‘Ibrahimovic moet vrezen voor jarenlange schorsing van UEFA en FIFA’

Woensdag, 14 april 2021 om 21:42Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 21:58

Zlatan Ibrahimovic hangt mogelijk een jarenlange schorsing boven het hoofd, meldt de Zweedse sportkrant Sportbladet. De aanvaller van AC Milan is mede-eigenaar van een op Malta gevestigd wedkantoor en heeft daarmee de regels van zowel de FIFA als de UEFA overtreden. Het kan Ibrahimovic op een schorsing van maximaal drie jaar komen te staan, waarin hij geen enkele voetbalactiviteit zou mogen uitvoeren. Als de spits daadwerkelijk schuldig wordt bevonden kan hij eveneens een boete van maximaal 100.000 euro tegemoet zien.

De reglementen van de FIFA en de UEFA schrijven voor dat voetballers met financiële motieven in gokbedrijven niet mogen deelnemen aan officiële wedstrijden van beide bonden. Ibrahimovic werd in 2018 via zijn naamloze vennootschap Unknown AB mede-eigenaar van Bethard, een op Malta gevestigd wedkantoor. Om die reden was deelname aan het WK van 2018 onmogelijk voor de centrumspits van de Zweedse nationale ploeg, mocht Ibrahimovic van plan zijn geweest om voor het eindtoernooi zijn rentree aan te kondigen. Uiteindelijk koos Ibrahimovic voor een break bij de nationale ploeg, alvorens hij dit jaar zijn rentree aankondigde.

Het artikel gaat verder onder de video
Zlatan gets emotional after Sweden recall
Meer videos

De regelgeving van de FIFA en de UEFA op het gebied van ethiek is van kracht op alle wedstrijden die door de bonden worden georganiseerd. Dit betekent dat Ibrahimovic de regels overtrad toen hij eind maart zijn comeback maakte bij de nationale ploeg in de met 1-0 gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd van Zweden tegen Georgië. Ook de regels van de UEFA werden door de 117-voudig international overtreden, daar de aanvalsleider in september 2020 met AC Milan in actie kwam in de met 0-2 gewonnen Europa League-wedstrijd tegen Shamrock Rovers.

CEO Erik Skarp van Bethard heeft in een e-mail aan Sportbladet bevestigd dat Ibrahimovic nog steeds aandeelhouder is van het bedrijf. "Dit zijn vragen die naar de FIFA moeten worden verwezen. We hebben een contract met Zlatan dat we volgen. Als er problemen zijn, zullen we dit samen afhandelen", aldus Skarp. Bethard bood vorige maand weddenschappen aan op de WK-kwalificatiewedstrijden van Zweden tegen Georgië (1-0 winst) en Kosovo (0-3 winst) en biedt ook wekelijks de mogelijkheid om te wedden op wedstrijden uit de Serie A. Dit belangenconflict is al enkele jaren bekend bij de Zweedse voetbalbond.

"Ik kies ervoor om niet te speculeren over mogelijke sancties, maar zal er natuurlijk op blijven aandringen om duidelijkheid te krijgen over de FIFA-regels, die in alle eerlijkheid erg vaag kunnen overkomen", zei secretaris-generaal van de Zweedse voetbalbond, Hakan Sjöstrand, in een reactie. "We hebben er nog niet met Zlatan Ibrahimovic over gesproken."


Poll

Vind jij dat Zlatan Ibrahimovic geschorst moet worden?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

53 reacties (laatste reactie door e.t.u.)

Wat is dat toch ineens met al dat negativiteit rondom de persoon Zlatan de laatste tijd? Lijkt wel alsof iemand het op hem heeft gemunt.

14 april 2021 om 14:10

Misschien omdat hij altijd volstrekt idiote dingen doet op en naast het veld? Of vind je het normaal dat een profvoetballer een wedkantoor bezit?

14 april 2021 om 14:23

Het is niet eens bewezen, het kan ook dat zijn partner dat soort dingen doet en die naam lees je nergens terug

14 april 2021 om 14:29

Niet bewezen? Je bent eigenaar/aandeelhouder of niet. Lijkt me niet dat je hier heel veel discussie gaat hebben of het klopt ja of nee.

14 april 2021 om 14:32

@ceesjelok Ik heb toch nergens gezegd dat ik dit normaal vind? Het valt mij gewoon op dat in korte tijd er ineens veel over hem wordt gezegd en te doen is. Mocht dit inderdaad kloppen dan moet hij gewoon worden bestraft.

14 april 2021 om 16:08

Maar als Onana medicijnen van zijn vrouw gebruikt en daardoor een verboden middel inneemt is het wel dom en eigen schuld terwijl dit ook aan zijn partner ligt.
Nu is het Zlatan en bagataliseer je het.
Schuldig is schuldig. Hij heeft dit zelf in de hand gewerkt.

14 april 2021 om 14:49

Nou nu je het zegt is het wel erg opvallend. Restaurantje bezoeken, leeuwen schieten (jaren geleden) en nu dit. Vind het wel reuze jammer, want ik vind het echt een hele mooie baas. Geeft interviews enzo een beetje kleur. Gros van de tijd is het wel theater, maar ik vind het wel mooi.

14 april 2021 om 15:28

Ik denk niet dat er overdreven veel mensen zijn die het specifiek op Zlatan gemunt hebben. Als je aan de lopende band provoceert, rare dingen doet en zegt en regels overtreedt, dan heeft dat nou eenmaal gevolgen.

14 april 2021 om 15:31

De laatste tijd? Het is altijd zo geweest, zn hele voetbal carrière. Alleen, alles wat deze man doet wordt geaccepteerd. Alles wat ie zegt wordt getolereerd. Het is zo iemand. Grappig genoeg heb ik dit gister ook aangekaart. Een andere speler zou nu keihard gehaat worden. Maar Ibra niet.

14 april 2021 om 15:32

Rondom Zlatan is het eigenlijk nooit rustig geweest en dat komt vooral door het eigen bespottelijke gedrag van meneer Ibrahimovic.

14 april 2021 om 16:47

Heftig. Het is allemaal begonnen sinds zijn opmerkingen over Lebron James en incident met Lukaku. Toeval? Denk het niet. Zodra je je uitspreekt over bepaalde topics wordt je met de grond gelijk gemaakt. Dit blijkt niet anders te zijn.

14 april 2021 om 18:28

Precies Joe, toch ironisch dat hij uiteindelijk misschien wel ten onder zal gaan aan diezelfde grote mond die hem groot heeft gemaakt naast het feit dat hij geweldig kan voetballen natuurlijk

14 april 2021 om 19:46

Ik ben een groot fan van hem en heb de luxe gehad om hem in het echt te ontmoeten een praatje te kunnen maken en zijn wedstrijdshirt te ontvangen dus voor mij is het niet echt ironisch. Als ik zie hoe hij omgaat met fans (destijds bij United) hoeveel tijd hij voor iedereen nam en ook hoe hij vriendelijk en open hij was met mij toen ik hem tegen kwam. Oud-voetballers die met of tegen hem hebben gespeeld die zijn ook allemaal positief over hem (op een paar na). Ik heb geen slecht woord over hem te zeggen en de kritieken die hij de laatste tijd krijgt zijn niet terecht als het allemaal komt door zijn uitspraken en incidenten van een aantal weken terug wat mij betreft. Mocht het waar zijn dat hij de regels opzettelijk heeft verbroken dan zal hij ervoor gestraft moeten worden. Het is wel opvallend dat dit nu opeens ter sprake komt want dit was al algemeen bekend volgens mij.

15 april 2021 om 00:00

Iemand uit de Pool is bang voor de Zweden op het ek?

Ongelovelijk dom, een sanctie lijkt mij op zn plaats. Hoe kan je in hemelsnaam eigenaarschap van een voetbal gokbedrijf combineren met een rol als voetballer. Een gokbedrijf, dat geld verdient door voetbal quotes op te stellen en hopen dat mensen het niet bij het juiste eind hebben. Dit kan hetzelfde zijn als wedden op je eigen wedstrijd: als je weet dat iemand veel geld heeft ingezet op winst Zweden, kan je wel eens een ander belang hebben...

14 april 2021 om 14:58

Niet slim, want je haalt je de zweem van belangenverstrengeling op de hals. Maar zolang er geen bewijs is van beinvloeding van wedstrijden in negatieve zin, dan is louter het bezit van (waarschijnlijk heeft de speler daar zelf helemaal geen weet van, want daar zal wel iemand dat investeringsbedrijf runnen waar Zlatan alleen geldschieter is) wel discutabel of hier zo een schorsing tegenover moet staan.

14 april 2021 om 15:01

Hoezo is het pas een sanctie waard als hij met Zweden speelt tegen Kosovo en Georgie en niet voor alle wedstrijden die hij met AC Milan of LA Galaxy heeft gespeeld? Of heeft dat bedrijf niks te maken met weddenschappen van wedstrijden van 1 van de grootste clubs van Italie?

14 april 2021 om 19:35

Waarschijnlijk omdat alleen de UEFA en FIFA deze regel hanteren. Anders vind ik het inderdaad ook vreemd als de Italiaanse voetbalbond niks zegt hierover.

De zelfbenoemde God van het voetbal vindt dit waarschijnlijk geen probleem. Voor hem gelden immers andere, goddelijke wetten.

Wordt tijd dat de Fifa en uefa ook maar eens geschorst gaan worden voor hun corruptie, steekpenningen, zelfverrijkingen, toekennen van WK's aan landen die het niet verdienen, overvolle voetbalkalenders, ene na de andere belachelijke toernooi voor commercieel gewin en etc.

14 april 2021 om 15:44

Heerlijk populistisch dit en zal vast veel likes opleveren, maar vanuit het comité dat verantwoordelijk was voor het toekennen van de Wk's in Rusland en Qatar is dit de tussenstand: Beckenbauer (90 dagen geschorst), Blazer (levenslang geschorst), Blatter (eerst 8 + later nog 7 jaar geschorst), Grondona (overleed tijdens onderzoek), Bin Hammam (levenslang geschorst), Leoz (geschorst), Makudi (8,5 jaar geschorst), Jong-Joon (5 jaar geschorst), Platini (geschorst), salguero (schuld bekend en zelf opgestapt), Teixeira (tijdens onderzoek zelf opgestapt), Villar (beboet), Warner (voor het leven geschort).

Er is dus wel opgetreden en ook in dit geval lijkt me dat terecht. Je moet gokken en voetbal gewoon strict gescheiden houden. Zoals de schorsing voor Clasie terecht was, zou het te gek voor woorden zijn als je al voetballer inderdaad mede-eigenaar bent van een gokbedrijf.

14 april 2021 om 16:11

Niks met populisme te maken en likes te maken. Het heeft te maken met dat als de fifa vanwege structurele maffiapraktijken Zlatan hiervoor gaat beoordelen ze nog meer dan ooit niet serieus te nemen zijn. Vergelijkbaar met dat Taghi gaat bepalen wat voor straf de kroongetuige moet krijgen.

14 april 2021 om 16:48

Met als verschil dat de Fifa de verantwoordelijken heeft bestraft en de vergelijking dus niet opgaat.

14 april 2021 om 17:29

Fifa heeft de verantwoordelijken niet uit eigen beeeging gestraft, ze konden niet anders meer omdat op een gegeven moment ook de fbi zich er mee begon te bemoeien. Het feit dat ze tegenwoordig van overheden eisen dat er voor het ek publiek aanwezig moet zijn toont aan dat de fifa zich nog steeds boven de wet waant. Same shit different people zeg maar.

14 april 2021 om 15:56

Oke..
Wat heeft dit te maken met dat Zlatan iets doet wat tegen de regels is dan?
Die dingen zijn nooit bewezen, dit wat Zlatan nu weer eens doet wel.

Maar zie ook totaal niet in wat dit met het feit te maken heeft dat Zlatan iets heel doms doet en tegen de regels.

14 april 2021 om 16:12

Waar het mee te maken heeft is dat Fifa wegkomt met illegale praktijken en als, in dit geval Zlatan, een eigenaar is van een bedrijf waar hij geen eigenaar van mag zijn ze meteen all in gaan mbt straf. Komt over als imago oppoetsen.

14 april 2021 om 16:50

Maar ze komen er niet mee weg, want ze zijn bestraft.

14 april 2021 om 17:30

En waarom bestraft? Omdat de fifa daar zo graag het voortouw in nam of omdat fbi en onderzoeksjournalisten het te heet onder hen voeten maakte?

echt heel dom, dit had hij natuurlijk aan moeten zien komen, als dit waar is dan is de schorsing niet meer dan terecht

Ibra zal heus wel weten dat dit niet zomaar kan en zal vast wel zich zo hebben ingedekt dat hij niet kan worden aangewezen hierop. Schimmig is het wel

Dat zou wel de overtreffende trap zijn zeg haha. Past volledig bij deze man om zijn carrière te moeten beëindigen met een schorsing van 3 jaar. Aangezien hij volledig los van de realiteit leeft zou het me verbazen als hij er toch niks mee te maken heeft of niks aan kan doen. Dat kan je denk ik ook moeilijk hard maken als je mede-eigenaar bent...

Heeft ie er financieel belang bij tho? Natuurlijk, als het bedrijf goed draait dan levert dat hem geld op. Maar voor een gokkantoor maakt het weinig uit of ploeg A of ploeg B wint. Die hebben er altijd baat bij. Zo werkt de gokindustrie nou eenmaal. Wij gokken, zij gokken niet, zij berekenen en winnen altijd. Ik zie het probleem dus niet zo.

14 april 2021 om 14:59

Eens, tenzij je zelf als speler wedstrijden negatief beinvloedt natuurlijk.

14 april 2021 om 15:04

Dat is niet waar, het ligt er maar aan of het gokkantoor de risico's verzekert heeft bij een groter bedrijf. Als een gokkantoor besluit het risico zelf te dragen, dan maakt het wel degelijk uit welke ploeg wint of verliest. Het kan hun dan miljoenen euro's schelen of Zlatan wel of niet scoort.

14 april 2021 om 15:47

Ja nee he. Daarvoor zijn dus odds. Als ze verlies maken omdat Milan wint van Inter of vice versa snappen ze de branche niet en moeten ze hun kansexperts ontslaan. Het casino maakt ook geen verlies omdat ik alles op rood zet en het balletje op rood valt.

14 april 2021 om 18:18

De spread is lang niet altijd voldoende. Er zijn gewoon momenten dat een grote groep een bepaalde keuze maakt die niet in de spread ondervangen zijn. Als bijna iedereen in een casino op rood inzet en die avond valt het balletje veel vaker op rood dan op zwart, dan maakt een casino gewoon verlies. Ter toelichting, neem bijvoorbeeld de weddenschap dat Ibra als eerste scoort in een interland van Zweden tegen Letland. Als heel veel Zweden inzetten op Ibra, dan is er een risico voor het casino die niet in de spread ondervangen is. De meeste zullen dat risico verzekeren door (een deel) door te schuiven naar een grotere partij. Maar als ze het niet doen en de directeur belt nog eventjes met zijn vriend en mede investeerder Ibra om hem succes te wensen, dan moet je hopen dat die niet zegt dat ze verlies maken als hij als eerste scoort.

15 april 2021 om 00:10

Nee, zo werkt het niet. Daarvoor zijn er odds. Leicester City stond ooit 500-1, de premiership te winnen. Als genoeg mensen daarop geld hadden gezet was het een grote verlies voor de gokkantooren. Omdat relatief weinig geld op Leicester ingezet was kwamen zij goed weg.

Nou als dit dus waar is kunnen we misschien zeggen einde carrière Zlatan.

Zlatan is een idioot zonder ook maar enige vorm van zelfreflectie. Hij vindt zichzelf zo goed dat ie denkt onschendbaar te zijn. En dan mag je nog zo goed voetballen, je bent een schande voor je medemens.

14 april 2021 om 16:46

Teveel azijn gedronken jongen? En je kent hem persoonlijk toevallig? Je hebt duidelijk niet door dat het een act is. Mensen die daadwerkelijk Zlatan kennen en hem hebben meegemaakt beschrijven hem over het algemeen allemaal heel anders dan hoe hij zich voordoet in de media.

14 april 2021 om 16:56

Nee hoor, gewoon mensenkennis.

Grandioze voetballer, dat wel. Als hij geen voetballer was, was het eersteklas koekebakker. Ik gun hem zijn successen op sportief en zakelijk vlak, maar een mooie baas vind ik het al lang niet meer. Gedraagt zich toch een beetje als iemand van 16. Neem niet aan dat hij wakker ligt van mijn mening.

14 april 2021 om 17:44

Het is een act geworden. In het begin leek het jeugdige onstuimigheid en arrogantie. Toen het bleek dat men het leuk vond is Ibra er een act van gaan maken wat best wel sneu is.

Schorsing lijkt me terecht mocht het waar zijn (en het lijkt er zeker op). Dan is het Zweden avontuur van Ibra ook direct weer klaar (en het Europese voetbal compleet). Klinkt als einde carriere of ergens naar de V.s.

14 april 2021 om 19:42

Als dit verhaal waar is kan hij een vervolg van zijn carrière in de VS wel vergeten. In Europa krijg je een schorsing van 3 jaar voor dit soort activiteiten, in de VS krijg je hiervoor levenslang en mag je je op geen enkele manier meer bezig houden met de sport.

Kan deze zaak nog voor het EK worden opgelost? Hij blijft onschuldig tot het tegendeel is bewezen.

Ik geloof niet dat hij willens en wetens een regel overtrad of dat hij bewust activiteiten heeft ontplooid in wedstrijden die het wedkantoor ten goede komen.

Ik heb sterk het gevoel dat dit met een sisser gaat aflopen. Ik kan me niet voorstellen dat Zlatan dit niet goed heeft uitgezocht van te voren.

15 april 2021 om 07:07

Ik denk dat je nog weleens negatief verrast zou kunnen worden dan. Hij is hiervoor in 2018 ook al gewaarschuwd. Blijkbaar er niks van geleerd.

Zlatan maat wat doe je nu? Zou zonde zijn. Maar alles bij elkaar vind ik investeerder zijn van een gokbedrijf wat anders dan gokken op wedstrijden. De kans op voordeel en beïnvloeding is veel kleiner. Want hoe weet zlatan wat er gebeurt tijdens live wedden. Mss is het gunstiger om niet die eerste goal te maken voordat de wedstrijd begint en is het na 5 minuten in de match wel weer voordeliger om als eerste te scoren. Wat betreft de schorsing vind ik 3 jaar bizar in vergelijking met de korte straffen van enkele gokkers. Voor zlatan is overigens een jaar al teveel dus dat zal niet veel uitmaken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Zweden

FIFA ranking: 20
13 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
R. OlsenKeeper
L. AugustinssonVerdediger
P. BengtssonVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Zweden.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Zweden.

2233 fans
Aanvaller, 39 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 AC Milan 19 15 2 1
2019/2020 AC Milan 18 10 1 0
2019 Los Angeles Galaxy 31 31 8 0
2018 Los Angeles Galaxy 27 22 5 1
2017/2018 Manchester United 5 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

Juventus stevent af op Europa League; zorgen om Zlatan Ibrahimovic

Juventus heeft zondagavond een pijnlijke thuisnederlaag geleden tegen AC Milan. Het team van trainer Andrea Pirlo ging met 0-3 onderuit door doelpunten van Brahim Díaz, Ante Rebic en Fikayo Tomori. Door...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 10 mei
José Mourinho heeft de naam van Donny van de Beek bovenaan zijn verlanglijstje staan bij AS Roma. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren