‘De aanstaande kampioen verloor nogal dom, in plaats van afstand te nemen’

Vrijdag, 9 april 2021 om 08:04 • Laatste update: 00:10

Ajax verloor donderdagavond op pijnlijke wijze met 1-2 van AS Roma in de kwartfinale van de Europa League. In de kranten wordt uitgebreid stilgestaan bij de verliespartij van de ploeg van trainer Erik ten Hag. Met name de blunderende Kjell Scherpen en de misser van Dusan Tadic vanaf elf meter komen aan bod in de ochtendkranten. Ondanks de verliespartij zien de dagbladen nog voldoende perspectief voor de Amsterdammers op weg naar de halve finale van het clubtoernooi.

‘Ajax krijgt tik op tik’, kopt De Telegraaf. De krant doelt op de aanloop van de confrontatie met AS Roma, waarin Daley Blind en Maarten Stekelenburg geblesseerd afhaakten, en de manier waarop Ajax ten onder ging tegen Roma. “Gezien de krachtsverhoudingen mag Ajax – ondanks de zeperd – na de Europese droomreis in 2017 nog altijd hopen op een nieuwe Europa League-finale.” Door de 1-2 nederlaag heeft Ajax het zichzelf ‘onnodig moeilijk gemaakt’. Ook de blunder van Kjell Scherpen in de tweede helft komt aan bod. De sluitpost ging pijnlijk in de fout bij de 1-1 van Lorenzo Pellegrini.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

“Als de kwetsuur van Stekelenburg onverhoopt hardnekkiger blijkt dan gedacht, kan de oud-doelman van FC Emmen ook het aanstaande kampioensduel van Ajax keepen. Het zou zijn krankzinnige seizoen, dat begon met vijftien nietszeggende potjes in Jong Ajax, compleet maken. Al zal zijn hoofd daar nu niet bepaald naar staan.” Volgens verslaggever Mike Verweij moet de ploeg van Erik ten Hag zich vastklampen aan het feit dat ‘de eerste slag is verloren, maar de strijd nog niet’, waarbij hij verwijst naar de dubbele confrontatie tussen Ajax en Real Madrid in het Champions League-seizoen 2018/19, toen de eerste ontmoeting ook met 1-2 verloren werd en Ajax de volgende ronde bereikte na een 1-4 zege in Madrid.

De slechtste man van Ajax deed eigenlijk niets goed tegen AS Roma

Voetbalzone deelde rapportcijfers uit aan de spelers van Ajax.Lees artikel

Ook in het Algemeen Dagblad wordt uitgebreid aandacht besteed aan de blunder van Scherpen. “Wat als een jongensdroom begon, eindigde in een nachtmerrie voor Kjell Scherpen.” Volgens de krant werd de ex-keeper van FC Emmen de schlemiel van de avond. “En dat terwijl Ajax vijf minuten daarvoor nog op weg leek naar een droomavond. De volgende stap naar de derde halve finale van een Europees toernooi in vijf jaar had Dusan Tadic, die werd gevloerd door Roger Ibañez, op de schoen. De Servische captain, die dit seizoen nog geen penalty miste, zag de onzekere Roma-doelman Pau Lopez zijn poging door het midden pareren. Zo liet Ajax de door blessures geteisterde en in de Serie A achterop geraakte Romeinen ontsnappen op hun vluchtheuvel naar een Champions League-ticket.”

“Ajax kan heel in de verte nog steeds de bloesem ruiken van de halve finales van de Europa League, maar het verraderlijke is dat de frisse geur over een week totaal bedorven kan zijn”, schrijft Willem Vissers in de Volkskrant. Volgens de verslaggever biedt de nederlaag tegen Roma nog perspectief gezien de sterke reputatie van de Amsterdammers in Europese uitduels. “Maar de aanstaande kampioen verloor nogal dom, in plaats van afstand te nemen.” Ook de wedstrijd van de blunderende Scherpen komt aan bod. “Scherpen profileerde zich tot de rust, met zijn imposante gestalte. Hij kan ver gooien alsof hij een discuswerper is en zijn stem is overal in het stadion hoorbaar. Maar bij die vrije trap blunderde hij opzichtig.” Vissers wil Ajax nog niet afschrijven voor een plek in de halve finale van de Europa League. Hij wijst naar de sterke prestaties van het team van Ten Hag buiten de Johan Cruijff ArenA. “Ajax staat voorlopig op achterstand, maar is nog niet verslagen.”

Volgens het NRC had er voor Ajax meer in gezeten tegen Roma. “Ajax creëerde volop kansen en bewees ook nu, met een jong elftal, dat het redelijk bestendig is in de Europese subtop, ook al gingen de Italianen er met de buit vandoor.” De krant wijst op de gemiste kansen bij Ajax van onder meer Tadic, Antony en invaller Brian Brobbey. “Terwijl Ajax aandrong, viel-ie uiteindelijk aan de andere kant, via Roger Ibanez: 1-2. Onverwacht? Het blijven Italianen.” De return in het Stadio Olimpico staat voor volgende week donderdag op het programma (21.00 uur).Gerelateerd

Meer sportnieuws

66 reacties (laatste reactie door f-18/tacp)

Leuk dat je constant verwijst naar die wedstrijd in Madrid maar dat is toch onlogisch? Dit Ajax heeft (veel) minder kwaliteit. Wordt een lastige uitwedstrijd voor ze. Ik verwacht eenzelfde soort wedstrijd als gister en denk dat roma doorgaat.

9 april 2021 om 08:29
0

Ondanks de kansenverhouding van deze wedstrijd, zie ik Ajax ook niet doorgaan. Roma krijgt weer wat geblesseerden terug, en die gaan dit echt niet meer weggeven, desnoods met "Italiaanse" spelletjes.

9 april 2021 om 08:45
0

Jij noemt het Italiaanse spelletjes. Ik noem het mannelijk en doordacht voetbal met maar èèn doel, winnen ten koste van alles. Iets dat de Nederlandse voetbalschool ontbeert. Ja ze waren beter, ja ze hadden meer kansen, maar aan het eind van de rit heb je daar niks aan.

9 april 2021 om 09:21
0

Plus Ajax was alleen de tweede helft beter. Eerste helft was gewoon voor Roma. Ajax had wel uiteindelijk veel meer kansen in die tweede helft, en grote kansen ook.

9 april 2021 om 09:25
0

Mannelijk en doordacht 😅? Ze hebben toch gewoon alle geluk van de wereld gehad. Als, ja als, Tadic die penalty maakt staat Ajax met 1 been in de halve finale.

9 april 2021 om 09:50
0

Nou nou, wat een geluk had Roma. Door een blunder uit het niets de 1-0 weggeven, weer een speler gebleseerd zien uitvallen. Ik geloof niet dat het ze heel erg mee zat in de eerste helft. Jij wel? Dat ze alsnog wonnen was inderdaad gelukkig, maar alle geluk van de wereld? Mwah.

9 april 2021 om 10:08
0

@messibazoer:
Mooi dat we in Nederland het altijd geluk noemen van de Italianen. Dit is hun spelletje en ieder Nederlands team trapt er altijd weer in. Juist tegen die Italiaanse ploegen gaat het altijd fout.

Ja die strafschop had er in gemoeten. Maar dat is dan toch ook kwaliteit, Ajax mist een strafschop en Roma maakt er 2 uit dode spel momenten.

9 april 2021 om 10:14
0

@ Mike; het voetballen met maar 1 doel; winnen wordt in NL uit gekotst. Kijk maar eens hoe heel veel mensen Veltman benaderen. Als een voetballer op de NL velden dit heeft, dan vindt vrijwel iedereen het juist verschrikkelijk dus zo komt die mentaliteit ook nooit in het NL voetbal.

9 april 2021 om 10:14
0

Je heb er lang op moeten wachten hé om weer af te kunnen geven op Ajax Capis. Slaat werkelijk nergens op wat je zegt. Alsof de Italianen vanaf minuut 1 het spelletje volledig onder controle hadden. "juist tegen Italiaanse ploegen gaat het altijd fout" Juventus maar even buiten beschouwing gelaten zeker? Ajax had achteraf gezien gewoon moeten winnen en als de penalty gemaakt was had het een compleet andere wedstrijd geweest. Ajax helpt Roma terug in het zadel en krijgt de deksel op de neus. Niks meer en niks minder. Niet aan komen met onzin praatjes als in Nederland noemen we het altijd geluk of ieder Nederlands team trapt er weer in.

9 april 2021 om 10:17
0

Hij geeft helemaal niet af op Ajax. Trek die lange tenen in man. Juve was de uitzondering die de regel bevestigde. Verder trappen "we" er inderdaad bijna altijd weer in. Dit was een klassieke italiaanse overwinning, inclusief tandaard bijpassend Nederlands commentaar dat het geluk en/of onterecht was en dat "we" hadden moeten winnen. Het klopt dus echt gewoon wel.

9 april 2021 om 10:22
0

vanwaar die frustratie? Waar geef ik af op Ajax dan? zeg ook duidelijk niet dat ze het onder controle hadden, maar net als tegen Atalanta en zo vaak geilen wij hier op balbezit en vinden we dat prachtig. Zeg ook duidelijk Nederland want dat is niet alleen bij Ajax het geval. (dus loop niet zo kleinzerig te piepen met Ajax) Als als als.. Ze maken de strafschop niet! Als Roma die strafschop niet dom weg had gegeven was het ook anders. Daar koop je toch niks voor? En dat Ajax ze in het zadel helpt, is dus ook een kwestie van kwaliteit. Juventus was een geweldig jaar toen en eerder een uitzondering op de regel. Maar zoals ik zeg het is niet alleen Ajax het is ieder Nederlands team, omdat wij hier geil zijn op balbezit.

9 april 2021 om 10:50
0

Ieder Nederlands team speelt op balbezit? PSV speelt volgens mij al jaren niet op balbezit en de laatste keer dat Feyenoord Europees heeft gespeeld op balbezit kan ik mij niet herinneren.

Ajax speelt inderdaad op balbezit. De statistieken laten ook gewoon zien dat Ajax gister de meeste kansen heeft gehad. Inderdaad niet afgemaakt dus je koopt er nu niks voor. Doet aan de statistiek alsnog niets af.

9 april 2021 om 11:00
0

PSV en Feyenoord spelen in verhouding ook zeker daar op. Juist Feyenoord die eindeloos achterin rond tikken en balletje breed en terug spelen en blijven breien.

Dat is gewoon de Nederlandse school en zoals jij reageert vanuit Ajax punt bewijst maar weer hoe trots we daar wel niet op zijn.
Maar juist Italiaanse ploegen zijn daar gek op (uitzonderingen daar gelaten)
Meeste kansen heb je toch niks aan. Gaat om effectiviteit, kijk PSG tegen Bayern ook. 14 schoten om 4, 65% bal tegen 35% en wie maakt er 3 uit en staat er geweldig voor nu juist?

9 april 2021 om 12:10
0

Ach, laten we niet gaan overdrijven. Dat Scherpen een makkelijke bal niet pakt, dat Tadic een pingel slecht inschiet en dat de keeper zonder het zelf door te hebben een paar ballen tegenhoudt zijn Italiaanse spelletjes? Dan sla je 't wel erg makkelijk plat zonder te kijken naar de wedstrijd. Deze wedstrijd had net zo goed in 4 - 1 kunnen eindigen. Dat dit niet is gelukt is vooral de verdienste van Ajax door niet vastberaden met kansen om te gaan. Ik vond 't erg laconiek allemaal. Zo van, die klus klaren we wel even. Maar je kunt dan ook zien dat de jeugdige en nieuwe spelers zoals Rensch, Timber, Anthony , maar ook Gravenberch e.d. gewoon nog e.e.a. moeten leren en dat Scherpen gewoon 't niveau niet heeft. Dat neemt niet weg dat daardoor Roma terecht heeft gewonnen, die gaan inderdaad altijd gewoon uit van die paar kansen in de wedstrijd en maken die dan ook af, maar ik vond 't wel meevallen met die Italiaanse spelletjes. Dat Ajax niet scoort vond ik geen verdienste van Roma. Dat is toch geen strategie? Italiaanse spelletjes zijn geen kansen weggeven en vervelend doen om de tegenstander uit de wedstrijd te halen, maar zo vervelend vond ik ze niet. Maargoed, nu wordt 't een enorme kluif voor Ajax. Zeker omdat Roma ook een paar belangrijke spelers terug krijgt. Ze hadden de kansen, maar verzuimd. Eigenlijk altijd het probleem bij Ajax, dat heb je helaas met veel jeugdige spelers die nog relatief veel fouten maken.

9 april 2021 om 12:28
0

@capis: Eindeloos de bal achterin rond spelen is helemaal geen NL school. Althans, niet in de ideale zin. Wel dat balbezit een belangrijke rol speelt. Maar ook dat je dit snel doet zodat er ruimtes ontstaan. Wat Feyenoord en PSV doen heeft daar weinig mee te maken. De NL school is vooral vanuit balbezit altijd vooruit te denken, open draaien, naar voren spelen, spel heel breed houden en totaal voetbal (als in iedereen verdedigd en valt aan). In balverlies met druk op de bal. Wat Feyenoord doet is het tegenovergestelde, die zakken in. Die breien in balbezit als een vorm van verdedigen, want als jij de bal niet hebt dan kunnen zij niet scoren. En een gebrek aan kwaliteit om de openingen te vinden. Dat is geen NL school - niet in klassieke zin in ieder geval, misschien een zijtak die hun uitkomt. En PSV speelt meer zoals Brazilie dan NL. Veel door het midden, 2 controleurs. Een blok met aanvallende backs die de hele linie pakken en voorin dan 4 spelers, geen wingers maar 2 nr 10's en 2 spitsen, die elke wedstrijd wel een paar kansen krijgen en het vermogen hebben uit niks te scoren. Wat PSV doet heeft bijna niks met de NL school te maken. Alleen misschien de druk op de bal, maar zelfs dat lukt ze vaak maar gebrekkig en 15 min in een wedstrijd en dan zakken ze weer in. Zal ook vast door de kwaliteit komen.

9 april 2021 om 08:51
0

Met alle spelers die ze missen staat er nu zeker minder kwaliteit dan bij de wedstrijd tegen Madrid. Maar laten we wel wezen, Roma heeft ook minder kwaliteit dan Madrid.

9 april 2021 om 08:55
0

Dat is absoluut waar hoor. Maar ik vind het Ajax van toen niet te vergelijken met nu. Vooral als je meeneemt wie er weg zijn, afwezigheid van blind en onana en natuurlijk tadic die ondanks dat hij goed speelt in mindere vorm is dan zijn eerste jaar. Dat roma zelf ook minder kwaliteit heeft is waar. Maar het spelletje dat ze spelen past niet bij Ajax. Vandaar ook dat ze eruit vlogen tegen atalanta.

9 april 2021 om 08:58
0

Leuk dat je verwijst naar het feit dat Ajax nu ( veel) minder kwaliteit heeft dan toen, echter heeft Roma ook veel minder kwaliteit dan Real Madrid had.
het gaat zeker een lastige wedstrijd worden maar toch acht ik ons nog niet kansloos, hopelijk starten we met timber op de RB, Alvarez centraal en Kudus voor iets meer voetbal op het middenveld.

hopelijk kunnen wij vrij uit voetballen met opgeheven hoofd door naar de volgende ronde, of anders met een goed gevoel naar huis als het tegen zit

9 april 2021 om 09:04
0

Niet kansloos maar kom op, beter dan 90 10 kan je de kansenverhouding niet schatten. Zoveel opgelegde kansen als gisteren krijg je nooit meer. Roma krijgt spelers erbij, Ajax mist Rensch. Ajax gaat nog meer ruimte weggeven en de eerste helft zie je dat Dzeko dan gevaarlijk is. Kortom, ik zie het somber in en vind op basis van de wedstrijd gisteren uitschakeling volledig verdiend. Zoveel individuele fouten voorin en achterin. Dat kan niet in Europa.

9 april 2021 om 09:11
0

Klopt zeker dat roma ook minder kwaliteit heeft hoor. Toch zie ik Ajax niet doorgaan door de manier van spelen van roma. Ik verwacht eenzelfde wedstrijd als tegen atalanta thuis.

9 april 2021 om 09:14
0

90-10 zo zie ik het totaal niet, je moet alleen zuiniger met de kansen omgaan.
Ik opteer er voor om te beginnen Brobbey, die hield constant die 2 centrale verdedigers bezig en laat toch zien dat hij kansen kan creëren, Neres vanaf llinks werkt voor geen meter en het is bijna sneu om die jongen daar aan te laten modderen.

Dat Rensch geschorst is hoeft niet eens persé slecht uit te pakken vind ik, met Timber op de RB, Alvarez centraal en Kudus op het middenveld krijg je nog meer voetbal.

9 april 2021 om 09:25
0

@burwatti, ik hoop ook op die wijzigingen. Neres was niet goed, en Alvarez eigenlijk ook niet, terwijl die als duo met Martinez achterin wel een goed slot op de deur is. Toch is spelen met Kudus en Brobbey gewoon suboptimaal in dit stadium van Europese competitie. Die staan amper basis en als ze nu wel spelen is dat gewoon een noodgreep.

9 april 2021 om 09:30
0

Hoeveel echt opgelegde kansen heb je geteld dan? De penalty en de 1 op 1 van Brobbey en Anthony. Voor de rest wel dreiging, maar opgelegde kansen niet. Ajax is aanvallend gewoon veel te afhankelijk van Tadic. Neres en Anthony komen zwaar tekort en vanuit het middenveld heb je alleen Klaassen die gevaarlijk kan worden.

9 april 2021 om 10:09
0

Neres speelde in het successeizoen ook op links..

9 april 2021 om 12:37
0

Als je derde keeper en Blind speelt niet dan ben je 20% minder.

9 april 2021 om 17:02
0

Ja en hoeveel blessures en schorsingen heeft roma? Dat zijn er ook genoeg. Zelfs meer dan Ajax.

Ik ben niet altijd van de xG, maar na deze wedstrijd zegt ie alles: Ajax 3,2 Roma 0,7, en dan dus 1-2 verliezen.

9 april 2021 om 09:01
0

Ajax heeft prima gespeeld. Dat laat de xG wel zien. Corner en vrije trap tegen. Penalty missen. Brobbey en Antony 100 kansen missen. Soms heb je zo'n dag. Liever mis je een penalty als het 8-0 tegen VVV staat, maar helaas... Als het volgende week weer hetzelfde spel is en het valt allemaal goed win je met 0-3. Maar lastig wordt het nu zeker.

9 april 2021 om 10:45
0

Ja precies dat idee had ik ook. Had het niet eens bekeken maar Roma had maximaal 2 doelpunten kunnen hebben en heeft die ook terwijl Ajax er geloof ik maximaal 7 kan hebben en er maar 1 heeft.
Volgende week hebben we gewoon nog een goede kans, het wordt niet makkelijk en we moeten er 2 maken maar het grote voordeel is als Roma scoort is er letterlijk niets aan de hand want met 2 doelpunten staat het dan alsnog gelijk. Zelfs als Roma 2 keer scoort zijn we met 3 doelpunten door en die heb je dan toch nodig.
Ajax was gisteren de betere en verliest eindelijk weer een keer terwijl ze de betere zijn, dat was vroeger mijn frustratie en nu weer. Hopelijk volgende week weer zo'n wedstrijd en dan kunnen we een eind komen.

De misser van Tadic hoort er gewoon in maar met dat kan ik vrede hebben omdat Tadic erg veel betekend voor ajax qua goals en assist maar van Scherpen pfff wat zal hij zich klote voelen. Ook vindt ik zijn uittrappen erg slecht. We moeten hopen op het wonder van Madrid en Turijn

9 april 2021 om 08:38
0

De misser van Tadic was helaas net zo belangrijk als de misser van Scherpen: beiden waren bepalend in deze wedstrijd. Van beide kanten zakelijk gespeeld om zo weinig mogelijk kansen weg te geven aan de tegnstander. Foutje van Roma wordt afgestraft, fout van Tadic en Scherpen helaas ook. Het tweede doelpunt van Roma doet veel pijn en de kans dat Ajax dit nog kan rechtzetten is klein. Eigenlijk moet je uit nu zeker met Kudus gaan spelen, maar waar moet die komen te staan en voor wie. Persoonlijk zou ik hem inzetten voor Neres en hem dan laten afwisselen met Tadic en Klaassen waardoor je zo veel positiewisselingen krijgt voorin dat Roma wellicht foutjes maakt. Maar nogmaals de kans is klein.

9 april 2021 om 08:51
0

Zou ik Timber rechtsachter zetten en Alvarez naast martinez en dus Kudus op het middenveld

9 april 2021 om 08:56
0

De misser van Scherpen is een stuk belangrijker, simpelweg omdat in een thuiswedstrijd een tegendoelpunt zwaarder weegt dan een doelpunt voor.

9 april 2021 om 09:16
0

Ik denk toch Timber op rechts, Schuurs centraal op Dzeko die nu eigenlijk al zijn duels won. Alvarez als stofzuiger voor de verdediging en dan toch Kudus naar linksbuiten maar veel van positie laten wisselen met Tadic en Klaassen. Kudus heeft een giga versnelling op de eerste meters en scoort gemakkelijk. Helaas verspeelt hij soms ook een bal en dat moet je nu tegen Roma net voor je verdedigers niet hebben.

9 april 2021 om 09:37
0

Belangrijkste was misschien nog wel de misser van Anthony alleen voor de keeper. Gelijk na die 1-0.

Dan ga je met 2-0 de rust in en kun je het de tweede helft uitspelen.

Zonder Roma tekort te willen doen, maar Ajax heeft de wedstrijd zelf weggegeven. Door de pingel te missen en door de blunder van Scherpen en door de kansen die er kwamen (zoals voor Brobbey) niet te maken. Roma deed niets. Echt helemaal niets. Alleen maar met 10 man in en rond de eigen 16 staan, wachtend op een counter. Ajax wist zich er geen raad mee, maar creã«erde alsnog kansen. Dan moet je ze maken. Voor de return is Ajax niet kansloos, daarvoor kwamen er genoeg kansen, maar je zal meedogenlozer moeten zijn. Want tegen Roma krijg je niet veel kansen. Gisteren moest ik weer aan Johan Cruijff denken: "italianen kennen niet van je winnen, maar je ken wel van ze verliezen."

9 april 2021 om 09:08
0

Niet met je eens. Nu doe je Roma tekort en geef je Ajax teveel credits. Eerste helft vergeten? Daar was Roma gevaarlijker dan Ajax. Alleen Ajax had meer de bal. Ja duh. Weer die Frank de Boer logica hier op VZ, we hebben de bal dus we spelen goed. Man, we deden er helemaal niks mee. Neres en Antony waren drama. Tweede helft ander Ajax gezien dat veel dreigender was. Maar dan mis je 3 kansen en een penalty en geef je met een blunder een goal weg. Dat is allemaal ook kwaliteit. Kwaliteit die we dit seizoen missen ten opzichte van vorige jaren. Kortom, Ajax was juist slecht en Roma wint dan verdiend, want zij maken twee goals en wij niet. Zij spelen hun spel en wij niet, behalve in de goede fases in de tweede helft.

9 april 2021 om 09:33
0

Sorry, maar dan hebben wij allebei een ander beeld van voetbal.

Roma deed niets, alleen tegenhouden en in de eerste helft alle ballen over de zijlijn schieten. Roma was in de eerste helft alleen gevaarlijk via 1 uitbraak en een 1 afstandsschot, voor de rest zijn zij hun eigen helft niet afgeweest en vond ik Roma verrassend veel balverlies lijden en weinig de tweede bal winnen.

Dat Ajax zich daar geen raad mee wist, dat is een ander verhaal. En het klopt, Neres en Anthony kwamen hun man niet voorbij en de traagheid van Klaassen werd ook vaak duidelijk. Maar Roma kwam om niet te verliezen, parkeerde 2 bussen en kreeg 2 kadootjes in de schoot geworpen. Iets anders kan ik er niet van maken.

Dus ja, Ajax was slecht, maar we kunnen het spel van Roma gisteren niet goed noemen. Alleen de 1-2 was een goede goal/ actie vanuit hun kant.

9 april 2021 om 09:45
0

Buiten het feit dat Roma in de eerste helft eerder een schot tussen de palen had dan Ajax, vond ik Roma niet per se gevaarlijker, laat staan beter. Roma trok zich terug, zette Ajax weinig onder druk (geen hoge pressie, niet afjagen) maar kwam er af en toe uit in de omschakeling, precies wat je verwacht. Ajax geeft de wedstrijd in 5 minuten weg, door niet de 2-0 voorsprong te pakken maar de 1-1 tegen te krijgen, beide zijn persoonlijke fouten. Maak je die fouten volgende week niet, dan win je met hetzelfde spel wel.

9 april 2021 om 10:49
0

Gevaarlijker zijn wil niet zeggen dat je meer kansen hebt. Roma heeft amper kansen gehad

9 april 2021 om 12:09
0

@dnsdkr, ik vond Roma ook niet goed aanvallend voetballen, qua veldspel waren ze sowieso slechter dan Ajax. Maar de eerste helft vond ik ze wel gevaarlijker. Een lage voorzet voor de goal langs, een afstandschot, een schot voorlangs. Ajax had meer balbezit maar speelde stroef. Roma wilde de bal niet eens hebben, maar creã«erde die helft wel meer, ook al waren ze inderdaad super slordig ook (net als Ajax). Kortom, op basis van veldspel beide teams een slechte eerste helft, Roma nog slechter dan Ajax, maar Roma kreeg wel wat kansjes en speelde hun spel: tegenhouden en counteren en dat deden ze beter dan Ajax haar spel speelde: voetballend overwicht. Eerste helft dus voor Roma in mijn ogen. Tweede helft totaal anders, daar was Ajax duidelijk beter in haar eigen spel. Alleen hoe goed ben je nou echt als je zieke kansen mist, een penalty mist en een keepersblunder maakt? Dat vind ik niet 'goed'. Dus dan kan Roma wel slecht spelen, maar kansen afmaken en normaal keepen is ook onderdeel van het spel, dus Ajax speelde ook gewoon slecht in mijn ogen. Dan kan ik weinig anders zeggen dat beide teams een matige wedstrijd spelen, maar Roma wel deden wat ze wilden doen en dus beter voetballen en verdiend winnen. Dat Roma geluk heeft gehad met de missers van Ajax, okã©, maar dat is ook een gebrek aan kwaliteit bij Ajax en wij hadden ook geluk met het matige verdedigen bij die 1-0. Daarvoor creã«erden we uit onszelf amper wat.

Scoren kun je sowieso wel in Rome, je hebt vandaag bewezen voldoende kansen te kunnen creëren. En laten we wel wezen, als Ajax op 2-0 was gekomen hadden ze die pot fluitend gewonnen. Ze moeten twee keer scoren en dat is lastig, maar gek genoeg is Ajax op vreemde bodem vaak beter dan in eigen huis. Alles op alles zetten om in het eerste half uur te scoren in Rome, dan zie ik het nog wel hoopvol dat ze met 2-0 kunnen winnen.

wat ben ik chagarijnig wakker geworden zeg.. wat was deze nederlaag onnodig. Allereerst speelde er gewoon te veel spelers heel erg matig, Neres die momenteel nog geen kleuter van 2 kan passeren, Gravenberch die ontzettend veel balverlies leed, Rensch die het totaal niet had. Dan maak je iets wat fortuinlijk de 1-0, druk je gelijk door en valt helaas de 2-0 net niet voor de rust, kan gebeuren toch met een lekker gevoel die rust in. Na rust gelijk er op klappen, en bam boem ! penalty Ajax, Tadic achter de bal.. ik schreeuw nog door de kamer: " Die mist nooit" helaas, een kansloos ingeschoten penalty, en vanaf dat moment kan je voorspellen wat er gebeurd.. Alles gaat fout, niet zo handige overtreding op een gevaarlijke plek, Scherpen op de goal (die het tot dat moment redelijk deed) een ketser van jewelste, een blunder een fout een catastrofe.. Direct voel je wat voor avond het gaat worden. Rensch pakt geel, is geschorst dat kunnen we er ook nog wel bij hebben.. Tagliafico ontsnapte gelukkig nog aan een kaart anders hadden we met de defensie van de B1 aan de slag gekund. Hopelijk begint Ten Hag volgende week met Brobbey in de spits, Neres vanaf links werkt totaal niet en lijd constant tot balverlies. Er is nog hoop, Roma was de mindere ploeg, maar oh wat blijven ze gevaarlijk met de snelheid voorin, en natuurlijk nog altijd "good Old" Dzeko. Edit: Nog 1 kleine toevoeging, Martinez.. wat vond ik hem goed, voetballend nam hij de blind rol in sommige gevallen meer dan perfect over, zit overal tussen achter in is ontzettend snel en een echte krijger! Wie nog blijft herhalen dat hij een houthakker is, kan je bij voorbaat al niet meer serieus nemen.

9 april 2021 om 09:23
0

@leidsehood

Idrissi is gewoon een prima voetballer, was de laatste wedstrijd dat hij speelde ongelukkig en iets wat egoistische maar die jongen kan prima mee.. zeker als je Neres ziet worstelen.

vergeet niet dat ons elftal nog ontzettend jong is met Scherpen 21,rensh 18, Timber 18, Gravenberch 18, Brobbey 19, Anthony 21 en onze leiders achterin Martinez en Alvarez 23.

in dit geval missen we der ervaring van Blind en de zekerheid van een Onana/stekelenburg ontzettend.

Voor een team wat een " tussenjaar" zou hebben doen we het ongelofelijk goed.
en er zitten genoeg goede spelers in ons elftal.

Misschien ook niet vergeten dat ook de goal van Ajax voortkwam uit een blunder van Roma. Dat met Spinazzola, de gevaarlijkste man bij Roma al vroeg uitviel. Dat Tagliafico heel blij mag zijn dat hij de return mag meemaken na die donkergele overtreding. Om nog maar te zwijgen over de vele geblesseerden aan Romeinse zijde. Zeggen dat het allemaal pech was voor Ajax, is te kort door de bocht.

9 april 2021 om 09:10
0

Ajax had wel degelijk "pech" waren de betere partij maar kregen de bal er niet in.. jullie keeper zat overal erg goed bij.

Tagliafico ontsnapte zeker aan geel, en ben ook erg blij dat de scheids dat gemist heeft.
Ajax mistte natuurlijk ook spelers met een blessure, vooral achterin is het erg dun bezaaid en de keepers.. tja.

Helaas hopelijk word het volgende week in Rome een mooie wedstrijd met een happy end voor ons

9 april 2021 om 09:34
0

Dat klopt wel ja, de 1-0 kwam uit het niets. Net als de penalty en even daarvoor gaf Roma ook de bal zomaar aan Ajax.

De gevaarlijke momenten kwamen vaker voort uit gepruts van Roma dan uit vloeiend spel van Ajax.

Echt onbegrijpelijk dat Ajax de wedstrijd heeft verloren, maar het is zeker nog niet voorbij. Het zal lastig worden en Roma is in het voordeel, maar als het spelbeeld hetzelfde is zie ik Ajax daar wel met 2 doelpunten verschil winnen. Moeten ze dit keer de kansen wel afmaken.

9 april 2021 om 09:12
0

In welk tweeluik krijg je beide wedstrijden zulke kansen? Roma weet nu wat ze moeten doen op basis van de tweede helft van Ajax. Dat gaat ze niet nog eens gebeuren. Maar voordeel voor ons is dat we weten wat we moeten, scoren scoren scoren. Roma zal zeker bij een tegengoal met angst gaan spelen. Dat is nooit goed en dus voordelig voor Ajax.

9 april 2021 om 09:22
0

Je kunt wel heel verdedigend willen spelen. Maar je moet dat ook nog kunnen natuurlijk. Roma lijkt me daar minder goed in dan Atalanta, Getafe en Valencia tegen Ajax lieten zien.

Ik verwacht dat het klaar is, Roma zal dit ajax ook in Rome veel pijn kunnen doen. Ze gaan geen ruimte weggeven en ze zullen er zelf vast wel een inprikken. Ajax heeft een leuke voetballende ploeg maar komt gewoon te kort voor dit soort wedstrijden tegen topploegen uit sterkere competities.

9 april 2021 om 12:46
0

Tegen dit soort topploegen uit sterkere competities? Hou op hoor. Lille is een ploeg die 2x beter is, en daar won Ajax 2x van. Het was pure pech dat je deze wedstrijd verloor, dat bewijzen de xG cijfers wel. Ajax heeft nog alle kans volgende week, dit Roma is helemaal niet bijzonder.

1 voordeel: in Rome hoef je niet op 2 gedachten te hinken. Gewoon aanvallen, doelpunten maken, minimaal 2. Dat je er dan misschien eentje om je oren krijgt, dat is relatief gezien minder pijnlijk, want het verandert niets aan je uitgangspositie. En ik zou eens starten met kracht en snelheid voorin (brobbey ofzo), vonden ze toch wel lastig.

9 april 2021 om 09:50
0

Helemaal mee eens, Ajax kan vrijuit voetballen, net zoals twee jaar geleden, dat leidde tot die heerlijke 1-4 waar ik nog steeds euforisch van kan worden. Ik zou met deze opstelling best durven beweren dat Ajax nog een goede kans maakt:

De wedstrijd verliezen had uberhaupt niet gemogen. Een remise, tot aan daar. Op topniveau mag je een wedstrijd zoals deze simpelweg niet uit handen geven. Uiteindelijk hebben ze Roma eigenhandig in het zadel geholpen en de overwinning echt weggegeven. Jammer. Op naar de Remontada van Ajax in de return!

Dom verloren en totaal onnodig ook. Dit was weer eens een traditionele, Nederlandse verliespartij in Europa. Beter zijn dan de tegenstander, maar door gebrekkige effectiviteit en fouten toch verliezen. Die blunder van Scherpen had ik eigenlijk zelf al ingecalculeerd, maar Ajax had de kans om er zelf een stuk of vier te maken.

Ik zie hier mensen aangeven dat Ajax pech heeft gehad en mensen dit weerleggen. Ik neig naar het eerste en vooral omdat Scherpen een ketser van jewelste maakt en die vliegt erin. Aan de andere kant maakte de keeper van Roma net zo'n blunder door de bal door de handen te laten glippen, maar heeft hij het geluk (en derhalve Ajax dus de pech, vandaar dat ik voor het eerste neig) dat de bal naast gaat.

Dom en onnodig verliezen is zo'n beetje het verhaal van het huidige Europese seizoen, want ook in de Champions League zagen we dit helaas meerdere malen gebeuren. Overigens vond ik ook dat Ajax te vaak een baltempo van likmevestje hanteerde, wat makkelijk te verdedigen is, en van de vleugels kwam helaas ook te weinig dreiging. Pas nadat Roma hun tweede goal scoorde leek er eindelijk bij Ajax enige urgentie te ontstaan, al bleef men voornamelijk vanuit stilstand te voetballen. Nu denk ik dat Ajax volgende week in Rome in staat is om alsnog door te gaan, maar ze moeten dan echt beter bij de les zijn en een hoger baltempo hanteren, want Roma zal volgende rustig achterover leunen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax6965
2.AZ6128
3.PSV5832
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5128
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2714
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
K. ScherpenKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

4 fans
Keeper, 121 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 1 0 0 0
2020/2021 Jong Ajax 15 0 1 0
2019/2020 Jong Ajax 14 0 0 0
2019/2020 Ajax 0 0 0 0
2018/2019 FC Emmen 34 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

Frans Hoek verdedigt Kjell Scherpen: ‘Hij won driemaal de Champions League’

Kjell Scherpen leidde met een blunder de nederlaag van Ajax in de Europa League-wedstrijd tegen AS Roma (1-2) in. In zijn officiële debuut tegen FC Utrecht ging de 21-jarige doelman eveneens...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 9 april
Sergio Agüero heeft zijn afscheid bij Manchester City aangekondigd, maar blijft mogelijk actief in de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren