Boskamp trekt aan de rem na interview Ten Hag: ‘Het klopt, op één ding na’

Donderdag, 15 april 2021 om 23:48Dominic Mostert

Erik ten Hag betreurt de uitschakeling van Ajax in de Europa League. Volgens de trainer heeft zijn ploeg beide wedstrijden tegen AS Roma gedomineerd, maar vergat Ajax zich te belonen. "De beste partij ligt eruit", concludeert Ten Hag na het 1-1 gelijkspel in Rome, dat door een eerdere 1-2 nederlaag niet voldoende was om de halve finale van de Europa League te bereiken.

"We maken de kansen niet af, net als vorige week", stelt Ten Hag voor de camera van RTL7. "Dan weet je dat op dit niveau niet verder gaat." Volgens de oefenmeester heeft zijn ploeg 'twee keer de wedstrijd gemaakt en gedomineerd'. "We hebben ook niet het speelgeluk, laten we dat ook stellen. Met die 0-2 ben je door, maar die wordt om onbegrijpelijke redenen afgekeurd." In de tweede helft zette arbiter Anthony Taylor een streep door een doelpunt van Dusan Tadic, vanwege een eraan voorafgaande overtreding van Nicolás Tagliafico.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

"Ik heb het moment niet teruggezien, maar de scheidsrechter staat er bovenop en zegt: ‘Doorgaan.’ Als hij het dan beoordeeld heeft, is het denk ik een reglementaire goal", stelt Ten Hag, die het oneens is met de stelling dat Ajax pas in de tweede helft echt goed ging voetballen. "Ik vond ons ook in de eerste helft uitstekend spelen en de wedstrijd beheersen. Davy Klaassen had een grote kans; Dusan Tadic een grote en een kleinere. Nico Tagliafico ook (één kopkans, red.) We hebben ook in de eerste helft heel volwassen gespeeld. We zijn uitstekend de wedstrijd aangegaan."

In de tweede helft kwam Roma op gelijke hoogte via Edin Dzeko, die werd bereikt doordat Riccardo Calafiori langs de uitglijdende Jurriën Timber snelde. "Zonder die glijpartij gaat de bal er ook niet in. Maar die goal was niet van waarde, want we moesten twee goals maken", beseft Ten Hag, die zich nu richt op de bekerfinale tegen Vitesse van zondag. "We gaan een finale spelen en daar moet je ready voor zijn. Het was een lange weg en we hebben bijna alle grote ploegen in Nederland uitgeschakeld. Er is er nog eentje over en dat is Vitesse. We zijn er uiterst gemotiveerd voor. We kunnen vol zelfvertrouwen afreizen naar De Kuip, als je ziet wat we vandaag op het veld lieten zien."

Twee spelers van Ajax steken met kop en schouders boven de rest uit

Voetbalzone kende rapportcijfers toe aan de spelers van Ajax.Lees artikel

In de studio van RTL7 zegt Theo Janssen de reactie van Ten Hag te begrijpen. "Als je de wedstrijd even naspeelt, en dat heeft hij waarschijnlijk ook gedaan in zijn hoofd, zie je dat Ajax bijna niets heeft weggegeven. Ze hebben wat mogelijkheden gecreëerd, maar echt hele grote kansen zijn er niet geweest. Dat schotje van Tadic was een moeilijke bal, de kans van Klaassen was behoorlijk, die kopbal van Tagliafico kwam uit een corner en gaat een meter over… Is dat een kans? Het was wel een mogelijkheid, maar geen uitgespeelde kans die ze gecreëerd hebben."

"Wat hij zegt, klopt op zich wel: ze hebben meer balbezit gehad...", aldus Janssen, waarna collega-analist Jan Boskamp aan de rem trekt. "Op één ding na, moet ik eerlijk zeggen. Ze móchten de bal hebben hè, van Roma. Tot een bepaald punt en dan stonden ze er met z’n tienen. ‘Speel ons maar uit het verband’, was hun insteek. Dat is gewoon niet gelukt." Janssen is het daarmee eens. "Maar je kunt niet zeggen dat het niet klopt wat hij zegt, want ze hebben heel weinig weggegeven."


Poll

Vind je dat de 0-2 van Ajax goedgekeurd had moeten worden?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door magikhetwete)

Het is wel opvallend dat de scheidsrechter op twee meter van de situatie staat en dan anders beslist. Maar ja, tegen Lille had je natuurlijk wel wat geluk met de scheidsrechter. Ik moet wel zeggen dat ik het vreemd vind dat Dzeko's goal niet wordt afgekeurd. Tadic wordt ook gevloerd voorafgaand aan de Romeinse counter. De vijf minuten blessuretijd waren ook belachelijk. Aanvallend spelen loont echt niet meer.

15 april 2021 om 23:58

Dat was een fout van Tadic. Niks aan de hand balverlies en de goal tegen komt daar uit.

16 april 2021 om 00:02

Als je het zo bekijkt is het ook een fout van die middenvelder van Roma om zo traag te handelen en dan in het duel te komen.

16 april 2021 om 07:08

Behalve dat er in het ene geval een overtreding werd gemaakt en in het andere niet.

16 april 2021 om 00:08

Dat gebeurt toch altijd? Met overtredingen in de 16, hands in de zestien, een lijn over de breedte van het veld om buitenspel op de millimeter te bepalen. De VAR is er juist om dwalingen te voorkomen (of dat altijd geslaagd is, is een andere discussie). Het is een duidelijk overtreding van Tagliafico; mist de bal en neemt de man vol mee. Wellicht stond de scheidsrechter in een andere hoek of was er een andere reden dat hij het niet goed zag. De VAR roept de scheidsrechter naar de kant en die bekent zijn eigen ongelijk en keurt de goal alsnog af. De stelling van Ten Hag "als hij het dan beoordeeld heeft, is het denk ik een reglementaire goal", raakt natuurlijk kant noch wal, want dan zou geen enkel besluit van een scheidsrechter overruled kunnen worden

16 april 2021 om 00:11

Eens. Maar geef Ajax dan ook een penalty en keur die goal van Dzeko af. Waar ik me nog meer aan irriteer is die belachelijke blessuretijd. Vijf minuten maar. Voetbal wordt echt kapot gemaakt zo. Natuurlijk is onze manier van voetballen niet heilig, maar het zegt veel dat van de 8 halve finalisten in Europese toernooien er 6 bekend staan om anti-voetbal.

16 april 2021 om 00:17

Een penalty en afkeuren van het Roma doelpunt? Dat heb ik gemist dan; ik hoop niet dat je op het Tadic momentje doelde.
Verder helemaal eens over het professioneel dood maken van een wedstrijd (zie ook mijn reactie in het Idrissi/traore topic. Echter als je aan de andere kant van de score zit, vind je het weer logisch. Dat is het dubbele ervan. Ik zeg: zuivere speeltijd!

16 april 2021 om 07:38

Helemaal met je eens, het lijkt wel alsof ten Hag zijn eigen regels heeft, om dit te kunnen gebruiken als (een) reden voor de uitschakeling, maar precies hier is de VAR voor. Een scheids die een verkeerde beoordeling maakt, de kans geven dat (zelf) te herstellen.

16 april 2021 om 08:16

Eens hoor die 5 minuten blessuretijd, wat mij betreft gaan we voor zuivere speeltijd. Maar denk dat als Ajax nog 2 of 3 minuten had gehad ze ook niet hadden gescoord. Ze creëerden gewoon niets meer na die afgekeurde goal.

16 april 2021 om 09:00

Met zuivere speeltijd en onana op doel speelde ajax momenteel nog steeds tegen tottenham.

16 april 2021 om 00:15

Wat men vergeet is dat daar bij Tadic 2 Roma spelers het duel aan gaan. Of Tadic te makkelijk gaat liggen kun je over discussiëren, maar met 2 man een duel aan gaan is tegen de regels. Op basis daarvan had de scheidsrechter moeten ingrijpen. De scheidsrechter was dramatisch, maar als ten Hag eens een keer niet zo laf speelt had je het in de 1e wedstrijd al kunnen beslissen inclusief de blunder van Scherpen en het missen van de penalty door Tadic.

16 april 2021 om 00:33

Die regel is al jaren verworpen. Vroeger hoorde je inderdaad overal “twee man!!” en kreeg je standaard een vrije trap, maar tegenwoordig wordt er niet meer gefloten als er geen overtreding door beiden wordt gemaakt. Heb ik mij overigens laten vertellen door een KNVB scheids.

16 april 2021 om 00:38

Dat is mij compleet ontgaan, normaal hoor je het wel als zoiets veranderd. Erg vreemd ook. Maar duwen in de rug, hoe licht ook, mag niet. Ik vind het nog steeds een erg discutabel moment.

16 april 2021 om 07:27

Die regel van twee man heeft zo ver ik weet nooit bestaan. Is iets wat een eigen leven is gaan leiden. Al val je met 10 man 1 speler aan. Zolang er geen overtreding gemaakt wordt mag het

Het spijt me om te zeggen en het is zeker niet om de Ajacieden te jennen, maar ten Hag toont zich in dit soort verliespartijen wel altijd als de verongelijkte trainer met excuses. We weten al jarenlang dat Italianen dit vervelende spelletje beheersen, dan kan je achteraf over pech hebben, maar Ajax had helaas niet het juiste antwoord. En dat is wel eens anders geweest, Ajax is in de Eredivisie ongenaakbaar, maar in Europa heeft het ipv een stapje vooruit, weer een terug gezet. Jammer, maar wel de werkelijkheid.

15 april 2021 om 23:57

Na de grote schande van de 4-4 hield Ten Hag zich stil over de arbitrage. Dit is een van de weinige keren dat hij zich er zo ferm over uitspreekt. Waar heb je het over? En over je laatste zin, we zijn een Europese subtopper. Niemand verwacht dat je structureel kan aanhaken bij de top.

16 april 2021 om 00:10

Suarez... Finale EL en halve finale CL en nu opeens subtopper. Ik vind Ajax helemaal geen subtopper en in topvorm kon het iedereen verslaan, maar dit seizoen is gewoon minder. En de heren directie hebben die doelstelling wel en leggen daar veel geld voor neer. Dat je pech hebt met blessures wil ik beamen, maar dat hebben meer clubs zoals ook AS Roma, maar de versterkingen tonen niet allemaal dat Ajax een stap vooruit is gegaan. En ten Hag heeft schijnbaar een veel beter Ajax gezien terwijl je gewoon teveel fouten hebt gemaakt waardoor je niet van dit matig AS Roma kan winnen over 2 wedstrijden. Maar dan toch weer veel onbegrip uiten, kan teleurstelling zijn, maar hij heeft dit vaker.

16 april 2021 om 00:14

Als Ajax geen Europese subtop is wat is het dan wel? Middenmoot?

16 april 2021 om 00:15

Vind je Ajax na drie Europese kwartfinales in vijf jaar dan een Europese middenmoter van het niveau Club Brugge, Zenit, Dinamo Kiev en PSV? Ik denk dat we de aansluiting met subtoppers als Roma, Porto, Lyon, Leipzig, Napoli, Inter, Chelsea enzovoort wel gevonden hebben. Ik vind ons wel horen tot de brede groep Europese subtoppers. Maar daar kunnen we anders over denken.

16 april 2021 om 00:24

Chelsea heeft in de laatste 10 jaar 3 Europese hoofdprijzen gewonnen, vervang ons maar met Tottenham. Die willen ook nog wel eens het een en ander choken

16 april 2021 om 08:07

Romarky, dus ajax is geen Europese subtopper en kwartfinale Europa league is gewoon minder? Dan ben ik benieuwd wat jij vindt dat een Europese subtopper in een minder seizoen moet bereiken?!

Eindelijk iemand die het ziet. Roma had de boel gewoon goed onder controle, en liet Ajax maar wat breien op balbezit. Ik begrijp de frustratie van Ajax-fans, maar al die arrogante reacties dat Roma slecht is en Ajax altijd had moeten doorgaan, dat het allemaal pech is.... beetje flauwe excuses allemaal net zoals vorige week. Dan moet je het maar doen ook. En kom op, die 0-2 is terecht afgekeurd. Var-beelden waren overduidelijk. Roma verdedigde haar goede uitgangspositie en is daarin mooi geslaagd.

16 april 2021 om 00:09

Ik ga niet zeggen dat Roma slecht is, ze verdedigden erg goed en stonden tactisch uitstekend, maar dat je wordt uitgeschakeld is wel vooral pech. Thuis blunders van je derde keeper, een strafschop gemist en vier, vijf opgelegde kansen en nu uit dit... Als je die 2-0 afkeurt moet je die goal van Dzeko ook afkeuren voor een overtreding op Tadic. Verder had je een strafschop kunnen hebben en krijg je wederom zelf weer de beste kansen. Hoop dat jullie de trofee winnen. Maar dan wel met wat aanvallender spel.

16 april 2021 om 00:18

De goal van Ajax in de heenwedstrijd was ook een blunder van Roma, Spinazzola en Calafiori die uitvallen met blessures, de doorgebroken Pellegrini die foutief wordt getackeld maar de scheidsrechter doet niks., Tagliafico die onterecht aan een schorsing ontsnapte vorige week..tja het is maar welke bril je opzet.

16 april 2021 om 00:22

Daar kan je tenminste nog genoeg uitgespeelde kansen tegenover zetten. Die heeft Roma niet gehad. Ajax heeft ook last van blessures en schorsingen. Ik denk dat je een vermeende penalty en het afkeuren van de goal niet kan vergelijken met de door jou geschetste situaties. Begrijp me niet verkeerd, Roma deed het goed en was een enorm taaie opponent, maar Ajax doet zichzelf uiteindelijk tekort met een blunderende keeper en alle gemiste kansen.

16 april 2021 om 00:23

En ik denk dat de eindpass / laatste actie vaak net niet goed genoeg was. Het zag er dreigend uit, maar dan toch bij de beslissende pass/ actie toch weer net niet. Voetje er tussen, net even te veel tijd nodig, net even te onzuiver. Ondanks de pech die je noemt, had je hier het verschil moeten maken.

16 april 2021 om 00:31

Suarez 7 Maar welke uitgespeelde kansen heeft Ajax dan gecreëerd vandaag?

16 april 2021 om 00:48

Eerste wedstrijd was uit voor Roma. Dus dan kom je voor een punt, en met een beetje mazzel een uitdoelpunt zodat je het thuis af kan maken. Wonder boven wonder maken ze er 2 en winnen ze zelfs. In de return gaat dan gewoon de pot dicht. Met andere woorden, Roma heeft dus in 2x 90 minuten alleen maar hoeven voetballen in de tijd tussen de 1-0 en 1-1 in de eerste wedstrijd. Balbezit en kansen doen er niet toe tegen zo'n resultaatgerichte ploeg.

16 april 2021 om 07:49

Al die comments van jou niet normaal gekleurde bril op. 100x roepen of die aanstelleritus van tadic dat het een overtreding is en Ajax bij de top van Europa hoort. Zet je bril af het is gewoon niet zo anders word je niet vroeg in de cl en ook nog is EL uitgeschakeld. Wees is realistisch

16 april 2021 om 07:53

Een penalty missen is geen pech hã¨. Een blunder van je derde keeper, omdat je eerste doelman zich niet helemaal aan de regels hield en geschorst wordt, dat is ook geen pech. Een spits kopen van 22 miljoen om hoge ogen te gooien in Europa, en m niet inschrijven is geen pech. In twee duels tegen Roma veel kansen krijgen en niet benutten, is dat pech of niet genoeg kwaliteit op t moment dat het nodig was? Ajax heeft echt prima gespeeld, maar op deze manier alles weg redeneren slaat nergens op.

17 april 2021 om 20:44

Dat ze uitgeschakeld zijn is geen pech maar noemen ze onkunde. Een gebrek aan de juiste kwaliteit. Op het middenveld loopt kwaliteit genoeg voor de Eredivisie maar niet voor Europa League en Champignons League. Daar zit hem het verschil. Europese subtop ga je niet komen zolang je een Klaassen er ook in hebt lopen!

16 april 2021 om 11:54

Ben het helemaal met je eens. Ik vond Ajax de sterkere ploeg maar Roma heeft het slim gedaan en daardoor heeft Ajax weinig kansen gehad. Superjammer en ben enorm teleurgesteld. Maar Roma heeft gewoon naar kunnen gevoetbald en resultaat geboekt. Dat is knap gedaan.
Ik denk dat Ajax echt moet gaan leren tegen dit soort teams resultaat te boeken. Dat je uit meer dan 100 corners niet scoort is natuurlijk lachwekkend en dat je regelmatig de afvallende bal mist omdat Klaassen een halve spits is en je 2 backs heel diep staan helpt gewoon niet mee.
Dan ben je kwetsbaar en dat kan alleen als je zelf voldoende creeert. Roma heeft in 2 wedstrijden 3x gescoord en als je goed bent zorg je dat dat er maximaal 1 is, dan ben je gewoon door.

Liever wat minder balbezit en wel 3 goals maken. Dat zou een écht volwassen spel aanpak zijn. Ik kreeg de indruk dat Roma het wel best vond en dat Ajax 90% van de wedstrijd op eigen helft aan het tikken was in traag tempo.

Voetballend gezien is Ajax de betere ploeg tegenover Roma. Maar in knock out wedstrijden komen er andere zaken bij kijken. Ajax had er gewoon 4 moeten maken in Amsterdam. Penalties missen en het foutje van Scherpen komen je door al die gemiste kansen duur te staan. De wetten van Europees voetbal. Het overkomt Bayern ook. Een fitte lewandowski had er in de 1e match wel 3 ingeschoten. Maar ja als als. Je moet ze gewoon maken . Roma was gewoon iets meer geslepen dan Ajax. Al met al blijft het zonde... Zondag de beker pakken. Week erna de schaal en op zoek naar een nieuwe trainer voor volgend seizoen.

16 april 2021 om 01:34

Klopt zeker, maar aanvallend miste ajax vrij weinig behalve haller. Die kansen zijn gewoon door basisspelers gemist. Vind een lewa toch anders. Alleen een blind vond ik qua opbouw echt een gemis, maar roma miste ook een zaniolo, karsdorp en miki (gedeeltelijk). Alleen bij scherpen zag je wel duidelijk het verschil helaas.

16 april 2021 om 07:35

We hebben gewoon de pech voorin dat Neres en Antony al tijden geen lantaarnpaal voorbij komen, als je Neres dit seizoen voor het eerst ziet voetballen kan je je nooit voorstellen dat hij 1 van de grote spelers was in het jaar van de halve finale CL, Antony begon redelijk goed maar daar is ook niks meer van over.. Hopelijk is het tijdelijk want je speelt al tijden met alleen Tadic voorin

16 april 2021 om 11:32

Hoop dat scholletje dan opnieuw voor de groep zal staan, daar wint Ajax ongetwijfeld eld de CL mee martijn 1984.Gun ik je van harte!

Ik ben de laatste hier die gaat afgeven op EtH, vind het nl een supertrainer In Utrecht hebben ze nooit beter voetbal gezien als onder zijn bewind en de laatste 3 jaar bij Ajax word er ook fantastisch werk afgeleverd door deze zwaar ondergewaardeerde trainer. Ja ik ben fan van deze man, voetballers worden duidelijk beter onder hem, maar waar ik niemand over hoor praten zijn onze braziliaanse vrienden in dit team Die zijn zo verschrikkelijk lamlendig bezig de afgelopen maanden Neres loopt altijd achteruit met de bal ipv naar het doel toe. En Antony doet maar wat. Dat is het grote probleem op het moment en daarom ligt Ajax er dus uit Vind dat nogal duidelijk maar goed....

Eerste helft uitstekend? Hele eerste helft verknald door de hele tijd traag heen en weer te tikken achterin. Iedereen stond stil. Niemand die die bal er tussendoor speelde. Nee pas in de 2e helft begonnen ze te voetballen.

Wat een ongelooflijk slechte teksten van Ten Hag zeg. Beseft hij nou echt niet dat het balbezit Ajax gegund werd door Roma? Die hadden daar geen enkel probleem mee, zolang Ajax maar geen grote kansen creëerde. En dat gebeurde ook niet. Ten Hag is hier onbedoeld het symbool van de Nederlandse ziekte: we denken te vaak dat het spel draait om balbezit en opbouw van achteruit.Ook zijn opmerkingen over de afgekeurde goal zijn belachelijk. Hij heeft nota bene aan het moment niet te hebben teruggezien maar beweert toch stellig dat het onbegrijpelijk is dat de goal is afgekeurd omdat de scheidsrechter er dichtbij stond. Alsof een scheidsrechter geen foute inschatting kan maken. Ten Hag is een prima kerel, maar kan in het vervolg beter eerst afkoelen na zo'n wedstrijd en de beelden terug gaan kijken. Wellicht dat hij dan minder wartaal uitslaat.

Ajax heeft 2keer slecht gespeeld Om bij de wedstrijd van gisteren te blijven. De spitsen bleven op 1 lijn. staan bij de verdedigers. Je zag gewoon een man of 8 naast elkaar.Middenvelders gingen ook naast hun mannetje staan Totaal geen beweging! Het gokken was net als tegen Atalanta op een bal achter de laatste linie. Weer mislukt Beweging en sneller combineren vanuit het middenveld Kudus had moeten starten tkv Gravenbertch .

Ik vind niet dat Ajax heel foed heeft gespeeld om eer lijk te zijn. Ze kunnen echt heel veel beter, dans wingt het echt. Zeker de eerste helft dacht ik soms aan Feyenoord als de verdedigers elkaar de bal voor de 4e keer toeschoven.

Thuis weggegeven. Toen 7 100% kansen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7972
2.PSV6535
3.AZ6428
4.Vitesse6016
5.Feyenoord5528
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3114
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

43 fans
Coach, 51 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles

In de wandelgangen

Zaterdag 8 mei
De naam van Mohamed Salah prijkt op het verlanglijstje van Chelsea en Thomas Tuchel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren