De ode van Marca aan Koeman: ‘Hij verdient veel meer respect’

Zondag, 18 april 2021 om 08:20Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 08:35

Eind vorig jaar werd Barcelona in de verste verte niet in staat geacht om dit seizoen een prijs te winnen, maar in een paar maanden tijd is er een hoop veranderd. De finale om de Spaanse Super Cup ging weliswaar verloren, maar het team van Ronald Koeman bleef vier maanden lang ongeslagen in LaLiga, speelde bij vlagen heerlijk voetbal en zaterdag werd ten koste van Athletic Club de Copa del Rey veroverd: 0-4. Marca staat zondag stil bij de rol die Koeman heeft gespeeld in de wederopstanding van los Azulgrana.

“Het was een zware week. Barcelona ging een week geleden onderuit in Madrid en dat doet pijn in Catalonië”, doelt de populaire sportkrant zondag op de 2-1 nederlaag in el Clásico in competitieverband. “Een plek waar men de neiging heeft om met gemak veel dingen te vergeten. Koeman was het makkelijke doelwit. Hij heeft een groep journalisten om zich heenhangen die zich bij het minste of geringste op hem storten. Het waren de ideale omstandigheden. Het maakte niet uit dat Barcelona pas de eerste nederlaag leed na een buitengewone reeks en dat de selectie het winnen van de landstitel zelf in de hand had na op elf punten van Atlético Madrid te hebben gestaan.”

“Het respect ging verloren toen hij een huilebalk werd genoemd en hij onder druk werd gezet om van systeem te veranderen. Dat zou niet meer werken. Maar Ronald hield vol. De onbetwistbare overwinning op Athletic betekent de eerste prijs én betekent ook dat Barcelona zelfs een bijna historische dubbel kan winnen. Het werk van Koeman is van onschatbare waarde. De selectie was verwoest na de 8-2 nederlaag tegen Bayern München in de Champions League, een belangrijke speler als Luis Suárez vertrok en Lionel Messi wilde weg. Koeman introduceerde jonge spelers en vond een systeem dat werkte.”

“Koeman verdient veel meer respect”, benadrukt Marca. “En voorzitter Joan Laporta helpt niet mee met zijn stilte. Het team heeft nu de mogelijkheid om de dubbel te winnen, ook al heeft men dat niet meer in eigen hand. Maar het winnen van de bekerfinale is zonder meer een belangrijke boost. Het zou een historische prestatie zijn.” Met nog acht speeldagen te gaan heeft Barcelona slechts twee punten minder dan koploper Atlético Madrid, dat op 8 mei op bezoek gaat in het Camp Nou. Dat is ook een belangrijke ontmoeting voor Real Madrid, dat één punt minder dan Atlético heeft. De regerend landskampioen speelt de komende weken ook om een plek in de finale van de Champions League.

Sport, de meest populaire sportkrant van Catalonië, staat zondag ook stil bij de rol van Koeman. ‘Wie gaat Koeman nu nog in twijfel trekken?’, luidt de kop boven het artikel. “De Nederlander was nog maar net geland of hij verzekerde al dat hij naar Barcelona was gekomen om prijzen te winnen. Vrijwel niemand geloofde hem omdat de spelers met 8-2 van Bayern hadden verloren en ook omdat er geen geld was voor een noodzakelijke renovatie van de spelersgroep. Hij stroopte zijn mouwen op, hij liet spelers gaan die hij niet geschikt achtte en verleidde Lionel Messi met jonge spelers met immense kwaliteiten. Koeman had moeite met het oliën en het op gang krijgen van de machine en hij kreeg ook te maken met interne obstakels dankzij een bestuurlijke crisis van ongekend niveau.”

“Maar Koeman zette een briljant elftal in elkaar. Een elftal dat mooi is om te zien én ook kan winnen. In de Champions League ging het niet goed, maar de beker is binnen en men zal tot het einde strijden om de landstitel. De wederopstanding van Barcelona is geen wonder. Het is het resultaat van goed en hard werken. Vanaf de bank en vanaf de burelen van Barcelona, waar men erin in geslaagd om een spelersgroep te formeren die het heden en de toekomst vormt. Als er twijfels waren, en wellicht waren die er: Koeman is zonder meer onbetwist voor komend seizoen. Hij verdient het absoluut”, benadrukt de Catalaanse krant.

Koeman kreeg ook een fraai compliment van Match of the Day-presentator Gary Lineker. “De eerste trofee voor Ronald Koeman als trainer van Barcelona, met het winnen van de Copa del Rey”, publiceerde de oud-aanvaller van onder meer Barcelona op sociale media. “Wat een fantastisch werk verricht hij in wat een lastige periode is voor de club. Goed gespeeld.” Alle Nederlandse trainers van Barcelona hebben nu minimaal één prijs veroverd. Johan Cruijff is met elf prijzen de absolute nummer één. Frank Rijkaard (vijf), Louis van Gaal (vier), Rinus Michels (twee) en Koeman (één) volgen op gepaste afstand van de legende.Gerelateerd

Meer sportnieuws

52 reacties (laatste reactie door origami)

Koeman verdient zeker respect, heeft een goed elftal neergezet en een aantal veranderingen doorgevoerd die nodig waren. Alleen dat verongelijkte en afgeven op anderen bij verlies moet hij afleren, dat hoort niet bij een coach van een topploeg.

18 april 2021 om 08:45

Zeker.. heeft hetzelfde team dat al jaren niet echt meer draaide onder zijn twee voorgangers goed naar zijn hand gezet. En nu wordt er weer goed voetbal op de mat gelegd. De beker is niet de meest prestigieuze prijs, maar ik hoop dat ze de titel nog kunnen pakken. Dat zou de grote bekroning van zijn werk moeten worden en hem de plek van Barca coach voor de komende jaren moeten garanderen. Hij verdient het.

18 april 2021 om 09:15

Naar zijn hand gezet? Hij heeft letterlijk elke topper verloren dit seizoen. Maar droom lekker verder en wees blij met je copa.

18 april 2021 om 09:22

Kampioen word je tegen de kleintjes

18 april 2021 om 09:27

Hij heeft gewoon belangrijke wedstrijden gewonnen hoor. Tegen Juve en Sevilla bijvoorbeeld. Daarnaast is winnen tegen de kleintjes net zo belangrijk. Dit riekt naar jaloezie!

18 april 2021 om 09:32

Juve en sevilla zijn geen topclubs. En juve won alsnog zodat ze 1e werden in de poule. Tegen psg, real en atleti kansloos verloren.

18 april 2021 om 09:39

Dus als je elke topper verliest, kan je niet een elftal naar je hand hebben gezet? Wat een vreemde constatering. En als hij nou die 6 wedstrijden wel had gewonnen, maar 7de stond.. Was het dan wel goed geweest?

18 april 2021 om 09:45

Juve is absoluut een topclub. Ook Sevilla heeft een mooi team die veel prijzen gewonnen heeft afgelopen jaren. Daarnaast de vraag: de standen op de ranglijst en het zilverwaar is uiteindelijk belangrijker dan louter topwedstrijden winnen toch? Als er zo'n stijgende lijn zichtbaar is bij een ploeg kun je terecht spreken van een team naar je hand zetten mijns inziend.

18 april 2021 om 09:49

Helemaal met Gluubster eens. Daarnaast is Koeman, het misschien wel meest belangrijke gelukt, Messi weer met plezier het veld op laten gaan. We kunnen sinds een aantal maanden namelijk weer genieten van een fenomenale Messi die speelt met plezier, scoort, laat zien te willen winnen. Hoe anders was dat de laatste twee jaar. Daarnaast vind ik het knap dat Koeman het team wel degelijk naar z'n hand zet en gewoon in formaties gaat spelen die het best passen bij zijn materiaal, in plaats van dat eeuwige 433

18 april 2021 om 11:20

@zizoumaestro vergelijk het met de vier kampioenschappen van Ajax onder De Boer. Qua prestatie in de competitie geweldig, over de wijze waarop de kampioenschappen tot stand kwamen waren maar weinig Ajacieden tevreden.

18 april 2021 om 11:46

352 of 532.

18 april 2021 om 11:52

Oke de toppers worden nog verloren maar de weg omhoog is ingezet, dit kost ook tijd. En we kunnen veel zeggen maar de eerste prijs is binnen. En kampioen worde je tegen de kleintjes en niet tegen Real Madrid.

18 april 2021 om 12:37

Eerst zeggen "wees blij met je copa" en daarna ook nog zeggen dat juve geen topclub is. Mijn advies; blijf van de drank af op de zondagochtend

18 april 2021 om 13:25

Wel makkelijk he, andere mensen napraten. Hoe heeft Barcelona alle toppers kansloos verloren?Alsof Barcelona tegen Madrid thuis en uit is weggespeeld. Beide wedstrijden hadden eenvoudig in een andere uitslag kunnen eindigen. Barcelona speelde in de competitie thuis tegen Madrid echt niet slecht en uit waren ze de tweede helft toch ook prima.En thuis tegen PSG was een terechte Nederlaag maar in Parijs hebben ze het toch goed gedaan. Als Messi die 2-0 maakt voor rust wat niet raar was geweest had ik het nog wel willen zien. En als bestaat niet. Maar barca heeft in Parijs echt genoeg kansen gehad om 5/6 goals te maken.Dus je kijkt alleen naar de uitslagen en niet naar de wedstrijden zelf.Je kunt ook gewoon niet reageren als je iets tegen Barcelona hebt. Koeman doet het gewoon goed.

18 april 2021 om 09:27

Hoort dat er niet bij? Misschien moet iemand dat even tegen Pep, Klopp en Mourinho zeggen dan.

18 april 2021 om 11:48

Het schijnt er bij te horen en ja, je hebt gelijk dat (bijna) alle trainers dat doen. Maar dat neemt niet weg dat ik vind dat het niet hoort. Koeman zou zich echt onderscheiden als hij dat wat minder doet.

Werd toch bij z’n aanstelling lacherig over hem gedaan, hij zou binnen paar weken wel weer bondscoach zijn. Sportieve revanche voor Ronald

18 april 2021 om 08:45

Idd, werd in het begin direct gerefereerd aan zijn periode in Valencia. Dat hij het zo slecht kon vinden met bepaalde spelers en gewoon gefaald had

18 april 2021 om 09:55

Hij heeft geleerd uit zijn vorige clubs als trainer, en hij heeft echt stappen gezet. Maar goed ik ben blij voor hem dat hij het geflikt heeft. En als hij de titel pakt gaat dan iedereen die hem afkraakte nog afkraken? Of is het dan wel goed genoeg? Hij kan ze niet binnenschieten want dat deed hij anders wel.

18 april 2021 om 16:47

Wat heeft hij geleerd? Je snapt dus duidelijk niet wat er bij Valencia afspeelden.
Koeman was daar gehaald om het team te verjongen. Dat betekent dus minder speeltijd voor de veteranen. Veteranen waren het daar beduidend niet mee eens.en startten een hetze tegen Koeman.

18 april 2021 om 09:01

En dat terwijl hij heel veel opgaf om in te stappen bij een zwalkend Barcelona. Niemand wilde toen ook instappen.

18 april 2021 om 09:02

Inderdaad zeg. Sowieso heb je een bepaalde soort voetbalfan hier aanwezig die Nederlanders succes misgunnen, jammer is dat. Gelukkig lijkt nu het te gebeuren dat Koeman en Frenkie het gaan maken bij Barca wat de weg vrij maakt voor nog een enkele Nederlander 😉 En ow ja geduld is een schone zaak.

18 april 2021 om 09:17

Ook bepaalde Barca supporters hier waren zeer negatief. Koeman was bezig met een proces en volgens de kenners zou dat niet kunnen zonder Puig. Dat zou de verlosser zijn en Koeman begreep er niks van. Koeman out werd er hier veelvuldig geroepen. Wederom te snel geoordeeld zoals zovaak in de voetbalwereld. Inmiddels zijn die roepers wel wat stiller geworden

18 april 2021 om 09:41

Je moet het wel in perspectief plaatsen. Koeman speelde toen Pjanic (in plaats van bijvoorbeeld Puig). En die opstelling met 2 verdedigende middenvelders was een absoluut drama.

18 april 2021 om 10:04

Mijn perspectief is dat hij een bepaald plan heeft en dat hij dat bijschaaft waar nodig. Dan vind ik #Koeman out na enkele maanden gewoon belachelijk. Geef mensen gewoon een serieuze kans.

18 april 2021 om 10:13

Hij hield echt te lang vast aan die formatie met 2 verdedigende middenvelders. Dat werkte echt voor geen meter. Het is ook niet allemaal hosanna. Barcelona werd tweede achter een zwak Juventus. Wat Barcelona tot PSG veroordeelde. Er werden negatieve records verbroken in de competitie en CL. Daarna heeft hij zich goed herpakt. Deels door blessures braken daarna de nodige jongeren door. Koeman offerde Pjanic gelukkig op en had "geluk" dat Coutinho wegviel. Daardoor kon Pedri zijn kans pakken.

Koeman heeft het fantastisch gedaan ondanks een stroef begin met de soap rondom Suarez en Messi. Mocht hij nog kampioen worden dan heeft hij bijna het onmogelijke gepresteerd! Enige nadeel is zijn eeuwige geklaag op wedstrijdleiding. Daar moet hij boven staan. Langs het veld iets meer een gentleman als Zidane. Voor de rest is hij momenteel de ideale trainer voor Barca

Misschien dat de pers dan ook meer respect kan tonen door niet elke week, na elk resultaat iemand op nieuw de grond in te trappen of zoals nu de hemel in te prijzen. Na El Classico werden Koeman en de Jong flink aangepakt en nu zijn ze weer zogenaamd een wereldwonder, terwijl als ze donderdag niet van Getafe winnen ze er waarschijnlijk weer niks van kunnen.

Klopt helemaal , heeft weer sprankelend voetbal naar barcelona gebracht. Wie had dat gedacht in Augustus/September . Enigste nadeel is dat Koeman soms als een hypocriet klein kind kan reageren als het niet mee zit qua scheids. Ook al is Barcelona soms flink genaaid, als je in spanje gaat voetballen/ trainen weet je van te voren dat de scheidsrechters nou niet de beste van de wereld zijn

18 april 2021 om 13:34

Mooi hoe er altijd veel over scheidsrechters gemeld word. Daar kunnen ze er niks van hier kunnen ze er niets van. Ligt ons verwachtingspatroon niet gewoon te hoog voor scheidsrechters? Blijkbaar kunnen ze in niet 1 land fatsoenlijke scheidsrechters opleiden of het spel gaat gewoon te snel voor ze en blijft ook interpretatie p.p. als scheids.

De ene week afgebrand en de andere hosanna. Gelooft je alle die kranten nog morgen is het weer anders. Je moet maar denken de kranten moeten elke dag vol dus schrijven maar wat.

Hij heeft alleen lang moeten zoeken naar de juist opstelling voor dit team. De de 352 lijkt goed te werken tegen teams die zich ingraven. De zijkanten zijn altijd bezet. Tegen Madrid werkte hij alleen niet. Uiteindelijk zal Koeman gaan afwisselen tussen de klassieke 433 en de 532/352 vermoed ik.

18 april 2021 om 09:54

Hij is uiteindelijk tot de 352 gekomen, wat al een helse opluchting is. Hoevaak blijven coaches niet vasthouden aan hun (falende) systemen. Valverde deed dat bijvoorbeeld met de 4-4-2. In het begin werkte die formatie ook wel, maar daarna gingen tegenstanders erop anticiperen wat vervolgens vernederende uitschakelingen in de CL opleverde. In het begin leek Koeman ook vast te blijven houden aan de formatie met twee controlerende middenvelders en een klassieke 10. Misschien dat die opstelling hem het kampioensschap heeft gekost, maar we kunnen het hem natuurlijk niet kwalijk nemen, want toen Koeman instapte had niemand de illusie dat we dit jaar wel eens kampioen konden worden.

Wat een overdreven artikel zeg. Het zou eigenlijk schandalig zijn als deze miljoenenploeg geen titels zou winnen. Vergelijk eens het budget t.o.v. de tegenstander van gisteren

18 april 2021 om 09:52

Gaat er toch om dta ze weer leuk voetbal spelen, iets dat Valverde er compleet uit geramd had? Tuurlijk, de beker winnen tegen Bilbao is geen kunst, maar de manier waarop wel. Het was echt heel erg lekker om naar te kijken en dat is vgm de reden dat 90% van de mensen die zichzelf Barca fan noemen voor Barca zijn geworden. Daarom verdiend Koeman credits

Wees maar blij met de enige prijs dit seizoen. Madrid zal de lachende derde zijn met het kampioenschap en de Champions League, de echte hoofdprijzen.

18 april 2021 om 09:39

Real Madrid gaat vandaag punten verliezen tegen Getafe Ze zijn amper in staat een volwaardig elftal op de been te brengen. Puntverlies voor Real betekent opeens hele goede papieren voor Barcelona met de thuiswedstrijd tegen Atletico nog te gaan

18 april 2021 om 09:55

Hahah met dat amper volwaardige elftal werd barca anders wel verslagen.

Koeman is op het slechtst mogelijke moment ingestapt bij Barca, geen geld, een selectie die op leek, maar hij heeft zich er enorm knap ingeknokt met het team. Dit is de eerste kroon op zijn werk bij Barca, dik verdiend ook. Journalisten duiken er altijd op bij hem, ook omdat hij vaak nogal uitgesproken is (nee, ik vind zeuren op de VAR en scheids geen prijzenswaardig trekje), maar hij laat het nu wel mooi zien. We doen in La Liga nog mee en het zou voor mij een droomseizoen zijn, mochten we er met de titel vandoor gaan.

Leuk voor Koeman, opportunistisch als de media is. Koeman haalt het maximale uit een selectie, dat heeft hij vaker bewezen. Het lek bij Barca is natuurlijk niet boven. Meedoen in Spanje en de bekerfinale winnen betekent nog niet dat je de aansluiting hebt bij de top. Europees zijn ze alles behalve dominant momenteel. Maar de beker is natuurlijk een mooie opsteker in aanloop naar de competitie-finale.

'Champions League will come back to Camp Nou!!'. Oh wacht... Verkeerde prijs....

18 april 2021 om 09:56

Volgend seizoen een nieuwe kans, en wie weet. We zullen het volgend jaar kunnen zeggen of ze het gehaald hebben of niet. Barca is in opbouw en dat komt weer goed.

18 april 2021 om 10:17

Stop eens met provoceren joh! Als Real kampioen wordt is dat prima en verdient want ook Real heeft het goed gedaan. Dan nog steeds is het een knappe prestatie van Koeman hoe Barca het nu doet. De omstandigheden waarbinnen hij moest werken waren ongekend lastig. En dan is het knap dat je de beker wint en tot het einde mee doet voor de titel. De CL komt dan nog wat te vroeg. Maar het perspectief is er.

18 april 2021 om 12:05

Dit is precies waarom ik persoonlijk nooit sympathie voor Real Madrid heb kunnen opbrengen ondanks hun geweldige spelers; omdat het overgrote deel van de Real supporters die ik online zie overkomen als een groep twaalfjarigen die het enorm hoog in hun bolletje hebben. Gelukkig zijn er hier ook nog voldoende Real-supporters die wel volwassen zijn. Wellicht kun je daar een voorbeeld aan nemen.

Koeman heeft iedereen de mond gesnoerd, en als er nu nog twijfel is of die volgend jaar coach moet zijn. Tja dan kan je de vraag stellen hoeveel die mensen van voetbal kennen. Top gedaan koeman, heb niks met barca maar is heel mooi om te zien hoe hij ze terug in dezelfde richting kreeg. Top prestatie!

Barcelona is van de laatste 3 jaren gewoon 2x kampioen geworden, dus kan me niet verenigen met bovenstaande commentaren. Er is weer erg veel geld geïnvesteerd. Mijn inziens moet je minimaal meedoen voor zowel de liga als de CL. Tot dusverre mislukt het project van Koeman. Nu kan er wel heel erg overdreven worden gedaan als ze het bekertje hebben gewonnen tegen een team welke louter uit regionale spelers bestaat.

18 april 2021 om 10:16

Onzin, je moet kijken naar de gehele situatie en dan doet hij het gewoon erg goed.

18 april 2021 om 12:37

Je maakt een grapje toch? Ben je vergeten in wat voor puinhoop Barça in verkeerde in augustus vorig jaar na de schandalige nederlaag tegen Bayern? Barça zat misschien wel in de zwaarste financiële, sportieve en bestuurlijke crisis ooit. Messi wou weg, spelers hadden geen vertrouwen in elkaar noch in de club, trainer ontslagen, fans die letterlijk aan het demonstreren waren om Bartomeu weg te krijgen. Noem alles maar op. Dit was de situatie toen. In die hele shit heeft Ronald Koeman, zonder enige aarzeling, ervoor gekozen om de leiding te nemen in een failliet en kapot Barça waar eigenlijk geen enkele trainer dat aan zou durven.nu zijn we niet eens 8/9 maanden verder en heeft Barça in jaren niet zo goed voetbal laten zien, is het intern rustig, Messi is tevreden, fans zijn tevreden, eerste prijs binnen gehaald en nog volop op koers om kampioen te worden. Dit allemaal dankzij Koeman die zonder echte aankopen(sterker nog, veel spelers zijn weggegaan) te hebben gedaan alles om heeft weten te buigen. Nee jongen, dit is geen Fifa en is echt niet zo makkelijk als het lijkt en al helemaal niet 'mislukt' zoals jij aangeeft. Alle krediet naar Koeman die dit voor elkaar heeft gekregen.

Hij heeft nog geen echte topwedstrijd gewonnen nee. Alleen Juventus thuis, toen Morata 2 of 3 goals afgekeurd zag worden. Barca was wel beter in dat duel. Maar er is wel progressie. De 2e clasico was al een stuk beter dan de eerste. Nu winnen de ze beker, en zijn ze zeker nog niet kansloos voor de landstitel. Real doet het wel slechter tegen de kleinere ploegen, dan kan het zijn dat ze ondanks 2 gewonnen clasicos gewoon met lege handen staan. Barca was van de zomer nog begraven he. Eigenlijk afgelopen winter ook nog. Er zit echt wel groei in die ploeg en er staan veel talenten op.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4939 fans
Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
3.Barcelona7947
4.Sevilla7720
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
L. MessiAanvaller3530
TrincãoAanvaller283
NetoKeeper70
Iñaki PeñaKeeper00
M. ter StegenKeeper310
Jordi AlbaVerdediger353
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

92 fans
Coach, 58 jaar
SeizoenClub
2020- Barcelona
2018-2020 Nederland
2016-2017 Everton
2014-2016 Southampton
2011-2014 Feyenoord
Laatste voetbalnieuws

Joan Laporta erkent: ‘Misschien voelde Ronald zich ongemakkelijk’

Joan Laporta is grotendeels tevreden over het verloop van de transfermarkt tot dusver. De voorzitter van Barcelona haalde Memphis Depay, Eric García en Sergio Agüero transfervrij binnen, terwijl rechtsback Emerson voor...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 21 juni
Manchester United wil van Paul Pogba, die omgerekend voor 337.000 euro per week onder contract staat, de bestbetaalde speler in de Premier League maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren