Depay geschorst na ‘schokkende en allesbehalve eerlijke’ gele kaart

Donderdag, 29 april 2021 om 16:32Rian Rosendaal • Laatste update: 16:44

Memphis Depay is geschorst voor het duel met Lorient op zaterdag 8 mei naar aanleiding van een gele kaart die hij ontving in het verloren bekerduel met AS Monaco (0-2). De aanvaller van Olympique Lyon kreeg van scheidsrechter Stéphanie Frappart een gele kaart voorgehouden voor een vermeende schwalbe in het strafschopgebied. Zowel trainer Rudi Garcia als Depay sprak zijn ongeloof uit over de gele kaart, maar desondanks blijft de schorsing gehandhaafd.

Het was voor Depay zijn derde gele kaart in tien officiële wedstrijden, wat volgens de Franse regels een schorsing van een duel als gevolg heeft. Volgens Garcia was het totaal niet terecht dat Depay in de 68ste minuut van het treffen met Monaco een gele kaart ontving. "Hij is bestraft wegens simulatie, maar er werd juist een overtreding op hem gemaakt. We hebben ook de beelden teruggezien", zei de Lyon-coach in gesprek met RMC Sport. "Het was een overtreding van Youssouf Fofana."

Depay maakte een hoop misbaar na het besluit van Frappart om geel uit te delen. Garcia, die de aanvaller gelijk naar de kant haalde, kan zich goed vinden in de boosheid van de Nederlander. "Ik weet niet of de scheidsrechters weten welke spelers er op scherp staan, maar we hebben ook een competitie af te werken", zo ging de teleurgestelde Garcia verder na de bekernederlaag van zijn ploeg. "Dat Memphis wellicht wordt geschorst voor deze gele kaart zou erg oneerlijk zijn."

Depay liet zijn teleurstelling na afloop van het duel met Monaco blijken via een bericht op Twitter. "Ik kan met mijn hoofd niet bij deze kwartfinale. Zeer teleurstellend en schokkend en allesbehalve eerlijk!", zo schreef de gewisselde Lyon-aanvaller 's nachts rond 1.30 uur.Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door janmetdekorte)

Moeilijk over te oordelen. Doet me wat denken aan de val van Braithwaite tijdens de Classico. Al moet ik zeggen dat ik me erger aan het gedrag van voetballers. Uren per dag spenderen ze in de fitnes, om als een veer te vallen tijdens elk contact. Dit om een penalty uit te lokken. Ik vind dat dit ook wel bestraft mag worden.

22 april 2021 om 11:55

Aan de manier waarop hij valt, moet hij geraakt zijn door een kogel in de streek van de onderrug. Ook zijn gezichtsuitdrukking, waarbij het uitschreeuwt van de pijn, doet me vermoeden dat hij ernstig geraakt moet zijn.

Wel vreemd dat hij nadien rechtstaat alsof er niets gebeurd is... heel verwarrend allemaal.

22 april 2021 om 12:09

Ben het er wel mee eens dat voetballers snel vallen. Maar als je er over nadenkt is het ergens ook wel logisch. Als een aanvaller licht wordt vastgehouden kan het net genoeg zijn om hem niet bij de bal te laten komen. Als een voetballer echter blijft staan wordt de overtreding nooit opgemerkt. Scheidsrechters fluiten gewoon vaak alleen maar als iemand naar de grond gaat.

Dat werkt het overdreven vallen ook wel een beetje in de hand.

29 april 2021 om 17:04

Het is spelverderf als je te makkelijk valt en daardoor probeert de scheidsrechter op het verkeerde been te zetten, of erger nog, je tegenstander een kaart aan te naaien. Dit makkelijk laten vallen moet je bij rugby of hockey proberen... Zonder scheidsrechter en tegenstander geen wedstrijd

22 april 2021 om 13:42

Met dat verschil dat Brainwhaite echt wel wordt vastgehouden (waarna hij theatraal tegen de grond gaat) en dat Depay hier eigenlijk wegdraait en zijn zich gewoon laat vallen.

29 april 2021 om 16:58

Ik snap het veel voorkomend theatraal vallen ontzettend goed, om een simpel voorbeeld te geven kijk maar naar het incident bij Phil Foden. Word omver gekegeld, besluit te "proberen" door te voetballen en krijgt geen penalty omdat hij blijft staan. Absurd maar wel de waarheid. Zolang het theatraal vallen beloond wordt zal het nooit stoppen. Stel Depay was blijven staan in de situatie, had hij én geen strafschop én geen geel. Doordat hij valt heeft plotseling iedereen een mening en wordt het gezien als "potentieel" penalty, terwijl in een vergelijkbare situatie het vasthouden veel zwaarder is en het "slachtoffer " blijft staan word er helemaal niet naar gekeken. In mijn optie moet er een verschuiving komen in de mondiale voetbal dat het theatrale vallen uit de running gaat en de Var opgeleid wordt om bovenstaande op te lossen. Wat ik daarmee bedoel is als voorbeeld dat de VAR moet kunnen checken of er in dergelijke situaties een speler zodanig wordt gehinderd dat er een scoringskans wordt tontnomen ongeacht dat de speler blijft staan of op de grond valt.

29 april 2021 om 17:08

'moeilijk over te oordelen. Doet me wat denken aan de val van Braithwaite tijdens de Classico.' Dit inderdaad. Hij werd vastgehouden, maar liet zichzelf theatraal vallen. Net als Braithwaite. Terecht dat Memphis geen penalty kreeg, alhoewel ik niet zeker weet of hij hiervoor een gele kaart had moeten krijgen. Wellicht zal dit voetballers leren dat ze spelbederf achterwege moeten laten...

Kan het slecht zien op het filmpje maar wat ik zo kan zien is het vooral een slechte uitvoering van het zwanenmeer.

22 april 2021 om 12:31

Let op die arm van de verdediger aan het begin van het filmpje. Die gaat om Depay heen en pakt hem vast en trekt hem naar achteren. Dan zie je Depay vallen en halverwegen laat de verdediger Depay weer los. Daarna komt het theater. Dus in mijn ogen wel een overtreding maar eentje met veel misbaar. Geen penalty is prima maar ik zie wel een overtreding. Zou in mijn ogen dan geen schwalbe zijn.

Hij gaat wel heel makkelijk liggen, ik kan mij voorstellen dat een scheidsrechter daar geen penalty voor geeft.

22 april 2021 om 10:01

Kan me meer voorstellen bij die scheidsrechter,die gewoon aast om haar onbereikbare idool geel te geven. Die blik van haar met die gele kaart spreekt boekdelen. Iets anders lijkt me uitgesloten.

22 april 2021 om 10:38

Ik denk dat je Depay te hoog inschat. Ik geloof niet dat ze echt onder de indruk van hem is.
Leuke voetballer natuurlijk maar er lopen betere voetballers in de Franse competitie.

Heerlijk wel die complottheorieën

22 april 2021 om 11:18

Wtf? Als in jouw hoofd echt de enige mogelijkheid voor deze gele kaart is dat Depay een soort onbereikbaar idool voor Frappart zou zijn en ze hem daarom geel geeft, dan gaat er iets niet goed... Dat ze vindt dat Depay een schwalbe maakt is echt helemaal geen optie voor jou?

22 april 2021 om 12:58

Ach, kom op. Onbereikbaar idool? We hebben het over Memphis, niet Messi. Je kunt er wat van vinden, maar dit zijn ronduit trieste argumenten. Ik vraag me wel af hoe sterk die verdediger moet zijn om een speler zo naar de grond te duwen zonder zoveel kracht te gebruiken. Die tilt dan moeiteloos een doorsnee auto op.

"ik weet niet of de scheidsrechters weten welke spelers er op scherp staan, maar we hebben ook een competitie af te werken"

Ik hoop ten zeerste dat de scheidsrechters dit niet weten. Dit zou invloed kunnen hebben op hun manier van fluiten. Deze speler staat op scherp? Dan geef ik hem geen geel. Deze speler niet? Dan geef ik hem wel geel.

Aan de andere kant, als de scheids het wel weet, kan het handig zijn om spelers die bewust geel proberen te pakken (volgens mij zo Ramos en Casillias tegen Ajax), niet te bestraffen of juist zwaarder te straffen.

22 april 2021 om 10:03

Het lijkt mij totaal niet relevant voor scheidsrechters om te weten of een speler op scherp staat. Ik denk namelijk dat het het beste is als een scheidsrechter met een zo een neutraal mogelijke blik naar de wedstrijd kijkt.

22 april 2021 om 10:57

Nee ik heb ook liever niet dat scheids weet of een speler op scherp staat. Het zorgt ervoor dat een scheids dat kan meenemen in zijn/haar oordeel en dat moet je niet hebben.

22 april 2021 om 12:45

Dus wanneer zie iemand al geel hebben gegeven in een wedstrijd moet hun geheugen gewist worden. Want hoe je het ook wendt of keert, dat beã¯nvloedt een eventuele tweede gele kaart ook.

Uitstekend gefloten. Zo zou er vaker opgetreden moeten worden. Veel te vaak wordt er toch ingezoomd op het minuscule contact wat er is - in dusdanige mate dat er helemaal geen aanleiding is om te vallen - om toch richting een overtreding te argumenteren. Een handje op iemands zij of schouder is echter nog niet direct een overtreding. Als ze ontvanger ervoor kiest zelf te gaan liggen, is dat voor zijn eigen rekening.

22 april 2021 om 10:22

Maar waarom zou je een hand op zijn schouder leggen? het is de bedoeling dat je de ''bal'' afpakt en niet de speler weghaalt bij de bal toch? er is geen enkele reden om aan een speler te zitten dan hem te benadelen, als je hem benadeelt moet dat gestraft worden. En ja je kan het risico nemen dat het niet gezien word, maar als speler die word benadeeld snap ik dat je dan er alles aan doet zodat de scheids het wel ziet.

22 april 2021 om 11:25

@rayvg: Maakt niks uit waarom een speler een hand op een schouder van een andere speler legt. Pas als hij dan gaat duwen of trekken wordt het relevant. Misschien wilde hij wel later de optie kunnen hebben om aan hem te trekken. Misschien ging het gewoon per ongeluk. Allemaal redenen die geen overtreding zijn. Je zegt zelf al als je hem benadeelt dat het bestraft moeten worden. Klopt. Maar alleen maar een hand op iemand schouder leggen is niet iemand benadelen.

22 april 2021 om 11:36

Kom op die hand komt niet zomaar daar toch, je ziet dat hij hem gewoon vast wil pakken..

22 april 2021 om 13:52

Dan moet je toch echt een ander sport kijken. Voetbal is een contactsport en je hoort binnen de proporties contact te kunnen maken. Er was contact bij Depay maar niet zwaar genoeg voor een penalty, anders zou je bij iedere wedstrijd 10 penalty's hebben. Zo een beetje iedere corner zou uitpakken in een penalty.

22 april 2021 om 14:21

@mo gusta. contact hoort er bij ja, dat is omdat je in een middengelegen bal 2 lichamen krijgt die daar heen willen, hierdoor krijg je dat je schouder aan schouder contact krijgt of bijvoorbeeld een sliding of tackle op de bal waardoor je door de snelheid daarna doorglijd tegen de rest van het lichaam of een kopduel daar komt allemaal lichamelijk contact bij kijken wat ook niet uit de weg te gaan is. Maar iemand doelbewust benadelen door hem vast te pakken/om ver te trekken om hem uit balans of snelheid te krijgen heeft niks te maken om de bal te pakken maar alleen de man weg van de bal te krijgen en is dus gewoon een overtreding. Alleen bij sporten als rugby mag je doelbewust de speler tacklen.

Moet je kijken wat voor idiote manier hij naar de grond gaat, en dan nog zeuren als je een gele kaart voor een schwalbe krijgt. Goed dat dit eindelijk eens wordt bestraft. Zo kon je toch nooit beoordelen of het iets is of niet als mensen zo naar de grond gaan?

Terechte gele kaart. Al werd Depay wel vast gehouden, dan nog ga je niet zo naar de grond. Het zal wel lastig zijn voor de zelfbenoemde grootheid Depay om niet altijd zijn zin te krijgen, en dat van een vrouwelijke scheidsrechter nog wel. Dat koppie van hem ook. Zo kijkt mijn neefje ook als hij iets heeft gedaan wat niet mag en wij hem door hebben.

Ik heb er niets van gezien maar zullen we ene keer ophouden om bij elke nederlaag naar de scheidsrechter te wijzen? Scheidsrechters maken fouten het zijn immers net mensen en zelfs met de var is niet te voorkomen dat er eens een fout doorheen glipt.
Ik kijk genoeg wedstrijden om te weten dat degene met de minste fouten in het veld vaak de scheidsrechter is. Depay zal ongetwijfeld ook fouten maken op het veld in Oranje maakt hij er in ieder geval genoeg.

Niet zeuren maar voetballen.

Tsjah, er is contact maar hij doet net alsof hij een judo worp te verwerken krijgt. Simulatie, ook al is er licht contact, mag wat mij betreft altijd geel zijn.

22 april 2021 om 10:46

Precies, gewoon altijd geel als je bewust naar de grond gaat. Dan is het hopelijk snel afgelopen. Op deze manier is het anders echt onmogelijk voor een scheidsrechter om te beoordelen of het een overtreding is.

22 april 2021 om 12:48

Moeilijk meetbaar. Soms rolt een speler na een overtreding ook zwaar overdreven. Ook dat is simuleren, maar waar ligt dan de grens. Dit was geen schwalbe, want er werd een overtreding gemaakt (ook al was deze licht). Een goede scheidsrechter negeert de situatie en staat erboven.

22 april 2021 om 13:13

@desteek Dus zodra je iets voelt kun je van jou gewoon ongestraft vrijwillig naar de grond gaan? Want 'er was contact dus geen schwalbe'. Dan blijven spelers dit gewoon maar proberen, normaliseert het, en kom je er nooit meer vanaf.

22 april 2021 om 13:53

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het ook zeer irritant. Bij Tadic bijvoorbeeld kan ik nooit inschatten of hij nou echt pijn heeft of niet. Als Martinez blijft liggen, weet ik dat hij pijn heeft.
Maar een schwalbe is zonder contact simuleren dat er een overtreding wordt gemaakt. Gaan liggen bij een lichte overtreding zie ik als makkelijk gaan liggen en als een strafschop volgt een makkelijk gegeven, betwistbare (een die ik niet geven zou) strafschop. Een schwalbe vind ik gaan liggen zonder dat er sprake is van contact en derhale geen penalty.
Ik vond niet dat de tegenstander Depay niet vasthield. Hij ging gretig liggen, maar een schwalbe vind ik dit niet. Daarom geen pingel en doorspelen.
Er worden helaas penalty's gegeven voor minder (nieuwe geweldige handsregel).

Prima beslissing van de scheids. Als dit een natuurlijke beweging was dan zouden de supermarkten er echt bijzonder vreemd uitzien. Stel je voor dat iedereen die wordt aangeraakt op deze manier valt.. Jammer voor Depay, niet gaan lopen janken op social media nu. Hij probeerde een penal te versieren en dat is mislukt. Niks meer niks minder.

Een prachtig uitgevoerde pirouette. De uitvoering is ook indrukwekkend. Hij loopt precies synchroon met de oerkreet van intense pijn die hij uitslaat. Van mij mag je zo iemand rood geven en 5 wedstrijden schorsen.

Ik zou echt willen dat scheidrechters dit altijd doen. Volgens mij is het nu al een tijdje zo dat echt schwalbes met een gele kaart bestraft moeten worden, maar ik zie het nauwelijks gebeuren.

Komt misschien ook omdat er simpelweg minder schwalbes gemaakt worden sinds er de VAR is, maar alsnog zie ik het soms gebeuren en wordt er vaak geen geel voor gegeven.

Wat een idioot. Heb je al het geld van de wereld en dan nog huilen omdat iets onbereikbaar is. Wat een zielig figuur.

Die clubs maken alles kapot. Ze geven meer geld uit dan er binnenkomt omdat ze maar willen hebben... Een gigantische vaak. En dan maar klagen. Wat een gejammer

Ze zouden failliet moeten(kunnen gaan zonder kleinere clubs die voor hun opleiden hebben ze geen bestaansrecht.

Heb het al eerder geroepen. Wil je dat 20 clubs kunnen winnen en verliezen dan

- moet de pot eerlijker verdeeld worden, minder winstpremies, aanwezigheid premie omhoog
- stelregel met minimaal 3 of 4 basisspelers die opgeleid zijn door de club zelf
- maximaal 250 miljoen budget cap


Dan groeien clubs ook meer naar elkaar toe.
Als je het over eerlijkheid hebt. Dan moet je zoiets doen.

Dit is gewoon een klein verwend kutkind. Opzouten.

Tja, als je er je dagtaak van maakt om de scheids te misleiden met schwalbes en overdreven uitvoeringen van neergaan om vrije trappen of strafschoppen mee te krijgen en de tegenstander kaarten aan te smeren en dit zeer regelmatig lukt moet je ook niet zeuren als de scheids het de andere kant op een keer bij het verkeerde eind heeft.

Dit los van of Depay hier nu wel of niet geraakt wordt...

Sowieso gewoon kaarten geven voor schwalbes en vragen om kaarten (dat laatste al helemaal standaard, vragen moet in dit geval zeker niet worden overgeslagen!)

Mooi dat Depay Twitter gebruikt (op dezelfde manier als Trump) om z'n grieven te delen. Eerder ook al met het mogelijke uitreisverbod tijdens interlands. Mischien handig om het even in het Frans te doen wil hij er de mensen daar mee bereiken.

Wel leuk voor Monaco dat ze weer kans hebben op een succesje.

Stelling: De oplossing voor dit probleem: de VAR moet ingrijpen met bijv. een gele kaart als een speler zich bovenmatig aanstelt om de scheidsrechter op het verkeerde been te zetten. Dit valt dan onder het kopje spelbederf. (robben, Neymar en Depay mogen niet reageren)

Ik vond het wel een mooie Neymar van Memphis. Als hij wat minder theater had gemaakt was het wellicht een strafschop geweest. Maar zo theatraal als hij zich laat vallen. Maar ja, hij doet graag opvallen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Olympique Lyon

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.Nantes00
Voor de complete stand: Ligue 1
SpelersPositieW
D. Da SilvaVerdediger
J. DenayerVerdediger
S. DiomandeVerdediger
L. DuboisVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Olympique Lyon.

810 fans
Aanvaller, 27 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Olympique Lyon 37 20 4 0
2019/2020 Olympique Lyon 13 9 0 0
2018/2019 Olympique Lyon 36 10 5 0
2017/2018 Olympique Lyon 36 19 3 0
2016/2017 Manchester United 4 0 1 0
Laatste voetbalnieuws

‘Als Memphis Depay dit in een vol Camp Nou doet, dan stort het stadion in’

Memphis Depay heeft een verpletterende indruk gemaakt op de media in Spanje. De aanvaller was zaterdagavond een van de uitblinkers in de oefenwedstrijd tussen VfB Stuttgart en Barcelona (0-3). De Nederlander...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 2 augustus
Noa Lang staat bij Sevilla op de radar om de concurrentie aan te gaan met Oussama Idrissi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren