De twintig opvallende woorden in het Super League-statement van Juventus

Maandag, 19 april 2021 om 12:33Dominic Mostert • Laatste update: 13:36

Twaalf topclubs hebben de oprichting van een Super League zondagnacht bevestigd, maar het statement van Juventus bevat een opvallende passage die afwijkt van de statements van andere 'founding clubs'. De regerend kampioen van Italië heeft een zin toegevoegd waarin de grote onzekerheid rond het project wordt erkend. Italiaanse media stellen dat Juventus als beursgenoteerde club verplicht is aandeelhouders ervan te verwittigen dat de komst van een Super League allerminst vaststaat.

In Italië worden twintig woorden uit het Engelstalige communiqué uitgelicht: The Company cannot assure that the project will be eventually successfully launched or predict the exact timing of the project. Ofwel: "Het bedrijf (Juventus, red.) kan niet garanderen dat het project daadwerkelijk wordt gelanceerd of precies voorspellen wanneer het project van de grond komt." De zinsnede wordt voorafgegaan met een verklaring dat 'de oprichters hun best zullen doen om het project zo snel mogelijk te implementeren'. Maar, zo geeft Juventus aan het eind van het statement toe: "Het bedrijf heeft niet alle benodigde middelen om tot in detail vast te stellen wat de invloed van de Super League zal zijn op de financiële gesteldheid (van Juventus)."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

In de officiële aankondiging van de Super League werd melding gemaakt van een startkapitaal van 3,5 miljard euro. Dat bedrag wordt evenredig verdeeld over alle 'founding clubs', zo is het idee. Momenteel zijn dat er twaalf, maar dat aantal kan nog oplopen. "Juventus verwacht dat de Super League op de lange termijn waardevol is voor de club en voor de voetbalindustrie als geheel", schrijft la Vecchia Signora ook in het statement. AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, Barcelona, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur hebben al hun jawoord gegeven aan de komst van een Super League. Bayern München, Borussia Dortmund en Paris Saint-Germain zouden niet akkoord zijn gegaan.

Champions League
Het uitvoerend comité van de UEFA heeft maandag unaniem gestemd voor de nieuwe Champions League-opzet. De competitie wordt vanaf het seizoen 2024/15 uitgebreid van 32 naar 36 clubs, die in één grote poule worden ingedeeld. Iedere club speelt daarin tien wedstrijden. Na de tien duels wordt een balans opgemaakt, waarna duidelijk wordt welke clubs doorgaan naar de eindfase van de nieuwe Champions League. De acht bovenste ploegen zullen doorgaan naar de knock-outfase van het miljardenbal. Via play-offs is het voor de zestien clubs die volgen (de nummers 9 tot en met 24) mogelijk om alsnog een plaats te veroveren voor de volgende ronde. Met de goedkeuring van de plannen biedt de UEFA onmiddellijk tegengas aan de Super League.Gerelateerd

Meer sportnieuws

103 reacties (laatste reactie door baabman)

Agnelli is als de dood dat zijn eigen wanbeleid een keer tot het mislopen van CL voetbal lijdt en de club de financiële kop kost. Daarom wil hij een competitie waarin hij de garantie heeft dat Juve altijd mee doet.

19 april 2021 om 12:50

Had gehoopt dat Juventus hier een statement tegen zou maken. Laatste jaren lijkt het echt alsof ze deze prachtige sport kapot willen maken

19 april 2021 om 13:04

En echt zonde omdat de Serie juist met het jaar competitiever, aantrekkelijker en over de gehele linie sterker wordt. Helaas ziet hij het niet als de positieve ontwikkeling die het is, maar puur als bedreiging. Hoewel Juve zonder de agnelli's (fiat) moeilijk voor te stellen is, zouden ze op de lange termijn imo beter af zijn zonder deze megalomane vent.

19 april 2021 om 13:33

Vraag me al langer af waar de club mee bezig is. Het logo veranderen in die J puur voor marketing zoals kleding merk was voor mij al een heel slecht teken

19 april 2021 om 14:57

Logos veranderen elke paar decennia, dat is niet zo shockerend. En het is nog steeds mooier dan dat kermisvlaggetje met PSV erop. Agnelli is een zakenman en zoals Fiat voor Italie was is het nu een wereldwijd conglomeraat. Voetbal is business geworden een zo kijken hun ernaar. Meestens willen zij allen de boot niet missen dus zetten ze erop in. En misschien lukt het nu niet, maar het zaadje is geplant en dat komt langzaam, maar zeker tot wasdom, binnen of buiten de Uefa.

19 april 2021 om 15:29

Dat weet ik, Alleen de J werd gedaan omdat Juventus ook een kleding merk heeft. Geen enkel logo is zoals die van Juventus veranderd. Maar ja het is idd heel jammer hoe alles aan het veranderen is, Het word zo echt kapot gemaakt

"waardevol voor de voetbalindustrie"En ik maar denken dat voetbal een sport is..

19 april 2021 om 13:08

Echt? had je de afgelopen 20 jaar wel toegang tot internet, televisie en kranten?

19 april 2021 om 22:58

Ja tuurlijk weet ik wel dat het tegenwoordig ook voor een groot deel om geld draait. Maar desondanks is het nog altijd echt een sport: iedere club kan promoveren, degraderen, ervaart gevolgen van hun prestaties (positief en negatief). Iedere club kan groeien, opbouwen, en kan dromen van wat ze kunnen bereiken. Ondanks dat er ondertussen natuurlijk een element van industrie (entertainment) in zit, is het uiteindelijk nog steeds een sport. Daarom is het dus nogal raar (en misschien ook veelzeggend?) om in plaats van het de voetbalsport, de voetbalindustrie te noemen. En naast deze uitspraak, gaat ook nog eens het hele concept van de SL, van clubs die nooit meer kunnen degraderen, tegen alle basisprincipes van sport in.

19 april 2021 om 13:09

Voetbal is een sport, daaarvoor heb je de Knvb amateur tak. Het is echter ook een entertainment industrie, dat is de betaald voetbal tak. Spelers worden betaald, medewerkers worden betaald. veel clubs hebben eigenaren of staan beursgenoteerd. Voor supporters is het een middagje of avondje uit. Net zoals je een concert of theater bezoekt. En om het te kunnen zien, wordt er grof voor betaald voor TV rechten.

19 april 2021 om 23:03

Het kan toch ook beide zijn? Tuurlijk is het ook voor een deel een industrie. In volgens mij letterlijk elke sport worden sporters betaald. Maar als ze ook maar een euro ontvangen, houden ze toch niet opeens op met een sporter te zijn?

19 april 2021 om 13:22

Ik hoop dat Uefa gewoon poot stijf houdt en komend seizoen deze clubs al uitsluit. En ook hun spelers voor het EK en WK. Dan maar geen Virgil van Dijk, de Ligt en Frenkie de Jong. Maar niks doen is geen optie. Dit is schaken op hoog niveau en als je nu niet ingrijpt ga je het verliezen. Want als er eenmaal overgenomen wordt kunnen ze eenvoudig alle grotere landen verdelen in heel veel Europese competities. Waardoor ook nationale competities vervallen. Super League kan je uitbreiden naar 50 clubs in 2 groepen en daar onder 100 clubs in 4 groepen etc. En dan krijg je de derby FC Groningen - Falkirk op het 2391e niveau. Of beide clubs bestaan niet meer en je hebt alleen de top 4 in Nederland nog.

20 april 2021 om 00:08

In het bericht van Juventus staat "de gehele voetbalbeweging", industrie verzint VZ erbij

De Uefa en Fifa moet deze clubs gewoon keihard aanpakken. Haal ze maar uit de landelijke competities en leg ze transferverboden op. Kijken of dat deze asociale clubs hun keutel in trekken of niet.

19 april 2021 om 12:43

Maar ook dan kunnen ze toch alsnog gewoon in een Super League stappen en daar doorgaan? Erg lastig om sancties te geven. Je zou bv wel kunnen zeggen dat deze clubs helemaal los staan van de Fifa en spelers bijvoorbeeld weigeren bij wereldkampioenschappen etc

19 april 2021 om 12:50

Dat is inderdaad een volgende stap. Maar denk je dat die clubs populairder worden wanneer ze niet meer in hun eigen competitie deel mogen nemen?

19 april 2021 om 12:45

Dat is gewoon zelfmoord voor die competities. Op zich moet een super league zelfs geen ramp voor hen zijn.

19 april 2021 om 12:51

Ik denk dat een aantal Spaanse clubs het niet erg vind wanneer de grootste 3 niet meer mee doen. Ik denk dat het er een stuk spannender van gaat worden en dat er meer clubs mee gaan doen om de titel.

19 april 2021 om 12:55

Minder mensen die kijken en dat is minder inkomsten

19 april 2021 om 12:56

Ik denk dat ze het wel een ramp vinden als de tv gelden 80% naar beneden gaan omdat Real Madrid en Barcelona er niet meer zijn.

19 april 2021 om 13:01

@lierse1997: Het zijn ook die 3 clubs die het meeste geld verdelen. Dus de daling van inkomsten zal wel meevallen. Daarnaast zijn er veel, niet clubgebonden, voetballiefhebbers die de wedstrijden van deze 3 clubs in La Liga kijken. Wanneer deze clubs niet meer mee spelen zullen deze liefhebbers andere wedstrijden gaan kijken. Waardoor de tv-gelden in totaal misschien wel lager zullen zijn, maar per club tot positiever uitvalt.

19 april 2021 om 13:07

Natuurlijk gaat dat een ramp zijn voor de kijkcijfers en de inkomsten. Dat is niet eens een te stellen vraag.

19 april 2021 om 13:32

De TV gelden voor de nationale competities zullen ook omlaag gaan als de top ploegen het als een paar oefen wedstrijdjes zien. Als je nu naar de PL kijkt, waarom zouden de clubs die gegarandeerd in de super league zitten en zo ver achter staan dat ze niet meer kampioen kunnen worden hun beste spelers opstellen in de PL? Als Er dan 5 clubs zijn die standaard met een B team aanzetten wordt de competitie ook een stuk minder leuk. Overigens vinden Madrid en Barcelona denk ik het ook behoorlijk vervelend als ze de tv gelden van de nationale competitie niet meer krijgen.

19 april 2021 om 12:56

Ach. Ben tegen een Super League, maar de Uefa krijgt nu een koekje van eigen deeg. Altijd de nadruk leggen op de grote competities en clubs. De vier grootste competities die vier clubs mogen leveren in een toernooi met de naam Champions League. Ze hebben zelf de hele opzet van het toernooi verkloot en de kloof vergroot. Hadden ze er maar niet voor moeten zorgen dat de grote landen en clubs zoveel macht naar zich toe konden trekken.

19 april 2021 om 13:09

op basis van welke regel kan de Uefa of fifa dat doen?

19 april 2021 om 13:14

Er zijn best regelementen die deze sancties toestaan. Vind je het heel erg dat ik het dikke boekwerk met regelementen niet uit mijn hoofd ken?

19 april 2021 om 13:18

nee, dat vind ik niet erg. Ik ken ze ook niet, daarom roep ik niet ongefundeerd wat met de aanname dat er 'best regelementen zijn die deze sancties toestaan'.

Ben nu al helemaal Super League moe

"Juventus verwacht dat de Super League op de lange termijn waardevol is voor de club en voor de voetbalindustrie als geheel", Ik wist niet dat de voetbalindustrie uit 12 clubs bestond. Een grote grap gaat die superleague worden.

3,5 miljard verspreid over 12 clubs. Halleluja. Dat kan toch niet meer gezond zijn. Clubs zijn volledig de binding met de maatschappij kwijt als ze dat nog niet waren. Volgende stap is het onderling voetballen in India, Amerika en Koeweit. Dan alleen nog even de clubnamen veranderen naar New Delhi United en Real New York en het feest is compleet.

19 april 2021 om 13:11

In de VS gebeurt dat al in andere sporten. Men pakt de club in en verhuisd zo naar een andere locatie om daar verder te gaan. Twee clubs in dezelfde stad vind men daar zonde, dus is het dan beter om een Machester City naar New York te verplaatsen. Ze hebben er al een filiaal dus waarom niet vanuit daar spelen in de Super League?

19 april 2021 om 14:59

Welk bedrijf heeft wel binding met de maatschappij dan? Amazon, Microsoft, Shell..? Het zijn gewoon bedragen die sponsors gaan willen inleggen voor de beste league ter wereld waar miljarden mensen naar gaan kijken. Jij bent ook ooit CL gaan kijken, is precies hetzelfde verhaal, alleen wat kleiner.

Logisch ook dat ploegen als Juventus, Bayern en Dortmund oppassen. Juventus kan issues krijgen met hun aandelen. Zelfde geld voor de Duitse clubs waar de fans grootaandeelhouder zijn. PSG doet niet mee omdat hun voorzitter, die ook het hondje van het staatshoofd van Qatar is, volgens Forbes afgelopen jaar machtigste man in het voetbal was, waarom zou je die macht opgeven. Dan wordt Qatar ook boos. Laten we hopen dat deze onzin snel ophoudt en de clubs en UEFA gezamelijk iets kunnen afspreken waardoor het voetbal beter wordt.

Die nieuwe CL is toch ook een verschrikking. Nog meer teams van het niveau Bate, Rosenborg en Paok. En dan hoe die playoffs in elkaar steken is er nog minder kans op een verrassing. Dat mensen dat niet zien. Ze moeten de ideeen van de super League en de nieuwe CL combineren. Want zonder de grote clubs zal het qua kijkcijfers zwaar tegenvallen en dat weten ze bij de UEFA

19 april 2021 om 12:46

Inderdaad. Er is een tussenweg. Het huidige poulesysteem was al kapot. Je weet al jaren van te voren wie er naar de volgende ronde gaan. Maar een gesloten systeem zoals je nu krijgt is echt de dolksteek voor de voetbalsport. Clubs als Ajax, Benfica en Porto worden hard geraakt zo.

19 april 2021 om 12:55

Of juist niet, als we deze clubs uitsluiten is het juist een kans. Binnen de kortste keren is Leicester/west Ham bv. de topclub van Engeland, Sevilla/bilbao van Spanje & Napoli/roma van Italië.

Duitsland zal als competitie de grote winnaar worden vanwege hun morele besef en het massaal afhaken de grootste clubs. Leipzig paste toch al niet erg lekker daar tussen al die traditionele clubs, zijn ze daar ook vanaf.

19 april 2021 om 12:57

Dat is echt onzin. Heel de voetbalwereld stort dan in want mensen gaan Roma (laatst werd het hier door velen nog een kutclub genoemd) of Parma niet plots super interessant vinden. Dan stort de hele tv-geld markt in en dus ook alle clubs die daar belachelijk afhankelijk van zijn.

19 april 2021 om 13:02

Dus jij wist al dat AC milan, Tottenham en Arsenal zich niet zouden plaatsen voor de CL van dit jaar. En dat Man United en Inter (zelfs 4de geworden in poule met Shaktar en Monchengladbach) de poule niet door zouden komen?

19 april 2021 om 13:16

@lierse1997 Maar men blijft wel Leicester steunen, men blijft wel Parma steunen. Men blijft wel Roma steunen. Ze hebben hun eigen achterban en die is super blij als ze wat vaker om de titel kunnen strijden. De voetbal wereld stort dus helemaal niet in, het zijn lokale markten.
Een wedstrijd in de EL met een Nederlandse club wordt nog altijd veel beter bekeken dat CL wedstrijden zonder Nederlandse club.
En wat blijft er over van de kijkcijfers van de Super League als men op hetzelfde tijdstip krakers als Ajax-Feyenoord en Roma-Lazio uit gaat zenden? De CL is juist zo'n succes omdat men de rest ervoor stil legt. Als de PL, la Liga, de serie A gewoon voetballen tijdens de Suiper league dan wens ik ze daar heel veel succes.

19 april 2021 om 13:22

En globaal? Welke wedstrijden halen dan de meeste kijkcijfers. Die van deze twaalf clubs. Geld regeert en de achterban van Leicester of Parma is te klein om de achterban van Man U of Juventus te vervangen. Al het geld verdwijnt gewoon dan. Dat gaat dus nooit van zijn leven gebeuren want dan tekenen die competities hun eigen doodsvonnis.

19 april 2021 om 13:24

Bayern en Dortmund hebben al duidelijk nee gezegd. Heb jij een bron dat Leipzig uberhaupt mee wil doen aan de Super League? Snap de gedachte gezien hoe die club groot is geworden, maar volgens mij zijn die er ook op tegen.

19 april 2021 om 13:28

Als dat plan van de grond komt dan doen die ook gewoon mee. Daar mag je zeker van zijn.

19 april 2021 om 13:31

@lierse1997 je reageert te veel in het nu. Over 10 jaar hoe interessant is het om naar gesloten competitie te kijken naar weer dezelfde clubs? De vraag is wat er spelers gaan gebeuren. De eigen competities, CL en Wk/eks gaan door. Er staan weer nieuwe helden op, nieuwe grote clubs. Uieindelijk heeft Ueafa meer te bieden. Als Real alleen maar in die competitie kan spelen hoe interessant is het om nog te kijken? Je ziet de spelers niet voor hun land uitkomen. Het gaat juist doodsteek worden voor die clubs want spanning neemt af, mensen haken af. Een aantal clubs zijn groot en kunnen langer doorgaan, maar een AC milaan, Arsenal etc stellen niets voor. Fans gaan afhaken. Arsenal kreeg periode van Bergkamp, Henry opeens ook veel fans erbij toen zij veel wonnen. Zo gaat et altijd. Over 10 jaar nieuwe clubs en helden. Wordt net als de (kick)boks bonden straks...

19 april 2021 om 13:31

Ja nogmaals bron? Ik heb Leipzig dat nergens zien beweren, dus misschien moet je die club het voordeel van de twijfel geven.

19 april 2021 om 13:39

Als ze de beste spelers hebben wel. Maar de beste spelers willen het beste salaris. Daardoor hebben city, Chelsea en PSG zo snel zo groot kunnen worden. Door de toppers te halen

19 april 2021 om 14:05

Hoe interessant vinden ze het op naar de nba te kijken de afgelopen 10 jaar? Ik zie hier net veel mensen in het nu leven.

19 april 2021 om 18:18

@lierse1997 maar heeft het NBA wel een alternatief dan? De super league heeft CL als alternatief. Waar grote bond achter zit. Waar wel open competitie is en verrassingen. Waar ook heel geld om ingaat. Spelers bij NBA kunnen alleen daar uitkomen. Als spelers van Real straks geen interlands meer mogen spelen dan denken ze er toch over. Veel denken niet alleen geld maar ook het sportieve. Geschiedenis willen schrijven en prijzen winnen. Wat kunnen spelers bij Arsenal, Spurs en Milaan daar winnen? Alleen salaris en verder onderin spelen. Je gaat niet strijden tegen degradatie

20 april 2021 om 09:00

@lierse Voetbal is en blijft by far de meest populaire sport wereldwijd, waarom zou je dan de NBA als voorbeeld nemen? Wat duidelijk minder kijkers trekt.

19 april 2021 om 12:50

Of je geeft de kleine clubs meer geld en recht op een CL-plek zodat die verhoudingen wat minder scheef worden? Juist het belonen van al die grote clubs zorgt voor scheve verhoudingen en saaie wedstrijden. Ik kijk die hele knockoutfase van de CL niet eens meer omdat het elk jaar dezelfde wedstrijden zijn. Kijk nog liever naar de Eredivisie.

19 april 2021 om 13:29

Na die knockoutfase wedstrijden worden goed bekeken en zijn daarnaast ook hartstikke interessant. Zo'n wedstrijd PSG tegen Bayern Munchen is toch gewoon genieten! Het voetbal is gewoon mooier dan dat van eredivisieclubs.

19 april 2021 om 12:56

Oplossing wat mij betreft is om gewoon weer terug te gaan naar de opzet van de jaren 90. CL moet vooral een competitie zijn voor landskampioenen. Vanaf de 1e ronde ook meteen knock-outs en geen voorspelbare groepsfases.

19 april 2021 om 13:28

Zo zou het inderdaad moeten zijn en doet de naam Champions League eer aan. Het slaat echt nergens op dat je soms potjes zit te kijken tussen de nummer 1 en 4 van de Engelse competitie. Ronduit belachelijk en daar is de UEFA voor verantwoordelijk geweest met hun op geld beluste bobo's. Vind de Super League een gedrocht, maar vind het ook wel weer heerlijk dat de UEFA wordt genaaid nadat ze het voetbal al zelf hebben weten te verpesten.

Leizpig er nu ook al bij? In Sevilla zullen ze wel woedend worden, dat zullen er trouwens wel meer zijn nadat Arsenal en Milan, die naar mijn mening puur op naam, er bij zitten. Ik schaam me ook kapot voor mijn eigen club. Bij elke mogelijkheid sneren we naar Real, Barca en elke andere Europese topclub dat ze alles voor het geld doen, maar nu we zelf er bij horen doen we gewoon lekker mee. Betis ging vanochtend viral nadat ze op hun eigen website alles van de top 3 van hun site hebben gehaald, waardoor nota bene Sevilla eerste staat op hun ranglijst. En ik geef ze groot gelijk. Deze clubs mag je dit seizoen nog uit de competitie gooien als ze hier in mee gaan.

19 april 2021 om 12:49

Haha prachtig. Wat mij betreft sluit mijn club Ajax zich aan en keert het zich ook tegen deze competitie.

Als deze clubs zo doorgaan is Sevilla topkandidaat om nr. 1 van Spanje te worden samen met Bilbao, Betis en Valencia onder andere, een competitie, sluit natuurlijk niemand uit zoals een Deportivo la Coruna die stunt in La Liga.

Van Atletico vind ik het wel extra teleurstellend, van Real en Barcelona verwacht je meer van deze macht en geld berustende besluiten, Atletico is/was toch meer een club van het volk in mijn ogen.

19 april 2021 om 13:23

Ik ben het eens met je laatste alinea. Als we over heel Europa, of nog erger, in het Midden-Oosten zullen spelen zal dat ook wel een stuk minder zijn. Ik snap ook heel goed dat Dortmund hier niet in mee wil gaan want dit is gewoon de dood voor de identiteit van je club. Het zal inderdaad minder zijn voor Real, Barca etc. omdat ze meer fans hebben wereldwijd. Maar ik hoop dat er inderdaad meer clubs volgen die tegen dit idee zijn.

19 april 2021 om 14:14

Dat zal zeker gebeuren, deze clubs mogen denken dat ze alles kunnen bepalen, maar er zijn altijd nog heel veel fans van andere clubs die nu uitgesloten worden van deelname.

Het is tegen alle principes van competitie in dat je deelnemers uitsluit.

19 april 2021 om 12:49

Weet niet precies hoe Atlético Madrid als club is georganiseerd, maar volgens mij hebben clubleden bij Real Madrid en Barcelona gewoon directe inspraak in dit soort beslissingen. Dit is precies waarom ik een aantal maanden geleden al de organisatiestructuur van Barcelona verdedigde. Clubs met een private eigenaar hoeven geen verantwoording af te leggen richting de achterban over dit soort beslissingen, terwijl voorzitters door middel van een motie van wantrouwen uit hun functie gezet kunnen worden bij Barcelona bijvoorbeeld. Nou weet ik niet precies hoe de clubleden denken over zo'n Super League, maar volgens mij moeten ze dit soort beslissingen goedkeuren voordat er echt iets mee gedaan kan worden.

19 april 2021 om 13:12

Het moet bij Atletico wel langs een raad en langs de aandeelhouders, maar ik ben bang dat het al gebeurd is anders hadden we niet bij de eerste 12 clubs gezeten. Maar clubleden hadden inderdaad wel geholopen hier haha. Het enige positieve wat ik kan bedenken is dat de supporters groepen er niet vies van zijn om actie te voeren tegen het bestuur, maar het is jammer dat het nu minder effect zal hebben. Ik weet zeker dat we anders de komende wedstrijden een leeg Metropolitano hadden gezien.

Die twijfels waren exact mijn eerste gedachte na het horen van de aankondiging van de Super League. Volgens mij hebben andere belanghebbenden namelijk inspraak in de verrichtingen van de club. In het geval van Juventus zijn dat aandeelhouders en wellicht bepaalde moedermaatschappijen die bijvoorbeeld ook een belang hebben in Kia. In het geval van Barcelona en Real Madrid zijn dat de clubleden. Er moest bijvoorbeeld ook gestemd worden over enorme investeringen in de verbouwing van Camp Nou en tijdens een jaarlijkse vergadering worden de financiële cijfers van de club gepresenteerd aan de clubleden. Waarom zouden clubleden dan niet mogen stemmen over de deelname aan de Super League? Het lijkt me een erg vreemd concept als dit soort zaken door de strot van de clubleden wordt gedrukt bij zowel Barcelona als Real Madrid. Dat gezegd hebbende, de rest van de voetbalwereld mag weer eens een voorbeeld nemen aan de Duitse clubs.

19 april 2021 om 12:58

Dat schreef ik ook elders. Volgens mij moet Laporta dit absoluut nog voorleggen aan de leden. Als de leden van Barcelona hier een stokje voor zouden kunnen steken dan is het ledensysteem de redding voor het voetbal.

Als de Uefa geloofwaardig wilt blijven komt er binnenkort ook in een statement van Juventus te staan: Deelname aan de CL is onzeker geworden vanwege de deelname aan de Super iets, competitie kan ik het niet noemen.

Dat van twee walletjes eten gaat niet door, rotte appels eruit snijden en met de rest verder in een competitie waar iedereen aan mee kan doen als beste van hun land.

Blijf me toch bedenken dat iedereen een totaal andere mening zou hebben indien Ajax uitgenodigd was.

Er zijn een aantal clubs die volledig hun eigen liga zijn ontstegen en enorm veel baat hebben bij een liga die meer vanuit een internationaal / globaal standpunt gespeeld wordt. Los van sportieve prestaties zijn deze clubs gewoon internationale top - een slecht seizoen in de eigen liga heeft zo ontzettend veel impact op hun geldstromen (wat we in NL ook zien) dat het gewoonweg te risicovol is. Als Psv/ajax zouden kunnen begroten op een garantie binnen een internationale competitie, zou dit ook zeer zeker welkom zijn.

Voetbal wordt groter, en daarmee kleiner - de Uefa moet water bij de wijn doen en groeien met de ambitie van de clubs. Ik zeg niet dat een ESL de oplossing is, maar ik "snap" het oogpunt van de clubs wel.

19 april 2021 om 13:12

Ik niet, zou per direct stoppen met Ajax volgen. Dit is het failliet van de nationale competities.

19 april 2021 om 13:16

Ik denk inderdaad dat als er meer diversiteit was uitgenodigd dat de mening van veel mensen anders had kunnen zijn. Maar 6 clubs uit Engeland pakken waarvan enkele al jaren niet meer goed gepresteerd hebben is voor mij al meteen een groot struikelblok. AC zat niet eens in de CL, inter was hopeloos laatste in hun poule. De gekozen clubs zijn gekozen op verleden en niet heden het zijn niet de beste clubs die mogen participeren.

19 april 2021 om 13:18

Ik kan natuurlijk niet voor iedereen spreken, maar ik zou enorm teleurgesteld zijn in Ajax mochten zij hier aan meedoen.

Als kijk naar de huidige topcompetities is het in Frankrijk ongekend spannend, is Juventus van de troon gestoten, strijden er in de PL inmiddels 8 clubs om CL plekken en hebben de Spaanse topclubs het dermate lastig dat zelfs Sevilla kampioen kan worden.

Verder kunnen clubs die hun eigen liga 'domineren' zich toch al op een internationaal podium meten tegen andere grote clubs. Dat is het hele idee van de Champions League. En veel van die topclubs zijn al enorm bevoordeeld in de CL. Echter, heb je daar nog de mogelijkheid op verrassingen van kleinere clubs zoals een Ajax, Lyon of Porto in de afgelopen jaren. Met de komst van de Super League wordt alle competitie, verrassing eruit gewerkt. Een gesloten feestje voor megalomane Oliesjeiks en Amerikaanse tycoons.

Het feit dat jij al aangeeft dat de betrokken clubs als de dood zijn dat ze een keer de CL missen omdat hun hele boekhouding daar vanaf hangt, geeft al de gigantische scheefgroei aan. Het recente schulden echec bij Barca geeft aan wat voor riskant wanbeleid er wordt gevoerd door dit soort clubs. In plaats van gedegen beleid te maken zoals bijvoorbeeld een Bayern komen ze als bange ratten bij elkaar om al dat wanbeleid teniet te doen door een gigantische money grab.

En dan heb ik het nog niet eens over de fans van die clubs maar ook van clubs uit hun competitie die enorm worden benadeeld. Met zo'n super league krijg je straks een publiek wat bestaat uit jetsetters en beroemdheden die even willen showen dat ze tof zijn en geld hebben. Dat laatste zie je al regelmatig in de NBA bijvoorbeeld.

Tot slot is de Uefa nu nadrukkelijk bezig met een hervorming van de Europese competities. Dat 'water bij de wijn' is al bijna 30 jaar aan de gang en zie wat er van komt. Het wordt allemaal steeds gekker en megalomaner.

Van de 12 genoemde 'top' clubs waren er 3 niet eens in de CL dit jaar. En nog 2 kwamen de poule fase niet door. Ben je dan een club die verdiend om in Super League te zitten waaruit je niet kan degraderen? Daarbij is 3.5 miljard voor 15 clubs 'slechts' 233 miljoen per club. Daar kunnen ze 1 Neymar of Mbabe van kopen of 2 jaar messi van betalen en dan is het op. Gaat dat die ploegen redden?

19 april 2021 om 13:21

Het is wel gegarandeerd jaarlijkse inkomsten toch lekker en niet verkeerd lijkt me als je jaarlijks 1 nieuwe Mbappe kan kopen.

Ik snap opzich de standpunten wel van voorstanders voor zo'n Super League. Ben er zelf absoluut geen fan van. Maar de Fifa en de Uefa, hoe die op dit moment zijn is ook geen haar beter. De Fifa en de Uefa zijn ook zo corrupt als wat. Voetbal wordt ook op dit moment vreselijk geleid door die 2 organisaties. Zegt alles dat het volgende WK in Qatar wordt gehouden. Of die zaken bij PSG met Neymar en Mbappe. Ze hebben een hele historie aan corruptie. Bij de Fifa en de Uefa mag er ook gekeken worden naar hunzelf wat ze allemaal nu doen.

19 april 2021 om 13:19

Die zijn in zoverre beter dat ze een kwalificaties hebben en dus iedereen mee kunnen doen. Heb jij als club een slecht jaar dan moet je niet beloond worden met een super league of CL. In de super league opzet zijn die club gegarandeerd van de mega inkomsten en dan kan je als club nooit meer aanhaken als je in opbouw bent. Nee slecht plan en alleen maar gefocust op de toch al rijke clubs rijk houden en een vaste stroom van inkomsten te behouden om de voorsprong te behouden. En het lijkt me nu juist dat je door goed beleid te voeren juist succes moet hebben en daardoor is ook meer variatie omdat geen enkele club tientallen jaren achter elkaar domineert.

19 april 2021 om 13:24

Ik heb niet zo zeer over dat. Maar meer over de UEFA en de FIFA zelf. Ze hebben al een historie vol met schimmige zaakjes. Van Qatar tot PSG, tot hun eigen zakken vullen door middel van het voetbal. Die 2 organisaties mogen zelf ook grote schoonmaak beginnen.

Iedereen die mee doet aan de Superleague schorsen van de nationale competitie. Laat ze maar lekker met zijn 12en voetballen.

19 april 2021 om 13:18

Het kan nog simpeler, gewoon de lokale competities laten spelen tijdens de Super League. Fans kijken nog altijd liever naar hun eigen team dan na hun tweede of derde internationale voorkeur

19 april 2021 om 13:21

precies. En we mogen allemaal op hun hoofd poepen!! (als we toch regels aan het verzinnen zijn)

19 april 2021 om 13:27

29er. Dit is geen verzonnen regel. Weet het niet zeker voor de Eredivisie, maar de Premier League kan in ieder geval clubs uitsluiten die zich aansluiten bij een nieuwe competitie. Er zijn ook genoeg geluiden, zelfs van oud-spelers van de desbetreffende 6 clubs in Engeland zelf, om dit als consequentie te laten gelden.

19 april 2021 om 13:29

"the Premier League has said it will ban any teams who take part in the European Super League from its own competition."

Succes met poepen he

19 april 2021 om 13:32

thanks voor het succeswensen met poepen, al gaat het prima. Mooi dat de FA zo'n clausule in de reglementen heeft. Hopen dat de andere competities dat ook hebben. Overigens ben ik niet overtuigd van oud spelers die wat schreeuwen. Zeker zo'n Neville. Leuk dat hij uit emotie wat roept, maar dat is wel compleet anders dan het daadwerkelijk kunnen op basis van reglementen. We leven (soms helaas) niet in een bananenrepubliek

19 april 2021 om 13:34

Misschien kan je dat zelf even uitzoeken, anders sta je straks weer zo te kijk als je weer onzin aan het verkondigen bent

19 april 2021 om 13:35

"in a joint statement, Uefa, English FA, Italian FA, Spanish FA, Premier, Liga, and Serie A have announced that the 12 clubs that will join the European Super League will be banned from all domestic competitions."

"regels verzinnen"

19 april 2021 om 13:37

waarom zou ik het zelf uitzoeken als jij het mij aanlevert? Wil je het ook voor de eredivisie opzoeken? graag binnen 10 minuten, ik ben wel nieuwsgierig nu

19 april 2021 om 13:44

Heb je het al gevonden Fullpresboys? Ik heb je in ieder geval 2 duimpjes omhoog gegeven.

Uefa en fifa moeten gaan samenspannen als deze clubs uit de Uefa stappen dat ze ook niet meer bij de fifa mee kunnen doen. Of ze moeten deze competitie gaan opzetten met een Uefa en ook in het belang van iedere club gaan denken en niet zorgen dat de 12 clubs altijd verzekerd zijn van de grote inkomsten bron (wel heel makkelijk dan). Deze grote clubs moeten echt snappen dat de ‘kleine’ clubs nodig zijn voor ze waardoor ze zo groot konden worden. En zonder een landelijke competitie de clubs heel snel kijkers gaan missen want ik hoef echt geen 6x in een jaar Barca-Juventus te zien waar ik persoonlijk niets mee heb. Dan kijk ik liever naar Ajax-Feyenoord, en ik zal nooit een Juventus (of Barca) supporter worden ook al zitten ze straks in een Super League.

19 april 2021 om 13:21

En dat is de spijker op zijn kop. Lokale krakers zijn lokaal veel populairder dan internationale wedstrijden. Dat is nou precies waarom de Uefa niet toestaat dat er lokale speelrondes zijn tijdens de CL dagen. Een Feyenoord supporter kijkt nou eenmaal liever naar Feyenoord dan naar Liverpool.

19 april 2021 om 13:26

Totaal niet de spijker op de kop. Want in de topcompetities zouden alle krakers er niet zijn door deze opzet.

19 april 2021 om 13:59

Je snapt het niet. De krakers in de niet top competities zijn lokaal nog altijd populairder dan CL voetbal of Super league voetbal. Ajax - Vitesse in de Knvb finale trekt veel meer kijkers dan welke internationale wedstrijd dan ook in Nederland. Clubs als Ajax, Feyenoord en PSV doen helemaal niet mee aan deze Super League. Net zoals Roma, Lazio en vele andere Italiaanse clubs dat niet doen. De Turkse clubs met enorme achterbannen doen ook niet mee. Griekse ook niet. Zelfs de Franse clubs doen niet mee. Net zoals al die andere honderden clubs in Europa met hun eigen, trouwe achterban. Zelfs het lokale voetbal in de top competities zal er niet onder leiden als wat top clubs vertrekken, andere clubs kunnen vanaf dat moment hun kansen pakken en voor de titel gaan strijden. Voor hun achterban is het geweldig.

19 april 2021 om 14:19

Ondoordachte reactie, wat Speedyafc bedoeld te zeggen, is dat in landen als Engeland etc, mensen liever naar Leicester - Everton kijken, dan een nietszeggende wedstrijd tussen Ac Milan - Arsenal (behalve de fans van AC en arsenal).

19 april 2021 om 14:20

Jij snapt het niet. La Liga, de PL en de Serie A hun krakers verdwijnen voor 90%. De genoemde clubs zijn die hun grootste cashcows. Je denkt toch niet dat de Real en Barca-supporters allemaal voor Valencia gaan beginnen supporteren? Dan volgt er een enorme uitstroom van supporters, zowel nationaal als internationaal.

Dan heb je het over de Eredivisie. Nu als je denkt dat ze ook maar iets geven om Nederland met zijn 18 miljoen inwoners dan leef je in een droomwereld want het gaat puur om kijkcijfers en een afzetmarkt. Als er nog maar 2% van Nederland naar de Super League kijkt, maar wel 15% van Indonesië dan laten ze nog geen traantje bij de Super League want dan kijken er netto tientallen miljoenen mensen meer naar hun wedstrijden.

19 april 2021 om 14:22

Kijken mensen in Nederland liever naar Emmen-PEC (even de lage aantallen Emmen en PEC-supporters weggelaten) of naar Ajax-Arsenal? Mensen overschatten echt hoe weinig mensen er naar kleine wedstrijden kijken in vergelijking met de topteams (die dan dus niet meer in die competities spelen).

19 april 2021 om 14:32

Echt complete onzin wat je beweert. Supporters van Emmen kijken inderdaad liever naar Emmen-PEC dan naar AC Milan tegen Arsenal.
De topclubs zijn niet verantwoordelijk voor het spontane straatfeest in Leeuwarden omdat Cambuur gaat promoveren. Ze houden daar lokaal van Cambuur. Voor hun is Cambuur de belangrijkste club op deze planeet. Ze kijken het liefst naar Cambuur. Hun kraker is de wedstrijd tegen Heerenveen.
In Nederland gaat het om de eredivisie, in Belgie gaat het om de Jupiler league, in Turkijke gaat het om Spor Toto Süper Lig. Lokaal zijn die competities het populairst en trekken ze lokaal de beste kijkcijfers.
Het grote geld moet verdiend worden in de Europese landen. Daar betaald men voor voetbal. Aan Indonesie verdiend men helemaal niets. Doet er dus helemaal niet toe.
Er zal totaal geen uitstroom van supporters plaats vinden afgezien van die paar clubs die willen gaan ballen in de Super League. In tegendeel de sub toppers en de betere middenmoot kunnen nu ineens kampioen worden, ze zullen lokaal alleen maar meer supporters gaan antrekken, hun stadions zullen juist beter gevuld zijn.

19 april 2021 om 14:39

Maar Emmen heeft amper supporters, die zijn niet interessant. Dit gaat puur om cijfers en dan heeft Nederland gewoon bitter weinig te bieden waardoor ze niet interessant genoeg zijn.

19 april 2021 om 14:54

Alleen praat je Europees gezien hier over duizend clubs zoals Emmen. En dan doen die aantallen er wel toe. De Nederlandse clubs hebben meer dan genoeg te bieden aan de Nederlandse markt. Gisteren nog bijna vier miljoen kijkers bij Vitesse-Ajax. Die aantallen haalt de CL in Nederland bij lange na niet tenzij een Nederlandse club in de CL speelt. De Super League zal die aantallen dus al helemaal niet gaan halen. Zie je het probleem? Als Nederland in haar eigen land lokaal populaire wedstrijden tegen de Super League programmeert, dan zal de Super Leugue hier weinig kijkers gaan trekken. Als ze in de PL de wedstrijden na het vertrek van de top zes programmeren tegen de Super League, dan zal men ook daar problemen gaan krijgen met de Super League kijkcijfers. De enige reden dat de CL het redt, is dat men de competities niet op de CL dagen laat spelen. Anders had men ook met de CL grote problemen door te lage kijkcijfers.

19 april 2021 om 13:22

maar stappen ze uit de Uefa? Het staat gewoon in de reglementen van de Uefa dat je deelname aan hun toernooi mag weigeren.

19 april 2021 om 14:00

Je mag deelname aan hun toernooi weigeren maar je mag niet in niet Uefa / Fifa toernooien / leagues spelen. Dat is verboden.

19 april 2021 om 15:13

Dan noem je het toch gewoon een 'oefen' tornooi met prijzengeld? De Uefa en Fifa is vooral bang dat ze zelf niet meer met hun lange grijpvingertjes in de grote geldpotten zullen kunnen graaien. Want van alle inkomsten blijft het grootste deel gewoon in hun zakken zitten.

19 april 2021 om 13:29

De Uefa en Fifa doen niet anders dan dat de super league wilt gaan doen? Ik snap niet waar de haat vandaan komt? De Europa League is toch ook een competitie voor de mindere goden en de CL voor de betere? Daar draait het toch ook al jaren om, om zoveel mogelijk geld te genereren? Wat is er dan zo gek aan een nieuw platform waar ze het voor de voetbal industrie nog mooier maakt?

19 april 2021 om 13:36

klopt. En hier klaagt iedereen al jaren dat de Uefa en fifa corrupt is. Wordt hun een hak gezet en een Europees toernooi door een andere organisatie georganiseerd, is het weer niet goed.

Ongelofelijk dat de mooiste bijzaak van de wereld alleen nog maar om geld en macht draait. Las alweer dat Jpmorgan de grootste investeerder was achter dit krankzinnige idee. De charme is er voor mij dan compleet af als dit daadwerkelijk doorgaat.

19 april 2021 om 13:24

heb jij je honderden euro's voor je seizoenskaart al overgemaakt? Zo nee, zou je dat willen doen?

Goed zo, moet ik niet meer naar die matchen kijken met de Belgische clubs in de voorronde van de CL. Kan ik eindelijk direct naar de leuke potten kijken.

Tja, je zou als Juventus maar miljoenen hebben geinvesteerd in Christiano Ronaldo met als doel de Champions League te winnen, en vervolgens door het kleine Ajax en het kleine Porto te worden uitgeschakeld...

Dat gaat je niet in de koude kleren zitten...

En achteraf miepen dat je geld mist loopt en het moeilijk wordt de salarissen te betalen.

Het Juventus aandeel stijgt met 17%. De financiële wereld volgt.

Juventus ziet haar macht zowel in als buiten Italië afbrokkelen, een kat in het nauw maakt rare sprongen. Logisch hoor, jaren moeiteloos de titel behalen en nu ineens hard moeten werken, dat zit natuurlijk dwars. De Super League brengt op lange termijn niets voor 99% van de voetballerij, eigenlijk op korte termijn ook niet. Puur voor dit elitaire zooitje.

Het gebruik van het woord 'bedrijf' ipv juventus is precies de kern van deze hele zaak. Deze eigenaren (lees: graaiers) zien dit niet meer als clubs, maar als grote bedrijven voor winstmaximalisatie. Die agnelli is nog wel de grootste engerd. Gaf ooit in een interview aan dat hij het onterecht vond dat atalanta de CL inging naar 1 goed seizoen en dat AS Roma het meer verdiend had op basis van naam

In dat stukje staat eigenlijk: ‘we gaan dit niet echt doen, het is bedoeld om de uefa een beetje meer onder druk te zetten om in de nieuwe opzet goed rekening te houden met de rijkste clubs.’

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Juventus

1068 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Atalanta6939
3.Juventus6936
4.AC Milan6921
5.Napoli6736
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
A. RabiotMiddenvelder302
Cristiano RonaldoAanvaller3027
MorataAanvaller299
F. BernardeschiAanvaller260
F. ChiesaAanvaller267
W. SzczęsnyKeeper270
L. BonucciVerdediger242
Voor de complete selectie: Clubpagina Juventus.

In de wandelgangen

Zaterdag 8 mei
De naam van Mohamed Salah prijkt op het verlanglijstje van Chelsea en Thomas Tuchel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren