Geen vervolging voor verdachten na spreekkoren bij Den Bosch - Excelsior

Maandag, 26 april 2021 om 17:35Dominic Mostert • Laatste update: 17:40

Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft besloten om twee verdachten in het onderzoek naar racistische uitlatingen tijdens FC Den Bosch - Excelsior op 17 november 2019 niet te vervolgen. Er is onvoldoende bewijs tegen de verdachten, communiceert het OM. Het is volgens de officier van justitie weliswaar duidelijk dat 'de meest weerzinwekkende dingen zijn geroepen vanaf de tribune', maar het valt niet vast te stellen wie precies wat heeft gezegd.

"Alleen een vermoeden hebben is niet voldoende om iemand te vervolgen. Je hebt hard bewijs nodig en daaraan ontbreekt het in deze zaak simpelweg", geeft de officier van justitie aan. Er zijn weliswaar camerabeelden van schreeuwende mensen, maar het wordt niet helemaal duidelijk wat er wordt gezegd. "De man die wij eerder hebben aangehouden ontkent dat hij zich racistisch heeft uitgelaten. Wij hebben meerdere liplezers ingeschakeld om duidelijkheid proberen te krijgen over wat er precies door hun is geroepen, maar die specialisten komen niet tot een eenduidige vertaling van wat er geroepen is."

"Dat heeft verschillende oorzaken. Zo loopt juist tijdens het roepen iemand door het beeld, waardoor een deel weg is gevallen", verklaart de vertegenwoordiger van het OM. Het onderzoek is daarmee afgesloten. "Het is treurig dat onduidelijk is gebleven wie zich die middag zo schandelijk, kwetsend en strafbaar heeft gedragen. De impact van deze woorden mag niet onderschat worden. Wij hebben Ahmad Mendes Moreira vanmiddag verteld over de resultaten van ons onderzoek en ook hij begrijpt dat voor een succesvolle vervolging voldoende bewijs noodzakelijk is. Alleen vermoedens zijn niet genoeg zijn, het gaat om bewijs."

Mendes Moreira zei zelf dat hij voor 'k-neger, k-zwarte en k-katoenplukker' werd uitgescholden. Bovendien werden liedjes over Sinterklaas en Zwarte Piet gezongen en leken er oerwoudgeluiden gemaakt te zijn. Een ander onderzoek rond de wedstrijd heeft wel geleid tot strafvervolging, zo bevestigt de officier van justitie. De toenmalig trainer van FC Den Bosch, Erik van der Ven, ontving bedreigingen, nadat hij Mendes Moreira een 'zielig mannetje' had genoemd. "De trainer van FC Den Bosch is die dag toegevoegd aan een WhatsApp-groep en is daarin vervolgens bedreigd. In die zaak hebben wij wel hard bewijs kunnen verzamelen. De schuldigen hebben een boete gekregen van tweehonderd euro en voor ons is de zaak daarmee afgedaan."Gerelateerd

Meer sportnieuws

15 reacties (laatste reactie door sirius)

Was te verwachten Er konden geen harde bewijzen bewezen worden voor wie nu werkelijk wat had gezegdAlleen nu te hopen dat we zoiets niet vaak meer mee gaan maken

Zelfs zouden ze de daders er uit weten te pikken wat voor straf hadden ze dan gekregen? Ik zeg niet dat je mensen jaren lang de cel in moet smijten, maar we leven in een tijd waarin ook op het internet mensen tot de bot beledigd worden. Het is ook niet een probleem wat zich alleen richt tegen de donkere medemens. We zagen het in Arnhem met de antisemitische spreekkoren. Het is een maatschappelijk probleem die er helaas altijd zal blijven. Het minste wat we er tegen kunnen doen is het probleem blijven benoemen en de daders misschien laten zien dat hun woorden totaal niet acceptabel zijn.

26 april 2021 om 18:28

Mooi gezegd. Jammer dat de daders niet zijn opgepakt. Maar het heeft ook geen zin om onschuldige te berechten zodat wij ons beter voelen. En inderdaad, het probleem richt zich niet naar 1 bevolkingsgroep. We moeten juist meer samenhorigheid kweken en niet steeds in hokjes denken, ben ik van mening

26 april 2021 om 22:02

@nr11, dat is ook waar. Zomaar mensen te berechten zelfs als ze onschuldig zijn is niet goed, maar kwetsende spreekkoren blijven een probleem. Ik denk dat ik best een realistisch mens ben. Samenhorigheid is absoluut iets positief, maar ik denk dat we eerst zelf in de spiegel moeten kijken. De wereld veranderen begint bij jezelf niet? 😉

27 april 2021 om 00:03

Daar ben ik het 100% mee eens. De wereld verbeteren begint bij ons zelf 😉

26 april 2021 om 20:10

Maar dat weten de daders in veel gevallen zelf ook wel. Die zeggen dat niet uit onwetendheid, maar om iemand tot op het bot te beledigen of te kwetsen. Dat ga je niet inperken of weghalen. Het enigste wat je kunt doen is het bestraffen en hopen dat er een enkeling tussen zit die wel positief te beinvloeden is. Het grote probleem is vooral (zoals je zelf al aangeeft): Wat voor straf ga je ze dan geven? Zonder iets te bagatelliseren, maar iemand uitschelden met ernstige ziektes, bedreiging en dat soort zaken zijn niet minder erg. Het is gewoon heel lastig om een passende straf te vinden die de lading dekt en ook voor consistentie in de strafmaat zorgt. Daar heeft het Nederlands strafrecht sowieso heel erg veel moeite mee, consistentie en een strafmaat die de lading dekt. Ik kan enkel voor mezelf spreken, maar ik voel me niet te groot om toe te geven dat ik de oplossing ook niet heb.

26 april 2021 om 21:52

Sirius, ik denk dat er genoeg meelopers zijn die zeer zeker weten wat ze roepen maar door groepsdruk dat doen. Die lui zijn nog wel te "redden". Helaas zijn we gewoon in het merendeel op deze aarde niet de aardigste wezens. Het internet tijdperk maakt het ook niet bepaald beter. Dit soort taferelen zullen nooit weggaan. In principe hebben we allemaal vooroordelen alleen kunnen we ons zelf beheersen. Deze lui dus niet, maar dat betekent niet dat we dit maar moeten toelaten en tolereren. Dat nooit!

Tokkies gonna tokkie. Zolang er bepaalde politieke partijen in NL haat blijven zaaien, en zaken als Blm, het slavernijverleden van NL en hoe mensen met een Surinaamse/antilliaanse achtergrond Zwarte Piet als naar ervaren blijven bagatelliseren, zullen dit soort spreekkoren blijven terugkeren.

26 april 2021 om 20:00

Dat is wel heel erg eenzijdig, niet? Je hoeft maar een geschiedenisboek los te gooien om te concluderen dat zo'n beetje elk land een slavernijverleden heeft. Waarom zouden huidige generaties zich daar nog schuldig over moeten voelen? Die hebben er helemaal niets mee te maken en zijn heel anders opgevoed. Bovendien ben je hier mee bezig om te vertellen wat jou niet aan staat aan Nederland. Jij gaat niet eens enigszins problemen oplossen of iets constructiefs toevoegen als dit het beste is waarmee je kunt komen. Zo verdeeld zijn we overigens niet in Nederland, maar om de 1 of andere reden worden enkel de verschillen uitgemeten door invloedrijke bronnen als de media. Kijk eerst eens naar jezelf en ga pas daarna met een vingertje wijzen. Gezien jouw betoog heb je namelijk ook nog wel het 1 en ander te leren als dat is waar je mee komt onder een artikel als deze.

26 april 2021 om 22:39

De huidige generatie kan je inderdaad moeilijk aanspreken op het slavernij verleden. Je kan ze wel aanspreken op het feit dat ze donkere mensen nog altijd als minderwaardig zien. Er zijn nog ontzettend veel blanke/witte Nederlanders die opmerkingen af doen als ‘grapje’ en ‘je mag ook niks meer zeggen’, maar in de eigen kringen wel durven uit te komen hoe ze er werkelijk over denken. In een voetbalstadion zie je dit ook terug omdat bepaalde personen omringd zijn door gelijk denkenden.

27 april 2021 om 18:24

Maar opmerkingen afdoen als een grapje en iemand als minderwaardig zien is nog steeds een groot verschil. Bovendien draai je het gesprek naar blanke/witte Nederlanders. Dat gaat niet werken in een constructieve discussie over racisme. Dan wijs je met de vinger naar slechts 1 groep en ik denk dat jij ook heel goed weet dat racisme geen onderscheid maakt in ras. Het maakt niet uit welke vorm, maat of kleur ze hebben; racisten lopen overal rond. Je mag ontzettend veel blanke Nederlanders dus wel over een kam scheren, maar doe dat bij een andere bevolkingsgroep en woorden als racisme worden er direct bij gepakt. Die dubbelzinnigheid helpt simpelweg niet.

Was te verwachten. Racisme wordt in Nederland gewoon toegestaan en zelden tot nooit echt bestraft. Altijd meer er onder uit komen omdat er te weinig bewijs is, maar wel de gasten eruit kunnen pikken die het hebben geroepen. Wie houden ze nou voor de gek.

27 april 2021 om 18:26

Wat versta je onder 'nooit echt bestraft' en welke strafmaat wil je hanteren? Je doet net alsof Nederland door en door verrot is. Dat vind ik erg kwalijk!

28 april 2021 om 11:40

Wel heel overdreven met je door en door verrot. Heb je een cursus drama gevolgd? Nederland is juist een voorbeeld van tolerantie en vrijheid als je het mij vraagt. Het probleem is echter dat de kleine groep die zich schuldig maakt aan racisme zelden/niet bestraft wordt. De strafmaat is al bepaald, maar wordt dus niet toegepast. Dit gaat van een taakstraf tot boete en celstraf afhankelijk van de ernst.

28 april 2021 om 22:39

Omdat je nogal controversiele uitspraken doet, zoals "racisme wordt in Nederland gewoon toegestaan", "...de huidige generatie donkere mensen nog altijd als minderwaardig ziet'', "er zijn ontzettend veel blanke Nederlanders die opmerkingen afdoen als een grapje". Dan ben jij diegene die wellicht een cursus drama gevolgd heeft, want je overdrijft enorm. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar problemen oplossen begint bij jezelf. Kijk eerst eens wat je zelf beter kunt doen voordat je met de vinger naar anderen wijst. Dat doe ik ook en het gaat me goed af. Met het vingertje wijzen kan iedereen. Er echt constructief over discussieren en alle kanten van de medaille meewegen in een mening, dat is schijnbaar een stuk moeilijker.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

FC Den Bosch

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
16.Jong Ajax40-16
17.Jong AZ38-36
19.FC Den Bosch32-26
20.FC Dordrecht27-61
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
J. de GierUnknown
J. VosKeeper
D. BurnetVerdediger
M. DeijlVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Den Bosch.

0 fans
Aanvaller, 25 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 22 juni
Sydney van Hooijdonk staat op het punt om een meerjarige verbintenis te tekenen bij Bologna. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren