‘Misschien naar PSV, het opende deuren voor Cocu, Ajax voor De Boer’

Donderdag, 15 april 2021 om 11:57Rian Rosendaal

Mocht de succesvolle Philippe Clement Club Brugge ooit willen verlaten, dan is de Eredivisie een goede volgende stap voor hem, zo luidt het oordeel van Tom Saintfiet, de huidige bondscoach van Gambia. Als voorbeeld wordt landgenoot Eric Gerets genomen. De voormalig rechtsback maakte als trainer in 1999 de overstap van Brugge naar PSV, waar hij uiteindelijk drie seizoenen werkzaam zou zijn.

Saintfiet denkt overigens dat er voor Clement nog voldoende uitdagingen zijn bij Brugge. "Opnieuw kampioen van België worden, voldoening halen uit het ontwikkelen van talent en iets doen in de Champions League, ik denk dat er nog voldoende doelen zijn voor zowel Club Brugge als Philippe", zo klinkt het in een interview met Sport/Voetbalmagazine. "Maar als hij er klaar voor is? Waarom niet?", hint Saintfiet naar een mogelijk avontuur van Clement in het buitenland. PSV zou in de optiek van de keuzeheer van Gambia een ideale vervolgstap zijn.

"Gerets ging hem voor, van Club Brugge naar PSV", trekt Saintfiet een vergelijking. "Daar werken klinkt nog altijd als beter voor de buitenwereld dan Club Brugge." Wat volgt zijn enkel voorbeelden van recente trainers bij de topclubs in Nederland. "PSV opende deuren voor Phillip Cocu, Ajax voor Frank de Boer. Overal gefaald, maar wel altijd aanbiedingen. Misschien moet Clement naar PSV. Roger Schmidt werkt daar ook niet honderd procent overtuigend. Als eerste stap voor een Belg is Nederland altijd wat makkelijker."

Saintfiet weet ook dat er voor Clement nadelen kunnen kleven aan een overgang van de Pro League richting de Eredivisie. "Het grootste probleem is de aanpassing van cultuur. Je denkt: ach, ik beheers het in één land, het zal overal wel zo gaan, maar elk land is toch weer anders. In Nederland voor het kampioenschap gaan spelen, zou een goeie zet zijn", aldus de in Gambia werkzame coach. Clement, sinds medio 2019 verbonden aan Brugge, beschikt in het Jan Breydelstadion over een contract dat nog ruim een jaar doorloopt.


Poll

Denk jij dat Philippe Clement een geschikte trainer is voor PSV?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door titaantje)

Ja.. En Cocu en Frank de Boer zijn nu ook coaches waar alle topclubs om vechten. Als je dan toch een voorbeeld geeft, zou ik eerder voor Ten Hag kiezen. Hij staat er nu internationaal een stuk beter op denk ik. Los daarvan zou ik het een beetje een stap opzij vinden en zou een stap naar Frankrijk of Duitsland (subtop) een logischere stap vinden.

15 april 2021 om 12:26

Dat dachten ze ook van Frank de Boer toen hij nog coach was van Ajax, die stond er internationaal ook goed op na 4x? Kampioen geworden te zijn.

15 april 2021 om 12:31

Frank de Boer kreeg toch een mooie overstap naar Inter? Vervolgens nog een kans bij Palace en nu zelfs bondscoach? Cocu koos zelf ervoor om naar Fenerbahçe te gaan maar kreeg ook bij een club in Engeland een baan. Kansen zat voor de heren, dat ze er geen gebruik van maken is iets anders. Bosz kreeg ook na Ajax de kans bij Dortmund en vervolgens Leverkusen. De Nederlanders staan er enorm goed op in de voetbalwereld hoor.

15 april 2021 om 13:32

Frank de boer is inderdaad overgestapt naar Inter en Palace en is nu bondscoach, maar er is toch geen enkele topclub op de wereld die FdB gaat aanstellen toch? Heeft het vooral bij Ajax goed gedaan, daarna helemaal nergens. Verder was het als reactie op sipie die ETH had aangekaart en ik nog niet zeker ben, dat hij langdurig zal aanblijven als coach van een topclub.

15 april 2021 om 13:27

Waar het stuk om gaat is dat de stap naar PSV of Ajax een trainer kan helpen in het vizier van grotere clubs te komen. Dat zowel De Boer als Cocu hun carrière niet voldoende vervolg hebben gegeven is niet de kern van de boodschap.

waarom niet gewoon een coach uit Nederland? nu heb je er een helemaal uit Duitsland gehaald en het heeft je geen stap verder geholpen. een Nederlandse coach kent de Nederlandse voetbalcultuur en dat is sowieso een groot voordeel

15 april 2021 om 12:18

Omdat Tom Saintfiet als Belg en bondscoach van Gambia volledig redeneert vanuit Belgisch perspectief. Dit artikel gaat in niks over of men bij PSV of Ajax eventueel interesse heeft in Clement en hij uberhaubt op het lijstje staat. Saintfiet ziet het van Clement als een volgende stap in zijn carriere. Niet minder en niet meer. Voor de rest weet ik niet of je het hebt gemerkt, maar zulke hele goede Nederlandse coaches zijn er nu niet. Ik kan mij voorstellen dat je dan als club naar het buitenland zou kijken of daar iets loopt. Als ik nu een Nederlandse trainer voor PSV zou moeten noemen, kom ik bij Peter Bosz uit. Echter heeft ook die zo zijn gebreken. Een garantie op succes heb je bij hem ook niet, ondanks dat hij de Nederlandse voetbalcultuur op zijn duimpje kent.

15 april 2021 om 12:28

maar dan kan je nog steeds beter een matige coach uit Nederland halen dan een matige coach uit het buitenland

15 april 2021 om 12:30

Tja, Ten Hag was natuurlijk ook nog geen grote naam maar doet het m.i. toch echt behoorlijk goed bij Ajax. En concreet: Wim Jonk zou volgens mij echt geschikt zijn voor PSV.

15 april 2021 om 12:35

Clement is echter geen matige coach uit het buitenland Japie. Mocht PSV de kans krijgen hem aan te trekken wanneer Schmid vertrekt dan mag je de handen dichtknijpen.

15 april 2021 om 12:48

waarom is hij dan bondscoach van Gambia? een grote coach verwacht ik wel actief op een hoger niveau

15 april 2021 om 12:50

Clement is trainer van Club Brugge, niet van Gambia. Even artikel lezen wellicht.

15 april 2021 om 12:54

@skede; we weten allebei dat dat niets verandert aan het standpunt van Japie 😂

15 april 2021 om 13:19

ok, dat is wel van een acceptabeler niveau. wie weet is het een Belgische Ten Hag die PSV verder kan helpen dan

15 april 2021 om 12:47

@japie_krekel "helemaal uit Duitsland gehaald"

Haha helemaaaal nog wel. Eindhoven ben je zo in Duitsland hoor

Maar welke NL coach zou PSV moeten aanstellen dan? Peter Bosz zou kunnen. die heeft wel ervaring in de top van Nl.

Wie nog meer? Jonk? Van Volendam naar top NL lijkt mij erg groot.
Een EtH heeft ook tussenstappen gemaakt van Gae, Munchen 2, Utrecht naar top van NL.

Wie zou geschikt zijn?

"een Nederlandse coach kent de Nederlandse voetbalcultuur en dat is sowieso een groot voordeel"

Waarom gebruik je dit punt niet met aantrekken van spelers? Jij zegt vaak dat Feyenoord geen spelers moet kopen uit de competitie, maar verrassingen van ver weg halen.
Waarom gelden deze punten dan nu niet en voor een coach wel?

Kijk Vitesse en Heracles. Hebben ook Duitsland een coach gehaald. Doen het erg goed.

Er lopen genoeg goede coaches in het buitenland die zeer geschikt zouden zijn voor Nl.

Kijk eens naar Italie, Spanje, Engeland en Frankrijk. Genoeg coaches uit het buitenland. In Duitsland ook.

15 april 2021 om 13:15

Schmidt is natuurlijk niet in stukjes gehaald..

Vraag lijkt mij mee waarom zou PSV naar een nieuwe coach willen kijken terwijl ze net een jaar onderweg zijn met een nieuwe lijn te volgen?

Denk verder dat Japie bedoelt dat het voor Feyenoord mogelijk financieel haalbaarder is en wat betreft topkwaliteit meestal toch al wordt weggekaapt door PSV dan wel Ajax.

15 april 2021 om 13:26

@mrkrillin je hoeft van mij niet perse spelers uit het buitenland te halen. het punt met Feyenoord was dat de echte goede spelers uit de Eredivisie financieel niet haalbaar waren voor Feyenoord en dan kan je idd beter in het buitenland rond kijken. die Letsch vind ik idd een hele goede coach maar een topclub als PSV haalt dan zo een Schmidt maar zijn CV was alles behalve indrukwekkend

15 april 2021 om 12:48

Het is natuurlijk niet helemaal waar wat je zegt Japie. Over Schmidt kan je twijfelen of hij PSV momenteel veel verder heeft geholpen. Maar bijvoorbeeld Heracles en Vitesse doen het heel goed met beide een Duitse trainer. Volgens mij zijn dat ook de enige 3 buitenlandse trainers in de eredivisie. En ik moet zeggen ik vind het wel verfrissend dat een Vitesse voor zo'n Letsch kiest en niet weer uit komt bij de eeuwige namen als Verbeek, Maaskant, etc. Die altijd weer mee gaan in de carrousel zodra er een nieuwe trainer nodig is.

15 april 2021 om 12:50

Ik dacht dat jij helemaal wild was van Letsch en Wormuth? Zijn toch ook buitenlandse trainers uit de jungle van dat 'verre' Duitsland? Althand, die vergelijking maak je altijd met Schmidt.

15 april 2021 om 13:23

Letsch vind ik idd een goede coach maar Vitesse is geen topclub. ik vind dat je als topclub best een trainer uit het buitenland kan halen maar kijk dan eerst naar zijn CV en of hij je echt verder kan helpen

Doet pijn om te zeggen maar van Brugge naar PSV is op het moment eerder een stap terug dan vooruit. Heb verder niet echt een beeld van deze trainer. Maar echt realistisch lijkt me deze stap niet.

15 april 2021 om 12:21

Omdat zij structureel champions league spelen? Denk dat PSV het niveau van Brugge eerlijk gezegd niet heel erg ver ontloopt hoor.

15 april 2021 om 12:25

@Memphis, Nee omdat PSV op dit moment gewoon héél erg matig is, zeker Europees laten ze al jaren niks meer zien. Een 3-0 voor Brugge zou ik op dit moment een logischere uitslag vinden dan een 1-1..

15 april 2021 om 12:33

Haha wat een onzin! Net zoals dat Ajax PSV zeker even met 3-0 van de mat tikt....
Lijkt mij gewoon een 50 50 pot. Wat betreft kwaliteit zal het sowieso niet veel schelen. Brugge heeft best een paar goede voetballers maar dat heeft PSV ook. Jij gaat mij niet wijsmaken, dat de meeste spelers van PSV daar niet in de basis zouden staan.

15 april 2021 om 12:37

Niet eens met dat laatste, dan onderschat je Brugge nogal.

15 april 2021 om 12:50

Nee jij onderschat Psv. PSV heeft genoeg individuele kwaliteit, de backs zijn uitstekend en de voorste 4 zijn ook harstikke goed, die zouden echt wel spelen. In de as vind ik alleen Boscagli echt goed genoeg. Helaas breekt die as het elftal van PSV want individuele kwaliteit is er genoeg.

Buiten dat lijkt die selectie ook wat meer ervaring te hebben. Toch wordt de selectie van PSV ook zo'n 45 miljoen hoger ingeschat op transfermarkt.

15 april 2021 om 13:02

Waarom onzin? Je kan toch moeilijk concluderen dat PSV beter presteert dan Club Brugge? Integendeel zelfs.

15 april 2021 om 13:11

Je kan ook moeilijk zeggen dat Club Brugge veel meer kwaliteit heeft. Club Brugge speelt daarnaast in een andere competitie en wat hebben zij Europees gepresteerd? Zijn dit seizoen gewoon in dezelfde ronde uitgeschakeld. Ik schat ze gewoon ongeveer even hoog in en dat lijkt mij niet heel gek.

15 april 2021 om 14:43

@messibazoer Waarom downplay je de prestaties van Ajax zo? Die niet eens van een heel erg matig PSV hebben kunnen winnen? Zonder concurrentie stelt Ajax ook niks voor.

Dus hoe sterker PSV is, des te knapper het is om kampioen te worden als Ajax zijnde.

15 april 2021 om 12:25

Omdat Brugge in Belgie eerste staat en PSV hier de tweede club is? Nouja. Inmiddels ontstaat er in Nederland wel een beetje een Bayern Munchen-verhouding. Dat Ajax het niveau ontloopt, vooral ook in selectiebreedte, betekent niet dat PSV slechter is dan Brugge. Het ontloopt elkaar niet zoveel, denk ik. Brugge doet het goed, dus zeggen dat zij niet zo goed zijn als dat doet lijken is wellicht geen populair geluid, maar de sterspelers zijn onder andere spelers die er in Nederland (al dan niet terecht of onterecht) niet echt aan te pas kwamen. Knap van die spelers, mooi voor Brugge, maar in Nederland had Brugge ook gewoon tweede gestaan. Of om de tweede plek gevochten met in ieder geval Psv, maar misschien ook wel AZ. En in Belgie had PSV misschien wel eerste gestaan. Uiteraard, allemaal als, als als. Mijn punt is; de tweede plek van PSV zegt niet zoveel. Ajax is in de breedte en diepte (een stuk) beter dan alle clubs in Nederland en Belgie.

Aldus de mening van een middelmatige oud-voetballer, die op zijn 48ste al meer clubs versleten heeft dan Dick Advocaat in zijn hele leven en die nu werkzaam is als coach van Gambia?! Dat hier een artikel aan gewijd wordt lijkt me enigzins voorbarig.

15 april 2021 om 13:25

Aldus Formus, de wereldtopper van weleer.. De beste man heeft op voetbalgebied hoogstwaarschijnlijk meer bereikt dan jij ooit zult bereiken, dus ik snap de toon in je reactie niet zo goed. Als deze ‘middelmatige oud-voetballer’ de aandacht niet waard is, wat maakt het voor ons dan waard om naar de reactie van een nietszeggend Voetbalzone-lid te luisteren?

15 april 2021 om 16:47

Je weet net zo goed als ik dat de titel weer een lokkertje is met Ajax en PSV erin en dan zegt iemand die menigeen waarschijnlijk niet kent (jij waarschijnlijk ook niet). Dus doe nou niet alsof jij nooit teleurgesteld bent als je een toptitel ziet en daarop klikt en daar komt zoiets onbenulligs uit. Wat, ik durf te wedden dat jij echt dacht na het zien van de titel: "Wauw, dat is vast Tom Saintfiet. Ik open hem snel want dat is super interessant!" En dat jij een sprongetje maakte van geluk, dat je je eureka moment had toen je hem opende. Zeker en vast!

15 april 2021 om 16:53

En de dooddoener: hij heeft op voetbalgebied meer bereikt... Ken er genoeg die meer bereikt hebben dan ik op voetbal gebied, echter die kennen bij wijze van spreken de spelregels nog niet uit hun hoofd. Zie Roel Janssen afgelopen weekend. Dus dat zegt helemaal niets.

Het bracht bij mij wel een interesante vraag op: zijn er in de afgelopen 15-20 jaar uberhaupt belgische coaches geweest die een topclub hebben getraind? Ik kan me er zo snel geen herinneren. Gerets was wel actief in de Bundesliga, maar toch ook meer in de subtop. Als Belgische voetbalbond zou je je wel eens mogen afvragen waarom er zo weinig toptrainers zijn voor een land wat toch in de afgelopen jaren consistent in de europese top 10 coefficientenlijst staat.

15 april 2021 om 17:15

Wilmots even bij Schalke, maar komt natuurlijk meer door zijn geschiedenis als speler daar. En Hugo Broos won de Afrika cup met Kameroen. Maar geen trainers bij topclubs nee. Misschien een te bescheiden karakter? Geen idee. Lierse, help!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4856
2.PSV4622
3.Feyenoord4227
5.AZ3613
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. DrommelKeeper190
O. BoscagliVerdediger193
Y. VertessenAanvaller186
E. ZahaviAanvaller134
V. MüllerKeeper00
Y. MvogoKeeper10
A. van LareKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

0 fans
Coach, 47 jaar
SeizoenClub
2022- AS Monaco
2019-2022 Club Brugge
2018-2019 Racing Genk
2017-2017 Waasland-Beveren
2012-2017 Club Brugge
Laatste voetbalnieuws

‘Ze zien Ajax als voorbeeld, maar je kan ze niet op hetzelfde niveau schalen’

Met de aanstaande komst van Andreas Skov Olsen (6 miljoen) komt het totaalbedrag aan inkomende transfers bij Club Brugge dit seizoen op 52,8 miljoen euro, een clubrecord én competitierecord. Nooit eerder...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 28 januari
Alexander Nübel moet bij Tottenham Hotspur de opvolger worden van Hugo Lloris. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren