Geldschieter JPMorgan Chase trekt handen af van de Super League

Vrijdag, 23 april 2021 om 11:32Dominic Mostert • Laatste update: 11:34

JPMorgan Chase, de belangrijkste financier van de Super League, trekt zijn handen af van het project. De Amerikaanse bank heeft vrijdag een statement gepubliceerd, waarin men erkent een verkeerde inschatting te hebben gemaakt. De uittrede van JPMorgan lijkt de doodsteek voor de Super League, nadat het merendeel van de twaalf founding clubs zich al heeft teruggetrokken.

"Het is duidelijk dat we verkeerd hebben beoordeeld hoe deze deal zou vallen in de brede voetbalgemeenschap en welke impact de deal allemaal zou hebben op deze gemeenschap. We zullen hiervan leren", meldt de Amerikaanse bank, die zelf ook kritiek kreeg voor het aandeel in de plannen. JPMorgan had 3,25 miljard euro gereserveerd om het project te financieren. Dat bedrag zou verdeeld worden over de deelnemende clubs.

Het artikel gaat verder onder de video
Hoe de Super League in 48u de afgrond in ging
Meer videos

Donderdag werd al duidelijk dat JP Morgan zich niet populair heeft gemaakt met de steun aan het project. Standard Ethics, een bureau dat merken beoordeelt op basis van duurzaamheid, paste de rating voor de bank aan van 'voldoende' naar 'niet-conform'. Het bureau oordeelt hard over de clubs en de bank, die geen oog zouden hebben gehad voor duurzaamheid; Standard Ethics baseert zich daarbij op de richtlijnen van de VN, de OESO en de Europese Unie.Gerelateerd

Meer sportnieuws

68 reacties (laatste reactie door primetime)

Dat laat nog maar eens zien hoe ver de mensen met geld en macht van de 'gewone' mensen afstaan. Hoe hadden ze ooit kunnen denken dat dit op welke manier dan ook goed zou vallen....

23 april 2021 om 11:41

@domidrik

"van de 'gewone' mensen afstaan."

Wat is de gewone man?? Volgens mij is het een Amerikaanse bedrijf. Zij kennen daar zulke gesloten competities. Daar houdt de 'gewone' man van zulke spektakel.

23 april 2021 om 12:40

@mekrillin Dat is niet juist. In de VS zijn bij de gewone man juist de college competities erg populair.

23 april 2021 om 12:47

@mrkrillin en zelfs als je gelijk zou hebben, ze betreden een buitenlandse markt. Mag toch aannemen dat je iets van marktonderzoek doet als je met zoveel geld speelt

23 april 2021 om 14:08

Ja alavez daar heb je een punt. Maar wanneer de clubs die meedoen niet eens nadenken over of onderzoeken hoe de achterban erover denkt, dan kun je misschien lastig verwachten dat een amerikaanse bank dat doet. Ik kan me voorstellen dat die aannemen dat de clubs hun werk gedaan hebben en kijken naar de plannen op papier en met name de financiele onderbouwingen. Dat zal wel de les zijn waar ze het over hebben.

23 april 2021 om 17:21

@alavez, marktonderzoeken hebben niet altijd zin. Zeker niet bij nieuwe producten. Mensen hebben niet altijd behoefte aan een bepaald product of de huidige generatie kan dan wel geen behoefte hebben aan een bepaald product maar de nieuwe wel. Met de superleague wilde men ook Fans of the Future aanspreken. Het is voor een MC Donalds zeer verstandig om marktonderzoek te doen naar verschillende eetgewoonte en behoeftes van verschillende landen. Als een bedrijf als Apple onderzoek had gedaan naar behoeftes en daarop beleid had gemaakt dan waren een heleboel producten niet uitgebracht of in een andere vorm. Als Nike onderzoek had gedaan naar behoeftes qua voetbalschoenen was daar als uitkomst nooit uitgekomen dat men behoefte had aan flashy gekleurde schoenen. Het gemiddelde seniorenteam had er helemaal niks mee. Dat was iets voor Fans of the future en die hebben het helemaal omarmd. Ik gok dat uit marktonderzoek trouwens zou komen dat er in Aziã« wel heel veel mensen vinden die de SL fantastisch zouden vinden. De buitenlandse markt in Azie is natuurlijk enorm

23 april 2021 om 11:47

Waarom zouden ze denken van niet? Wij vinden het allemaal normaal dat wedstrijden om 12u uitgezonden worden voor mensen op andere continenten, wij vinden het allemaal normaal dat clubs hun logo’s gewoon aanpassen, wij vinden het allemaal normaal dat de topclubs bijna allemaal in handen zijn van niet-Europeanen, wij vinden het allemaal normaal dat clubs al jarenlang hun voorbereiding afwerken op andere continenten en wij vinden het allemaal normaal dat je minstens 500 pond moet neerleggen voor een abonnement bij een PL-team. Het is niet zo dat voetbalsupporters voordien echt veel tegenwerk hebben voorzien.

23 april 2021 om 12:01

Lierse

Nee precies! Alsof er hier in Europa geen spelers rondlopen die heel erg veel geld willen verdienen. En inderdaad, als iets duidelijk is, is het wel dat 'supporters' als het erop aan komt toch geen front vormen én niet in staat zijn om het meeste effectieve middel in te zetten: de totale boycot. Het is net als met dat semi-verontwaardigde gedoe rond Amf, en vervolgens gewoon niet je seizoenskaart opzeggen, je Espn beëindigen en gewoon nooit meer naar voetbal, nee, dan blijven ze gewoon naar het voetbal gaan. En maar klagen. Ga dan gewoon eens echt met een boycot werken als je het zo ernstig meent! Maar goed dat gebeurd nooit. Als ze iets weten bij de Super League en JP Morgan is het wel dat veranderingen altijd lastig zijn, maar dat het aankomt op de langste adem.

23 april 2021 om 12:07

Maar hoe kom je er bij dat 'we het allemaal normaal vinden?' Dat het allemaal gebeurt is een feit, maar dat betekent toch niet dat iedereen het oke en gebruikelijk vindt? Er zijn meerdere voorbeelden te noemen bij jouw voorbeelden waarbij de 'gewone mensen' hebben geprobeerd om daar iets tegen te doen, maar waar dit niet gelukt is. Het zegt mij vooral dat de 'gewone mens' gewoon minder en minder macht heeft, niet dat ze het normaal vinden.

23 april 2021 om 12:23

Wat hebben we er dan tegen gedaan? Het is duidelijk dat met protest veel bereikt kan worden. En toch is er niks gebeurd. Over welke van die dingen is er echte oproer gekomen? Misschien vinden we het niet allemaal prima, maar echt veel interesseert het ons toch ook niet schijnbaar.

23 april 2021 om 12:41

Het lastige is dat supporters van verschillende clubs dan gezamenlijke moeten strijden, welke vaak geen vrienden zijn. Als één supportersgroep het doet, pak je alleen je eigen club en zal er nog niks veranderen. Ik heb ergens nog de hoop dat nu in Engeland de supporters nog tegen hetzelfde gaan strijden, maar dan nog is het allemaal veelste laat. We hebben het gewoon verkloot.

23 april 2021 om 12:50

In Duitsland wordt bijvoorbeeld door supporters al heel lang fel geprotesteerd tegen maandagavond wedstrijden. Bij Cardiff City is er maandenlang (fel) protest geweest tegen de verandering van het logo en de clubkleuren. Dus er wordt echt wel wat geprobeerd. Het probleem is dat dit veelal op club niveau gebeurt. Als Juventus het logo verandert denk ik persoonlijk, waarom doe je dat, maar verder heb ik er zelf geen last van. Doen ze dit bij mijn eigen club dan gaat het me pas aan. Voor de ESL gaat het gewoon heel veel clubs aan en dan verandert het ineens alles. Dus daar zit inderdaad het grote probleem. En een groep supporters van 1 club kan tegenwoordig helaas veel te weinig in brengen binnen de eigen club, laat staan bij andere clubs.

23 april 2021 om 12:54

@Badlaken, exact. En dat is de reden dat deze mannen dachten “het lukt wel”. Want algemeen slikt de algemene voetbalgemeenschap het wel als zoete koek.

23 april 2021 om 12:55

@constant kante ''als ze iets weten bij de Super League en JP Morgan is het wel dat veranderingen altijd lastig zijn, maar dat het aankomt op de langste adem.''

Ik moet bij omgaan met veranderingen en de daarbij komende verontwaardiging altijd denken aan die video op YT waarbij ze mensen in 1998 interviewen over het hebben van een mobiele telefoon. Grappig feitje: de laatste vrouw die in deze video wordt geinterviewd doet tegenwoordig iets met apps en wordt nog regelmatig bij bepaalde events ed geconfronteerd met deze video

23 april 2021 om 13:16

@lierse, daar heb je ook helemaal gelijk in. En ik snap hun gedachtegang ook wel. Maar daar kwam mijn eerste reactie niet vandaan. Het gaat me meer om het 'normaal' vinden van de voorbeelden die je op noemt. Misschien ben ik dan nog te veel een romanticus om te kunnen accepteren dat commercie de boventoon voert. En het feit dat ik zelf fan ben van een relatief kleine club, waar communicatie en inbreng binnen de club door supporters makkelijker is speelt daar ook in mee.

23 april 2021 om 14:11

Primetime prachtig filmpje! Er is zelfs veel later weer een video gemaakt waar ze al die mensen weer opzoeken. Zijn bijna allemaal om, behalve een man. Die heeft inmiddels wel een mobiel, maar vergeet hem nog steeds altijd mee te nemen

23 april 2021 om 16:59

@ironmanutd, pfff ik ben dus werkzaam in de marketing/sales. Kan beide filmpjes wel dromen. Zie ze ontelbaar vaak in presentaties ed voorbijkomen. Die bejaarde vrouw had zelfs een Apple.

Het is duidelijk dat we verkeerd hebben beoordeeld hoe deze deal zou vallen in de brede voetbalgemeenschap en welke impact de deal allemaal zou hebben op deze gemeenschap. Haha, hoe de deal zou vallen? Jullie hebben de hele Europese voetbalcultuur onderschat. Het Amerikaanse model werkt hier niet. En zal hier ook nooit werken.

23 april 2021 om 12:26

Heeft Edje Woodward mooi allemaal verknald. Die komt wrschl nergens meer aan de bak na deze mega-flater.

23 april 2021 om 12:53

Haha, als het aan mij ligt komen die Amerikanen nergens meer aan de bak als voorzitter binnen het Europese voetballandschap. Laat ze zichzelf lekker inkopen in de NBA en ga daar lekker interessant doen met je projectje.

23 april 2021 om 13:44

You and me both Mario, you and me both.

23 april 2021 om 14:13

De voetbalwereld blijft ons altijd verbazen met 2e, 3e, 4e en 10e kansen. En anders kan hij probleemloos in de financiele wereld terug aan het werk. Of gewoon achterover zitten met een drankje.

23 april 2021 om 14:21

Ed Woodward is toch gewoon Brits?

23 april 2021 om 15:21

Ironmanutd, dat is wel waar idd. Elke miskleun wordt snel vergeten op dat niveau. Maar ze zullen vast ook wel goede dingen gedaan hebben in het verleden, wellicht weegt dat weer daar tegen op.

23 april 2021 om 15:22

Sirius, weet ik niet, maar weet wel dat hij een verleden heeft bij JP en daarom kan ik met niet aan de indruk onttrekken dat hij een grote rol in de SL gespeeld heeft.

23 april 2021 om 15:19

@dr, Mario, Het Euroliga van basket is wel een semi-gesloten competitie. Maar hier heeft Fiorentino verkeken dat basket niet een breed populaire sport is in Europa, waar voetbal wel breed populair is en een heel historie heeft.

23 april 2021 om 16:10

Gordinho. Ook basketbal is over Europa verspreid een populaire sport. Is het zo groot als voetbal? Nee, maar dat is geen enkele sport. De Euroleague is na de NBA, de sterkste basketbalcompetitie ter wereld en verschillende clubs hebben een bizar trouwe en fanatieke fanbase. Ook heeft het basketbal in Europa een hele mooie en interessante historie, maar het moet je interesse hebben.

Nu hopen dat de Uefa hun kop niet teveel laten rusten op de huidige topclubs. Clubs als Barcelona, Juventus en Real zouden door middel met Financial Fair Play de duimschroeven nog verder aangedraaid moeten worden naar minimaal Duitse maatstaven.
En als ze perse een Europese competitie willen, pak de huidige 18 clubs op de Uefa ranglijst en voor een competitie, 19 t/m 36 een tweede klasse en 37 t/m 54 als derde klasse. Met een open onderzijde, deze ranglijst is op basis van gehaalde prestaties en niet gebaseerd op bestuurlijke macht.

23 april 2021 om 11:54

Maar hoe kan de nummer 55 stijgen dan? Die spelen nooit Europees toch?

23 april 2021 om 12:03

Je kunt toch de nr. 50 t/m 54 een play off competitie laten spelen met de winnaars van de nationale competities om de vier open plekken in de derde divisie opnieuw te vullen.

23 april 2021 om 12:35

Dus dan kunnen er elk jaar maar 4 nieuwe teams toetreden tot die piramide? Kun je net zo goed een SL beginnen.

23 april 2021 om 13:16

In mijn voorstel kunnen er per jaar maximaal 4 nieuwe teams toetreden, maar dan heb je wel een open competitie op een gelijk speelveld.

De eerste klasse en tweede klasse zijn natuurlijk in mijn voorstel ook open, zodat bijvoorbeeld Barcelona bij teveel financiële problemen kan degraderen naar de tweede klasse of terug naar Nationaal Niveau.

23 april 2021 om 13:29

Maar een team als Willem II kan dan gewoon nooit Europees spelen. Want zelfs al draaien ze een top jaar dan moeten ze nog allerhande extreem moeilijke partijen spelen om mogelijk toch in die competitie terecht te komen.

23 april 2021 om 13:45

Klopt, moeten ze beter hun best doen, waarom zou Ajax en Club het wel redden en Willem II niet. Daarnaast zal Willem II best jaren er tussen hebben zitten dat ze er tegenaan zitten, daarom dat Willem II C.l. heeft gespeeld onder Co Adriaanse, dus kansen blijven altijd als die competitie aan de onderzijde maar open is. En promoveren ze nooit, dan is de Nationale competitie hun plek.

23 april 2021 om 13:51

Omdat ze moeten vechten tegen teams die een budget hebben dat minstens 10 keer zo hoog ligt? In dat systeem ga je gewoon 90% van de Europese voetbalclubs en zeker die van de kleinere landen bij voorbaat uit van Europees voetbal.

Op realiteitszin kun je instanties als Jpmorgan Chase toch al niet vaak betrappen. De hele wereld vormt zich toch altijd wel naar wat deze bedrijven willen. Behalve deze ene keer.

Je zou verwachten van zo'n instelling dat ze eerst marktonderzoek doen voordat ze geld gaan investeren.

23 april 2021 om 12:17

Wie weet heeft Perez ze wel een marktonderzoek voorgehouden? (wat al dan niet in het voordeel van de ESL uitviel) Dat Jpmorgan dit zelf niet heeft gedaan kan daardoor komen.

Kan denk ik ook niet los gezien worden van het aftreden van voormalig Jpmorgan man Ed Woodward bij Man U.

23 april 2021 om 12:28

Niet eens een beetje Flo en Ed lijken mij de personen die hier het meeste voor gelobbyd hebben.

Dan toch even in memoriam de quote van Valentijn Driessen, nog deze week op maandag: 'die Superleague die komt er. 100%' Wat een heerlijk fenomeen blijft deze wandelende mispeer toch! Als journalist is ie zo betrouwbaar als een slanke kok.

23 april 2021 om 12:19

Valentijn staat al jaren bekend als contra-indicatie. Wanneer hij zegt dat Ajax gaat verliezen, dan wint Ajax, als hij zegt dat een spits nooit scoort, dan krijg je een hattrick om de oren en als hij zegt dat de SL een groot succes gaat worden, tja dan weet je het wel.

23 april 2021 om 12:27

Dat is wel wat makkelijk. Hij zei dat die er ooit komt en dat als het niet in 2022 is dat het dan wel later ooit gebeurt. Helemaal niet zo een gekke uitspraak dus.

23 april 2021 om 12:42

Wel dus. Kenmerk van de SL is dat ie buiten de Fifa, Uefa en lokale bonds om gaat. De PL is nu bezig om L9 uit te breiden om te voorkomen dat dit scenario zich nogmaals voordat. De Engelse oveheid heeft besloten hetzelfde te doen in wetgeving.

23 april 2021 om 12:54

Wat is L9 precies?

23 april 2021 om 12:55

@Gomes, een regel van de PL die stelt dat teams uit de PL niet mogen deelnemen aan of toetreden tot een competitie die niet tot de FA behoort.

23 april 2021 om 12:57

@lierse1997: over gemakkelijk gesproken! Als uitspraken doen over een ongewisse toekomst waarin iets zou kunnen gebeuren zonder afweging van de voors en tegens, een behoorlijke onderbouwing of een op zijn minst voorzichtige datering journalistiek is, is de interpretatie van pers'vrijheid' wel erg zorgelijk. Zo lust ik er nog wel een paar. 'de wereld vergaat!' Ik weet alleen niet wanneer.

23 april 2021 om 13:31

Nee Lierse, dat klopt niet. L9 is een regel die stelt dat teams niet aan een andere competitie mogen deelnemen zonder schriftelijk toestemming te krijgen alvorens zij toetreden tot deze competitie.

Ik ben benieuwd of er boetclausules zijn voor alle partijen.

23 april 2021 om 12:52

Verwacht ik wel, heeft Ome Perez ook al meerdere keren gemeld. KSE heeft in ieder geval aangegeven dat ze alle kosten/boetes voor Arsenal voor hun rekening zullen nemen. Het allerminste dat ze kunnen doen en ik verwacht dat ze niet de enige Amerikaanse eigenaar zullen zijn die dat doet.

23 april 2021 om 12:57

Wie zou dat geld van die boetes eigenlijk ontvangen?

23 april 2021 om 13:45

Lierse, dat zullen we naar alle waarschijnlijkheid nooit horen.

23 april 2021 om 14:45

Dan zal de contract partij van die boete clausules zich eerst bekend moeten maken. JP Morgan trekt zich nu ook snel terug, hun handelen wordt als onetisch beschouwd en dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Steeds meer Amerikaanse staten stellen eisen aan partijen die zaken doen met hun.

Hoppa!!! Weg met het ver-Amerikanisering van het voetbal.

23 april 2021 om 14:27

We hebben 3 olieclubs in de CL semi finales. We zijn in nog slechtere staat dan in de Amerikaanse sporten.

23 april 2021 om 17:06

Die nemen het voetbal over maar men wil het niet inzien. Daarom likt die Ceferin ook compleet hun jeweetwel. Psg eigenaar wordt behandeld als koning. En City wordt liefjes terugverwelkomd in de familie. Agh.

Nou dan is het helemaal klaar. Kunnen we weer over tot de orde van de dag. Of deze lijn doorzetten en ook eens kritisch gaan kijken naar de Uefa, de clubs, de bedragen, etc. Het momentum is er nu!

Zoals meerdere hebben gezegd was de superleague niet ontworpen om een verbeterde versie van de champions league te hebben. Nee het was ontworpen voor deze 12 founding clubs om nog meer geld te ontvangen. Degene die dit initiatief blijven verdedigen liegen tegen zichzelf over de intenties van deze 12 clubs.

23 april 2021 om 15:26

Wat ik merkt is dat dit Liga wordt verdedigen door meer algemene sportfans die van amusement houden en die van sport wisselen dan de echte voetbalfan.

Al de mensen die betrokken waren meteen uitsluiten van de voetballerij. Die hebben zichzelf onsterfelijk belachelijk gemaakt. En voor een keer wil ik wel eens mee gaan in de cancel culture

Oh wist niet eens dat JPmorgan hierachter zat joh. Nou beter voor me dan. Nu hebben ze meer kapitaal over om btc te kopen en zo mijn btc bag te pumpennn!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Verenigde Staten

FIFA ranking: 22
44 fans
Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Dinsdag 11 mei
Tottenham Hotspur wil Davinson Sánchez komende zomer verkopen, ongeacht wie de nieuwe trainer wordt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren