‘Dit vind ik jammer van Koeman, die jongen is een makkelijk slachtoffer’

Vrijdag, 23 april 2021 om 07:49Chris Meijer • Laatste update: 07:59

Ronald Koeman viel donderdagavond tijdens het duel tussen Barcelona en Getafe (5-2) hevig uit naar Óscar Mingueza. In de eerste helft werkte een blessurebehandeling bij de 21-jarige verdediger al op de zenuwen van Koeman, die twintig minuten voor tijd zelfs in woede ontstak toen de verdediger mee naar voren ging. Nog geen drie minuten later werd Mingueza gewisseld door Samuel Umtiti. Jan van Halst en Khalid Boulahrouz plaatsten in de studio van Ziggo Sport hun vraagtekens bij dit harde besluit van Koeman.

“We hebben er een hele uitgebreide analyse op losgelaten”, zo begon Van Halst. “Maar waar ik van uit ga, en dat is een aanname, is dat Koeman in de rust heeft gezegd: ‘Niet naar voren gaan’. Als je goed kijkt, zie je dat Mingueza wel mogelijkheden heeft om naar voren te gaan. Hij coacht Ilaix Moriba nog even, van: ‘Blijf jij hangen?’ Hij sluit aan en plotseling stopt hij, alsof hij zijn hamstring scheurt. Vanuit de camera van achter het doel kun je zien dat hij waarschijnlijk wordt gecoacht door Koeman. Je ziet hem gebaren: ‘Moet je zien, man. Er staan nog genoeg mensen achter de bal’.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

“Een weerwoord hebben, dát moet je niet doen. Daardoor wordt hij gewisseld, dat voelde hij al. Hij moet nog die hele gang maken door een leeg stadion, hij weet al: oh jee, ik heb de baas tegengesproken”, ging de analist van Ziggo Sport verder. “Dit vind ik jammer van Koeman. Die jongen weet wel dat hij gaat verliezen van je. Hij is een makkelijk slachtoffer. Die jongen wil hem een handje geven en dan negeert hij hem.”

Boulahrouz stelde dat Mingueza eigenlijk zijn fout al toegeeft door zich kwetsbaar op te stellen. “Koeman loopt weg alsof hij weer moet gaan coachen. Ik snap dat hij geen tijd heeft om na te praten, maar dit moet hij niet doen. Het is toch de vader, hè”, sprak Van Halst. Presentator Bas van Veenendaal nam het op voor Koeman door te op te werpen dat je als verdediger in een driemansdefensie niet zomaar naar voren kunt.

Wow! Ronald Koeman is boos op Oscar Mingueza. De verdediger van Barcelona gaat mee bij een aanval en daar is Koeman niet...

Geplaatst door voetbalzone op Donderdag 22 april 2021

“Dit geeft misschien wel aan dat Koeman niet zo heel veel vertrouwen heeft in zijn verdediging”, reageerde Boulahrouz. “Normaal gesproken moet het oké zijn om mee te gaan, als alle posities bezet zijn en een verdedigende middenvelder jouw taken overneemt. 3-1 voor tegen Getafe, dat moet oké zijn. Blijkbaar heeft hij er de nadruk op gelegd dat zij de rust moeten bewaren achterin. Dat zij er zijn om de controle te houden en ervoor te zorgen dat ze de boel dichthouden. 3-1 moeten we houden en uitbouwen, die gedachte. Dat Mingueza zo in het openbaar een weerwoord gaf, zat Koeman waarschijnlijk niet lekker.”

Van Veenendaal sprak van een ‘harde maatregel’ en vroeg zich af of het beter is om een arm om Mingueza heen te slaan en later met hem te gaan praten. “Ik vind het niet zo chique, Koeman weet dat het allemaal in beeld komt. Het is een beetje een voorbeeld stellen: we maken afspraken en als die niet nagekomen worden, grijp ik keihard in”, gaf Van Halst te kennen. “Ik vind dat Bas een punt heeft, wat wat voor invloed heeft dit op zo’n speler?”, zo haakte Boulahrouz in. “Je zag dat de gang naar de kant niet makkelijk was, hij was echt aangeslagen. Je zag Puig met hem praten, van: ‘Waarom ben je gewisseld?’ Want normaal gesproken zou hij die wedstrijd uitspelen.”

Koeman verklaart hevige woedeaanval: ‘Het is weer goed tussen ons’

Lees hier de reactie van Ronald Koeman op het voorval met Óscar Mingueza.Lees artikel

Van Halst werkte in het seizoen 2001/02 met Koeman samen bij Ajax. “Ik heb hem een paar keer meegemaakt, hij heeft een soort felle knop. Dan is hij een winnaar die over lijken gaat. Dan moet je even niet in de buurt komen. Ik denk dat Mingueza de volgende keer wel voorbijloopt en denkt: ik praat morgen wel met hem”, bracht Van Halst in herinnering. Koeman noemde na afloop zijn houding richting Mingueza ‘overdreven’ en zei dat hij de verdediger niet vanwege het bewuste moment wisselde. Volgens de oefenmeester hadden de twee al gesproken en was ‘alles opgehelderd’.

Ronald Koeman & Sergio Ramos
“Mingueza is bezig aan een geweldig seizoen, maar Koeman leerde hem de les met zijn wissel”, valt bij de beoordelingen van de Madrileense sportkrant AS te lezen. “Hij wil concentratie en rendement. De verdediger begreep dat.” Voor Sport speelde het moment geen rol van betekenis wat betreft de beoordelingen. De ‘onvermoeibare’ Mingueza krijgt een zes; alleen Gerard Piqué, Jordi Alba (beiden een zeven), Sergio Busquets en Messi (beiden een acht) scoorden hoger. Mundo Deportivo zag hoe Mingueza tot ‘een offensieve opleving op een ongeschikt moment ruimschoots aan de verwachtingen voldeed’.

“Dit was overdreven”, schrijft Marca over het ongemakkelijke moment tussen Koeman en Mingueza aan de zijlijn. “De boosheid van Koeman was door heel het stadion te horen. De wissel en de reactie na de wissel waren een te zware straf. Mingueza is een voorbeeldige jongen met een optimaal rendement. Hij is net een spons in zijn eerste jaar in de elite van het voetbal. Een moment als dit, een wissel na een woedeaanval van de trainer, een moment dat iedereen heeft meegekregen, kan alleen maar nadelige bijwerkingen hebben. Gelukkig heeft Koeman nooit Sergio Ramos tot zijn beschikking gehad. Die gaat maar wat graag mee naar voren, zelfs als de stand zich daar niet voor leent.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door monaldo)

Juist een jonge speler moet het leren. Een beetje ‘tough love’ wordt niemand slechter van. Je mag best wel eens boos worden. Zie hier niet zoveel problemen in. Vooral als Koeman naderhand nog met hem gesproken heeft en toegeeft iets te heftig gereageerd te hebben.

23 april 2021 om 07:56

Doe het dan ook bij iemand als Alba als ie een gat laat in de verdediging zoals tegen Madrid. Koeman gaf overigens wel toe dat hij dat niet goed had aangepakt.

23 april 2021 om 08:20

@visca volgens mij had Koeman toen al aangegeven dat zulke fouten niet kunnen over de fout van Alba.

23 april 2021 om 07:57

Je mag best wel is boos worden ja, alleen was dit wel erg overdreven. Ook val je een speler publiekelijk af, als je dan boos wordt doe dat dan lekker in de kleedkamer waar er geen cameras zijn. En daarbij Iemand zn uitgestoken hand negeren terwijl die nog geen meter van je af staat is gewoon respectloos.

23 april 2021 om 08:22

Hij gaf hem toch een hand? Hij gaf hem er zelfs 2. Misschien was Koeman wel in gedachten verzonken? Weet jij veel maar hij gaf hem uiteindelijk gewoon een hand.

23 april 2021 om 08:46

Precies mijn punt, nadat Mingueza naar Koeman zijn hand graait krijgt hij heel cynisch 2 waarna Koeman ook gelijk opstaat en weg loopt. Dus respectloos.

Vond het ook een erg overdreven reactie van Koeman, wat wel vaker het geval is. Heeft Barcelona wel weer draaiende gekregen maar persoonlijk komt hij echt over als een klein kind. Altijd maar klagen op alles en iedereen als het niet loopt en wat hij hier bij Mingueza is gewoon respectloos. Ventje is 21 jaar oud, speelt zijn eerste (goede!) seizoen in het 1ste van Barcelona en dan krijg je zo overdreven woedeaanval over je heen in een leeg stadion waar alles te zien en te horen is. Dat je dan boos bent als trainer oke .. maar als iemand je een hand wilt geven en je doet net alsof je hem niet ziet staan terwijl die een meter van je af staat vind ik respectloos.

Boos zijn langs de lijn en wisselen vind ik op zich geen enkel probleem, maar als zo'n jongen, schuldbewust, terug loopt dan mag je hem op zijn minst een normale hand geven. Als het andersom is, dan is de trainer woest.

Och, stop met het pamperen van overbetaalde kinderen. Nu lijkt het weer alsof Koeman die jongen een week op droog brood heeft gezet.

23 april 2021 om 08:24

Snap echt gewoon niet wat dit met geld te maken heeft..? Ben met je eens dat mensen moeten stoppen met zeuren, dit is topsport. Maar om hem nou een overbetaald kind te noemen? Alsof je met geld opeens geen gevoel meer hebt.

23 april 2021 om 09:06

Nou omdat deze jongens heel erg goed betaald krijgen en ze dan gerust tegen een beetje kritiek moeten kunnen.

23 april 2021 om 09:17

Dus als je slecht betaald krijgt is het prima dat je niet tegen kritiek of feedback kan? Of werkt dat dan niet zo? Geld heeft nog steeds niks te maken met of je wel of niet tegen kritiek kan.

Waar zit iedereen toch over te zeuren?! Een speler van Barca voert zijn taken niet uit en gaat tegen de coach in wanneer hij wordt gecoacht. Tuurlijk mag je dan een uitbrander krijgen. En wat doet Mingeuza daar na de wissel bij Koeman?! Je krijgt een hand ga dan zitten. Waarom moet je hem nog aan zn arm trekken en verhaal gaan halen. Heb nooit gezien dat een coach met een speler na een wissel gaat lopen lukken. De reactie was overdreven van Koeman maar Koeman heeft dit al aangegeven dat zijn reactie overdreven wat. Lekker laten gaan of het nou 21 jarige is of niet, je bent gewoon een Barca speler dus je voert gewoon je taken uit. En voor iedereen roept dat Koeman Griezman of Araujo niet aanspreekt, die voeren wel hun taken uit ondanks dat ze dan een mindere wedstrijd spelen.

23 april 2021 om 08:31

Ik snap ook niet dat iedereen hier zich zo druk over maakt, miss heeft het ook te maken met de tijd waarin we leven. Je mag elkaar niet op fouten wijzen, hand boven het hoofd houden en allemaal lekker lief doen tegen elkaar.
Wat mij betreft hartstikke goed en normaal wat Koeman doet, het is ook niet zo dat die dit wekelijks doet. Gebeurd, besproken en doorgaan...klaar!

23 april 2021 om 09:05

precies dit, van de Knvb mogen we niet meer scores bijhouden want iedereen moet er plezier in blijven hebben….hahahaha, wat een verschrikkelijke samenleving zeg!

23 april 2021 om 11:38

Misschien voor de wedstrijd kumbaya my lord met z'n allen zingen en voortaan groene kaarten te verdienen als je geen overtreding maakt

Hahaha, wat een maatschappij leven we in zeg. De coach mag niet meer zo boos doen tegen een speler omdat hij zijn taken niet uitvoert. Wat is dat voor belachelijk iets!! Koeman heeft gelijk, hij is de baas, en tegen een jonge speler kun je dat doen omdat hij het nog moet leren.
Dus Koeman, ga lekker zo door!!

Hoort erbij volgens mij, wordt later weer over gepraat en dan is het ok. Dit is topvoetbal, dit zijn mensen die miljoenen verdienen.

Mingueza moet gewoon luisteren. Wie niet horen wil moet voelen. Die jongen speelt echt een goed seizoen voor het eerst op het hoogste seizoen. ,maar hij moet beseffen dat hij niet in Barca B speelt. Ik begrijp de irritatie van Koeman wel bij de dug-out. Zo'n jongen moet dan een niet voor je neus blijven staan en aan je arm gaan lopen trekken om wat uit te leggen. Koeman is namelijk niet zijn vriendje waar hij mee geknikkerd heeft. Het is uitgesproken tussen de twee en daarmee is de kous af.

Ach hier kunnen wij allemaal niks zinnigs over zeggen. We hebben geen idee wat er achter de schermen heeft afgespeeld.

Koeman had hem gewoon een hand moeten geven natuurlijk, maar met dit soort dingen eist hij wel meer discipline. Vooral de jongere spelers leren wat mentaliteit inhoud en Koeman deelt de lakens uit, was ook echt nodig bij Barca.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4935 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Barcelona7547
4.Sevilla7122
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
L. MessiAanvaller3328
TrincãoAanvaller263
NetoKeeper60
Iñaki PeñaKeeper00
M. ter StegenKeeper290
Jordi AlbaVerdediger323
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Barcelona.

92 fans
Coach, 58 jaar
SeizoenClub
2020- Barcelona
2018-2020 Nederland
2016-2017 Everton
2014-2016 Southampton
2011-2014 Feyenoord

In de wandelgangen

Dinsdag 11 mei
Tottenham Hotspur wil Davinson Sánchez komende zomer verkopen, ongeacht wie de nieuwe trainer wordt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren