Brian Brobbey: ‘Dat is wat u zegt, ik denk dat we juist gas gaven’

Donderdag, 15 april 2021 om 23:30 • Laatste update: 23:41

Brian Brobbey tekende donderdagavond tijdens de return van de kwartfinale van de Europa League tegen AS Roma (1-1) voor het Ajax-doelpunt. De negentienjarige spits stelt in gesprek met RTL dat de Amsterdammers in het tweeluik met de Italianen hebben nagelaten om ‘de kansen af te maken’. Verder kan Brobbey zich niet vinden in de constatering dat Ajax ‘gas terug nam’ na de afgekeurde 0-2, die werd aangetekend door Dusan Tadic.

“We waren de hele wedstrijd de betere ploeg, hebben veel kansen gecreëerd en die helaas niet afgemaakt. Hoe het er uitziet in de kleedkamer? Een beetje teleurgesteld, maar op naar zondag. De bekerfinale, de volgende wedstrijd. Waar we het laten liggen? Ik denk dat we onze kansen niet afmaken”, zo begint Brobbey. De jonge spits kwam in de rust als invaller binnen de lijnen en tekende na drie minuten in de tweede helft voor de openingstreffer. Het was zijn zesde doelpunt in de hoofdmacht van Ajax dit seizoen.

“Als ik erin kom, geef ik gewoon alles. Dat is mijn taak, wat ik moet doen en ik probeer een goaltje mee te pikken. Perr had de bal, ik zag ruimte achter de verdediging, ik liep diep en kreeg ‘m”, zo analyseert Brobbey zijn doelpunt. RTL-verslaggever Marcel Maijer stelt dat Ajax ‘gas terug nam’ na de afgekeurde 0-2, die na 55 minuten spelen aangetekend werd door Tadic en geannuleerd werd wegens een overtreding van Nicolás Tagliafico in aanloop naar de treffer. “Dat is wat u zegt, ik denk dat we juist gas gaven. We speelden allebei de wedstrijden beter, maar hebben kansen laten liggen en dit is heel jammer.”

Brobbey krijgt de vraag of hij er begrip voor kan opbrengen dat hij in Rome op de reservebank begon. “Ik kwam net van een blessure, dus ik begrijp het wel”, antwoordt Brobbey. Maijer besluit door te zeggen dat RB Leipzig, dat Brobbey aan het einde van het seizoen transfervrij overneemt, aan hem een koopje heeft. “Ja, kan, kan”, reageert de spits met een lach.

Twee spelers van Ajax steken met kop en schouders boven de rest uit

Voetbalzone kende rapportcijfers toe aan de spelers van Ajax.Lees artikel

“Hij is een goede spits en heeft een goede ontwikkeling doorgemaakt. Een jaar geleden zag ik dit niet. Je zag wel dat hij rap en fysiek sterk was, alleen in zijn voetbal had ik veel twijfels. Dat pakt hij snel op, dus er zit heel veel rek in deze jongen”, zegt Theo Janssen in de studio van RTL over het optreden van Brobbey tegen AS Roma. “Hij is balvast, maar heeft ook goede loopacties. Redelijk snel, sterk: hij heeft alles mee. Dit is wat je van een spits wil zien, dat hij in de bal en in de ruimte kan spelen.”

Ook trainer Erik ten Hag was te spreken over het optreden van Brobbey. "Hij doet heel veel dingen goed. Hij moet nog wel een aantal dingen leren, zoals dat hij meer aan de balkant moet komen, zodat we makkelijker gaan voetballen in de laatste fase. Maar hij is natuurlijk gigantisch. Het was een heel goede pass van Perr Schuurs en Brobbey brengt precies het effect dat we verwachten. Bij de tweede goal zit hij er ook bij. Een perfecte invalbeurt en een perfecte impact op de wedstrijd. Daarmee waren we door."Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door rayvg)

Met droge ogen beweren dat Ajax vandaag veel kansen heeft gecreëerd. Ik snap de teleurstelling, maar iets meer realiteitszin bij Klaassen, Brobbey en ten Hag is toch wel op zijn plaats hoor.

15 april 2021 om 23:36

Niet zozeer veel kansen, maar wel een stuk meer kansen dan Roma. Als Klaassen, Tadic en Brobbey hun grote kansen scoren win je met 4-1. Roma kan daar alleen die megakans op het begin tegenaan gooien. Over twee wedstrijden mis je teveel kansen en ga je eruit door een blunderende keeper, standaardsituaties en pech met de arbitrage.

15 april 2021 om 23:38

@Suarez, die van Brobbey voor de afgekeurde goal was inderdaad een behoorlijke kans. Maar die van Klaassen en Tadic kan je toch geen grote kansen noemen?

15 april 2021 om 23:40

Klaassen heeft een vrije schietkans zonder de keeper. Tadic kan op vijf meter na die voorzet van Klaiber vrij inschieten. Je moet voor rust al een van die twee kansen maken en jezelf belonen.

15 april 2021 om 23:42

Als Klaassen gewoon dat schot hard plaatst, zit'ie. De keeper was niet goed gepositioneerd na zijn inleveren. Maar naast die kansjes had Ajax vorige week al de halve finale moeten binnenhengelen.

15 april 2021 om 23:42

Tja ligt eraan hoe je het bekijkt. Roma heeft er weer met een halve kans 1 inliggen. Maar goed, Ajax moet zijn kansen afmaken. Alleen erg balen dat het aan de andere kant dan zo gemakkelijk gaat.

16 april 2021 om 11:06

Ajax was beter dan Roma maar gewoon niet goed genoeg. Het is gewoon teveel spelen op geluk. Die goals moet je niet op hopen maar afdwingen. zoals als je ziet als de tegenstander dan net wel het geluk mee hebt en jij niet kom je gewoon te kort.

Uiteindelijk is dit gewoon het slechtste Ajax van de afgelopen jaren. Ja, ze zijn als nog 2x zo goed als wij, AZ of Feyenoord. Maar je mist toch wel veel in deze ploeg. Een nieuwe Ziyech, De Jong of De Ligt zit er in ieder geval niet tussen. Gravenberch is een groot talent maar laat het nu ook gewoon niet zien. Brobbey vind ik buiten zijn goals ook niet veel. De ED gaan ze winnen en de komende 3 jaren vast ook wel, maar in de CL is dit toch gewoon een middelmatige ploeg. Zeker als je afgelopen dagen City, Bayern, PSG aan het werk zag is het toch ondenkbaar dat dit Ajax daar tegen kan opboksen. Geen schande natuurlijk maar wel een duidelijke constatering.

15 april 2021 om 23:40

Opportunistisch en ik vind je moment kiezen om als PSV-er Ajax af te kunnen zeiken ook beetje goedkoop. Eerst even weerleggen: Op de leeftijd van Gravenberch speelde De Jong nog bij Jong Ajax. Kudus speelde begin dit jaar weergaloos. Op basis van kwaliteit was dit Ajax weer een finalewaardige ploeg. Misschien minder spectaculair dan 2 jaar geleden, maar mag dat? Dat team had gewoon de CL moeten winnen. Daarbij is dit een middelmatige ploeg in de CL? Beetje respectloos sneren naar Ajax na een uitschakeling is wat je nu doet. Ajax heeft zichzelf niet genoeg beloond tegen Liverpool en Atalanta, maar er zijn weinig ploegen die Liverpool zo kunnen bestrijden als dit Ajax deed. Edit: Geef even in een Edit aan als je de ongefundeerde sneren als "middelmatige CL-ploeg" verwijderd uit je eerste versie van je verhaal. Ben wel blij dat je daarmee onbewust toegeeft dat het ongepast was.

16 april 2021 om 00:11

Muah. Zo goed vond ik Kudus begin dit jaar ook niet. Het ziet er allemaal heel leuk uit hoor, kappen en draaien. Maar uiteindelijk speelde hij altijd de man aan die in eerste instantie al logisch was, maar dan met wat poespas.

Verder vind ik het niet zo opportunistisch en wel redelijk terechte kritiek. Het Ajax van de afgelopen jaren had altijd minstens één duidelijke ster. Ik noem Ziyech, De Ligt en De Jong natuurlijk dan. Die speler van de, voor Ajax, absolute buitencategorie mist dit jaar. Tadic doet het uitstekend, maar was vanavond ook weer onzichtbaar voor het merendeel.

Waar ik me vooral aan heb lopen ergeren is het gebrek aan urgentie om te scoren. Martinez, Stekelenburg, Schuurs en Alvarez hebben denk ik 70 van de 90 minuten de bal naar elkaar overgespeeld. Een bal tussen de linies was er niet bij, terwijl Gravenberch en Klaassen echt wel een paar keer vrij stonden. Als je dan ziet dat het spel zo traag als dikke stront verloopt omdat niemand het aandurft om een strakke pass het middenveld in te geven, word ik als supporter helemaal gestoord. Wil je dan niet winnen? Blind moet de ogen uit z'n kop hebben gehaald, die had al lang de bal drie keer het middenveld in gestuurd.

Dat gaf wat mij betreft de doorslag. De echte wil om de bal naar voren te krijgen, want zodra het middenveld aan de bal was zag je loopacties bij de vleugels en kwamen er hier en daar combinaties. Maar dat was echt veel en veel te weinig.

16 april 2021 om 00:14

In sommige punten is hij misschien best onrealistisch maar om nou te zeggen dat iemand van PSV niks over Ajax mag zeggen is ook nogal kinderachtig.

Verder meen je toch niet echt dat Ajax een ploeg had die de finale van de CL had kunnen halen? Met het materiaal dat Ajax heeft moet alles dan ook samenvallen en de rest echt stevig teleurstellen. Maar goed ze mogen best trots zijn, want ze hebben in ieder geval laten zien goed mee te kunnen in Europa.

Verder is het natuurlijk altijd afwachten hoe een speler zich ontwikkelt. Gravenberch is gewoon een uitstekend talent en mat wat aanpassingen in zijn spel kan hij erg ver komen, maar zo goed als de Jong wordt afwachten. Ook al ging die pas op latere leeftijd spelen. Kudus speelde inderdaad goed maar het waren wel maar 3 wedstrijden, nu presteert hij niet opvallend vind ik.

16 april 2021 om 00:23

@ajaxxxlove: jouw reactie is ook een beetje tekenend hoe snel verwend we zijn. Kudus vond je niet zo heel goed begin dit seizoen? Hij stond er direct, dirigeerde en dat tegen grote clubs, dat is niet heel makkelijk gebleken voor velen. Ik ben dan ook helemaal niet bang dat hij wel weer gaat komen, vanavond bleek alleen dat hij nog lang niet dat niveau haalt als voor zijn blessure. Verder heb ik het idee dat velen met jou de namen Ziyech, De Jong, De Ligt etc noemt met in het achterhoofd dat weergaloze CL-jaar. Vergeet niet dat Ziyech ook veel matigere jaren heeft gekend, hij was er ook al bij tijdens de EL-finale 2017 en dat elftal vind ik toch echt niet beter dan het huidige Ajax. Overigens zijn de huidige sterren van Ajax gewoon Tadic, zijn cijfers zijn ongekend maar daar raak je ook aan gewend, Onana en Blind. En precies die laatste twee zijn onmisbaar gebleken.

16 april 2021 om 00:25

@memphis:mensen kijken ook vaak terug naar Ajaxteams als "eindproduct". Men vergelijkt een Gravenberch nu met een Frenkie de Jong die in de halve finale CL stond. Dat is een scheve vergelijking, die Frenkie had al meer meters gemaakt en was ouder. Verder staat het er waarschijnlijk onduidelijk maar dit Ajax 2021 had een EL-fnale waardige ploeg, Ajax 2019 had de CL-finale moeten halen (en winnen ). Ik zie dit Ajax kwalitatief gezien een beetje tussen Ajax 2017 en Ajax 2019, dat sick goed was uitgebalanceerd. Daarbij mag een ieder kritiek hebben op Ajax, ook PSV-ers, maar ik las nogal wat ongepaste venijn bij Psverein met "middelmatig CL-ploeg". Maar dat heeft hij tussentijds stiekem aangepast naar dat Ajax tegen de huidige halve finalisten moeilijk kan opboksen. Ik denk dat ik hiermee gelijk krijg dat zijn eerste reactie nogal opportunistisch was

16 april 2021 om 00:36

Kudus dirigeerde nog niet tegen grote clubs. In de eerste CL-wedstrijd viel hij binnen 10 minuten uit. Hij heeft zich daar dus helemaal nog niet bewezen. Wat ik over hem zeg, daar sta ik achter. Het ziet er allemaal heel sierlijk uit, hij neemt aan, draait open, draait weer terug, en kiest dan voor de man die in eerste instantie ook vrij stond, of hij draait zich vast.

16 april 2021 om 00:44

Je hebt helemaal gelijk Ajaxxxlove: dacht dat Kudus veel meer grote wedstrijden had gespeeld maar dan waren het de Eredivisie duels waarin hij me kon bekoren. En die 10 minuutjes tegen Liverpool haha. De man straalde alleen wel zo veel voetbal uit dat ik denk dat hij vrij makkelijk met het Ajaxniveau meekan dat Ajax de laatste jaren nastreeft.

16 april 2021 om 00:47

Hij straalt ook veel voetbal uit, en kan zeker een belangrijke speler voor ons worden. Maar hij maakt veel zaken veel moeilijker dan het is door zo veel te kappen en te doen. De Jong deed dat ook, maar die creëerde er een overtalsituatie mee door een man vrij te dribbelen die eerst niet vrij stond. Kudus heeft de bal ook lang aan de voet, maar doet daar niets extra's mee dan wanneer hij hem snel weer zou afstaan. Met als resultaat dat het er hartstikke leuk uit ziet, maar heel weinig rendement heeft.

16 april 2021 om 08:17

Ik heb niet veel met Nederlands voetbal, maar door reacties als mensen van jou krijg je al snel een hekel aan Ajax. Had Ajax de Champions League gegund nadat ze Real Madrid hadden uitgeschakeld maar was al toch snel blij dat Lucas Moura op het veld stond die avond. Bah bah wat een hoogmoedswaanzin.

16 april 2021 om 08:42

Dank dat je me zo belangrijk maakt dat je een hekel krijgt aan een hele club omdat je mij niet kan luchten. Ik heb niet zoveel met het Spaanse voetbal die miljarden schulden hebben bij Spaanse banken die op hun beurt door West-Europese banken omhoog worden gehouden. Dus ja, genoten heb ik toen Real in eigen stadion kapot gespeeld werd door m'n eigen team maar ik heb nog wel het greintje respect dat ik het knap vind dat Real absolute CL-recordhouder is. Ik heb dan weer wat minder met mensen wiens haat groter is voor Ajax dan de liefde voor de eigen club door een naam van Moura van Spurs er maar weer eens bij te halen. Kleinzielig. Past niet bij Real supporters man, niet Koninklijk. En gezien jij het hier persoonlijk maakt noem ik je een successupporter die lekker komt provoceren.

15 april 2021 om 23:42

Je mist vandaag Onana, Mazraoui, Blind en Haller. Vier potentiele basisspelers. Laten we de eerste drie eens weg halen bij het Ajax van 2019. Dan stonden Lamprou, Veltman en Magallan daar. Dit zijn zulke opportunistische reacties. Overigens, er zijn maar zeven clubs die de afgelopen vijf jaar drie keer een Europese kwartfinale haalde. mIddELmAAt

15 april 2021 om 23:48

Echt waar joh? slechter dan vorig seizoen? Of slechter dan het seizoen dat we europa league niet eens haalden. Afgelopen 5 seizoenen hebben we het twee x beter gedaan. Dus valt best mee denk ik.

16 april 2021 om 00:07

Overmars zag dit seizoen ook als een tussenjaar. In dat opzicht is dit seizoen - als je de beker pakt en kampioen wordt - zeker niet verkeerd.

16 april 2021 om 00:09

Ligt eraan wat je bedoelt met 'afgelopen jaren'. Als je doelt op een periode van 3 jaar, akkoord. 2019 was een ploeg van wereldklasse en 2020 hadden we niet een hele brede selectie, maar de sterkste basis 11 was alsnog geweldig. Deze ploeg legt het dan inderdaad af vergeleken met de andere twee. Maar als je doelt op 2018, 2017 en verder terug dan is dat natuurlijk onzin. Dit is alsnog een hele goede ploeg die vandaag op details is uitgeschakeld. En tegen de grote teams zijn we juist dreigend, dit jaar mistte het rendement maar dat zal volgend jaar een stuk beter gaan, gezien de ontwikkeling van onze talenten.

16 april 2021 om 01:58

Ook met De Jong, Van de Beek en De Ligt waren we een middelmatige ploeg in de CL hoor. Kom op zeg. Die halve finale is ook nooit de standaard geweest volgens ook maar 1 persoon ter wereld, dus snap ook niet waarom je dat als maatstaf neemt. Daarnaast vind ik dit Ajax beter dan het Ajax van Bosz bijvoorbeeld. 18/19 en 19/20 waren wel sterker natuurlijk, maarja je verkoopt niks voor niks 4 spelers van deze teams voor zo'n 250 miljoen. PSG koopt daar doodleuk 1 spits van trouwens. Tuurlijk zijn we dan middelmaat voor dat niveau, maar ik heb geen Ajacied gehoord die zegt dat we de lakens uitdelen op dat niveau of dat ooit gaan doen.

16 april 2021 om 07:51

19/20 sterker? Het seizoen waar je door Getafe werd uitgeschakeld en op koers lag op een enorme voorsprong te verspelen t.o.v. AZ? Het seizoen waarin je vrij kort achter elkaar verloor van Willem II, Heracles, AZ (2x) en Groningen? Vorig seizoen was Ajax dramatisch vanaf december.

16 april 2021 om 11:02

Nou vergeet niet alles dat alles rond de winterstop mis ging. Zware blessure voor Neres, Blind met zijn hart, Promes en Ziyech die een aantal cruciale wedstrijden miste door blessures, enz. Als dat team fit was gebleven waren we echt wel beter dan het fitte team van nu. Ook nu missen we 4-5 belangrijke spelers, maar vorig jaar was de bank zwakker. Toen speelden we uit bij Getafe oa met Varela, Eiting, Marin en Babel en scoorde die Braziliaan van twente thuis nog als basisspeler door alle blessures. Toen kwam good old siem nog als stormram ipv Brobbey. Dan vind ik de wissels dit seizoen wel sterker, want het verschil is minder groot.

Tsja, Ajax heeft weer eens van zichzelf verloren. Ik denk dat het minder frustrerend zou zijn als Ajax puur op kwaliteit zou worden uitgeschakeld. Op basis van vorige week kon je al van mijlenver zien aankomen dat Ajax zo zou worden uitgeschakeld. En dat is niet de eerste keer. Tegen Spurs was de frustratie veel groter, maar was Ajax kwalitatief ook beter. Getafe was ergens anders goed in, maar dat had weinig met voetbal te maken. Ook de uitschakeling tegen Atalanta in de CL had dit jaar niet gehoeven. De laatste keer dat ik Ajax Europees echt van de mat gespeeld heb zien worden was denk ik tegen Salzburg. Dat is een stuk minder frustrerend, maar dan wel een stuk zorgwekkender. In de basis is Ajax in Europa een zeer respectabele en kwalitatief goede ploeg. Komt daar nog wat pech bij kijken dat je belangrijkste mensen er langdurig niet bij zijn als Onana, Blind en ook Haller en dat je 3e keeper in principe deze uitschakeling heeft ingeluid samen met die misser van Tadic.

15 april 2021 om 23:45

Halve finale cl, laatste 16 el,en nu kwartfinale. Weet dat we ons gevestigde hebben in de absolute subtop maar we moeten toch niet gaan denken dat we elk jaar de halve finale gaan halen 😅. Finale beker, dik kampioen en uitgeschakeld in de kwartfinale el. Echt een dikke voldoende.

16 april 2021 om 00:36

Finale EL, geen Europa, Halve finale CL, 16e finale EL, kwartfinale EL. Gemiddeld gezien doen we het de afgelopen 5 jaar zeer netjes. Ik vrees alleen het volgende seizoen gezien het patroon.

Wat een sluwe zure werkwijze hanteert Vz de laatste tijd. Om Clicks en reacties uit te lokken agh. Vind dat echt belachelijk. Totaal niet vernieuwend of fris maar sluw. Vind het maar niks. Brobbey geeft gewoon een interview, reageert wat kort op de vragen, thats it. Was voor de rest niks aan de hand. En dan kan men het eens zijn met Brobbey of niet, dat is een ander verhaal.

15 april 2021 om 23:58

Wat media training is niet verkeerds aan. Maar hij is nog jong dus hopelijk groeit ie.

Altijd hetzelfde liedje. De tegenstander de baas zijn, maar eruit worden geknikkerd

Eerlijk is eerlijk, Ajax heeft in beide wedstrijden simpelweg te weinig afgedwongen. Er waren wel enkele goede kansen in beide partijen, maar de echte drang naar voren miste ik een beetje. Zat wel erg weinig risico in het spel opgesloten. Blind werd echt enorm gemist. Dat ze in beide partijen kwa balbezit de bovenliggende partij waren was te voorspellen en zegt me verder niet zo heel veel. Doodzonde, want dit Roma kon er echt geen hout van. Ajax heeft dus vooral van zichzelf verloren. Nu kop op en op naar de dubbel.

Dit is echt het Europese seizoen van het structureel hanteren van een te laag baltempo, voetballen vanuit stilstand, slechte wedstrijd concentratie, kansen niet afmaken en domme fouten. Dan heb ik het nog niet eens over de situaties met Onana en Haller, wat dat betreft is het wel een seizoen van voetbal extremen. Op zich is een kwart finale niet gek en hebben we weer goede punten verzameld voor de club en Nederland, maar toch heb ik er de P in omdat er gewoon meer in het vat zat.

Veel balbezit, heel weinig kansen. Nederlanders verwarren balbezit vaak met goed spelen. Dat is echter iets heel anders. Het gaat erom hoeveel kansen je creëert en hoe vaak je daaruit scoort.

Brobbey viel goed in, maar na een kwartier viel hij ook ver terug.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7972
2.PSV6535
3.AZ6428
4.Vitesse6016
5.Feyenoord5528
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3114
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zaterdag 8 mei
De naam van Mohamed Salah prijkt op het verlanglijstje van Chelsea en Thomas Tuchel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren