‘Na Ajax - FC Groningen stapten de trainers van Ajax af op Suslov’

Zondag, 11 april 2021 om 00:18Dominic Mostert • Laatste update: 14:38

Tomás Suslov maakt een goed seizoen door bij FC Groningen. De achttienjarige middenvelder kwam in de zomer van 2018 over uit de jeugdopleiding van 1. FC Tatran Presov uit Slowakije en sindsdien speelde hij al 23 wedstrijden in de Eredivisie. Suslov veroverde na de jaarwisseling een basisplaats bij Groningen en heeft zich in de kijker gespeeld van meerdere clubs, claimt zijn zaakwaarnemer Richard Cech in een interview met nieuwswebsite Aktuality.

Suslov was in 1195 speelminuten goed voor twee doelpunten en vijf assists; gemiddeld is hij dus iedere twee wedstrijden betrokken bij een goal. Hij scoorde in zijn debuutwedstrijd, de seizoensopener tegen PSV (1-3 nederlaag), en heeft sinds half januari een basisplek. Zijn contract in Groningen loopt door tot medio 2025. Cech vertelt desgevraagd niet in onderhandeling te zijn met andere clubs, daar hij geen concrete aanbiedingen heeft ontvangen. "Maar...", voegt hij eraan toe. ""Een maand geleden, na de wedstrijd tussen Ajax en Groningen (3-1, red.), stapten de trainers van Ajax op Tomás af. Ze complimenteerden hem voor zijn goede optreden en zeiden: 'We hopen je snel te zien.'" Suslov nam in die wedstrijd de vrije trap waaruit Ahmed El Messaoudi in de slotfase de 3-1 binnenknikte.

De zaakwaarnemer claimt van scouts van Olympique Marseille en Wolverhampton Wanderers te hebben gehoord dat Suslov hoog op de lijst staat bij die clubs. "Maar hij wordt door nog veel meer clubs in de gaten gehouden", vult hij aan. De interesse komt niet alleen van clubs, maar ook van andere zaakwaarnemers en 'tussenpersonen' die een graantje willen meepikken. "Vanaf oktober tot maart zijn we vijftien keer benaderd door andere makelaarskantoors, met de vraag of er een samenwerking mogelijk is bij de volgende transfer van Tomás. De vele officiële en onofficiële tussenpersonen die Tomás persoonlijk hebben benaderd tel ik nog niet eens mee. We hebben een goede verstandhouding met hem en zijn familie en we blijven direct met hen in gesprek."

Voordat Suslov naar Groningen kwam, had hij naar verluidt ook aanbiedingen uit Engeland en Duitsland in beraad. "Maar we wilden niet naar de grote clubs en de grote competities", legt Cech uit. "Dat is de juiste beslissing gebleken. Ook nu willen we geen gehaaste sprong maken." De zaakwaarnemer trekt de vergelijking met Ludovit Reis, die in de zomer van 2019 door Barcelona werd overgenomen van Groningen en inmiddels op huurbasis uitkomt voor VfL Osnabrück in de 2. Bundesliga. "We willen voor Tomás een club vinden die past bij zijn leeftijd en ervaring en waar hij een grote kans op speeltijd heeft. Ik zie er geen probleem in als hij volgend seizoen bij Groningen speelt. Hij heeft zich geliefd gemaakt, heeft ervaring opgedaan en speelt volgend seizoen misschien wel Europees voetbal. Hij heeft geen reden om weg te gaan."

Wel hoopt het kamp-Suslov op een nieuwe blijk van waardering van de club. Nu het talent zijn meerwaarde heeft bewezen en zich international van Slowakije mag noemen, hoopt hij op een verbeterd contract. "Een week geleden hebben we contact gezocht met de clubleiding om de situatie van Tomás te bespreken. Daarmee bedoel ik: een evaluatie en verbetering van zijn huidige contract." Groningen staat momenteel op de zesde plek en kan zich inderdaad via de play-offs plaatsen voor Europees voetbal. Daarin staat een ticket voor de tweede voorronde van de Europa Conference League op het spel.


Poll

Doet Tomás Suslov er goed aan om nog een seizoen bij FC Groningen te blijven?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door groninger hopp)

Lijkt me een gevalletje druk zetten op de club, totaal niets concreets. Zogenaamde interesse creëren in de hoop op een nieuw contract of een goede buitenlandse aanbieding. Ben nooit fan van zulke zaakwaarnemers. Laat die jongen gewoon in stilte voetballen. Maar weet iemand of deze jongen potentie heeft voor Ajax? Een echte buitenspeler loopt hier nog niet rond in de jeugd, dus als hij zich ontwikkelt kan het misschien wel een optie zijn later, nog niet nu.

11 april 2021 om 00:57

Het is geen buitenspeler, meer een 10. Een spelverdeler, een jongen met een schot. Als ik hem zou moeten vergelijken met (oud)ajax spelers, zou ik hem met Ziyech vergelijken. Heerlijk linkerbeen, kan het spel heerlijk lezen. Geen loper als Donny of Klaassen waren op 10. Hij zou wel op 7 kunnen, maar dan heb je meer een rechter aanvallende middenvelder, geen rechtsbuiten.

11 april 2021 om 02:04

Aha oke, zulke types hebben we al wat meer in de jeugd lopen. Unuvar speelt bijvoorbeeld aan de andere kant. Op zich niet verkeerd, in de huidige filosofie spelen we vaker met halve nummer 10 zoals Ihattaren ook speelt. Wellicht daarom dat Ajax hem in de gaten houdt.

Hij begint steeds beter te spelen. Hij speelde aan het begin veels teveel voor zichzelf ipv voor het team. En nu zie je hem ook terughollen wanneer er een counter uitbreekt en ziet hij zijn teamgenoten ook staan. Hij is nu a-international ook voor Slowakije en heeft nog een contract voor tot en met 2025. Maar ja, zijn spel is nog redelijk inconsistent, maar voor zijn debuutseizoen doet hij het wel goed en hij is nog maar 18. Ik was aan het begin echt niet van hem weg, maar dit is een goeie ontwikkeling die hij nu doormaakt. Ik zou nog 2 seizoenen blijven als ik hem was, en dan een stap hogerop maken, want anders wordt het echt verzuipen voor hem. Talent heeft hij zeker, maar nu werken aan zijn consistentie.

11 april 2021 om 00:54

Hij heeft af en toe zo'n heerlijke trap, niet normaal. Ik vergeet af en toe dat hij pas 18 is. Dan vergelijk ik hem met Da Cruz en Mo, en vergeet ik even dat hij 5 en 6 jaar jonger is. Het enige waar ik een beetje van baal, is dat nu hij een basisplaats heeft, en Messa en Matu weer terug zijn, Daniel van Kaam zijn plekje kwijt is.

11 april 2021 om 01:24

Ja, hij heeft een goeie trap en pass in zijn benen, en speelt vrijwel zonder zenuwen. Maar mbt Daniel, hij speelt wel slordig de laatste tijd. Veel gedribbel en verkeerde passes/beslissingen. Hij probeert een beetje zoals Frenkie te spelen, maar dan moet hij echt scherper zijn in zijn spel en minder slordig zijn. Daarnaast heeft Daniel al 2235 minuten in zijn benen, dus aan speeltijd geen gebrek. Maar het moet echt beter, want het wordt wel redelijk van hem verwacht dat hij misschien een vertrek van een Matusiwa of een El Messaoudi gaat opvangen. Ik vond Reis beter spelen tov Van Kaam. Dus daar valt nog wat winst te behalen in zijn spel.

11 april 2021 om 09:55

Van Kaam heeft volgens mij echt elke wedstrijd gespeelt. Mag ook wel even rust krijgen, kwam me vermoeit en uit vorm over. El Messaoudi en Azor zijn ook gewoon beter.

Laat hem maar bij groningen blijven hij is nog niet constant genoeg voor een stap hogerop. Daarnaast een jongen van eigen jeugd die je er graag bijhoudt

11 april 2021 om 12:37

Hij is 18... Toen speelde Frenkie de Jong bijv nog in de Kkd. Ik zou overigens wel een talent willen van je die enorm constant is op 18 jarige leeftijd, die is er namelijk bijna niet. Je kan aan Suslov duidelijk zien dat hij miljoenen gaat opleveren en minimaal subtop top competities kan halen. Ik hoop overigens dat hij gewoon nog 3 jaar blijft en dat we rechtstreeks aan een Stuttgart ofzo kunnen verkopen.

Seizoen afmaken in Groningen en dan volgend seizoen bevestigen. Hij kan misschien later nog Ajax1 halen als hij blessurevrij blijft

mocht je wel voor hem gaan leen hem dan direct voor 1 of misschien zelfs 2 seizoenen uit aan groningen heeft geen zin om van eredivisie naar kkd te gaan lijkt mij

11 april 2021 om 01:08

Nee, dankje. Wij hebben op dat moment wel eigen talenten die we op moeten leiden.

11 april 2021 om 09:53

Is goed, maar alleen als we Scherpen en Danilo mogen. Daarnaast nog een som van 5 miljoen en 30% doorverkooppercentage. Omdat wij ook niet de slechste zijn doen we er dan asperges van Meinardi bij en wat lekkere eierballen. Deal?

11 april 2021 om 10:40

Waarom Scherpen. Snap die hype niet zo. Watheeft hij laten zien om een opvolger van Bizot en Padt te zijn. Met Scherpen gaat Groningen gigantisch achteruit.

11 april 2021 om 10:49

Met elke keeper gaan we ontzettend achteruit, tenzij we Onana of Bizot kunnen halen. Scherpen is een onzettend jonge doelman die in zijn tienerjaren gewoon prima keepte bij Emmen. Het is niet je volgende Van der Sar maar dat is ook niet het minimum niveau bij ons.

11 april 2021 om 12:29

heb dan liever Hoekstra. Eigen jeugd!

Heb bij hem een beetje het Idrissi/Bacuna gevoel. Jongens die het eerste jaar/anderhalf jaar te druistig zijn en teveel fouten maken, daar wat van leren, en dan ineens sterkhouder worden en een mooie stap kunnen maken. FCG zit echt weer lekker in de lift door dit soort jongens

11 april 2021 om 01:13

Voor de duidelijkheid: Juninho

11 april 2021 om 01:22

Deels met je eens. Ik denk dat Suslov een grotere stap kan maken. Ik denk dat die echt een eind heen richting basisspeler kan worden bij een club die jaarlijks Champions League speelt.

Ben het met je eens dat FCG weer in de lift zit, erg goed beleid met onze jonge directie.

11 april 2021 om 02:38

Heb sinds Maaskant een seizoenskaart en ben opgegroeid met Nevland, Lovre, Levchencko, Petted Anderson, etc. Maar in al die jaren heb ik voor het eerst het gevoel dat Groningen echt stappen kan gaan maken. Als de Euroborg straks weer open gaat hoop ik dat het azijnzeiken wat afneemt en we gaan waarderen dat er een plan achter zit.

11 april 2021 om 02:58

Ik denk dat Groningen echt veel potentie heeft en dat dat er met de huidige leiding ook uit gaat komen. Mooi stadion, grote stad. Ze hebben iets heel eigens, met dat groen-wit, kleuren die echt symbool staan voor de club. Goede reputatie door Suarez, Van Dijk, Robben, Tadić, Kostić, Granqvist. Spelers uit Scandinavië en Zuid-Amerika hebben al gezien dat Groningen een goede stap is. Voor spelers in Nederland blijkt dat nu ook weer door Idrissi, Zeefuik, Matusiwa, Sierhuis etc. Ze zijn echt goed bezig en in veel aspecten vind ik dat er meer potentie is dan bij bijvoorbeeld AZ

11 april 2021 om 10:00

Bedankt voor het compliment (als ik even voor alle Groningers mag spreken). Maar AZ heeft natuurlijk meer talent en mogelijkheden dan ons, zie je Stengs, broers Koopmeinders, Karlsson (echt heerlijke voetballer), Boadu, Gudmonsson. Maar ook ik ben heel blij met Larsen, Suslov, Azor, Van Kaam, Ita, Paulus. We kunnen zeker wat spelers klaarstomen voor het "grote werk" en zo wat meer geld vangen. Want geld is het grote probleem in het noorden.

11 april 2021 om 15:20

Zeker, maar op lange termijn denk ik dat Groningen met het huidige beleid verder kan komen dan AZ. Los van de selecties van nu. Als Groningen langere tijd goed beleid voert, staat er een grotere club dan AZ

11 april 2021 om 09:57

Niet helemaal mee eens, Suslov lijkt een wat betere kop te hebben. Het is echt een strijder. Ik denk dat hij het wel tot middenmotor bundesliga kan gaan maken. Kan zijn werklust ook waarderen. Ben benieuwd hoe hij zich ontwikkelt.

Heb bij hem een beetje het Idrissi/Bacuna gevoel. Jongens die het eerste jaar/anderhalf jaar te druistig zijn en teveel fouten maken, daar wat van leren, en dan ineens sterkhouder worden en een mooie stap kunnen maken. FCG zit echt weer lekker in de lift door dit soort jongens

Te druistig, veel te veel balverlies, schiet maar 1-2x per wedstrijd op doel.. weet niet wat mee verdedigen is.. en is arrogant.

Sorry maar deze jongen heeft nog helemaal niks laten zien.

11 april 2021 om 10:01

En toch heeft hij meer bijgedragen dan Da Cruz. Suslov is een prima speler waar we nog wel wat aan kunnen verdienen. Zolang hij van die 2 keer dat hij schiet er 1 scoort mag het van mij. We zijn geen PSG hier. We hebben geen rijke aardgas sjeik

11 april 2021 om 11:00

Ik zou t geestig vinden als de nam er in eens in springt. Hoofdsponsor en fcg top 3 wordt

11 april 2021 om 10:37

Daardoor je hem veel tekort mee. Hij is snel, technisch, explosief, een geweldig balgevoel en groeit snel ten aanzien van meeverdedigen, teamplay. Vergeet niet niet dat hij pas 18 is. Dit gaat een grote worden als hij de juiste keuzes maakt. Je maakt jezelf een beetje ongeloofwaardig met je kritiek, ik schat zo in dat je hem nooit ziet spelen.

11 april 2021 om 12:14

"En is arrogant" wat een kul argument is dat, omdat zijn hoofd je niet aanstaat is hij arrogant? Ik zie jou bij elke kans die er is negatief over hem zijn. Ik snap die in-en-in negatieve houding van een aantal fc supporters waaronder jou niet. Altijd negatief en altijd je eigen spelers afvallen.

Één van de weinige spelers uit de Eredivisie die op termijn van meerwaarde kan zijn voor Ajax.
Zit nu nog redelijk onzichtbaar onder de radar, maar is de laatste tijd best beslissend. Ook niet vies van vuil werk opknappen.
Ik ben fan!

11 april 2021 om 10:02

Itakura zou toch echt ook wel meerwaarde zijn denk ik. Denk dat hij met zijn voetballende kwaliteit als verdediger perfect Blind kan opvolgen. Hoop zo dat hij in de ED blijft bij een Ajax of PSV.

Tomas heeft nog een 4 jarig contract, toch mooi om te zien dat Groningen in gesprek wel om hem een passende beloning te geven. Hopelijk kan hij binnen 2 jaar een mooie stap maken. Het is snel gegaan voor hem. Op zijn 18de in de basis bij ons en ook international geworden. Hopelijk houdt hij deze lijn vast. Aan wilskracht en strijd ontbreekt het niet. Je ziet zijn passie als iets niet lukt en hij is niet bang voor de ervaren en grote jongens (hij heeft ondanks zijn lengte en leeftijd ook een behoorlijk fysiek). Ik kan echt van hem genieten.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Groningen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.RKC Waalwijk38-11
11.NEC38-14
12.FC Groningen36-14
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. KasanwirjoVerdediger321
M. de LeeuwAanvaller325
R. PostemaAanvaller324
J. Strand LarsenAanvaller3214
C. NgongeAanvaller317
M. El HankouriMiddenvelder301
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Groningen.

1 fan
Middenvelder, 20 jaar
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren