Ajax weigert om nu al standpunt over Super League in te nemen

Maandag, 19 april 2021 om 13:48Rian Rosendaal • Laatste update: 14:46

De mededeling dat twaalf clubs bezig zijn met de introductie van een zogeheten Super League zorgt voor nogal wat beroering in de voetbalwereld. Ajax is echter niet van plan om nu al te reageren op de plannen omtrent een nieuwe topcompetitie, zo wordt maandag duidelijk gemaakt vanuit Amsterdam. De leiding van de kersverse bekerwinnaar wil eerst de ontwikkelingen van de komende tijd afwachten, voordat er eventueel een statement naar buiten zal worden gebracht.

"We vinden het te voorbarig om te reageren", laat een woordvoerder van Ajax maandag weten in een reactie aan RTL Nieuws. "Er zijn nog teveel losse eindjes om nu een standpunt in te nemen." Ajax behoort overigens niet tot de zogeheten founding fathers van de Super League. AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur hebben het plan opgevat om al in augustus van dit jaar met een midweekse Europese competitie te starten.

Het artikel gaat verder onder de video
Wat houdt de komst van de Super League in?
Meer videos

‘Ik ben er op zich niet bang voor dat Ajax de Super League in wil’

Binnen de KNVB is met niet bang dat Ajax op korte termijn de Super League ingaat.Lees artikel

Bij de KNVB leeft in ieder geval niet de angst dat Ajax zich op korte termijn gaat aansluiten bij de Super League. "Ik heb tot op heden geen signalen dat Ajax interesse heeft", verklaart secretaris-generaal Gijs de Jong maandag in gesprek met het Algemeen Dagblad. De UEFA vergadert maandag in Zwitserland over voorgestelde hervormingen van de Champions League. De Jong is namens de KNVB aanwezig bij de vergadering waarin wordt besloten over veranderingen in het miljardenbal vanaf het seizoen 2024/25. Bij de nieuwe opzet wordt de traditionele groepsfase afgeschaft. Daarnaast is het plan om het deelnemersveld uit te breiden van 32 naar 36 clubs.

“We zijn met Ajax, PSV, AZ, Vitesse, FC Utrecht en de Eredivisie CV opgetrokken in dit hele dossier”, aldus De Jong. “Erik van Spanje, strategisch adviseur van Ajax, was één van de mensen die met het voorstel van een ‘Zwitsers format’ voor de Champions League kwam. Dat maakt deel uit van de plannen die nu op tafel liggen. Dus nee, ik ben er op zich niet bang voor dat Ajax mogelijk de Super League in wil.”

Aan de Super League moeten in totaal twintig clubs deelnemen, waarvan vijftien met een permanente status. De verwachting is dat drie clubs zich nog deze week zullen aansluiten bij de twaalf initiatiefnemers. De oprichters van de Super League willen dat de deelnemende clubs ook gewoon in de eigen nationale competitie blijven uitkomen, al stuit dat weer op verzet van de UEFA en de verschillende voetbalbonden.

Op deze manier overschaduwen de clubs de plannen van de UEFA over de nieuwe opzet van de Champions League. De bond wil maandag bekendmaken dat de grootste clubcompetitie van Europa voortaan bestaat uit 36 deelnemers (tegen 32 nu) en de huidige poule­fase met groepen van vier teams verdwijnt. Die wordt ingeruild voor één ranglijst van alle teams. Tussen september en januari wordt dan gespeeld in een eerste fase, waarbij ­elke deelnemer per loting tien tegenstanders krijgt toegewezen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

245 reacties (laatste reactie door oilslick)

Ik weet wel dat als Ajax hier aan mee gaat doen, ik weiger om nog supporter te zijn van mijn cluppie!

19 april 2021 om 14:12

De clubs weten helaas dat zulke uitspraken slechts een bluf is, je liefde voor Ajax kan je niet zomaar aan de kant zetten en daarom nemen sommige clubs deze beslissing zonder rekening te houden met wat de fans er van vinden.

19 april 2021 om 14:15

Is geen bluf. Als Liverpool niet door het stof gaat en zich terugtrekt is dit mijn laatste seizoen als Liverpoolsupporter.

19 april 2021 om 14:23

Als ze er een Aziaat voor in de plaats krijgen dan kan ze dat letterlijk 0.0 schelen.

19 april 2021 om 14:25

Dat waag ik echt te betwijfelen. Kan mij echt niet voorstellen dat Overmars en co. net zo graag Chang, Wang en Lee op de tribunes zien in plaats van Piet, Jermaine en Abdel. Blijft een Nederlandse club.

19 april 2021 om 14:26

Same here, ik ga lachend mee met de supporters die de naam van de club aftrekken, wat bij Chelsea mogelijk is aangezien de fans eigenaar zijn van de naam Chelsea FC, en een club beginnen in de 8ste divisie van het Engelse voetbal..

19 april 2021 om 14:28

Poetry is toch een Nederlandse fan van een Engelse club?

19 april 2021 om 14:31

Het feit dat jij Liverpool fan bent zegt waarschijnlijk alles waarom dit plan wel gaat slagen.

19 april 2021 om 14:31

Doe ff een @tekentje dan. Het leek er verdacht veel op dat je reageerde op Callee. En, ja, ik voel mij net Ander Herrera. Ik ben ook kansloos en er gaat geen verandering komen, maar dan laat ik in ieder geval mijn ongenoegen blijken!

19 april 2021 om 14:32

Amen, ik sluit me aan bij o.a. Poetryinmotion & Yoericfc... Mochten ze hiermee doorgaan dan is het klaar voor mij als Gooner, na minimaal 20 jaar supporter te zijn. Dan moeten ze eerst weer uit de ESL gaan en Kroenke moet weg zijn voordat ik ook maar weer iets van support zal gaan geven.

19 april 2021 om 14:33

@dr.mario, je hebt gelijk dat had het duidelijker gemaakt. Excuses.

19 april 2021 om 14:42

@Lierse, daar ben ik me van bewust. Maar dat verandert niets aan mijn opvatting, ik zou geen fan kunnen zijn van een club waar macht en hebzucht centraal staat, ipv historie en supporters.

19 april 2021 om 14:49

@poetry, dan kan je helaas al een aantal jaar geen fan meer zijn van de wereldtop.

19 april 2021 om 14:57

@Lierse, misschien naïef maar ik vind dat overdreven. Natuurlijk is geld belangrijk, maar sport gaat om competitie, terwijl de economische markt om uitschakelen van de concurrentie gaat. De weg naar laatstgenoemde is bij dit besluit compleet ingeslagen, waar de kleinere clubs compleet buitenspel worden gezet. Voorheen had je nog Leicester, Porto en Lille die konden verrassen met goed beleid.

19 april 2021 om 15:11

@Poetry, waar houden topteams al jarenlang hun voorbereiding? Niet in eigen land dicht bij de supporters maar in Azië, het midden-oosten of Amerika. De helft van camp nou, bernabeu of San Siro zit meestal vol met toeristen, dat vinden de clubs ook echt niet erg ook al is dat slecht voor de eigen fans. Er worden tegenwoordig wedstrijden in de middag gespeeld zodat ze overal ter wereld op een doenbaar uur uitgezonden worden. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is al jaren bezig. Echte fans doen de clubs niet zoveel meer.

19 april 2021 om 15:40

Het gaat ze niet om de supporters op de tribune maar de vele mensen in China, USA en het middenoosten die betalen om de topclubs tegen elkaar op de TV te zien spelen.

19 april 2021 om 16:01

daffy

Dat klopt. Dat heeft ermee te maken dat de supporters op de tribunes, verhoudingsgewijs, niet zorgen voor de inkomsten en omzetten die de clubs maken en heel erg hard nodig hebben om de dikke salarissen te betalen van de sterspelers waar die supporters voor naar die stadions toe komen. De clubs halen hun omzet vooral van sponsors, business seats en TV gelden. En inderdaad, dat betekent dat zakenlui, Chinezen en mensen in het Midden-Oosten, voor clubs, vaak belangrijker zijn dan de 'gewone supporters'. De keerzijde van die medaille is duidelijk. Als de gewone supporters echt centraal staan, dan kan die club het verhogen van de omzet en het aankopen van dure spelers wel vergeten.

19 april 2021 om 16:01

Lege stadions maakt niets uit. De grote geld komt van TV.

19 april 2021 om 17:49

In de 8ste divisie zal je dan ook blijven met Chelsea FC. Voor de grote geldinjecties was Chelsea vergane glorie en dat zal dubbel zo hard gelden op het moment dat al de supporters die gewend zijn aan succes en faam opeens genoegen moeten nemen met een rol in de marge.

20 april 2021 om 09:22

@yoericcfc Dat zou echt te gek zijn, dat supporters van die 6 clubs dat allemaal zouden doen, net als ze al gedaan hebben bij FC United of Manchester

19 april 2021 om 14:13

Net als FC United of Manchester afsplitsen en opnieuw beginnen!

19 april 2021 om 14:14

Wat een mooie supporter ben je dan! Heerlijk! Probeer dan wat te doen ertegen! Start een petitie, stuur een mail naar je club, weet ik het. Maar nee, mensen tegenwoordig zijn niet meer zo van het in oplossingen denken.

19 april 2021 om 14:59

@renatevdgijp Wij zijn slechts toeschouwers, en kunnen nou eenmaal niks beginnen.

19 april 2021 om 15:37

Geld regeert, dan hoef je echt niet netjes te gaan vragen of ze dit niet willen doen. Enorm naïef om te denken dat je wat tegen het grote geld in te brengen hebt.

19 april 2021 om 15:47

Dus dan maar geen supporter meer zijn? Misschien dat sommige hier dat kunnen, maar ik niet... noem me maar slap...

19 april 2021 om 16:08

@hisztory. Je bent niet slechts toeschouwer. Je bent supporter en loyaal tot je club. Je hebt eigenwaarde en respect. Doe je niks kan je nooit zeggen dat je zelf er alles aan hebt gedaan. Als je tenminste iets probeert kan je in de spiegel zeggen dat je als loyale supporter wat geprobeerd hebt. Maar nee, de weg van de minste weerstand wordt toch wel gekozen door de meeste.

19 april 2021 om 14:17

Dat zou mij ook in een enorme spagaat rukken, ben groot Ajax fan, maar ook groot tegenstander van deze nieuwe 'competitie'. Het zou juist prachtig zijn als juist Ajax zich hier tegen keert zoals we ons ook al vaak als underdog tegen grote clubs hebben geweerd.

19 april 2021 om 15:58

Ik denk dat Ajax nog even wacht met een statement voordat duidelijk is wat er voor hun te halen valt.

19 april 2021 om 16:00

Ik denk dat het te vroeg is om conclusies te trekken, Ajax zal er niet minder overvallen door zijn dan Ceferin bijvoorbeeld.

19 april 2021 om 16:16

lausho
"het zou juist prachtig zijn als juist Ajax zich hier tegen keert zoals we ons ook al vaak als underdog tegen grote clubs hebben geweerd."
De kans dat Ajax, als ze hiervoor uitgenodigd zouden worden, gewoon hieraan mee gaat doen lijkt mij aanzienlijk groter dan de kans dat Ajax, zoals jij suggerreert, Roomser zou proberen te zijn dan de Paus.

19 april 2021 om 14:30

Prima, we zullen je missen

Iedereen heeft wel enorm boter op zijn hoofd hoor. het creëren van grote verschillen en de uiteindelijke oprichting van een Europese league zijn al sinds de vorming van de CL begonnen. Maar omdat we alles in kleine porties opgedeeld krijgen, wennen we er langzaam aan. Zoals we nu al accepteren dat er geen club meer in de kwartfinales van de CL zit buiten de top 5 landen elk jaar met kleine uitzonderingen, waar we dan maar blij mee mogen zijn. En die ontwikkeling gaat gewoon door, en dat is de Uefa. Die geven ook geen reet om de NL competitie en doen uiteindelijk toch wel wat de grote clubs willen want die hebben de macht, het geld en sinds het commerciële instellingen zijn, gaat het hun, meestal de aandeelhouders om geld. De charme van het Europese voetbal met clubs uit Roemenie, Servie, Schotland, Belgie. Nederland etc in de finale is al lang verloren, en veel rigoureuzere maatregelen zijn nodig als je dat nog wilt redden.

Iedereen staat nu op zijn achterste benen net als Rutte alle maatregelen in een keer had vermeld. Mensen zijn wezens die langzaam kunnen aanpassen en daarom gaat het uiteindelijk toch wel gebeuren, dan met toestemming van de meesten, maar langzaam aan. En in dat langzame traject kan ik je vertellen, dan zit Ajax er niet bij, want dan is dat economische gat geen 700-800 miljoen op jaarbasis meer, maar een paar miljard. Dan kan je echt nog alleen talenten opleiding tot 16-18 jaar voordat ze naar buitenlandse clubs gaan.

Het is een ietwat trieste maar wel heel logische ontwikkeling die je niet meer tegen kunt gaan.

19 april 2021 om 14:35

Zoals Durkheim ooit is mooi zei: op het moment dat de samenleving te snel verandert, zal de sociale cohesie afnemen.

19 april 2021 om 15:19

Mwah beetje kort door de bocht allemaal, zoals je het hier omschrijft. Die economische gaten die jij hier schetst gaan er niet komen. Daarnaast is die 200mln die je per jaar extra zou krijgen echt geen vetpot, enorm veel geld hiervan gaat naar salarissen etc. Daarnaast is die 200mln niet veel meer als datgene wat top 6 clubs in de PL nu krijgen aan televisiegelden.

19 april 2021 om 16:59

En waar is jou mening op gebaseerd dan dat die grotere verschillen er niet gaan komen? Je ziet toch ook wat de nieuwe plannen van de Uefa al doen met de CL en welke andere bedragen er in alle jaren zijn gekomen en wie daar van profiteerde. Ik weet niet hoe jij denkt dat de verschillen hetzelfde zullen blijven of kleiner zullen worden maar ben benieuwd naar je uitleg.

19 april 2021 om 15:05

Is dit niet allemaal heel voorbarig. Er is niemand die weet hoe dit er uit gaat zien.
De clubs die hier aan mee willen doen hebben nog niets geroepen over hoe ze verder willen met de nationale en/of Europese competities, daar wordt alleen vanuit de bonden geroepen dat dit niet samen kan..

Formats die buiten de Europese en Nationale competities worden gehouden bestaan al veel langer, alleen worden die vaak in de zomer of winterstop gehouden. Denk bijvoorbeeld aan de International Champions Cup waar clubs veel geld kunnen verdienen (alleen doen de Nederlandse clubs, o.a. vanwege de timing, nooit mee) of het Amsterdam tournament in het verleden maar er is natuurlijk geen reden waarom clubs niet tussendoor een competitie kunnen houden waar ze veel geld mee kunnen verdienen.

19 april 2021 om 15:08

@London Calling het is voorbarig van de "founding clubs" om zich als club boven de rest te plaatsen. Alsof het vanzelfsprekend is dat een Arsenal wint van pak m beet Sevilla of Leverkusen. Alle charme van het topvoetbal gaat hiermee verloren.

19 april 2021 om 15:20

@JoeCartoon Het gaat natuurlijk niet om het sportieve plaatje, maar het financiele plaatje. Arsenal is commercieel gezien natuurlijk veel interessanter met hun fans wereldwijd dan Sevilla of Leverkusen

19 april 2021 om 15:28

@joecartoon natuurlijk gaat hiermee weer een beetje charme verloren. Maar dit is toch niet anders dan de toernooien die ik noem, daar zit ook een commercieel - financieel motief achter en die waren/zijn ook op uitnodiging of gesloten competities. Alleen zou deze competitie naast nog hogere opbrengsten ook sportief iets betekenen. En laten we eerlijk zijn, wedstrijden als VVV-Willem II hebben hun charme, maar er kijkt niemand naar (laatste kijkcijfers foor die wedstrijd waren geloof ik 4 of 5.000 TV kijkers). Dan is die charme mooi maar kijken we, zelfs in Nederland, liever naar nog weer een el clasico of wedstrijd tussen Liverpool en United.

19 april 2021 om 15:31

natuurlijk draait het om geld, dat snapt iedereen. Het gaat er mij om dat ondanks dat je meer poen hebt, je niet voor anderen bepaald wat er gaat gebeuren. De rijkste clubs winnen niet altijd, dat maakt het juist leuk om te kijken. De rijkste artiesten maken niet altijd de beste muziek, de duurste auto's zijn niet altijd de snelste/beste en ga zo maar door.

19 april 2021 om 15:45

leuk dat Willem II niet interessant is qua hoeveelheid kijkers en geld, uiteindelijk komt een Frenkie de Jong daar wel bovendrijven en die speelt inmiddels wel voor 1 van die 12 clubs. Met andere woorden je hebt die andere competities en mindere clubjes keihard nodig als je nog een beetje beleid wil maken en interessante spelers aan wil trekken.

19 april 2021 om 16:02

Maar dat gaat hierdoor toch niet verranderen? De nieuwe Frenkie de Jong kan ook in de toekomst best uit de jeugd van Willem II komen, deze nieuwe competitie heeft geen of bijna geen invloed op Willem II. het enige verschil is dat de omzet van willem 2 nu 15 miljoen is en die van barca een miljard, en straks is de omzet van willem 2 nog steeds 15 miljoen en die van barca 1.3 miljard...

Nederland is zelfs een heel slecht voorbeeld om te noemen want in tegenstelling tot alle andere landen heeft Nederland al een gesloten systeem. Wij zijn het enige land in Europa waar je niet uit de eerste divisie kan degraderen, zelfs in Luxemburg hebben ze 6 of 7 niveaus. Uiteindelijk beginnen veel jeugd spelers ook gewoon bij de amateurs, sommige komen zelfs pas vrij laat bij een prof club terecht voor ze de nederlandse of internationale top halen (denk aan vd Sar, Kuijt, Dumfries).

19 april 2021 om 16:21

Het gaat er meer om dat de manier waarop spelers gekocht en verkocht worden door deze clubs OOK gaat veranderen. Je creeert als "founding club" een (nog) grotere machtspositie tegenover de rest, waarin alles buiten de SL clubs niet in mee kunnen gaan. Een speler met potentie voor de top zal voor een Psv/feyenoord dan al niet meer te betalen zijn. Je draait alles buiten de SL zwaar de nek om.

19 april 2021 om 16:38

Willem II is wel degelijk interessant voor de mensen in Tilburg. Die kijken liever naar Willem II dan naar Arsenal - AC Milan. En zo hebben we duizend van dat soort clubs in Europa met hun eigen fan base. Die in Corona tijd hun club met honderden euro's steunen door hun geld niet terug te vragen.
Denk niet dat we in Nederland mensen vinden die honderden euro's overmaken naar Liverpool om hun in Corona tijd te steunen.
En laten we wel wezen, we zien geen el Clasico die in Nederland 4 miljoen kijkers trekt. Dat waren gisteren wel de aantallen die naar Vitese - Ajax keken.
Dus je hebt helemaal gelijk.

19 april 2021 om 16:44

Daar gaat toch niets in verranderen. Het enige verschil is dat er een paar clubs nog meer geld hebben. Spelers met potentie voor de top zijn nu al niet meer te betalen voor PSV en Feyenoord, dus wat is het verschil? Ook daar zit je nu met Barca wat een omzet heeft van een miljard en Psv/feyenoord van 70 of 80 miljoen. Met dezelfde groei perncetages als de afgelopen jaren (voor covid) is het nu over 5 jaar 80 of 90 miljoen en bij barca zonde SL 1,3 miljard en bij barca met SL 1,6 miljard. dat gaat richting die clubs het verschil toch niet meer maken? Hooguit dat ze nog hogere transfer fees kunnen vragen.

Alleen richting clubs die wel of niet mee doen maar daar nu tussen zitten, pak hem beet, Porto, Lyon, Ajax, Everton gaat dit echt een verschil maken. Met het geld van de SL maken zij naar verhouding een enorme stap, zonder het geld van de SL raken zij nog verder achterop, zowel richting de top als richting de subtop die wel mee doet. Maar uiteindelijk worden die gaten toch steeds groter, gewoon omdat de top 6-8 commercieel internationaal veel interessanter zijn.

19 april 2021 om 16:54

@speedy AFC natuurlijk is Willem II interessant voor de mensen in Tilburg en kijken er veel mensen naar de beker finale. Maar dat gaat door de komst van deze competitie toch niet anders worden?
Willem 2 speelt straks nog steeds voor 4.000 TV kijkers tegen VVV (het zijn er echt zo weinig). Dat gaat toch niet anders worden wanneer er nog een extra Liverpool - Real madrid te zien is diezelde week.
Wat gaat deze competitie daarin verranderen? Buiten dat clubs die daarin mee doen nog meer geld verdienen. Maar die clubs zitten nu al niet in dezelde league als de Willem Ii's en Vvv's van deze wereld.

19 april 2021 om 15:05

Ik sluit me hier ook direct bij aan. Dan maar Almere City supporten ipv Ajax.

19 april 2021 om 15:11

Ik vraag me toch wel af welke sentimenten er exact spelen om zó tegen dit plan te zijn? Vooropgesteld; ik ben óók absoluut tegen dit hele plan wanneer dit ten koste gaat van de nationale competities. De Serie A is voor mij de mooiste en belangrijkste competitie die er bestaat. De Champions League daarentegen kan me gestolen worden. Dat is al een veredelde ‘Super League’. De jaren dat alleen de kampioenen (lees; Champions) van de grootste competities hier aan meededen, en kans hadden deze te winnen (Boekarest, Kiev, Ajax etc) liggen ver achter ons. Het levert de ‘Founding Fathers’ ontzettend veel geld op. Datzelfde geld wat nu nog te vaak naar de UEFA of FIFA gaat of ergens anders aan de strijkstok blijft hangen. En ja, ik denk echt dat Corona het laatste zetje in deze richting heeft gegeven. Ik zie liever wedstrijden tussen Inter en pak hem beet Arsenal, Barca, Atletico, Spurs etc. Dan die Champions League wedstrijden tegen Slavia Praag, Shakhtar Donetsk of Club Brugge. Maar misschien ligt dat aan mij. Daarnaast is er nog dusdanig weinig bekend over deze hele Super League dat ik de commotie niet zo heel goed snap? Behalve dat we het in Nederland niet leuk vinden dat bijvoorbeeld Ajax, PSV en Feyenoord dan geen substantiële rol van betekenis meer spelen op Europees niveau. Wat dus ook denken vanuit eigen belang is...

19 april 2021 om 15:22

Ik snap dat je liever wedstrijden tegen topteams ziet (al denk ik persoonlijk dat de lol hier vrij snel afgaat als het zo vaak voorkomt, maar goed), maar verder is het toch totaal denigrerend om je als club zo boven andere teams te plaatsen? Inter werd dit jaar nota bene laatste in een poule met hetzelfde shakhtar waar jij het over hebt...

19 april 2021 om 15:38

Het punt is dat er meer aspecten aan voetbal zijn dan alleen geld. Sommigen voelen zich verbonden met een club door de filosofie, of de speelstijl, of de plaats waar de club vandaan komt, of de kleuren waarin gespeeld wordt. Anders was iedereen fan van de rijkste meest vermogende club en dan was dat het.

19 april 2021 om 15:48

Je spreekt jezelf hier anders ook onwijs hard tegen. Champions League boeit je niet, want dat is sinds het niet meer enkel de kampioenen zijn een Super League geworden. Om vervolgens dan wel te kiezen voor Inter tegen Barça, Atlético, Arsenal en Spurs... in plaats van Slavia, Shakira, of Brugge. Die komen vrijwel alleen als kampioen in de CL terecht. Niet als 4e uit hun competitie.En ik zie de autocorrect, maar fuck it. Shakira in de Champions League. 💪🏻

19 april 2021 om 15:50

Dat is ook datgene wat ik tegen de super league heb, en mocht hij komen zal hij snel vervelen.
Als Nederlandse voetballiefhebber (die in mijn geval fan is van ajax) is er toch niks gaver om een CL campagne te volgen als ajax die laatst had, of de EL winst van feyenoord, of de halve finale van AZ, of de CL campagne van Psv. Dat verdwijnt met de super league, want ploegen mogen geen spelers meer kopen van de andere teams in deze competitie. Deze ploegen eigenen zich veel geld toe dus kopen overal de beste spelers weg en de andere clubs blijven achter. Ook gewoon het feit dat er 15 teams zijn die er standaard in zitten.. Daar ben je na een jaar of 3 wel klaar mee.
En ook het feit dat sommige ploegen (neem een man utd, liverpool) zich nu boven de ploegen zetten die niet mee doen. Leicester staat nu in Engeland op een CL plaats, en ik denk dat veel fans hebben genoten van het sprookje van Leicester in de PL, de kans dat dat gebeurt is dan ook bijna nihil.

19 april 2021 om 15:50

Denk je echt dat de lol er snel af gaat als je tegen alleen topteams speelt? Er zitten 20 ploegen in zo'n superleague met twee poules van 10 clubs. Deze poules zullen elk jaar verschillen. En ik heb Inter de afgelopen 3 jaar ook vier keer tegen Barca en Shaktar zien spelen bijvoorbeeld.

Zo'n Super League genereert dusdanig veel geld dat meer ploegen zich met de absolute top kunnen meten. Nu hebben de Premier League clubs bijvoorbeeld ook een enorm voordeel met de tv-gelden, door deze league trek je dat enigszins recht.

Ik ben geen voorstander van het format zoals deze nu naar buiten is gebracht. Maar een Super League kan ik me wel in vinden.

Over mijn club je overigens helemaal gelijk. We presteren al jaren ondermaats in de Champions League, maar ik verlies liever van Real Madrid dan van Shaktar!

19 april 2021 om 15:54

@ Joe Cartoon. Maar aan de filosofie van een club verandert verder toch weinig? De speelstijl ook niet, de stad waar we vandaan komen niet, de clubkleuren niet, het logo (bij mijn club wel, maar dat doen we al 100 jaar om de 7 jaar veranderen). niet? Het draait natuurlijk niet alleen om geld, maar het is wel een ontzettend belangrijke factor.

@ Deem. Het is mij dus om het even. Dat bedoel ik er mee te zeggen. Ik zou graag terug gaan naar de tijd van de Europa Cup 1 en 2, maar dat is door de enorme commercie niet meer mogelijk. Als we dan toch een competitie spelen waar geld de belangrijkste drijfveer is (dat geld natuurlijk ook voor de Champions League) dan maar een competitie waarbij het maximale er uit wordt getrokken en het geld ook daadwerkelijk bij de clubs en niet bij de bonden terecht komt.

19 april 2021 om 16:24

Dat het een belangrijke factor is ben ik mee eens, maar het zou absoluut niet leidend moeten zijn want dat is het nooit geweest. Een PSG of Man. C hebben ondanks de honderden miljoenen investering de afgelopen 10 jaar nog nooit een CL gewonnen.

19 april 2021 om 16:35

+1 voor Deem. Kom maar op met die Super League. Stel Shakira maar op in de CL en ik weet wel waar ik liever naar kijk!

19 april 2021 om 16:41

Een Super League kan alleen slagen als landen zoals Nederland bereid zijn op de Super League dagen niet te voetballen. Lokaal voetbal is lokaal nog altijd veel populairder dan internationale wedstrijden. Dus om kijkers te trekken voor een Super league of zoals nu met de CL, moeten de lokale competities in heel Europa stil liggen.
Als de Super League clubs dan zelf het meeste geld in hun zak willen steken, dan is men niet meer bereid dat soort zaken speciaal voor hun te regelen.

19 april 2021 om 16:42

Het argument over City en PSG klopt deels. Het kost altijd een stuk meer geld om iets vanuit (bijna) niets op te bouwen dan wanneer er al een heel sterk en rijk fundament staat. Daarnaast spenderen traditionele topclubs ook ongekend veel geld, de concurrentie doet feitelijk hetzelfde maar hebben al wél een sterke basis. Daarbij hebben City en PSG natuurlijk wel veel nationale successen mogen vieren. Dus succes is wel degelijk te koop. Daarom is het ook zo ontzettend knap wat bijvoorbeeld Ajax en Atalanta presteren. Die charme valt met een Super League wel weg, en dat is erg jammer.

19 april 2021 om 16:02

Wat ik niet begrijp is dat heel Nederland de UEFA en FIFA altijd corrupt noemen en alles draait om geld, mensenrechten worden niet serieus genomen (zie WK). Maar als er dan een paar clubs opstaan en buiten die organisaties zelf een conpetitie opstarten, dan is de wereld te klein. Misschien wordt dit wel een veel eerlijkere organisatie. Of dachten jullie dat de eredivisie eerlijk is waar de financiele verschillen ook alleen maar groter worden en geen andere club dan ajax nog kans maakt op het kampioenschap.

19 april 2021 om 16:03

Ajajajajax, ik vind je statement sterk en zo dacht ik er vanochtend ook over, maar aan de andere kant zou Ajax natuurlijk ook gek zijn als ze weigeren mee te doen aan een competitie waar je misschien wel een startpremie van 400 miljoen euro krijgt en de kans hebt om tegen de beste teams van de wereld te spelen. Ik ben absoluut geen voorstander van deze opzet, maar ik weet ook dat ik het nooit lang volhoud om niet meer naar wedstrijden van Ajax te kijken.

19 april 2021 om 16:14

Met alle respect natuurlijk voor je mening, maar ik geloof niet werkelijk dat jouw voorbeeld veel navolging gaat krijgen. Uiteraard blijven Ajaxsupporters massaal Ajaxfan mocht Ajax alsnog in dit avontuur stappen.

Wat dat betreft doet Ajax het natuurlijk heel slim en gewiekst om thans nog even geen standpunt in te nemen. Waarom zouden ze ook? Ajax is geen founding club. Maar, Ajax zit in een te krappe markt en kan zich nooit veroorloven alle initiatieven die mogelijk zijn om de omzet drastisch te vergroten direct van tafel te vegen. Integendeel! Dit zou weleens dé nodige stap kunnen zijn als ze bij Ajax het 'bayern van Nederland' verhaal eens uit de sfeer van de hypotheses willen halen en in de realiteit willen gaa realiseren. Want er is geen andere mogelijkheid om, met één daad, de omzet direct met 300-350 miljoen te kunnen verhogen en in de buurt te komen van wat Bayern al decennia lang kan. En dan wil ik de supporters nog weleens zien en vooral of ze inderdaad massaal gaan roepen dat ze dit niet willen of anders geen supporter meer zijn. Feitelijk denk ik namelijk dat voor iedere afhankende fan er een stuk of vijf staan te trappelen om dan fan te worden, maar je weet het nooit natuurlijk. Maar hoewel Ajax niet is gevraagd om bij de oprichtende clubs te zijn lijkt het mij een eenvoudige zaak dat Ajax ervan uitgaat dat zij zeker gevraagd zullen worden om aan dit toernooi deel te nemen. Zeker gezien de Europese succesen van 2017 en 2019. En de Ajaxdirectie gaat dit plan echt niet op voorhand afschieten natuurlijk.

Maar totdat duidelijk is of dit initiatef echt levensvatbaar is snap ik absoluut dat Ajax lekker op het vinkentouw blijft zitten. Op dit moment geen enkele reden om de vingers linksom of rechtsom te branden. En mocht het wel levensvatbaar zijn, dan zijn alle opties voor Ajax om hierin deel te nemen alsnog totaal open.

Teleurstellend van mijn club. Vorm een tegenbeweging en sluit je aan bij Bayern, Dortmund en Leipzig.

19 april 2021 om 14:07

Precies, spreek gewoon uit hier niet aan mee te doen. Veel liever wedstrijden tegen Feyenoord, PSV, AZ en af en toe een mooi Europees avondje voetbal dan deze onzin

19 april 2021 om 14:27

Ik zal me de uitwedstrijd tegen Madrid voor altijd herinneren als één van de mooiste avonden van mijn leven. Zo speciaal en bijzonder. Je keek al maanden uit naar het onderonsje en dan gebeurt er nog zo iets ook. Stel je nou voor dat je iedere week zo'n pot hebt, dat neemt toch de volledige charme weg? En dan heb ik het nog niet eens over de gevolgen voor de nationale competitie. Ik weet niet of een Eredivisionist nog in aanmerking komt voor zo'n plek, maar voor de topcompetities is alle spanning weg omdat de topclubs toch al veilig zijn.

19 april 2021 om 15:21

Dat ze zich niet volledig tegen dit plan kunnen uitspreken, komt rechtreeks voort uit het feit van een beursgenoteerd bedrijf zijn. Dus Ajax kan zich alleen tegen dit plan uitspreken nadat daar eerst een aandelhoudersvergadering over geweest is. Niks meer en niks minder. Dus Ajax kan zich niet gelijk volledig tegen de super league uitspreken

19 april 2021 om 16:33

"dus Ajax kan zich alleen tegen dit plan uitspreken nadat daar eerst een aandelhoudersvergadering over geweest is."

Juridisch heeft de directie uiteraard gewoon haar eigen verantwordelijkheid die niet vooraf 'gedekt' behoeft te worden door de Ava. Het is inderdaad zo dat bestuurders zich bewust moeten zijn van de koersgevoeligheid van bepaalde informatie, maar dat staat los van hun aansprakelijkheid, binnen de vennootschap, voor het doen van de uitspraken in het kader van hun directie taken.

Oftewel, als Sar en Overmars dat hadden gewild, hadden ze zich wel degelijk uit kúnnen spreken. Dat ze dat wijselijk niet doen op dit moment heeft er veel meer mee te maken dat het dom zou zijn op dit moment linksom of rechtsom te gaan. Want dit kan voor Ajax echt wel een belangrijke stap voorwaarts opleveren. Die optie ga je niet zomaar bij voorbaat de sloot in gooien, om wat sentimenten.

19 april 2021 om 16:45

Ajax is momenteel geen fouding farther van de Super league. Ajax hoort net zoals wij pas nu van de plannen. Ze weten verder niets. Dan lijkt het me vrij logisch om nu geen standpunt in te nemen totdat je alle informatie hebt.
Voor Ajax is het wel duidelijk dat er geen toekomst is zonder de eredivisie. Dus als de Super League inhoudt dat de eredivisie verlaten moet worden, dan zal Ajax dat nimmer doen.

19 april 2021 om 17:10

"want dit kan voor Ajax echt wel een belangrijke stap voorwaarts opleveren. Die optie ga je niet zomaar bij voorbaat de sloot in gooien, om wat sentimenten."

Daar ben ik het niet mee eens Constant. En gelukkig tal van andere clubs, die nog veel eerder 'recht' zouden hebben om mee te doen, ook niet, getuige de negatieve reacties van tal van grote clubs. Daar zou Ajax toch echt een voorbeeld aan moeten nemen.

19 april 2021 om 17:49

@speedyafc
Ajax weet natuurlijk via het informele circuit hier al veel meer van dan jij beweert. Dat is juist de reden dat vd Sar als bekende naam voorzitter is van Ajax, zijn persoonlijke netwerk heeft en zijn lidmaatschappen links rechts in de voetbalwereld.
Het is vrij naief om te denken dat Ajax van niets weet, maar dat weet jij ook wel. Je bent weer bezig op de barricaden te klimmen voor je club. Wat ze ook besluiten, jou zullen ze nooit verliezen.

19 april 2021 om 14:07

Bayern gaat nog wel overstag ben ik bang. Net als Psg. Ajax moet een front vormen met Porto, Psv, Benfica enz.

19 april 2021 om 14:15

En dan? Wie boeit het wat een Psv of Ajax zegt? Dat zijn gewoon Europese middenmoters.

19 april 2021 om 14:18

Alsof Spurs en Arsenal Europese credentials hebben. Die 4 ploegen hebben samen de nodige CL's gewonnen.

19 april 2021 om 14:18

Ajax is de beroemdste middenmoter ter wereld. 4 CL-titels en 2 halve finales de afgelopen jaren. Porto en Ajax leiden de subtop

19 april 2021 om 14:20

De laatste keer dat ik de recente ranglijst van Europa erbij pakte stonden we in de top 20, laat staan de historie van de club.

Maargoed, uitsluiten van nationale competitie, CL, EL en nationaal voetbal en de daaraan gerelateerde inkomsten, dan wens ik ze veel plezier met hun onderlinge potjes. Bij de overgebleven clubs zal dan veel meer spanning en sensatie zijn, want de verschillen worden in een klap kleiner als PSG en Bayern ook het toneel nog verlaten.

19 april 2021 om 14:21

@visca
Bayern en Borussia zijn van de supportersverenigingen. Als Bayern/dortmund alsnog overstag gaan dan kunnen die supportersverenigingen een motie van wantrouwen aanvragen. Daarnaast wordt Bayern bestuurd door ex-voetballers, ik verwacht dat die genoeg van het spelletje houden om hier tegen te zijn.

@renatevdgijp
Spelers die meedoen met ESL worden verbannen van nationale competities, Europese toernooien en interland voetbal. De eerste paar jaren zal het misschien werken voor die teams. Op een gegeven moment zullen spelers echter kiezen voor het totaalplaatje voetbal, in plaats van het financiële plaatje.

19 april 2021 om 14:25

@visca, prijzen uit het verleden leveren geen geld op. Dat doen fansschares, en dat hebben Tottenham en Arsenal wereldwijd veel meer.

19 april 2021 om 14:31

Mwah dat valt wel mee. Ajax heeft de laatste jaren enorm terreinwinst geboekt op het gebied van fansschares, vooral op sociale media groeit Ajax enorm. Zijn momenteel de 5de grootste club op Tiktok. Laat dit nou ook een van de snelst groeiende platformen ter wereld zijn.

19 april 2021 om 14:32

Lausho, eigenlijk heeft Ajax zowel op basis van het heden als het verleden meer recht om hier aan mee te doen dan Arsenal. Vrij misselijk dat de nummer 9 uit de Premier League hierin betrokken wordt, buiten het feit dat het al compleet misselijk is

19 april 2021 om 14:34

@voetballogicus, hoeveel mensen kijken er gemiddeld naar een partij van Ajax wereldwijd en hoeveel naar een partij van Arsenal?

19 april 2021 om 15:06

@bobiku29

Ik moet al kotsen bij de gedachte, mocht Ajax al een uitnodiging krijgen dan hoop ik dat van der Sar publiekelijk zijn reet ermee afveegt, als een vliegtuigje samenvouwt en recht in de snufferd van engnekken als Perez & Agnelli gooit met een thee lepeltje jus erbij.

19 april 2021 om 15:11

Als je naar socialmedia volgers gaat kijken staat Ajax boven menig clubs die nu meedoen aan de Super League initiatieven. Op tik tok, wat toch voor de jongere toekomstige generatie de huidige social media keuze is, staat Ajax op de derde plek wereldwijd achter Real, Barca en Liverpool. waar Bayern de top 5 vult achter Ajax dus.

19 april 2021 om 15:15

Tiktok is nu eens echt niet het belangrijkste medium om groot op te zijn. Tiktok is ook het enige waar Ajax echt groot in is. Over de rest, en het belangrijkste de kijkcijfers, komen ze niet eens in de buurt.

19 april 2021 om 15:19

Ik ben anti Uefa Fifa. Het draait in alle gevallen om geld en niet om de fans. Zijn we vergeten dat ze grote wedstrijden buiten Europa willen spelen? Dat ze met het uitsluiten van de clubs van hun competities dreigen gaat ook alleen maar om geld, maar er wordt op de emotie gespeeld.

19 april 2021 om 15:23

Ik heb daar toch een ander beeld bij. Ajax heeft zich na de finale van de Europa League wel erg sterk geprofileerd, maar voor die tijd was het bij Ajax ook regelmatig kommer en kwel en lieten ze in Europa ook relatief weinig zien.

In de periode Frank de Boer werd Ajax met niet meer dan 76 punten kampioen en dat zegt iets over Ajax, maar ook zeker over de slechte prestaties van Feyenoord, PSV en AZ. In die jaren heeft Ajax geen 1x overwinterd in de Champions League en hadden ze in wedstrijden tegen bijvoorbeeld Real Madrid weinig kans.

Daarmee doe ik Ajax niet te kort (ajax is een gigantische beroemde en grote club), want ik vind de prestaties van Ajax geweldig , maar dat is in mijn ogen wel echt iets van na de Europa League finale en de Europese successen daarna.

19 april 2021 om 15:49

Dat is zeker waar, Tik Tok is overigens wel het snelst groeiende social media platform van het moment, dus toch zegt het wel iets. Maar ze zijn op andere platformen niet competitief met de echt grote inderdaad.

19 april 2021 om 14:08

Ook die 3 willen er misschien nu nog niet aan maar bayern Is wel altijd een voorstander geweest van dit concept

19 april 2021 om 14:09

Gezien vd Sar zich regelmatig hard maakt voor de kleinere competities in het ECA verwacht ik dat ze dit wel zullen doen. Zie dan nog liever een potje tegen Vvv, RKC of ADO dan elke week spelen in Madrid, Barcelona of Milaan.

19 april 2021 om 14:25

Kiezen tussen Ajax-VVV en AJAX-RKC tegenover Ajax-Real Madrid of Ajax - Barcelona .. en dan kiezen voor de eerste twee. Jeah right....

19 april 2021 om 14:31

Leuke affiches in de Champions League. Niet in een gesloten competitie waarvan 15 teams bij voorbaat al zeker zijn van deelname elk seizoen. Dan zie ik liever het enorme krachtsverschil tussen Ajax en VVV dan dat ik mijn club zie meedoen aan een monopolie.

19 april 2021 om 14:55

De magie van dit soort wedstrijden zit erin dat het een paar per jaar zijn waardoor er een hele hype is. Als je elk weekend tegen clubs als real,barca of city speelt dan is het uiteindelijk niet meer speciaal

19 april 2021 om 15:17

@hallie15 niet dan? Gemiddeld zie je Europees één a twee leuke potten per jaar tussen de topploegen. De leuke wedstrijden worden meestal gespeeld met de Ajax' en Atalanta's van deze wereld. Het enige leuke aan de potten met RM en FCB is de exclusiviteit. Als dat een wekelijkse bezigheid word, valt toch al het plezier weg? Ik ben groot voorstander van deze superleague. Hoewel er veel geld die kant op zal stromen, zullen de Europese en nationale competities een stuk interessanter en mooier worden!

19 april 2021 om 15:36

Ze hebben nog steeds het idee dat ze aan de nationale competies mee kunnen doen. Stel Ajax doet mee en krijgt jaarlijks 200 miljoen startgeld mee. Dan hebben die toch niets in de eredivisie te zoeken. Zeg ik als fan van Ajax.

19 april 2021 om 14:14

Dat doen ze toch? Of heb jij Bayern en co al publieke statements zien maken, ik nog niet namelijk (of ik moet er naast gekeken hebben).

19 april 2021 om 14:24

Jazeker wel, zo heeft de preses van Dortmund, Watzke, al verklaard volledig op één lijn met Bayern te zitten omtrent dit idee, en dat is tegen de Super League. Zie hiervoor het bericht op Nu. Niet de meest betrouwbare bron van informatie altijd, maar in dit geval dekt het de lading en kan je desnoods zelf verder zoeken.

Die clubs vormen, samen met misschien Psg, een front waar je je als Ajax zijnde makkelijk bij kan aansluiten.

19 april 2021 om 14:25

Bayern en BVB hebben zich al publiekelijk gekeerd tegen de plannen van de 12 clubs.

19 april 2021 om 14:26

Dat zijn geen clubstatements op de officiële kanalen.

19 april 2021 om 14:28

Nee, dat is de preses van de club die zich openlijk uitspreekt tegen de plannen. Hoe clubgerelateerd wil je het hebben?

19 april 2021 om 14:31

Dat doen ze goed, ik hoop dat onder andere Ajax aansluiting zoekt met Bayern en Dortmund. De Bundeliga zal DE competitie worden als de rest zich nu laat verdelen overigens, met een beetje geluk zijn ze nog van Leipzig af ook nog, dat lag toch een beetje moeilijk bij veel traditionele clubs.

19 april 2021 om 14:36

Ajax komt niet naar buiten met een officieel clubstatement, net zoals Bayern dat niet doet. Ajax volgt dus het voorbeeld van Bayern. Individuen zijn nog altijd geen gehele club.

19 april 2021 om 14:40

Individuen zijn geen gehele club, maar als de iemand als Watzke zich er publiekelijk over uitlaat, dan mag je er toch vanuit gaan dat het redelijk representatief is voor die club. Het is tenslotte geen kantinejuffrouw, maar de kerel die daar de touwtjes in handen heeft.

19 april 2021 om 14:45

Dat wel. Maar waarom komt er dan geen officieel clubstatement naar buiten als ze het toch sowieso willen afschieten?

19 april 2021 om 15:05

Dat weet ik natuurlijk niet zeker, maar misschien heeft het te maken met het feit dat de Duitse grootmachten dat in overeenstemming met elkaar willen doen. Dan nog is deze uitspraak van Watzke vele malen sterker dan wat Ajax hier doet.

19 april 2021 om 15:08

Zou perfect kunnen. Maar het kan ook gewoon zijn omdat ze niets prematuur willen doen natuurlijk. Als dit er plots toch doorgeraakt dan wil je als Bayern echt niet naast de boot vallen.

19 april 2021 om 15:31

Bmg, RB Leipzig en Benfica hebben alle drie al een publiekelijk statement gemaakt. Ik ga er ook vanuit dat Watzke namens BVB spreekt, en het spreekt ook boekdelen dat Rummenige nu de functie van voorzitter van de ECA tijdelijk overneemt.

19 april 2021 om 14:54

Waarom zou Ajax zich uitspreken als er nog zo weinig bekend is? Het zou / kan toch gaan om een competitie ter vervanging of als uitbreiding van de CL en als Ajax hier aan mee kan doen zou dit voor Ajax toch fantastisch zijn? Als de opzet zou worden om gewoon in de competitie te blijven spelen en doordeweeks een nieuw Europees toernooi, waaraan Ajax mag mee doen, dan zou het toch gewoon zeer interessant zijn? Zeker als dit toernooi naast de huidige Cl/el kan blijven bestaan.

Ik ben zelf voor Ajax en tegen dit concept, omdat het raar zou zijn dat als Ajax 2e wordt en PSV 1e dat Ajax dan alsnog mag meedoen aan dat toernooi (mochten ze bij die 20 clubs horen), maar als Ajax zijnde zou ik hier zeker nog geen nee tegen zeggen. Qua financiën natuurlijk een gouden greep.

19 april 2021 om 15:18

Alleen de 15 Founders clubs mogen elk jaar meedoen. Dus het geschetste scenario zou binnen de huidige kennis die we hebben van deze Super League niet mogelijk zijn.

Wel kan het zijn dat bijv Tottenham de Superleague met 0 punten eindigd en bijv Ajax(of elke andere club) eerste word en dat het jaar erna Tottemham wel mee mag doen en Ajax niet.

19 april 2021 om 16:42

Welke teleurstelling? Ajax doet niet mee, is geen fouding father maar heeft alleen nog geen standpunt aangezien men van niets weet. Ook voor Ajax is het allemaal vers van de pers.

Zeg gewoon wat je er van vindt, stelletje onnozelaars. De gesloten opzet zonder degradatie en promotie strijkt iedereen met een beetje rechtvaardigheidsgevoel tegen de haren, daarvoor hoef je echt niet de details af te wachten hoeveel euro's achter de komma waarheen vloeien.

19 april 2021 om 14:10

Mwah. Het is nog smeriger. Er zouden dus nog 3 founders bij moeten, de hoop lag natuurlijk bij de Duitsers en PSG, en vervolgens nog 5 clubs op basis van hun prestaties in de competitie. Maar die zijn niet beschermd. Dus die kunnen, theoretisch, de vloer met die andere 19 clubs aanvegen, en er toch uit geknikkerd worden. Zal men ook leuk vinden dat er dan alsnog 5 clubs "afgesnoept" zouden worden van de CL. Maar inderdaad vrij slap dat men bij Ajax hier niet meteen op tegen is. Die hopen natuurlijk ook uitgenodigd te worden, want ja. We willen inlopen. Ik word kotsmisselijk van dit hele gebeuren.

Dus ook nog uitkomen in de eigen competitie? Lijkt me alleen alqua aantal wedstrijden niet te doen. Daarnaast is het natuurlijk een gedrocht maarja dat is de cl ook!

19 april 2021 om 15:03

De deelnemende clubs worden uit de Uefa gegooid. Dus geen deelname meer aan landelijke competities en Europese toernooien. Ook mogen de spelers nooit meer voor hun land uitkomen.

19 april 2021 om 15:16

De KNVB zal Ajax dan uit de eredivisie moeten zetten.

Ik snap ze wel. Eerst afwachten of ze niet alsnog betrokken worden. Zo ja, dan is het een goed idee. Zo niet, dan schande ervan spreken...

19 april 2021 om 14:15

Ik vrees dat je gelijk hebt. Pijnlijk als supporter. Had gewoon gezegd dat je dit idee vreselijk vindt en dat je ondanks dat Ajax maar een kleine speler is je er alles aan zal doen om dit plan tegen te werken, waar mogelijk.15 clubs die op geen enkele manier kunnen degraderen ook al eindigen ze 10 jaar als laatste.

19 april 2021 om 14:29

Ze moeten niet afwachten, ze moeten hier niet aan mee willen doen. Het is gewoon een dikke middelvinger naar de rest van de NL clubs als Ajax als enige club hier aan mee gaat doen. Dan horen ze dus duidelijk liever bij het cartel en is Ajax geen haar beter dan de bobo's bij de topclubs en de Uefa. Zelfs Psg wil er niet aan mee doen, dat zegt toch ook wel wat.

19 april 2021 om 14:36

Ik heb het idee (maar het is maar een vermoeden), dat ze dolgraag mee zouden willen doen, echter er nog niet zeker van zijn. Als ze nu zeggen dat ze mee willen doen, dan worden ze uitgekotst door de rest van de competitie als het niet lukt (en terecht). Maarja ze willen ook niet de founding fathers tarten, in het geval deze clubs wel Ajax in overweging hebben (ijdele hoop echter, aangezien mocht dit zo zijn , dan hadden ze wel iets gehoord).

19 april 2021 om 15:10

Wat is er zo erg aan deze competitie?
Dit soort formats bestaan toch al veel langer, denk aan de International Champions Cup, alleen is dat een toernooit wat nu in de zomer gehouden wordt (nederlandse clubs doen nooit mee omdat ze of geen uitnodiging krijgen of op dat moment voorrondens El/cl moeten spelen).
Het enige verschil is dat ze de prijzenpot nog wat groter maken en tijdens het seizoen gaan spelen.

19 april 2021 om 15:17

Nu wordt het toernooi gespeeld in plaats van de champions league.

19 april 2021 om 17:15

@london calling. Het verschil is dat er geen promotie/degradatie bij deze competitie is. Kleine clubs komen er dus nooit tussen

19 april 2021 om 17:51

@rick1o1 maar dat is toch niet anders bij andere commerciele toernooien zoals de international champions cup? Dat is ook alleen op uitnodiging en daar komen kleine clubs ook niet tussen.

sowieso geven we dan in Nederland het slechte voorbeeld want wij zijn in Europa he enige land waar je niet uit de eerste divisie kan degraderen waardoor kleine clubs nooit kunnen groeien (en er zijn best clubs die die ambitie hebben of hadden bij de amateurs).

Met andere woorden. Nu de Super League definitief lijkt te zijn, denkt Ajax ineens. O wacht.. Misschien toch een kans! Mochten ze toch ineens interesse hebben. Direct vanuit de KNVB een statement maken. Wegwezen

19 april 2021 om 14:36

Die Super League gaat de CL toch wel overvleugelen met die clubs die meedoen, dus al de rest wordt gewoon minder waard. Geef het vijf jaar en je speelt in NL een onzinnige kleutercompetitie waar een paar oude mannetjes nog voor naar het stadion komen. Het FC Eindhoven effect zeg maar (sorry FC Eindhoven supporters, beetje voor de beeldvorming gebruikt, maar niets tegen de mooiste club van Eindhoven!).

19 april 2021 om 15:51

Het eerste jaar misschien wel ja, maar na 5 identieke jaren en een hoge prijs is de lol er snel vanaf. Vooral als de verliezers met wanbeleid vrolijk mogen blijven aankloten, de druk om te presteren zal ook komen te vervallen.

Duidelijk dus. Ajax wil wel meedoen, maar is nog niet uitgenodigd. Indien zij niet uitgenodigd worden, zullen zij zich er vast negatief over uitlaten.

Kan iemand mijn meer info geven over de super league? Hoe gaat dat in zijn werking spelen ze dan niet meer in de eredivisie?. Of is dit een competitie er naast?

19 april 2021 om 14:10

Jouw vraag is precies waarom Ajax het te voorbarig vindt om er uitspraken over te doen. Dat is het gedeelte van 'teveel losse eindjes'. Momenteel werd er overigens gesproken van een doordeweekse competitie (dus ipv CL en El), waarbij de genoemde clubs nog wel in hun competities actief willen blijven.

19 april 2021 om 14:11

De super league zou moeten fungeren als vervanging van de Champions league, de uitvoerende partij (uefa) verdient zelf enorm veel geld aan het toernooi en de participerende clubs zouden in principe meer prijzengeld buit kunnen maken ( ze krijgen al heel veel natuurlijk maar de eufa strijkt waarschijnlijk veel meer op). Ook heet de uefa veel in de melk te brokkelen wat betreft de contouren eromheen (niet geheel onlogisch). Tegen het zere been van wat clubs blijkbaar, door samen een nieuw toernooi op te zetten verwachten ze er meer aan te verdienen. Dus is uefa bang dat ze al hun paradepaardjes kwijtraken nu en zullen ze dmv de nationale bonden de druk op willen voeren om dit te boycotten. De champions league gaat overigens sowieso naar een nieuw format ( naar alle waarschijnlijkheid ).

19 april 2021 om 14:17

Via de twitterpagina van AC Milan kan je een Engels bericht vinden op hun site, daar staat wat meer uitleg.

19 april 2021 om 15:07

De Super League zal een eigen competitie worden tussen de clubs die eraan meedoen. De consequentie is wel dat men uit de eigen bond stapt en de Uefa de clubs zal verbannen. Dat betekent dus dat clubs niet meer in de landelijke competitie mee mogen doen en ook dat spelers geen interlands meer mogen spelen.

19 april 2021 om 15:19

Als de UEFA, Fifa en KNVB voet bij stuk houden zullen de deelnemende clubs uit de nationale competities worden gezet.

Allemaal corrupte zooi & geldwolven! Fifa, Uefa, clubeigenaren! Het draait om die money sjonny..

Zou toch wat zijn, hoe staat het eigenlijk met de Beneliga ? Misschien stat het voetbal er over een jaar of 4 wel heel anders voor...

19 april 2021 om 14:14

De beneliga is dezelfde rotzooi. Kap daar toch eens mee.

Ook al klinkt iets leuk is het niet per se haalbaar. Minder Cl/el tickets (success, ook sowieso nu met deze mogelijke super league) en veel clubs die daardoor niet meer zullen bestaan omdat ze naar het 2de niveau gezet worden.

19 april 2021 om 15:45

Goed punt. Veel supporters van de Nederlandse topclubs waren positief hier over de beneliga. Ze zagen liever hun club tegen Anderlecht spelen dan tegen Emmen of RKC. Nu staan ze aan de ander kant en is het ineens not done en arrogant van de Europese topclubs. Hypocriet noemen ze dat. Waar ze wat aan moeten doen is een club als Real die nu vooraan staan maar in feite miljoenen schuld hebben. Wageningen was voor die schulden wel 800 keer failliet verklaard.

Kansloos om eraan mee te doen. Hoop dat Ajax zich aansluit bij de Duitse clubs en standpunt innemen er niet aan mee te doen. Zie liever Champions League met spannende KO wedstrijden dan zo’n onnozel competitieverband toernooitje met de ‘grote’ clubs. Alhoewel dat groot ook wel meevalt als ik sommige namen zie. Geld bepaalt veel.

Zwak. Juist een club als Ajax die met goed beleid de top probeert te vinden, zou afstand moeten nemen van dit gedrocht

19 april 2021 om 14:12

Eens. Zeker een Vd Sar is altijd fel tegen dit soort plannen. Maar heel veel clubs hebben nu een fear of missing out in het groot.

19 april 2021 om 14:14

Ajax kan dit niet zelf zomaar beslissen. Voor de aandeelhouders is deelname gunstig.

19 april 2021 om 14:23

Klopt. Maar Ajax zou op de eerste plek een voetbalclub moeten zijn. Overmars en van der Sar kunnen makkelijk zeggen dat er nul interesse is in de Esl. Wat willen de aandeelhouders doen dan? Hun wegstemmen nadat ze Ajax weer naar Europese subtop hebben gebracht?

19 april 2021 om 14:38

Wegstemmen? Niet per se. Maar rust binnen de club ga je niet hebben dan nee. Tuurlijk gaat Ajax zich niet uitspreken hierover zolang positie van Ajax niet zeker is. Als ze bij Porto uitkomen zitten ze absoluut niet ver van Ajax af zowel qua exposure als huidige plek op Uefa club ranking. Je bent als bedrijf - niet als club - gek als je nu nee zegt voor je alle informatie hebt. Uiteindelijk zal zo'n competitie er komen, dat weet iedereen al jaren, nu is het de vraag wanneer precies en wat de club moet doen om te overleven. Als de CL een b-competitie gaat worden waar het geld uit weggetrokken gaat worden om naar die ESL te gaan zijn er 12 tot 15/18 winnaars en verder alleen maar verliezers.

19 april 2021 om 15:19

Hoezo is dit een gedrocht.
Er bestaan toch al veel langer toernooien die buiten de nationale en internationale competities om worden gehouden.
Denk bijvoorbeeld aan het Amsterdam Tournament in het verleden. Of de International Champions Cup die elke zomer gehouden wordt. Die waren/zijn ook gesloten of op uitnodiging. Het enige verschil is dat de prijzenpot hier nog groter is, en dat het sportief meer aanzien heeft.

Tja we weten allemaal waarom dit gebeurt. Als die clubs zouden aankloppen bij Ajax om mee te doen staat Ajax daar gewoon om te springen. Dat is waarom ze zich niet durven uit te spreken tegen de Super League nu. Ik wil niet zeggen dat ik het onbegrijpelijk vind, maar ik vind het zeker wel teleurstellend.

19 april 2021 om 14:24

Dat weet je dus niet, ze houden zich op de vlakte. Ik zie ook liever dat ze zich uitspreken maar wellicht is Van der Sar met andere, 'ongeschikten' aan het sparren om samen een sterker statement te maken bijvoorbeeld. Ook dat weten we niet, daarom kun je er nog weinig over zeggen.

Ik kan alleen zeggen dat ik als supporter van Ajax zou verafschuwen en hoop dat ze samen met oa. Benfica, Dortmund en eigenlijk gewoon iedereen behalve de 'uitverkorenen' zich hier tegen keren.

19 april 2021 om 15:00

Als dat het geval is neem ik mijn woorden terug, maar hoezo zou je dan niet gewoon zeggen wij zijn het niet eens met de super league, maar verdere communicatie hierover komt op een later moment?

19 april 2021 om 15:02

Misschien is het verstandig om niet zoveel woorden vuil te maken vooraf en heel even af te wachten waar ze mee komen? Praktisch gezien moet Ajax ook altijd uitkijken als beursgenoteerde club om rigoureuze uitspraken te doen, ik zou alleen om die reden als van de beurs af willen, maar dat gaat niet 1,2,3.

Ik verwacht niet dat Ajax instapt bij de Super League. Van der Sar heeft zich namelijk in het ECA meermaals hard gemaakt voor de kleinere competities. Meedoen in dat gedrogt zou dan lijnrecht daar tegenover staan. Ik denk ook dat heel veel supporters dan hun seizoenskaart in zullen leveren.

Ajax moet nou eenmaal op zijn woorden passen maar niemand zit erop te wachten om te gaan kijken naar wedstrijden van de 9 of zo beste clubs Dat wordt saai en je kan nooit meer voor de underdog zijn Ze willen gewoon een veel groter deel van de poet, maar daardoor wordt de ongelijkheid steeds groter

Ik zei het laatst al en kreeg veel kritiek, Ajax is een bedrijf en geen voetbalclub. Je support als Ajacied dus gewoon een NV zonder ziel

19 april 2021 om 14:14

Leuk en aardig, en zelf haat ik alles mbt de Super League, maar reken er maar op dat minstens 95 procent van de clubs deelname niet (direct) zouden weigeren. Niet alleen om de direct genoemde bedragen, maar ook omdat de club financieel voor een lange tijd buitenspel wordt gezet als je het niet accepteert.

19 april 2021 om 14:17

en dit komt van een Vitesse supporter................................ Hoe is Vitesse ook alweer snel groot geworden? Karel? Daarna 5e of 6e sattelietclubje van Chelsea..

Hahaha en jij beweert dat Ajax geen voetbalclub is.. :P :P

als je nu een NEC supporter was, oke dan had ik he wel enigszin gelijk kunnen geven.

19 april 2021 om 14:38

Jouw club is ook een bedrijf anders Je kan ook van de KLM houden, ook een bedrijf, en als die failliet gaat kun je ook huilen om de ziel van de maatschappij. Het is ook maar net hoe je het ziet, maar in de jaren 60 hebben we hier in NL het profvoetbal verwelkomt met alle gevolgen van dien. Dat is de kapitalistische ontwikkeling van wat we met zijn allen democratisch hebben besloten.

19 april 2021 om 15:00

Als je naam iets als Vitesseforever was, konden we je misschien nog serieus nemen. Maar een Vitessesupporter met de naam Dominic Solanke (hoe kwam die eigenlijk bij Vitesse terecht?).....noem jij een club met Marc Overmars, Edwin van der Sar en ook genoeg echte supporters en een geweldige historie maar een club zonder ziel.

Kom op Ajax, doe eens een keer niet zo afwachtend en spreek je uit tegen die Super League. Moeten we echt weer het braafste jongetje van de klas zijn en wachten tot anderen van zich laten horen? Deze gesloten league is gewoon een doodsteek voor het voetbal en dat mag je best laten weten.

Tja, je kunt er van vinden wat je wil. En alle moraalridders zullen nu wel roepen dat Ajax faliekant tegen zou moeten zijn. Feit is dat Ajax er niet bij betrokken is als Founder. En we hebben eigenlijk verder weinig inhoudelijke informatie hebben over hoe die Super League er nou echt uit komt te zien. Ik vind het vanuit Ajax perspectief verstandig om nu gewoon geen standpunt in te nemen. Laat de Fifa, Uefa en de bonden dit maar lekker uitzoeken. Zeg je als club nu nee, en het blijkt over een paar jaar toch een goede league te wezen met een goede opzet qua financiën en P/d, dan wordt je dan omgezaagd "maar jullie waren toen tegen". Nee hoor. Gewoon nu lekker je vingers niet aan branden als club zijnde.

Ik snap niet dat iedereen zo negatief is. De fifa en uefa zijn gewoon ook helle logge organisaties. Een nieuwe competitie en of organisatie is helemaal niet erg. En elke keer het argument dat het alleen maar om het geld gaat? Is dat bij de CL anders? Daar plaatsen van de 4 grote landen 4 clubs. Dat heeft ook niks met eerlijkheid te maken. En als voetballiefhebber wil je toch gewoon zoveel mogelijk mooie wedstrijden zien? Ze kijken gewoon naar Amerika waar ze met sterke competities werken. De supporters blijven toch wel komen.

19 april 2021 om 14:15

Ja, ik snap echt niet dat mensen tegen een gesloten competitie opzet zijn waarin clubs die al jaren geen fluit presteren in Europa slapend rijk gaan worden, nog betere spelers kunnen halen, ongelijkheid vergroot, terwijl kleinere clubs die wel goed presteren maar die nu om onduidelijke redenen net buiten de boot vallen mogen gaan aanklooien in een gedevalueerde league. Onbegrijpelijk inderdaad dat fans daar niet warm voor lopen.

19 april 2021 om 14:18

@ Orgullo, misschien veel te naïef gedacht maar het mondiale topvoetbal is al naarde klote en trekt mij veel minder. Vroeger ging ik echt zitten voor de champions league. Nu allang niet meer. Het is gewoon voorspelbaar geworden. Misschien als die clubs uit beeld verdwijnen dat de rest weer leuker wordt? Ja er zal minder geld zijn maar wie weet is dat gewoon gezond.

19 april 2021 om 14:43

Gebeurd in de US bij alle sportorganisaties ook zo. Het is niet perse een verkeerd systeem omdat in ieder geval binnen de federatie, elke club gelijke kansen krijgt met het driften van nieuwe talenten. Dit staat natuurlijk ver af van hoe voetbal is maar zelfs zonder degradatie kun je spanning hebben. De ontwikkeling naar een Europese competitie is er al lang, de clubs willen snel, de Uefa stap voor stap, nu pushen de clubs wat harder om het sneller te laten gaan. De Uefa staat buiten spel maar dat komt slechts door hunzelf. Ja ze kunnen het nu og opblazen maar moeten dan met een systeem komen dat zo rigoureus anders is en waarbij ook clubs van andere dan de top 4-5 landen een kans krijgen om zich te ontwikkelen. Het Europese voetbal van clubs uit slechts een paar landen te laten zijn is sowieso oneerlijk, of de Uefa dat nou doet of de clubs zelf.

19 april 2021 om 14:17

@Jeroen-AMF

Nee, dat is bij de CL niet anders en dat zegt volgens mij ook niemand.
Het probleem is dat bij deze nieuwe opzet een aantal clubs gegarandeerd zijn van hun plek ongeacht de prestaties die ze in de competitie leveren. Waar strijd je dan nog voor in de competitie behalve kampioenschap/ontlopen degradatie? Daarnaast is het een gesloten opzet wat dus inhoud dat je ieder jaar dezelfde clubs vier keer tegen elkaar ziet spelen. Sorry hoor, maar dan haak ik af. Het hele plan is gewoon belust op nog meer macht en geld.

verwacht niet dat Ajax hierin mee gaat
dat is een kansloze situatie
en goed dat ze er nog niet mee naar buiten treden

maar ik zie zelf heel die super league niet zitten

maar prima mochten ze op deze manier niet meer mee willen doen aan de CL doen ze toch gewoon niet meer mee
krijgen we ook eens verrassingen in het toernooi

Dit bericht verbaast me niet eerlijk gezegd. Het bestuur van Ajax doet het prima op voetbaltechnisch vlak, maar op het "emotionele" vlak laten ze zich wel vaker kennen.

Ik weet het niet hoor maar ik heb het gevoel dat Ajax zich kwijlend zal aansluiten als ze de mogelijkheid krijgen. Ik zou het toejuichen. Dit gedrocht zal namelijk imploderen door zijn eigen hebzucht.

19 april 2021 om 14:14

Angst, geloof er niets van dat Ajax zoiets zou overwegen.

19 april 2021 om 14:30

Van der Sar heeft zich hier al vaker tegen uit gesproken. En is 1 van de initiatiefnemers van de nieuwe opzet van de CL. Mede om dit te voorkomen. Er is in NL denk ik maar 1 club die hier potentieel interesse in heeft en dat is AZ met al die rare honkballers in het bestuur.

19 april 2021 om 16:04

Inderdaad. Heel veel honkballers. En die zijn per definitie raar.........

19 april 2021 om 16:07

Was een flauwe opmerking. Maar Eenhoorn heeft zich al meermaals uitgelaten dat hij graag zelf binnen Nederland naar een Amerikaans model wil gaan. oa in het VI eindejaarsinterview. Vandaar die opmerking ook

Ajax gaat daar niet aan meedoen. Maar waarom zou je je laten dwingen tot een uitspraak als het niet aan de orde is?

het vervangt tog gewoon de champions league , de normale competitie blijft bestaan en kleinere clubs krijgen de kans om mee te doen ( net zoals bij de champions league) er komt meer geld binnen , en gaat het bij de Uefa niet ook om geld dan ? plus het nieuwe champions league model waar ze mee bezig zijn ziet er ook niet veel belovend uit .

19 april 2021 om 14:32

Niemand zegt dat het bij de Uefa niet om geld draait en dat is ook een en al n grote puinhoop, maar in de CL plaats je je nog doormiddel van je prestaties in de nationale competitie. Dat is hier niet het geval. Een Arsenal dat zich volgens mij al 3 jaar niet geplaatst heeft voor de CL door de wanprestaties in de nationale competitie kan straks 300 miljoen per jaar verdienen zonder daar een prestatie tegenover te zetten. Dat moet toch niet kunnen? Je hebt t over dat kleinere clubs de kans krijgen om mee te doen maar dit groepje van 5 zal waarschijnlijk elk jaar uit andere clubs bestaan, maar de 15 "founders" blijven 300+ cashe per jaar. Hoe "leuk" is het dan als een kleinere club om je bijvoorbeeld in het 5e seizoen voor het eerst bij die 5 kleinere clubs te zitten? Terwijl de andere 15 deelnemers al minimaal elk 1.2 miljard in de laatste jaren hebben verdient?

19 april 2021 om 14:41

wanneer is de laatste keer dat een kleine club de champions league won ?
Porto is niet echt een kleine club tog en dat was 2004 , het idee dat de grote clubs hierdoor heersen is eigenlijk al aan de gang , de champions league is elk jaar super predictable ,
ik denk dat als ze het model een beetje aanpassen en wat meer clubs de kans geven om te strijden voor een plek ( en hun ook tamelijk wat geld geven voor die kwalificatie, wat volgens mij zowiezo het geval gaat zijn ) dan kan het misschien wat worden

19 april 2021 om 15:11

Dit is een eigen initiatief van de clubs, buiten de Uefa om. Dus dit vervangt de CL niet. De Uefa heeft ook al aangegeven deelnemende clubs uit te zullen sluiten. Dus ze mogen geen competitie meer spelen in eigen land en de spelers worden uitgesloten voor interlandvoetbal.

Zo afwachtend waren ze niet toen de competitie moest worden stilgelegd en het geld verdeeld moest worden... nu kan dat wederom zo zijn dus wachten ze af. Van mij mogen ze het doen, de grote clubs ook overigens, maar dan verwacht ik wel dat ze uit de eredivisie gegooid gaan worden. Het is nu al qua geld niet te doen, dan al helemaal niet meer. Ben benieuwd of de KNVB dat zou durven.. Al hoop ik stiekem gewoon dat ze blijven. Competitie met minder geld maar waar men hopelijk een hoger niveau kan halen door middel van visie en beleid. Iets meer bring back the old days.

19 april 2021 om 14:56

Het hangt er vanaf wat de Uefa wil. De Knvb doet altijd maar wat graag datgene wat de Uefa verlangt.

Wat loop iedereen toch weer lekker te blaten. Ajax neemt nog geen standpunt in en iedereen heeft z'n meningen en conclusies alweer getrokken. Het is toch logisch dat er in zo'n vroeg stadium nog niet genoeg over te zeggen valt? Wie weet wordt de opzet nog veranderd, op een manier waarin het wel passend en (niet alleen financieel maar ook sportief) aantrekkelijk zou zijn. Dan zou het toch dom zijn om nu al een keihard standpunt in te nemen waarbij je deuren dichtgooit? Zoals de situatie er nu uitziet lijkt het me sowieso een kansloze opzet die geen doorgang zal vinden. Een gesloten variant waarbij er geen degradatie en promotie mogelijk is in deze competitie lijkt me funest voor het voetbal.

Zwak, mijn cluppie Roda heeft een statement uitgebracht waarin ze aantonen geen interesse te hebben in de league

19 april 2021 om 14:16

Ik verklaar hierbij plechtig dat ik niet geinteresseerd ben in deelname aan Wimbledon.

19 april 2021 om 14:16

Jammer man, had graag Roda JC tussen Manchester City en Real Madrid gezien.

19 april 2021 om 14:23

De laatste keer tegen AC Milan was het verrassend gelijkwaardig, dus ik vlak ze niet direct uit

19 april 2021 om 14:26

Het ironisch is dus wel dat het wel prachtig is om Roda tegen Milan te zien en iedereen moet kunnen wedijveren met elkaar in een competitie. Waar bij deze, groep van clubs, competitie kan het niet noemen, totaal geen sprake van is.

19 april 2021 om 14:27

Hahahaha, precies. Dat waren nog eens mooie tijden! Roda JC die Ac Milan bijna uitschakelde.

19 april 2021 om 15:42

Onder aanvoering van legend der legends Pa Mamadou Kah. Wat een fenomeen was dat.

19 april 2021 om 14:57

Je bedoelt de Eredivisie?

Heel zwak van de directie van Ajax. Er zijn helemaal niet veel losse eindjes. De allergrootste clubs van Europa willen een gesloten systeem, waarin ze miljarden kunnen verdienen. Dat is de kern. Waar wachten ze in Amsterdam op: of ze zelf uitgenodigd worden of niet?

Voor mij persoonlijk sterft het internationaal voetbal hiermee. Ik ga zeker niet kijken naar een Super League. En ook niet als toevallig eens in de tien jaar mijn cluppie als kanonnenvoer mag dienen.

19 april 2021 om 15:46

Er zijn niet veel losse eindjes? De hele situatie is 1 groot los eind. Dit wordt waarschijnlijk een grote oorlog waarbij zowel de verschillende landelijke voetbalbonden, de Uefa en Fifa als de directies van deze clubs complete chaos gaan maken. Waarom zou je als Ajax nu, terwijl je niet eens bent uitgenodigd, 1 van die partijen tegen de schenen gaan schoppen? Totaal nutteloos om nu al deuren dicht te gooien. Wie weet krijg je daar later spijt van, als er een situatie ontstaat die wel logisch en wel aantrekkelijk zou kunnen zijn. Er is niks zwaks aan. Ajax is niet betrokken momenteel.

Van mij mogen ze mee doen maar dan nooit meer eredivisie. Dat ze nu geen mening hebben (willen geven) is puur omdat ze wel mee willen doen om het geld en prestige.

19 april 2021 om 15:13

Dan mogen ze ook niet meer in de Eredivisie spelen. Ook mogen spelers niet meer voor hun land uitkomen, aangezien ze uit de internationale bonden gegooid worden.

Ik ben en blijf een Ajacied, of ze daar nu wel of niet instappen. Echter zou ik wel zwaar teleurgesteld zijn in Ajax als ze er aan mee zouden doen. Ze willen toch graag het Bayern van de eredivisie zijn? Laat ze Bayern hier dan ook in volgen gezien die wel gelijk de ballen hebben gehad om te zeggen dat ze er niet in stappen. Ik denk wel dat ik als decennia lange seizoenskaarthouder, als boycot de kaarten van ESL wedstrijden niet zou kopen. Om toch nog te laten zien dat ik mijn ziel niet helemaal verkoop...

Volgens mij heb ik een aantal maanden geleden een artikel gelezen, waarin stond dat Ajax op basis van haar prijzenkast en prestaties in de afgelopen 5 jaar een uitnodiging zou krijgen. Hierdoor verbaasd het mij ook totaal niet dat zij hier geen kant kiezen.

Al enkele jaren ben ik afgehaakt voor de laatste finales van de Champions League. Zodra er geen Nederlandse ploegen meer meedoen in de Europese toernooien - en dat is tegenwoordig al snel - vind ik het minder interessant. Wat in mijn ogen resteert op het eind zijn poenerige productclubs die het voetbal en zichzelf te kakken zetten. Psg, Manchester City en Chelsea waren natuurlijk al de zielloze koopclubs waar je als club zijnde weinig sympathie voor op kunt brengen - alhans dat is mijn mening - maar ook Barcelona is totaal niet de traditieclub die het nog niet zo lang geleden wel leek te zijn. Dat intussen Juventus en Inter moeiteloos hun shirts en logo's inruilen voor gedrochten die meer in lijn met de commercie lopen maakt het er als liefhebber evenmin aantrekkelijker op.

En nu een nieuw dieptepunt met het perverse voorstel voor een Super League. Groot gelijk dat de rest van de voetbalwereld vol ongeloof steigert. Niet alleen zouden de voetbalbonden deze clubs uit de competitie moeten zetten en spelers toegang tot eindrondes weigeren, maar ben ik ook wel benieuwd of de Fifa ook kan dreigen om als gevolg Spanje, Engeland en Italie niet langer op Wk's en Ek's te verwelkomen. Ik zou zo'n dreigement van harte toejuichen, want de hele Super League draagt niet in lengte noch in de breedte bij aan de ontwikkeling van de voetbalsport en de competities daarbinnen. Dat Ajax dit niet per definitie afkeurt vind ik walgelijk en onbegrijpelijk!

19 april 2021 om 14:33

Hele landen uitsluiten lijkt me weer te ver gaan, maar alles spelers die in deze competitie gaan spelen uitsluiten van deelname lijkt me een prima idee ja

19 april 2021 om 15:17

Alleen de clubs zullen worden uitgesloten door de Uefa. Landen worden uiteraard wel hard getroffen, aangezien de spelers niet meer voor hun land mogen uitkomen.

19 april 2021 om 14:48

Hier eigenlijk hetzelfde. Ik keek al weinig Champions League wedstrijden buiten de Nederlandse clubs en na de zomer ben ik van plan om alle buitenlandse clubs uit de grote competities te boycotten als kijker. Voetbal is voor mij veel meer dan alleen het geld en de kwaliteit op het veld. Ik geniet zelfs meer van een Club Brugge die de poulefase door zou komen dan een Manchester City dat met oogstrelend voetbal de Champions League zou winnen. Als Ajax, Psv, Feyenoord, AZ of wat voor Nederlandse club dan ook in Europa speelt, kan ik voor ze juichen alsof ik supporter van de club ben. Bij die Europese topclubs betrap ik me erop dat ik zelfs een afkeer tegen ze heb. Dan hoop ik al dat een AEK Athene een keer wint van zo'n club. Dat hele voetbalwereldje trekt me gewoon niet meer. Datgene wat voetbal voor mij mooi maakt, zie ik veelal nog in middelgrote competities. Ontwikkeling, vreugde, nuchterheid, die dreigende afgrond als er slecht beleid word gevoerd en de o zo mooie beloning als er goed beleid gevoerd word, supporters die een oprechte binding met de club hebben en de ruimte voor verbetering die er uiteraard altijd is.

Ajax moet hieraan meedoen....worden ze alleen maar beter van...ze worden in de ED elk jaar toch kampioen.

19 april 2021 om 14:28

Je hebt er alleen geen zak aan, je speelt dan letterlijk voor spek en bonen of om niet te degraderen.

19 april 2021 om 15:23

Letterlijk voor spek en bonen? Dat is best een originele prjis!

Afijn: Verder wel eens. Gedrocht van een competitie waar clubs als Ajax en PSV gewoon afstand van moeten nemen

19 april 2021 om 14:34

Ik blijf het maar weer herhalen: in de afgelopen vijf seizoenen dat er een kampioen werd aangewezen, was dat welgeteld 1 keer dat 'ajax die toch elk jaar kampioen worden'. Dat gebeurde overigens toen pas in de laatste speelronde.

19 april 2021 om 15:18

Dan mag Ajax niet meer aan de Eredivisie meedoen. Ook mogen spelers niet meer voor Oranje uitkomen.

Er wordt hierboven in de reacties heel makkelijk ervan uitgegaan dat Ajax wellicht hoopt op een uitnodiging en daarom zelf niet op voorhand het idee afwijst, maar zou er niet iets anders kunnen spelen?
Ajax is nog altijd een beursgenoteerd bedrijf, zou het niet kunnen dat dat de reden is dat ze geen uitspraak doen? Uit angst de koers (onterecht) te manipuleren, of uit angst aandeelhouders tegen de haren in te strijken als blijkt dat de Super League financieel vele male aantrekkelijker is?

19 april 2021 om 14:38

We wisten toch allang dat Ajax oren heeft naar zo'n Super League. Dat nieuws is echt niet van gisteren.

Natuurlijk is het voorbarig een statement hierin te nemen. Ze zijn ook (nog) niet gevraagd. Zou gek zijn als ze nu dan zeggen ja is een geweldig idee met nieuwe mogelijkheden terwijl niet eens zeker is dat ze mee mogen doen. Of als ze nu al het plan afschieten en dus gelijk de deur sluiten voor aansluiting met de top. Zodra Ajax wordt gevraagd gaan ze gewoon toe happen hoor. Het is commercieel veel te aantrekkelijk om zo’n kans te laten liggen. Plus de flinke financiele injectie die je daarmee krijgt is voor een beursgenoteerd bedrijf gewoonweg niet te weigeren.

Triest en vooral ook laf. Ook bij Ajax gaan de centen boven de liefde voor het spelletje. Als alle clubs in de subtop gaan hopen op een klein kansje om van die grote miljarden-hoop wat mee te krijgen komt het plan er misschien nog ook. Kunnen Bayern, PSG en Dortmund niet even een gezamenlijk statement maken met de Uefa waar clubs als Ajax, Porto, Atalanta zich dan bij kunnen aansluiten? Als de tegenbeweging snel samen een blok vormt, keren die zogenaamde Grote 12 wel op rasse schreden terug.

Afijn even off-topic:
“We zijn met Ajax, Psv, AZ, Vitesse, FC Utrecht en de Eredivisie CV opgetrokken in dit hele dossier”
Feyenoord mag zelfs in Nederland niet meer met de grote jongens mee doen?

19 april 2021 om 14:43

'Ook bij Ajax gaan de centen boven de liefde voor het spelletje' Waar in het artikel wordt aangegeven dat Ajax zich wilt aansluiten? Hebben andere eredivisie clubs al uitgesproken tegen te zijn? Nee? Dan denken zij er nu nog hetzelfde over als Ajax. Reacties zoals deze geven een beeld in de richting: "Ben jij niet tegen, dan ben jij automatisch voor". Zo werkt dat niet. Az vorig jaar vergeten? Brief naar de Uefa schrijven voor de eerste plaats en dus directe plaatsing voor de CL. Dat was vast uit liefde voor het spelletje en hadden de vele CL miljoenen daar niks mee te maken. Overigens hoop ik niet dat Ajax zich ooit aansluit bij deze bagger league.

19 april 2021 om 15:07

Ik denk dat de andere clubs zelf ook wel begrijpen dat ze niet in aanmerking komen voor zo'n Super League. Verder hangt het idee al wel even in de lucht, dus ze (ajax) hebben echt wel de kans gehad om hier over na te denken en ik ben van mening dat iedereen met een hart voor voetbal hier afstand van moet nemen. Laten we wel wezen: het enige voordeel van die League is meer inkomsten. Wellicht komt er later nog wel een statement, maar in andere landen zie je dat clubs als Betis (nr 6 van Spanje op het moment dacht ik) hier al wel stelling in nemen.

19 april 2021 om 15:49

Dan is het toch juist veel makkelijker om je tegen de super league uit te spreken? Dat die het dan nog niet doen geeft ook gewoon aan dat ze eerst de details willen afwachten. Je geeft hier zelf een voorbeeld van met Real Betis, die gaan normaalgesproken nooit in aanmerking komen. En je doet het weer een beetje, 'Ajax heeft hier al over kunnen nadenken' waarmee je dus impliceert dat ze wel voor zullen zijn. Was jij erbij? Hoe weet jij zeker dat Ajax het hier al over gehad hebben? Verder met je eens. Als voetbal liefhebber zou je dit niet moeten willen.

19 april 2021 om 14:45

Alsof die grote 12 wakker gaan liggen van zo'n blok. Dan stellen ze het gewoon 2 jaar uit wanneer WK in Qatar is geweest en PSG ook mee kan (zitten simpelweg te diep in WK 2022 om nu mee te gaan) en dan heb je Duitsland, middenmoot top 5 en top van de b-competities als 'blok'. Daar gaat een miljarden business niet door knappen.

19 april 2021 om 15:11

Zo'n blok kan zorgen voor een verandering in de publieke opinie. Op het moment dat er maar gefragmenteerd weerstand wordt geboden is het lastig om daar bij aan te sluiten. Krachtige statements van andere clubs, bonden, supportersgroepen, spelers, etc maken het makkelijke om bij die beweging aan te sluiten. Als daardoor het draagvlak wat de grote 12 denken te hebben wegvalt komen ze misschien tot inkeer. Die miljarden die er door sponsoren worden ingepompt moeten namelijk ook een keer worden terugverdiend, anders is er voor die sponsoren ook geen reden om de Super League te steunen. Zonder draagvlak gaat dat terugverdienen niet gebeuren en gooien die 12 clubs hun eigen glazen in (want dan worden ze uitgekotst door het net genoemde rijtje van andere stakeholders).

19 april 2021 om 15:28

En jij denkt dat ze dat geld niet terug gaan verdienen als - met alle respect - kleinere clubs zich verzetten? De PL bereikt meer dan 1 miljard mensen, veruit grootste deel is daar voor de top 6. De CL finale alleen trekt 180 miljoen kijkers. El Classico bereikt 650 miljoen woningen. Dat zijn cijfers waar Amerikaanse en Aziatische investeerders van gaan watertanden. Jongere generatie zal opgroeien met die ESL zoals huidige jeugd met CL opzet met 16 ploegen uit 5 landen in KO fase opgroeit (nietmeer voor kampioenen dus) en interesse buiten Europa zal groeien. Ik geloof niet dat na ruim 10 jaar zoeken naar mogelijkheden ze nu met een systeem komen dat bij weerstand van de groep waar je van weet dat ze zich benadeeld voelen om zou vallen.

Vanuit Fc Emmen is er geen interesse in deelname super league!!
Reden is dat doordeweeks zowel de biljard, dart en klaverjas club in de kantine zitten.
goed goan!

On top:
Dus de top 20 uit Europa zou mogen aansluiten?
Maar een Internationale staat op de 38e plek
Maar die staan wel op de kaart?

Waar zit dan het afkappunt?
Blijft het niet gewoon hetzelfde als een CL?

19 april 2021 om 14:37

Het afkappunt is de bankrekening van de eigenaar en hoeveel geld je als club in het laadje kunt brengen, zover is duidelijk.

19 april 2021 om 14:40

Daar was ik inderdaad al bang voor .......

Dat worden dus de clubs:
Manchester City
Psg
Manchester Utd
Bayern
Real
Barca
en WKE Emmen

19 april 2021 om 16:08

Dan zal de voorzitter van PSG eerst z'n functie bij de Uefa moeten opzeggen, of de Uefa warm zien te krijgen voor die Super League.

Tja, die wachten eerst of ze draagvlak hebben in die Super League en als blijkt dat Ajax niet echt in aanmerking komt, zijn ze de eerste op hun afkeer voor die competitie uit te spreken. Karakterloos en een gemiste kans om je als Nederlands kampioen uit te spreken. Maar goed, ik heb niet de illusie dat er genoeg clubs zijn die anders hadden gereageerd. Dat wat Ajax doet, zouden waarschijnlijk 90 procent van alle clubs doen.

Ik ben mn leven Ajacied, haatte het toen we met zo'n 1 op onze borst gingen lopen. je hebt NU de kans, Ajax, om definitief te tonen dat je een Voetbalclub bent. En dat je beseft dat je onderdeel bent van de samenleving. Desnoods contacteer je Bayern en Dortmund, maar neem stelling.

Zit niet te wachten op dit elite gedoe. 100 x liever lekker ballen in Nederland. Beneliga gruwel ik ook al van.

"er zijn nog teveel losse eindjes om nu een standpunt in te nemen."
Of anders verwoord, het is nog onduidelijk of wij hier (voldoende) winst uithalen tov risico.

Ik denk dat ajax als ze gevraagd worden het zeker zullen overwegen, het belangrijkste voor ajax is toch geld.

Zo zonde. Bij deelname gooi je je hele naam en historie te grabbel. Toon in Nederland aan dat je de sterkste bent, ga als Amsterdamse club het gevecht aan met Rotterdam en Eindhoven. En laat je daarna namens Nederland in Europa zien. Echt, ik begrijp dit niet.

€350.000.000 per seizoen, ook al speel je eens in de 3 seizoen SL, dat is veel geld. Meer dan dat Ajax nu regulier binnenharkt en meer dan beste CL seizoen

Ajax heeft groot gelijk. Super stom om je uit te gaan spreken tegen iets wat toch wel gaat komen.

Er is natuurlijk geen enkel goed woord over voor dit format maar het zou niet verkeerd zijn als er een tegenbeweging komt tegen de corrupte bende van de uefa en fifa. Helaas zal dit niet mogelijk blijken omdat er simpelweg te veel geld in om gaat.

Ajax heeft groot gelijk als ze de kans aangrijpen om in deze miljardencompetitie te stappen. De Fifa, UEFA en KNVB moeten dan wel voet bij stuk houden en de deelnemende club(s) uit de eigen competities weren. De UEFA en Fifa zal de spelers van de deelnemende clubs na een aantal jaren zeker weer deel laten nemen aan de Ek's en WK's voor landenteams.

19 april 2021 om 15:24

Wat zou ik me schamen als Ajaxfan als mijn club hier voor het grote geld zou kiezen. Ik zou in ieder geval afhaken.

19 april 2021 om 15:50

Ik zou me dan ook kapot schamen voor me club, Het draaid niet alleen om geld en bovendien e 12 van de 15 clubs kunnen niet degraderen, leuk joh elke x dezelfde wedstrijden. De scharme van de CL is juist dat je je gewoon moet plaatsen!

Juist nu je een statement kan maken als club en hier de tegenbeweging kan steunen laat Ajax het afweten, ik vind het een gemiste kans en het doet mij als supporter ook zeer. Ook ten opzichte van andere Eredivisieclubs hoop ik dat Ajax hier nooit aan meedoet, aangezien het verschil op gebied van begroting nu al enorm is. Laat staan als Ajax in de toekomst mee zou doen aan dit belachelijke idee, dan zou het voor andere clubs al helemaal onmogelijk zijn om aan te kunnen sluiten.

Als Ajax onverhoopt mocht besluiten zich hierbij aan te sluiten, gaat alles hier het raam uit en op de brandstapel. Hoe groot mijn liefde ook is maar dat pik ik niet.

Hier slaat Ajax de plank volledig mis, maar ook volledig mis. Als Ajax een beetje de media had gevolgd hadden ze kunnen zien dat een groot deel van de Ajax aanhang walgt van de super league! Ik ben zelf ook Ajacied en ben tegen de super competitie, deze competitie wil de kleinere clubs buitenspel zetten. Ajax die vaak ook sprak van een kloof en juist deze in de afgelopen jaren wat gedicht heeft zou hier tegen moeten zijn en zich er juist tegen uit moeten spreken. Of wil Ajax nu ineens groot mee doen? Jammer Ajax, had gekeken hoe je supporters over deze competitie dachten / denken en je had een goed statement kunnen maken.

Ajax gaat dit sowieso doen als er 3a 4x zoveel meer aan televisiegeld binnen komt. Naast dat ook weet ik veel 2a 3x zoveel premie geld overhoud na een gewonnen wedstrijd. Ajax kan hier alleen maar winnen, als Ajax niet kan 'degraderen uit de super league'.

19 april 2021 om 15:51

Winnen? Geen CL en niet mogen deelnemen aan de nationale competitie? Wat is dan winnen?

Hier was ik al bang voor, uit het hele Beneliga analyse blijkt min of meer hetzelfde. Namelijk dat Ajax ook heel gevoelig is voor nieuwe competities die de omzet vergroten. Aansluiten bij de Europese topclubs is het doel, misschien dat ze angstig zijn dat ze daarna de stap niet meer kunnen maken. Wat mij betreft is dat dan maar zo, je kunt dit commerciële monster in spe nu nog in de wieg wurgen door je samen te verenigen. Kies voor het voetbal, als echte Ajacied kan ik ook prima leven met Eredivisie, beker en het Europese B toernooi.

ik zou het fantastisch vinden als ajax besluit niet mee te doen aan een dergelijke competitie. ten eerste wordt, zoals ik heb begrepen, de kans voor relatief â´kleinereâ´ clubs om te schitteren op (europees) topniveau ontnomen. ten tweede verwacht ik dat het minder spannend en minder leuk wordt om wedstrijden te kijken, aangezien clubs zich waarschijnlijk niet van hun beste kant zullen laten zien omdat zij weten dat zij toch wel blijven meedoen - het niveau zal daarom zeker afnemen mijns inziens. ook zal de werkdruk waarschijnlijk flink verhoogd worden wanneer elke week een europese (top)wedstrijd wordt gespeeld, waardoor voetballers in de eigen competitie wellicht niet (meer) fit blijven en zich niet meer 100 kunnen/willen inzetten. het enige voordeel zou eventueel op financieel gebied zijn. het is dan uiteraard de vraag wat dan meer weegt; het niveau (en amusement) qua voetbal of (meer) geld. persoonlijk vind ik dat ajax niet moet deelnemen aan de super league.

Mocht Ajax hier ook aan mee willen doen - en daar lijkt het toch een beetje op, zal ik een wees supporter worden. Zonder club, want voor mij hoort Ajax vooraleerst in de Eredivisie thuis, en niet in zo'n gedrocht als die Superleague. Laat die oliesjeiks en andere miljardairs daar maar in gaan zitten met hun speeltjes. Mij zal je in ieder geval niet op hun betaalkanaal - want daar draait alles om - aantreffen. Ik hou het wel bij de Eredivisie en andere Europese toernooien. Wel is nu de kans voor de Uefa om die toernooien meer gelijkwaardiger te maken. Ze hoeven niet meer naar de pijpen van rupsjes nooit genoeg te dansen.

Lijkt me een geweldig idee. Ajax moet proberen hier aan deel te nemen. Lekker cashen en proberen uit te groeien tot de echte top. Voor het Nederlands voetbal kan het ook weer goed zijn. Als Ajax een speler wil kopen vraagt Psv misschien wel 80 miljoen. Spelers krijgen meer uitdaging door vaker te spelen tegen grote teams. De Nederlandse competitie ziet iedereen toch als de Mickey mousse league lees ik al jaren dus dit lijkt me perfect voor Ajax. In Nederland ook beter voor Psv en Feyenoord en Az. Eindelijk niet elk jaar Ajax of Psv kampioen. Ik zeg direct doen!

Ik ben tegen het miljardenproject van de Super League. Het verschil met de deelnemers en alle andere clubs in Europa worden dan wel zo groot, dat er nooit meer eerlijkere verhoudingen zijn. Ik vind het teleurstellend dat Ajax zich weigert uit te spreken. Zij ruiken de miljarden en het is voor hun de kans om niet alleen qua naam bij de allergrootsten te behoren maar ook qua kapitaal. In dat geval hoef ik geen Ajax meer in de Eredivisie omdat de andere clubs dan nooit meer enige kans krijgen om voor prijzen te spelen. Dan is voetbal helemaal geen spel meer maar nog meer dan nu een geldkwestie. Ook eenmalig meedoen en fors geld verdienen is geen eerlijke concurrentie. Ik hoop dat de UEFA het de deelnemers en spelers het leven goed zuur maakt.

"Het is nog te vroeg om een standpunt in te nemen". Volgensmij hebben een paar mensen hard gefeest na de bekerwinst haha. Overmars was net wakker met een kater en word opeens gebeld door RTL nieuws.

Waarom nou weer wachten met een uitspraak? Hier zou je toch niet aan mee moeten willen doen? Erg jammer dat Ajax niet gelijk uitspreekt hier tegen te zijn. Ik zou heel erg teleurgesteld zijn als mijn club hier aan mee zou doen.

Als Ajax dit doorzet zeg ik mijn seizoenskaart op. Schande!

De club van hoe de wind waait. Komt het ze goed uit staan ze op hun strepen (beeindigen competitie ivm corona bijvoorbeeld), op het andere moment nemen ze geen standpunt in als het ze beter uitkomt (zoals nu), kijken weg als ze moeten optreden (bijv. doek van doodgeschoten 'supporter' ) en wijzen als andere iets doen (zoals belagen Tadic bij PSV). Ik vind het vooral allemaal heel slap in Amsterdam.

Onbegrijpelijk dat Ajax nog geen standpunt in wil nemen. Lijkt me toch overduidelijk dat de Super League juist bedacht is door de allerrijkste clubs omdat ze geen zin meer hebben om in de CL hun tijd te verspillen tegen de Europese subtoppers. Waar Ajax dus ook bij hoort.

Als ik het goed begrijp willen die 12 clubs ook meedoen om de nationale titel. Die competitie moet dan kleiner worden om het voor deze uitverkorenen leuk te houden. In hun arrogantie houden ze geen rekening met wat de gemiddelde supporter in de rest van Europa wil. Dat kan weleens gaan tegenvallen voor de zich zo groot voelende. Man City al helemaal. Een club die niks was tot er olie werd gevonden. Ooit een echte volksclub, nu een toy van een veel te rijk persoon. Blaas de hele boel maar op, mij benieuwen wie daar van profiteert. Ajax hoop ik niet bij deze clubs te zien, nooit!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8577
2.PSV7139
3.AZ6829
4.Vitesse6116
5.Feyenoord5625
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3314
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Vrijdag 14 mei
Chelsea hoopt Benjamin Mendy te verlossen van de bank bij Manchester City. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren