Van Hanegem snapt fans van Ajax niet: ‘Ik kan er niet eens om glimlachen’

Maandag, 12 april 2021 om 07:29Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 07:29

Willem van Hanegem verbaast zich over de kritiek op Kjell Scherpen na zijn fout in het eerste Europa League-duel van Ajax met AS Roma (1-2 verlies). De doelman ging in de fout bij een vrije trap van Lorenzo Pellegrini en daarmee leidde hij de nederlaag in de eigen Johan Cruijff ArenA in. Het kwam de jonge doelman op veel kritiek te staan en dat vindt Van Hanegem betreurenswaardig.

Van Hanegem vindt op de eerste plaats dat Ajax realistisch moet blijven. “Niet na afloop zeggen dat RKC Waalwijk niets wist te creëren”, doelde de oud-voetballer en -trainer op de 0-1 zege van de koploper op zondagmiddag. “Alsof dat knap was gedaan. En als die Edson Álvarez donderdag een scheidsrechter heeft die wel durft, krijgt hij rood. Zomaar in de nek van een tegenstander slaan, volgens mij mag het niet, toch?”

Het artikel gaat verder onder de video
Highlights | Werder Bremen - RB Leipzig | Basisplaats voor Justin Kluivert
Meer videos

“Ze moeten in Amsterdam en omstreken ook per direct stoppen met praten over het gemis van Daley Blind. Of als supporters wijzen naar Scherpen. Je kunt het inmiddels uittekenen, als Ajax minder speelt, komt het omdat Blind ontbreekt. En Scherpen zou het niveau niet aankunnen”, somt Van Hanegem in zijn column in het Algemeen Dagblad op. “Die flauwe bewerkte foto’s van Scherpen met Davy Klaassen daar nog achterliggend, die deze week rondgingen op sociale media. Ik kan er totaal niet om lachen.”

“Niet eens glimlachen. Als je dan een punt wil maken, begin dan over Dusan Tadic, die tegen AS Roma een belangrijke strafschop miste. Het grote Ajax kan het ook zonder Blind en met Scherpen. Wat een gekkigheid is dat, zeg.” Van Hanegem denkt dat Ajax nog een mooie kans heeft om de halve finales van de Europa League te halen. “Voor Ajax is dit de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Die landstitel komt er toch wel, de bekerfinale is leuk, maar Ajax wil zo graag in Europa meetellen. Dan moet het dus in Rome gebeuren, zoals destijds in Madrid en Turijn in de Champions League.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

63 reacties (laatste reactie door theo uphus)

Eens met Willem. Scherpen kreeg de volle laag terwijl hij derde keeper is. Het lag in de lijn der verwachting dat hij fouten zou maken. Je kunt het de veldspelers eerder kwalijk nemen, die het lieten afweten.

11 april 2021 om 21:51

Allemaal leuk en aardig. Maar zijn blunder had ik nog gepakt. Dat anderen fouten hebben gemaakt (Tadic mist penalty & Alvarez geeft domme vrije ballen weg oa) is duidelijk. Dat doet alleen niks af aan die ketser van Scherpen. Het is ook niet zijn 1e blunder/fout hè..

11 april 2021 om 22:01

Misschien had jij die gepakt, maar elke andere bal die Scherpen pakte zou jij dan weer niet hebben.

11 april 2021 om 23:35

Hij heeft 3 ballen in 2 wedstrijden gehad. 2 ervan gingen in het goal, waarvan de 2e tegen roma geen echte blunder is, maar zeker niet goed gekeept, en die derde was een voorzet die iedereen klem vast heeft, maar scherpen niet.

Nu snap ik dat scherpen afschrijven om dit soort dingen voorbarig is, maar anderzijds, wat heeft scherpen wel gedaan dat goed is. Waar blinkt hij in uit? Ik kan het niet benoemen.

12 april 2021 om 00:02

Toch wordt de ketser van Scherpen als reden voor het verlies opgegeven, maar de gemiste kansen en domme vrije trappen niet. Ik vind dat hij door eigen achterban veel te hard is aangepakt, zeker als je ziet hoe publiekslievelingen buiten schot blijven voor een minstens evengroot aandeel in de nederlaag.

@pollut die voorzet zou helemaal niet door iedere keeper gepakt zijn. Scherpen werd daar gehinderd en een medespeler was te beroerd iets aan te doen. Vervolgens wordt er niet aan dekking in de 16 gedaan waardoor de doelpuntenmaker vogelvrij kan binnen rossen. Nogmaals, alleen het aandeel van Scherpen wordt belicht.

Scherpen is niet de eerste en ook niet de tweede keeper. Hij heeft een prima niveau als derde keeper en bij hem ziet er gezien zijn leeftijd en eerdere vooruitgang bij Jong, want die is er, voldoende rek in om steeds weer een stapje te doen in de pikorde.

12 april 2021 om 09:18

Een penalty raakschieten bij een keeper die in het midden blijft staan kan ik nog!

11 april 2021 om 21:52

Al was hij 5de keeper... Zo'n fout als tegen Roma mag je niet maken als je onder contract staat bij Ajax én de ambitie hebt om eerste doelman te worden. Stekelenburg heeft jaren niet gekeept, maar stond er gelijk toen het nodig was. Scherpen heeft veel meer wedstrijdritme, maar blundert wel. Logisch dat er kritiek komt na zo'n blunder. En Tadic heeft zoveel krediet opgebouwd, zoveel strafschoppen achter elkaar erin geschoten, dat hij niet direct bergen kritiek krijgt na het missen van 1 strafschop.

11 april 2021 om 22:03

een cruciale fout is een cruciale fout imo. ook al schiet je 500 penalty's op rij erin, nu faal je op het moment supreme en kan dat je de volgende ronde kosten. daar kan je niet alleen Scherpen dan de schuld van geven

11 april 2021 om 22:14

Wie zegt er dat ik alleen Scherpen de schuld heeft mochten we de volgende ronde niet halen? Tadic krijgt ook kritiek, net als anderen. Alleen Tadic heeft al zoveel voor de club betekent dat hem neersabelen voor één gemiste strafschop zwaar onredelijk zou zijn.

11 april 2021 om 23:02

Als fan gaat het er ook om: kun je van een bepaalde speler accepteren dat deze een fout maakt. Als dezelfde speler iedere week die fout maakt, waarschijnlijk niet. Maar als je al 500 penals hebt gemaakt lijkt het me dat men over het algemeen wat milder is.

11 april 2021 om 23:41

Dus een talent die pas enkele wedstrijden in ajax1 speelt en blundert, mag je harder aanpakken dan Tadic? Omdat die al veel meer voor Ajax betekend heeft? Wat een onzin. Zo'n talent zou je juist moeten steunen, zelfs elke topkeeper heeft weleens een blunder begaan. Scherpen is er nog niet, maar laten we over 2 a 3j nog eens oordelen. Feit is dat hij in geen enkel ander scenario gespeeld had, als Onana en Stekelenburg beschikbaar waren. Het keeperswerk is ook gewoon ondankbaar, een fout en je kan een wedstrijd beslissen. Een voetballer die een foute pass geeft, en penalty mist, een vrije trap weggeeft, gebeurt elke wedstrijd weleens. Hopen dat Ajax donderdag doorgaat en de 1e wedstrijd er niet meer toe doet!

12 april 2021 om 09:53

@De Toekomst: met zo'n benadering moet je misschien over andere nickname gaan nadenken.

11 april 2021 om 22:03

Nou Scherpen kreeg helemaal niet de volle laag. Je mag toch wel concluderen dat hij een grote blunder maakt? Ajacieden mogen toch wel zeggen dat ze hopen dat Stekelenburg keept? Je weet dat Scherpen elke wedstrijd tot nu toe wel een fout maakt. Dat kan je je op Europees niveau niet permiteren. Wat is daar niet goed aan? Scherpen nog een jaartje verhuren lijkt mij het beste plan, zoals hij zelf ook wil. Maar die foto, ik moest er wel om lachen. By the way, Als klaassen nou in de muur was gaan staan in plaats van liggen.....

11 april 2021 om 23:00

Ja zo is het, hij greep ook vandaag weer een meer wijfelend in, waardoor er een corner werd weggegeven. Mag een keeper gewoon niet gebeuren op.die manier

12 april 2021 om 07:38

Klopt ja en dat was min of meer het enige dat hij te doen kreeg. Vorige week voor Roma Ajax waren er enkele optimisten hier die dachten dat Scherpen al klaar is voor Ajax 1. Dat is die gewoon nog niet. Wil niet zeggen dat hij er niet komt, maar hij heeft nog wel een flinke weg te gaan. Hopelijk is Stekelenburg er donderdag weer.

11 april 2021 om 22:59

"Terwijl hij derde keeper" is: Kom op man het gaat hier om de grootste club van Nederland, niet om de plaatselijke semi profs. Dan kom je gewoon niet weg met "tja het is ook maar de derde keeper he". In die zin is het overigens redelijker de leiding van Ajax te bekritiseren voor het feit dat ze die jongen ooit hebben gehaald (en derde keeper hebben gemaakt) dan op scherpen zelf. Hij kan er immers niets aan doen dat het zo'n waardeloze keeper is.

11 april 2021 om 23:47

Waardeloze reactie dit. Hoezo is het een waardeloze keeper? Deze 3e keeper van Ajax heeft (hooguit) net zoveel geblunderd als de 1e keeper van PSV. En zoals zoveel keepers in de wereld. Allison doet het, en wat te denken van Arrizabalaga? Dan liever een keeper van 1,5mln die een x blundert en nog zo jong is dat hij nog genoeg tijd heeft om te verbeteren, dan een keeper van 80mln die een x blundert. Beetje kort door de bocht om nu al te concluderen dat het een waardeloze keeper is.

12 april 2021 om 05:09

wat moeten we dan doen gaan klappen?

was een gigantische blunder zelfs op amateur niveau pakken ze deze nog

12 april 2021 om 14:39

Gistermiddag kreeg hij heel weinig te doen. Toch presteerde Scherpen het om een simpel balletje mis te grijpen. Net als bij die terugspeelbal van AS Roma. Deze jongen blijft gewoon een onbetrouwbare keeper. Laat hem eens een paar weken achter elkaar geen enkele fout maken, dat kan toch als je een topkeeper in spé bent? Echter, ik kan je 1 ding op een briefje geven: Scherpen wordt nooit en te nimmer de vaste keeper van Ajax 1. Komt in het rijtje miskopen Magallan, Schuurs, Pierie, Klaiber, Labyad, Alvarez, etc., al zijn deze jongens om andere reden niet Ajax waardig. Of je moet een minder niveau accepteren. En ik meen toch te weten dat Ajax top nastreeft. Verder mag W.v.h. gerust Ajax supporter worden, hoor. Want waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Kom maar op met de volgende column!

Het draait idd allemaal om a.s. donderdag. Snap niet dat ze een stuk of 7 of 8 spelers rust gaven. Kampioen wordt je sowieso. Ten Hag is zo'n schijterd wat dat betreft. Op het einde van de wedstrijd verloor je Timber bijna alweer. Alsof we nog blessures kunnen veroorloven.

11 april 2021 om 21:52

Mwah dat van blessures vind ik eerlijk gezegd een beetje overtrokken. Timber kan morgen op de training ook wat krijgen, iedereen kan dat overkomen. Ik verwacht dat Ten Hag op basis van de data kan zien wie wel of niet fit is. Ik verwacht een fit en getergd Ajax te zien donderdag.

11 april 2021 om 21:55

Ajax wint met een sterke ploeg nipt. Vandaag hadden we met een grotendeels B-elftal misschien niet gewonnen. En als je als Ajax zijnde niet wint van RKC, dan ga je met een storm kritiek en slecht gevoel richting Roma. Nu zijn deze punten binnen, het kampioenschap zo goed als zeker én kunnen we dus volledig de focus op Roma leggen.

11 april 2021 om 21:56

En dan verlies je punten tegen RKC en verpest je het nogmaals tegen Roma, zodat iedereen weer kan zeggen dat ten Hag een rare snuiter is. Het enige wat ik niet begreep is dat je Kudus niet wat meer in zijn ritme laat komen, want dat is duidelijk nodig.

11 april 2021 om 22:00

So what als er punten waren verloren vandaag. Dan had niemand gepiept. Dan had de B-ploeg een wanprestatie geleverd. Het kan onmogelijk nog fout gaan.

12 april 2021 om 00:07

Jij weet heel goed dat er dan mensen gepiept hadden. Wat een hypocriete onzin om daar nu voor te schreeuwen. Er is net zo goed wat voor te zeggen om gewoon de A-ploeg op te stellen. Wedstrijdritme houden, het goede gevoel proberen te krijgen en überhaupt gewoon professionaliteit.

11 april 2021 om 21:59

Na de interlandbreak zie je toch dat het ritme uit het elftal is. Dat krijg je toch alleen terug door wedstrijden te spelen met je sterkste team. Heeft dus helemaal niks met angst te maken.

11 april 2021 om 22:03

Ik snap het deels wel, maar je hebt nog amper fatsoenlijke wissels over donderdag. Ik zou als trainer nu gewoon m'n ploeg zoveel mogelijk heel houden. Vandaag heeft ie gepokerd en geluk gehad want volgens mij is iedereen ongeschonden uit de strijd.

11 april 2021 om 23:51

Dit heeft niks te maken met dat Ten Hag een schijterd is. Hij is niet zo van het cadeautjes weggeven, en zomaar ff 11 anderen erin gooien omdat ze toch al kampioen zijn. Spelers moeten het verdienen en anders speelt hij het liefst gewoon met de vertrouwde basis. En terecht ook wat mij betreft. Die rust kan hij ook geven door een training hier of daar wat rustiger aan te doen.

12 april 2021 om 14:46

Klopt. Ongelooflijk wat Ten Hag presteert. Komen twee heel belangrijke wedstrijden aan, en hij laat de hele basiself opdraven, terwijl de titel toch wel wordt gehaald. Klaassen klaagde al over zijn rug, Timber is een jonge speler die af en toe rust moet worden gegund, Gravenberch wandelt over het veld, want is niet meer okselfris, en zo kun je nog wel een paar noemen. Dus alle kans dat je tegen Rkc, de nummer 14 van de Eredivisie, ernstige blessures kan oplopen. Blind is in een niemendalletje tegen Gibraltar op een kunstgrasveld ernstig geblesseerd geraakt. Zo zie je maar, spaar je beste spelers tegen dit soort tegenstanders. Voorkomen is beter dan genezen.

Kan iemand alsjeblieft deze man in bescherming nemen. Iedere week krijgt hij het voor elkaar alleen maar onzin uit zn mond te laten komen. Of wil hij beweren dat Scherpen het niveau aankan?

11 april 2021 om 21:53

Met je uitspraak sla je volledig de plank mis. Hij geeft nergens aan dat Scherpen het niveau aankan, hij wijst alleen aan dat het te simpel is deze jongen nu al af te vallen. En groot gelijk geef ik hem. De 'grote' mannen stonden er niet afgelopen donderdag, en die mag je van alles kwalijk nemen. Niet een derde keeper die 0,0 ritme heeft op dat niveau en dan even voor de wedstrijd hoort dat hij moet starten..

11 april 2021 om 22:05

Man man man. Waar hebben wij het hierover? Dit is topsport. Een derde keeper die 0 ritme heeft. Die bal had de gemiddelde amateurkeeper met gemak gepakt. Waar hebben w ebet hierover?

11 april 2021 om 22:25

Als scherpen het niveau niet heeft moet je naar ajax zelf kijken. Die zien die jongen elke dag en achten hem goed genoeg als 3e keeper. Als dat niet zo blijkt te zijn kan je op scherpen zitten zijken maar ik vind het zonde van een jonge keeper om hem zo af te vallen.

11 april 2021 om 22:29

Met deze gedachte kan je dus nooit meer kritiek op een speler geven azb

11 april 2021 om 22:50

Kritiek is prima. Kritiek hoort ook zeker bij voetbal. Maar deze jongen wordt volledig door de mangel gehaald door elke ajacied. Jeugd zal zich toch moeten ontwikkelen. En ja dat gaat met vallen en opstaan. Ik vind kritiek en deze storm toch wel een aanzienlijk verschil.

11 april 2021 om 22:56

Tuurlijk moet hij die bal hebben, maar de kritiek is wel heel groot. Elke keeper maakt zulke fouten. Neuer zag er tegen psg ook niet goed uit. En nee ik zeg niet dat het een neuer is. Moet het ook nog maar zien qua scherpen, maar nu al afvallen op basis van 1 dikke fout is wel heel voorbarig.

11 april 2021 om 23:31

De gemiddelde amateur voetballer had die penalty er ook ingeschoten..dus Tadic kan het niveau ook nie aan?..kun je wel roepen dit is topsport..maar hoe hij die penalty nam kun je alles behalve topsport noemen.

11 april 2021 om 21:54

Hoor je hem dat ergens zeggen? Vind dat die best zinnige dingen zegt in het stuk.

12 april 2021 om 06:38

Hij heeft gewoon een punt. Als je slecht speelt ligt het altijd aan de mensen die er niet zijn. Blind was in vorm, als hij dat niet is en hij speelt niet mee, dan valt dat minder op. En ja Scherpen heeft een ketser gemaakt, maar Tadic had die pingel moeten maken, had je waarschijnlijk met 3-0 gewonnen.

Ach joh, je kunt de zaak ook groter maken dan hij is. Scherpen heeft donderdag lopen prutsen, was daar zelf eerlijk over en nadat alle emoties gezakt waren was het voor vrijwel iedereen klaar. Ook wisten we allemaal dat Scherpen zou keepen als Stekelenburg niet fit was. Alleen maar fijn dat hij vandaag (zonder erg actieve bijdrage) de 0 heeft gehouden. En als hij donderdag weer speelt gun ik hem als supporter een geweldige wedstrijd. Maar de conclusie na donderdag blijft nog wel staan: Scherpen is er nog niet aan toe om 1ste / 2de doelman te zijn en kan volgend jaar beter verhuurd worden zodat hij 30+ wedstrijden op niveau keept.

Beetje moe van vHanegem moet ik zeggen. Komt steeds meer onzin uit, nu weer over ongein supporters. Hoge zuurgraad, niet te harden. Kan beter s stoppen

11 april 2021 om 22:13

Jouw opmerking is zuurder dan het stukje van Willem. Hij stelt hier terecht de slechte pingel van Tadic aan de kaak, en ook andere spelers. Maar de meeste (supporter-)kritiek gaat richting Scherpen die zijn eerste europese wedstrijd keepte.

Wat ik wel vind is dat Scherpen niet het niveau van Ajax heeft.

11 april 2021 om 23:49

Klopt helemaal. Die opmerking de titel en beker zijn leuk. Een trainer in Rotterdam krijgt een standbeeld als die de dubbel wint.

Wat een complete onzin weer van Willem. Alsof men bij Ajax of in Amsterdam en omstreken het alleen over het ontbreken van Blind heeft en dat Scherpen belachelijk wordt gemaakt. Ik heb zowel donderdag als vandaag niemand over Blind horen spreken dat hij er niet was. De enige die er nu weer over begint is meneer van Hanegem. Ajax en de fans hebben zich daar al lang bij neergelegd. Spel was ook prima tegen Roma en er waren kansen zat, ook zonder Blind. Bij Scherpen heeft iedereen ook buiten Amsterdam twijfels of het wel goed gaat als hij speelt en die angst is zo bleek donderdag meer dan terecht. Daar mag schijnbaar door Ajacieden niks over worden gezegd van Willem. Alsof de schijtlollige plaatjes er anders niet waren gekomen. Leedvermaak bij andere voetbalfans heeft Willem nog nooit van gehoord. Ik vond het juist zeer rustig vanuit Amsterdam sinds donderdag. Men ging en gaat gewoon door met de rest van het programma.

11 april 2021 om 22:16

@masterd: ik heb toch afgelopen week genoeg reacties gelezen en gehoord over de blessure van Blind, over die kl*te interlands en dat kl*te kunstgrasveld. Dus Willem zuigt het niet uit zijn duim.

11 april 2021 om 22:21

Ah, je mag het niet klote vinden dat Blind geblesseerd is. Fijn om te weten. We zullen er voortaan juichend over straat door lopen. Willem koppelt de afwezigheid van Blind aan excuses voor het ‘slechte spel’ van Ajax. Ik heb daar zowel vandaag als afgelopen donderdag helemaal niemand over gehoord. Kortom Willem kletst gigantisch uit zijn nek. Ja, het is jammer dat Blind er niet bij is, maar niemand die het na vorige week zondag over Blind gehad heeft en dat hij gemist wordt.

11 april 2021 om 22:28

Sorry, ik zeg nergens dat je er blij om moet zijn. Maar nogmaals, ik heb veel reacties gelezen en gehoord over de absentie van Blind, ook hier op VZ. Dat in combinatie met oranje en kunstgras.

11 april 2021 om 23:38

Niet alleen Blind. Zelfs het ontbreken van Haller werd gebruikt als excuus.

Ik snap het verdedigen van scherpen echt niet. Bij ieder andere speler kan je nog dingen benoemen die goed gegaan zijn tegen roma, bij scherpen echt niks. Die redding in de hoek waar hij al stond had ieder professionele keeper gehad. (toegegeven, goed gepositioneerd), de andere 2 schoten ook.

Nu tegen Rkc, 1 moment, een voorzet, en hij laat hem gewoon los. Bij andere spelers die fouten maken zoals schuurs denk je nog, oke, maar hij heeft ook goede dingen gedaan. Bij scherpen kan ik niks benoemen. Elke wedstrijd in ajax 1 een blunder gemaakt.

De fout bij de vrije trap was gewoon kinderlijk. Althans zo zag het eruit

Ach, Van Hanegem die weer afgeeft op Ajax. Waarom praat hij niet over het tactische plan van Feyenoord in het eerste half uur tegen FC Utrecht? Of kan hij daarmee niet scoren bij het simpele deel van de Feyenoord-aanhang? Want ook het overgrote deel van de Feyenoord aanhang zal zien dat Willem van Hanagem elke week op de meest makkelijke manier een wit voetje probeert te halen bij supporters van Feyenoord.

Zonder een pleidooi te houden om Willem te muilkorven, moet ik wel glimlachen wanneer deze man beweert: 'zomaar in de nek van een tegenstander slaan, volgens mij mag het niet, toch?' Wat dat betreft heeft Van Hanegem wel zijn principes natuurlijk; die sloeg met zijn elleboog de neus van Johan Neeskens eens aan barrels. Maar van iemands nek blijf je af natuurlijk...

Willem generaliseert nu een beetje, want lang niet alle Ajax fans hebben kunnen lachen om de ketser van Scherpen. Maar een bepaald percentage dus wel. Dat zal dan wel diezelfde groep zich supporter noemende mensen zijn die een paar jaar terug Ten Hag belachelijk maakten. En die een paar successeizoenen later overal roepen dat zij al vanaf het begin wisten dat Ten Hag een succescoach zou worden.

Manuel Neuer is net zo'n prutser? Ajax heeft als team gefaald . Wat was de aanleiding van die vrije trap? Hoeveel passes gingen er niet mis. Alvarez die als een blinde met de bal aan het dribbelen slaat en die vervolgens inleverd....

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7972
2.PSV6535
3.AZ6428
4.Vitesse6019
5.Feyenoord5528
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3114
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Donderdag 6 mei
Mocht Stefano Pioli er niet in slagen om zich met AC Milan te plaatsen voor de Champions League, dan wordt Maurizio Sarri gezien als zijn opvolger. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren