Afellay: ‘Als je hem met Stengs vergelijkt, straalt daar zóveel ambitie uit’

Zondag, 25 april 2021 om 23:22Chris Meijer

Er klinken in het programma Studio Voetbal van de NOS uitermate lovende geluiden over Cody Gakpo. Ibrahim Afellay trekt in het praatprogramma de vergelijking met AZ-aanvaller Calvin Stengs, die in de laatste interlandperiode deel uitmaakte van de selectie van Oranje. De oud-middenvelder vraagt zich af of Stengs op termijn ook dezelfde ‘agressie’ en ‘ambities’ als Gakpo kan tonen.

“Wat een fantastische wedstrijd speelde hij”, zo begint NOS-journalist Arno Vermeulen in het praatprogramma over de 21-jarige Gakpo. “Hij is misschien ook een voetballer waar we als liefhebbers knettergek van worden. De hele wedstrijd was hij bezig en goed, hij is enorm allround. Fysiek, techniek, hij kan schieten: we zijn aan het inschatten hoe goed hij is na die blessure waardoor hij even uit beeld is geweest. Die klopt echt met twee handen op de deur bij Frank de Boer.”

“Als je Gakpo aan het werk ziet en met Calvin Stengs vergelijkt, straalt daar zoveel ambitie uit. Er zit zoveel agressie in zijn spel. Je vraagt je af of dat bij Stengs ook nog een keer komt”, wijst Afellay op Stengs. Gakpo was dit seizoen voorlopig goed voor 10 doelpunten en 3 assists in 25 officiële wedstrijden voor PSV. Stengs speelde voor AZ 10 wedstrijden meer: in 35 duels verzorgde de 22-jarige vleugelaanvaller 6 doelpunten en 5 assists.

“Ik denk dat het niet komt”, reageert Theo Janssen op de woorden van Afellay. “Hij is zo’n type speler dat heel erg goed kan voetballen en het best aardig doet, maar een beetje flegmatiek is. Als je het niet loopt, kijk je naar hem en denk je: pff, heeft hij er wel zin in? Doet hij er alles aan? Die jongen doet er misschien wel alles aan, maar zo ziet het er niet uit. Als Gakpo een sprintje gaat trekken, zie je power in zijn loop. Dat heb je bij Stengs niet.”


Poll

Verdient Cody Gakpo een plaats in de EK-selectie?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door fcgrun050)

Eens met Theo, bij Stengs lijkt het er gewoon niet in te zitten waarbij je bij Gakpo duidelijk ziet dat die lijn alleen maar stijgt en hij steeds beter word. Op dit moment de enigste PSV-er waarbij je een goal kunt tellen als hij alleen voor de keeper staat, zoveel rust heeft deze jongen aan de bal, wekelijks weer een genot om naar te kijken. Ik denk dat iedereen het er gewoon mee eens is dat deze jongen mee moet naar het EK, als dit niet voor Babel is dan wel voor Stengs.

26 april 2021 om 10:59

Klopt helemaal! Deze jongen moet echt meegaan. Frank de Boer kan daar gewoon niet onderuit. En inderdaad voor de door jou genoemde namen. Als Babel meegaat is dit echt een grap! Ik zou hem wisselen voor Weghorst. Ook al spelen ze op iets andere posities. En Stengs niet meenemen voor Gakpo.

Maar de vraag is of De Boer dit doet?? Stengs is zijn schoonzoon en met Babel heeft hij fijn samen gewerkt. Ik ben benieuwd...

26 april 2021 om 12:41

Ik denk dat iedereen hier wel het antwoord weet op je vraag, helaas. Wellicht dat hij Gakpo meeneemt voor Babel, maar zie hem Stengs niet snel thuis laten ondanks een dramatisch seizoen. Dat kan die wellicht nog verkopen als 'back-up voor Berghuis nodig', wat natuurlijk ook klinkklare onzin is.

Gakpo doet het geweldig dit seizoen Ook op het ek met jong-oranje was hij een uitblinker Zou me niks verbazen dat gakpo mee gaat met oranje naar het ek Maar deze enthousiastme zie ik nog niet terug bij stengs Weet niet of stengs het niveau klaassen en gakpo wel gaat halen Is nog niet stabiel genoeg

25 april 2021 om 23:37

Klaassen speelt niet op die positie dus geen idee wat hij daarmee te maken heeft. Ik vind Gakpo ook beter en completer dan Stengs, maar het is een beetje makkelijk om iemand die in vorm is te vergelijken met iemand die uit vorm is, dan krijg je een beetje een vertekend beeld.

25 april 2021 om 23:41

Als ik gakpo vergelijk met stengs van de laatste 2 jaar dit seizoen niet meegerekend is gakpo beter en completer dan stengs Dit jaar is helaas niet het jaar van stengs maar die gaat op deze manier niet het niveau van gakpo aantikken

25 april 2021 om 23:43

Ik denk dat Gakpo vooral koelbloediger is voor de goal. Elke kans die hij krijgt is vrijwel altijd raak. Zulke aanvallers zijn momenteel schaars in Nederland.

Ik vind Cody Gakpo echt fantastisch. Het is wat onderbelicht gebleven ten opzichte van andere blessures en coronagevallen bij Psv, maar zijn afwezigheid heeft PSV heel veel punten gekost. Hij heeft alles; kracht, snelheid, schotkracht, passing en een goede voorzet. Samen met Madueke de parel van Psv. Als De Boer nu nog Babel, Stengs en Bergwijn boven hem verkiest is hij echt in de war.

26 april 2021 om 01:09

Nadeel van Gakpo is, is dat Stengs een rechtsbuiten is, en Gakpo een linksbuiten. Dus dat zal een reden zijn om Stengs wel mee te nemen, want op rechts heb je alleen Berghuis die wanneer hij een beetje normaal doet, best goed kan ballen. Op links heeft Gakpo concurrentie met Lang in goeie doen, Promes die nu aardig speelt bij Spartak, Bergwijn die misschien iets meer kans krijgt door Mason, Danjuma die ik als outsider zie (34 wedstrijden, 15 goals en 8 assists nu, waardoor Bournemouth sowieso meedoet om de play-offs naar de Premier League), en natuurlijk de goat Babel. Dus voor Gakpo wordt het lastiger dan voor Stengs.

26 april 2021 om 07:46

En Memphis hebben we ook nog op links natuurlijk.

26 april 2021 om 10:53

En Malen. Alleen beiden zie ik meer als spitsen natuurlijk, maar beiden worden inderdaad door De Boer nu vaak op links gezet.

26 april 2021 om 11:45

Ik vind het rare bij Malen juist dat hij veel dreigender overkomt als buitenspeler. Ik zie in Malen totaal geen echte spits.

26 april 2021 om 13:01

Mua vind je? Malen was vorige seizoen al veel beter als single striker dan als een two-pair striker. Laat staan als hij helemaal buiten de 16 wordt gedrukt. Vond hem op links bij het Nederlands elftal niet super sterk spelen. Hij heeft niet meer de kwaliteiten voor een buitenspeler, want je moet meer kunnen doen dan alleen scoren.

Gakpo verdient inderdaad wel een plek bij de selectie ten voordele van Babel of Stengs. Alleen verdient Lang het eigenlijk nog wel meer. Dus hopelijk gaan beide gewoon mee, al vrees ik voor Lang dat hij er sowieso niet bij zal zitten (wat dus volledig onterecht is). De boer zal namelijk Stengs en Babel wel gewoon meenemen.

25 april 2021 om 23:43

Ik denk ook dat die twee de toekomst van oranje zijn. De één voor de ander wegstrepen zou zonde zijn. Stel ze gewoon allebei op en laat ze tijdens de wedstrijd van flank wisselen. Memphis kan daar prima bij. En zo'n voorhoede die constant van posities wisselt is een enorm wapen. Zoals Cruijff ooit zei over 'de grote vier', en of je met Van der Vaart én Sneijder kon spelen: maak er gewoon tuttifrutti van.

Grappig. Zoiets zei ik hier gisteren ook. Afellay en ik zitten wel vaker op één lijn. Een beetje negatief over PSV soms, maar dat komt omdat er zoveel beter moet! Maar als er dan iets goeds te melden is dat ook echt aanstippen. De ontwikkeling van Gakpo is echt het grootste lichtpunt dat ik dit seizoen heb als PSV er. Stengs en Gakpo zijn ook leuk om te vergelijken, want ze hebben allebei ontzettend veel talent (Stengs zelfs nog meer, denk ik), maar qua intrinsieke karaktereigenschappen is het echt een wereld van verschil. Ik wil niet zeggen dat dit een geval is van "hard werken verslaat talent als talent niet hard werkt", want dan doe ik Gakpo tekort. Maar het verschil tussen hen ligt wel in dat verlengde.

25 april 2021 om 23:39

Denk je echt dat Stengs meer talent heeft, in wat dan? Gakpo is groter, sterker, enorme snelheid en een fantastisch ‘krom schot’ dat moeilijk te verdedigen is. Enige wat ik kan bedenken is dat Stengs iets wendbaarder is in de kleine ruimte

25 april 2021 om 23:49

Puur voetballend. Ik vind Stengs zijn first touch fluweler en zijn steek- en dieptepasses verfijnder, alleen laat Stengs die kwaliteiten maar 3x per wedstrijd zien. Zelf vind ik Gakpo's enige zwakke plek dat hij met die lengte nauwelijks aanvallend kopt. Als hij dat erbij krijgt is hij extreem compleet.

26 april 2021 om 00:09

Stengs die zijn kwaliteiten 3x per wedstrijd laat zien? Je mag blij zijn als hij zijn kwaliteiten 3x per maand laat zien. Zit helemaal niks in die jongen. Zo ontzettend overschat. In Nederland wordt hij dan gezien als een groot talent (22 jaar inmiddels). Die jongen kan toch nooit een stap zetten naar een grotere club/competitie. Waar moet ik dan aan denken? Ik denk dat hij bij geen enkele club in Engeland basis zou staan

26 april 2021 om 00:50

Ik ook niet. Als Stengs op deze manier doorgaat is de eredivisie zijn plafond. Beetje a la Maher: ergens weet je dat er meer inzit, maar het komt er gewoon niet uit.

Gakpo gaat ook nog wel terugvallen. En dan zien hoe die er mee om gaat. Daaraan die je pas als iemand gemaakt is voor de top

25 april 2021 om 23:43

Gakpo is heel geleidelijk gebracht bij Psv, net als Depay en Bergwijn. Hetzelfde gebeurd nu met Madueke. Gakpo heeft de nodige tegenslagen gehad en zich steeds teruggeknokt, is mentaal ijzersterk. Cruciaal is welke vervolgstappen hij gaat nemen; dat hebben eerder genoemde voorgangers en vele andere spelers uit de eredivisie verkeerd gedaan.

25 april 2021 om 23:48

Ik heb juist het gevoel dat Gakpo met de wedstrijd beter wordt. In het begin vond ik hem nog onopvallend en vroeg ik me af of hij wel goed genoeg was. Maar met name dit seizoen echt een reuze ontwikkeling (netals meerdere Psv spelers overigens) doorgemaakt. Ik verwacht niet dat hij ineens gaat terugvallen. De traptechniek die hij heeft is een wapen van hem en dat verleer je niet zomaar.

Als de Boer Babel en Stengs meeneemt en Gakpo en Lang niet, kunnen we hem niet meer serieus nemen. Hij moet Stengs wel meenemen want dat is goed voor de toekomst van zn dochter. ( als je slecht denkt, redeneert De Boer zo) .

Weghorst, Lang, Gakpo allemaal jongens met een goed seizoen, positief sentiment, dus grotere kans dat dat ook doortrekt op het Ek.
Babel, Bergwijn, Stengs, De Jong, kutseizoen, negatief sentiment.
Trouwens ook El Ghazi verdiend het meer dan Stengs

26 april 2021 om 10:37

Zelfs als je slecht denk slaat dat natuurlijk nergens op. Analisten willen elke wedstrijd 7 of 8 spelers inwisselen voor andere spelers, en dat werkt nu eenmaal niet. Het is geen computerspelletje waarbij je niet over groepsproces ed hoeft na te denken. Ik ben het wel eens dat er meer naar prestraties en vorm gekeken dient te worden, en niet alleen naar naam. Over een langere periode is het idd logisch om bv Weghorst erbij te nemen en bepaalde spelers af te laten vallen. Maar laten we nou niet doen of het een wereld van verschil is: Lang en El Ghazi vs Stengs en Bergwijn. Ik zou denk ik nog steeds voor die laatste twee kiezen.

Gakpo is eigenlijk al vanaf eind 2019 onafgebroken de beste speler van Psv. Echt bewonderenswaardig hoe constant hij presteert. En ook na zijn blessure staat hij er weer direct. Zou lachwekkend zijn als FDB geen plaats voor hem in de EK-selectie maakt.

Stengs is een beetje dat sulletje van de klas die toevallig balgevoel heeft maar geen idee heeft wat die ermee kan bereiken.

PSV heeft met Gakpo goud in handen zoals Ajax dat heeft met Gravenbergh. Stengs heeft nu 3x tegen Ajax gespeelt en 3x onzichtbaar en verloren, dan heb je het net niet.

Gakpo lijkt qua bouw echt veel op Ronaldo, ben echt benieuwd waar zijn plafond ligt.

Stengs wordt een speler die op zijn 29 pas gaat vlammen, maar tegen die tijd spelt hij bij de sub-top van de eredivisie en dan kan hij misschien een stap omhoog doen richting Feyenoord of its dergelijks. Een beetje dezelfde weg bewandelen als berghuis.

Half elftal die een beetje zitten te grappen en brullen over een paar voetbalwedstrijdjes. Waarom is 2 man niet voldoende? NPO en daarmee wij hebben blijkbaar diepe zakken. Man man man.

Gakpo was zaterdag echt waanzinnig. Het enige winstpunt was misschien de bal wat vaker afleggen. Dan had hij 2 keer een assist kunnen hebben en waarschijnlijk ook gehad. Maargoed, hij is in ieder geval veel beter in vorm dan Stengs en Babel. Oproepen dus!

26 april 2021 om 09:19

Je moet het ook een beetje in perspectief zien. Het was tegen FC Groningen.

Die jongen moet naar een club die CL speelt.

Voor Stengs is het misschien het beste als hij vertrekt bij AZ, aangezien zijn ontwikkeling tot stilstand is gekomen. Hij weet bij voorbaat dat als hij slecht speelt toch in de basis staat. Een nieuwe omgeving kan zodoende het beste voor hem zijn.

26 april 2021 om 09:40

Waar moet hij naar toe dan? een middenmoter of degradatie kandidaat in Duitsland of Engeland? Ik weet zeker dat hij daar op de bank beland.

Het is triest dat we Gakpo vergelijken met Stengs. Gakpo de duidelijk talentvolle en al maanden in vorm verkerende speler tov een gehypte wisselvallige vaak onzichtbare Stengs. Dat Stengs al een interlands op zijn naam heeft staan is toch om te huilen. Ik snap werkelijk niet waarom Stengs telkens bij de selectie zit. Geef Gakpo een kans. Ik heb liever Babel mee naar het EK dan Stengs die werkelijk niks toevoegt. Gakpo moet mee. Frank de Boer moet even naar Hans Anders, want blijkbaar ziet hij niet scherp. Of moet hij het gezin tevreden houden?

Helaas zaterdag de wedstrijd niet gezien. Wel de samenvatting maar daar kan je nooit een goede conclusie trekken of iemand goed of slecht heeft gespeeld. Ik lees goede verhalen over de wedstrijd van zaterdag van Gakpo dus dat is enorm positief ook op het oog voor het EK. Ik vind dat Gakpo absoluut mee moet misschien nog wel basis ook.
Hoe hij zich ontwikkeld had ik niet verwacht. Ik denk dat Ihattaren maar eens moet kijken hoe Gakpo dat doet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Y. MvogoKeeper330
J. TezeVerdediger330
D. MalenAanvaller3219
P. RosarioMiddenvelder291
I. SangaréMiddenvelder291
E. ZahaviAanvaller2511
N. MaduekeAanvaller247
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

261 fans
Middenvelder, 35 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 PSV 3 0 1 1
2017/2018 Stoke City 6 0 1 0
2016/2017 Stoke City U23 1 0 0 0
2016/2017 Stoke City 12 0 0 0
2015/2016 Stoke City 31 2 3 1
Laatste voetbalnieuws

Afellay: ‘UEFA had op menselijk gebied echt een statement kunnen maken’

Ibrahim Afellay was zaterdagavond duidelijk aangeslagen na het onwel worden van Christian Eriksen tijdens de EK-ontmoeting tussen Denemarken en Finland (0-1). Desondanks schuift de analist zondagmiddag gewoon aan voor een analyse...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 16 juni
De goede openingswedstrijd op het EK lijkt nu al zijn vruchten af te werpen voor Alexander Isak. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren