Joey Kooij reageert in Goedemorgen Eredivisie op tirade van Janssen

Zondag, 11 april 2021 om 11:42Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 12:46

Joey Kooij heeft zondagmorgen in het programma Goedemorgen Eredivisie op ESPN gereageerd op de felle kritieken die verdediger Roel Janssen van Fortuna Sittard zaterdagavond uitte aan zijn adres. Janssen werd in de wedstrijd tegen FC Emmen (1-3 verlies) na vijftig minuten spelen van het veld gestuurd na een overtreding op Paul Gladon en was het daar duidelijk niet mee eens. "Deze jongen kan gewoon niet fluiten", foeterde Janssen.

Bij een 0-0 stand trok Janssen Gladon aan zijn arm naar beneden in een kansrijke positie, waarop Kooij de centrumverdediger van het veld besloot te sturen. "Op zo'n moment ben je heel boos", vertelde Janssen na afloop. "Er valt ook niet te praten met de man. Een heel arrogant ventje, dus daar kun je toch niks mee. Het is gewoon verschrikkelijk. Ik heb meerdere wedstrijden van hem gezien en het is gewoon dramatisch. Het neemt niet weg dat ik een heel domme fout heb gemaakt en het team ontzettend benadeeld heb", herhaalt Janssen, "maar die tweede penalty vind ik geen penalty."

Kooij, die tot overmaat van ramp door een technische storing niet kon douchen bij Fortuna na afloop van het duel, werd zondagochtend door presentator Milan van Dongen geconfronteerd met de felle kritieken aan zijn adres. "Natuurlijk is dat niet leuk om te horen", aldus Kooij. "Ik denk dat dit een perfect voorbeeld is van een speler die geïnterviewd wordt terwijl hij nog vol in de emotie van de wedstrijd zit. Ik denk dat als Roel dit terugziet, hij ook denkt: misschien is het niet heel handig dat ik het op deze manier heb gedaan."

Roel Janssen pakt scheidsrechter Joey Kooij ongenadig hard aan in interview

Roel Janssen speelde zaterdagavond een hoofdrol met een rode kaart bij het treffen tussen Fortuna Sittard en FC Emmen (1-3)Lees artikel

Emmen is aan een ongekende opmars bezig om te ontkomen aan degradatie en vervolgde tegen Fortuna een knappe ongeslagen reeks van zeven wedstrijden. Uit de strafschop na de overtreding van Janssen zette Sergio Peña Emmen op voorsprong. Dimitrios Emmanouilidis deed nog wel iets terug namens de thuisploeg, maar een rake strafschop van Glenn Bijl en een treffer in blessuretijd van Gladon bezorgden Emmen alsnog een zwaarbevochten zege. "Het was een wedstrijd met grote belangen", wist ook Kooij. "Emmen strijdt tegen degradatie, Fortuna voor Europees voetbal. Er zitten vijf belangrijke beslismomenten in het duel waarvan er op één veel weerstand kwam. Dat begrijp ik."

De IFAB, de spelregelcommissie van de FIFA, voerde in 2016 enkele belangrijke wijzigingen door in de spelregels. De belangrijkste wijziging daarbij was de aanpassing van de zogenaamde 'triple punishment' bij het toekennen van een strafschop. "Op het moment dat een speler in het strafschopgebied ten val wordt gebracht door middel van vasthouden, duwen of als de bal niet meer binnen bereik is, komt daar een rode kaart bij", legt Kooij het nogmaals uit. "In dit geval wordt de speler vastgehouden in een scoringspositie en dus is het een rode kaart."

Volgens Hans Kraay junior moet de schuld niet bij Kooij worden gezocht en is het vooral de UEFA die kritisch naar de reglementen moet kijken. "Het maakt mij eigenlijk niet zoveel uit of Joey Kooij goed of niet goed heeft gefloten", aldus Kraay junior. "Dit is gewoon de schuld van de UEFA. Dat is een gedateerd bedrijfje. Hier kan Joey Kooij niks aan doen. Dit zijn die achterlijke regels waar Marco van Basten graag iets aan wilde veranderen en nu Arsène Wenger zich hard voor maakt. Ze luisteren gewoon niet, de UEFA."


Poll

Vond jij de kritiek op Joey Kooij terecht?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door fcg95)

Hoezo misschien niet handig? Eindelijk een speler die gewoon de waarheid spreekt en zegt dat Kooij er geen houtje touwtje van kan. Verademing om naar te luisteren in plaats van dat politiek correct geneuzel. De KNVB kennende zal hij echter wel weer een schorsing krijgen...

11 april 2021 om 12:05

En waarom vindt jij dat die scheids er niks van kan? Omdat hij voor die domme overtreding de regels toepast?

11 april 2021 om 14:38

Dit oordeel is natuurlijk niet alleen gebaseerd op het potje van gisteren... De beste man loopt met een air op het veld van ‘kijk mij eens’. Vreselijke houding i.c.m. zijn arbitrale kwaliteiten maken hem een scheidsrechter die er niks van kan.

11 april 2021 om 14:43

Maar gisteren had de scheids gewoon helemaal gelijk, dus moet de speler gewoon nederig zijn en zijn eigen onkunde toegeven ipv zeuren op de beslissing van de scheids, die namelijk 100% goed was. En die Janssen kent zelf als profvoetballer de regels gewoon niet. Maakt het/hem nog dommer.

11 april 2021 om 12:09

Ik vind het mooi. Die Janssen trekt volledig onnodig aan de arm van zijn tegenstander. Was het licht? Ja. Sloeg het ergens op? Nee. Volgens de regels gewoon een overtreding en rood. Dan kun je natuurlijk de schuld bij jezelf leggen en je afvragen waarom je zo'n domme overtreding maakt. Of je kunt de schuld volledig buiten jezelf leggen en proberen de scheidsrechter, die de regels hier toepast te, te kleineren.

11 april 2021 om 12:18

Probleem is dat deze scheidsrechter samen met Siemen Mulder de slechtste van de eredivisie is. Het is een arrogant ventje die zijn eigen spelregels toepast. Fijn dat een speler dit eindelijk durft te zeggen. Toevallig Almere - NEC gezien? Hij geeft een strafschop voor een keeper die bij een corner de bal weg stompt en daarbij ook de man raakt. Nog nooit gezien in het voetbal. Hopelijk gaat Joey Kooij een keer het licht zien en snapt hij dat het op deze manier niet werkt.

11 april 2021 om 12:32

Blijf het een slap verhaal vinden van Janssen. Op basis van deze wedstrijd is het gewoon onzin om zo te keer te gaan over de scheids. Hij zat zelf fout met een onwijs domme actie. Dan moet je m.i. gewoon naar jezelf kijken en toegeven dat je fout zat, niet nodig om de scheids zo aan te pakken.

11 april 2021 om 12:34

Als dit naast een penalty ook nog rood is dan kun je voortaan voor elke penalty rood geven. Want de noemer scoringskans bij deze overtreding vind ik vergezocht. Er liep nog een verdediger naast en het was ook nog een lastige hoek om vanuit te scoren. Dit is gewoon dramatisch gefloten niks meer niks minder.

11 april 2021 om 13:19

Paauwer, wat het hier zo lastig maakt, is dat veel mensen reageren zonder dat ze daadwerkelijk de regels kennen. Men gaat elkaar napraten, of een eigen interpretatie aan de regels geven. Zo ook jij. In de regels staat namelijk niks over een directe scoringskans. Er staat: 'Alleen bij een opzettelijke handsbal, het vasthouden of duwen van een tegenstander of een overtreding zonder de intentie de bal te spelen, krijgt de speler wel een directe rode kaart'. Die directe scoringskans wordt er door jou, ook door de commentator gisteren en ook door de speler bijgehaald. Maar dat doet er niet toe.

11 april 2021 om 12:33

Sorry maar dit slaat echt helemaal nergens op. Ik zie iedere week veel discutabele penaltymomenten maar dit waren twee overduidelijke pingels. De rode kaart is misschien een vorm van triple punishment, iets waar ze vanaf willen, maar dat is ten eerste; niet aan de scheids maar aan de Uefa en ten tweede ook discutabel want dan kan het dus lonen om een speler een scoringskans te ontnemen; wanneer je er met een gele kaart vanaf komt is het het risico wel waard.

11 april 2021 om 12:43

De vorm van triple punishment waar ze af willen is wanneer de speler echt probeert de bal te spelen, maar de man pakt. Janssen gaat vol voor de man, daar is geen poging de bal te spelen bij.

11 april 2021 om 12:43

De regel is toch simpel. Een overtreding zonder intentie de bal te spelen in de 16 meter is een penalty en rood. Is het een zware overtreding? Nee absoluut niet maar hij (janssen) kon never nooit bij de bal dus zijn de regels netjes opgevolgd. En zoals je zegt Adam is dit niet aan de KNVB of de scheids maar aan de UEFA om hier iets aan te doen.

11 april 2021 om 12:43

@bjp79 Vergeet niet dat de speler ook doorgebroken moet zijn.

11 april 2021 om 12:45

Nope dat is niet waar. Gladon kan gaan afwerken en word dan met een bewuste overtreding gestopt zonder intentie de bal te spelen.

11 april 2021 om 13:29

BJP79, fijn, iemand die het begrijpt. Vind dat er zoveel geroepen wordt zonder de daadwerkelijke regels te kennen. Wil hem nog wel even specificeren, het gaat namelijk alleen om opzettelijk duwen, vasthouden, handsbal of overtreding zonder intentie de bal te spelen.

11 april 2021 om 13:48

Eens wat dus in dit geval ook zo was waardoor dus niet Kooij fout zit maar de verdediger in Kwestie (Janssen) terecht met rood verwijderd is van het veld. Vind het eigenlijk niet zo erg dat sommige mensen hier het niet weten. Maar dat een speler op dat niveau de regels niet kent is eigenlijk een schande. Janssen zet zichzelf compleet voor lul net als Ultee die blijkbaar ook de regels niet kent.

11 april 2021 om 14:25

Vind het ook raar dat spelers en coaches de regels nietgoed kennen. En veelvuldig teveel uit de emotie reageren. Maar ook de commentatoren en analisten moeten toch gewoon de regels kennen?! Doen echt aan stemmingmakerij. Als zij direct zeggen dat het volgens de regels is, dan zullen veel mensen minder fel reageren op zo'n scheids. Al zoeken ze het nog even op in de regels. Maar nee hoor, veel roepen zonder te onderzoeken of het misschien wel juist is wat de scheids doet.

Fouten van scheidsrechters kunnen gebeuren. Dat de VAR hem niet overruled zal wel betekenen dat het wel deels klopt met de regels. Ik vind dat je als speler gewoon respect dient te hebben tegenover de scheids. Je kan laten weten dat je het niet eens bent zonder je zo leeg te laten lopen.

Ik zou het mooi gevonden hebben als die scheids ook gewoon eerlijk zijn mening had gegeven over janssen. Zoiets van: één vd slechtste verdedigers uit de eredivisie maakt een zodanige domme overtreding dat ik wel genoodzaakt was om een penalty en rode kaart te geven

11 april 2021 om 13:12

Echt he, een koekje van eigen deeg geven. Waarom denkt die speler dat hij alles mag zeggen over een scheidsrechter?

Dit is gewoon de regel. 100 procent scoringskans en dan een oliedomme overtreding.

11 april 2021 om 14:32

Van die 100% uit die hoek met nog een verdediger en een keeper vlak voor je ben ik het verre van eens. Bovendien gaat de kritiek meer over de algehele stijl van deze Kooij. Wacht maar tot hij een keer een voor jou belangrijke wedstrijd fluit. Hij fluit werkelijk alles af, voetbal is een contactsport en kan onder hem op die manier niet gespeeld worden. Echt dramatisch.

Het is ook gewoon een waardeloze scheidsrechter... Net zoals 80% van de Nederlandse Scheidsrechterskorps...

Dat mag best gezegd worden hoor.

11 april 2021 om 14:33

Dat valt wel mee, doe mij gerust maar Kuipers, Nijhuis, Makkelie of Gözöbuyuk. Mulder en met name dit ventje zijn om te janken zo slecht.

Dat sommige mensen nog steeds zeggen dat het ontnemen van een scoringskans ‘dubbek bestraft word’ als de scheids een penalty en een rode kaart geven gaat er bij mij echt niet in. Je ontneemt een scoringskans, dat word rechtgezet met de penalty. Dit kan je dus geen straf noemen, komt er dan een rode kaart bij is dat de straf. Gewoon de regel zo laten en er voor zorgen dat mensen het beter begrijpen.

Dat sommige mensen nog steeds zeggen dat het ontnemen van een scoringskans ‘dubbek bestraft word’ als de scheids een penalty en een rode kaart geven gaat er bij mij echt niet in. Je ontneemt een scoringskans, dat word rechtgezet met de penalty. Dit kan je dus geen straf noemen, komt er dan een rode kaart bij is dat de straf. Gewoon de regel zo laten en er voor zorgen dat mensen het beter begrijpen.

11 april 2021 om 14:34

Dus ervoor zorgen dat geen enkele verdediger meer durft in te grijpen en er zaalvoetbal van maken? Ja, jij moet in de spelregelcommissie... tjongjonge.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Fortuna Sittard

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.FC Emmen1-3
17.Vitesse0-5
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
T. NoslinAanvaller20
B. YılmazAanvaller21
V. SourlisAanvaller10
I. PandurKeeper00
T. HendriksKeeper00
Y. van OschKeeper20
G. CoxVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Fortuna Sittard.

0 fans
Verdediger, 32 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 16 augustus
Naci Ünüvar wordt mogelijk betrokken in de deal van Ahmetcan Kaplan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren