Verweij noemt ‘grootste probleem’ in onderhandelingen tussen Ajax en Onana

Zaterdag, 24 april 2021 om 09:32

Marc Overmars liet vorige week zondag voorafgaand aan de bekerfinale tussen Ajax en Vitesse (2-1) weten dat de onderhandelingen met André Onana over een nieuw contract waren stopgezet. De 25-jarige doelman, die momenteel een dopingschorsing van een jaar uitzit, ligt nog vast tot medio 2022, waardoor het voor de hand ligt dat hij nu komende zomer gaat vertrekken. Mike Verweij, Ajax-watcher voor De Telegraaf, zegt in de voetbalpodcast van de krant dat de onderhandelingen stuk liepen omdat de entourage van Onana met aanvullende eisen bleef komen.

“Hij wilde tot 2023 bijtekenen, maar dat was niet het grootste probleem”, zo begint Verweij in Kick-Off, zoals de voetbalpodcast van De Telegraaf heet. “Ajax wilde tot 2024 of 2025. Alleen had Onana ook steeds aanvullende eisen. Dat heeft Ajax best wel geïrriteerd. Niemand zegt het precies, maar ik heb het gevoel dat Ajax zijn salaris doorbetaalt tijdens zijn schorsing. Als er dan steeds aanvullende eisen komen, is het op een gegeven moment genoeg. Dan gaan ze verder kijken en daardoor is Pasveer in beeld gekomen.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

“Ze zijn er ook over een contractverlenging voor één seizoen niet uitgekomen. Wat de zaakwaarnemer van Onana betreft, komen ze daar nog wel uit. Maar ik weet niet of Ajax daar nog voor openstaat. Ik denk het niet, nu Pasveer is gehaald”, gaat Verweij verder. “Ajax neemt zijn verlies, maar dat verlies is relatief beperkt. Als je zegt dat hij dertig miljoen euro waard was en nu nul, is het een groot verlies. Maar hij is voor drie ton gehaald. Je kunt ook andersom redeneren: hij heeft geweldig gekeept in de Champions League en daarmee ook miljoenen verdiend voor de club.”

“Als het niet gaat, gaat het niet. Ze zullen proberen hem komende zomer te verkopen, al vraag ik me af of de clubs in Europa staan te trappelen om een geschorste keeper te kopen. Keepers leveren sowieso niet zoveel op, maar misschien is er een club die zegt: ‘Vorig seizoen was hij dertig miljoen waard, nu lopen we het risico voor tien, acht of vijf miljoen’”, stelt de Ajax-watcher van De Telegraaf. De Amsterdammers speelden vrijdag al in op een eventueel vertrek van Onana met het binnenhalen van Remko Pasveer, die transfervrij overkomt van Vitesse.

“Natuurlijk is Onana beter dan Stekelenburg en voor Eredivisie-begrippen uitzonderlijk”, benadrukt Verweij. “Maar Stekelenburg is ook een hele goede keeper. Hoe meer hij gaat keepen, hoe beter hij gaat worden. Het is een bewuste keuze van Ajax geweest, wie er ook eerste keeper gaat worden. Tegen Pasveer is er gezegd dat ze gaan kijken wie er de eerste keeper wordt. Dat wordt normaal gesproken Stekelenburg. Maar stel dat hij na vier wedstrijden geblesseerd raakt. Ik hoor de naam van Jay Gorter, een talentvolle keeper van Go Ahead Eagles. Of misschien blijft Scherpen, al denk ik dat hij verhuurd gaat worden. Dan kan je beter een kanon achter Stekelenburg hebben.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door bvdp)

"ik heb het gevoel dat Ajax zijn salaris doorbetaald tijdens de schorsing". Is dit niet contractueel verplicht dan? Zou Ajax nu in principe Onana niks meer kunnen overmaken totdat hij weer inzetbaar is voor Ajax? Weet iemand hier meer over?

24 april 2021 om 09:56

Volgens mij moet je dan zijn contract ontbinden wegens verwijtbaar handelen alleen of dat mogelijk is is zeer de vraag en of Ajax dat überhaupt wil ook. Ik denk dat ze gewoon zn contract nog doorbetalen in de hoop hem nog te kunnen slijten dan.

24 april 2021 om 10:00

@roogsfc klopt je moet dan zijn contract ontbinden of je kunt Onana wel tijdelijk op non-actief zetten, maar weet niet of dat ook geldt, als Onana al is veroordeeld. Het is sowieso een moeilijke situatie. Als Onana ooit wilt vertrekken bij Ajax is dit het moment door niet te verlengen, want ligt hij tot 2024 vast dan is er echt geen club die 30 miljoen gaat betalen voor Onana. Ben overigens ook heel benieuwd hoe hij uit het jaar dat hij stilstaat uit komt qua fysiek, fitheid en mentaliteit.

24 april 2021 om 09:57

Ik denk dat er voor Ajax mogelijkheden waren om iets van dat salaris niet te hoeven betalen. Hoe hoog dat zou zijn weet ik niet. Sowieso had je hem kunnen beboeten. Maar meestal zitten er in contracten ook clausules over niet betalen van salaris wanneer de speler door eigen toedoen niet van dienst kan zijn. Zo'n doping overtreding lijkt mij daar een goed voorbeeld van. Echter of en hoe hoog die clausules zijn in het contract weten we niet. Denk dat Ajax wel iets met dat salaris had kunnen doen als ze zouden willen.

24 april 2021 om 09:57

Weet het niet zeker maar heb begrepen dat Ajax er voor kan kiezen om hem niet te betalen. Onana heeft zelf een verboden middel gebruikt. Geen idee of dat klopt.

24 april 2021 om 10:00

Wat ik er van kan vinden ligt dat aan het contract wat een speler heeft. Het schijnt vaak wel in clausules opgenomen te worden. Maar een Ajax kan natuurlijk als teken van goodwill zijn salaris toch uitbetalen, omdat ze écht geloven dat het een fout was en geen bewuste misstap, en omdat ze hem zo hopen te pleasen en zijn contract alsnog kunnen verlengen.

24 april 2021 om 11:31

Wat ik verwacht is dat Ajax de keuze heeft, contract ontbinden wegens verwijtbaar handelen en dus geen salaris betalen. Of salaris betalen en contract behouden. Wellicht kunnen ze nog een boete opleggen, maar contract behouden en niet betalen zal niet mogen in een rechtsysteem.
Mijn vermoedde is dat Overmars heeft gerekend X miljoen salaris vergelijken met verkoopprijs. Zwarte cijfers onder de streep, dan behouden we hem.

24 april 2021 om 11:37

Het is een schorsing die aan de speler is opgelegd en niet aan Ajax. Ajax heeft dus geen enkele verplichting om hem door te betalen en kunnen hem zelfs onslaan maar zover zal het niet komen.

24 april 2021 om 12:28

Ik denk niet dat het zo makkelijk gaat. Je hebt gewoon te maken met doorlopende contracten. Nu weet ik niet of er clausules zijn opgenomen, maar het lijkt me sterk dat Ajax z'n salaris zomaar kan inhouden.

24 april 2021 om 11:45

Natuurlijk is men dat contractueel verplicht. Daar kan de club ook niet zomaar mee stoppen omdat dat gelijk zou staan aan contractbreuk. Helemaal omdat de club zelf heeft aangegeven dat men er van overtuigd is dat er geen opzet in het spel is. Het enige dat Ajax eventueel zou kunnen doen om onder die betalingsverplichting uit te komen, is hem ontslag aan te zeggen, maar dat dat zou worden gehonoreerd is ook allerminst zeker nu men beroep tegen de schorsing heeft aangetekend omdat er geen opzet in het spel zou zijn. De meeste clubs sluiten overigens verzekeringen af om dit soort tegenvallers op te vangen.

24 april 2021 om 12:11

Meen dat het in het FIFA reglement staat dat je een speler niet mag uit betalen bij een doping schorsing.

24 april 2021 om 13:53

Ik denk dat het iets complexer is dat dit. Ajax is normaal gesproken verplicht zijn werknemers te betalen, maar een werknemer is in ruil voor salaris ook verplicht zijn werkzaamheden uit te voeren. En dat laatste gebeurt sowieso niet nu. Ik denk dat Ajax best een poot heeft om op te staan maar dat ze ervoor gekozen hebben de vrede te bewaren, in beroep te gaan, en nog steeds hopen dat hij zn contract verlengd. En anders verkopen.

24 april 2021 om 16:08

Als een speler geschorst of geblesseerd is, is hij ook niet in staat om zijn werkzaamheden uit te voeren en krijgt hij gewoon zijn salaris doorbetaald. Dat is ook logisch omdat dat gebeurt tijdens de uitvoering van zijn werkzaamheden. Salaris inhouden kan niet zomaar. Ook een voetballer is een werknemer en de rechten en plichten van een werknemer zijn in de wet vastgelegd:

Loon inhouden bij een schorsing

Als een werknemer zich misdraagt of op een andere manier over de schreef gaat, kun je hem tijdelijk schorsen of op non-actief stellen. Dit betekent echter niet dat je hem geen loon meer hoeft te betalen.

Je werknemer heeft recht op loon, ook al is de schorsing hem aan te rekenen. De reden hiervoor is dat jij als werkgever je niet eenzijdig mag onttrekken aan jouw deel van de arbeids­overeenkomst (de loonbetaling).

24 april 2021 om 13:07

@rombomcu Het is gewoon een arbeidsconrtract en de speler kan door sijn schuld zijn verplichtingen niet nakomen, dus hoeft Ajax z'n salaris niet te betalen. Als jij buschauffeur bent en je rijdt met een slok op, wordt gepakt en raakt je rijbeijs kwijt, dan is het vervoersbedrijf toch ook niet verplicht jou salaris door te betalen?

Heel jammer van Onana, terwijl Ajax hem heel hard heeft gesteund. Het had mooi geweest als hij ging verlengen maar helaas. Denk dat hij waarschijnlijk weggaat en je hem beter kunt verkopen.

24 april 2021 om 13:09

@football93 Ik denk niet dat het Onana is maar z'n zaakwaarnemer. Ik denk dat als het aan Onana lag, hij toe zou geven. Maar daar zijn zaakwaarnemers voor. Er zo veel mogelijk uitslepen voor de speler zonder emoties.

Pasveer een kanon noemen tja meneer verweij is nog nooit objectief geweest en dat blijkt nu ook weer

24 april 2021 om 09:54

In vergelijking tot Scherpen is Pasveer zeker een kanon. Stabiele keeper. Je moet het in de juiste context zien (denk ik).

24 april 2021 om 11:20

In geen enkele context zijn Stekelenburg en Pasveer kanonnen voor Ajax. Ik snap niet dat we juist op die positie zuinig doen terwijl we op bijna alle andere posities goed voorzien zijn. Op CL begroten en dan met die twee als doelman aankomen is wat mij betreft spelen met vuur.

24 april 2021 om 12:34

Gewoon pure selectiviteit. Pasveer is jarenlang afgebrand. Vorig jaar ook met regelmaat kritiek gehad. Is de kans dan groot dat hij nu ineens na al die jaren van z'n fouten geleerd heeft of dat het gewoon wat makkelijker is in een ploeg die piekt? Ik neig namelijk heel sterk naar het tweede.

24 april 2021 om 16:25

Als je er niet uit komt met Onana dan ga je toch voor een vervanger van hetzelfde niveau of iemand die daar naartoe kan groeien? Scherpen is (nog) niet goed genoeg, Stekelenburg doet het goed maar heeft niet de toekomst, dus dan haal je toch een jongere keeper met potentie waar je nog jaren mee vooruit kunt? Nee je haalt Pasveer die zo'n beetje even oud en minder goed is. Pasveer is leuk voor de Eredivisie, maar hij gaat in Europa echt geen punten voor ons pakken hoor. Ik hoop dat ze alsnog die Braziliaan of Jay Gorter gaan halen.

24 april 2021 om 10:41

Als tweede keeper wel ja. Of verwacht jij dat Ajax een echte topkeeper als tweede keeper haalt?

24 april 2021 om 10:42

Tweede keeper? Die is echt wel beter dan Stekelenburg hoor.

24 april 2021 om 10:59

Zou zomaar kunnen, dat moet blijken. Maar dan nog heb je voor als tweede keeper een goede achter de hand met dus Stekelenburg in dat geval.

24 april 2021 om 12:23

Denk ik ook en ben benieuwd of Stekelenburg als 2e viool achter Pasveer wil spelen. Stekelenburg heeft nog geen handtekening gezet.

24 april 2021 om 12:36

@olesmit - Op basis waarvan? Stekelenburg mag dan veel op de bank hebben gezeten, maar wel bij de Europese subtop. Pasveer heeft nog nooit een basisplaats gehad boven de subtop van de Eredivisie. Dat is natuurlijk ook niet voor niets. Bovendien is dit het eerste stabiele seizoen van Pasveer in 18 jaar profvoetbal.

24 april 2021 om 18:32

Mike Verweij is een Ajax fanboy, niet bepaald een neutrale journalist. Hij doet net als Freek Jansen van VI ook niet de moeite om zijn Ajax fan zijn te verhullen...

Vindt het allemaal dubbel, volgens mij betaald Ajax zijn salaris door dan zou ik blij zijn als Onana zijnde dat ze hem daarin steunen en zou ik wat terug geven aan ze dmv bij te tekenen.Ook vraag ik me af wie wil in deze tijd een keeper aankomende zomer die doping heeft gebruikt, begin opnieuw en bewijs je weer bij ajax, dat is mijn gedachtengang

24 april 2021 om 10:55

Maar Onana staat toch ook gewoon nog onder contract? Als je hem geen salaris wil betalen, moet je het contract ontbinden.

24 april 2021 om 11:23

Klopt maar ik weet niet hoe de wet is in zo'n situatie

24 april 2021 om 11:36

Je wil van elkaar af en je ontbind of je blijft bij elkaar en houdt je aan het contract. Het lijkt me dat Ajax voldoende munitie heeft om te ontbinden als ze het zouden willen. Het is geen rocket science.

24 april 2021 om 11:39

Mee eens maar het is wel wel de omgekeerde wereld. Hij flikt iets en mag niet spelen en ajax is daar de dupe van en moet zijn salaris door betalen, ajax zit goed in zijn slappe was maar hier klopt iets niets

24 april 2021 om 12:07

Dat is ook het verrotte aan de voetbalwereld omdat er transfersommen mee gemoeid zijn. Bij een normale baan was het een stuk eenvoudiger. Maar ik weet ook niet of hier standaard clausules voor zijn in contracten.

Ajax heeft Onana gesteund en zijn salaris door betaald. Het zal wel onwaarschijnlijk zijn dat er een club komt die hem wil kopen. Een keeper die geschorst is niet mag trainen en spelen maar wel maandelijks zijn salaris mag betalen. Ajax moet het project Onana fijn stoppen en de geleden schade op hem verhalen. Het is tenslotte Onana die Ajax benadeeld heeft. Is het anders om en Ajax heeft een speler benadeeld wordt ook de geleden schade verhaald

24 april 2021 om 09:55

Snap je gedachtengang maar dan zet je een precedent en dat weerhoud mogelijk andere spelers van bijtekenen of naar de club komen. Ajax komt er dan (onterecht) als een koude club op te staan.

24 april 2021 om 11:11

Eerlijk gezegd denk ik dat Ajax met de rug tegen de muur staat op dit moment. Want wat krijgen ze dan tenslotte terug, het aankoopbedrag en misschien een deel van het salaris? Dat is een schijntje in vergelijking met een mogelijke tekensom die Onana transfervrij kan ontvangen.

Het is of meegaan in Onana's aanvullende eisen en hem vastleggen tot 2024 of 2025, zodat je er nog financieel een mooie transfersom aan overhoudt. Of het is niet meegaan met de eisen (voelt als chantage) en je verlies nemen.

Vorig jaar was hij ook geen 30 miljoen waard. Dat is pas als een club dat wil betalen. En er is geen club geweest die dat er voor over had.

Ik begrijp werkelijk niet waarom er gedaan wordt alsof Ajax met Stekelenburg en Pasveer een vertrek van Onana zou opvangen. Onana is toch 20 keer beter dan beide keepers. Hun leeftijd helpt ook niet mee. Als Onana weggaat mag ik toch hopen dat Ajax een echt goede keeper ergens wegplukt want met Stekelenburg en Pasveer ga je toch geen genoegen nemen als je Champions League speelt?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8275
2.PSV6837
3.AZ6729
4.Vitesse6016
5.Feyenoord5525
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3214
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

76 fans
Keeper, 25 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 20 0 1 0
2019/2020 Ajax 24 0 1 0
2018/2019 Ajax 33 0 3 0
2017/2018 Ajax 33 0 3 0
2016/2017 Ajax 32 0 2 0
Laatste voetbalnieuws

Strijd tussen Stekelenburg en Bijlow lijkt gestreden bij Oranje

Frank de Boer acht de kans groot dat Justin Bijlow komende zomer deel uitmaakt van de selectie van Jong Oranje voor het EK, zo heeft hij zondagochtend te kennen gegeven tijdens...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 12 mei
Het gedegradeerde Sheffield United verlaagt de vraagprijs voor Sander Berge drastisch van 45 miljoen euro naar 14 miljoen euro. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren