Het gaat na RKC - Ajax opnieuw over ‘muurligger’ Davy Klaassen

Zondag, 11 april 2021 om 19:41Dominic Mostert • Laatste update: 19:55

In de studio van ESPN gaat het na de competitiewedstrijd tussen RKC Waalwijk en Ajax (0-1) over het fenomeen van de 'muurligger'. Davy Klaassen gaat bij vrije trappen van de tegenstander rond het strafschopgebied regelmatig achter de muur liggen, al hoefde hij dat in Waalwijk niet te doen. Na de gewonnen wedstrijd vertelt Klaassen geen problemen te hebben met zijn opmerkelijke rol, ondanks dat de buitenwereld er soms 'lacherig' over doet.

Klaassen werd vrijdagavond in Veronica Inside belachelijk gemaakt vanwege diens rol bij vrije trappen van de tegenpartij. Bij de gelijkmaker van AS Roma, donderdagavond in de Europa League, ging de middenvelder van Ajax achter de muur op de grond liggen en dat leidde tot veel hilariteit in het programma. "Iedere speler die daar gaat liggen is een lul", zei Johan Derksen bijvoorbeeld. Klaassen vindt het echter 'niet vervelend' om muurligger te zijn. "Ik doe het niet voor mijn lol, maar ik doe het om een goal te voorkomen. Als een bal dicht bij het zestienmetergebied ligt, wil je met de muur zo hoog mogelijk springen. Maar dan kunnen ze ‘m ook eronderdoor schieten."

Davy Klaassen als 'muurligger' in de wedstrijd tegen AS Roma

Klaassen krijgt steun van analisten Ronald de Boer en Kenneth Perez. "Ik doe er niet lacherig over. Het ziet er lullig uit, maar ik begrijp heel goed dat je gaat liggen", geeft De Boer aan. "Een trainer gaat wel echt op zoek naar een type speler dat het zou doen. Koeman zal het niet aan Messi vragen en Pirlo zal het niet aan Ronaldo vragen. Ten Hag ook niet aan Tadic, denk ik. Tadic zou het misschien wel doen, maar als je een keuze moet maken, zou je eerder Klaassen vragen." Perez zou 'graag willen weten' wie de eerste muurligger ooit was en waarom de trend is ontstaan. In het verleden schoten spelers als Lionel Messi en Ronaldinho een vrije trap weleens met succes onder de muur door, maar volgens Perez komen zulke vrije trappen niet heel vaak voor.

Het is niet met zekerheid te zeggen, maar mogelijk was Marcelo Brozovic op 24 oktober 2018 de eerste 'muurligger', of in ieder geval de eerste succesvolle. Toen Luis Suárez tijdens een Champions League-wedstrijd tussen Barcelona en Internazionale (2-0) een vrije trap nam, besloot Brozovic op het laatste moment onder de muur te gaan liggen. Hij blokkeerde de bal en kreeg in de internationale media veel complimenten voor de 'revolutionaire' manier van verdedigen. Zelfs Messi, die toekeek vanaf de tribune, was zichtbaar geïmponeerd.

"Ik ben het wel met Ronald eens: als de trainer mij had verteld dat ik moest gaan liggen, dan was ik gaan liggen", zegt Perez. "Ik doe er ook helemaal niet lacherig over. Als je een opdracht krijgt van je baas, dan doe je dat gewoon. Maar ik zie de meerwaarde er niet van in. Het valt me op dat het de laatste vijf weken een trend is. Zou er over drie jaar nog iemand liggen?" Volgens Erik ten Hag is het fenomeen van de muurligger een trend die 'overal' te zien is. "Ik zag het gisteravond in el Clásico ook weer. Zeker als de vrije trap van dichtbij wordt genomen, is het een effectief middel."

"Meestal heb ik geen heel belangrijke rol bij een vrije trap", legt Klaassen uit. "Vandaag stond ik toevallig in de muur, dus vandaag zou ik in de muur hebben gestaan als een vrije trap dichtbij was. Dan was iemand anders gaan liggen. Ik merk dat er lacherig over wordt gedaan door mensen, maar het is om te winnen. Al moet ik aan de lat hangen, dan doe ik dat." Er was één gevaarlijke vrije trap van RKC: Cyril Ngonge krulde de bal zestien minuten voor tijd op de lat. Vanwege de afstand tot het doel koos Ajax niet voor een muurligger. "Dan heeft het geen zin. Dan gaan ze ‘m niet eronderdoor schieten", aldus Klaassen.

De afstand van de vrije trap van Cyril Ngonge, die op de lat belandde.


Poll

Het is logisch dat ploegen met een 'muurligger' spelen


Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door aardbei)

Het is niet logisch dat ploegen met een 'muurligger' spelen. Als je denkt dat ze onder de muur gaan schieten blijf je gewoon staan. Onlogisch om de gezondheid en reputatie van een persoon die als 'muurligger' moet fungeren te schaden

11 april 2021 om 19:59

" Als je denkt dat ze onder de muur gaan schieten blijf je gewoon staan." Uhh net zoals dat wanneer de keeper denkt dat een speler de penalty in de rechter hoek schiet er al gaat staan? Je weet natuurlijk niet van te voren waar die bal komt. En door zo een muurligger, heeft de vrijetrap nemer een mogelijkheid minder.

11 april 2021 om 20:56

Dat is gewoon risico analyse. Als je denkt dat het beter is om te springen, dan springen. Wat dan meestal gebeurt, want het gebeurt zelden dat het schot onder de muur gaat. Dat staat gewoon niet tegenover de schade die de liggende speler misschien krijgt, een nop of bal tegen het achterhoofd. Ook mis je een speler in het spel voor een rebound als die speler dus op de grond gaat liggen. Het is jarenlange goed gegaan zonder 'muurligger'

11 april 2021 om 20:37

Gezondheid te schaden? Want in de muur kan je de bal niet tegen je aan krijgen?? Daarnaast klopt je redenatie niet. Je weet niet hoe iemand schiet.door zowel te springen als muurligger heb je pak en beet een muur van de grond tot springhoogte. Als je niet springt mis je de bovenkant...

11 april 2021 om 20:55

Ik denk juist dat de muurligger de minste kans heeft op gezondheidschade. Het is voor mij meer een preventieve actie want als de vrije trappennemer ziet dat er iemand ligt lijkt mij de kans heeeel klein dat hij hem alsnog laag gaat inschieten.

11 april 2021 om 21:08

ik vraag me af wat er gebeurd als er nu een vrije trap over de muur wordt ingeschoten. wordt Klaassen dan straks bij een andere speler op zijn schouders gezet bij de volgende vrije trap?

11 april 2021 om 21:11

Haha, hoe kom je erop... Als je denkt dat ze onder de muur gaan schieten gewoon blijven staan en als je denkt dat ze eroverheen schieten gewoon springen. En als je denkt dat ze niet schieten geen muur neerzetten en als je denkt dat je toch wint alvast feest gaan vieren? De reputatie van de muurligger, hou op zeg... Degenen die er zo moeilijk over doen zijn vooral kinderachtig en ouderwets. Met een ligger kan de muur altijd springen en is het moeilijker er overheen te schieten... zo moeilijk is het toch niet? En als jij een taak krijgt in het veld heb je die uit te voeren, ze verdienen er genoeg voor zeg...

Tja denk dat dit weer zo'n tijdelijke hype gaat zijn. Heb je toen ik een tijdje gehad met corners, dat de speler de bal een klein tikje geeft, dan net doet alsof zijn teamgenoot hem gaat nemen en daarna gaat zijn teamgenoot met de bal dribbelen. Ik zie de toegevoegde waarde er ook nog niet echt van in. Vooral omdat je vaak spelers in de muur alsnog hun hoofd ziet wegdraaien mocht de bal richting hun hoofd gaan.

Het gaat ook nog wel een keer voorkomen dat er per ongeluk iemand op hem springt. Pijnlijk dan die noppen in je zij.

11 april 2021 om 19:58

Ben eerder bang dat een speler een keer een bal tegen zijn achterhoofd krijgt. Ik denk dat dat nog een stuk pijnlijker gaat zijn, en ook zorgt voor medische problemen.

11 april 2021 om 20:53

Het lijkt me niet logisch dat iemand de bal nog onder de muur door probeert te schieten wanneer er een "muurligger" ligt..

11 april 2021 om 22:44

Waarom niet? Er zullen ook spelers bestaan die dit belachelijk vinden en denken als die bal op 30 meter ligt gaat hij er toch niet in dus ik schiet hem lekker tegen zo een speler zijn hoofd op

12 april 2021 om 02:31

Alsof er bij een vrije trap van 30 meter ooit een muurligger is...

Waar maakt men zich druk over

11 april 2021 om 20:16

Inderdaad zeg. Klaassen komt hier met de enige juiste reactie: "Al zegt de trainer dat ik aan de lat moet gaan hangen. Dan ga ik aan de lat hangen!" Zo is het en niet anders. Je doet gewoon wat de trainer nodig acht, en verder geen gezeik. Waarom is hier zoveel ophef over hahah..?

11 april 2021 om 21:25

hopen dat de trainer dan straks niet zegt ik wil dat je in je onderbroek op de middenstip gaat staan dansen. het wordt steeds gekker in het voetbal. straks stapelen ze 5 spelers op elkaar om een goal uit een vrije trap te voorkomen of moeten de 10 veldspelers in de goal gaan liggen zodat er niet gescoord kan worden uit een vrije trap over de grond

11 april 2021 om 21:41

Super relevant voorbeeld Japie, dansend op de middenstip kun je je team nooit helpen dus hoezo kom je überhaupt met deze onzin aanzetten? Juve is een paar weken geleden nog uitgeschakeld door een vrije trap onder de muur door. Tig trainers/keepers wereldwijd kiezen voor een mannetje op de grond, sommigen doen het ook niet. Lekker boeiend, waarom is daar zoveel ophef over?

11 april 2021 om 21:59

en wat ga je verzinnen als er nu ergens in Europa een keer een vrije trap over de muur in gaat dan? ga je dan spelers op elkaars schouders zetten?

11 april 2021 om 22:21

Met een "ligger" kan je muur gewoon zonder risico altijd voluit springen en dus kan de bal er sowieso al moeilijker overheen. Bovendien kan hij er niet onderdoor. Het is gewoon een simpele manier om de kans op een tegengoal te verkleinen bij een vrije trap van relatief dichtbij de 16 volgens veel trainers. Hoe moeilijk is dat te begrijpen? Ik snap niet waarom je allemaal van die rare voorbeelden erbij haalt die echt nergens op slaan. Keepers zullen hier ongetwijfeld ook een stem in hebben, als je doelman dit absoluut wel of niet wil geeft hij dat wel aan, je doelman bepaalt tijdens een wedstrijd ook of hij een muur opstelt en uit hoeveel man die muur moet bestaan.

11 april 2021 om 22:42

Clubs en spelers zijn idd vrij om te doen wat ze willen maar ik vind de zogenaamde muurligger echt weer eens een belachelijke trend in het voetbal. Dat Klaassen daar steeds als een Jan met de korte achternaam gaat liggen tekent zijn bereid voor het team maar ik had het nooit gedaan. Heb je iemand als Ibra ofzo kan hij zomaar voor de grap voluit die bal tegen je hoofd op schieten

Geen muurligger kostte Juventes de kwartfinale van de Champions leauge, dus ja. Muurliggers zijn nodig tegenwoordig

11 april 2021 om 22:37

De keeper kostte Juve de kwartfinale, voor een schot van zon afstand heb je geen muurligger nodig, die moet de keeper altijd hebben

11 april 2021 om 22:53

Het is zo ongelofelijk simpel om dit als voorbeeld te noemen. Die muur was geen muur, maar los zand. Tevens ging de keeper gewoon in de fout. Dat zijn 2 zaken die 99 van de 100 keer niet voorkomen, zeker niet gelijktijdig. Dus die muurligger heeft in mijn ogen geen toegevoegde waarde.

De muur ligger is er niet om een bal onderdoor te stoppen maar om de bal bovenlangs moeilijker te maken omdat je effectief een hogere muur hebt.

De muur ligger is er niet om een bal onderdoor te stoppen maar om de bal bovenlangs moeilijker te maken omdat je effectief een hogere muur hebt.

Ik vind het wel komisch om te zien, ik vraag me af wanneer we gaan zien dat spelers op elkaars schouders gaan zitten omdat je dan ook een hogere muur hebt. Zonder gekheid, aan de ene kant snap ik dat je een goal wilt voorkomen, aan de andere kant gaan er bijna nooit ballen onder de muur door, dus hoeveel goals zal je er nou echt mee voorkomen? Je kan ook gewoon een speler aan de kant op / voor de lijn zetten en dus achter de muur, dan zou je t ook kunnen voorkomen. Maar als trainers er het nut van inzien, dan zal t wel een blijvertje zijn.

Laten we de muurligger voortaan de brozovic noemen. Evenals alle trucs naar spelers zijn vernoemd

Voor zijn salaris ga ik heel de wedstrijd achter de muur liggen.

Het geeft in alles het niveau aan van de 'analisten' bij Veronica Inside. Inhoudelijk komen ze niet veel verder dan mijn moeder als het over voetbal gaat, maar dingen afzeiken/afkraken zijn ze meesters in. Best vermakelijk af en toe, dus ik zal niet direct wegzappen bij dat programma. Maar voetbal inhoudelijk heb ik ze al jaren niet meer op zinnige teksten kunnen betrappen.

Het is toch eigenlijk heel simpel. Als je hier gewoon met je boerenverstand over nadenkt, kan je het er wellicht gek uit vinden zien, maar als een trainer/keeper je vraagt in het muurtje te gaan liggen en er is al bewezen dat het kan werken, waarom zou je het niet doen?

Nutteloze discussie als je het mij vraagt en ik doe er zelf nog aan mee ook...#faalvanmezelf

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7972
2.PSV6535
3.AZ6428
4.Vitesse6019
5.Feyenoord5528
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3114
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

324 fans
Middenvelder, 28 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 27 12 2 0
2020/2021 Werder Bremen 3 0 1 0
2019/2020 Werder Bremen 33 7 7 0
2018/2019 Werder Bremen 33 5 5 0
2017/2018 Everton U23 1 0 1 0

In de wandelgangen

Donderdag 6 mei
Mocht Stefano Pioli er niet in slagen om zich met AC Milan te plaatsen voor de Champions League, dan wordt Maurizio Sarri gezien als zijn opvolger. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren