Ismaïl Aissati: ‘Als ik Marc Overmars was, zou ik hem meteen halen’

Donderdag, 15 april 2021 om 13:18Jeroen van Poppel • Laatste update: 13:20

Ismaïl Aissati is terug in Nederland. De 32-jarige middenvelder houdt zijn conditie op peil bij Elinkwijk, de amateurclub waarvoor hij ook in de jeugd speelde. Aissati zegt in gesprek met het Algemeen Dagblad een overgang naar Spanje te overwegen, maar sluit ook RKC Waalwijk niet uit. "Spanje trekt, maar RKC is ook prima", aldus de voormalig speler van PSV en Ajax.

Aissati tekende begin dit kalenderjaar bij Adana Demirspor. Het avontuur bij de Turkse tweededivisionist beviel echter zo slecht, dat de tweevoudig Marokkaans international na een paar maanden zijn contract inleverde. "Ik miste mijn familie, pakte mijn spullen en keerde terug naar Nederland", vertelt hij. "Ik ben een echte liefhebber, maar in Turkije werd voetbal werk voor me. Natuurlijk verdiende ik veel geld en had ik met mijn gezin een prachtig leven. Maar écht plezier had ik pas als ik in de zomervakantie in Nederland was en met vrienden ging voetballen."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Sindsdien zit Aissati zonder club en houdt hij zijn conditie op peil met personal trainer Jordy Best. "Ik had iemand als Jordy graag gekend toen ik jong was", zegt Aissati. "Hij geeft geweldige trainingen en motiveert mij om iedere oefening maximaal uit te voeren. Dat deed ik vroeger niet. Ik teerde vooral op mijn talent en had meer uit mijn carrière kunnen halen." Aissati hoopt snel een nieuwe club te vinden, het liefst in Spanje. "Spaanse clubs denken in balbezit en spelen aanvallend." Maar ook een club als RKC sluit hij niet uit. "Ik ben gecharmeerd van de manier waarop zij voetballen. Ze spelen lekker brutaal."

Aissati wordt gevraagd naar zijn mening over Mohamed Ihattaren, die net als hij afkomstig is uit Utrecht. "Ik vind Mo een geweldige speler", zegt Aissati over de aanvallende middenvelder van PSV, die dit seizoen regelmatig onder vuur ligt. Zo was er veel te doen over zijn manier van juichen na zijn doelpunt tegen Heracles Almelo, toen Ihattaren in de camera riep dat niemand hem kapot krijgt. "Ik ken hem niet persoonlijk, maar snap wat er in zijn hoofd omgaat", stelt Aissati.

De actie van Ihattaren tegen Heracles vindt Aissati niet handig. "Dat had hij niet moeten doen. Nu ging het daarover in plaats van zijn geweldige goal", aldus Aissati, die een duidelijke mening heeft over de toekomst van Ihattaren. "PSV is een warme club die spelers beschermt, maar qua voetbal past Mo het best bij Ajax. Als ik Marc Overmars was, zou ik hem meteen halen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door zinedane)

Kom maar naar ons clubke in wolluk Aissati Goede vervanger voor Tahiri die helaas vertrekt Eerst hopen dat we ons handhaven Je bent welkom Ihattaren moet sowieso gehaald worden door ajax al vaak genoeg genoemd daar dit seizoen Nu maar eens de kogel door de kerk

15 april 2021 om 15:03

Aissatti heeft het de laatste jaren in Turkije echt verschrikkelijk gedaan. Goed Ola John doet het natuurlijk ook goed bij RKC en Siem de Jong presteerde niks in de MLS en doet het bij Heerenveen ook ineens weer prima dus het zegt niks. Maar ik zou deze jongen niet hoeven zien bij RKC hoor...

15 april 2021 om 15:13

Ola John voegt dit seizoen echt helemaal niks toe bij RKC. 2 goals gemaakt, maar verder is het heel weinig wat er van hem vandaan komt. Verzaakt verdedigend al zijn werk te doen en aanvallend is het soms ook zo laks hoe hij speelt.

15 april 2021 om 15:53

Oh mijn fout, denk dat ik dan net die twee goals van hem live heb gezien haha. Maargoed dat bevestigd alleen maar meer mijn punt. Jongens die al jaren of niet op het hoogste niveau spelen of gewoon niet spelen doen dat niet voor niks... Bakkali wordt nu door Anderlecht aan Beerschot verhuurd en speelt daar niks terwijl hij wel een flink salaris opstrijkt. Ik denk dat RKC met wat creatieve scouting veel leukere jongens in de ploeg weet te krijgen zoals ze dat afgelopen zomer met Touba hebben gedaan

Dat is ook de reden dat hij op 32-jarige leeftijd bij Elinkwijk zit om zijn conditie op peil te houden. Zijn hoogtepunt van zijn carrière zal altijd zijn PSV periode blijven. Ik ben bang dat Ihatarren hetzelfde staat te wachten eerlijk gezegd. Ajax kan hem halen maar ook daar zie ik ze niet het systeem voor hem aanpassen of Antony of Neres op de bank zetten.

14 april 2021 om 20:37

Neres kan zomaar eens vertrekken deze zomer. Systeem aanpassen lijkt me niet nodig voor Ihattaren, in de ziyech-rol zou hij perfect kunnen renderen denk ik. Zou opzich een leuk plan zijn, hem halen, maar denk dat het nooit gaat gebeuren.

14 april 2021 om 20:45

Probleem is dat Antony ook het beste rendeert in die rol.

14 april 2021 om 20:46

Dan hebben ze ook nog Antony en als Neres vertrekt komt er ook nog wel wat bij.
Daarnaast begrijp ik de vergelijking met Ziyech wel hoor, maar zijn toch andere spelers. Denk toch dat Ziyech meer loopvermogen, meer snelheid heeft en verdedigend meer toe kan voegen.

14 april 2021 om 20:49

Ik heb niet het idee dat Aissati mentaliteitsproblemen had. Dat is naar mijn mening toch meer een typisch geval van een speler die vroeg op z'n top zat en niet constant genoeg was om zich verder door te ontwikkelen. Zo heel veel rek zat er ook niet meer in de kwaliteiten van Aissati. Ik vond het altijd wel een vriendelijke jongen.

14 april 2021 om 20:55

Maher is ook een vriendelijke jongen. Als je eigenlijk op de top van je kunnen voor je 20e zit dan is er ergens toch iets misgegaan. Als dat niet met blessures te maken heeft dan ligt het toch aan je mentaliteit of het vertrouwen in jezelf. Ik denk alleen dat Ihatarren beter de telefoon kan pakken en Afellay kan bellen. Het advies van spelers als Labyad en Aissati kun je niet serieus nemen, die zijn na hun vertrek bij PSV alleen maar achteruit gegaan.

14 april 2021 om 21:12

Maar als je naar Maher kijkt of als je naar Aissati kijkt, waar zit dan precies de rek? Het zijn jongens die niet in een heel snel tempo kunnen spelen. Dan kan het technisch prima in orde zijn, maar als je de handelingssnelheid niet hebt, ga je niet consistent worden of het halen in een top competitie. Verder ben ik het overigens met je eens.

14 april 2021 om 21:38

Vergeet Bakkali niet!

15 april 2021 om 14:29

Aissati heeft nog wel wat van zijn carriere gemaakt en zeer waarschijnlijk genoeg geld verdiend.

Zo'n Ihatarren moet het maar laten zien en ook een Bakkali die hieronder genoemd wordt.

15 april 2021 om 14:52

Tja ook zijn carrière is vrij kleurloos. Na Psv, Ajax en Vitesse was het bij middelmatige clubs uit het rechterrijtje van Turkijke of Rusland. Aissati zat bij Jong oranje met Huntelaar die maar liefst 5 jaar ouder was, net zoals als bijna al zijn teamgenoten. Dat zegt vrij veel naar mijn mening.

Dat hij genoeg geld heeft verdient zal best. Bakkali zal ook wel veel verdient hebben, maar denk toch dat Hendrix meer heeft verdient dan hem en die had de helft van zijn talent.

Bij Bakkali lijkt het nu inderdaad als een nachtkaars uit te gaan. Maar tot dusver is de carriëre van Bakkali redelijk gelijk aan die van Aisatti kwa niveau clubs.

15 april 2021 om 15:49

Ik snap wat je bedoelt maar ook al was de potentie er dan moet het er nog uit komen.

Denk dat Bakkali echt nog moet bikkelen om (straks) nog ergens aan de bak te komen en dat het bij Assaiti nooit een probleem was omdat er niets negatief rond hem hing en hij gewoon presteerde.

Ik las wel dat Bakkali al 8 miljoen euro had verdiend met al die transfers en tekensommen. Als hij het wel had waargemaakt had hij natuurlijk veel meer kunnen hebben gehad maar denk dat je met zo'n bedrag ook al niet kunt klagen. En of Hendrix daar al aan zit denk ik niet.

Bijzonder dat mensen roepen dat Ajax Ihattaren moet halen en er van overtuigd zijn dat hij het daar gaat maken. Als hij zo goed was zou hij bij PSV toch ook niet op de bank zitten? Normaal gesproken worden je kansen op speeltijd niet groter als je naar een betere ploeg gaat, Ihattaren moet dan nog harder werken en beter spelen om zijn plekje te verdienen. Dat is toch juist zijn manco momenteel?

14 april 2021 om 20:40

Een nieuwe omgeving, nieuwe mensen, kan allemaal veel doen met een talent. Lang is een mooi voorbeeld, straalt nu bij Club Brugge.

14 april 2021 om 21:49

Je vergelijking is scheef want Lang maakte een stap omlaag en Ihattaren zou een stap omhoog maken. Volgens mij is dat de omgekeerde wereld, bij je huidige club tekort komen en dan een stap omhoog maken. In mijn ogen is de kans groter dat hij bij Ajax in een vergelijkbare situatie belandt dan dat hij het daar wel gaat redden. Externe omstandigheden (nieuwe mensen, omgeving) zijn vaak een tijdelijke impuls, daarna wordt het normaal en verval je terug in je oude gewoonten (gedrag).

14 april 2021 om 22:33

Ben ff zijn naam kwijt, maar die 10 van Willem 2. Ging als bankzitter/wisselspelers NEC naar basisspeler en smaakmaker Willem 2. Speelde daar de sterren van de hemel en zakt weg, nu Willem 2 degredatie vechtvoetbal moet spelen. Dest 2e rechtsback Ajax naar behoorlijk wat speelminuten bij Barca. Het kan echt wel hoor, soms past een speelstijl van een club niet helemaal en komt het juist goed met die stap hogerop.

15 april 2021 om 00:52

Ik snap wat je bedoelt, ik doel niet zozeer op het niveauverschil. Ben met je eens dat Club Brugge van een ander niveau is, maar je ziet wel wat een stap in een andere omgeving met iemand kan doen. Hij lijkt daar op zn plek te zitten en presteert goed. Dat laatste ben ik niet met je eens, dat externe omstandigheden vaak slechts een tijdelijke impuls zijn en dat men terug valt in oud gedrag. Dat zou betekenen dat mensen niet in staat zijn om te veranderen. Ihattaren heeft aangetoond het juiste gedrag wel in zich te hebben. Het is niet zo dat hij kwaliteit tekort komt (denk ik). Hij zit nu in een neerwaartse spiraal, hij presteert niet, krijgt het vertrouwen niet, en gedraagt zich vervolgens ook nog negatief en presteert nog minder. Wanneer hij in een nieuwe omgeving terecht komt, zal hij zich willen bewijzen, krijgt hij juist misschien meer vertrouwen en een ander soort steun/begeleiding waardoor zijn potentie er juist wel uit zou kunnen komen. En de voorbeelden van @ninjakai zijn ook mooi idd. Het blijft natuurlijk speculeren en we zullen het waarschijnlijklijk nooit weten, maar ben ervan overtuigd dat dergelijke factoren een grote rol kunnen spelen.

14 april 2021 om 20:47

Ligt ook aan de trainer en hoe die je motiveert. Ten Hag kan prima overweg met 'dit soort' spelers

14 april 2021 om 20:50

Jij denkt dat ten hag wel akkoord gaat met een speler die voetbal niet serieus neemt, met overgewicht terug komt en zich opvallend vaak ziek meldt? Ten hag is een prima coach maar hij gaat dit ook echt niet accepteren hoor.

14 april 2021 om 21:41

Je kunt je ook afvragen hoe het komt dat een speler zich zo op stelt

14 april 2021 om 22:07

Waar denk jij dat het aan ligt dan? Mij lijkt het gewoon een mentaliteitsprobleem en dat gaat ten hag zeker niet oplossen. Mentaliteit moet uit die jongen zelf komen maar dat gebeurt niet.

14 april 2021 om 22:34

Ten Hag heeft die lastige labyad ook aan het voetballen gekregen. Sterker nog, hij blijft netjes in het gareel terwijl hij vooral bank warm houdt bij Ajax.

15 april 2021 om 12:07

als Van Bommel Ihattaren aan het voetballen kreeg en in het gareel wist te houden dan zie ik dat Ten Hag al helemaal lukken

15 april 2021 om 13:54

Ik hoop het, Ihattaren is een geweldig talent maar ik denk dat hij niet goed is voor de sfeer binnen het team. Past ook niet bij PSV in mijn ogen waar het altijd redelijk gemoedelijk ging. Enorm zonde want zelfs een blinde ziet het talent er vanaf spatten.

Ach gut je verwacht het niet , de volgende die Ihattaren aanprijst bij Ajax. Kan iemand mij even vertellen op basis waarvan precies? Laat al echt ruim 1,5 jaar helemaal niks zien, en is 20 jaar te laat geboren. Heeft helemaal niet de dynamiek en het loopvermogen voor modern voetbal. Voetbal is niet alleen maar leuk je actie maken in balbezit, dat is slechts 5% de overige 95% ben je bezig met meters maken , wat doet mijn tegenstander, duels aangaan, omschakelen, ruimte creëren door loopacties etc.... dat zie je toch helemaal niet terug bij deze jongen.

14 april 2021 om 20:47

Dat kun je gewoon leren. Hij oogt ook nog niet heel erg fit. Dan wordt het al moeilijker om veel energie in andere zaken te steken. Het zal inderdaad wel een stuk beter moeten. Als die jongen niet snel leert van z'n fouten, is de kans groot dat het niet meer zoveel beter gaat worden dan wat het is. Dat zou eeuwig zonde zijn.

14 april 2021 om 22:29

Frenkie de Jong speelde op deze leeftijd nog bij jong ajax. Het is allemaal heel leuk deze conclusies, maar veels te gemakkelijk. Geef hem de tijd, niet iedereen is al klaar voor de top, zelfs de besten doen er soms wat langer over.

Met het gedrag van ihattaren gaat hij bij Ajax ook niet veel bereiken hoor. Voetballen kan die geweldig maar alleen dat is niet voldoende. Daarnaast heeft Ajax Klaassen en kudus voor op 10. Op rechts met Anthony en neres ook voldoende opties. Ik zie dus geen minuten voor ihattaren in Amsterdam.

Ik wist direct dat het over Ihattaren ging. Objectiviteit is ook wel ver te zoeken of Aissati is gewoon slecht geinformeerd. Ihattaren heeft op geen enkel vlak laten zien dat hij een miljoenensom waard is op dit moment. Z'n mentaliteit is niet goed, z'n niveau is niet goed genoeg en over z'n fitheid kun je ook twijfelen. Bovendien, als je naar het verleden kijkt, is het nog zo makkelijk niet om over zo'n fase heen te groeien. Ik ken maar weinig voorbeelden van spelers die zich herpakt hebben en ik kan tal van voorbeelden opnoemen waarbij hun mentaliteit hun al jong de kop heeft gekost. Ihattaren zal echt alles op alles moeten zetten en echt iets moeten doen met de kritiek, want anders gaat het niet meer zoveel beter worden dan het nu is en dat zou eeuwig zonde zijn.

Afellay, Bakkali, Aisatti, Maher, allemaal waren ze geweldig in hun eerste jaren bij PSV en AZ. Maar daarna ging het al vlot bergafwaarts. Afellay had dan nog blessurepech. Maar voor het overige moeten die spelers toch vooral bij zichzelf te rade gaan. Waarom bleef de doorbraak internationaal uit ? Ik zie daarom nu de bui aangaande Ihattaren ook al weer hangen. Hij trainde niet goed, at niet goed, deed wat minder slimme dingen en geeft steeds anderen de schuld. Ik zou als ik Overmars was dus zeker niet met een te dikke portemonnee gaan wapperen. Ihattaren heeft tot op heden nog niets bewezen.

14 april 2021 om 22:39

Afellay was de enige die de mentaliteit had om dag in dag uit beter te worden. De andere jongens hebben, zoals Aisatti ook zelf aangeeft, te veel geteerd op hun talent. Dat was er voldoende, maar ze werden voorbijgestreefd op andere vlakken.

Zegt toch wel iets wat zeer volwassen is. Het ging nu over de manier van juichen en niet de prachtgoal. Erg goed punt van hem. Het was een geweldige speler, jammer dat we hem niet op het allerhoogste niveau hebben kunnen zien spelen.

Ben benieuwd hoe goed, gedreven en fit Aissati nog is.... Ik weet bijna zeker dat bij ons Pena voor veel verkocht gaat worden.. Ik zie in hem wel iemand die, die rol kan vervullen

Sjonge wat een gezeur allemaal en flauwekul. Ik zou helemaal niet zitten te wachten om iattaren. Hij heeft talent maar alleen talent hebben zegt nog niks. In het leven hebben we Kunde Karakter en Kennis. Kunde heeft hij maar Karakter is het allerbelangrijkste en laat het maar net zo zijn dat Karakter het moeilijkst is om te beheersen. Zelfs al heb je alle kennis en heel veel kunde zonder karakter kom je niet ver. Kijk maar gerust naar bepaalde spelers die nu totaal nergens meer zijn

Ik snap nog steeds niet waarom hij het bij Ajax opeens wel goed zou doen? Ondanks dat PSV het misschien niet zo handig aanpakt met Ihattaren, zit het met de mentaliteit van hemzelf ook niet goed. En kan hij dat echt verbeteren vraag ik me af? En ten Hag kan hem knuffelen etc., maar als hij een tijdje op de bank zit wordt hij toch weer vervelend ben ik bang.

"Ik ben een echte liefhebber, maar in Turkije werd voetbal werk voor me." Hebben de meeste mensen smorgends last van hoor als het wekkertje afgaat. Welkom in de normale wereld!

Blijf mij erover verbazen hoe snel mensen het ontgaat wat voor impact het verlies van een vader op die leeftijd te weeg kan brengen. Uit eigen ervaring, het verliezen van een ouder op jonge leeftijd heeft een langdurige impact waar het soms lastig is in te schatten wat belangrijk is en om de intrinsieke motivatie te vinden. Voetballen kan hij, dat hebben we allemaal kunnen zien, maar gun hem toch wat tijd. Het blijft ten slotte nog een kind en dat vergeten we in de voetbalwereld nog wel eens.

Ik heb Aisatti altijd bewonderd. Een groot talent destijds. Imo groter dan Ihataren. Aisatti kon de brommer aanzetten en hij was een strijder. Echt jammer dat hij bij psv is weggegaan. Zijn advies over Ihataren moeten we echt met een korreltje zout nemen. Als Ihataren fit zou zijn en de wedstrijdmentaliteit van Aisatti zou hebben past hij bij ELKE club. Maar PSV of Ajax , maakt niet uit. Bij beide is geen plaats voor verwende , niet-fitte, voetballers met diva-gedrag.

Toch ook een speler die te vroeg zichzelf te goed vond. Niet echt een glorieuze carrier achter de rug . Iedereen heeft een mening over Mo, maar laten we eerlijk wezen: er zit een groot verschil tussen talentvol en een topvoetballer zijn. Ihatarran heeft talent, maar (vooralsnog) gebrek aan mentaliteit. Zit nog lang niet op de top van zijn kunnen en moet voorzorg echt de lat hoger leggen anders eindigt hij net als Aissati...

Toch ook een speler die te vroeg zichzelf te goed vond. Niet echt een glorieuze carrier achter de rug . Iedereen heeft een mening over Mo, maar laten we eerlijk wezen: er zit een groot verschil tussen talentvol en een topvoetballer zijn. Ihatarran heeft talent, maar (vooralsnog) gebrek aan mentaliteit. Zit nog lang niet op de top van zijn kunnen en moet voorzorg echt de lat hoger leggen anders eindigt hij net als Aissati...

Toch ook een speler die te vroeg zichzelf te goed vond. Niet echt een glorieuze carrier achter de rug . Iedereen heeft een mening over Mo, maar laten we eerlijk wezen: er zit een groot verschil tussen talentvol en een topvoetballer zijn. Ihatarran heeft talent, maar (vooralsnog) gebrek aan mentaliteit. Zit nog lang niet op de top van zijn kunnen en moet voorzorg echt de lat hoger leggen anders eindigt hij net als Aissati...

Toch ook een speler die te vroeg zichzelf te goed vond. Niet echt een glorieuze carrier achter de rug . Iedereen heeft een mening over Mo, maar laten we eerlijk wezen: er zit een groot verschil tussen talentvol en een topvoetballer zijn. Ihatarran heeft talent, maar (vooralsnog) gebrek aan mentaliteit. Zit nog lang niet op de top van zijn kunnen en moet voorzorg echt de lat hoger leggen anders eindigt hij net als Aissati...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2220 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
T. KrulKeeper
D. BlindVerdediger
F. de BoerVerdediger
M. de LigtVerdediger
D. DumfriesVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Donderdag 13 mei
Manchester City, Chelsea en Liverpool houden de situatie van Lautaro Martínez in de gaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren