Dirk Kuyt is kritisch op Matthijs de Ligt: ‘Dit kan gewoon niet’

Woensdag, 7 april 2021 om 21:35Jeroen van Poppel • Laatste update: 21:48

Matthijs de Ligt boekte woensdagavond met Juventus een belangrijke overwinning in de topper tegen Napoli (2-1). De 21-jarige verdediger krijgt na afloop een tamelijk kritische beoordeling van Dirk Kuyt, die een slecht moment van De Ligt uitlicht. "Als ik naar De Ligt kijk dan vind ik dat hij nog te weinig uitgedaagd wordt", opent Kuyt zijn analyse op Ziggo Sport.

Kuyt is met name kritisch op een moment uit de tweede helft, waarbij De Ligt zich vrij eenvoudig liet uitkappen door Lorenzo Insigne. De aanvaller van Napoli kreeg daardoor een gevaarlijke schietkans, maar zag Gianluigi Buffon redding brengen in de korte hoek. "Dit is een moment waarbij hij echt te makkelijk wordt uitgespeeld", zegt Kuyt. "Dit kan gewoon niet. Bij dat moment in de laatste minuut was het beter, maar dit is te makkelijk. Soms bekruipt me het gevoel dat hij te weinig wordt uitgedaagd in bepaalde momenten waarin je scherp moet zijn, en dat dan net niet bent."

Volgens Kuyt ontbrak het De Ligt aan wendbaarheid tegen Insigne. "Wat ik laatst hoorde is dat hij in de Ajax-jeugd op het middenveld gespeeld heeft om wat meer kilo's te verliezen, om wat wendbaarder te worden. Ik heb nog tegen hem gespeeld. Het is echt een heel goede verdediger, met heel veel inzicht. Maar op die momenten komt hij net even in de problemen. Hij moet ervoor zorgen dat dat hem niet overkomt.

In de laatste minuut viel De Ligt juist positief op bij Kuyt, toen de mandekker met een vallend blok voorkwam dat een schot van Victor Osimhen tot bij het doel van Juventus kon komen. "In de laatste minuut zagen we de De Ligt die we willen zien. Als een beest staat hij daar te verdedigen. Soms denk ik weleens: als hij nou eens in de Premier League aan de bak gaat, dan moet je gewoon negentig minuten lang volle bak verdedigen. Dan wordt hij een nog betere verdediger."Gerelateerd

Meer sportnieuws

76 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Kuyt probeert even op te vallen met een gewaagde uitspraak. Vind het vrij overdreven allemaal, heb de samenvatting gekeken en vond de Ligt gewoon prima spelen

7 april 2021 om 21:46

Ik vind dat Kuyt wel een punt heeft. Afgelopen wedstrijd werd de ligt ook echt makkelijk uitgespeeld bij een tegengaan. Hij oogt wat laconiek nu wat hij ook in zijn begin jaren heeft.

7 april 2021 om 21:49

ik ben blij dat hij iig af en toe nog iets zegt. op voorhand dacht ik dat Kuyt als analist overal een goed nieuws show van zou gaan maken en dat letterlijk elke speler een fenomeen zou worden genoemd door hem

7 april 2021 om 21:52

@craig wat is er gewaagd aan de uitspraak? Hij heeft een punt over dat moment en is daar terecht kritisch over, maar geeft hem daarnaast een compliment over zijn actie vlak voor tijd. Als je het zelf hebt gezien moet je het daarmee eens zijn en is het dus onzinnig om dit een gewaagde uitspraak te noemen.

7 april 2021 om 22:01

Nja, is het niet gewaagd om 1 situatie te generaliseren naar een heel verbeterpunt voor De Ligt dan FR10FRDAM? Het komt dan toch een beetje over als makkelijk scoren in mijn optiek. En nee, De Ligt is zeker niet perfect en dat is mijn punt ook niet. Maar ik vind het altijd bijzonder dat er een heel verhaal wordt opgehangen aan 1 of 2 momenten, waar het positieve puntje dan 1 seconde is als het ware. En dat in een overall sterke wedstrijd van iemand. Dan lijkt het meer op zoeken naar iets om extra over te praten, om zo meer te praten op tv. Snap je wat ik bedoel? Ik mis de balans dan een beetje..

7 april 2021 om 22:04

Mwa, deels mee eens. Als hij dat oo die manier zou doen ben ik het met je eens. Maar het is een terugkerend iets, die wendbaarheid, en het levert wel een gevaarlijk moment op dus niet gek dat hij dit benoemt als analist.

7 april 2021 om 22:27

Ja kan me hier wel in vinden. Kuyt moet natuurlijk ook wat te vertellen hebben. En eerlijk is eerlijk, de Ligt is gewoon iets minder wendbaar dan die kleine snelle Insigne. Maar dat zijn zoveel verdedigers. Is dat een tekortkoming van De Ligt? Of gewoon een kwaliteit van Insigne. Ik kan het in ieder geval geen verbeterpunt noemen.

7 april 2021 om 21:54

Ik heb de wedstrijd gekeken en de Ligt speelde niet echt goed hoor. Niet zwak, maar een paar momenten werd hij eenvoudig uitgespeeld.

7 april 2021 om 21:57

Heeft gewoon gelijk qua dat specifieke moment. Werd wel heel makkelijk uitgespeeld (geen idee of het in de samenvatting zat). Wel een geweldig blok op het einde waar hij 2 punten red

7 april 2021 om 22:03

een speler beoordelen in een samenvatting, daar begint het al...

7 april 2021 om 22:11

Scherp eigenlijks zelfs: de analyse over een speler van een analist die de hele wedstrijd heeft gezien veroordelen op basis van een samenvatting

7 april 2021 om 22:19

in een samenvatting kan je toch ook momenten waarnemen waarin iets niet goed gaat? anders kan je aan de hand van een samenvatting ook niet meer zeggen dat iemand een mooi doelpunt scoorde

7 april 2021 om 22:49

Momenten idd. Maar als er geen kans of goal uit komt dan zit het vaak niet in de samenvatting. Tuurlijk kan je wel zeggen dat iemand een mooi doelpunt scoorde? Dat komt sowieso erin voor maar niet hoe iemand in de hele wedstrijd speelde

7 april 2021 om 23:02

Een doelpunt oordelen kan makkelijk via een samenvatting omdat dat een moment opname is. Maar aan de hand van alleen een samenvatting kan je niet echt oordelen of iemand nou een goede wedstrijd speelt of niet.

7 april 2021 om 23:53

Uitgekapt worden kan soms toch ook te zien zijn in een samenvatting? Dat haalde Kuyt namelijk aan

7 april 2021 om 22:15

Mag de Ligt niet kritisch bekeken worden? Ook zijn fouten mogen toch belicht worden of is dit omdat je niets met Kuijt hebt? Hij benoemt pok de kwaliteiten.

Ben ik de enigste die zich mateloos ergert aan dirk kuyt?

7 april 2021 om 21:46

Nope, ik ook. Heeft geen enkele toe gevoegd waarde

7 april 2021 om 21:48

Ja, echt de enige op de hele wereld.

7 april 2021 om 21:50

Nee, en ook niet de enige valt me op, terwijl hij op zich weinig verkeerd zegt. Het moment wat uitgelicht werd en waar Kuijt het over heeft was inderdaad een zwak moment van De Ligt. En Dirk zit er ook als analist. Daarnaast geeft hij ook terecht een compliment over het moment vlak voor tijd. Dus waarom erger je je aan hem? Gewoon omdat het Dirk Kuijt is? Dat zou sneu zijn.

7 april 2021 om 21:56

Eerlijk gezegd is dat omdat het indd Dirk is, ik vind het ook bizar van mezelf geef k toe. Maar hij ziet er gewoonweg niet uit, echt geen gezicht dit. Wanneer k hem dan nu ook zie dan zap k weg. Nogmaals ik had nooit gedacht zo te denken, maar nee Kuyt, die voel k niet! Vind hem overigens niks zinvols brengen, ma k denk dat het meespeelt dat ik het geen gezicht vind!

7 april 2021 om 22:02

Ik moet zeggen dat ik je eerlijkheid waardeer en dat het je goed recht is om weg te zappen. Wel ben ik blij dat ik hem zelf niet op uiterlijk beoordeel en ook niet op zijn verleden. (En ik kijk meer op voetbalzone tijdens de rust dan naar het beeld, dat scheelt wellicht) Puur als ik naar hem luister als analist vind ik dat hij dat behoorlijk aardig doet. Er zijn genoeg slechtere analisten te noemen.

7 april 2021 om 21:56

Je bent sowieso hartstikke enig maar ik denk dat je eerder 1 van de enige bent als je je niet aan Kuyt ergert🤣

7 april 2021 om 21:58

Om de zin komt het woord “ik” ook in beeld. Die man betrekt alles op zichzelf. En hij en Jack samen is qua klefheid echt tooooo much.

7 april 2021 om 22:17

Je bent vast niet de enige. Zo kan ik mij mateloos irriteren aan Ronald de Boer. Die heeft nog nooit iets zinnigs gezegd en dan zijn manier van praten, bloed irritant..

7 april 2021 om 22:34

Ik vind Kuyt een verrassend goede analist eerlijk gezegd, hoor hem graag.

klopt wel, tegen Gomez van Atalanta en die bewegelijke spits van Udinese werd hij vorig jaar ook erg makkelijk uitgekapt met directe tegengoals als gevolg. neemt niet weg dat het gewoon een geweldige verdediger is. elke verdediger heeft echter een of twee zwakke punten en bij De Ligt is zijn zwakke punt zijn weerbaarheid maar daar hebben heel veel verdedigers last van. daarom lopen ze ook achterin en niet op het middenveld of in de aanval

8 april 2021 om 06:50

Maar tegenover Chiesa dit jaar was hij heer en meester.. dit jaar speelt hij heel goed juist. En zo’n moment tegen insigne , kan gebeuren. Mag niet maar kan.

8 april 2021 om 14:10

mee eens en daarom vind ik De Ligt ook nog steeds gewoon een geweldige verdediger

Ik heb juist weer wat meer respect gekregen voor Dirk sinds hij bij Ziggo zit. Na al de nieuwsberichten merkte ik dat mijn beeld over Dirk toch ietwat was aangetast. Hij bedoelt het niet verkeerd en kan als beginnend analist opzich redelijk meekomen. Ik vind het toch bijzonder makkelijk hoe Dirk Kuyt om het minste geringste wordt afgevallen.

7 april 2021 om 21:55

Eens, het is schijnbaar hip om Dirk af te vallen. Het legertje VI fans is natuurlijk gevoed door de eerdere kritiek van Derksen (en zullen dit dan ontkennen "nee, ik kijk dat nooit" ) en een ander deel is gevoed door zijn nieuwe uiterlijk en zij kunnen daarom niet meer objectief naar hem kijken en luisteren, terwijl hij regelmatig zinnige dingen zegt.

7 april 2021 om 22:22

Wat een onzin. Schoppen tegen VI vanwege rancune. Wat kinderachtig. Maar afijn.

Ikzelf vind Dirk prima als analist. Ook hier heeft hij gewoon gelijk. Hij valt mij niet tegen. Overigens heb ik gisteren weer genoten van VI. Dat er nog mensen voor zichzelf kunnen denken he? Niet voor te stellen voor jou.

7 april 2021 om 22:25

En t grootste deel heeft hem 17 jaar als voetballer mee gemaakt en vindt het gewoon een vreselijke vent of hij nou een goede analist is of niet

7 april 2021 om 22:27

Heb je gelijk in. Iedereen verdient het om beoordeeld te worden op basis van inhoud en niet op zijn uiterlijk, zijn karakter, zijn verleden of wat dan ook. Toch denk ik dat het menselijk is om zo je voorkeuren te hebben. Ik betrap mezelf er ook op dat ik bij Kuyt eerder weg zap dan bij veel andere analisten. Niet fair misschien, maar het heeft waarschijnlijk met smaak te maken. In dit geval over De Ligt zegt ie inderdaad best iets zinnigs.

7 april 2021 om 22:28

Tuurlijk kan hij zich dit voorstellen, sterker nog hij weet precies wat anderen denken en hier neer gaat typen. Vrij simpel als je Dirk Kuyt een ontzettende achterbakse kwal vindt komt dat door de VI mocht je dat niet denken en ben je het met FR01FRDAM eens dan ben je een intelligent persoon die voor zichzelf kan denken. Zo moeilijk is dat toch niet.

7 april 2021 om 22:34

@lanjouwer dan begrijp je me verkeerd. Ik heb niks tegen VI. Ik kijk het soms ook. Ik geef echter aan waar de haat vandaan komt. Dat is grotendeels gevoed doordat Derksen hem regelmatig aanpakte bij VI en is daarna verder ontwikkeld door zijn nieuwe uiterlijk en niet gestoeld op zijn optredens als analist. En zoals je nu in vele reacties kan lezen worden zijn woorden niet op inhoud beoordeeld.

7 april 2021 om 22:35

@wandering, ik heb het nergens over intelligentie, zoals ik hierboven ook aangeef, geef ik enkel aan waar de haat vandaan komt.

7 april 2021 om 22:44

Dat zogenaamde achterbakse gaat ook wel een eigen leven leiden. Nog nooit bevestigd door iemand die hem van dichtbij mee heeft gemaakt, maar goed. Los daarvan vind ik de negatieve bewoordingen wel altijd behoorlijk overeen komen met wat demagoog Derksen altijd over Kuyt te zeggen heeft. Ironisch dat juist die man zo ageert tegen demagogie. Maar dat zal toeval zijn, al die kritische denkers hier.

7 april 2021 om 22:35

Ik ben het helemaal met je eens en vind dat Kuyt het hartstikke goed doet als analist.

Ach, een bericht over Dirk Kuijt en iedereen valt over elkaar heen hoezeer die toch een hekel heeft aan Kuijt. Hij zei hier helemaal niks verkeerds. De Ligt ging niet vrijuit in dat moment.

7 april 2021 om 22:29

Ik ben het ook eens met wat Kuyt hier over De Ligt zei. Neemt niet weg dat ik Kuyt geen prettige analist vind om naar te kijken / luisteren. Denk dat iedereen zo zijn voorkeuren mag hebben. Of dat rechtvaardig is, doet er in feite niet toe. Over smaak valt niet te twisten.

7 april 2021 om 22:50

Dat je hem geen prettige analist vindt mag altijd. Heb ik bij Mulder ook, puur door zijn manier van praten. Echter kan je de woorden dan nog altijd op inhoud beoordelen, zeker als het gewoon een geschreven artikel over die woorden is. Dan heb je helemaal geen last van beeld en geluid. Maar wat Kuijt hier ook zegt, de reacties kan je vooraf al raden. Dat heeft weinig met smaak te maken.

Heb net iets meer dan 100 interland van kuyt terug gekeken en elke x dacht ik weer, dit kan toch niet. Wie selecteert die man. Geen enkele goede aanname, legio verprutste kansen en counters. Dit was idd niet t beste moment vd ligt, maar heb niet t idee dat dat hem elke westrijd gebeurt

7 april 2021 om 22:29

Dit is nog wel de meest treurige opmerking, maar dat ben ik inmiddels wel van je gewend. En wie selecteert die man.....verschillende bondscoaches met succes, maar ze zullen het wel allemaal verkeerd hebben gezien.

7 april 2021 om 22:39

Het is ook maar gelul in de ruimte, nergens op gebaseerd. Net als dat hij een matennaaier zou zijn, er is nog geen enkele oud medespeler of trainer die dat bevestigd. Begint met elk bericht sneuer te worden hier.

7 april 2021 om 22:45

Ja en bij Nederland79 heb ik echt het idee dat Kuijt na een feestje na een overwinning van een van die interlands de vrouw van nederland79 een keer gescoord heeft. Die haat is bijna zielig te noemen.

7 april 2021 om 22:59

Haat? Het gebruik van het woord haat is pas zielig als het gaat om een voetballer die je niet persoonlijk kent. Maar kijk de wk finale eens terug naar alle counter kansen, je krijgt tranen in de ogen.

7 april 2021 om 23:03

Oh ja, er zijn nu ook al een aantal bondscoaches achter elkaar die babel selecteren. Dat vind je zeker ook logisch?

7 april 2021 om 23:12

Over dat laatste heb je een punt en die heeft qua clubs ook een vergelijkbaar rijtje maar dat Koeman hem selecteerde was niet gek en nu gaat het nergens meer over. Kuijt was echter wel van een hoger niveau dan Babel.

7 april 2021 om 22:37

Jij hebt net even +- 150 uur aan interlands van Dirk Kuyt gekeken. Ik zou bijna gaan denken dat je aan het jokken bent... Zo niet, vertel mij alsjeblieft je geheim, want dat kan mij zoveel tijd besparen met dingen!

Waarom zeurt iederen hier zo. Ik vind Kuyt er ook niet echt uit zien, maar wat maakt dat nou uit, laat die jongen toch. Beetje midlife crisis na je carriere is niet zo gek toch. Houd het gewoon op het voetbal, wat hij hier zegt is toch niks geks, hij complimenteert m ook.

Aldus meneer Kuyt. met opnieuw zijn gedweep over de Premier League. Deze beste man noemt Ted van de Pavert de beste verdediger ter wereld zodra het die een Liverpool shirt aantrekt. Echt met afstand de aller slechste analist in Nederland. Wat al een prestatie opzich is want veel goeie hebben we niet.

Kuijt heeft met die actie gelijk.. maar in blessuretijd wel weer belangrijke blok. Maar als je dit vergelijkt dan waren de 3 spelers pannenkoeken bij de actie van chiesa bij de 1-0.. Maar aan de andere kant, v Gelder en Kuijt over Dybala. Ja die speelt nooit en is altijd goed als hij wel mag spelen.. zelfs schellevis zei het tijdens de wedstrijd..Corona en geblesseerd en daarna te vroeg terug , weer geblesseerd en nog niet fit. En daarbij als hij tussendoor wel speelde was het niet de dybala die we kennen..

Kuyt praat te veel als trainer/analist, waarschijnlijk is die met dat slappe gelul aan het solliciteren van kijk eens hoe goed ik ben als coach...

Laat die vent gaan vissen of een lang weekend naar een botox kliniek gaan. Analist zijn is veel te hoog gegrepen voor Dirkje. Verder is Insigne geen koekebakker, maar een goede speler die wel vaker verdedigers het nakijken geeft.

Naja, ik vond dat 'leren verdedigen in Italië' zo'n onzin. Je bent aanvoerder van de halve finalist CL. 19 jaar. Als je ziet hoe hij daar staat te verdedigen tegen Mbappé, tegen andere toppers. Sorry maar, wat moet hij dan leren van Italiaanse verdedigers? Hoe je in catenaccio verdedigt? Ik had hem echt liever bij Barca gezien, of in Engeland. Pique is 15 jaar de CV van Barca geweest, daar hoorde je nooit iemand over dat ie niet goed was als verdediger. Of Ramos.

Lastig te zeggen, hij moet kosten wat kost dat rechterbeen dekken voor t schot. Logisch dat hij in die schijnbeweging trapt. Dan is insigne gewoon een stuk beweeglijker. Ik denk dat voor dit soort situaties je juist de doelman hebt. En de ligt zijn werk zo goed mogelijk heeft gedaan.

Vond De Ligt ook niet heel sterk. Merkwaardig dat mensen zo snel butthurt reageren, alsof Kuyt heeft gezegd dat De Ligt de allerslechtste speler in de Serie A is die we ooit hebben gezien. Het is nooit goed, je mag best kritisch zijn als analist. Imo liever dat dan dat je iedereen zit op te hemelen. Ben het alleen niet met hem eens dat hij perse naar de PL moet verkassen om nog beter te worden. Met Chiellini en Bonucci heb je prima leermeesters als je het mij vraagt. Daarnaast heeft hij in de CL gewoon laten zien dat hij tegen de topploegen ook sterk is. Het niveau is uiteraard hoger in de PL, maar Juve heeft gewoon de potentie om weer tot de wereldtop te horen, als ze het middenveld nou eens gaan versterken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Juventus

1067 fans
Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
2.AC Milan7933
3.Atalanta7843
4.Juventus7839
5.Napoli7745
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
A. RabiotMiddenvelder344
Cristiano RonaldoAanvaller3329
MorataAanvaller3211
F. ChiesaAanvaller308
F. BernardeschiAanvaller270
W. SzczęsnyKeeper300
L. BonucciVerdediger262
Voor de complete selectie: Clubpagina Juventus.

158 fans
Verdediger, 21 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Juventus 27 1 4 0
2019/2020 Juventus 29 4 5 0
2018/2019 Ajax 33 3 1 0
2017/2018 Ajax 33 3 8 0
2016/2017 Ajax 11 2 0 0

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Arsenal heeft contact opgenomen met de vertegenwoordigers van Donny van de Beek. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren