer dat dit soort jongens direct nog hogerop gaan, zou mooi zijn wanneer de middenmoot Eredivisie dit soort spelers kan halen

27 april 2021 om 11:25

Ja echt wel.. het word steeds lastiger om spelers te halen. De top van de eerste divisie word weggekocht door de top en de jeugdspelers uit de regio net zo. Word nog heel lastig om leuke spelers te halen in zwolle buiten spelers die afgedankt worden door de topclubs.

28 april 2021 om 01:13

Gaat natuurlijk nooit naar Zwolle

Wat AZ hier heel erg mee heeft, is het feit dat ze ook een team in de KKD hebben. Als hij niet in de basis van het eerste doorbreekt, dan speelt hij toch op hetzelfde niveau als nu. Bij Feyenoord is dat niet zo. Dat is ook precies een hele belangrijke reden om een dergelijk niveau in de club te hebben.

logische keuze, mocht hij in het begin moeite hebben met het niveau voor az 1, kan hij nog wat potjes in de KKD spelen!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Go Ahead Eagles

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.NEC11-5
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. BotosMiddenvelder92
L. BrouwersMiddenvelder93
O. HeilMiddenvelder90
W. HahnKeeper90
P. RommensMiddenvelder90
CardonaAanvaller90
I. LidbergAanvaller90
Voor de complete selectie: Clubpagina Go Ahead Eagles.

1 fan
Coach, 52 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 16 oktober
Fiorentina wil in januari een poging wagen om Andrea Belotti in huis te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren