Neville: ‘Wat denk je van Ajax? PSV? Feyenoord? Zij werden in de steek gelaten’

Maandag, 26 april 2021 om 13:10Chris Meijer • Laatste update: 13:14

Gary Neville is nog altijd woest op de clubs die een week geleden het plan opvatte om een Super League te beginnen. De oud-verdediger van Manchester United en analist voor Sky Sports zegt dat er een ‘aanval is gepleegd’ op ‘enkele van de grootste clubs in de geschiedenis van het Engelse voetbal’ én bijvoorbeeld Ajax, PSV en Feyenoord. Neville roept de Engelse regering om maatregelen te treffen, zodat een vergelijkbaar initiatief als de Super League in de toekomst niet meer mogelijk is.

“We hadden het gevoel dat dit daadwerkelijk zou gaan gebeuren”, zo begint Neville bij Sky Sports. “Iedereen heeft zo’n beetje wel hetzelfde gezegd: we vinden de invloed van het geld op het voetbal niet erg en misschien hebben we er ook profijt van gehad, maar het idee dat je een eerlijke en gelijke competitie weghaalt... Een gesloten winkel, waardoor Leicester op een Champions League-plaats eindigt en niet in de Super League mag spelen. Het is verachtelijk.”

“Het was een aanval op Leeds United, Everton, West Ham United en Newcastle United”, gaat de oud-verdediger verder. “Enkele van de grootste clubs in de geschiedenis van het Engelse voetbal. Maar dan kijk ik naar Jimmy (Floyd Hasselbaink, hij was als analist in de studio aanwezig, red.), omdat hij Nederlands is. Wat denk je van Ajax? PSV? Feyenoord? Deze ongelofelijk grote clubs. Ze werden gewoon in de steek gelaten, met pennies. Terwijl de rijke clubs wegliepen en voor een periode van 23 jaar 330 miljoen euro per jaar meenemen naar de competitie die ze zelf gecreëerd hadden.”

“Eerlijk gezegd vind ik het engste aan dit alles dat de mensen achter dit plan zich nu aan het hergroeperen zijn. Ze gaan niet weg. Dit is de tweede poging in de afgelopen acht maanden. Ze zullen terugkomen met een derde voorstel, het moet voorgoed gestopt worden. Alleen hebben ze de regering, het koningshuis en iedere voetbalfan in dit land tegen zich in het harnas gejaagd”, stelt Neville. Hij is van mening dat de regering met regelgeving moet komen. “Zij zijn de enige die dit kunnen stoppen. Toen de Premier League werd opgericht, hebben we de macht in de handen van de clubeigenaren gelegd. Nu moeten we dat zien terug te nemen. De enige mensen die dat echt kunnen, zitten in de regering en dat moet nu gebeuren.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

96 reacties (laatste reactie door millonario)

Heerlijk om de oprechte boosheid te lezen van Neville. Zoals hij terecht aangeeft het is verrachtelijk.

Neville heeft wederom gelijk. Niet dat Psv en Feyenoord recentelijk zoveel klaar hebben gespeeld in de CL, al hebben zij beide ooit de Europa Cup 1 gewonnen, terwijl Arsenal en Spurs nog nooit iets gewonnen hebben. Het gaat meer om het enorme opportunisme van die net-niet clubs als Spurs. Een gesloten competitie is altijd ruk. Altijd. Dan hoor je zo'n Perez dat ze zonder Super League geen Haaland of Mbappé kunnen kopen. Nou en. Alsof Haaland dan opeens gaat tennissen. Er komt vanzelf een club die wel tegemoet komt aan hun (bizarre) eisen, of ze moeten genoeg nemen met minder. Marktwerking.

26 april 2021 om 14:05

Hiermee sla je de plank gedeeltelijk mis. Arsenal heeft wel degelijk prijzen gepakt, teminste 14x de titel in Engeland als ik het goed heb, evenals de Europese beker voor Bekerwinnaars( Europa cup 2) en meer deelnames aan de Champions League sinds 1992 dan zowel PSV als Feyenoord. Neemt niet weg dat ik ook vind dat Spurs en Arsenal niet direct in aanmerking horen te komen voor de Super League.

26 april 2021 om 14:19

Enige nuance zal op zijn plek zijn. Kaptiteinclaus slaat de spijker namelijk op zijn kop met zijn redenatie. Alleen Arsenal heeft wel degelijk iets gewonnen zoals je zegt, maar ook niet bijzonder veel.

26 april 2021 om 15:09

''en meer deelnames aan de Champions League sinds 1992 dan zowel PSV als Feyenoord.'' Wat ook volkomen logisch is, in Engeland ben je van plek 1 tot 4 verzekerd van groepfase CL terwijl dat in Nederland alleen plek 1 is. Dus die vergelijking kun je niet helemaal maken vind ik.

26 april 2021 om 15:31

Vanaf 2000 konden er inderdaad 4 clubs van de grotere voetballanden deelnemen aan de Champions League. Echter, de nummer 3 en 4 van de ranglijst moest zich wel kwalificeren middels voorrondes. Meestal plaatsen die clubs zich wel tamelijk eenvoudig, omdat ze meer budget en betere spelers hadden.

26 april 2021 om 15:38

Daarbij was er een tijd dat ook de nummer 2 van de Nederlandse eredivisie zich rechtreeks plaatste voor de groepsfase van de Champions League. Denk maar aan de deelnames van o.a. Willem II, Heerenveen en Feyenoord. Door de slechte resultaten in die jaren verdween automatisch dat privilege.

26 april 2021 om 14:24

Helemaal gelijk m.b.t. de gesloten competitie. Dat is het punt waarop deze hele Super League nat gaat. Voor Arsenal is het allemaal nog pijnlijker dan de rest, omdat het als afglijdende topclub een wanhoopspoging lijkt om zich te meten met de grootsten. Ik vind het wel een interessante discussie wie in de CL (of in welke vorm je het ook giet) hoort. Vroeger was het een competitie van landskampioenen, dat is het allang niet meer. Maar hoe bepaal je wie er recht heeft op een ticket? Hoe vergelijk je of de nummer 5 van Engeland misschien wel meer recht heeft op een ticket dan de nummer 1 in Noorwegen? Als je puur naar omzet kijkt, levert Engeland 8 clubs uit de top 20 rijkste clubs ter wereld. Is 4 CL tickets in de PL dan te weinig? Er vallen dus gegarandeerd 4 topclubs (lees rijke clubs met topspelers) buiten de boot. Met dit systeem (met in de toekomst 36 deelnemers) gaan we meer en meer duels zien tussen Real Madrid en Midtjylland. Dan kun je zeggen: Zo hebben we dat nou eenmaal bedacht en daar houden we ons aan. Maar volgens mij is het de doelstelling om Europees gezien de allergrootste/beste clubs en spelers tegen elkaar te zien strijden. Wat is dan een eerlijk systeem om dat te bewerkstelligen?

26 april 2021 om 16:31

Volgens mij is het juist de bedoeling van de Europese competities om de beste clubs uit de verschillende landen tegen elkaar te laten strijden. Niet de beste clubs in Europa in het algemeen. Dat is (was) ook de hele charme van de Europese competitie. Maar die is allang weg omdat het verschil in inkomen al zo groot is geworden door de televisie inkomsten van vooral de premier league. Het zou juist goed zijn voor het voetbal dat de rijkste clubs niet alle beste spelers kunnen opkopen. Kijk eens naar hoeveel fantastische spelers er op de bank zitten bij de top 8 clubs in europa. Daar wordt je in elk gemiddeld land kampioen mee. Als de rijkste clubs niet meer onbeperkt alle beste spelers kunnen opkopen spelen er meer goede spelers elke week in de basis en krijg je veel spannendere competities. Maar dat is allang een utopie geworden.

26 april 2021 om 15:33

Of Haaland blijft bij Dortmund, en Mbappé bij PSG. En dan heb je meerdere teams met topspelers in de gelederen, in plaats van dat Madrid en de rest daar een monopolie op heeft. Ik zie niet in hoe dat een probleem voor het hele voetbal is, zoals Perez zei. Komt over als een man die gewend is om met z'n vuist op tafel te slaan en elke speler die hij wou kon krijgen. En nu gewoon niet meer, omdat er meer clubs met geld zijn.

26 april 2021 om 16:36

"dan hoor je zo'n Perez dat ze zonder Super League geen Haaland of Mbappé kunnen kopen.". En dit is de essentie. Die Perez heeft zo'n plaat voor zijn kop. Ja dan kan je die niet meer kopen. Welcome to the real world. Dat kan Ajax, Feyenoord, Psv, Club Brugge en de Lyons van deze wereld namelijk ook niet. Al jaren niet. Nooit gekund ook. Misschien kunnen we dan weer een beetje terug naar normaal? Kevin De Bruyne € 500.000 per week. Bizar.

26 april 2021 om 17:09

" Dat kan Ajax, Feyenoord, Psv, Club Brugge en de Lyons van deze wereld namelijk ook niet." Goede vergelijking....

Vote with your dollar! Niet kijken, niet naar toegaan.

Prachtig om deze boosheid van Neville te veronderstellen En mooi dat hij even Ajax Psv en Feyenoord opnoemt Al maakt ajax dan de meeste kans als er ooit een super league was gekomen

Een beetje raar van Neville om je enerzijds druk te maken omdat Leicester op een CL waardige plaats niet mee mag doen, maar dan wel Feijenoord te noemen waaraan voorbijgegaan word. Lijkt mij dat Az dan eerder in aanmerking zou moeten komen

26 april 2021 om 13:43

Dat is precies wat er mis is met het voetbal, teren op geschiedenis en oude namen. Mocht er ooit iets dergelijks komen als een Super League, dan is het gewoon heel logisch dat Feyenoord en Nottingham Forrest buiten de boot vallen. Zelfs PSV maakt heel weinig aanspraak momenteel.

26 april 2021 om 14:02

Er is al iets als een superleague. Het heet champions league. En daar vallen Feyenoord, PSV en AZ ook buiten de boot. Maar ze hebben tenminste een mogelijkheid te kwalificeren en hebben zich in het verleden ook gekwalificeerd.

26 april 2021 om 14:10

Ik ben zelf ook niet voor de Super League hoor, ik vind het alleen "komisch" dat mensen fel tegen de Super League zijn omdat er dan clubs voorgetrokken worden, maar als dan hun eigen club genoemd wordt, dan vinden ze het terecht dat ze genoemd worden omdat er ooit in een verleden prijzen zijn gepakt. Ik vind dat krom, maar goed wie ben ik

26 april 2021 om 16:50

Feyenoord is de laatste club uit Nederland die een prijs heeft gewonnen op Europees niveau. En 8 a 9 jaar daarvoor in het verleden Ajax. Dus Feyenoord heeft het meeste recht op een plaats in de Super League.

26 april 2021 om 17:22

idd, als je naar Europese prijzen kijkt is het Ajax op 1, Feyenoord op 2 en PSV op 3

26 april 2021 om 17:35

Allemaal leuk en aardig die prijzen, maar ik zie het als volgt: Ajax op 1 vanwege de meest recente Europese prestaties, waarbij ik zelf het als prestatie bestempeld als je overwinterd. Snap komt PSV op 2 en AZ en Feyenoord samen ongeveer op 3. Ik zou niet weten waarom een prijs van 20 of zelfs 50 jaar geleden van waarde moet zijn in het huidige voetbal.

26 april 2021 om 13:45

O ja..?? Laat AZ maar eerst in de eerste 10 jaar 1x de CL bekeraar winnen ...dan praten we verder...laat me niet lachen zeg

26 april 2021 om 13:58

AC Milaan heeft zich sinds 2013 niet gekwalificeerd. Atletico madrid heeft nooit CL gewonnen. En zijn mogen wel meedoen. Dus je eisen zijn best wel hoog. (los hiervan uiteraard hoort AZ niet thuis in superleague)

26 april 2021 om 14:02

Wat heeft die CL beker van 50 jaar geleden te maken met het matige team en bestuur hedendaags? Er is geen enkele speler van die tijd die nog met enig niveau op het veld kan staan en de spelers van Feyenoord en PSV bewijzen de afgelopen 20 jaar vooral dat je niet hoeft te verwachten dat er de komende 10 jaar enig Europees succes te verwachten valt. Het enige Nederlandse team dat op basis van recente resultaten aanspraak maakt, is Ajax. Het laatste AZ dat Europees indruk maakte, is inmiddels ook in zijn geheel met pensioen.

26 april 2021 om 14:17

20 jaar? Het verbaast me echt hoe weinig kennis sommigen hier hebben van nota bene Nederlandse clubs(!). Mocht je echt pas recent voetbal kijken/volgen, google het anders even. Verder, kunnen wij allemaal in voetbal nooit 10 jaar vooruit kijken gelukkig. 10 jaar geleden zag het voetbal er ook weer anders uit en zouden er wellicht andere namen geopperd worden voor de SL. Geniet er nou maar van dat er in het voetbal zoveel kan veranderen in een relatief korte tijd, dat maakt de sport zo mooi.

26 april 2021 om 16:53

nee , Ajax is inmiddels 27 jaar geleden. Kan geen aanspraak meer maken.
Seizoen 94/95. Feyenoord daarentegen wel. EL gewonnen in 2003. Conclusie is eenvoudig als je naar de feiten kijkt. Feyenoord dient een ticket te krijgen

26 april 2021 om 16:59

Psvlld wat moet ik volgens jou googlen dan? Die tastbare prijs van het verdienstelijk spelen tegen Atletico Madrid? Prima dat je twijfelt aan mijn voorkennis, maar er is ook een andere conclusie mogelijk: namelijk dat jij andere standaarden hebt voor wat indrukwekkende prestaties zijn. Ik vind overwinteren voor Nederlandse clubs een goede graadmeter, jij mag daar anders over denken. In dat licht heeft alleen Ajax de afgelopen 10 jaar echt indruk gemaakt, PSV heeft 1 keer een leuke overwintering in de CL gehad, maar in de EL is het vaak blamage na blamage. Het AZ dat regelmatig overwinterde is ook alweer lang geleden, het team met Schaars en de Zeeuw etc. Tja moet ik Feyenoord nog verder toelichten? De laatste noemenswaardige prestatie van Feyenoord is dan ook wel meteen de meest noemenswaardige, Uefa cup gewonnnen, maar dat is ook de langst geleden noemenswaardige prestatie die de club kan aanhalen. Ik vind het prima hoor als dat voor jou genoeg is om aan de standaard te voldoen, maar ik heb de lat ietsje hoger liggen. Geen idee wat dat verder met mijn hoeveelheid kennis te maken heeft, maar goed als jij er vrolijk van wordt om te denken dat jij er meer vanaf weet dan ik, dan wil ik jou prima het idee geven dat jij enorm veel kennis hebt en ik niet. Oh overigens als we 10 jaar geleden de SL hadden moeten oprichten, dan had volgens mijn standaard Ajax ook helemaal niet hoeven meepraten, die waren toen ook niet meer relevant voor het grote publiek maar hebben daar door goed beleid en prestaties zelf verandering in aangebracht.

26 april 2021 om 17:29

hoezo was Ajax tien jaar geleden niet relevant? kom er al meer dan 35 jaar en ze waren altijd relevant en de grootste. Alleen zaten ze tien jaar geleden in de fase dat ze uit het dal klommen. ED kampioen, weet je nog? de derde ster? beker verloren van Twente en helaas niet door de groepsfase van de CL. Waarschijnlijk was 11 jaar geleden beter, haha, toen zat ajax nog in de Jol dip. maar je hebt zeker een punt.

26 april 2021 om 17:37

Raffa1 ik bedoel relevant voor een mogelijke SL. 10 jaar geleden was Ajax buiten Nederland echt wel minder populair dan nu door de finale EL en halve finale CL. Dat is waar ik op doel, niet dat Ajax voor jou en mij als Ajacieden niet relevant is. Ik heb het dan meer over het perspectief van een Chinees of Filipijn die de beste clubs willen zien IPV de club waar ze fan van zijn vanwege hun nationaliteit of iets dergelijks.

26 april 2021 om 17:37

Shorty, ik kan aan één reactie al aflezen dat jij voor Ajax bent. Ajax presteert de afgelopen 5 jaar weer heel goed in Europa en gelijk is Ajax de enige die wat kan en moeten prestaties van andere Nederlandse clubs die minder geld hebben ook gelijk omlaag gepraat worden. Arrogant mannetje. Je hebt volgens mij last van een selectief geheugen. Als je in 1991 geboren bent dan moet je weten dat PSV en AZ in 2005/2006 ongelofelijk goed waren in Europa en beiden onterecht de finales niet haalden. En waar was Ajax al die jaren? Jullie kregen klop van Jan en alleman en werden in verschillende voorrondes eruit geknikkerd door B-ploegen. Toen waren het een aantal andere Nederlandse clubs die punten binnen haalden voor Nederland en nu doet Ajax het. Daar zijn wij dankbaar voor, maar ga niet doen alsof Ajax de enige is die altijd punten scoort. Het zijn mensen zoals jij die voetbaldiscussies zo moeilijk maken en clubvoorkeur te toon laat voeren.

26 april 2021 om 17:51

Nou brainfart, dat is heel knap van je aangezien ik ook zo goed probeer te verbergen dat ik voor Ajax ben.. Wil je nu een sticker? Als jij iets minder geirriteerd raakt door mijn clubvoorkeur, dan had je kunnen lezen dat ik vind dat het Ajax van pak m beet 10 jaar geleden net zo weinig recht heeft op meepraten als het PSV en Feyenoord van nu. Dan kun je het op clubvoorkeur gaan gooien, maar dan bewijs jij vooral dat jij clubvoorkeur de boventoon laat voeren en mis je de stukjes waarin ik zeg waar het mij echt om gaat. Als Ajax nu nog het Ajax van de Boer was geweest, had je mij echt niet horen zeggen dat Ajax recht van spreken had, geen idee waar jij dan vandaan haalt dat ik enkel zeg wat ik zeg omdat ik voor Ajax ben. Lees alles anders nog even rustig door en vergeet even je eigen allergie jegens Ajax en Ajacieden, want dan kom ook jij tot de conclusie dat ik niet vind dat Ajax recht van spreken heeft omdat ik Ajacied ben, maar omdat zij momenteel de enige club zijn die enigszins op niveau mee kunnen draaien. Je hele relaas tegen mij houdt gewoon geeen stand, ik beweer nergens dat Ajax als enige punten pakt. Ik benoem Feyenoord dat de Cup won, Az met schaars en de zeeuw die regelmatig overwinterden, PSV dat tegen Atletico nog indruk maakte, maar goed dat zijn wel prestaties van een lange tijd geleden en ik kan mij voorstellen dat dat voor een gemiddelde Italiaan of Chinees niet zo heel veel zegt, terwijl Ajax momenteel in Europa er wel heel goed op staat. Blijkbaar mag je als Ajacied niet zeggen dat je club er goed op staat, want dan ben je gelijk subjectief. Nou ja prima hoor, als jij daar gelukkig van wordt.

26 april 2021 om 17:54

"als je in 1991 geboren bent dan moet je weten dat PSV en AZ in 2005/2006 ongelofelijk goed waren in Europa en beiden onterecht de finales niet haalden. En waar was Ajax al die jaren? Jullie kregen klop van Jan en alleman en werden in verschillende voorrondes eruit geknikkerd door B-ploegen"

prima hoor dat je mij aanspreekt op arrogantie, selectiviteit en wat nog niet meer, maar als je kijkt naar het Ajax in die periode, dan presteerde Ajax nagenoeg gelijkwaardig. 1 jaar voor PSV behaalde Ajax namelijk op een haar na niet de halve finale van de CL tegen Milan, maar goed dat zijn allemaal prestaties in een grijs verleden die niet zoveel zeggen over de clubs van nu.

26 april 2021 om 18:09

''en de spelers van Feyenoord en PSV bewijzen de afgelopen 20 jaar vooral dat je niet hoeft te verwachten dat er de komende 10 jaar enig Europees succes te verwachten valt''. Ik spreek je aan op feitelijke onjuistheden. Dan kan je daar wel mooi omheen draaien, maar dit zegt toch alles over hoe jij denkt over de andere clubs. Psv, Utrecht, AZ, Twente en Feyenoord hebben ook mooie prestaties neergezet. Maar die zijn blijkbaar uit je herinneringen verdwenen. Ik zou dit goed in de gaten houden. Kan een vroege vorm van dementie zijn.

26 april 2021 om 18:20

Jij spreekt mij helemaal niet aan op feitelijke onjuistheden, jij spreekt mij aan op mijn mening die ik onderbouw met argumenten die voor mij valide zijn. Met mijn mening kun je het gerust niet eens zijn en daar heb ik alle begrip voor, maar ik presenteer mijn mening ook niet als een vaststaand feit. Jij spreekt mij aan omdat jij denkt dat ik mijn mening enkel heb omdat ik fan van Ajax ben, zonder te kijken naar de argumenten die ik daarbij geef. Ik heb ook nergens beweerd dat Twente geen mooie prestaties heeft neergezet tegen bijvoorbeeld Bremen in de CL, ik geef enkel aan dat ik kan begrijpen dat dat soort prestaties niet meer meewegen bij het invullen van ploegen voor een Super League. Dan kun jij het op dementie en arrogantie gooien, maar kom jij dan eens met een goed onderbouwd stuk waarom die clubs recht op een SL zouden hebben en waarom heel de wereld net zo geinteresseerd is in het huidige FC Twente als het huidige Ajax? Het is heel makkelijk om mij als arrogant en gek te bestempelen, maar probeer gewoon eerst eens je eigen standpunt goed te onderbouwen. Het gaat hier om de hypothetische situatie dat er invulling gegeven wordt aan een SL van misschien maximaal 20 clubs, dan kun je elke club wel willen uitnodigen die ooit een leuke prestatie neer heeft gezet, maar de meerderheid van de wereld wil dan gewoon de top 20 clubs van de wereld zien spelen. Toevalligerwijs zit Ajax wel bij die top 20 momenteel en de andere Nederlandse clubs niet. Hier baseer ik mij op en niet op mijn eigen clubvoorkeur zoals jij zo stellig blijft beweren.

26 april 2021 om 18:27

Het heeft niks te maken met de lat hoog leggen of niet. Volgens mij begin je zelf in je stuk over de afgelopen 20 jaar, ik spreek je daarop aan, waarom je dan verwijst naar de afgelopen 10 jaar is mij echt een raadsel..psv heeft afgelopen 10 jaar dramatisch gepresteerd in Eurpoa, wie anders beweert praat natuurlijk onzin. Die 10 jaar daarvoor kon ik met vlagen zeker genieten van Psv in Europa en de spelers die op het veld stonden. Feyenoord geef je zelf al aan wat die hebben bereikt en dat probeer je dan weer te downsizen, snap niks echt helemaal niks van rje reactie tbh.

26 april 2021 om 18:36

@ Psvlld jij spreekt mij aan op de kennis die ik mis in de afgelopen 20 jaar, ik vraag jou op welke kennis je dan doelt. Ik zal nog 1x uitleggen hoe ik het zie: stel ik ben voorzitter van de SL die volgend jaar gaat beginnen en er gaan 20 clubs meedoen. Ik moet gaan bepalen welke clubs dat gaan worden, dan is het vrij logisch dat ik ga voor clubs die het meeste animo hebben bij de supporters/consument, tot zo ver kunnen we het eens zijn lijkt mij? Nou die consumenten zijn dus niet alleen 400miljoen europeanen, maar kunnen potentieel 7 miljard mensen zijn. Stel ik besluit die clubs te selecteren aan de hand van een enquete, ik stuur deze enquete naar alle 7 miljard mensen op deze aardkloot en hypothetische gezien neem ik even aan dat iedereen de enquete invult en terugstuurt. Mijn mening/aanname is dat Ajax dan wel bij die 20 clubs komt omdat zij recent spraakmakende prestaties geleverd hebben, net als dat City recent een populaire club is, terwijl er tig clubs in Engeland historisch gezien veel succesvoller zijn. Dat is het enige wat ik met mijn hele verhaal bedoelde te zeggen. Ik snap best dat ik soms een vervelende manier van verwoorden heb en dat het soms misschien wat kleinerend over zou kunnen komen, daar bied ik dan mijn excuses voor aan aangezien dat mijn intentie niet is geweest. Ik probeer dus helemaal niks te downsizen zoals je beweert in je laatste zin, ik neem alleen aan dat het voor een gemiddelde voetbalvolger ergens op de wereld niet uitmaakt dat Feyenoord de Uefa Cup destijds won, als zij moeten bepalen wie er nu in een SL zou moeten komen. Goed dit is het laatste wat ik erover te zeggen heb, duidelijk kan ik mijn mening niet presenteren. Als jullie nu nog steeds denken dat ik dat arrogante mannetje ben die redeneert vanuit clubvoorkeur, so be it dan.

26 april 2021 om 19:33

Ik heb je nooit uitgemaakt voor arrogant mannetje, vind ik je ook niet. Je bent uitgesproken en daar is niks mis mee. Daarbij ben ik het volledig eens met je verhaal dat Ajax als enige in aanmerking zou komen voor de SL momenteen en waarschijnljik aankomende 2/3 jaar. Ik reageerde echter alleen op het feit dat je zei: "afgelopen 20 jaar niks gepresteerd", daar ben ik het dus niet mee eens. En dat is ook prima.

26 april 2021 om 19:47

Nee klopt dat arrogant mannetje kwam van brainfart af. Het is zeker prima om het niet eens te zijn, ik gaf alleen aan wat ik dan zie als relevante prestaties (overwintering) en dat ik vind dat PSV en Feyenoord dat te weinig hebben laten zien de afgelopen 20 jaar, net als Ajax overigens hoor tot pak m beet 6 jaar geleden. Om nog even je vraag mbt tot die 10 jaar te beantwoorden: ik denk dat de meeste mensen die mij fictieve enquête in zouden moeten vullen, niet veel verder zullen kijken dan prestaties uit de laatste 10 jaar. Veel fanatieke voetbalvolgers zijn natuurlijk ook vrij jongen en hebben de teams met van Hooijdonk, Cocu en Zlatan niet meer live gezien.

26 april 2021 om 14:13

Natuurlijk komt AZ niet eerder in beeld dan een veel grotere club als Feyenoord. De prijzenkast is niet te vergelijken, de achterban niet te vergelijken, alleen in huidige prestatie is AZ de afgelopen paar jaar beter. Dat kunnen ze natuurlijk niet lang vol houden, de beste spelers gaan daar ook weg en het wanbeleid bij Feyenoord kan niet veel minder worden dan het nu is.

26 april 2021 om 14:22

Dat was toch helemaal niet het punt wat hij maakte met die opmerking. Het ging er om dat er clubs met een grote geschiedenis, en in sommige gevallen een veel grotere geschiedenis dan de clubs die wel in de SL zaten werden buitengesloten.

Het feit dat het voor Feyenoord onmogelijk is om in de CL te spelen ook al worden ze derde (or vierde) zet Feyenoord allang buitenspel. Het feit dat Ajax telkens kwalificatie moest spelen terwijl de nummer vier in Engeland en Spanje wel gewoon meteen CL speelt is al niet fair. Ajax loopt door de CL ook alleen maar verder weg dan de rest. Leuk van Neville dat hij zich om Nederlandse clubs bekommert maar het is al te laat.

26 april 2021 om 13:45

Tja Ajax loopt zelf verder weg omdat ze in de kwalificatie wel eens gingen winnen van de Dinamo Kievs van deze wereld, als PSV en Feyenoord dat gaan doen, zal er ook weer meer geld binnen komen. We kunnen het allemaal wel oneerlijk vinden, maar Ajax is het voorbeeld dat je met goed beleid nog wel relevant kunt zijn.

26 april 2021 om 13:47

Is volgens mij niet te laat.
Tot maar een paar jaar geleden was de teneur in Nederland dat er nooit meer een Nederlandse club zou kunnen presteren in de CL of aanhaken bij de Europese topclubs.
Ajax heeft dat 'onmogelijke' gepresteerd en neemt nu een voorsprong op de andere Nederlandse clubs.
Maar dat wil niet zeggen dat die andere clubs dat niet ook kunnen presteren.
PSV en Feyenoord kunnen ook weer terug komen naar dat niveau.
Atalanta, Leicester en RB Leipzig beginnen ook aan te haken.
PSG zou voor eeuwig onpasseerbaar zijn in Frankrijk, maar provincieclubje Lille legt ze het vuur na aan de schenen.
Ook AS Monaco is na de degradatie weer aan het opkrabbelen en is terug in de Franse top.
Met goed beleid en soms een beetje geluk is alles mogelijk.

26 april 2021 om 13:58

Ajax staat mijlenver voor financieel. Dat is niet meer in te halen. De bank van Ajax eindigt nog steeds in de top 3 van de eredivisie.

26 april 2021 om 14:19

Ik ben het niet met je eens dat Ajax niet meer in te halen zal zijn.
Zoals ik al aangaf werd het ook voor Ajax onmogelijk geacht om weer aan te haken, maar door goed beleid en een beetje mazzel schurken zij weer tegen de Europese top aan.
En door die goede prestaties van Ajax hoeft de Nederlandse nummer twee maar 1 voorronde te spelen in de CL.
Als de groepsfase wordt bereikt stromen de euro's ook binnen voor PSV of AZ.
Ook die clubs kunnen dan weer verder bouwen.
Daar komt bij dat de successen van Ajax grotendeels op het conto van Van der Sar en Overmars geschreven kunnen worden.
Als die vertrekken, en de kans daartoe is groot, dan krijgen de opvolgers er een flinke kluif aan om de successen voort te zetten.
AZ heeft relatief gezien een zeer beperkte financiële positie, maar voert een zeer gedegen beleid en dat betaald zich uit.
Het Nederlandse voetbal is al vaker ten dode verklaard, maar toch weet het steeds weer te herrijzen.

26 april 2021 om 16:45

Ajax won in de jaren 90 toch ook de Champions League met een gouden generatie uit de jeugd. De jaren er na was Ajax ook niet altijd dominant en werden zo ook door PSV bijgehaald en was zelfs enkele jaren daarna een titel voor Feyenoord. Ik wil niet zeggen dat Ajax geen financiele voorsprong heeft, maar net als in de jaren '90 hangen prestaties van Ajax nog steeds flink af van de buitengewone talenten die van toekomst moeten komen en het creatief scouten van spelers. Als dit niet geheel lukt sluit niet uit dat andere clubs gewoon weer aan kunnen haken. Ik zie niet in waarom PSV niet terug zou kunnen komen, want ik zie bij het de huidige Ajax-selectie niet veel spelers die over vijf nog steeds bij Ajax zouden spelen. De eredivisie is en blijft een competitie waar spelers door willen groeien om het hoogste niveau te spelen of waar ze eventueel terugkomen.

26 april 2021 om 14:19

Hoewel niet helemaal fair is, is het tenminste transparant en niet volstrekt willekeurig. Hoe beter een land/competitie presteert hoe meer teams ze mogen afvaardigen. aAs Nederland meer teams wilt afvaardigen moeten ze hoger op de Uefa coeeficient ranking komen. Nederland zal niet in de top 4 komen, maar misschien wel in de top 6. En Frankrijk of misschien Portugal zou op den duur een van de top 4 plekjes kunnen afpakken. . Echter superleague maakt het niet uit hoe slecht je doet. Ook al degradeert Arsenal of AC Milan dan nog zouden ze hun superleague spot behouden.

Sjongejonge gaan jullie nou ruzie maken waarom hij Feyenoord noemt.😂 Feyenoord blijft na Ajax qua naam de grootste club in Nederland. Laat AZ eerst maar een x weer kampioen worden en Europees stunten, misschien dat mensen dan die naam gaan onthouden. Maar voorlopig zijn jullie nog niks voor mensen in het buitenland.

26 april 2021 om 14:42

In Nederland is Feyenoord de tweede club qua naam, supporters, zoekresultaten etc. Echter, buiten Nederland is PSV de tweede club, dat laten bijvoorbeeld zoekresultaten heel duidelijk zien, nauwelijks mensen die de club “zoeken”

26 april 2021 om 14:43

Die mensen sporen niet. Feyenoord is een gigantische club buiten Nederland. Ik was paar jaar terug im Zuid-Africa en daar zie je sommige kindjes gewoon in Feyenoord tenue. Ik heb nog nooit iemand buiten NL in een AZ of Twente shirt gezien. Dat zijn gewoon kleine clubs maar daar is niks mis mee.

26 april 2021 om 17:38

Agh Feyenoord laat zichzelf al een tijdje in de steek hoor!

Perez zal nooit meer op dezelfde manier worden aangekeken. Als oude man hoor je beter te weten, maar wat een ordinaire smerige geldwolf is het ook. De Real socios zouden echt moeten opstaan en hem buitengooien, als ze echt iets voor de club voelen.

26 april 2021 om 14:05

Ik zat al te denken: wat heeft Kenneth hier nou weer mee te maken. Helemaal in mn NL cocon

Al met al vind ik heel de ophef redelijk overdreven. Het is in feite gewoon een kwestie van ontwikkeling en voldoen aan de vraag van de consument (dus de supporter). Als ik alle commotie mag geloven, zal die super league er juist toe leiden dat veel van die clubs supporters gaan verliezen (wat ik overigens nog moet zien gebeuren). Geen supporters, geen inkomsten, geen bestaansrecht. Dan zal een Real Madrid zelfs kunnen degraderen tot het niveau Leeds, Nantes, Sparta (clubs die vroeger hoge ogen gooiden). Mocht dat niet het geval zijn en het is inderdaad een wekelijks kijkcijferkanon: dan is dat toch blijkbaar wat we wel willen met zn allen...

Persoonlijk denk ik ook niet dat iedereen zit te wachten op een dergelijke competitie waarbij eigenljk niks op het spel staat (aangezien je niet kan promoveren of degraderen). De charme is er dan toch al snel vanaf. Maar dat er een ontwikkeling gaat komen, dat lijkt me slechts een kwestie van tijd. Iets als de Beneliga is ook een ontwikkeling met het oogpunt om een sterker (financieel) front te vormen.

26 april 2021 om 14:15

Die clubs zullen misschien een handvol "homegrown" supporters verliezen, maar de supporters in Azie enzo zien liever kwaliteit dan historie en zo zal het ook zijn met onze kleinzoons. Het verdwijnen van dingen in het leven is vooral vervelend voor oude mensen die niet meer zo veel aanpassingsvermogen hebben. Ach we zien over 50 jaar wel hoe het dan is en dan kunnen we mooi verhalen ophangen hoe vroeger alles beter was.

26 april 2021 om 17:35

weet niet Shorty, wordt dit jaar vijftig en ik vind sowieso niet dat alles beter was vroeger.
Een heleboel juist niet. de reden, zoals je zo mooi aangeeft is dat dingen om mensen heen verdwijnen en veranderen waardoor ze een nostalgische geromantiseerde blik op het verleden krijgen.

26 april 2021 om 16:41

Er is een groot verschil tussen consument en supporter hoor. Als de super league doorgaat wordt het voetbal en de clubs nog ziellozer dan dat ze al zijn. Supporters zijn mensen die naar het stadion gaan en elke competitie wedstrijd van een club volgen omdat het hun club is. Met de super league wordt de hele identiteit uit clubs getrokken. Dan zitten de meeste fans van bijvoorbeeld Liverpool waarschijnlijk in Azie en Usa. Wat heeft dat dan nog met de arbeidersclub uit Liverpool te maken?

En waarom is die Super League eigenlijk nodig? Zodat Real Madrid en Barcelona die door wanbeleid gigantische schulden hebben. Toch nog 100 miljoen voor Haaland en Mbappe kunnen betalen en dan ook nog 100 miljoenen aan salaris kunnen geven. Als Haaland niet naar een Super League team vertrekt gaat het voetbal echt niet kapot hoor. Daar wordt het alleen maar beter van als 6 clubs niet meer alle beste spelers ter wereld kunnen kopen

26 april 2021 om 17:45

En wie bepaalt dan dat een Engelse Liverpool supporter een betere supporter is dan een Chinese? Ik vind dat zo'n onzin, van die mensen die dan menen te weten wat een echte fan is en wat de neppe fans zijn... Dus als je niet op de juiste plek in de wereld geboren bent, heb je ook niet het recht om een echte fan van een club uit een ander werelddeel te zijn? Dus ik ben geen echte Lakers fan omdat die club 10.000km ver weg is en ik moet maar fan worden van de semi amateurs van Den Bosch? Of mag ik voor de Lakers zijn maar mezelf geen supporter noemen en moet ik mezelf als consument zien? Dus een Chinees die fan is geworden van United vanwege het mooie spel onder Ferguson is per definitie een minder goede fan dan iemand die fan is van een club omdat zijn vader en opa dat ook al waren? Nee heel logisch allemaal..

26 april 2021 om 18:44

Heel erg logisch is het misschien niet volgens jou maar dan word de identiteit van zo'n club heel anders. Dan maakt het over 5 jaar niet meer uit waar liverpool zijn thuiswedstrijden speelt. Want het heeft niets meer met de plaats waar de club begonnen is te maken. Dan krijg je van die franchises die je in Amerikaanse sport hebt. Waar als er een stad is die bereid is om een groter en duurder stadion neer te zetten, de hele club verhuist wordt. Dat biedt Peking aan om een stadion van 200.000 man te bouwen en dan wordt Liverpool de Peking Reds want daar is meer geld te verdienen en de fans zitten toch overal in de wereld dus wat maakt het uit waar de club zijn thuiswedstrijden speelt. Het is misschien wat reductief naar buitelandse fans toe. Maar voetbalclubs zijn gewoon heel erg verbonden met de plaats waar ze zijn opgericht

26 april 2021 om 18:52

Ik ben het met je laatste post ook zeker niet oneens hoor, maar dat heeft verder weinig te maken met wat een echte fan is en wat niet. De echte Lakers fan blijft een fan, of de club nou in Los Angeles speelt, of in San Francisco. Je laatste zin klopt zeker in de tijdsgeest van nu, maar misschien veranderen dingen inderdaad en zijn zaken en clubs niet meer zo plaatsgebonden in de toekomst, maar betekent dit dan automatisch dat het minder goed is? Is de wereld slechter geworden van globalisering? Ik ken me best in de emoties en sentimenten van tegenstanders inleven, ik zie mezelf niet als voor- of tegenstander, maar ergens vind ik het ook wel heel egocentrisch en arrogant door alles maar zo voor jezelf te willen houden. Dan kun je zeggen, ja moeten ze daar maar een voetbalclub oprichten, maar toch ben jij fan van een professionele club en niet van een plaatselijke amateurclub. We willen uiteindelijk allemaal ook kwaliteit voorgeschoteld krijgen en ik vind het zelf een beetje hautain om die kwaliteit dan voor onszelf te willen houden en de rest van de wereld te weren omdat ze toevallig niet binnen een straal van 50km van het stadion geboren zijn.

26 april 2021 om 19:00

Op het gedeelte dat iemand even goed een fan kan zijn als je verder weg woont ben ik het eigenlijk wel met je eens hoor. Maar voor mij is de charme van het voetbal vooral dat als het goed is iedereen van iedereen kan winnen. Dat is helaas nu ook al niet meer echt het geval. Maar met de super league weet je gewoon dat het gat zo groot wordt dat het niet meer te overbruggen is. En de nationale competitie wordt ook helemaal uitgehold. Nu is een van de grote prijzen die je wint ook de kwalificatie voor de champions league. Maar voor de super league staat bijna alles al vast. Dat hebben die Founders zon groot voordeel dat de rest eigelijk niet meer meedoet. Dat is nu eigelijk ook al het geval maar ze moeten nu in ieders geval nog een prestatie leveren om zich te plaatsen. Dat is volgens mij ook de essentie van sport dat iedereen in principe de zelfde kansen heeft. Maar ik ben het met je eens dat ik het gedeelte van de fans niet helemaal goed verwoord heb. Er gaan straks en misschien nu ook al heel veel mensen kijken die eigenlijk helemaal geen gevoel hebben bij de clubs voor mijn gevoel. Maar misschien is dat wel een verkeerde aanname

Neville lult eerlijk gezegd maar uit zijn nek, Sepp Blatter was openlijk corrupt en mensen hebben die ongein al jaren getolereerd van de FIFA en UEFA. Het is letterlijk een organisatie net zo machtig als een land die gaat en staat waar ze willen. Als er ergens wel complotten worden gecreëerd zijn dat ze wel. Mensen hadden juist achter die Super League moeten staan om die lui van de FIFA UEFA wakker te schudden.

26 april 2021 om 14:35

Ja joh, lekker alle nationale competities omzeep helpen. Goed plan joh!

26 april 2021 om 14:39

@rambokolombo, het gaat hier niet over wat Fifa en Uefa verkeerd doen. Dat weten we ondertussen al. En Neville heeft in het verleden al meerdere keren aangegeven dat figuren als Blatter en Platini het voetbal niet ten goede komen. Met 'whataboutism' gaan we er niet komen. Feit is dat de Super League het grootste schandaal is dat gelukkig werd tegengehouden. Maakt dat de Fifa heiliger dan de paus? Natuurlijk niet. Maar er zijn grenzen. En de eigenaars van de grootste clubs waanden zich heel even de wereld.

26 april 2021 om 16:40

Ik ben geen fan van de Super League maar een schandaal vind ik het zeker niet, eerder een revolutie. Ze noemen die clubs geldwolven terwijl FIFA/UEFA de grootste zakkenvullers zijn. Die clubs zijn toch ook niet gek die dachten ook, van die geld kunnen we beter in ons eigen zak stoppen. Wat doet FIFA nou echt voor de voetbal en de wereld? Zoveel geld in de loop geen resultaat en dan als een stel Maffiatjes al de tegengeluid gesnoerd en zoveel bedreigingen geuit. Het is eng hoe machtig ze zijn en wat ze in staat zijn te doen. Het is niet dat ik Derksen kopieer maar die man ziet het allemaal heel goed. Ook met Qatar en ook met Duitsland WK 2006 was omgekocht. Ik vind dat er meer clubs moesten opstaan en gewoon het spelletje hadden moeten meespelen. Dan had Ajax weer met Bayern Dortmund PSG Lyon moeten beweren dat er een Ultra League zou komen en dan zouden er echt hervormingen plaatsvinden in de FIFA/UEFA. Dan had je echt wat kunnen veranderen.

26 april 2021 om 21:57

@rambokolombo, ik snap je punt wel maar dit is gewoon echt totaal niet collegiaal toe naar andere clubs in de competitie. We hebben het over instituten zoals Everton, Newcastle United, Valencia, Benfica, Lazio, Ajax, etc. Die clubs tellen ineens niet meer mee ofzo? Dat kan je gewoonweg niet maken. Wil je de Fifa en Uefa aanpakken? Daar zijn andere manieren voor, probeer die eerst vooraleer je een belachelijke Super League wil oprichten waarbij 15 clubs niet eens kunnen degraderen. Dit is wat ik bedoel dus met het grootste schandaal. De arrogantie bij sommige van die clubs die al jarenlang geen deftige prijs meer kunnen winnen, willen opeens meedoen aan een competitie waar ze totaal geen recht op hebben. En Barca en Real zouden beter moeten weten. Wil je gezond leven als club? Begin dan eerst maar eens zelf met je eigen financieel huishouden op orde te krijgen want het stinkt daar als de pest. Bayern daarentegen weet hoe het moet, en ja ook bij PSG loopt het goed. Het is gewoon 1 grote schande geweest, als je je iets meer verdiept in de geschiedenis van de voetballerij.

Het was ook misselijkmakend. Arsenal heeft vijf jaar geleden voor het laatst CL gespeeld, Milan zelfs zeven jaar geleden. Spurs winnen nooit iets maar dan willen ze wel bij een gesloten competitie horen terwijl andere ploegen dat meer zouden verdienen.

26 april 2021 om 17:03

Misselijkmakend vind ik eerder de monopoliepositie van de UEFA in het voetbal.

Helemaal mee eens de clubs die nu groot geld hebben maar relatief weinig laten zien en de clubs uit het verleden die wel veel hebben laten zien met relatief weinig geld. Geef het budget wat een Tottenham heeft aan een Nederlandse topclub en je gaat zien wat ze ermee kunnen doen. Als je dat al wegzet tegen wat Ajax op dit moment in Europa laat zien. Je ziet aan alles dat het plan misschien goed was (de opbrengsten van die competitie aan de clubs verdelen en niet aan een organisatie) alleen het is totaal niet goed uitgedacht en alleen maar om de huidige clubs die al mega rijk zijn een vast inkomen te voorzien zodat ze jaarlijks 300 miljoen aan transfers kunnen blijven uitgeven en dus echt op hunzelf groot te houden voorzien en dat is niet juiste basis. Ps je weet niet of ze bv een Ajax gevraagd hebben misschien heeft Ajax zelf al geweigerd om mee te doen dat kan natuurlijk ook....

Al die clubs waar je zo verontwaardigd over bent worden al tientallen jaren door de Uefa in de steek gelaten Gary Neville. Waarom schreeuw je dat niet al tientallen jaren van de daken?

26 april 2021 om 16:44

Die situatie is relatief geleidelijk zo ontstaan. In de afgelopen jaren was dat schreeuwen in een lege ruimte geweest. Nu wordt er een soort staatsgreep gepleegd, dat is naar mijn mening toch echt wel wat extremer. In plaats van kritiek hebben op zijn verleden, kun je ook zeggen dat het heel positief is dat hij nu zijn naam gebruikt om een heel duidelijk standpunt in te nemen en deze zoveel mogelijk te delen.

Aangezien ze topwedstrijden willen spelen...haal hun geplaatste status weg en zet ze bij elkaar in de poule. Dan sneuvelt er sowieso 1 en is de ander gedoemd in de EL te spelen. Zou de perfecte straf zijn.

Klasse dat veel grote namen zich op deze manier uitspreken. Of het helpt zullen we in de toekomst weten, maar ik vind het mooi om te zien dat meerdere van deze legendes zich zo sterk uitspreken en daarbij denken aan de rest van de voetbalwereld.

De passie waarmee de Engelse dit te lijf gaan, is echt bewonderenswaardig. Gelukkig maar! Als k t sentiment op de TV hier in Nederland bekijk dan hebben ze er echt maling aan en lijken ze het volkomen te begrijpen dat er zo’n soort competitie komt. Men noemt het slechts een kwestie van tijd! Gelukkig zijn er de Engelse nog!

Het gaat om geld, dus ze kijken naar de clubs met de meeste fans. Het is gericht op een globaal publiek. PSV, Feyenoord en zelfs Ajax vallen dan denk ik buiten de boot. Al heeft Ajax best wat fans in het buitenland.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Engeland
10 fans
Coach, 46 jaar

In de wandelgangen

Maandag 21 juni
Manchester United wil van Paul Pogba, die omgerekend voor 337.000 euro per week onder contract staat, de bestbetaalde speler in de Premier League maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren