‘Florentino Pérez voorzitter van Super League; Ceferin woest op verraad Agnelli’

Zondag, 18 april 2021 om 19:04Dominic Mostert

De Daily Mail heeft zondag nieuwe details gepubliceerd over het principeakkoord dat grote Europese clubs hebben bereikt over de Super League. Volgens de krant wordt Real Madrid-preses Florentino Pérez de voorzitter in de organisatiestructuur van de nieuwe competitie, met John W. Henry, Joel Glazer en Stan Kroenke, eigenaars van respectievelijk Liverpool, Manchester United en Arsenal, als vicevoorzitters. Ook Andrea Agnelli, voorzitter van Juventus, zou vicepreses worden. Het akkoord over de Super League wordt naar verwachting om 22.30 uur officieel aangekondigd, aldus de krant.

De afgelopen maanden voerden clubs in het geheim gesprekken over de Super League. Minstens twaalf clubs hebben hun jawoord gegeven of hebben interesse getoond in de komst van de competitie: het gaat om zes Engelse clubs (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur), drie Spaanse club (Real Madrid, Barcelona en Atlético Madrid) en drie Italiaanse clubs (Juventus, AC Milan en Internazionale). Het nieuwe toernooi zou in 2022 moeten beginnen. In de competitie zouden de beste teams van het continent het tegen elkaar opnemen in een eigen toernooi, los van de 'kleinere clubs'. Het initiatief druist rechtstreeks in tegen de plannen die de UEFA maandag wil presenteren over de nieuwe opzet van de Champions League.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

UEFA dreigt met uitsluiting Super League-clubs; KNVB steunt keihard statement

De UEFA en nationale voetbalbonden zijn fel gekant tegen het plan.Lees artikel

Volgens de Daily Mail was Manchester City zaterdag de laatste Engelse club die 'ja' zei. De felle reactie van de UEFA en de nationale voetbalbonden, plus het feit dat er al bestuursposten verdeeld zouden zijn, doet vermoeden dat de plannen al vergevorderd zijn. Met name de potentiële aanstelling van Agnelli is opvallend. De huidige voorzitter van Juventus maakt deel uit van het uitvoerend comité van de UEFA en is bovendien de leider van European Club Association, het orgaan dat de Europese clubteams vertegenwoordigt. Hij leek een bondgenoot van UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin, maar hun wegen scheiden nu nadrukkelijk. Ceferin zou woedend zijn door het 'verraad' van Agnelli.

De Daily Mail spreekt van een 'Amerikaanse overname van het Europese elitevoetbal', gezien de Amerikaanse bank JPMorgan Chase garant zou staan voor 5,3 miljard euro ter financiering van de Super League. Bovendien zijn de beoogde bestuurders Henry, Glazer en Kroenke allemaal Amerikaanse miljardairs. Volgens de plannen gaat de Super League bestaan uit grofweg vijftien tot achttien clubs. Op dit moment zijn twaalf potentiële deelnemers dus al bekend. Er wordt ruimte overgelaten voor clubs als Bayern München, Borussia Dortmund en Paris Saint-Germain, die tot dusver terughoudend reageren op de plannen. Het bestuur van de Premier League was dit weekend bezig met het formuleren van een statement over de Super League.

De competitie voegde een handtekening toe aan het gezamenlijke statement van de UEFA, de voetbalbonden van Engeland (FA), Spanje (RFEF) en Italië (FIGC) en de competitieorganisators in die landen (de Premier League, LaLiga en de Lega Serie A). Maar de Premier League stelde ook een eigen statement op, dat zondag werd gepubliceerd. Daarin wordt 'iedere poging om het principe van vrije competities en sportieve verdiensten te ondermijnen' veroordeeld. "Fans van iedere club in Engeland en Europa kunnen we nu nog van dromen dat hun club de top kan bestormen en tegen de beste clubs kan uitkomen. Wij geloven dat het concept van een Super League deze droom zou vernietigen."

In Engeland wordt met ontsteltenis gereageerd op het nieuws. Gary Neville, icoon van Manchester United, schaamt zich voor het aandeel van 'zijn' club in de gesprekken. Hij was zondag aanwezig in de studio van Sky Sports tijdens de wedstrijd tussen Manchester United en Burnley (3-1) en noemde de plannen 'schandalig'. "Ik ben niet tegen vernieuwingen in de competities, maar ik vind het een absoluut schandaal om zo'n voorstel te doen middenin de coronacrisis. Manchester United en de rest van de grote zes clubs (in Engeland, red.) die zich hierbij hebben aangesloten, moeten zich diep schamen. Ontneem ze allemaal punten in de Premier League, omdat ze dit middenin het seizoen doen. Het is een regelrechte grap."

‘Topclubs zijn akkoord over Super League: zeer spoedig een statement’

Hoe zou de nieuwe Super League eruitzien? Lees artikel

De zes Engelse clubs hebben toestemming nodig van de Premier League om deel te nemen aan een nieuwe competitie. Het is onwaarschijnlijk dat het bestuur van de Premier League daaraan meewerkt. De beslissing is in handen van Gary Hoffman (voorzitter), Richard Masters (algemeen directeur) and Kevin Beeston (directeur). Als zij de Super League afkeuren, wat waarschijnlijk is, zullen de clubs zich moeten afscheiden van de Premier League om aan nieuwe competities deel te nemen. Ze zetten daarmee onder meer de interlandcarrière van hun spelers op het spel. In het statement van de UEFA werd immers gedreigd dat de 'betrokken clubs worden verbannen van iedere andere competitie, zowel op nationaal en internationaal niveau' en dat 'hun spelers de kans ontnomen kunnen worden om voor hun nationale team uit te komen'.

De Premier League gelooft niet dat de clubs slechts een radicale onderhandelingstechniek gebruiken om een zo gunstig mogelijke uitkomst te krijgen wat betreft de nieuwe opzet van de Champions League. De plannen worden zo serieus genomen, dat directeur Masters van de Premier League een brief heeft gestuurd naar de betrokken clubs, met de waarschuwing om 'weg te lopen ... voordat onherstelbare schade wordt aangericht'. "Ik ken me geen enkel scenario voorstellen waarin de benodigde toestemming wordt verleend", voegde hij eraan toe. De Super League zou de Europese voetbalpiramide 'ten diepste schaden', aldus Masters, die hoopt op steun van 'supporters en van de Engelse regering' tegen de plannen. "Dit voorstel kan niet slagen zonder Engelse clubs en wij roepen iedere club die overweegt zich hierbij aan te sluiten op om weg te lopen van de gesprekken."61 reacties (laatste reactie door passionforpink)

Vrij gek dat er geen onafhankelijk bestuur komt. Als Real deze league wint krijg je weer van alle hoeken dat zij geholpen worden, zelfde geldt als bijvoorbeeld Laporta voorzitter was geweest, dan is het weer de Madridista’s die moord en brand gaan schreeuwen.

18 april 2021 om 19:13

Als deze super league er komt is het voetbal toch dood dus dan boeit het allemaal niet meer zoveel

18 april 2021 om 19:14

Dat krijg je zeker weten, en zou ook zwaar logisch zijn.

Het moddergooien is begonnen hoor! Ben benieuwd of het zover komt, maar een Super League setup is natuurlijk prachtig voor de neutrale kijker. Hoop dat ze eruit komen en dat wij als voetballiefhebbers in de toekomst kunnen genieten van wedstrijden met de absolute topspelers!

18 april 2021 om 19:18

In theorie een prachtig idee, maar na 3 seizoenen ben je er wel klaar mee.

18 april 2021 om 19:19

En binnen no time krijg je ook daar een top 3 en is het idee alweer om zeep geholpen

18 april 2021 om 19:22

Een superleague lijkt mij echt geweldig, maar dan moet je natuurlijk niet met clubs als Arsenal of de Spurs aankomen, is weinig super aan

18 april 2021 om 19:25

Een super league wordt het failliet van het topvoetbal. Er is geen competitie element aan deze league, maar puur voor geld

18 april 2021 om 19:39

Mee eens, ik hoop dat PSG en onze vrienden uit Duitsland alsnog overstag zullen gaan. Maar dan heb je alsnog te weinig teams voor een competitie van 16-18 teams. Wellicht toch een soort promotiemodel toevoegen waarbij er gestreden kan worden om een plek in de Super League.

18 april 2021 om 19:43

Nee hoor, dit gaat hoe dan ook gebeuren. Daarnaast wordt het juist veel leuker om naar te kijken wanneer de onderlinge verschillen qua budget een stuk miniemer zijn. Alhoewel Juve en PSG het nu moeilijker hebben, was er de afgelopen jaren weinig spannends te beleven in die competities evenals in de Bundesliga natuurlijk... Check voor de aardigheid de winnaars van de NFL de afgelopen twintig jaar, zoveel meer variatie! Laatste consecutive win dateert van 2003/2004 door de Patriots. Super League betekent meer gelijkheid in de competitie, meer spanning en meer kijkcijfers.

18 april 2021 om 19:46

De NFL werkt met een salarycap en draft. Totaal niet te vergelijken!

18 april 2021 om 19:57

Denk dat er een salarycap / total budget limit wordt ingesteld bij de Super League, daarnaast zal een draft lastiger worden maar las wel dat er plannen zijn om spelers alleen binnen de Super League te laten transfereren met veel striktere regels om het zo eerlijk mogelijk te houden. Gaat ook gelijk ten koste van het bizarre zaakwaarnemerswereldje dat in het huidige systeem verworven zit, iets wat ik alleen maar kan toejuichen.

18 april 2021 om 20:03

Lol, ik denk ook regelmatig maar heb het gevoel dat jij dromen met denken verward. Spelers alleen binnen Super League transfereren...dus geen nieuwe aanwas en als ze oud en versleten zijn ook niet omlaag. Hahaha. Best grappig.

18 april 2021 om 20:17

Uiteraard wel nieuwe aanwas, aangezien clubs gewoon de beste spelers mogen aantrekken van buiten de Super League. Wat betekent dat we dus de allergrootste talenten tegen elkaar zien spelen, lijkt mij een genot ieder weekend! En spelers kunnen er uiteraard voor kiezen om een stap 'omlaag' te doen, maar alsof Messi er nu voor zou kiezen om in de subtop van Engeland te gaan spelen. Lijkt me zeer onwaarschijnlijk ;-) Iedere speler wil tegen die tijd in de Super League (blijven) spelen, maar de regels voor interne transfers zullen een stuk strenger zijn.

18 april 2021 om 20:19

Het competie element is toch uiteindelijk de titel. Nba, NFL enz enz hebben dat ook.

18 april 2021 om 20:35

Als supporter van Arsenal kijk ik geen wedstrijd van deze "superleague". Mocht dit doorgaan dan wordt dit met afstand de grootste schande in de sportgeschiedenis. Walgelijk dat ze dit zelfs durven voor te stellen in deze tijden, echt om te kotsen.

18 april 2021 om 22:36

“Nou ja.. De grootste schande na het niet laten promoveren van Cambuur”, Aldus H. de Jong uit Leeuwarden

19 april 2021 om 01:31

Eens (geheel objectief ahem)

Dit moeten de bonden direct de kop in drukken. Zoals Neville zegt: direct punten aftrekken indien er niet snel afstand wordt gedaan.

18 april 2021 om 19:38

Jezus wat een maffia gebeuren is dat zeg. Niet dat ik het eens ben met een super league maar dit idee is echt walgelijk.

18 april 2021 om 19:39

Wat is jou voorstel dan?

18 april 2021 om 20:36

Dat idee is juist geweldig. Meteen afslachten deze vreselijke opzet. Dit is de dood van het voetbal wanneer dit doorgang kan vinden.

18 april 2021 om 21:09

Jouw clubd real8madrid speelt gewoon heel vies voor die superleague. Daarvoor horen jullie gestraft te worden. Klaar. Je mag zelf bedenken welke straf.

19 april 2021 om 01:31

Dat is wat clubs die het voetbal kapot maken verdienen.

19 april 2021 om 13:36

Waarom? Deze clubs zijn hier vrij in toch? Ze plannen het rond de landelijke competities dus naaien ze die niet. Wat ze doordeweeks doen met hun spelers is volledig aan hen. Is het een goed idee? Ik denk het niet. Toch is het mensen en bedrijven vrij om slechte ideeen uit te voeren zolang het binnen de regels valt. Hen daarvoor straffen omdat je het er niet mee eens bent is smerig, kinderachtig en dictatoriaal.

18 april 2021 om 23:34

Nee veel extremer. Gelijk komend seizoen de competitie uitgooien. Onder geen enkel beding deze clubs nog mee laten doen met de nationale competitie en bekertoernooien.

Een super league waar Arsenal in speelt is sowieso niet serieus te nemen. Dit plan kan en mag niet slagen. Maar er moet wel iets gaan veranderen. Hoe het nu gaat ie ook niet goed.

18 april 2021 om 19:49

Arsenal is de 7e rijkste club ter wereld en in de top 10 qua supporters aantallen. Heel logisch dat ze daarbij zitten.

18 april 2021 om 20:07

Wel bijzonder dat bij Arsenal de prestaties al een tijdje niet meer zijn zoals je van de zevende rijkste club met een top 10-positie qua supportersaantallen mag verwachten. Na 2016 niet meer in de top 4 geëindigd in de Premier League.

18 april 2021 om 20:17

En als ze hier aan meedoen zouden ze door vrijwel elke andere club over de knie gelegd worden.

18 april 2021 om 23:35

Dat geld is er alleen om de zak van Kroenke te spekken. Totaal geen ambitie daar om voor de prijzen te gaan; geld verdienen, daar gaat het alleen bij Arsenal om

Wel mooi dat Arsenal mee mag doen. Mag Feyenoord dan ook? Die waren vroeger ook goed en nu totaal irrelevant.

18 april 2021 om 19:32

Als Feyenoord wordt overgenomen door een miljardair net als Arsenal dan is er nog kans op deelname.

18 april 2021 om 23:24

Ah, vandaar dat we zo met die investeerders bezig zijn

Vraag me ook wel af of supporters van die grote clubs, waarvan 90% van de aanhang successupporter is, ermee om kunnen gaan als hun opeens niet meer vaak wint.

19 april 2021 om 00:27

Leuk ook die uitwedstrijden door heel Europa de hele tijd. Kan de gemiddelde voetbalsupporter waarschijnlijk makkelijk betalen.....

Het is een speeltje voor miljardairs om deelname garant te stellen. Meer is het niet. 6 Engelse ploegen lijkt me ook wel overkill. Het enige wat de PL nog spannend maakt nu is die strijd om de eerste 4 plekken. Als dat wegvalt dan is er niks meer om voor te spelen.

15-18 clubs. Weet iemand of Ajax ook op een shortlist staat? Dacht dat keer gelezen te hebben.

19 april 2021 om 00:29

Dat was het wk voor clubs dat oorspronkelijk gespeeld had moeten worden maar door de corona van de baan is.

Is er nou niemand ethousiast? Aleen maar topwedstrijden.

18 april 2021 om 21:12

Geen competitie element. Geen eerlijke kansen voor alle clubs. Totaal willekeurige selectie. Alleen voor het geld. Verschillen worden nog groter. Bestuurd door mensen die niks met voetbal hebben, althans die van de Engelse clubs. Kortom, nee we zijn niet enthousiast.

18 april 2021 om 21:16

Ik wel hoor, ben een liefhebber van het spelletje, dus hoe meer topwedstrijden hoe liever het mij is.

Laat ik voorop stellen dat ik geen voorstander ben van zon soort elite toernooi, wel ben ik van mening dat er wat moet veranderen. Iedere club die geen gezond financieel huishouden heeft diskwalificeren voor Europa Spanje voorop gaat gebukt onder ellende mensen in armoede en hun miljoenen schuld. Lkkre elite ben je dan

En wie gaat dat in Nederland uitzenden als er geen Nederlandse club bij zit?

Brrrr wat een eng clubje zeg. Doodsteek voor het mondiale voetbal dit.. Die Florentino Perez zal er weer eens niet vooraan staan hoor, man dit is toch een grote schande of niet? Real, United, Milan, Barca, Juventus, Liverpool, Inter. Mooie klassieke topclubs die zich zo laten zakken tot dit niveau, het Europese clubvoetbal de doodsteek willen geven om er zelf beter van te worden. Bah, bah!

19 april 2021 om 00:29

Zou t niet gewoon een drukmiddel zijn om meer geld te genereren in de CL (lees: vd Uefa)

19 april 2021 om 13:45

Dan mag ik hopen dat ze Uefa daar niet in trapt. Dit soort dingen moeten niet worden beloond, maar bestraft. Dus eerder uitsluiten van deelname en een directe verwijdering uit de actieve toernooien dan extra garanties en geld naar deze smerige clubs.

Je gaat met 15 tot 18 topclubs in een competitie die allemaal de ambitie hebben om kampioen te worden en ook in de waan leven dat dat mogelijk is. Het verloop in trainers zal gigantisch worden denk ik. Als dit door gaat hoop ik dat de Uefa woord houdt en die clubs uitsluit van deelname aan alle overige competities + interlandvoetbal. Ben benieuwd naar hoe de spelers daar op gaan reageren.

18 april 2021 om 23:12

De UEFA gaat niks kunnen doen. Stel dat die ploegen worden uitgesloten, wat dan? Kijk maar eens wat voor financieel geweld achter die super leaque staat. Daarnaast vind ik het wel mooi dat de UEFA en de fifa eindelijk eens een stukje eigen hebzucht terug krijgen. Als er twee organisaties hebzuchtig zijn, zijn het deze twee wel. Nu weer een derde Europese competitie, of een heel nieuw format van het WK voor clubteams.

18 april 2021 om 23:37

Wat denk je dat er met die clubs gebeurt als ze niet meer in hun nationale competitie spelen? Denk je dat een Inter supporter enthousiast wordt om nooit meer iets te winnen en alleen internationaal te spelen?

18 april 2021 om 23:38

De Uefa kan schorsingen opleggen voor interlandvoetbal. De Fifa kan wereldomvattend schorsen. Dit is gewoon een grote middelvinger naar je supporters en ook naar de nationale voetbalbonden. In een klap de competitie gediskwalificeerd tot b-garnituur. Ben eigenlijk wel benieuwd hoe de betrokken spelers hierover denken.

Kan me niet voorstellen dat dit gaat gebeuren. Het risico om uitgesloten te worden zullen clubs en spelers toch niet nemen? Maar ja, money money money is aantrekkelijk. Een PL of La Liga bv zal niemand meer kijken zonder de echte topclubs. Je degradeert de competities tot een B klasse. Inderdaad schandalig, maar de nieuwe opzet van de CL is ook om te huilen evenals de ticketverdeling per land.

18 april 2021 om 23:38

Dat is dus de vraag; waar gaan de kijkers naartoe? Als die blijven bij bv de PL gaat dat geld naar andere clubs toe die dan dus de top worden. Ik denk dat de nationale league en de Uefa geen andere keuze hebben dan om gelijk deze clubs uit te sluiten

Ze hebben die onhandig aangepakt.Als ze nu transparant waren naar de uefa en fifa toe , hadden ze dit wellicht voor elkaar gekregen om dit 1 x per 4 jaar te organiseren in een tijdsbestek van 2 maanden als een soort wk .Als alle spelers niet meer voor hun land mogen uitkomen denken ze wel een 2e keer na voor ze naar een club gaan uit de super leaugue.Om nog maar te zwijgen over het dreigementen geweld dat deze spelers krijgen als ze willens en wetens ervoor kiezen niet meer voor hun land uit te kunnen komen.Ik begrijp de opzet wel wat ze willen, maar dit had ook gewoon de CL kunnen zijn, helemaal met het oog op de El en de Conference. De cl terug naar 16 "super clubs" en dan de EL als een soort huidige cl

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zaterdag 8 mei
De naam van Mohamed Salah prijkt op het verlanglijstje van Chelsea en Thomas Tuchel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren