Afellay: ‘Hij voegt op deze manier zóveel toe aan het spel van Ajax’

Zondag, 25 april 2021 om 22:47Chris Meijer

Ibrahim Afellay is zeer te spreken over Edson Álvarez. De oud-middenvelder haalt een moment uit de wedstrijd tussen Ajax en AZ (2-0) aan, waar de Mexicaan na een gevaarlijke voorzet van Owen Wijndal met een tackle een doelpunt van de Alkmaarders voorkwam. Afellay zegt in het programma Studio Voetbal van de NOS dat op deze manier enorm veel toevoegt aan het spel van Ajax.

“Het moment van de wedstrijd was van Álvarez, waarbij hij een doelpunt voorkomt”, zo wijst Afellay op een moment uit de veertigste minuut van het duel tussen Ajax en AZ. “De over-mijn-lijk-mentaliteit. Ik bedoel: AZ zat volop in de wedstrijd en hier voorkomt hij een goal. Die jongen onderscheidt zich niet in het voetballende gedeelte, maar hij voegt op deze manier zóveel toe aan het spel van Ajax. Zoveel gaatjes dichten. Zo vaak afgeschreven, klopt.”

“Dat komt ook doordat je als liefhebber praat”, zo haakt Theo Janssen in. “Als je naar het spel van Ajax kijkt, zie je het mooie positiespel. Als hij aan de bal komt, denk je weleens: pff, hij vertraagt het wel een beetje. Hij doet zoveel dingen goed zonder bal dat je dat voor lief neemt. Dus ik snap wel dat de trainer hem opstelt. Alleen zie je daar als liefhebber liever iemand die wat extra’s kan brengen aan de bal.”

Erik ten Hag werd na afloop door de NOS gevraagd naar de bewuste tackle van Álvarez. “Dat is voor je leven gaan, dat hebben die latino’s”, antwoordde de trainer van Ajax. “Ze brengen dat in de ploeg: ten koste van alles een duel willen winnen. Maar dat moet op een zuivere manier, dit is een schitterende sliding. Het zijn tevens leermomenten voor onze jonge spelers. Dat nemen ze mee, daar worden ze beter van. De manier hoe zij ervoor strijden, zie je niet altijd in het Nederlands voetbal.”

“Bij Ajax zijn het meer mannen dan bij AZ. Je roemt ze om het voetballende gedeelte, daar genieten we ook van. Maar ze zijn niet zo volwassen als Ajax. Die zie je er in de tweede helft op en over gaan, ze kunnen doorschakelen. Bij AZ is het net te frivool”, gaat Afellay verder na het zien van het interview met Ten Hag. “Dat komt door de latino’s, zoals Ten Hag zegt”, reageert Pierre van Hooijdonk. “Kijk, ik vond AZ in de eerste helft voetballend de betere ploeg. Ze kregen ook de betere kansen. Voorheen was Ajax altijd een soort prima donna op het veld, die hadden niks anders om in de strijd te gooien. Nu komt er mede door die gasten een soort van karaktereigenschap los en gaat Ajax de beuk erin gooien.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door mick00)

Alvarez is een belangrijke schakel in dit ajax Valt niet altijd op Maar knap zoveel vuile werk op achterin Weet heel veel al juist in te schatten Hopelijk kunnen ze alvarez binnen boord houden

25 april 2021 om 23:04

Jij bent net als Twente. Ook geen punten dit weekend. 🤣

25 april 2021 om 23:09

Nee eigenlijk nog niet dit was wel genoeg om mijn punten over Alvarez te bespreken Maar kunnen er nog meer worden Pas wanneer Alvarez niet speelt zal het juist opvallen dus mijn complimenten naar Alvarez

Eindelijk een analist die de kracht van Alvarez weet te waarderen. Alvarez is gewoon een onmisbare schakel in het elftal. Er wordt veel te veel gekeken naar balbezit en veel te weinig naar wanneer de tegenstander de bal heeft. En dan kan je je gewoon geen betere wensen dan Alvarez. Hoeveel aanvallen van AZ vandaag weer bij Alvarez ophielden en Ajax daardoor direct weer in de aanval kon. Verschrikkelijk ondergewaardeerde kracht in dit kampioenselftal

25 april 2021 om 23:07

Niet overdrijven met een onmisbare schakel, omdat hij zo nu en dan een bal weg roeit en een duel wint. Komt ook vaak genoeg voor dat hij door zijn geklungel aan de bal een kans voor de tegenstander in leidt. Dat loopt zeker in de Eredivisie vaak met een sisser af , maar op CL en EL niveau word dat wel afgestraft. Op een goede dag is het een bruikbare speler, niet meer en niet minder.

25 april 2021 om 23:13

Jij geeft een mooi voorbeeld van iemand die de kracht van Alvarez volledig onderschat en bagatelliseert.

25 april 2021 om 23:48

Als je niet wil dat een ander overdrijft, kom dan zelf met tegenargumenten. Logischerwijs met voorbeelden. Zonder hem had Ajax gewoon achter gestaan eerste helft.

26 april 2021 om 00:35

En jij bent een goed voorbeeld van iemand die niet kan omgaan met het feit dat er ook mensen zijn die niet jouw mening delen.

26 april 2021 om 00:49

Bedankt voor je inhoudelijk sterke bijdrage aan de discussie!

26 april 2021 om 06:13

Ik kan me niet heugen, dat hij kansen van de tegenstander veroorzaakt. Alvares is juist iemand die bal juist in een straal van 10m al meteen mee geeft aan een ploeggenoot.

25 april 2021 om 23:38

En weer Affelay Wat kan ik deze man waarderen als analist zeg dat had ik van te voren niet verwacht.

26 april 2021 om 01:04

Zulke type spelers krijgen geen waardering omdat het er niet "mooi" uitziet wat ze doen. Bij Real heb je Casemiro. In balbezit is hij niet de beste, maar die man is zo belangerijk met drukzetten, ballen afpakken en kopduels. Daardoor eigenlijk de eerste naam die Zidane opschrijft als hij de opstelling maakt.

26 april 2021 om 01:28

Ik weet het niet bij hem. Onmisbaar denk ik niet, want hij veroorzaakt ook veel en zorgt dat aanvallen vertraging hebben. Zou graag zien dat hij iets meer techniek had, maar vermoedelijk had hij dan al niet meer in nederland gespeeld

26 april 2021 om 03:36

@Musi, techniek is niet zozeer wat ontbreekt, overzicht en vooruit denken. Die bal tussen de linies heb ik hem vaak genoeg zien geven. Ook maakt hij iets te makkelijk goals voor een houthakker. Dus er is echt wel iets van inzicht en techniek, maar hij heeft gewoon te veel tijd nodig. Je merkt echt dat hij zich pas bedenkt war hij gaat doen als hij de bal krijgt, voor een middenvelder bij Ajax is dat veel te laat. Kudus heeft dat ook, maar die heeft constant een individuele aktie of lichaamsschijnbeweging waar hij tijd voor zichzelf mee creëert (nu de vorm ontbreekt, zie je het ook constant fout gaan). Ipv Alvarez een goede aktie te leren, is het veel makkelijker om hem te leren zijn reeds aanwezige techniek functioneel in te zetten door vooruit te denken en al te weten waar de bal naar toe moet voordat hij hem krijgt. Als teamgenoten het hem dan ook iets makkelijker maken door hem 3 vaste aansppelpunten te bieden dan gaat balbezit geen probleem meer zijn voor Alvarez

Dat hij karakter brengt en voor de balans zorgt ben ik het mee eens. Maar voetballend is het wel héél beperkt hè. Klaassen is ook geen geweldenaar aan de bal, Klaassen en Alvarez samen Europees op het middenveld kan imo niet. Voor de Eredivisie is het perfect, maar wil je die laatste stap maken om ploegen als Atalanta, Roma, Getafe en Valencia wel uit te schakelen, dan heb je gewoon een perfecte 6 nodig. We waren dichtbij Höjbjerg, jammer dat ie voor Spurs koos.

25 april 2021 om 22:56

Ik vind het juist Europees broodnodig. Zet een Blind ernaast en je hebt genoeg opbouwende capaciteiten. Dat zag je mooi tegen PSV (beker) en uit bij Lille. Zelf denk ik dan dat Kudus in potentie beter is dan Klaassen en dat zowel Kudus als Gravenberch beter tot zijn recht komt in een systeem met een vaste 6 (punt naar achteren). Nationaal spelen we veel wedstrijden waarin de extra zekerheid van Alvarez niet nodig is.

25 april 2021 om 22:59

Ook in de eredivisie zou ik altijd met Alvarez (en Martinez) spelen en Europees al helemaal. Dit zijn gewoon twee jongens die elke wedstrijd 100% gaan ongeacht de tegenstander. Dat is ook een rede dat Ajax de potjes tegen alle kleintjes ook gewoon wint over het algemeen dit jaar. Het is niet meer dat slappe gedoe in sommige potjes als voorgaande jaren.

25 april 2021 om 23:05

maar dat is toch juist het punt van @messibazoer? dat je wel van de kleintjes ermee wint maar dat het tegen de grote clubs karig is zo een Alvarez

25 april 2021 om 23:11

Ik zeg toch ook en Europees. Want ook Europees zijn dit gewoon hele goede spelers om erbij te hebben. Dan word je over het algemeen juist overlopen zonder een speler als Alvarez op je middenveld

25 april 2021 om 23:10

Je bent laatst tegen Roma uitgeschakeld oa omdat je uit gelijk een goal tegen kreeg toen Kudus erin kwam voor Alvarez en vervolgens het middenveld open lag. Tegen Getafe en Atalanta mistte je gewoon zo ongelooflijk veel spelers door blessures dat je gewoon minder was dan de tegenstander. Juist in de er3divisie heb je hem vaak niet nodig omdat de tegenstand te matig is om gevaarlijk te worden. Precies omgekeerd van wat jij zegt.

25 april 2021 om 23:53

Ik heb recent ook al op je gereageerd toen je Alvarez flink onderschatte, maar daar heb je helaas niet op gereageerd. Feit is dat Ajax aanzienlijk minder verliest met Alvarez in het veld. Toeval of niet ging het tegen de clubs dat jij op noemt veelal mis zonder Alvarez.

26 april 2021 om 01:44

Ik beloof je dat als je bijvoorbeeld Liverpool - Ajax ziet van dit jaar Alvarez waarschijnlijk de beste was, of misschien Mazraoui ook wel, maar hij heeft z'n waarde al laten zien. Het is inderdaad niet geweldig aan de bal, maar Alvarez laat andere spelers makkelijker voetballen en ruimt heel veel op.

Als hij nog voetballend nog iets beter zou zijn, zou hij echt onmisbaar zijn. Nu is het nog bij iedere wedstrijd kijken: Wat heb je in deze wedstrijd nodig? Als je iemand nodig hebt die verdedigend denkt, dan is hij de ideale man als verdedigende middenvelder. Hij heeft zich echt onwijs goed teruggeknokt.

Ik vind Afellay echt een goede analist. Komt verstandig over, straalt neutraliteit uit en beschikt bijna altijd over scherpe analyses.

25 april 2021 om 23:08

Ben ik met je eens. Had ik vooraf niet verwacht, omdat ik hem als speler vaak irritante trekjes vond hebben. Dat juichen voor Vertonghen z'n neus zit nog in me geheugen gegrift. Vind hem een prima analist.

25 april 2021 om 23:10

In het algemeen heb je wel gelijk. Echter gaf hij net ook aan dat hij het er niet mee eens is dat gravenberch de laatste tijd tegenviel. Nou als je dat niet opgemerkt vind ik dat ook best wel slecht.

De casemiro van Ajax. Zulke spelers zijn erg in trek bij grote clubs die een balance op het middenveld willen behouden. Daarnaast vind ik hem voetballend ook steeds beter worden en daarin ontwikkelt hij zich wel.

Ik vind het zo grappig dat iedereen maar klaagt over hem in balbezit maar daar doet hij het ook niet zo slecht. Neemt erg weinig risico maar dat kan ook niet op zijn positie. Als je ziet hoe weinig gravenberch aanvallend brengt en verdedigend bijna niets hoeft te doen zit daar of bij klaassen meer het probleem van gebrek aan creativiteit. Alvarez doet echt perfect wat hij moet doen.

Vanaf dag 1 fan van Edson Alvarez. Zeer onderschat maar momenteel onmisbaar voor Ajax. Godzijdank dat hij in de winterstop niet naar Valencia is gegaan, hoewel hij zelf graag wilde. Ik hoop dat hij nog lang bij Ajax blijft. Check zijn vreugdeuitbarsting vandaag op het parkeerdek: Vamos...aqui a la putamadre

Goh, weer een hele ochtend berichten van wat oud spelers wel niet allemaal van de huidige lichting vinden. Een verslag na een wedstrijd snap ik, een praatprogramma over voetbal zit vaak al meer onzin in. Kan studio voetbal en veronuca inside al tijden niet meer waarderen. Begon bij de nos met Jack van Gelder die steeds slechter werd en steeds sensatiebeluster, die werd vervangen door die nieuwe nitwit en vaste gast Pierre, praat ook veel onzin.Bij Veronica inside kijken we naar twee matige ex voetballers die langzamerhand een karikatuur van zichzelf zijn geworden. En vz maar lekker kopieren en klikjes verzamelen door de berichten zo provicatief mogelijk neer te zetten. Ook VZ gaat hard achteruit. Krijg al anderhalf jaar geen 1 punt erbij hoeveel ik ook plaats en mij daarover beklaag, maar wel worden allerhande berichten door moderators met gekleurde bril verwijderd. Pure klickbait en sensuur site aan het worden. Snap dat je een commerciele site bent maar je kan wel doen alsof je er ook enigszins voor je " lezers en publiek" bent ipv alleen maar voor de adverteerders waardoor die hele site nogal vertraagd en lekker je data opsnoept. Ga lekker zo door...dit zal.ook wel snel verwijderd zijn..want kritiek mag alleen aan de redactie gericht zijn.Kom hier al sinds 2006, en het is er zeker niet beter op geworden, heb ook het idee dat er vaak toch ook minder reacties zijn.

Alvarez mis je pas als hij er niet is. Ieder elftal zal zo'n type voetballer er graag bij willen hebben. In balbezit geen meerwaarde (direct) maar bij balverlies wel een goede kracht.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

261 fans
Middenvelder, 35 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 PSV 3 0 1 1
2017/2018 Stoke City 6 0 1 0
2016/2017 Stoke City U23 1 0 0 0
2016/2017 Stoke City 12 0 0 0
2015/2016 Stoke City 31 2 3 1
Laatste voetbalnieuws

Afellay: ‘UEFA had op menselijk gebied echt een statement kunnen maken’

Ibrahim Afellay was zaterdagavond duidelijk aangeslagen na het onwel worden van Christian Eriksen tijdens de EK-ontmoeting tussen Denemarken en Finland (0-1). Desondanks schuift de analist zondagmiddag gewoon aan voor een analyse...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 16 juni
De goede openingswedstrijd op het EK lijkt nu al zijn vruchten af te werpen voor Alexander Isak. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren