Jack van Gelder ziet mogelijkheden voor Oranje: ‘Werd eerst hard uitgelachen’

Zaterdag, 10 april 2021 om 10:39Mart van Mourik • Laatste update: 12:09

Jack van Gelder vindt dat Frank de Boer er serieus over moet nadenken om Frenkie de Jong bij het Nederlands elftal centraal in de verdediging op te stellen. In het programma Paniekvoetbal van Ziggo Sport kwam vrijdagavond de rol van De Jong als centrale verdediger bij Barcelona ter sprake, waarna de analist annex presentator oppert om de voormalig Ajacied ook bij Oranje op die positie te laten fungeren. Bovendien ziet Van Gelder overeenkomsten tussen De Jong en de inmiddels gestopte Javier Mascherano.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Moet Frenkie de Jong centraal achterin staan bij Oranje?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

60 reacties (laatste reactie door sirius)

Jack, de enige talkshowhost die meer meningen heeft dan zijn gasten.

Helemaal met Jack eens! Frenkie moet als libro spelen in een 3-4-3 systeem. Net als bij Barcelona. Dan maak je het beste gebruik van z'n krachten. Dan kun je ook met Wijndal en Karsdorp als wingbacks spelen. Karsdorp is voetballend veel beter dan een Dumfries, Tete of wie dan ook. Ik denk dat als Oranje met de opstelling hieronder aantreedt op het EK, ze dan tot de favorieten behoren voor eindzege. Belangrijk is wel dat De Roon en Luuk niet worden opgesteld. Met hen ga je er gigantisch op achteruit. De Roon is gewoon een simpele huis-tuin0 en keuken voetballer dat niks in Oranje te zoeken heeft.

Cillessen
De Ligt
Frenkie
De Vrij
Karsdorp
Propper/Grav
Wijnald/Davy
Wijndal/Blin
Berghuis
Weghorst
Depay/Gakpo
9 april 2021 om 21:13

Blind op links half, in een 3 4 3? Die positie is bedoelt om de flanken te bestrijken daar is Blind echt niet geschikt voor imo

9 april 2021 om 21:16

Tegen Italie deed Blind het erg goed als linkerwing back. Ook toen NL tegen Spanje speelde op het WK 2014 in Brazilie, was het Blind die de bal op Van Persie gaf vanuit die positie. Blind zou het prima vanaf daar kunnen.

9 april 2021 om 21:57

Haha de helft van het bewijs is 1 pass, 7 jaar geleden. Het is dat Van Persie iets geniaals ermee deed, maar eigenlijk was het een kutbal. Beetje net als die pass van Mühren op Van Basten.

10 april 2021 om 02:38

@zermatt_person - Dat is 1 wedstrijd. Het komt maar eens in de zoveel tijd voor dat Blind niet afgestraft word op z'n beperkingen en het is nog zeldzamer dat hij bij de beteren op het veld hoort. Overigens was Oranje op het WK van 2014 waardeloos in de 5-3-2 opstelling. We kwamen continu op achterstand en creeerde nauwelijks iets. Pas in de tweede helft nadat Van Gaal 4-3-3 ging spelen kwam Oranje continu langszij. Die wedstrijd tegen Spanje was sowieso een wedstrijd op zich. De grote jongens hadden duidelijk iets recht te zetten.

10 april 2021 om 13:22

Ik ben het met je eens dat het onzin is om op basis van 1 pass te zeggen dat iemand goed op een bepaalde positie kan spelen. Maar om nou te zeggen dat die bal van Blind op van Persie een kutbal was? Absolute onzin. Natuurlijk was het weergaloos wat van Persie met die bal deed, maar de pass van Blind was eveneens weergaloos.

9 april 2021 om 21:30

@zermatt, als ik het goed lees wil jij dus 2 verdedigers opstellen en de rest richt zich op de aanval? Wat heerlijk naief!

9 april 2021 om 22:21

Interessante maar naïeve kijk op het spelletje. Het lijkt me juist vanzelfsprekend wanneer Frenkie de Jong een linie zakt, dat vervolgens de Roon op zijn plek kan spelen. Jammer ook dat je de media na moet praten, want naar mijn idee is de Roon een van de peilers van deze generatie Nederlands elftal. Davy Propper is een goed, voetballend alternatief, maar die zit dit seizoen toch echt vaker op de bank of de tribune dan dat hij speelminuten maakt.
Daarbij denk ik dat je met een 3-4-3 of 3-5-2 systeem juist nog meer in de kracht speelt van de Roon. Daar al eens over nagedacht? Die jongen is gewoon een van de bindende krachten van Atalanta.

Goed plan. Wij lopen namelijk over van voetballende middenvelders, dus kan Frenkie wel centraal achterin gaan ballen?

De naam van het programma zegt het al paniekvoetbal

Kan niemand deze gasten even afkappen wanneer de zulke rare uitspraken doen? De positie waar we genoeg toppers hebben, wil je 1 van de 2 goede middenvelders die we hebben neerzetten, lachwekkend.

10 april 2021 om 02:39

Een presentator met een mening moet je sowieso bij voorbaat al afkappen. Daar is 'ie niet voor.

Wat een onzin. Nederland heeft een aantal uitstekende centrale verdedigers, de verdediging is de enige linie die goed is. Dan ga je toch niet je beste middenvelder achterin zetten? Dan speel je straks met een middenveld met Wijnaldum, Klaassen en De Roon. Dat is vragen om problemen tegen een land dat ook maar enigszins kan voetballen.

Ben dus niet de enige wie dit de heletijd zei. Voor de mensen wie dit gekkenwerk vinden: Waar gaan jullie Gravenbergh neerzetten wanneer hij grote stappen gaat maken? Frenkie op een positie net als hij bij Barca speelt en net als Bazoer speelt bij Vitesse is echt niet gek. Je speelt dan een soort van 343 waarbij je gewoon 2 centrale verdedigers als de Ligt en van Dijk op kunt stellen en Karsdorp en Wijndal naast Gravenbergh en Wijnaldum kunt neerzetten. Vind het idee zeker niet gek want we hebben gewoon geen goeie nummer 10 op dit moment, of het in de praktijk werkt is natuurlijk weer wat anders.

9 april 2021 om 22:09

Tegen de tijd dat Gravenbergh er klaar voor is kunnen we dat opnieuw bekijken, maar is nog echt niet aan de orde. Barcelona heeft prima middenvelders waar ze op terug kunnen vallen, Nederland niet. Snap ook echt niet waarom het zo broodnodig is om Frenkie daar neer te zetten, terwijl van Dijk en de Ligt beide kunnen opbouwen.

9 april 2021 om 22:49

Ook De Vrij, Ake en al helemaal Blind kunnen goed opbouwen van achteruit, is totaal niet het probleem bij Oranje. Eerder creativiteit en kwaliteit voorin

10 april 2021 om 02:34

Dat werkt inderdaad alleen als je met 5 verdedigers gaat spelen, maar ten eerste weet je niet of het werkt en ten tweede weet je niet of de 18-jarige Gravenberch nu al klaar is voor een basisplaats. Overigens ben ik van mening dat je De Jong, Gravenberch en Wijnaldum prima op kunt stellen als in ieder geval 2 van de 3 eerste centrale verdedigers fit zijn. Ik ben sowieso geen fan van 5-3-2. Ik heb nog nooit een ploeg gezien die dat echt op topniveau uit kan voeren. Het zijn veelal verrassingsploegen als Atalanta die er weleens mee kunnen verrassen.

Als we nu ook al Jack van Gelder serieus gaan nemen....Kom op, straks zegt André van Duin wat over voetbal en komt het ook op deze site. Moet niet gekker worden.

Van Halst is niveau Atletico Ananas als analist.De beste man heeft alleen zelf gevoetbald, maar weet er verder helemaal niets vanaf.Laten we het maar niet hebben over Jack.

Dat heeft Ten Hag al gedaan Frenkie achterin laten spelen, maar toen in de plaats van de Ligt . Dat was tegen PSV geen succes. Naast de Ligt kan dit een ander verhaal zijn

Ik kan me psv uit in 2018 nog herrineren we gingen er met 0-3 af , met frenkie achterin. Op een EK word je genadeloos afgestraft. Als blind terug is is Blind juist de libero die je nodig hebt in een 3 mans achterhoede. De vrij en de ligt in de dekking en blind de libero met frenkie daar weer voor.

Een centrale verdediger moet in de eerste plaats kunnen verdedigen. Dat kan Frenkie niet goed. Ook ik denk meteen terug aan de kampioenswedstrijd van PSV tegen Ajax. Frenkie was nergens tegen Luuk. Op het EK wordt Oranje geslacht met zo'n verdediging.

9 april 2021 om 23:11

Frenkie zat toen niet bij de selectie, je haalt twee wedstrijden door elkaar. Of doe je dat expres zodat ik aan twee pijnlijke nederlagen moet denken 😂

Ja want centrale verdedigers hebben we nauwelijks terwijl het middenveld overloopt van de wereldtoppers.

Wijnaldum, Klaassen en De Roon zijn allemaal waterdragers die het spel niet gaan maken, Gravenberch is er nog niet goed genoeg voor en Vd Beek heeft geen wedstrijdritme. Dan zie ik niemand die de rol van Frenkie enigszins kan invullen dus laat 'm aub lekker op het middenveld. En Frenkie kan heus niet én libero spelen én het middenveld dmv inschuiven domineren. Die man heeft ook maar 2 benen

Tja, Van Gelder gaat waarschijnlijk nooit beseffen dat hij inhoudelijk niet zoveel van voetbal weet en eigenlijk z'n mening voor zich hoort te laten als hij betaald word om presentator te spelen. Het is natuurlijk vrij logisch om de (vaak) beste middenvelder in een zwakke linie te verplaatsen naar het centrum van de verdediging waar we het best bezet zijn...

Schoenmaker blijf bij je leest joh. Sowieso hem vergelijken met Mascherano is al lachwekkend, totaal ander type speler. We hebben geweldige centrale verdedigers tot onze beschikking, en een middenveld zonder creativiteit bij oranje. Goed plan om de enige die een overtal kan creëren dan maar naar achteren te schuiven ja!

10 april 2021 om 15:57

In een drie mans achterhoede zou dat prima kunnen.

10 april 2021 om 17:08

Nee daar zou blind beter tot zn recht komen mits niet gebleseerd denk.ik

Schoenmaker blijf bij je leest joh. Sowieso hem vergelijken met Mascherano is al lachwekkend, totaal ander type speler. We hebben geweldige centrale verdedigers tot onze beschikking, en een middenveld zonder creativiteit bij oranje. Goed plan om de enige die een overtal kan creëren dan maar naar achteren te schuiven ja!

Frenkie kan toch niet verdedigen. Laat hem lekker op het middenveld

Ik ken deze lui niet echt maar dat deze oude venten een podium krijgen zeg... “ook achterin lijdt de jong bijna nooit balverlies”... ik proestte het bijna uit. Dat lijkt me nog het minste dat iemand achterin de bal niet verliest. Wat een domme uitspraak, alsof het een argument is? En dan die jongen met Masche vergelijken. Zijn in niets hetzelfde. Masche was echt een bijtertje, iemand die graag in het duel speelde en veel opzoog, iemand met, je weet wel, verdedigende kwaliteiten. Kan de jong achterin spelen? Absoluut, positioneel is ie heel sterk en in de opbouw is hij natuurlijk fantastisch. Kan hij dat in topwedstrijden? Absoluut niet imo. Defensief te soft en ook te traag voor.

Waarom moeten we de mening van Jack van Gelder serieus nemen? Die man is toch niet meer dan een presentator? Langzamerhand vind ik het wel een beetje ergerlijk dat hij zich altijd zo in de discussie mengt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2219 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
T. KrulKeeper
D. BlindVerdediger
F. de BoerVerdediger
M. de LigtVerdediger
D. DumfriesVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

242 fans
Middenvelder, 23 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Barcelona 35 3 4 0
2019/2020 Barcelona 29 2 2 1
2018/2019 Ajax 31 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0

In de wandelgangen

Maandag 10 mei
José Mourinho heeft de naam van Donny van de Beek bovenaan zijn verlanglijstje staan bij AS Roma. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren