Pau López bestudeerde tactiek Tadic: ‘Hij schiet ze vaak door het midden’

Vrijdag, 9 april 2021 om 08:51Yanick Vos • Laatste update: 08:58

Dusan Tadic miste donderdagavond een strafschop in de kwartfinale van de Europa League tussen Ajax en AS Roma. De Servische aanvoerder van de Amsterdammers schoot de bal recht door het midden op het doel en daar had doelman Pau López rekening mee gehouden. De keeper van de Romeinen had voorafgaand aan de ontmoeting met Ajax de strafschoppen van Tadic bestudeerd.

Tadic neemt al jaren de strafschoppen bij Ajax en dat was voor Lopez reden genoeg om te bestuderen hoe de aanvaller dat doorgaans doet. “Ik weet dat Tadic ze vaak door het midden schiet”, zei de Spaanse keeper na afloop tegenover Sky Italia. “Ik kijk altijd beelden van penalty's met onze keeperstrainer Marco Savorani. Dit keer bleef ik staan, en ik had geluk.” Vlak na de misser van Tadic tekende Lorenzo Pellegrini vanuit een vrije trap voor de gelijkmaker. Roma ging uiteindelijk met een 1-2 overwinning op zak naar huis door een laat doelpunt van Roger Ibañez.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Tadic, die de assist leverde op de 1-0 van Davy Klaassen, beaamde na afloop dat de nederlaag ‘echt pijn’ doet. “Ik moet zelf de 2-0 maken. Wij kregen meer kansen en hadden moeten scoren”, zei de captain tegenover RTL7. “Als je te veel kansen mist, zoals ik met die penalty, dan krijg je vanzelf een tegendoelpunt. Dit is een goede les, we moeten daar winnen. En daar moeten we alles voor doen.” Tadic zei dat hij niet had verwacht dat de keeper was blijven staan. “Ik had moeten scoren.”

Ibañez ging in de fout bij de 1-0 van Klaassen, maar maakte zijn verdedigende fout goed door vlak voor tijd het winnende doelpunt te maken. “Ik bedank Pau voor het stoppen van de strafschop en God voor het winnen van de wedstrijd”, aldus de Braziliaanse verdediger. “Het was een zware wedstrijd, maar we hebben het goed gedaan. We stonden veel onder druk en uiteindelijk maak ik een doelpunt waar ik erg van kan genieten.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door f-18/tacp)

Slecht geschoten van tadic, je ziet ook gewoon dat pau lopez geen hoek kiest. Kan echt veel beter, vind zijn penalties ook niet meer goed de laatste tijd. Keeper vaak eraan of de goeie hoek.

9 april 2021 om 09:12
0

Eens. Gewoon een zwak getrapte penalty. Niet meer, niet minder. Ik geef Ajax trouwens nog steeds een redelijke kans om door te gaan hoor, Roma kon me toch ook niet echt overtuigen gisteren.

9 april 2021 om 09:13
0

Ligt er een beetje aan, ook wat voor spelers roma terugkrijgt van blessures en schorsingen. Ajax was inderdaad wel beter gister, maargoed dat was bayern ook en die verloor ook van psg dusja.

9 april 2021 om 10:15
0

Denk juist gevaarlijk nu.
Ajax zal nu moeten en dat is ideaal voor Roma juist.

Dzeko kan daar ideaal mee om gaan die ruimtes. En als dan ook nog El Sharawy terug is met zijn snelheid.

9 april 2021 om 09:18
0

'vind zijn penalties ook niet meer goed de laaste tijd' Tadic zijn laatste 15 strafschoppen niet gemist, verder is hij 85 op zijn strafschoppen zijn laatste misser die ik mij kan herinneren was tegen Paok thuis op 13-08-2019 in de voorronde CL, en in die wedstrijd schoot er vervolgens nog eens twee in na zijn gemiste strafschop. Echt is er nooit een middenweg? omdat je 1 penalty minder neemt kan je er helemaal niets meer van, sorry maar echt complete onzin.

9 april 2021 om 09:23
0

Gemiddeld gezien een van de beste strafschopnemers gezien zijn percentage. En zoals de Belgische commentator gisteren ook zei, niet iedereen is perfect. Zelfs Messi had een lager ratio, dus gewoon pech hebben dat hij juist nu miste.

9 april 2021 om 09:51
0

Goed, jij trekt er nu statistieken bij die wat mij betreft niet per se betrekking hebben op de laatste tijd. Ik vind dat hij wel een punt heeft en ben het ook met hem eens. De statistieken van Tadic liegen niet, maar een misser zat er aan te komen. Eigenlijk miste hij m al tegen Groningen, maar werd hij gered door Suslov. Tegen zowel young boys als heerenveen zat de keeper er ook bijna aan en was het ook niet feilloos. Snap dus wel waar Paulodybala10 op doelt, ondanks de geweldige statistieken van Tadic.

9 april 2021 om 11:12
0

Hij schiet ze er gewoon vaker slecht in dan goed. Bij Servië knijp ik hem altijd als hij ze neemt. Het gaat vaak goed, vast op ervaring en omdat hij wellicht goed kan lezen waar de keeper heen zal gaan. Dat is een talent dat niet velen hebben en gezien zijn statistieken lijkt het me een aannemelijke theorie. Maar nogmaals, ik vind dus dat hij ze er niet goed inschiet. Strak en onhoudbaar in de hoek zijn ze vrijwel nooit, vaak ook bijna door het midden of binnen handbereik van een keeper die de goede hoek kiest of lang wacht. Dat moet een prof beter kunnen.

Roma gaat in Rome natuurlijk op zijn Italiaans alles dichtgooien en Ajax laten komen, levensgevaarlijk in de counter. De kans lag in Amsterdam. Een fout achterin en een wegegeven penalty zie ik niet nog een keer gebeuren. Alsnog hoop ik op een spannende return. Die penalty was gewoon slecht ingeschoten.

Fantastische overwinning van Roma. Hopelijk maken ze het thuis af. De enige club uit de Serie A die Europees voetbal speelt, is tevens de zwakste. Zeker als je ze met Juve, Napoli, Inter, Atalanta en Lazio vergelijkt. Grappig hoe die dingen gaan.

9 april 2021 om 09:24
0

Napoli verloor van Granada. Juve tegen Porto. Ajax is beter dan Granada en niet minder dan Porto. Maar logica is soms ver te zoeken, Ajax heeft een complex tegen Italiaanse ploegen.

9 april 2021 om 09:30
0

Alles zat natuurlijk ook wel echt mee voor Roma gisteravond. Alle kansen van Ajax gewoon net niet en de blunder van de Roma keeper die net naast gaat en de blunder van de Ajax keeper gaat erin. Penalty die gemist wordt. Dus erg zuur voor Ajax, en zeker ook de 1-2 om je oren krijgen. Al denk ik zeker niet dat het over is voor Ajax, die zijn uit vaak beter en het voordeel is dat Ajax weet dat ze moeten winnen en Roma zich gaat ingraven en dus Ajax aan de bal laat wat ook een voordeel zou kunnen zijn. Ben heel benieuwd na gisteravond denk ik zeker dat Ajax 0-2 in Rome kan winnen.

9 april 2021 om 09:36
0

Roma gaf Ajax de 1-0 ook wel kado natuurlijk. Alles zat niet mee wat dat betreft want Ibabez maakte een grove fout.

9 april 2021 om 09:47
0

Ik wou net zeggen. De 1-0 kwam totaal uit het niets door een enorme blunder en er viel weer een speler geblesseerd uit. Verder kreeg Tagliafico maar weer eens geen kaart voor een weer behoorlijk schandalige trap, en de man die ( iets opzichtiger) wraak nam wel. Dus nee, ik geloof niet dat alles mee zat voor Roma gisteravond. Na de penalty ging voor Ajax alles mis wat mis kon gaan, klopt, en Roma kreeg inderdaad wel heel veel. Maar zeker niet alles zat mee voor ze.

Dramatisch slechte penalty op zo'n belangrijk moment, dit kost je gewoon de volgende ronde.

9 april 2021 om 09:45
0

Ik vind dat zo kortzichtig. Tegen PSV schoot hij de penalty en de laatste minuut ook recht door het midden en toen was het koelbloedig. Nu blijft de keeper staan en is het een dramatische penalty. Als de keeper een hoek had gekozen had men gezegd dat hij weer ijzig kalm was. Zo werkt het nou eenmaal. You win some, you lose some...

9 april 2021 om 09:52
0

Er zat ook totaal geen overtuiging achter vandaar dramatisch.

9 april 2021 om 09:52
0

Tegen PSV was er een hoop gedoe om heen en vloog die onder de lat. Op deze hoogte door het midden, dat is baggerslecht, schiet op deze hoogte in een hoek en elke keeper is kansloos.

Als Ajax hun eigen spel speelt gaan ze gewoon door en dat zeg ik als echte romanista.

9 april 2021 om 09:24
0

Echte romanista? Waar is je blijdschap dat AS Roma ondanks ze zoveel spelers missen toch uit winnen bij Ajax. Nederlandse romanista zeker

9 april 2021 om 09:25
0

Romanista is realista.

9 april 2021 om 09:37
0

Ja want Ajax mistte geen Onana, Blind en Mazraoui? Je doet alsof de spelers die Roma mistte wereldspelers zijn vergeleken met hun vervangers. Roma heeft gewoon het geluk mee en had gewoon goede spelers op het veld staan.

9 april 2021 om 10:10
0

Het zijn gewoon niet de minste spelers die ze missen, en ondanks dat winnen ze uit bij Ajax. Dat zijn toch gewoon feiten waar je blij mee mag zijn?

9 april 2021 om 11:12
0

Ja. Maar aangekaart wordt ook gewoon dat Ajax vier basisspelers mist. En speelt met de derde doelman.

9 april 2021 om 11:25
0

Dat zal allemaal, maar dat doet aan de feiten niets af he

9 april 2021 om 13:23
0

Miki Smalling en karsdorp zijn inderdaad allemaal een a twee klasse beter dan pedro cristante en Bruno peres. Daarbijkomend zijn SES en Zaniolo ook verschrikkelijk goede voetballers die bij ajax 100% in de basis zouden staan.

9 april 2021 om 14:45
0

Maar als je het spel zag begrijp ik wel waarom ze ook niet top 3 staan in de serie a. 541 of 532 speelde ze en door de 2-1 overwinning word het de komende wedstrijd net zo erg helaas niet om aan te gluren maar ze hebben wel een goed resultaat behaalt. Maar zie Ajax er zeker nog wel 2 maken daar in Roma vond Ajax vooral zwak in bal bezit die interland periode heeft Ajax nog geen goed gedaan. Moet er wel bij zeggen voor die speler gewisseld werd vanwege blessure hij wel voor veel gevaar zorgde maar toen hij er uit was vond ik vooral Roma tegen houden. En Ajax speelde de fouten die Roma in de opbouw maakte ook totaal niet uit .

De keeper mag hier anders ook wel de credits voor krijgen. Tadic schiet de meeste penaltys zuiver/hard in het midden of net daarnaast en meestal gaan ze er ook in. Het valt alleen minder op omdat keepers heel vaak al een hoek hebben gekozen.

9 april 2021 om 09:26
0

De meeste spelers doen dat hupje tegenwoordig om de keeper te dwingen tot een keuze.

Is er niemand hier in vredesnaam die de nuance bewaakt? Tadic schiet zijn penalty's heel vaak door het midden, maar dan gaat hij erin en zegt iedereen dat hij koelbloedig is. Nu schiet hij ook door het midden en dan lijk het heel knullig , maar dan betekend niet dat hij geen penalty's kan nemen toch? hij is immers zo'n 85 procent op zijn strafschoppen. En ja Scherpen ging ook gigantisch in de fout, maar kan hij er dan ook opeens niets meer van? Nemen we even Drommel en Van der Sar hadden ook moeite in het begin.

9 april 2021 om 09:28
0

Ik geloof toch meer in het kiezen van een hoek. De specialisten gaan volgens mij meestal voor een hoek.

9 april 2021 om 10:00
0

Eens, één gemiste penalty maakt Tadic geen slechte nemer. Al ben ik meer voorstander van hard in de hoek. Als je die consequent kan plaatsen (dus niet de paal raken of naast schieten), dan scoor je gewoon altijd. Maakt niet uit of de keeper dan de goede hoek kiest: een penalty hard in de hoek is gewoon niet houdbaar. Door het midden werkt vaak prima omdat keepers vaak een hoek kiezen, maar technisch gezien is het gewoon een stuk minder goed ingeschoten en als het dan niet lukt, ziet het er erg knullig uit.

Ook met je eens dat de nuance rondom Scherpen weg is. Stond al 1-0 achter bij de meeste fans vóór de wedstrijd en die ketser was de ultieme bevestiging. Ik ben nooit heel erg overtuigd van hem geweest, en zie liever Onana of Stekelenburg. Maar momenteel is hij even de enige die we hebben en dan helpt het toch weinig om hem af te branden en terug te verlangen naar die andere keepers. Vertrouwen is zo belangrijk voor spelers, zeker voor keepers. Dat hij derde is in de pikorde zal al niet helpen, hij staat er al "bij gebrek aan beter". Maar als we dan ook zo volop blijven inzoomen op zijn fouten... Hij is nog jong en heeft zijn beste jaren iig nog voor zich.

Keepers moeten gewoon altijd wachten tot de speler schiet. Alle ballen door het midden plus de zwakke penalty's kun je dan gewoon pakken. De goed ingeschoten penalty's pak je toch niet ookal kies je de goede hoek.

9 april 2021 om 09:52
0

Eens, ik verbaas me daar toch altijd over. Naast dat ik het er redelijk knullig uit vind zien dat een keeper in een hoek duikt waar de bal niet komt, denk ik dat het voor je kansen ook echt beter is te blijven staan. Een bal die perfect in de hoek is op goede snelheid pak je sws niet. Nu gokken keepers vaak op een net iets minder perfect ingeschoten penalty in een bepaalde hoek. Blijf je staan tot de bal een richting op gaat, dan ben je daar te laat voor. Maar penalties door het midden of net daarnaast, de panenka's, die pak je gewoon als je blijft staan. Daarmee dwing je spelers om de bal scherp de hoek in te schieten en vergroot je de kans dat ze de paal raken of naast schieten.

Ik vind het complete onzin wat die keeper hier zegt. Natuurlijk moet die bal er gewoon in, dat staat niet ter discussie. Echter als iemand een beetje rouleert in zijn manier van penalty's nemen, is het Tadic wel. Tegen Heerenveen schoot hij hem slecht in, maar hij koos wel een hoek (rechts van de keeper). Tegen PSV ging ie weer wel recht door het midden. Tegen FC Groningen koos hij beiden keren voor de hoek (links van de keeper). Tegen Young Boys schoot hij ook links van de keeper. Gisteren ging de bal weer door het midden. Wat overigens wel opvallend is, dat is dat de laatste penalty's niet heel overtuigend waren ingeschoten. Dat is wel een probleem natuurlijk. Aan de andere kant heeft hij de laatste tijd zo veel penalty's genomen, dat ik mij kan voorstellen dat hij op een gegeven moment ook gaat twijfelen waar hij hem nu weer moet schieten.

Of de goalie het nou wist of niet, Dusan schiet hem alles behalve met overtuiging op doel. Daar gaat het al mis. Dat was het. Klaar.

10 april 2021 om 18:25
0

@ Stijlvol Inderdaad, er zat totaal geen overtuiging in. Nu heb ik geen keiharde cijfers, maar naar mijn idee pakken keepers vaak ook penalty's wanneer de penalty nemer hem kort neemt door geen aanloop(je) te nemen. Al geloof ik ook wel dat in de statistieken duiken van vaste penalty nemers keepers kan helpen, nu weet ik niet meer welke wedstrijd het was. In een van de Europese wedstrijden waarin Ajax speelde tegen een voormalig werkgever van een Ajacied, werd Tadic door een ploeggenoot geadviseerd een hoek te kiezen als hij een penalty zou krijgen tijdens het tweeluik. Dit omdat de desbetreffende keeper altijd in de statistieken/beelden dook van de vaste penalty nemers van tegenstanders om er achter te komen of ze een favoriete plek hadden. En daarbij ook keek naar de stand van het lichaam en oog bewegingen. Mensen zijn en blijven gewoonte dieren en zullen vaak hetzelfde blijven doen.

Het is echt lachwekkend dat mensen hier tadic gaan uitleggen hoe hij een penalty moet nemen terwijl ze zelf nog nooit een penalty op professionel niveau hebben genomen. Ik denk dat de man die 90% van de penalty's erin schiet dat beter weet.

9 april 2021 om 11:27
0

Je kunt toch ook simpelweg naar statistieken kijken van grote penalty nemers. Ronald Koeman en Ronaldo schoten/schieten volgens mij de bal bijna altijd in de hoek. Zeker met de VAR waardoor keepers niet meer vroeg kunnen hun hoek kunnen verkleinen is in de hoek schieten de beste optie. Een goed genomen pingel in de hoek is bijna niet meer houdbaar.

Als Neres weer op links start dan hoop ik dat Ajax er uit zal liggen. Bye bye

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax6965
2.AZ6128
3.PSV5832
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5128
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2714
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
K. ScherpenKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

243 fans
Middenvelder, 32 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 27 14 1 0
2019/2020 Ajax 25 11 1 0
2018/2019 Ajax 34 28 4 0
2017/2018 Southampton 36 6 4 0
2016/2017 Southampton 33 3 4 0

In de wandelgangen

Vrijdag 9 april
Sergio Agüero heeft zijn afscheid bij Manchester City aangekondigd, maar blijft mogelijk actief in de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren