Thierry Henry haalt uit naar Arsenal: ‘Ik herkende mijn club niet’

Zondag, 25 april 2021 om 13:29Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 13:38

Thierry Henry was geschokt door de plannen van Arsenal om deel te nemen aan de Super League. De clublegende schaart zich achter de ontevreden supporters en zegt zich niet te herkennen in de club waarmee hij tussen 1999 en 2007 zeer succesvol was. Eerder lieten ook voormalig trainer Arsène Wenger en oud-spits Ian Wright al hun ongenoegen blijken over de gang van zaken en het aandeel van Arsenal in de mislukte plannen.

Honderden supporters van Arsenal trokken vrijdag naar het Emirates Stadium uit protest tegen de rol van eigenaar Stan Kroenke bij de opzet van de Europese topcompetitie. De fans hielden een beeltenis in de lucht en een van hen zou bij de protestactie zijn been hebben gebroken. Verder verliep de actie vreedzaam. "Ik ben trots op wat de fans hebben bereikt", zegt Henry tegen The Telegraph. "Niet alleen de supporters van Arsenal, maar alle supporters. Dat de Super League niet doorgaat mag gezien worden als een overwinning voor het voetbal."

Henry reageerde verbaasd toen hij lucht kreeg van de plannen van de twaalf founding clubs om een aparte competitie te starten. "Ik was echt geschokt, zoals de meeste mensen. Ik kon niet geloven wat zich ontvouwde. Ik heb er nog niet eerder over gesproken, maar wat er nu is gebeurd deed me beseffen dat de club van de fans is. Daar ben ik ook onderdeel van. Ik herkende mijn club niet en wat er is gebeurd, met de poging om lid te worden van een afgesloten competitie, valt niet goed te praten. Ze runnen de club als een bedrijf, niet als een voetbalclub."

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin hoopt dat de founding fathers, Juventus, Real Madrid en Barcelona, hard zullen worden gestraft voor hun rol bij de opzet van de Super League. Voor de zes clubs uit de Premier League is hij een stuk milder, daar zij eerder al besloten uit het project te stappen. Henry vindt het moeilijk om te verklaren waarom de clubs zich wilden afscheiden. "Misschien is het een gebrek aan begrip van de kernwaarden van het voetbal en misschien was het geld een te grote verleiding. Wat het ook was, ze hadden het mis", besluit de voormalig doelpuntenmaker.Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door misseva88)

Nou inderdaad, denk dat zowat iedereen die Arsenal een warm hart toedraagt geschokt was. Al was het met Kroenke natuurlijk wel te verwachten.... Heb het idee dat we als supporters nog nooit zo verenigd zijn als nu. Vrijdag was er een mooi protest, hopelijk kunnen we hier een vervolg aan geven!

Ik heb meer met het Spaanse voetbal dan Engels voetbal, maar moet zeggen, ben zeer positief over de fans in UK. Waar in Spanje weinig hoort hebben zij in UK veel lawaai gemaakt. Denk niet dat een club in UK snel nog zulke plannen maakt, waar clubs in Spanje en Italie nog rustig overdenken. Ook geen excuses en diep door stof gaan. Trots op de helden uit UK!

25 april 2021 om 14:04

Spanjaarden zijn niet van die aard dat ze amok maken. Veel lawaai, maar weinig echt iets 'doen'. Engelsen daarentegen...

25 april 2021 om 14:25

FC Barcelona enreal Madrid zijn in handen van de fans omdat het ledenclubs zijn. Zij leven van tv gelden, kaartverkoop en commerciã«le inkomsten. Engelse clubs als Chelsea, City en Liverpool zijn in handen van een Rus, van de Emiraten en van Amerikanen. Die kunnen ongelimiteerd cash in de club stoppen. De Superleague was opgericht om het hoofd te kunnen bieden aan clubs die in handen zijn van staten (zoals PSG en City) en Miljonairs (zoals Liverpool en United).

25 april 2021 om 14:31

Daar heb je toch wel een paar spijkers mis geslagen. De Glazers en Kroenke stoppen absoluut geen geld in de clubs. Sterker nog: Ze halen er geld uit door dividenten. En ook de FSG pompt geen geld in Liverpool.

25 april 2021 om 14:34

FSG gaat om de crisis het hoofd te kunnen bieden 250 miljoen in Liverpool stoppen. In normale omstandigheden halen ze geld uit de club. Tijdens de crisis moeten ze de verliezen opvangen. Een eigenaar heeft niet alleen de lusten maar ook de lasten. Als hun club failliet gaat houden ze weinig van hun investeringen over.

25 april 2021 om 14:45

Heb jij al 1 enkele noot van kritiek geleverd op je eigen club ViscaCatalunya? Continu ben je er hier als de kippen bij om de Engelse clubs te beschuldigen, maar je vond het schijnbaar wel een prima optie voor je eigen club? In plaats van te saneren, moeten er maar kunstmatig extra inkomsten komen? Ik vind het vanuit alle 12 clubs een regelrechte schande.

25 april 2021 om 14:48

Ik heb het plan al meteen afgekeurd omdat er clubs gegarandeerd gekwalificeerd waren. Buiten dat vond ik het wel een goed plan. De fans hadden sowieso het laatste woord gehad. Die waren tegen de plaatsingsgarantie vermoed ik. Maar die zijn zo schat in in op basis van reacties online voor het buitenspel zetten van de Uefa.

25 april 2021 om 15:49

Ik vind het een verschrikkelijk plan om eerlijk te zijn. Ja de UEFA is niet best, maar in plaats van dat tegen te gaan wordt er maar een nieuwe supercompetitie opgericht? Wat heb je daaraan... En dan naar Amerikaans model, met ppv etc. Dat is toch een verschrikking voor de gemiddelde voetbalfan? Je betaald je nu al blauw aan abonnementen, maar dan moet je ook nog gaan betalen voor individuele potjes? En dan alleen nog maar meer wedstrijden, waardoor het niveau niet per sé hoger wordt vanwege vermoeide spelers. En het maakt dat nationale competities alleen nog maar saaier, omdat teams daar dan nog vaker met B teams gaan spelen..

25 april 2021 om 16:13

@viscacatalunya "om het hoofd te kunnen bieden" Maar wat zou precies veranderen? De Engels clubs blijven in handen van miljardairs, krijgen nog steeds giga veel tv geld. Dus achterstand als Italiaanse club of Spaanse club blijft bestaan. Alleen die 6 Engelse clubs krijgen nu gegarandeerd jaarlijks 200 miljoen extra gestort zonder sportieve verplichting. Dan wordt het voor jouw club zelfs moeilijker om met Arsenal en Spurs te concurreren.

25 april 2021 om 21:27

Misschien omdat de Engelse meer aandacht krijgen dat het zo lijkt. Maar in Italië zijn ze ook volop bezig geweest

Kan iemand me nou eens zeggen wat er precies mis is met de Super League. Heb echt t idee dat 95% aan t huilen is, terwijl ze eigenlijk geen idee hebben waarom precies... Wrm is t fout als de clubs willen dat het merendeel van de inkomsten naar de clubs gaat en niet naar de zakken van Uefa en Fifa- bobos???

25 april 2021 om 14:02

Het grootste probleem is dat die clubs voorstellen dat zij standaard voor deze competitie geplaatst zijn, en alle andere zich moeten kwalificeren. Dat is best wel achterlijk, als je er over nadenkt. Dan zet je gewoon voorgoed vast wie er in de hoogste Liga speelt, onafhankelijk van prestaties. Dit is waar ik in elk geval compleet op af knapte.

25 april 2021 om 14:12

Een beetje als de eerste divisie in Nederland eigenlijk, maar zonder het grote geld

25 april 2021 om 14:13

Clubs willen een mini-competitie waaruit je niet kan degraderen. Nou mooi spannend dan hã¨. Wordt je laatste? Shit man, geen probleem, we krijgen toch lekker veel geld zodat we de clubs die er niet aan mee mogen doen leeg kunnen kopen en misschien het volgende seizoen hoger eindigen. Lukt dat weer niet, dan halen we toch nog wat spelers weg bij de clubs die niet schathemeltje rijk zijn. Faalt ons beleid een paar jaar, ach boeiend, geen consequenties want we kunnen toch niet degraderen. Dit is wat er mis is met de Super League.

25 april 2021 om 14:37

Die gegarandeerde kwalificatie was een blunder van jewelste. Verder leek het me wel een goed idee. Zeker omdat je zo de Uefa buiten spel kan zetten.

Ja van Arsenal snap ik het wel. Die krijgen in de gaten dat de CL voor hen niet haalbaar is. Dat idee van dat die clubs dan standaard voor die super League geplaatst zijn zal wel van Arsenal en misschien Tottenham komen. Real, Barca, Juve, die spelen toch wel CL, dus hoeven zich niet druk te maken om plaatsing. Arsenal speelt straks Championship ipv Champions League als ze nog een paar jaar zo doorgaan, dus op zich was het een goed idee voor hun om flink op die Super League in te zetten.

Arsenal is geen topclub meer, die tijden zijn al ff voorbij. Fans wilden Wenger zo graag weg. Die eindigde tenminste elk jaar in de top-6. Blijft niet veel meer over van het grote Arsenal.

25 april 2021 om 14:28

Clubs als City en Chelsea met ongelimiteerde middelen hebben ondanks een veel kleinere fanbase Arsenal voorbij kunnen streven.

25 april 2021 om 20:09

@visca, niet alleen City en Chelsea, maar ook Tottenham en Leicester zijn Arsenal in allerlei opzichten voorbij. En je ziet dit jaar dat clubs als Everton, West Ham, en Villa hetzelfde gaan doen. Je hebt dat al van heel ver aan zien komen, ik wel tenminste, want Arsenal voert al jaren heel erg slecht beleid.

25 april 2021 om 14:37

Sterker nog Wenger is tijdens zijn 22/23 jaar bij Arsenal met uitzondering van zijn laatste twee seizoenen nooit buiten de top 4 gevallen. Wat is het nu anders zeg.

25 april 2021 om 14:38

Als Wenger was gebleven dan was waarschijnlijk hetzelfde gebeurt. Heeft de club in een dramatische staat achterlaten met slechte spelers op enorme contracten. Wat je nu ziet, is nog steeds een gevolg daarvan en het jarenlang geen geld uitgeven. Chelsea en City hebben bv enorm veel geld uitgegeven wat ze gekregen hebben van bovenaf. Ga daar maar mee concurreren als je zelf amper iets uitgeeft.

25 april 2021 om 14:49

Onzin Tilburg013. Het slaat werkelijk waar nergens op om de huidige misère nog steeds af te schuiven op het Wenger regime. Dat vind ik zo'n zwaktebod. En alsof Wenger in zijn eentje de club zo heeft achter gelaten.. Nee absoluut niet. Ene Gazidis was daar ook verantwoordelijk voor, samen met de Kroenkes en het bestuur. En amper iets uitgeven? Nee, Arsenal geeft slecht uit, niet amper iets. En slechte spelers op enorme contracten was alleen iets uit de tijd van Wenger? Hoe komt het dan dat we nu een Willian op 100+k per week hebben? Of een David Luiz? Of een nieuw contract voor Holding? Dat is allemaal onder een nieuw bestuur en nieuwe coaches gebeurd. Weet je wat het probleem is? De mensen daarboven! Die zijn de enige die hetzelfde zijn gebleven.. Maar nee, blijf er gerust van overtuigd dat alles nog steeds door 1 persoon komt die al geruime tijd weg is....

25 april 2021 om 15:36

Was ook zeker niet mijn bedoeling om dat op Wenger af te schuiven maar bedoelde inderdaad ook mensen zoals Gazidis, Law en Sanhelli.. En kan je je nog zomers herinneren dat we meededen om de prijzen en dan alleen een 33 jarige Cech haalden terwijl andere clubs 100m + uitgaven elk jaar..

25 april 2021 om 15:47

Ja oke precies. Het punt is dat het beleid nog steeds doorgaat, maar nu met andere personen. En ja dat kan ik herinneren. Maar er zijn ook zomers geweest dat we wel degelijk 150 miljoen uitgaven, maar dan aan 1 goede speler en 4 squad players. We moeten van die kwantiteit over kwaliteit mentaliteit af.. Spelers als Welbeck, Elneny, Holding etc. Een keer zo'n speler is niet erg, maar het zijn er veel te veel. En die krijgen veel te veel salaris. Dat is nog steeds zo.

25 april 2021 om 20:10

@tilburg, mwah, amper iets uitgeeft? Arsenal heeft in de afgelopen drie seizoenen gewoon een kleine 350 miljoen uitgegeven hoor. Dat is niet weinig, zeker niet als je bedenkt dat ze bijna geen inkomsten halen uit uitgaande transfers. Ze hebben het hoogste negatieve transfersaldo van heel de Premier League, geloof ik.

Ja, Vince Mcmahon zag het toch niet zo verkeerd over Stan Kroenke. Niet de eerste keer dat Kroenke een contract tekent waaruit blijkt dat hij weinig vertrouwen heeft in het presteren van z'n eigen club en dan maar een dom contract tekent.
Die man heeft daar lak aan. Weg er mee.

25 april 2021 om 21:30

Vince McMahon? Wat heeft hij met Kroebke te maken dan?

25 april 2021 om 21:52

Kroenke is eigenaar van één of ander team dat één van die Amerikaanse spelletjes speelt en verhuurde zijn arena aan WWE om een live aflevering op maandag op te nemen. Maar toen kwam Kroenke er achter dat zijn team in de playoffs zat en daarom diezelfde maandag z'n eigen arena nodig had en dus een paar dagen voor WWE de aflevering op zou nemen die huur annuleerde. Dit was in 2009 en Vince stelde dat Kroenke gearresteerd moest worden voor her veinzen van het zijn van een goede zakenman. Hij vond het onbegrijpelijk dat iemand zo tegen z'n eigen team zou gokken door in een tijd van playoffs de thuisarena te verhuren, alsof hij nul vertrouwen had in een goede prestatie van zijn team.
Dat komt ook naar voren bij de gegarandeerde aard van de Super League waar niet uit gedegradeerd kan worden. Anders heeft hij (terecht) geen vertrouwen in een goede sportieve afloop voor zijn club.

3 tot 5 jaar uitsluiten voor de deelname EUFA en de CL . Vind ik zelfs nog te weinig maarja.

De Superleague voelt een beetje als het maken van een handsbal om kwalificatie af te dwingen en daarmee een klein voetballand als Ierland te benadelen.

Hij haalt helemaal niet uit naar Arsenal. Hij is juist trots op de fans.. hij haalt uit naar Kroenke. Net als Ian Wright die #Kroenkeout support. Wanneer gaan mensen nou eens onderscheid maken tussen de bobo’s (enkele personen) die de beslissingen maken en de club zelf (supporters, spelers, manager). Mensen willen dan dat de clubs gestraft worden terwijl je daar juist de fans etc. het hardste mee hebt en die hebben dat totaal niet verdiend. Zij zijn de enige reden dat die Super League er juist niet komt..

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Arsenal

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
8.Arsenal6116
10.Everton59-1
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
B. SakaMiddenvelder325
B. LenoKeeper350
G. XhakaMiddenvelder311
A. LacazetteAanvaller3113
P. AubameyangAanvaller2910
N. PépéAanvaller2910
S. BouldVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Arsenal.

Frankrijk
531 fans
Coach, 43 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 23 juni
Genoa heeft met Olympique Marseille gesproken over een langer verblijf van huurling Kevin Strootman. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren