‘Tegenstanders van de BeNeLiga zijn idioten en dommeriken’

Vrijdag, 23 april 2021 om 18:39Jeroen van Poppel

Hoewel er in Nederland weinig draagvlak lijkt voor de BeNeLiga, klinken vanuit België heel andere geluiden over een gezamenlijke competitie. Voormalig Standard Luik-voorzitter Roland Duchâtelet haalt op de Belgische televisie hard uit naar tegenstanders van de BeNeLiga, die volgens hem 'idioten' en 'dommeriken' zijn.

In maart werd bekend dat de clubs uit de Belgische Pro League unaniem achter het idee van een BeNeLiga staan. Het betekent dat in België een gezamenlijke competitie met Nederland serieus onderzocht gaat worden. Vijf clubs uit België - Anderlecht, Club Brugge, AA Gent, KRC Genk en Standard Luik - en zes clubs uit Nederland - Ajax, AZ, FC Utrecht, Feyenoord, PSV en Vitesse - zitten al sinds 2019 met elkaar om tafel om over een mogelijke BeNeLiga te praten. Op basis van een onderzoek van onderzoeksbureau Deloitte werden genoeg aanknopingspunten gezien om de opzet van een gezamenlijke competitie serieus te bespreken. Zo zouden de totale inkomsten met circa 300 miljoen euro toenemen.

Er kleven ook nadelen aan een gezamenlijke competitie. Zo hebben België en Nederland momenteel beide recht op vijf tickets voor Europees voetbal. Dat aantal wordt gehalveerd bij een gezamenlijke BeNeLiga. Voormalig Standard Luik-voorzitter Duchâtelet wil echter niets weten van tegengeluiden. "Een rationeel persoon moet daar honderd procent voor zijn", vertelt de oud-bestuurder, die tussen 2012 en 2015 de leiding had over Standard, in het programma President van Play Sports.

Duchâtelet is hard voor de tegenstanders van de competitie. "De mensen die ertegen zijn, dat zijn idioten, die eigenbelang hebben of die niet goed nadenken. Of ze hadden langer naar school moeten gaan, want het zijn dommeriken", aldus de Belg, die niet gelooft dat er ooit een BeNeLiga komt. "Nee, omdat de mensheid meer dommeriken dan intelligente mensen telt. Dat is zeker jammer, maar dat is het lot van de mensheid."116 reacties (laatste reactie door trodat4030)

Voor het eerst dat ik mij liever tussen de idioten en dommerikken bevind. De Beneliga is het failliet van de middenmoot in Nederland. Dat men in België weinig geeft om de kleinere clubs moeten ze zelf weten. Ik zie Feyenoord liever tegen FC Groningen spelen dan tegen Standard Luik.

23 april 2021 om 18:48

Goningen is misschien niet het beste voorbeeld. Het gaat om die wedstrijden tegen VVV of PEC Zwolle. Je kunt de Eredivisie ook halveren en dan in 1 seizoen een Beneliga en een Eredivisie seizoen spelen.

23 april 2021 om 19:02

Oh dus supporters van clubs als PEC kunnen er dus maar lekker in stikken? Ook wij kijken ons uit naar wedstrijden tegen Feyenoord, Ajax of PSV. Die kleine hoop op een stunt die soms uitkomt is ongeëvenaard (5-1 tegen Ajax in de Kuip heb ik zelf mogen aanschouwen en zal ik nooit meer vergeten). En dat wil jij ons dus allemaal afpakken om een paar rot centen waarmee je nog geen ene reet opschiet? Aansluiting met Europa? Wassen neus. Blijf lekker bij je corrupte Barcelona met die rat Laporta, misschien nog een extra leningkje erbij plakken om straks Haaland over te nemen voor een miljoentje of 100? Ongekend en zo oneerlijk die arrogantie.

23 april 2021 om 19:09

Ik was de grootste tegenstander vd super league maar een BeNeLiga is gewoon een goed idee. Niveau gaat dan omhoog. NL 12 clubs en België 8 clubs.

23 april 2021 om 19:29

Dus jij bent dan ook voorstander van een open super league (dus zonder vaste leden)? Want ja niveau en omzet gaan dan omhoog.

23 april 2021 om 20:10

Als de emotie de discussie gaat overheersen dan haak ik af. Als volwassen mensen moeten we ook volwassen discussieren. De eredivisie moet worden ingekrimpt in mijn optiek omdat het niveau nu bedroevend is. Het is dat ons aller Ajax de eredivisie nog wat redt met punten in de UEFA ranking. Daarbuiten is het helaas pover. Nadenken over oplossingen kan geen kwaad.

23 april 2021 om 20:17

Het kan mij een reet roesten wat er met de topclubs gebeurt. Maar als hun daden tot gevolg hebben dat heel veel clubs, onder andere de club waar ik voor supporter, gewoon ten dode opgeschreven zijn en hoogstwaarschijnlijk zullen ophouden met bestaan, dan komt er mogelijk wel wat emotie bij kijken ja. Jij zou het dus echt niet erg vinden dan 60% van het Nederlandse voetbal volledig nivelleert en dat al die clubs hun fans maar even de successupporter moeten gaan uithangen bij een andere club?

23 april 2021 om 20:36

Prima, dan haak je maar af. Veel plezier in Catalonie, kunnen wij hier weer verder met het continueren van een competitie voor alle Nederlanderse supporters.

23 april 2021 om 20:44

Altijd die vergelijking met de super league. Ik heb de afgelopen week al vaak gehoord en gelezen van gebruikers maar ook tv analisten dat dit exact hetzelfde zou zijn. Die mensen zijn stekeblind en een discussie heeft gewoon geen enkele zin op deze manier. Er zijn zo veel verschillen. Zo delen België en Nederland bv een taal en zijn het nauw verweven buurlanden, veel meer dan de soep van de super league - dan lijkt een fusie me toch veel logischer. En de Beneliga zou natuurlijk geen gesloten competitie zijn zoals de super league. Tevens is de intentie is heel anders: de super league heeft als voornaamste doel cashen, terwijl de Beneliga in de eerste plaats om de mooie toppers en het spektakel draait die je erbij krijgt. En natuurlijk most of all: de clubs die buiten de boot vallen door de super league zijn stuk voor stuk mooie clubs als Ajax, club Brugge, Celtic, Atalanta etc die een autonoom en duurzaam beleid voeren. De clubs die in België buiten de boot zouden vallen zijn stuk voor stuk levende lijken met bloedrode jaarrekeningen die jaar na jaar het verlies opstapelen en alleen het hoofd boven water kunnen houden door buitenlandse eigenaars. Als die er de stekker uit trekken is het gedaan met de club. Op de top 6 en KV Mechelen en Waasland Beveren na is volgens mij letterlijk telke profclub in buitenlandse handen. België is simpelweg te klein voor 24 profclubs. Daarom zijn die al ten dode opgeschreven. Dat heeft weinig te maken met de eventuele komst van een Beneliga. Beter schakelen we gewoon terug naar een lager aantal profclubs. De Beneliga ben ik geen voorstander van, maar dit plan blind afschieten is evenzeer onnozel. Er moet wel degelijk iets rigoureus veranderen in het Belgisch voetbal.

23 april 2021 om 20:56

Mooi gesproken als supporter van een topclub. En je gaat nu toch niet beweren dat de BeNe-Liga niet om de knaken draait?

23 april 2021 om 20:57

@lierse. Een verkleining van de competitie zoals in Portugal zou de kwaliteit ten goede komen denk ik. Jouw club kan zich daar toch altijd voor plaatsen. En kan altijd nog promoveren in de toekomst. Ik ken de situatie in België niet, maar de Nederlandse competitie is helaas ver afgegleden. Wedstrijden van Ajax tegen de kleinere ploegen kun je echt combineren met iets anders tegenwoordig.

23 april 2021 om 20:58

Ik ben overigens ook een Nederlander. Ik hoop dat je me toestaat dat ik de eredivisie niet meer zo interessant vind als vroeger.

23 april 2021 om 21:07

Nu door Corona is de Belgische competitie tijdelijk er eentje van 18, anders is het 16 en dat lijkt me een realistisch aantal. Dan zijn er nog een stuk of 8-10 teams over die ook gewoon profvoetbal aankunnen, dus gooi daar wat beloftenteams bij en je hebt een redelijk mooi format.

23 april 2021 om 21:26

Lierse, jij ben zelfs een voorstander van de Super League dus ik weet niet helemaal wat je hier nou hypocriet komt zitten doen! Je moet je reacties misschien nog eens doorlezen van maandag. Je schreeuwde het hards van de daken dat het goed was en dat voor iedere tegenstander er 5 aziaten klaar stonden om te gaan kijken... Maar dit raakt jou dichtbij huis en dan ga je jammeren...

23 april 2021 om 21:40

Nee Johan. Ik was altijd tegen. Ik zei echter dat het begrijpelijk was dat ze het wilden. Net zoals het begrijpelijk is voor de topclubs in België en Nederland. De beneliga zou trouwens veel erger zijn voor het voetbal dan de super league omdat dan de topteams wel nog gewoon in de eigen competitie zouden spelen.

23 april 2021 om 21:41

"Nu door Corona is de Belgische competitie tijdelijk er eentje van 18, anders is het 16 en dat lijkt me een realistisch aantal. Dan zijn er nog een stuk of 8-10 teams over die ook gewoon profvoetbal aankunnen". Een blik op de jaarrekeningen ontkracht dit fabeltje toch al gewoon? België is duidelijk te klein geworden voor het huidig aantal profclubs. Ofwel ga je linea recta naar een Beneliga (een format waar ik overigens geen voorstander van ben dus wat doet het er nu toe dat ik fan van een topclub ben) ofwel krijgen we hoogstwaarschijnlijk een bloedbad. Lokeren en Roeselare gingen vorige zomer failliet, Moeskroen deze zomer en er zullen er waarschijnlijk nog volgen, toch zeker als de buitenlandse eigenaars afhaken.

23 april 2021 om 21:49

Visca, de emotie die overheerst bij Consy is vrij rationeel. Emotie in voetbal ís rationeel. 'Het niveau' is niet de grootste prioriteit in het voetbal. Het is hier ook geen Tweede Kamer of zo hè, dus hij hoeft bij wijze van spreken niet met twee woorden te spreken

23 april 2021 om 21:55

België is niet te klein, er heerst gewoon een ongezond klimaat momenteel doordat we een tweede klasse gecreëerd hebben die niet te overleven is. Daardoor zetten clubs alles op het spel om er 1) niet in te belanden of 2) zo snel mogelijk uit te geraken. Met als gevolg al die faillissementen.

23 april 2021 om 22:06

Natuurlijk mag je wat emotioneel zijn maar een frontale aanval op iemand die een andere mening heeft lijkt me wat overdreven.

23 april 2021 om 22:08

16 is nog best veel voor een klein land als Belgie vind ik. Vroeger hadden we nog het grote Anderlecht in Belgie. Het is jammer dat je nooit meer wat van die mooie club hoort.

23 april 2021 om 22:22

Wat voor club is Anderlecht dan voor je geworden ?

23 april 2021 om 23:02

Een club die niet zichtbaar is op het Europese toneel.

24 april 2021 om 00:38

Wat gaat er gebeuren met al die clubs buiten de Benaliga denk je? En wat gaat er gebeuren met de Kkd?

De televisie en sponsorinkomsten van het rechterrijtje + KKD verdampen nog harder dan wat je nu al ziet. Alle clubs buiten de Benaliga en KKD zijn dan klaar.
Ooit daar aan gedacht?

24 april 2021 om 10:30

Bobiku wat een gezwets in de ruimte, emotie is niet rationeel. Bij woorden als "corrupte" en "rat" zonder verdere onderbouwing is iemand niet voor rede vatbaar en heeft het geen zin om met zo iemand te discussiëren. Daar zou ik ook afhaken

24 april 2021 om 13:05

Maar nog wel een topclub in België ?

23 april 2021 om 18:52

@M_Chamakh gezien jouw clubvoorkeur snap ik wel dat je liever dat wil. Nu is het al voor Feyenoord moeilijk om in top 3 te komen, laat staan als straks clubs als Club Brugge etc meedoen. Dan wordt Feyenoord strijder voor bovenaan in rechterrijtje

23 april 2021 om 18:56

"Een rationeel persoon moet hier 100 procent voor zijn" Wat een walgelijk figuur is dit, onwerkelijk dat hij dit durft te zeggen. Hij geeft zelf blijkbaar indd geen ene moer om supporters zoals ik zelf van een club als PEC. Ik ben erg blij dat jij als supporter van Feyenoord liever speelt tegen een Groningen. Hopelijk denkt de meerderheid hier hetzelfde over. De top van Nederland moet niet vergeten hoeveel ze hebben gehad aan de onderkant van de Eredivisie en alles wat daartussen zit.

23 april 2021 om 19:07

Een rationeel persoon die voor een topclub is, zou dat an sich moeten zeggen. Zo eerlijk moeten we zijn, de voordelen voor die clubs zijn groter dan de nadelen. Laten we alleen hopen dat de rationaliteit van de top niet leidend wordt en dat er algemeen rationeel gedacht wordt. Gelukkig moeten we als fans van kleine clubs niet bang zijn. Ik heb de laatste dagen hier enorm veel gelezen hoe belangrijk de supporters het vinden dat het voetbal voor de fans blijft. Ik verwacht de komende jaren dus eerlijkere verdeling van de tv-gelden, eerlijkere opleidingsvergoedingen en meer aandacht voor de kleinere clubs. ~ sarcasme uit...

23 april 2021 om 19:19

@LierseDit zal inderdaad niet gebeuren, maar kan niet anders zeggen dan dat ik er volledig achtersta.On: De grote fout die deze man maakt is denken dat voetbal een volledig rationele sport is. Natuurlijk zijn clubs bedrijven en natuurlijk zijn goedr, rationele keuzes nodig om te blijven bestaan, maar wat voetbal zo mooi maakt is juist het irrationele van de passie. One club players die veel grotere namen hadden kunnen zijn als ze de stap gemaakt hadden, fans die door dik en door dun, met prachtig voetbal of dramatisch spel nog achter hun club staan, het hele gevoel van support your local, welke club dat ook is of natuurlijk juist je liefde die ontstaat voor dat ene obscure clubje om wat voor reden dan ook (Come on you Shakers!). Eerlijk, zelfs de liefde voor de groten op aarde, dit alles is wat voetbal mooi maakt.

23 april 2021 om 19:38

Ik begrijp de twijfels maar ik denk dat er opzich wel voordelen aan zitten. Maar ook vanwege de terechte twijfels zou ik eerst met een extra bekertoernooi beginnen beetje zoals de Engelse League cup.

Standard, dat is toch dat clubje die met de hakken over de sloot op een 6de plaats is geëindigd in de reguliere competitie? Denk eerder dat Duchâtelet een beetje loopt te zwetsen. BeNeLiga? Nee bedankt.

23 april 2021 om 18:55

Standard is opzich wel een goede ploeg horen. Ze maken het de andere topploegen toch altijd knap lastig. Ik vind Standard qua niveau en ploeg toch wel vergelijkbaar met Feyenoord. Ze presteren beiden niet naar hun kunnen.

Kom maar op met die Superbeneliga. Bij de Uefa kun je best lobbyen voor 2 gegarandeerde CL spots.

Voorstanders hiervan heb ik echt nooit begrepen. Concurreren met de top 5 competities gaat je nooit lukken, al voeg je een paar Bene-teams samen. Daar is de kwaliteit nog steeds veel te laag voor. Wees blij dat het Nederlands voetbal weer in de lift zit en Club Brugge in België de boel op de rit trekt. Beide landen hebben qua infrastructuur en geld prima potentie om samen met Portugal tussen plek 6-9 op de coefficientenlijst te staan en daar is niks mis mee.

23 april 2021 om 18:54

@jelkyhenry je kan wel concurreren met Frankrijk uit de top 5 en Portugal uit top 6. Verder sla je gat met landen als Turkije, Oekraine, Rusland en Oostenrijk. Verder er verdwijnen vooral onderaan steeds meer clubs. Draaien slecht

23 april 2021 om 19:09

Waarom zouden we met Frankrijk kunnen concurreren? Dat is ook gewoon onmogelijk ver weg en niet in te halen.

23 april 2021 om 20:48

Ik denk ook dat een BeNeLia (op den duur zou kunnen concurreren met Frankrijk. De competitie wordt sterker. Dat betekend ook dat betere spelers de competitie aantrekkelijker gaan vinden dan nu het geval is. Ook kan je met een sterkere competitie je topspelers langer behouden.

23 april 2021 om 22:25

Frankrijk heeft enkel PSG die de punten pakt. Daaronder is het niet veel soeps. Lyon en Lille zijn nog redelijk maar that's it. Neem PSG weg en Frankrijk zit in vrije val.

23 april 2021 om 18:59

Tegenstanders heb ik nooit begrepen. Uiteindelijk komt het allemaal neer op de financiën. De financiële kracht van clubs in de grote competities verdubbelen of verdrievoudigen bijna elke jaar, terwijl NL en België over heel weinig middelen beschikken om vooruitgang te boeken. Daarom moeten ze de grenzen openen om samen sterker worden. Ze kunnen de beste spelers hier ook langer houden als je ze een betere competitie kunt bieden.

23 april 2021 om 19:12

Als ik zie wat over overwicht en dominantie Ajax en Club Brugge momenteel hebben, en ook in de nabije toemomst lijken uit te kunnen breiden, dan snap ik wel dat er behoefte is aan een BeNeLiga. Ajax-Ado laatst was gewoon een trainings partijtje voor Ajax. Alleen lijkt het mij voor het onderste deel van de middenmoot van de Eredivisie een flinke financiële domper. Ook denk ik dat de Eredivisie best zou kunnen concurreren met Rusland en Portugal mits de subtop en middenmoot stappen gaat maken. Ajax en PSV halen veel punten binnen maar we hebben nooit 5 clubs in Europa waarvan er minstens 3 overwinteren.

23 april 2021 om 21:00

Een andere optie zou zijn om het om en om te doen. Een jaar eredivisie en dan het jaar er op telkens de Beneliga. Als je dat een paar jaar doet dan kom je snel te weten of het werk.

23 april 2021 om 21:38

Dan ga je zo'n onregelmatige bende krijgen dat niemand het meer snapt.

Wie is nou de dommerik? 100 jaar voetbalhistorie weggooien. Wie verzint dat nou. Alleen voor een paar rot centen.

23 april 2021 om 19:27

En dat zegt iemand wie PSG supportert. Psg, de club met nul geschiedenis en enkel is gecreeerd met geld van buitenaf.

23 april 2021 om 19:35

Totale onzin. PSG was allang een grote club. Vanaf de jaren tachtig eindigden ze altijd wel in de top drie. Echter ze hadden moeite hun sterren vast te houden. Zo haalde Barcelona in 2003 Ronaldhino nog weg bij Psg, de speler weaarmee het succes van Barcelona begon. Uit het elftal waar Pochettino, de huidige trainer, ook in speelde.

23 april 2021 om 19:52

Nul geschiedenis is natuurlijk onzin. Een dikke boost hebben ze er zeker van gekregen, maar PSG was vroeger toch een redelijk grote club.

23 april 2021 om 20:15

In Frankrijk was Marseille de echte voetbalclub. PSG is bij wijze van spreken gisteren opgericht.

23 april 2021 om 21:52

En Barcelona is gisteren dood gegaan. Tijd om als Barca supporter even niks te zeggen over clubcultuur. PSG heeft dat op het moment meer dan jullie graaiende boevenbende die Barcelona is geworden.

23 april 2021 om 22:27

Grote club club ?bwa dat viel redelijk mee tot de sjeik binnenvielAf en toe eens een kampioenschap.Europees nagenoeg nihil

Geen Superleague en geen Beneliga. Je kan niet voor de ene zijn en tegen de andere. Het gaat hier puur om meer geld, iets wat beide voorstanders van deze plannen willen. Allemaal leuk en aardig maar het zou hypocriet zijn om als Ajacied voor de Beneliga te zijn en tegen de Superleague. Trouwens iemand die een andere mening heeft voor idioot of dom uit te maken vind ik ook erg goedkoop.

23 april 2021 om 19:07

Je kan imo wel voor een beneliga zijn en tegen superleauge. SL hoeft nl ook niet verkeerd te zijn zolang het maar op basis van prestaties gaat. Als je BeNeLiga als ‘eredivisie’ zou zien met normale promotie/degradatieregeling (kampioenen onder BNL uit NL en BEL promoveren) zou het helemaal niet zo erg hoeven zijn.

23 april 2021 om 19:13

Zelf ben ik niet tegen het idee van een Super League en ik denk dat er wel 1 gaat komen in de toekomst. Ben wel tegen de huidige opzet met gegarandeerde plekken voor founding clubs.

23 april 2021 om 19:27

Genoeg mensen die tegen SL zijn, zijn wel pro BeNeliga. Ik zei het gister al: hypocrisie ten top. Het gaat puur om eigen belang, zowel aan de kant van de fans als de bond. Eindstand, SL en Belgische/Nederlandse bond proberen innovatief te denken, zoals het hoort. Of het een goed idee is is een tweede.

23 april 2021 om 19:41

Je kan geen appels met peren vergelijken. De SL zou een gesloten competitie zijn geweest. Criterium om deel te nemen heet niets te maken met prestaties maar alles met wie de eigenaar is. Zo zou de nummer 53 van Europa mee mogen doen en nimmer kunnen degraderen, want ze hebben een Amerikaanse eigenaar. Ten koste van de nummer 16, AS Roma bijvoorbeeld.

De Bene Liga zou een open competitie zijn, je krijgt je plek door de eindklassering. Het gaat om prestaties, nioet om wie de eigenaar is. Totaal onvergelijkbaar dus met de SL.

23 april 2021 om 19:47

Dus iedereen maakte een probleem om de super league omdat er een semi-gesloten karakter zou zijn? 1 detail dat zelfs makkelijk weg te werken zou zijn.

Tegenstanders van de BeNeLiga hebben ook echt totaal geen verstand van zaken en laten zich lijden door sentimentele en nostalgische gebrabbel. Het is een kwestie van overleven. Hoe eerder hoe beter. De grote Europese clubs hebben plannen om zichzelf te isoleren en hun eigen competities op te richten. Ajax bijvoorbeeld heeft een prijzenkast waar je u tegen zegt en is een grote naam internationaal dus het moet competitiever allemaal zodat ze op het pad kunnen blijven van de top teams in de grote competities. Ajax tegen RKC is toch ook totaal geen gezicht. Het is heel jammer voor die zogenaamde middenmoot maar die moeten dan maar in een andere competitie spelen.

23 april 2021 om 19:04

Yup die supporters kunnen er maar lekker in stikken toch, alles voor het geld. Echt onwerkelijk om zoiets te lezen, walgelijk en om te kotsen.

23 april 2021 om 19:10

Ik snap wat je bedoelt, en ik ben op dit moment ook geen voorstander van de Beneliga. Je moet je echter wel realiseren dat oa vanwege de huidige CL structuur het gat tussen ajax en alle ploegen onder de top 4 immens is. De spanning is compleet weg en ik denk dat dat alleen nog maar erger gaat worden. Ik zeg niet dat een Beneliga het juiste antwoord is, maar op dit moment gaat het ook niet de goede kant op en bestaat er een kans dat straks een groot deel van de voetballiefhebbers (niet die diehard club aanhangers) en sponsoren de competitie de rug toekeren vanwege een gebrek aan spanning. Wellicht is eerst een trial met bv een gezamelijk bekertoernooi een idee.

23 april 2021 om 19:19

@consy Dit gaat niet alleen over geld maar over de toekomst van het Nederlandse voetbal, onze talenten en Oranje. Straks word de Eredivisie een soort Zweedse competitie met 0,0 aanzien en word Ajax Malmo FF. Kijk Engeland, bij de 3 divisies onder de Premier League zitten clubs die grote steden vertegenwoordigen en sommigen die vroeger ook een grote rol hebben gespeeld maar tijden veranderen.

23 april 2021 om 19:24

Sinds wanneer is het Nederlandse voetbal Ajax, PSV en Feyenoord? Want dat zijn zowat de enigen die er van profiteren (AZ waarschijnlijk ook).

23 april 2021 om 19:31

Jij geeft helemaal geen ene moer om de toekomst van het Nederlands voetbal wanneer je met deze walgelijke onzin aan komt zetten. Wanneer dit plan doorgang vindt gaan een 10tal clubs over de kop. Waarom? Omdat het TV geld meteen dik achteruit gaat voor de overgebleven clubs wanneer ze niet meer in een competitie kunnen spelen met clubs als Ajax, Feyenoord en Psv. Of denk je dat Espn net zoveel overheeft voor de clubs die overblijven? Kansloos. Spelers van clubs als Pec, Vvv, Willem 2, Heracles groeien juist van wedstrijden tegen die betere en grotere clubs zodat ze vervolgens weer naar een AZ, Vitesse of Utrecht kunnen. Vanuit daar kunnen ze eventueel weer doorgroeien naar Ajax of Psv. Dat is hoe het zou moeten zijn, dat idee slacht je met een Beneliga en dan heb ik het nog niet eens over de supporters die ook gewoon uitkijken naar die wedstrijden zoals ik eerder al vermelde. Engeland boeit mij helemaal niks, het gaat hier om Nederland en de Nederlandse cultuur mbt de Eredivisie. En als we dan een soort Zweedse competitie worden dan is het maar zo, dan zijn we als Nederlanders tenminste wel solidair geweest met elkaar in een tijd die daar om vraagt.

23 april 2021 om 19:47

Ik geef zeer zeker om de toekomst van het Nederlandse voetbal, jij ziet zelf toch ook dat het bergafwaarts gaat? De BeNeLiga zou de waarde van clubs verhogen, evenals de inkomsten van sponsors en de verkoop van televisierechten. Nederland en België worden dan ook interessanter voor buitenlandse investeerders en daar kan iedereen op meeliften. Die clubs die jij noemt kunnen nog steeds uitkijken om tegen Ajax, Feyenoord of PSV te spelen in de cup toernooitjes of ze kunnen promoveren naar de BeNeLiga. Waarom ben je zo overtuigt dat die clubs over de kop zullen gaan trouwens? Ze zullen wat anders moeten begroten maar ze zijn niet helemaal afhankelijk van TV gelden.

23 april 2021 om 19:49

De Belgische tweede klasse is een mooi voorbeeld hoe dat de divies onder de beneliga eruit gaan zien. Dan mag jij eens opzoeken hoeveel clubs er daardoor failliet zijn gegaan...

23 april 2021 om 19:57

"In de cuptoernooitjes" Haha de totale minachting zegt alles. TV gelden was een voorbeeld, ook sponsoren zullen veel minder betalen en de aandacht zal verslappen. Bijna niemand zit daar op te wachten maar droom lekker verder over je elite leagueje.

23 april 2021 om 19:37

Opzich heb je natuurlijk gelijk. Je kan je eigen problemen wegvegen en daarmee de rest in de problemen brengen. Een andere mogelijkheid is je eigen problemen daadwerkelijk oplossen, zodat de rest niet de dupe is. Dat er iets moet gebeuren in de ED lijkt me duidelijk. Ik moet ook zo eerlijk zijn dat ik de oplossing voor het probleem is. Wat ik wel weet is dat het faillissement van alle KKD clubs+een aantal ED clubs niet een oplossing is waar ik achter sta. Tel daar een competitie bij op die waarschijnlijk een jaar 10/15 nodig heeft voor een groot deel van de supporters er enig gevoel (anders dan bij puur hun eigen clubs) ook maar enig gevoel bij heeft en ik zie niet hoe dit überhaupt een oplossing is. Wat ik overigens met dat laatste bedoel is heel simpel: natuurlijk zou ik PSV blijven kijken en vind ik iedere overwinning waarschijnlijk net zo mooi en ieder verlies net zo pijnlijk. Ik zie alleen echt geen enkele reden om ook maar één andere pot uit die competitie aan te zetten. Voetbal is emotie en een sport voor de fans. Hoewel ik de vergelijking tussen de BeNeLiga en Super League op papier mank vind gaan, zal in de praktijk ook geen promotie en degradatie plaatsvinden door simpelweg een gebrek aan clubs om een tweede competitie te vormen.

Tja van de onderkant van de Eredivisie word ik niet echt blij. Als daar de top van Belgie bij kan komen en daar de Beneliga van kunnen maken zou opzich mooi zijn. Of de middenmoot van Nederland en Belgie eerst tegen elkaar laten strijden om die plek te verdienen in de Beneliga? Zie wel een aantal mooie formats voor me. Of een competitie met 12 van de grootste clubs van de wereld, en die tegen elkaar laten strijden in plaats van de Champions League. Misschien maar eens solliciteren bij de Fifa.

23 april 2021 om 18:56

#denn ik ook! denk dat je dan echt een piramide kan krijgen. Ook 2 divies lager wordt het sterker.

Dan maar een dommerik maar ik vind Feyenoord tegen Utrecht een stuk leuker dan Feyenoord tegen Gent. Ik vind de Nederlandse competitie leuk genoeg en ik geloof niet dat het niveau en het geld ineens heel hard omhoog gaat mocht de Eredivisie in een Beneliga veranderen.

23 april 2021 om 18:58

Maar nu noem je dus twee Nederlandse ploegen die in de Beneliga kunnen uitkomen. Kijk je ook graag naar Feyenoord- VVV op dat mooie kunstgrasveld in Venlo. Of die kunstgrasvelden in Emmen, Zwolle en Almelo. Alleen om die reden al moet er een Beneliga komen. Daarnaast is het huidige niveau in de eredivisie lachwekkend slecht. Ik schat de Belgische competitie serieus wat hoger in.

23 april 2021 om 20:14

Volgensmij ligt er in Zwolle en Venlo weer gewoon gras. Ik dacht dat Heracles de enige club was die echt niet met kunstgras wilde stoppen, de andere clubs willen ook overschakelen. Ik schat de Belgische competitie niet perse hoger in maar als je de onderste 9 wisselt met de bovenste 9 dan gaat het niveau natuurlijk wel aanzienlijk omhoog.

23 april 2021 om 20:19

Al die heisa rond kunstgras, overdrijf er niet zo over. Dat Ajax om financiële redenen alle kleine clubs kapot kan maken, zouden sommigen nog niet eens zo erg vinden blijkbaar. Maar als een kleine club uit financiële overwegingen voor kunstgras kiest, ho maar dan is het kot te klein.

23 april 2021 om 23:11

Overdrijf er niet zo over? Jij hebt makkelijk praten. In België heeft enkel Sint Truiden kunstgras. Gelukkig is daar in België geen controverse over toch? En had Sint Truiden geen Japanse eigenaren? Als je professioneel voetbal wil spelen, dan moet er ook een professioneel veld zijn. Financieel niet mogelijk? Pech dan. Wat een flauwekul zeggen. Daarnaast verdient Heracles elke zomer miljoenen aan transfers. Dalmau en Dest hebben samen 6 miljoen opgeleverd.

23 april 2021 om 23:18

Ja en er is totaal geen ophef over dat kunstgras. Er wordt in Nederland echt gedaan alsof het een doodzonde is om kunstgras te hebben. Dat ik zelf altijd graag op kunstgras speel, zal er ook wel aan bijdragen maar ik snap al die ophef omtrent dat topic niet echt. Het moeten natuurlijk wel goede matten zijn, niet van die pure korrelmatten.

24 april 2021 om 07:43

https://www.voetbalprimeur.be/nieuws/672944/sint-truiden-gaat-bekritiseerde-kunstgras-vervangen-beter-en-nieuwer-product-.html. Dus wat jij zegt klopt ook niet. Het is gewoon algemeen bekend dat ploegen die op kunstgras spelen, daar enorme profijt van hebben. Zo wint Heracles enkel hun thuiswedstrijden op kunstgras. Op natuurgas winnen ze echter nooit.

Ik ben niet tegen de Beneliga maar ik maak mij dan vooral zorgen wat er gebeurd met de clubs die gedwongen 1 of zelfs 2 niveaus lager spelen opeens. Er zal goeie financiële hulp moeten komen voor deze clubs zodat ze niet opeens 1 voor 1 failliet gaan.

23 april 2021 om 18:58

@zetjex er moet ook meer geld beschikbaar komen voor de lagere divisies. In niveau worden ze wel een stuk sterker. Bovenkant KKD speelt dan 2e niveau samen met onderkant Eredivisie (zelfde voor Belgie). Onderkant KKD speelt tegen de onderkant van de 2e Belgische divisie in de 3e divisie. Je krijgt dan echt een piramide. In de middelste divisie zullen clubs als Cambuur veel meer strijd moeten leveren.

23 april 2021 om 19:12

In België hebben we gezien wat dat ten gevolge heeft. Het tweede niveau stijgt zeer hard qua niveau. Alleen de omzetten ook. De top 5 uit de Belgische tweede klasse werkt met een eredivisie/Pro League budget, wat op de lange termijn onhoudbaar is en dus ongezond voor de clubs. Een club als Roda wordt gewoon vermoord want die spelen nooit meer eredivisie.

23 april 2021 om 20:28

@lierse1997 haha iedere keer als ik je reacties lees, hoor ik een Belgisch accent Een club als Roda kan zeker weleens promoveren. Ik weet niet hoeveel clubs er zullen zijn op het hoogste niveau maar mijn voorkeur zou wel minimaal 18 tot max 20 clubs moeten zijn. Dus clubs als Willem 2 of Roda maken kans. Alleen zij zullen beter moeten presteren. Een club als Emmen of Excelsior zal het bijna niet meer halen. Voor zulke clubs bestaat ook de beker.

23 april 2021 om 20:39

Roda ook niet. Die kunnen nu al niet concurreren met Cambuur, wat gaat dat worden als Heerenveen, Groningen, Twente of Willem II plots op het tweede niveau zit? En waarom heeft Excelsior geen bestaansrecht? Ik kan het allemaal eerlijk gezegd niet volgen.

"er kleven ook nadelen aan een gezamenlijke competitie. Zo hebben België en Nederland momenteel beide recht op vijf tickets voor Europees voetbal. Dat aantal wordt gehalveerd bij een gezamenlijke Beneliga. Voormalig Standard Luik-voorzitter Duchâtelet wil echter niets weten van tegengeluiden. "een rationeel persoon moet daar honderd procent voor zijn",

De arrogantie... Ik zie hierboven dat er ineens nog maar 5 ploegen in totaal in Europa gaan spelen. Dat kan dan, bij een beetje een pech-jaar, leiden tot 1 club uit Belgie of Nederland, terwijl we er nu 5 hebben. Kans op Europees voetbal voor clubs als (in NL) Vitesse, Groningen, Heerenveen en Utrecht wordt daarbij ineens vrijwel 0. Dus wat is dan het doel?

En waarom zou er meer geld binnenkomen, kan de beste man mij dat uitleggen? Er zijn namelijk niet ineens meer geïnteresseerden in de Beneliga dan in de ED en de JL bij elkaar, dus mag iedereen dan gewoon meer betalen? Want het totaal aantal wedstrijden halveert ongeveer.

En dan stellen dat je alleen maar tegen kunt zijn, als je een idioot of dommerik bent? Nou ja, laat ik zeggen dat mensen die op die manier in gesprek of discussie gaan, over het algemeen vooral zelf dom zijn.

23 april 2021 om 19:05

Hoezo zou er dan niet meer geld worden binnengehaald? Ik denk juist dat mensen massaal afhaken wanneer ze hun ploeg tegen absolute middelmaat zien spelen. Club Brugge tegen Eupen/ Moeskroen/kortrijk is echt geen gezicht. Veel van die degradatieploegen hebben nauwelijks mensen op de tribune. Om nog maar te zwijgen over de louche eigenaren van die clubs met de daarbijbehorende schandalen. Daardoor haken Belgische kijkers misschien af.
Maar ook in Nederland kan ik me wel voorstellen dat supporters afhaken wanneer ze na een succesvolle Europese wedstrijd ineens hun ploegen tegen Vvv/emmen/fortuna Sittard... zien spelen. Ik kijk zelf niet eens meer naar alle wedstrijden van Ajax vanwege deze reden. Ik geloof het namelijk allemaal wel.

23 april 2021 om 19:05

Je bundelt toch 2 landen aan elkaar een afzetmarkt van 17 miljoen of een afzetmarkt van 30 miljoen is toch een wezenlijk verschil voor sponsoren, kijkcijfers etc. Etc.

23 april 2021 om 19:06

Of je moet juist dreigen met een eigen League zodat de FIFA en UEFA ineens meer plaatsen beloven aan ons of meer geld geven aan ons. Beetje zoals ze deden na de diarree die was opgedroogd toen de Super League een echte mogelijkheid bleek. Ben niet voor een BeNeLiga maar vind wel dat we wat moet gebeuren. In het Zuiden van het land hebben we bv veel clubs in nood maar fusie ho maar. Dat sentimentele geneuzel gaat een x tegen werken. Verandering voor vele is echt moeilijk en dat zie je ook in het voetbal terug.

23 april 2021 om 19:10

Ik neem aan dat dit met een inschatting op basis van televisiegelden, sponsoring en dergelijke is gedaan. Ik ben benieuwd of er onderzocht is wat de financiële gevolgen zijn voor de eh achterblijvers. Je zou denken dat dit voor hen financieel juist niet goed zou moeten uitpakken. Of gaan we 200 van de 300 mil verspreiden over de nieuwe Belgische en Nederlandse competitie?

23 april 2021 om 19:18

Op zich is er een perfect plan te bedenken. Beide competities worden behouden zoals ze zijn (mogelijk een inkrimping naar 16). En dan spelen de top 5 van beide landen een soort play-off 1 zoals in België. Het gevolg is dat de 10 tickets gewoon behouden blijven, dat er toch topwedstrijden zijn), en de onderbouw wordt niet volledig uitgemoord. Dat zou kunnen werken. Echter gaat dat financieel niet zoveel opleveren denk ik eerlijk gezegd dus of het al de moeite waard is, is ook maar de vraag.

Voetbal is emotie. Dat hebben we afgelopen week wel gezien. Dan kun je net zo lang nadenken als je wilt, die Belgische clubs interesseren mij helemaal niets. Hoe zo gaat dit de clubs meer geld opleveren? Heeft hij daar wel eens over nagedacht?

23 april 2021 om 19:11

Je krijgt meer wedstrijden op niveau wat meer kijkers trekt, levert geld op. Al zou er wel zeker een promotie/degradatie regeling moeten komen/zijn.

Dit is wel een heel uitgesproken mening van een persoon met een dergelijke functie. Mening, geen feit. Dan kun je dit nooit zo stellig brengen. Het enige voorargument dat hij brengt is 300 mil eu meer. Aangezien ik als idioot daar niks van voel, is dat voor mij geen plus.

23 april 2021 om 19:13

Duchâtelet wordt dan ook door niemand leuk gevonden in België. Hoogstwaarschijnlijk de meest gehate man van de Belgische voetbalwereld toen hij er nog echt actief in was.

23 april 2021 om 19:25

Bovendien: niet alleen over de financiële voordelen is nog geen enkele zekerheid. Over de Europese consequenties is nog niks bekend, wel dat het waarschijnlijk een stuk slechter zal worden. Nog los daarvan: zijn er veel Nederlandse fans die het Belgische voetbal; (een stuk fysieker !!) pruimen ? Ik persoonlijk ben er helemaal geen fan van, betekent vooral veel meer blessures !
België kan beter een liga vormen met Luxemburg, Malta, Cyprus en Gibraltar. Om maar een nuttige suggestie te doen...

Hoeveel brengen de Jupiler Pro League rechten op in Nederland en hoeveel brengen de Eredivisie rechten op in België? Voorstanders van een dergelijke competitie doen net alsof de televisiegelden verdubbeld worden, maar ik zie daar werkelijk waar geen enkele aanleiding toe. Zo veel extra commerciële waarde zit er niet in het samenvoegen van de competities. Dat zal waarschijnlijk dik gecompenseerd woorden door de extra plekken Europees voetbal. Dus economisch zie ik er geen waarde in. Sentimenteel zijn de eigen nationale competities veel meer waard. Dan ga je dus enkel op de speculatieve toer door te stellen dat de competitie zwaarder wordt waarna je een hypothetische waarde gaat geven aan een mogelijke ontwikkeling van spelers en extra waardering omdat spelers in een zogenaamd moeilijkere competitie spelen.
Nou, poe. Nee, dank je.

"de mensen die ertegen zijn, dat zijn idioten, die eigenbelang hebben of die niet goed nadenken."

Weet je wie idioten zijn, die eigenbelang hebben en die niet goed nadenken? Al die bestuurders van voetbalclubs die jarenlang op veel te grote voet hebben geleefd, en die nooit hebben ingecalculeerd dat er ook eens magere tijden aan zouden kunnen breken. Die zijn nu allemaal in paniek aan het reken en de gekste kunstmatige plannetjes aan het bedenken om snel een hoop geld binnen te harken.

Maar wat blijkt nu? Voetbal is niet alleen big business, het is ook emotie. Veel voetballiefhebbers hechten wel degelijk nog steeds aan historie, traditie en identiteit. En dat komt de bestuurders nu natuurlijk slecht uit, dus gaan ze om zich heel schoppen en al hun tegenstanders wegzetten als oversentimentele idioten. Je zag het bij de Super League-clubs en je ziet het nu ook bij deze meneer.

Intussen vergeten ze even dat hun clubs juist zijn geworden wat ze nu zijn, dankzij de clubliefde en trouw van vele generaties aan supporters.

Een BeNeLiga moet alleen doorgang vinden als de kleine clubs er ook voordeel uit halen. Idee kan bijvoorbeeld zijn om het MLS-concept te kopiëren waarbij de Nederlandse clubs 2x tegen elkaar spelen en 1x tegen Belgische clubs. Dan speelt iedereen de topwedstrijden die het wil.

23 april 2021 om 19:15

Uit of thuis maakt wel veel verschil op een jaar. Stel je hebt pech als VVV en je loot drie seizoenen PSV, Ajax, Feyenoord, AZ en Groningen als uitpartijen, daar worden zo een clubs ook niet vrolijk van.

Ik zou eerder voor een serieus beker toernooi pleiten heeft veel meer te bieden dan de knvb beker bv.

Ben er op zich wel voorstander van, maar ik zou beginnen met een extra bekertoernooi en eerst kijken hoe dat uitpakt. Dan kun je ook al mooie potten krijgen en vooral natuurlijk extra inkomsten voor iedereen.

23 april 2021 om 19:40

Dus jij bent altijd enorm hard tegen de Super League geweest, maar dit vind je dan wel een leuk idee? En kom nu niet af met dat ze in de super league een semi-gesloten format wilden uitvoeren, want dat is slechts een onderdeel van het probleem. Een Super League zou daarnaast ook nog eens veel minder erg zijn voor de “kleine” clubs dan de beneliga.

23 april 2021 om 20:21

Je zou prima een bekertoernooi kunnen hebben met bijvoorbeeld de top 12 van België en Nederland. Dan zou je 6 groepen kunnen hebben en daarna knock out finales, door een opzet als dit biedt je ook de middenmoot de mogelijkheid om vaker tegen betere tegenstanders te spelen. Ik denk dat dit alleen maar voor betere kwaliteit van Bene voetbal gaat zorgen plus je bereikt veel meer kijkers dus financieel kan dit ook nog eens aantrekkelijk zijn.

23 april 2021 om 20:26

Nog een toernooi? De kalender zit al best vol. Ik zou er trouwens wel naar kijken denk ik, maar of het wereldschokkende dingen ten gevolge gaat hebben durf ik toch echt te betwijfelen.

Maak gewoon een gezamenlijk toernooi ofzo. Degradatie/promotie kan leiden tot uitkleding van een van de twee landen. Wat als Nederlandse promovendi veel slechter zijn dan de Belgische of vice versa. Wat als de Nederlandse overheid korting op belastingen geeft van voetbalclubs? Dit heeft zoveel haken en ogen waar nog niets over gezegd is. Ik hou de competities liever apart, maar als je iedereen over de streep wil trekken haal dan de problemen eruit

Qua niveau om op europees niveau mee te doen zeg ik ja beneliga Aangezien ik voor rkc ben Zeg ik nee Het maakt het voetbal in eigen land helaas kapot dus nee geen beneliga aub Maar om ze nu dom en idioot te noemen vind ik te ver gaan

De Beneliga verschilt voor mij niet heel veel van de Super League: het is leuk voor de grote clubs en de rest mag in de stront zakken. Hoop ook van harte dat het geen realiteit gaat worden, heb ook het idee dat er vanuit de Nederlandse clubs niet enorm veel animo voor is.

23 april 2021 om 20:40

De super league is eigenlijk zelfs minder erg aangezien die 12 clubs wel gewoon in de nationale competitie bleven spelen en die daardoor niet volledig devalueerden.

Van hem vind ik dat een compliment. En ik hoef nooit naar Luik, dat scheelt. Totaal geen trek in Belgen. Heb t wel eens gezegd, dan pendel ik wel naar Bundesliga als er een Beneliga komt. Beetje klaar met die hysterische gekken daar

Het is heel simpel....meer inwoners is ook meer geld. Het zal enige tijd kosten maar op de lange termijn zal de competitie beter worden. Ik ben voor...de eerste divisie zal ook beter worden en leuker (nu ook al leuk).

Matchen als Anderlecht-Ajax spreken toch wel tot de verbeelding. 2 van de grootste clubs van benelux... Maar idioten en dommeriken gaat natuurlijk te ver.

Ik zat eigenlijk naar aanleiding van de Super League te denken, waarom proberen onze clubs niet iets dergelijks te creeeren een eigen toernooi. Over het algemeen overwinteren de clubs uit NL en BE niet in Europa. Waarom doe je dan niet met die clubs die dat jaar al uitgeschakeld zijn in Europa (aangevuld met de uitgeschakelde Europees spelende clubs van Schotland, Denemarken en Zweden bijvoorbeeld) na de winterstop een soort competitie op avonden van Europees voetbal? The Northern Cup of zo. Dan heb je nog altijd meer wedstrijden op een jaar met hoge weerstand (dus goed voor jonge spelers) en meer inkomsten voor de clubs. De clubs die wel na de winterstop nog in CL of EL zitten kunnen dan later instromen. Je bent dus alleen ingeschreven als je dat jaar Europees voetbal had gehaald, dus het is geen gesloten competitie. Leuk toch?

23 april 2021 om 22:59

Leuk concept inderdaad. Lijkt me alleen een beetje moeilijk door de UEFA. Die willen poen en als iemand met hun poen gaat lopen dan zullen ze wel niet akkoord gaan.

Je kunt niet tegen Super League zijn en voor Benaliga. De enige argumentatie die ik zie is "ja maar open league dus degradatie/promotie".

Wat denken jullie dat er met de TV inkomsten en sponsorgeld gaat gebeuren van clubs buiten de Benaliga? Het zou een financiële ramp zijn voor de clubs uit het rechterrijtje.

Leuk als je Top 5 club bent, maar verplaats je even in de schoenen van een club die niet in de top 5 of top 8 van Nederland te vinden is (structureel)

Benaliga zou de Knvb beker moeten vervangen. Niet de competitie.

Dat ie kapot valt kut belg

Dat Deloitte is de enige die enige interesse heeft in deze discussie elke paar jaar. Die mogen elke paar jaar weer lekker onzinnige onderzoekjes doen voor kneiter veel knaken en kunnen zelfs in coronatijd zodoende gewoon zwarte cijfertjes blijven kliederen. Over 3-5 jaar gaan ze vast weer dit balletje eens opgooien, gaan alle clubs weer massaal om tafel, krijgt Deloitte wéér de opdracht om al die onderzoekjes te doen (ja vast, ze vissen gewoon opnieuw deze conclusies uit hun bureaulade) en er weer flink aan te verdienen. Dit gaat nooit van de grond komen, ze lullen er al 15-25 jaar over volgens mij en er verandert geen ene moer.

O en het is natuurlijk wel grappig dat een Belg anderen beschuldigd van domheid

Natuurlijk arrogante uitspraken van deze meneer, maar de BeneLiga lijkt me een zeer sterk plan. Gros van het Belgische voetbal zijn al zombie-organisaties en het Nederlandse voetbal lijkt weer opkomende te zijn maar dat is louter en alleen aan Ajax te danken. Denk Ajax weg en de (commerciële) aandacht die de Eredivisie krijgt is al jaren in neerwaartse spiraal. Om over 5-10jaar nog iets van een serieuze competitie over te hebben is de BeneLiga nodig, generaties jaren 14-24 kijkt überhaupt minder voetbal en dan met name alleen internationaal en Premier League. Marktonderzoek van Deloitte is niet uit de duim gezogen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Dinsdag 11 mei
Tottenham Hotspur wil Davinson Sánchez komende zomer verkopen, ongeacht wie de nieuwe trainer wordt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren