‘Ze noemen me Noa Slang, Mohammed Lang, ik krijg ook racistische reacties’

Woensdag, 14 april 2021 om 11:59Dominic Mostert • Laatste update: 12:29

Noa Lang heeft niet het idee dat hij de 'gunfactor' heeft in Nederland. De aanvaller is dit seizoen met dertien doelpunten de clubtopscorer van Club Brugge, maar krijgt ook veel nare opmerkingen naar zijn hoofd geslingerd via sociale media. Zijn biologische vader Jeffrey is van Surinaamse komaf, terwijl Lang zo'n twaalf jaar opgroeide met de Marokkaans-Nederlandse oud-prof Nourdin Boukhari als stiefvader. Die culturele invloeden worden door anderen aangewend om Lang te denigreren.

"Als je ziet wat voor reacties ik krijg op social media...", verzucht Lang in een interview met Helden. "Noemen ze me 'Noa Slang' of 'Mohammed Lang'. Er zitten ook veel racistische reacties tussen. Ze weten dat mijn vader een donkere man is, hij is Surinaams. 'Zoon van een bananenplukker', wordt er dan geschreven." Lang is niet van plan om zich anders op te stellen. "Ik ben liever mezelf en misschien niet bij iedereen geliefd, dan bij iedereen geliefd en niet mezelf."

"Ik ben trots op wie ik ben. Het is bij mij altijd: mensen lopen met me weg of ze hebben een hekel aan me. Dat was wennen in het begin, nu kan ik daar wel om lachen", vervolgt de jonge aanvaller. Hij ligt dan ook niet wakker van de nare reacties op sociale media. "Mensen maken zich zo druk om me, blijkbaar ben ik heel interessant. Het klinkt misschien arrogant, maar waarschijnlijk willen de mensen die dat roepen ook profvoetballer worden."

Lang vertelde onlangs in een gesprek met Robin van Persie, dat werd uitgezonden door de KNVB, dat hij mentale begeleiding heeft en toe is aan zijn derde psycholoog. "De eerste twee waren van de club. Ik heb dat eerlijk gezegd best wel nodig. Ik moet bij iemand gewoon even alles eruit kunnen gooien en over bepaalde dingen kunnen praten. Ik ben geen prater over mijn problemen, maar dit is iemand bij wie dat 'gewoon' gaat. Ik hecht daar wel veel waarde aan. Ik kan eerlijk zeggen: af en toe komen daar ook tranen bij. Dat hoort erbij, we zijn gewoon mensen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door migi)

Ik zou graag op dit artikel willen reageren maar ik moet nog even bijkomen van het 'nieuws' dat Thomas Muller op Instagram een koekje van eigen deeg kreeg van de vriendin van Verrati. Man, die Muller zal wel geen oog dicht doen de komende dagen. Hopelijk kan hij voldoende steun krijgen van zijn ploeggenoten bij Bayern. On: Begin steeds meer sympathie te krijgen voor Noa Lang. Maakt de laatste tijd een verstandige indruk ondanks dat zijn houding veel mensen op het verkeerde been heeft gezet. Ook prima dat er hier zo openlijk over gesproken wordt. Hopelijk voor andere voetballers een stimulans om dit ook te doen, want hoewel het taboe zeker minder is blijft het sfeertje toch een beetje hangen.

14 april 2021 om 12:11

De kans dat muller na dit voorval stopt lijkt me toch echt enorm, hier komt die niet meer bovenop denk ik. Verder eens wat je over lang zegt. Veel mensen moeten hem niet en zien hem daarom (onterecht) als een of ander ongeleid projectiel dat de groepssfeer verpest. Terwijl er bij Brugge alleen maar positieve geluiden te horen zijn over hem.

14 april 2021 om 12:53

Inderdaad zeg, voor de rest van de selectie van Bayern is de uitschakeling zeer sneu maar gelukkig is ze dit koekje van eigen deeg bespaard gebleven zeg. Enorm flauw van VZ dat ik niet eens in dat topic mijn zorgen hierover kan uiten!

14 april 2021 om 12:59

Dat hebben ze gedaan om Muller te sparen denk ik. Stel je voor dat er nog wat extra commentaar in de comments geplaatst werd!

14 april 2021 om 13:57

Ik moet zeggen dat ik in Noa Lang's geval toch echt te vroeg geoordeeld heb. Ik vond het een kutjong dat een partij populair probeert te doen, met een gemaakt accentje. Een blanke jongen die een beetje stoer probeert te doen bij z'n donkere vrienden zegmaar. Ik heb alleen de laatste tijd veel meer verstand erin gezien dan ik dacht dat erin zat. Ook dit verhaal draagt toch bij aan aan dat ik denk dat hij gewoon zichzelf is, en niet een gemaakt stoer ventje.

14 april 2021 om 14:26

Ach die arme meid moet ook wat. Trouw je met een voetballer, blijkt die 1m10 te zijn. Dan kan je nooit shinen aan zn arm met al je duren spullen.

14 april 2021 om 15:44

Ok guys, genoeg gelachen nu weer om dat Muller verhaal. Laat deze reacties staan, maar vanaf nu zal ik ze verwijderen. Niet om jullie te pesten, maar omdat ik Muller wil beschermen, dat moge duidelijk zijn :-)

Maar slaat dat Mohammed Lang juist niet op het feit dat hij echt heel gebrekkig Nederlands praat? Toen hij nog bij Ajax speelde, sprak hij echt alsof hij pas recent naar Nederland was geemigreerd, en hier op basis van een verblijfsvergunning resideerde. Natuurlijk kan hij er zelf ook vrij weinig aandoen als dit het taalgebruik is dat hij van thuis uit meekrijgt, maar het geeft mensen wel de kans om je daarop te pakken. Ik denk dus ook niet meteen dat dit soort reacties dan op zijn stiefvader van toepassing zijn. Overigens hebben meerdere voetballers wel last van gebrekkig Nederlands. Onze vriend Depay kan er namelijk ook wel wat van.

14 april 2021 om 12:20

Ik heb Lang nog nooit gebrekkig Nederlands horen praten. Wel met een sterk accent (daar komt die bijnaam denk ik vandaan) en met de nodige straattaal. Denk dat hij gelijk heeft en je het beste jezelf kunt blijven. Uiteindelijk pakken mensen je toch wel, Erik ten Hag is te provinciaal en zegt te vaak eh, Fred Rutte slist. Het is helaas een onderdeel van het bekend zijn, maar het is wel jammer dat het er bij hoort.

14 april 2021 om 14:21

Straattaal is meestal gebrekkig Nederlands. Maar goed, moet ie lekker zelf weten. Als de jeugd tegenwoordig als een debiel wil klinken omdat ze dat stoer vinden, prima. Toen ik zo oud was als Noa praatte ik ook oenig.

14 april 2021 om 15:53

'straattaal is meestal gebrekkig Nederlands.'

Bedoel je dat straattaal een teken is van een gebrekkige beheersing van de Nederlandse taal of dat straattaal een Ali Express variant is van de Nederlandse taal is?

14 april 2021 om 17:57

Nee straattaal is gewoon geen correct Nederlands. Als jij een proefschrift inlevert in straattaal denk ik niet dat het ergens gepubliceerd wordt. Verder vind ik mensen die boven een bepaalde leeftijd zonder enige ironie straattaal bezigen wat apart. Moeten ze verder zelf weten hoor. Ik praat met een hete aardappel in m'n keel.

14 april 2021 om 12:22

Maakt dat die reacties dan goed? Het blijven belachelijke reacties als je hey mij vraagt. Hij is voetballer en niet minister president.

14 april 2021 om 12:27

Bij Noa Lang is wel erg duidelijk te zien dat hij voetballer is en geen minister president

14 april 2021 om 12:23

Er zijn toch ook voldoende mensen die en plaatselijk dialect spreken? En als iemand nu heel plat Limburgs of Rotterdams spreekt dan komt daar toch ook geen kritiek op dat hij/zij gebrekkig Nederlands spreekt?

14 april 2021 om 12:30

Mensen die geen ABN praten worden niet altijd serieus genomen in Nederland. Met een zwaar accent sta je bij een solicitatie al 1-0 achter.

14 april 2021 om 12:40

Dat vind ik dus ook. En ook als je voor de camera's staat, moet je toch gewoon normaal kunnen spreken. Zeker als autochtone jongen. Bij mij op de universiteit heb je genoeg Nederlanders met een Marrokaanse achtergrond die perfect Nederlands kunnen spreken zonder ook maar iets van een accent te bespeuren. Het is dus wel iets waar je wat aan kunt doen.

14 april 2021 om 12:40

Nou, als ik in de randstad kom, dan wordt er vaak genoeg gedaan alsof ik uit een boerengat kom waar het openbaar vervoer bestaat uit paard en wagen, internet via rooksignalen gaat en water uit de put gepompt moet worden.

14 april 2021 om 12:41

Tijdens een socialisatie is het een andere zaak, en zelfs dan is het nog discutabel. Maar in je vrije tijd doe je toch lekker wat je wilt? Ik zie het probleem er niet echt van in.

14 april 2021 om 12:53

Veel mensen zullen hier misschien van zichzelf vinden dat ze mooie Nederlandse zinnen kunnen formuleren. Maar als we echt de taalpuritein gaan uithangen dan valt er ook nog genoeg te verbeteren. Als/dan fouten worden meer gemaakt dan dat het juist geformuleerd wordt. Gebruik van die/dat wordt ook elke keer compleet fout gebruikt. ‘Om’ wordt veel te veel gebruikt. Zo is “het is beleefd om bescheiden te zijn” al een taalfout want ‘om’ hoort enkel gebruikt te worden in een doelzin en het zou dus “het is beleefd bescheiden te blijven” (stricto sensu mag het tegenwoordig wel denk ik, maar in een cursus Nederlandse grammatica van 40 jaar geleden zou dat dus niet zo zijn. Ik zie dus echt de relevantie er niet van in om dan elke keer als iemand een dialect praat, er iets van te vinden.

14 april 2021 om 13:00

Ons taalgebruik verslechtert met de tijd zo lijkt het. We zijn in Nederland bij iemand met een accent overigens al gauw geneigd op tv ondertitels te gebruiken. Vlamingen worden standaard ondertiteld. Terwijl je de meesten prima kunt volgen.

14 april 2021 om 13:00

'zeker als autochtone jongen'

Maar Noa Lang is geen autochtoon. Sommige mensen kunnen dit soort distincties, als het hierop aankomt, vaak niet of moeilijk maken, maar kijk heel goed naar zijn uiterlijk. Of beter gezegd: Struikel niet over zijn uiterlijk...

14 april 2021 om 13:02

Iedereen maakt spelfouten. Het Nederlands is op dat vlak een klotetaal. Maar wat ik bedoel is dat ik toch wel plaatsvervangende schaamte krijg wanneer een Nederlander die in Nederland geboren is, als een buitenlander Nederlands zit te praten. En dan heeft een speler als Noah Lang ook nog eens een miljoenpubliek. Ik vind het gewoon een heel kwalijke zaak. Zeker als je nu al ziet hoe erg het Nederlands bij jonge kinderen achteruitgaat. Die praten namelijk net zoals hun voorbeelden op televisie of youtube.

14 april 2021 om 13:07

Vergeet ook de grammaticale fouten niet. Aan sommige regels en uitzonderingen valt ook geen touw aan vast te knopen. Lees je een tekst, waarvan je denkt dat die compleet foutloos is, kan een echte grammer fanatist er nog zoveel in vinden.

14 april 2021 om 13:08

@apocalyps, ik heb zelf een Spaanse moeder. Ze spreekt perfect Nederlands. Nauwelijks te onderscheiden van de gemiddelde Nederlandstalige. Alleen hier en daar legt ze soms de verkeerde nadruk op bepaalde lettergrepen. Is het dan abnormaal dat ik die verkeerde toepassingen niet heb overgenomen? Nee toch, want ik heb op bijvoorbeeld school geleerd dat je bepaalde woorden niet zo moet uitspreken. Daar dient onderwijs voor.

14 april 2021 om 13:20

We accepteren massaal taalverloedering maar o wee als er iemand geen AN praat. Of je nu de ‘aa’ anders uitspreekt of niet weet wat een doelzin is, gewoon hetzelfde naar mijn mening.

14 april 2021 om 13:27

Mijn moeder komt ook uit Spanje. Ook zij spreekt accentloos Nederlands. Ze gaat meestal de mist in met uitzonderingen als lopen waar zij 2 o's gebruikt. Spaans is fonetisch makkelijker. Catalaans niet zo overigens.

14 april 2021 om 13:35

Ook al heb je een Nederlandse ouder dan nog ben je een allochtoon. Ik ben ook een allochtoon. De mate waarin je taal leert is heel erg afhankelijk van wat je ouders je meegeven. Dat is een van de oorzaken van een taal en als gevolg daarvan leerachterstand bij veel kinderen in Nederland.

14 april 2021 om 13:27

Haha, van huis uit meegekregen :D. Nee ik vind dat wel grappig, want ik heb jarenlang met Noa en zijn vader gebokst (heeft een eigen boksschool). De familie komt uit Delft en woont eigenlijk al heel ang in Rotterdam. Dus dat lijkt me een beetje onzinnig. Maar valt toch allemaal wel mee? Kerel speelt lekker hoor.

Uiteraard belachelijk dat Lang zo wordt bejegend. Wat betreft zijn manier van praten, je merkt dat men ook een mening heeft over Ten Hag en eigenlijk iedereen die niet 'abn' spreekt. Op TV hoor je domweg weinig anders, mensen met Limburgs of Brabants of wat voor accent dan ook, daar vinden we wat van.

Hij noemde zichzelf Noamed in de jeugd omdat dit stoer was dus waarom de ophef?

Boeiend hoe hij praat. Het gaat erom hoe hij voetbalt. Zo jammer dat mensen dit soort onzin erbij pakken om iets van een speler te vinden.

Beste Noa, een bepaald slag ziet water branden als zij naar jou kijken. Ze begrijpen het gewoon niet. Een in hun ogen wit jochie met blonde krullen en blauwe ogen, die ineens het accent heeft van een bootvluchteling of gedesintegreerd allochtoontje* blijkt te hebben (je bent ook een allochie, maar zo zie je er volgens hen niet uit, want sommige luitjes die over je uiterlijk struikelden wisten niet dat je half Surinaams bent). Dan begint het in hun hoofie te knetteren en hebben sommige simpele zielen de neiging om nare dingen te roepen. Het is jammer, maar ja he... Nou niet te vaak er iets van zeggen en kom als de donder uit je slachtofferrolletje, want dit hoort er gewoon bij he.

Ik vind het mateloos irritant als iemand zo praat zoals Noa Lang, maar goed dat is persoonlijk en dat geen reden om hem racistisch of onheus te bejegenen.

Lang woont al heel zijn leven in Nederland maar hij probeert zo stoer te praten waardoor het eerder dom overkomt, alsof hij een zwaar spraakgebrek heeft. Gelukkig is hij goed omringd in Brugge met Vormer, Dost enz

14 april 2021 om 12:46

Jij vindt het/hem wellicht stoer, dat betekent nog niet dat hij opzettelijk stoer wil doen.

14 april 2021 om 12:52

'hij probeert zo stoer te praten'

Hoe kom je erbij dat hij stoer probeert te praten? Wie vindt dit stoer?

'gelukkig is hij goed omringd in Brugge met Vormer, Dost enz'

Waarom ben je hier blij om? Wat voor verandering gaat dit teweegbrengen? Gaat z'n accent dan spontaan van een 8-jarige moker die op een zwerte school in Gutterdam-Zuid zit naar Pleuntje die naar een Atheneum in Oud-Zuid naar school gaat?

Laat Lang lekker zijn gang gaan. Frivole speler en speelt ook erg sterk dit jaar! Niks aan trekken wat anderen van je vinden, zeker als het niks inhoudelijks is zou ik zeggen... Maar blijkbaar als mensen ietsje afwijken van de norm vinden mensen dat helaas al snel moeilijk om naast zich neer te leggen helaas. Zo ver ik weet doet Lang niemand kwaad met zijn accent of wat dan ook. Laten we lekker genieten van zijn spel en hem daarop beoordelen.

14 april 2021 om 13:32

Nou qua kwaliteit weet ik niet of het komt omdat er bij Brugge anders wordt gespeeld dan bij Ajax, maar je ziet wel dat hij enorm in beweging is. Dan vraag je je bijna af waarom hij bij Ajax geen kans meer kreeg. Wat niks aantrekken betreft... Lijkt me lastig hoor. Alles en iedereen met een toetsenbord vind het zijn/ haar persoonlijke plicht om het ook maar ongefilterd te melden. Hoe volwassen of bekend je ook bent, al die shit doet uiteindelijk nog wel iets met je. Je speelt als voetballer uiteindelijk toch ook voor de fans.

14 april 2021 om 13:35

Lijkt me ook lastig. Dat is helaas het nadeel van zowel bekend zijn of het nadeel van een beetje anders zijn. maar de uitdaging is toch echt om je te richten op voetbal en niet op randzaken. Zeker moeilijk. Maar elke vinger voor de mond na een goal levert alleen maar weer een tegenreactie op en bevestigt voor de vooroordelers alleen maar hun eigen mening helaas.

14 april 2021 om 14:46

Lijkt me ook wel vrij logisch dat de psychologen daardoor meer voeten in de aarde krijgen in voetballand. Want gal spuien gaat tegenwoordig ook wel heel erg makkelijk.

Goed dat lang begint over een psycholoog, dat hoort normaal te zijn en vind t fijn dat hij het meld

Noa moet lekker zelf weten hoe hij praat, boeiend. Maar dat gelul dat het komt door wie hem opvoedt slaat nergens op. Als het je niet kan schelen, verzin er dan geen smoesjes over. Ik ken zat mensen met plat pratende ouders die zelf niet plat praten. Is gewoon een leeftijdsding.

Dit vind ik mooi man. Mentale gezondheid blijft toch een taboe in het voetbal. Dat zo’n jonge knul openlijk zegt dat hij met een psycholoog praat en dat hem helpt en goed doet vind ik heel knap en dapper. Mooie stap om zoiets te normaliseren. Ik denk dat er veel mensen zich een stuk beter in hun vel zouden voelen als ze dit soort hulp zouden aanvaarden net als Lang. Ook dzt ie toegeeft dat er soms tranen bij horen en dat dat iets menselijk is vind ik top. De gunfactor heeft ie bij deze bij mij gewonnen!

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Club Brugge

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
R. VormerMiddenvelder335
D. OkerekeAanvaller274
N. LangAanvaller2615
Y. BadjiAanvaller254
S. MignoletKeeper350
B. DostAanvaller159
D. PérezAanvaller71
Voor de complete selectie: Clubpagina Club Brugge.

2 fans
Middenvelder, 21 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Club Brugge 26 15 6 1
2020/2021 Ajax 1 0 0 0
2019/2020 Jong Ajax 9 5 2 1
2019/2020 FC Twente 7 1 1 0
2019/2020 Ajax 5 3 0 0

In de wandelgangen

Woensdag 12 mei
Het gedegradeerde Sheffield United verlaagt de vraagprijs voor Sander Berge drastisch van 45 miljoen euro naar 14 miljoen euro. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren