‘Voor je het weet horen we weer bij leuke clubs als Ajax en Red Bull Salzburg’

Donderdag, 22 april 2021 om 16:55Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 16:54

Vincent Kompany hoopt zich met Anderlecht weer snel te melden op het Europese toneel. De voormalig centrumverdediger, die in 2019 terugkeerde bij zijn jeugdliefde na een punt achter zijn carrière te hebben gezet bij Manchester City, noemt daarbij Ajax als voorbeeldclub. Anderlecht is de laatste jaren weggezakt in Europa en de Belgische Pro League en hoopt zich aan de hand van Kompany weer langzaam omhoog te werken.

Kompany kreeg twee jaar geleden bij zijn terugkeer in Brussel een rol als trainer/speler, maar liet zijn trainersrol na een teleurstellende seizoenstart vallen. Simon Davies was daarna korte tijd opvolger, totdat Frank Vercauteren werd aangesteld. Afgelopen zomer zette Kompany alsnog een punt achter zijn spelerscarrière en volgde hij Vercauteren op als trainer. "Het is ingewikkelder dan deze ploeg gewoon zo goed mogelijk coachen", verklaart Kompany de moeilijke jaren van Anderlecht tegenover These Football Times, een door Anderlecht samengesteld magazine. "We moeten snoeien in de kosten, ervoor zorgen dat we talenten kansen blijven geven en de boekhouding op orde zien te krijgen. En als dat is gelukt, moeten we ervoor zorgen dat we ons geld opnieuw op de juiste manier investeren.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

“Dat zijn logische stappen, maar als dat lukt, horen we voor het je weet weer bij ploegen als Red Bull Salzburg en Ajax. Teams die echt leuk zijn om naar te kijken in de Europese competities. We kunnen echt een van de ploegen uit de kleine landen worden die boven verwachting gaat presteren in Europa.” Anderlecht eindigde twee jaar geleden als zesde in de hoogste Belgische voetbalcompetitie en moest afgelopen seizoen zelfs genoegen nemen met een achtste plek. Op dit moment bezet de ploeg van Kompany de derde plek en start hij met Anderlecht op 2 mei aan de kampioenspoule met Club Brugge, Royal Antwerp en Racing Genk.

Kompany liet eerder al weten voorstander te zijn van de zogeheten BeNeLiga, waarbij de beste clubs uit Nederland en België in een aparte competitie tegen elkaar zullen uitkomen. "Ik ben er helemaal voor", zei Kompany destijds tegenover RTBF. "De grote ploegen gaan ook hun eigen Liga creëren en zullen blijven groeien. Wij moeten onze markt vergroten en onze spelers, die ook kwaliteit hebben, toestaan om zich te verbeteren in een grotere competitie. Al zal men dan wel solidariteit moeten tonen naar de kleinere clubs toe."


Poll

Snap jij de vergelijking met Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door yelle)

Met alle respect maar Anderlecht zal zichzelf nooit kunnen meten met Ajax, dat heeft het ook nooit echt kunnen doen op een langere termijn. Hoe lang is het wel niet geleden dat ze ook maar iets konden laten zien in Europa? Het verschil in financiële mogelijkheden is te groot geworden en het is simpelweg gewoon een kleinere club. Ik geef Brugge meer kans om te groeien, als ze tenminste een keer richting een nieuw stadion kunnen.

22 april 2021 om 17:09

Ajax heeft zich ook nog maar 2 keer echt laten zien in Europa. Het is echt niet zo dat Ajax zich structureel echt laat zien in Europa. Als je door ploegen als Valencia, Getafe, Atalanta en Roma word uitgeschakeld vind ik het nog geen Europese topploeg

22 april 2021 om 17:12

Volgens mij heeft Ajax vorig seizoen ook prima gespeeld in de CL hoor. Maar zijn we gewoon 2 keer dik genaaid tegen Chelsea en was de koek daarna op tegen Valencia. Maar leuk en goed voetbal laten zien. Dan val je ook op hoor. Je laten zien uit zich niet alleen in een volgende ronde halen.

22 april 2021 om 17:16

Ja het ligt inderdaad nooit aan Ajax maar aan de abirtrage. Ajax heeft 2 jaar geleden echt als een Europese topploeg gespeeld, alleen de laatste jaren is Ajax meer van het Niveau porto / Benfica Europese subtop. Als Anderlecht ook eens een paar goede aankopen doet zie ik ze dat niveau ook halen.

22 april 2021 om 17:19

die 4-4 uitslag tegen Chelsea had Ajax wel aan zichzelf te danken vind ik. ze stonden in die wedstrijd echt meerdere keren dramatisch slecht te verdedigen achterin. alleen al die totaal onnodige tackle van Veltman waar Chelsea de 1-1 uitmaakt sloeg echt helemaal nergens op. dan vraag je gewoon om puntverlies

22 april 2021 om 17:20

Soccerfan_1 zo kunnen we een waslijst maken van ploegen die pech hebben gehad. Niemand zal zich herinneren wie in de groepsfase eruit is gegaan. Vorig jaar ging Valencia door i.p.v. Ajax en dit jaar was het Atalanta en ook Liverpool was uit vorm. Ajax hoort gewoon bij de Europese middenmoot/subtop

22 april 2021 om 17:23

Blue groninger ajax heeft genoeg laten zien in europa de afgelopen 5 jaar. Qua punten aantal staat ajax niet voor niets op de 17de plaats.

Er zijn maar weinig ploegen die elk jaar presteren buiten de absolute topclubs.
Ajax is een goede subtopper geweest de afgelopen jaren en dat is iets wat anderlecht ook hoopt te doen.
Ik betwijfel het of het gaat lukken aangezien ajax ook heel veel heeft geinvesteerd en de club een stuk rijker is dan anderlecht.

22 april 2021 om 17:26

@Japie, om nu de 4-4 van Ajax tegen CFC te analyseren in een Anderlecht topic vind ik wat ver gaan maar ik vond het juist de verdiensten van Chelsea die niet opgaven. Het punt wat ik wil maken is dat Ajax door een aantal spelers te kopen en op te leiden tot Europese subtop ploeg is uitgegroeid. Waarom zal Anderlecht dat niet kunnen dan?

22 april 2021 om 17:29

@Thetruth inderdaad wat ik zeg een Europese Subtop ploeg. Als je 17e staat dan ben je toch geen Europese Top ploeg? Dan zal je naar mijn mening minstens in de top 10 moeten staan. De 10 topploegen die gaan wel 9/10 keer door in de UCL groepsfase . Waarom zal Anderlecht niet een keer een seizoen als Ajax kunnen hebben? Een aantal goede spelers en een beetje geluk is het wel mogelijk lijkt me. Alleen is er nog wel een stap te zetten uiteraard

22 april 2021 om 17:30

@bluegroninger Anderlecht moet zeker stappen kunnen maken met hun historie, status en achterban en wie weet waar dan hun plafond ligt maar dan moet het beleid wel flink worden aangepakt want dat is al een tijdje drama. een tijdje terug had je daar geweldige spelers als Boussoufa en Lukaku lopen maar als je ziet wat er nu speelt dan ben ik daar totaal niet van onder de indruk

22 april 2021 om 17:48

Dan moet je Anderlecht wat beter bekijken, die hebben het nu weer een beetj op de rails, maar zijn nog ver van Brugge.

23 april 2021 om 00:14

@blue groningerDie 4-4 was een schande.Dat blind eraf gestuurd werd oke , daarna rode kaart voor veltman en ook nog rood voor veltman.Word je daar niet genaaid haal je de 2e ronde en gaat jou hele "ajax is middenmoot" verhaal niet op. Dit seizoen speelde ajax 1/4 finale in de El met (tel je mee?)De 3e keeper , geen mazrouie , geen Blind , geen Haller , Als je zo " n jasje uit moet doen in de eindfase van een europees toernooi en je bent nog beter ook en gaat er ongelukkig uit , ben je ook in deze situatie meer dan "middenmoot"

22 april 2021 om 17:12

Dat bedoelt hij ook niet. Hij bedoelt te zeggen dat Anderlecht weer in de absolute subtop mee kan draaien. En volgens mij heeft hij wel gelijk in principe qua historie en begroting de grootste club van België, en het zou leuk zijn als ze zich straks weer enigszins kunnen laten gelden op de Europese velden...

22 april 2021 om 17:14

Gezien hun geografische ligging heeft Anderlecht best een groot groeipotentieel. Vergeet ook niet dat Ajax tussen 2006 (8e finales CL) en 2017 ook weinig voorstelde in Europa. Anderlecht verloor in 2017 nog de kwart finale van de Europa League van Mqan United. Daarbij heeft Club Brugge ook niet veel bijzondere dingen laten zien in Europa. Denk dat zij met goed beleid en eventueel een verbouwd/nieuw stadion moeten kunnen aanhaken met Club Brugge. Overigens wordt het nieuwe stadion van Brugge tegengehouden door de voorzitter van Antwerp, geen idee waarom.

22 april 2021 om 17:25

Het is het nieuwe stadion van Cercle Brugge dat wordt tegengehouden door de voorzitter van Antwerp. Hij heeft daar namelijk grond die hij niet zomaar wil afstaan.

22 april 2021 om 17:28

Omdat Paul Gheyssens een lul van een vent is die wist waar club Brugge een stadion wilde neerzetten en dan maar snel grond kocht op dat gebied om zo alles te kunnen tegenhouden.

22 april 2021 om 17:29

En eigenlijk is het bizar hoever ze zijn weggezakt, ondanks het hebben van zo'n goede jeugdopleiding.

22 april 2021 om 17:48

Club kon al 2x zo ver staan als nu het geval is maar dat nieuwe stadion zal wellicht nog 15 jaren op zich laten wachten. Bouwen in België is onmogelijk en nu worden we nog gegijzeld door Cercle, de parasieten. Zij gunnen ons geen nieuw stadion zolang ze zelf geen uitzicht op een nieuw stadion hebben. Komaan zeg.

22 april 2021 om 17:34

Club Brugge zat vorig jaar eigenlijk niet eens zover van Ajax af qua omzet (zeker als een deel van die omzet nog wel incidenteel was omdat de transfer van De Ligt erin werd opgenomen als ik het me goed herinner). En Anderlecht heeft een miljardair als eigenaar die er kapitaalsverhoging na kapitaalsverhoging door jaagt (heel die raad van bestuur bulkt ook van het geld). Tel daarbij de uitstekende eigen jeugd op en op lange termijn kan er mogelijk nog wel iets mooi ontstaan. Het lijkt me trouwens sterk dat Ajax de huidige positie nog 10-15 jaar kan vasthouden of nog echt kan doorgroeien (in het huidige eredivisieformat). Al is dat gedrocht van een CL natuurlijk wel in het voordeel van Ajax.

22 april 2021 om 17:46

Anderlecht beschikte altijd wel over een prima jeugdopleiding. Denk aan Chris de witte en Kurt van der paar.

Zelfs Club kan niet brengen wat Ajax en Leipzig brengen en Anderlecht staat mijlenver achter Club. Dus ambities zijn mooi, maar ze moeten ook realistisch zijn vind ik.

22 april 2021 om 17:21

Club stond ooit ook mijlenver achter Anderlecht. Structureel goed bestuur van de club (die naar mijn mening nu aanwezig is met een vandehoute en Verbeke) kunnen we de weg naar boven weer inzetten. Te beginnen met hopelijk een 2e plek dit seizoen. Al is er natuurlijk nog een hele weg af te leggen om weer op Europees niveau mee te kunnen doen zoals we in het verleden sporadisch deden

22 april 2021 om 17:36

Hij had het over Salzburg. En dan is club Brugge een team met meer potentieel, zeker financieel.

Ik begrijp wat hij zegt, maar ben bang dat Anderlecht hoogstens een gevalletje Feyenoord dan een gevalletje Ajax wordt. Een gevallen topclub breng je niet zomaar terug. Je wint wellicht een keer weer een titel, maar er is veel meer nodig om weer stabiel mee te kunnen blijven doen om die CL plekken.

22 april 2021 om 18:09

Feyenoord situatie is toch wel een klein beetje anders. In de periode tussen de laatste 2 kampioenschappen van Feyenoord pakt Anderlecht er geloof ik 10. Wat dat betreft is de Anderlecht droogte eerder te vergelijken met de Ajax periode voor Frank de Boer.

23 april 2021 om 09:53

Wat dat betreft wel, maar ik kijk ook naar de organisatie en de wijze waarop het mis is gegaan (grote, dure en ook oude aankopen in de hoop er weer wat van te maken en toch roemloos ten onder gaan). Bovendien zijn ze gewoonweg voorbijgestreefd door Club Brugge en zie ik ze dat gat niet meer zomaar dichten.

23 april 2021 om 12:03

Kijk dat ze voorbijgestreefd zijn staat natuurlijk gewoon vast. De huidige selectie van Anderlecht is alleen niet meer zo oud en er loopt ook wel talent rond. Daarom zie ik hun situatie minder somber dan het Feyenoord scenario. Ik heb het idee dat het bij Anderlecht nog wel omkeerbaar is zonder gigantische veranderingen. Bij Feyenoord heb ik dat gevoel toch een stuk minder.

Snap dit soort teksten nooit zo goed. Het zou al heel knap zijn als Anderlecht weer aansluit bij de Belgische top binnen een paar seizoenen. Met dit soort uitspraken leg je de lat nog 2 a 3 stapjes hoger, lijkt me totaal onrealisch. Daarnaast vind ik het vrij bijzonder dat Kompany nu weer een kans krijgt. Het is al een stap vooruit dat hij nu geen speler meer is maar hij is een blijft een beginnend trainer.

22 april 2021 om 17:19

Uit je reactie leidt ik af dat je dit seizoen de club niet gevolgd hebt. We hebben tegen alle topclubs in België gewoon veel punten gepakt. We kunnen gewoon tweede worden dit seizoen en er zijn Geen elementen die aangeven dat de toekomst er niet positief zou uitzien op dit moment.

Een club van het statuut als Anderlecht is het aan zichzelf verplicht om elk jaar voor de top 2 te spelen. Pas vanaf dit op een constante manier gebeurt, zie ik ze kans maken om nog meer door te groeien naar een stabiele Europese club die enkele uitschieters kan behalen. Natuurlijk zijn ze nog lang niet op hetzelfde niveau als clubs als Ajax en Salzburg, maar ik heb oprecht het gevoel dat dit op langere termijn mogelijk zal zijn met dit bestuur. Nu hoop ik gewoon dat Anderlecht Europees haalt en dan de eigen huisstijl (beroep doen op jongeren die goed genoeg zijn) behoudt. Ik zie het alvast positief in

Ik had meer bewondering voor Anderlecht gehad als ze daadwerkelijk door goed en verstandig beheer terug naar de top waren geklommen, dit is niets anders dan financiële doping. Hoe lang is de kapitaalsverhoging van 30 miljoen geleden, 2 a 3 jaar? Nu weer een kapitaalsverhoging en Coucke die 40 miljoen schulden laat vallen. Is dit wel allemaal toegestaan volgens de FFP? Dan voeren Club, Genk en Gent toch beter beleid. Kompany en co gaan vast ook nog de pluimen op hun hoed krijgen, wat al helemaal nergens op zou slaan gezien het bijzonder matige werk dat de voorbije 21 maanden werd geleverd.

22 april 2021 om 18:05

Objectief gesteld mogen ze Coucke op hun blote knieën bedanken dat hij met geld smijt. Anders was het gewoon onmogelijk terug aan te haken op financieel vlak.

22 april 2021 om 18:35

Klopt, al was het natuurlijk ook deels hij die er een potje van gemaakt heeft. Desalniettemin doet hij inderdaad een enorme geste, de drang om weer geliefd te zijn moet enorm zijn bij de eergevoelige man.

Hmm dat zie ik niet zomaar gebeuren voor Anderlecht Heb ze nog nooit van het niveau ajax gevonden En laatste 2 a 3 jaar presteren ze bar en boos in België Zal genoeg moeten veranderen willen ze in eerste instantie überhaupt mee gaan doen om de titel in België

Natuurlijk is Anderlecht nog een topclub in België. Ondanks alle miserie. Grootste club van het land. Vroeger had RSCA de status van europese topclub. Ga maar eens na hoeveel finales werden gespeeld. Waar er meerdere europese bekers werden behaald. Vanaf midden jaren 70 tem begin jaren 90 was Anderlecht zonder twijfel europese top.

Wat klopt is dat Anderlecht nooit ECI heeft gewonnen.Maar dit heeft City of Atletico tot op heden ook nog niet gewonnen.En deze zijn toch topclubs of zeggen we niet ?Tijden zijn gewoon veranderd en alles wat anders bekeken

Voor mij toch veruit de mooiste club van België! Schitterende shirts, paars-wit! Tamelijk uniek in Europa. Fiorentina en Anderlecht, veel verder kom ik zo één twee drie niet vwb de kleuren. Het logo is mooi en origineel en om de een of andere reden vind ik het stadion er minder afgedraaid uitzien dan een aantal andere Belgische accommodaties.. hopelijk kunnen ze weer snel de beste worden daar. Club Brugge is niet mijn kopje thee..

22 april 2021 om 19:27

Gewoon in dezelfde competitie zoeken. Beerschot is ook paars-wit 😉.

22 april 2021 om 19:29

Kijk aan. Er zijn dagen dat ik en je gelooft het niet, clubs als Beerschot even over sla.

22 april 2021 om 22:56

Austria Salzburg past ook in je rijtje.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Anderlecht

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
L. NmechaAanvaller3215
M. MurilloVerdediger314
F. AmuzuMiddenvelder302
A. LokongaMiddenvelder283
M. MiazgaVerdediger250
H. DelcroixVerdediger230
Voor de complete selectie: Clubpagina Anderlecht.

270 fans
Coach, 35 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 8 mei
De naam van Mohamed Salah prijkt op het verlanglijstje van Chelsea en Thomas Tuchel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren