Wim Kieft zag twee ‘heel kwetsbare’ spelers bij Ajax in bekerfinale

Maandag, 19 april 2021 om 22:58Jeroen van Poppel • Laatste update: 23:00

Wim Kieft vond Lisandro Martínez en Sébastien Haller kwetsbaar ogen in de door Ajax gewonnen finale van de TOTO KNVB Beker tegen Vitesse (2-1). De analist van Veronica Inside vindt Martínez kwetsbaar met ruimte in zijn rug, terwijl Haller in zijn ogen niet goed functioneert als hij ver van het doel van de tegenstander is.

"Vitesse deed het in het begin goed door elke keer de diepte te zoeken", begint Kieft zijn analyse van de wedstrijd. Bij het doelpunt dat Vitesse maakte werd Martínez aan de zijlijn geklopt door Armando Broja. Kieft zegt over dat moment: "Wat is die Martínez dan kwetsbaar zeg, als hij in die positie komt bij Ajax, want die backs zijn altijd weg. Ik zie hem dit wel vaker doen." René van der Gijp is daarover verbaasd en vraagt: "Zie je hem dat vaker doen? Hij timet nu toch gewoon verkeerd? Dat kan toch gebeuren? Hij denkt dat hij ervoor kan komen, maar dat lukt niet." Kieft reageert alleen nog door te zeggen: "Defensief vind ik hem niet heel erg sterk op die plek."

Het artikel gaat verder onder de video
Gakpo en Boadu bespreken spitspositie: 'Veel ups and downs'
Meer videos

Ook Haller viel tegen volgens Kieft. "Op het moment dat hij 'in de bal' komt is hij heel kwetsbaar met dat grote lijf", zegt de oud-spits. "Dan ben je in de loop, weet je wel. Maar hij werd een keer heel goed aangespeeld, toen hij op de penaltystip stond en hem doorgaf aan Davy Klaassen. Dat deed hij heel goed. Dus je moet hem eigenlijk gebruiken op het moment dat hij bij de zestien staat of speelt, dan moet hij dat grote lichaam erin houden. Maar dat lopen gaat hem echt heel moeilijk af."

Kieft benoemt Edson Álvarez, die de taak had om Vitesse-speler Oussama Tannane uit te schakelen, als een van de uitblinkers. "Ik ben geen Álvarez-fan, maar nu speelde hij vanuit Tannane: hij zat er echt bovenop elke keer, hij liet die Tannane niet voetballen, of die nou last had van de Ramadan of niet, maar hij kreeg geen kans. Het probleem is natuurlijk, maar dat is ook al duizend keer gezegd, dat er met zo'n middenveld met hem, Davy Klaassen en Ryan Gravenberch weinig voetbal is. Dat vind ik dan wel weer jammer." Ook Antony vond Kieft 'heel goed'. "Die was ook wel minder de laatste tijd, maar bij hem zie je toch nog altijd wel wat erin zit, en dat zie ik al heel lang niet meer bij David Neres."Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door binny)

Haller speelde gewoon een prima pot, het begint een hype te worden om op Haller te haten. Tuurlijk heeft hij een mindere fase gekend maar gister was hij gewoon prima en beslissend..

19 april 2021 om 23:28

Ik snap het ook echt niet. Riepen mensen ook hier dat hij zelfs als aanspeelpunt om door te kunnen voetballen niet zn werk deed, maar dit deed hij juist goed wat mij betreft. Kwamen die kansen van oa antony en klaassen uit. Maar ook de goal van Neres was niet gevallen als Tadic of Brobbey in de spits stond, want dat luchtduel kon alleen haller winnen.

20 april 2021 om 00:01

Haller speelde prima. Redde zich onder druk een aantal keer goed, en fysiek heerst hij natuurlijk. Tadic was ongekend slecht maarja dat mag een keer. Voor de rest heeft iedereen het over Martinez. Maar aan Vitesse zijde vond ik Broja met kop en schouders de beste, sterk aan de bal, en was de enige die het Timber en Martinez moeilijk maakte. Credits voor hem.

20 april 2021 om 09:13

Niet helemaal mee eens, Broja verloor echt elk duel. Vond Bazoer heel sterk. Won nagenoeg alle duels over de grond, was in balbezit vast, heeft heel veel weggehaald. Dat was aan Vitesse zijde de beste man.

20 april 2021 om 18:59

Nouja wellicht keek ik er anders naar als ajacied. Broja werd de hele tijd weggestuurd, hield de bal goed af, ging goed door bij de 1-1, won dat duel goed van Martinez en hield de bal in eerste instantie vaak goed bij zich (verloor vaak pas bij rugdekking). Bazoer vond ik matig, lag de hele tijd op de grond en kon Haller niet afstoppen. Haalt wel wat weg maar dat krijg je. Ook Tannane had ik meer van verwacht.

20 april 2021 om 07:48

Haller speelde prima, aanspeelbaar. Won letterlijk elk duel van Bazoer en hield de centrumverdedigers bezig, waardoor er veel ruimte kwam voor bijvoorbeeld Antony.

Martinez maakt inderdaad een fout, maar speelt al wekenlang uitstekend.

Kieft zegt dit natuurlijk ook in een gesprek en door zo'n artikel er van te maken lijkt het heel wat.

Normaal kan ik het vaak vinden met Kieft, maar vandaag even niet. Martinez vaak kwetsbaar? Die lijdt al sporadisch balverlies, laat staan dat ie timing/dekkingsfouten maakt. Dit was gewoon een incidentje, helaas leidt het tot een goal anders heeft niemand het erover. Vond die verbaasde reactie van Gijp ook goed, aparte constatering. En ik vond Haller echt niet zo slecht als iedereen zegt. Dat prijskaartje werkt tegen hem, hij geeft gewoon de winnende assist en Klaassen had zijn balletje af moeten maken.

19 april 2021 om 23:23

Ben ook al sinds zijn komst fan van Martinez, en de heren bij VI hebben juist vaak genoeg de pik op hem gehad om onbegrijpelijke redenen. Wat ik wel de laatste tijd constateer, Martinez gaat op de gevaarlijkste plekken besluiten om 1 of 2 tegenstanders proberen uit te kappen met de bal aan de voet. Hier moet hij echt minder risico in nemen. Maar wat een heerlijke voetballer! Beheerst zowel het aanvallende als het verdedigende aspect.

19 april 2021 om 23:27

Hij overdrijft het af en toe wel een beetje ja, als hij zijn inspeelpass over de grond gaat oefenen dan is dat vaak meer effectief dan 2 spelers uitkappen. Maar het ziet er wel leuk uit, kan er af en toe wel van genieten. Dat aspect kan ie nog leren van Blind, verdedigend vind ik het gewoon een heerlijke speler. Begrijp nooit dat ze bij VI Alvarez en Martinez over een kam scheren, technisch gezien is Licha gewoon een topper.

Ik vond dat Haller juist veel lange ballen oppakte en goed werk deed, ik kan het fout hebben hoor. Dat ie niet snel is weten we nou wel is maar het is een enorme goede spits in de 16, ik denk dat we volgend seizoen nog veel plezier hebben van em. Al baal ik wel erg van Brobbey dat ie persee weg wou, als hij eerder had getekend had hij er al gewoon in gestaan, en had Haller er niet geweest. Die Brobbey vind ik zo goed, en kan nog zoveel groeien. Helaas.. overigens Martinez, geweldige speler, maakt 1 foutje waar ik overigens Rensch nog slechter vond en hij heeft meteen heel slecht gespeeld volgens kieft.. gaat nergens over

20 april 2021 om 07:50

Voor de fout van Martinez ging trouwens het simpel balverlies vooraf van Tadic. Wat was hij slecht ongekend. Dus gingen drie spelers van Ajax in de fout bij de tegengoal.

Martínez speelde inderdaad een ongelukkige eerste helft, maar was de tweede helft zoals gewoonlijk weer prima. Jammer dat Gijp er verder niet op in ging, al zei zijn verbaasde blik genoeg. En Haller speelde ook gewoon een prima pot. Heeft de winnende assist gegeven en dat hadden er twee kunnen zijn als Klaassen hem gewoon had gemaakt (was ook een goede redding van Pasveer overigens)

20 april 2021 om 07:24

Nou, ik kan me de discussies met enkele van je mede Ajacieden over Senesi nog herinneren. Toen hij betrokken was bij de tegengoal tegen Ajax, waar ik zelfs van mening ben dat hij er vrij weinig aan kon doen, toen kon het volgens hen niet zo zijn dat hij verder gewoon een goede wedstrijd speelde en was hij ineens nog maar 10 miljoen waard. Vorige week las ik dat Martinez wel klaar was voor Barcelona en vervolgens zie ik hem tegen Roma lucht staan dekken bij de goal van Dzeko en tegen Vitesse een fatale fout maken. Naar mijn idee speelde Martinez verder prima. Is hij nu ineens ook 15 miljoen minder waard? Naar mijn idee niet en als ik hier de verschillende reacties lees zijn de meeste mensen het daar ook mee eens. Zou opzich fijn zijn als ze op dezelfde manier de discussie aangaan als het over spelers van andere clubs gaat.

Martinez sinds hij vaste basisplek speelt doet hij het goed en nu speelt hij de finale wat minder en is gelijk kwetsbaar pfff ik kan genieten van hem

Zullen we gewoon niet te woorden vuil maken aan de bekerfinale? De wedstrijd was van zo'n laag niveau dat je er weinig waarde aan kunt hechten. Martinez speelde in de voorgaande wedstrijden nog heel erg goed, volgens sommige zogenaamde kenners. En Haller vond ik helemaal niet zo slecht spelen. Hij won veel kopduels en nam veel hoge lastige ballen goed op zijn borst aan om daarna bij sluitende medespelers te vinden.

Laten de analisten maar ff terug kijken naar hun eigen carrière wat een middelmatige tot slechte voetballers het zijn. Doen net alsof hun beter zijn.

Haller? De gene die de assist geeft aan de goal in de laatste minuut, precies zulke ballen die nooit goed vielen omdat we niemand met fysiek voorin hadden. Haller is geen Aguero of zo, helemaal niet, maar zijn statistieken zijn toch gewoon goed. Dat hij het niet altijd makkelijk heeft is oke, het duurt soms effe om helemaal in t spel te komen en hij doet het prima. Hij krijgt ook echt nauwelijks kansen he.
Verder, Martinez? tja, hij maakt zeker een fout bij Broja en de goal dus, maar ik vond hem met uitstek de beste Ajacied de laatste potjes in Europa. Heeft behalve lengte werkelijk alles voor een top verdediger.

20 april 2021 om 11:39

Het ligt er ook maar net aan hoe je naar de wedstrijd en de spelers kijkt. Als supporter ben je vaak sneller geneigd iets goed te vinden als de einduitslag in je voordeel is. Ik kan me voorstellen dat er veel mensen zijn die vinden dat Haller meer zou moeten brengen. Maar of dat is omdat het een goede speler is of dat het komt door zijn prijskaartje? Als het door zijn prijkaartje komt kan hij er zelf weinig aan doen. Als ik hoor dat een spits in nl voor 20+ miljoen wordt gehaald dan denk ik ook wow daar komt wat aan. En eerlijk gezegd heb ik dat met Haller tot nu toe ook nog niet. Wie weet komt het nog. Maar ik hoor hier vaak zijn statistieken zijn toch goed. kom op als spits van Ajax hoor je zulke statistieken minimaal te hebben en vooral in wedstrijden tegen kleine clubs moet je zelfs wel iets meer laten zien. Maar ja dat is mijn mening.

20 april 2021 om 14:27

Ik zeg niet dat hij een wereld niveau haalt en het is echt niet allemaal zo mooi, maar hij brengt wel wat we voorheen niet hadden. Je ziet ook dat de spelers nog niet altijd helemaal weten hoe en waar ze de bal moeten voorleggen. Vorige spitsen hadden ook moeite met nauwelijks kansen, hoe Ajax speelt en tegen wat voor een verdediging ze spelen in Nederland is t moeilijk voor een spits ruimte te vinden om te scoren. Dat zal sneller gebeuren in Europa waar de spel bezetting anders is.

Ik vind Kieft nog best weleens redelijke dingen zeggen, maar hier slaat hij de plank mis. Martinez maakte gisteren een fout die Ajax fataal had kunnen worden, maar ook in de Europese top maakt een verdediger weleens een foutje. En hij is niet van het niveau Daley Blind, maar een prima speler voor Ajax.

Haller had het wel lastig omdat zowel Doekhi als Rasmussen fysiek best wat meebrengen, maar was zeker functioneel. Al zat dat voor de heren van VI dan wel weer niet goed genoeg zijn en zijn prijskaartje niet waard, maar bijna alle statistieken wijzen in zijn voordeel, niet alleen de goals en assists. Als je dan toch kritiek wil hebben op spelers van Ajax zou ik eerder naar Tagliafico kijken, of inderdaad Klaassen en Gravenberch die eigenlijk te weinig deden met de ruimte die er lag.

20 april 2021 om 07:47

Hij is verdedigd veel beter als Blind. Samen uitstekend duo. Blind opbouwen en Martinez verdedigen ideaal duo.

20 april 2021 om 12:32

Het is nooit ideaal om twee linkspoten te hebben staan in het centrum.

Haller is totaal geen Ajax spits, buiten de 16 heb je niks aan hem. Onnodig balverlies / oogt erg traag .. daarnaast ben je als flankspeler / flankverdediger verplicht om een lange bal te geven, dat is niet het voetbal wat Ajax wilt spelen. Daarnaast komt hij nauwelijks voor in het spel, wat had ik gehoopt dat Dolberg zijn Europe league vorm bad doorgeprikt dat was nou echt een Ajax spits.

20 april 2021 om 00:00

*Had doorgepakt dat was nou echt een Ajax spits

Maar die bal stuitte toch gewoon omhoog bij Martinez? Wat kan hij daar aan doen?

Wat een gelul van Kieft. Blind is niet kwetsbaarst zijn rug. Één keer een slippertje top verdediger en altijd strijd leveren. Als Rensch niet staat slapen en aan de goede staat is er niks aan de hand.

Wordt gewoon moe van dat bijna altijd negatieve gezeik van die azijndrinker. Vond Kieft altijd sympathiek maar de laatste jaren wentelt ook hij zich graag in de negativiteit.

Haller is geen super spits, maar Ajax gebruikt hem wel goed, met een aansluitende Klaassen, Gravenberch en buitenspelers. Hij oogt houterig, maar blijkt door zijn fysiek altijd weer beslissend.
Martinez maakte inderdaad een foutje, maar verder speelt die echt soeverein. Ik maak me meer druk om Rench en Timber, maar die zijn nog zo jong, die komen er wel.
Alvarez brengt juist balans, met een Blind of Martinez die kunnen opbouwen past hij op de winkel.
Nee, Ajax speelt geen tiki taka en wat mij betreft mag het allemaal wat sneller in de opbouw, maar de balans in het elftal is veel meer aanwezig dan aan het begin van het seizoen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8275
2.PSV6837
3.AZ6729
4.Vitesse6016
5.Feyenoord5525
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3214
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

32 fans
Aanvaller, 26 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 11 mei
Tottenham Hotspur wil Davinson Sánchez komende zomer verkopen, ongeacht wie de nieuwe trainer wordt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren