12.000 supporters welkom bij groepsduels Oranje op het EK

Woensdag, 7 april 2021 om 13:01Rian Rosendaal • Laatste update: 17:29

Bij de groepswedstrijden van het Nederlands elftal op het aankomende EK zijn 12.000 toeschouwers aanwezig. De KNVB heeft dit besluit genomen na intensief overleg met het ministerie van VWS en de gemeente Amsterdam. Alle poulewedstrijden van Oranje worden in juni in de Johan Cruijff ArenA afgewerkt. Afhankelijk van de ontwikkelingen van het coronavirus kan het aantal bezoekers zelfs nog oplopen.

Het Nederlands elftal treedt in de groepsfase aan tegen achtereenvolgens Oekraïne (13 juni), Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni). Daarnaast zal ook een wedstrijd in de achtste finale (26 juni) van het EK in Amsterdam worden afgewerkt. Ook bij dat duel zijn maximaal 12.000 toeschouwers welkom in de Johan Cruijff ArenA. Mocht de situatie rondom het coronavirus echter verslechteren in de komende twee maanden, dan zal het aantal toegestane supporters naar beneden worden gebracht, zo klinkt het.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Het EK, dat vorig jaar vanwege de coronacrisis met een jaar werd uitgesteld, wordt deze zomer in twaalf landen gespeeld, met Amsterdam als één van de speelsteden. Uiteraard deze woensdag moest bij de UEFA worden aangegeven of er publiek aanwezig kan zijn bij de EK-wedstrijden. Voorzitter Aleksander Ceferin liet onlangs nog weten dat lege stadions wat hem betreft geen optie zijn. In het scenario dat nu is ingeleverd bij de UEFA is het uitgangspunt dat de Johan Cruijff ArenA tijdens het EK voor 25 procent zal zijn bezet.

Alle bezoekers die van plan zijn om de duels van Oranje te bezoeken dienen te voldoen aan de strikte veiligheidsprotocollen rondom het coronavirus. De supporters krijgen pas toegang op vertoon van een bewijs van een negatieve coronatest. Op 27 maart werd in de Johan Cruijff ArenA al een experiment uitgevoerd met 5.000 toeschouwers bij het WK-kwalificatieduel tussen Oranje en Letland (2-0). Gijs de Jong, toernooidirecteur in Nederland van EURO 2020, is dolbij met de beslissing om 12.000 fans toe te laten bij de groepswedstrijden van het Nederlands elftal.

"Geweldig dat we op koers liggen voor een EK voetbal met publiek. Dit is een historisch toernooi, waar Nederland deel van uitmaakt. Fantastisch dat de minister en de burgemeester van Amsterdam er ook vertrouwen in hebben dat een EK met publiek in juni op een veilige, verantwoorde en feestelijke manier kan plaatsvinden", zo klinkt het in gesprek met de NOS. "We kijken ernaar uit straks 12.000 toeschouwers in de Arena te ontvangen, maar beseffen dat het coronavirus onvoorspelbaar is. Er zijn geen garanties. We blijven echter goede hoop houden dat de situatie in juni zodanig is verbeterd dat er zelfs meer toeschouwers bij kunnen zijn."

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam deelt het optimisme van De Jong. "Het is heel bijzonder dat we als echte voetbalstad onderdeel zijn van dit unieke toernooi. Dit is voor heel veel fans iets om naar uit te kijken." Demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) benadrukt wel dat de coronacrisis leidend zal blijven wat betreft het aantal fans dat de duels van Oranje mag bezoeken. "We kijken er allemaal naar uit dat er weer meer kan. Bij het EK voetbal hopen we allemaal op publiek in het stadion. Met de KNVB en de gemeente Amsterdam kijken hoe er op een veilige en verantwoorde publiek bij de duels van het Nederlands elftal kan zijn."

Dinsdag werd al bekendgemaakt dat bij de volledige dertigste speelronde in de Eredivisie publiek aanwezig zal zijn. Het toelaten van publiek maakt onderdeel uit van een grootschalige pilot van de overheid om met gebruik van toegangstesten de samenleving weer te openen. Fans mogen binnen op voorwaarde dat ze een negatieve coronatest kunnen laten zien. Op zondag 25 april staat de wedstrijd tussen Ajax en AZ op het programma. Daarbij zijn 7500 supporters welkom in de Johan Cruijff ArenA. Het is mogelijk dat Ajax dan kampioen wordt. Bij Feyenoord tegen Vitesse op dezelfde dag zijn 6500 toeschouwers welkom in De Kuip, terwijl bij PSV tegen FC Groningen een dag eerder een publiek van 4000 man welkom is. De bekerfinale tussen Ajax en Vitesse op zondag 18 april, een week eerder dus, is nog zonder publiek. Wel mogen beide clubs hun eigen stadion openstellen om fans op grote schermen te laten kijken naar de finale. In de Johan Cruijff ArenA gaat het die dag om 5000 supporters, in de GelreDome van Vitesse zijn 3000 fans welkom.Gerelateerd

Meer sportnieuws

66 reacties (laatste reactie door hangover96)

Hier kunnen we alleen maar blij om zijn, ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben er wel klaar mee! Hopelijk gaan we een mooie zomer tegemoet

7 april 2021 om 13:16

Als dat onder de voorwaarde is dat je voor ieder uitje een stok in de neus krijgt, dan blijf ik nog wel een zomer in de achtertuin hoor. Ik hoop van ganser harte dat de komende maanden nog even op die manier gebruikt worden maar in de zomer mogen ze wat mij betreft alle poespas laten vallen en de boel lekker open gooien. De vaccinatiegraad zal dan een stuk hoger zijn dan nu waardoor veel meer mensen beschermd. Mensen die de prik niet willen nemen sowieso een (voor henzelf) aanvaardbaar risico en mensen die wel geprikt zijn kunnen het virus kennelijk ook nog gewoon doorgeven dus dan kan alles weer open..

7 april 2021 om 13:32

Behalve de intensive care, want de aantallen daar zullen wel weer oplopen als onvoldoende mensen zichzelf beschermen. Ergo, wij blijven als stug landje dus nog langer met beperkende maatregelen aanmodderen. Wat mij betreft zo snel mogelijk die spuit erin, kapot ga ik toch wel. Dan liever nog even genieten van de dingen die we wel kunnen doen.

7 april 2021 om 13:49

Nee, het is juist laatst bewezen dat na de vaccinatie je het virus niet meer kan doorgeven, dus dat is erg goed nieuws. In Engeland wordt dat overigens ook bewezen, aangezien daar al heel veel gevaccineerd is en daar de cijfers 4x zo laag als in Nederland liggen, ondanks dat de bevolking van Engeland veel groter is natuurlijk.

7 april 2021 om 14:11

Dat heb ik gelezen, maar ons aller Jaap van Dissel heeft dat meteen weer ontkracht..

Google deze zin even en je stuit op een artikel van de NOS van 4 dagen geleden: "rivm: 'amerikaanse studie bewijst niet dat vaccins overdracht van virus tegengaan'"

7 april 2021 om 14:16

Mensen die nog steeds geloven dat een spuitje met allemaal verschillende soorten troep je gezondheid verbeterd in plaats van de gezondheid op natuurlijke wijze te verbeteren.. Ik blijf me verbazen. Ik heb al jaren geen klachten (let op: dus ook niet voor Corona), simpelweg doordat ik mijn immuunsysteem op peil houd en gezond leef. Dat betekent overigens niet dat ik niet af en toe een lekkere vette hap wegwerk, want dat moet eens in de zoveel tijd gewoon kunnen.

7 april 2021 om 14:22

Roman , precies. Heel heel heel erg vreemd dat de overheid het geen enkele x heeft gehad over je weerstand te verbeteren. Sterker nog ze willen iedereen zoveel mogelijk binnen hebben en verbieden het sporten. Vaccines zijn de reinste onzin als je je weerstand (natuurlijk) op peil houdt. Een aantal jaar geleden werd ook het vaccine voor de varkensgriep aangeboden en massaal aangeschaft, maar er bleven heel wat vaccines over , zoek maar eens op wat ze met die vaccines hebben gedaan. Dat moest via speciale afvalverwerkingskanalen afgevoerd omdat het te schadelijk was voor de natuur. Het is wél schadelijk voor de natuur maar blijkbaar niet schadelijk voor de mens.

7 april 2021 om 14:48

Echt heh al dat gezeik over vaccins. Neem nou Polio, dat heeft toch nooit iemand joh, waarom een vaccin, eet gewoon af en toe een appel en een stronk bloemkool en je wordt niet ziek. Sowieso onzin, de medische zorg. Iedereen wordt toch al steeds ouder, dus wat zeuren ze nou. Ik ga nu even heel hard met mn hoofd op het toetsenbord beuken. Het probleem tegenwoordig is dat de onwetenden niet langer door hebben dat ze onwetend zijn. Volgens mij zei een of andere Chinees daar ooit iets over.

7 april 2021 om 14:51

Precies dit!! Zo ongelofelijk bekrompen, niet normaal! Hoe kan je nou denken dat als je maar je weerstand op een “natuurlijke” manier hoog houdt je moet ziek wordt. 🤭

7 april 2021 om 15:44

@romanempire010 Hi Roman, ik heb sinds 2013 niet meer ingelogd op VZ maar toen ik jouw reactie las kon ik het niet laten om mijn wachtwoord even op te vragen. Mijn vader is 58 jaar, heeft net het eerste elftal van Feyenoord en Excelsior niet gehaald in zijn jonge jaren, maar is altijd sportief gebleven nadat hij gestopt was met voetballen. Hij is, net als jij, nooit ziek geweest. Ik heb hem in mijn 28 jaar geen enkele keer verkouden of grieperig gezien. Toch is hij op de IC beland door Corona, waar hij drie-vier weken in coma heeft gelegen. Als gezin hebben wij 2 maanden in totale onwetendheid geleefd en sloegen wij doodsangsten uit als de telefoon ging. De artsen konden ons namelijk niet vertellen of hij het zou overleven. Hij is gelukkig sinds nieuwjaarsdag weer thuis, maar daar is alles mee gezegd. Hij is zowel fysiek, als mentaal (nog) niet de oude en het is maar de vraag of dat ooit nog zal gebeuren. Mijn punt is dus dat jouw reactie helaas nergens op slaat. Het maakt niet uit hoe gezond je leeft en hoe fit je bent, het kan iedereen ernstig treffen. Ik hoop dat ik je hiermee wat heb bijgebracht. Ik kan in ieder geval niet wachten op het vaccin, want ik wens geen een ander gezin zoiets toe.

7 april 2021 om 16:09

Jaa dat dacht ik ook. Elke dag sporten gezond eten nooit ziek. Een fitte hond van 21 die dacht de wereld aan te kunnen. Van de hele dag bezig naar 6 maanden thuis zitten en blij zijn dat ik na 6 maanden 5 km lopen volhou. Het zegt niks gezond zijn of niet dit virus is zo onvorspelbaar zwakke mensen die super bang waren hebben een loopneus en ik die dacht ik ben zo gezond en fit ligt zo lang uit de roulatie. Dus ik spreek uit ervaring het is niet je bent gezond hoge weerstand dus je wordt niet ziek

7 april 2021 om 16:36

@Vegito probeer voor de grap eens je planten een maand lang vers sinaasappelsap te geven ipv water. Denk dat jij daarna nooit meer een sappie durft aan te raken. In andere woorden, slaat natuurlijk nergens op wat je zegt. Of ja, misschien in dit specifieke voorbeeld wel, maar niet met de informatie die je geeft. Zo is corona niet schadelijk voor een vleermuis en zijn er genoeg diersoorten die, voor de mens, enorm giftige plantensoorten of slangenbeten overleven. Dat is hetzelfde argument als zeggen dat we wel vlees moeten eten, omdat de rest van de natuur dat ook doet. (Ben overigens geen vegetariër oid, ik probeer een kul argument te herkennen als ik m zie)Natuurlijk is het even spannend dat dit vaccin niet op de lange termijn getest is, maar imo had er één ding moeten gebeuren deze crisis: we hadden het samen en voor elkaar moeten doen. Helaas blijft er verdeeldheid ontstaan. Ik neem het vaccin dan ook zeker niet voor mezelf, ik ben op geen moment bang geweest voor covid. Begrijp me niet verkeerd, ik ken de risico's en zou het zelf meer dan ruk vinden als ik het krijg, maar ik neem het vaccin omdat m'n oma m'n geen knuffel meer durft te geven als ik langs kom, ik neem het vaccin zodat de ziekenhuizen zo snel mogelijk zo veel mogelijk aandacht kunnen geven aan andere problemen en bovenal (toch een beetje voor mezelf als barman) neem ik het vaccin zo dat we zo snel mogelijk op een zo veilig mogelijke manier weer naar de kroeg kunnen en elkaar in het voetbalstadion kunnen treffen.Als laatste, het is natuurlijk jouw keuze. Gelukkig leven we in een vrij land (of iig, zo lang we politici als Omtzigt, Ploumen, Klaver en Wilders hebben), maar dit kan enkel en alleen als wij als volk naar elkaar omkijken en voor elkaar de schouders er onder steken. Hoe minder wij dat doen, hoe meer de politiek dat zal moeten doen en hoe minder vrijheden wij zullen beleven.

7 april 2021 om 14:52

Goed nieuws! Hoe zal het gaan met de kwartfinale wedstrijd die in Amsterdam gespeeld wordt. Zelfde voorwaarden of zonder publiek?

Topnieuws, licht aan het einde van deze donkere tunnel!

Top wordt tijd dat we wat meer risico nemen, het einde is in zicht!!

Uiteindelijk wint het financiële plaatje toch van de volksgezondheid. Los van dat ben ik er blij mee, voetballen en zeker een EK hoort met supporters.

Bijzonder dat het aantal nog kan oplopen. Want het is fors meer dan waar we nu als samenleving staan. Oftwewel: het kan kennelijk alleen maar de goede kant opgaan? Als we dat nu al weten, waarom dan niet iets meer versoepelingen? Ik zou het logischer vinden wanneer ze nu 12.000 noemen, maar dat het ook nog naar beneden bijgesteld kan worden wanneer er bv te weinig vaccins of teveel besmettingen zijn.

7 april 2021 om 13:13

Waarom dan niet iets meer versoepelingen? Misschien omdat er op die manier tegen die tijd juist weer meer mogelijk is? We moeten nog even door met deze maatregelen zodat we ook eerder alles overboord kunnen gooien ipv door te kwakkelen.

7 april 2021 om 13:22

als we nu al 100% zeker weten dat we straks 12.000 bezoekers kunnen hebben bij voetbalwerdstijden, dan snap ik inderdaad niet zo waarom we niet iets meer nu versoepelen.

7 april 2021 om 13:34

Precies wel met 12k een voetbal stadion in maar op terras zitten is onmogelijk?

Ik krijg nu ook steeds meer het gevoel dat we opeens naar de stadions mogen nu omdat het door de Fifa is besloten dat er met publiek moet worden gevoetbald en als je het nu niet open gooit voor de clubs maar wel voor het EK dan breekt dan ..... uit in voetballand..

7 april 2021 om 13:41

Omdat momenteel de druk op de zorg nog veel te hoog is voor versoepelingen. Momenteel liggen er rond de 750 covid patienten op de ic. Dat aantal is volgens verwachting rondom het ek, half juni tot half juli, onder de 250 als ik me niet vergis. Met dat vooruitzicht worden nu de conclusies getrokken dat de kans op supporters bij de ek wedstrijden zeer aannemelijk is. Gezien de verwachting dat er aan het eind van deze maand mogelijk supporters bij Ere- en Eerste Divisie wedstrijden zijn en de roep van meerdere burgemeesters denk ik dat de terrassen tegen die tijd ook wel deels open zullen zijn. Moet het wel beter weer worden.

7 april 2021 om 13:43

Burwatti: de Fifa heeft over het EK niks te zeggen, de Uefa wel. Overigens lijkt het er op dat er vanaf speelronde 30 supporters bij het betaald voetbal mogen zijn.

7 april 2021 om 13:53

Hou op hoor met die “druk op de zorg is veel te hoog” argument. Dat was het alleen in de eerste golf zo. De druk was altijd al aanwezig in de zorg , nu iets meer , maar niet zo erg als dat iedereen claimt. Het feit blijft dat zorgverzekeraars geen aanleiding zagen om extra bedden ter beschikking te stellen, oftewel: De druk is blijkbaar dus helemaal niet zo hoog. Al die “verwachtingen” van het rivm zijn leuk en aardig maar ze delen nooit de exacte berekeningen (of ik heb ze toevallig gemist). We hebben ruim een jaar de tijd gehad om de zorg op te schalen, waarom is daar helemaal niks aan gedaan? Leuk die vaccinaties , maar de zorg had sws een opschaling nodig , coronoa of niet, dus laat staan in corona tijden. Ohja , we hebben 0 griepgevallen omdat iedereen zich aan de regels houdt , maar corona loopt op omdat niemand zich aan de regels houdt. 3x raden waar al die griepgevallen verdwenen zijn 🤷🏻‍♂️

7 april 2021 om 13:57

Ik bedoel te zeggen dat wij vanaf speelronde 30 waarschijnlijk naar de stadions mogen omdat er bij het EK publiek bij Moet zijn.
Als je dan nu tegen de clubs zegt er is niks mogelijk en over een paar weken kunnen er opeens 12.000 man in, dan woede de clubs gek.

Wel toevallig ook dat het gisteren bekend word gemaakt dat we publiek krijgen en dat er vandaag bekend word gemaakt er 12.000 supporters zullen zijn bij de wedstrijden van Nederland

7 april 2021 om 15:01

Ik ben het er mee eens dat het raar is dat er nauwelijks is opgeschaald. Waarom dit is weet ik ook niet, onvoldoende personeel met voldoende kwaliteit misschien? Feit is wel dat momenteel 2/3 ic bedden zijn ingenomen door covid patienten. Dat zijn bedden waar ook bijvoorbeeld k***patienten of hartpatienten hadden kunnen liggen. Feit is ook dat de reguliere zorg op zijn gat ligt.

7 april 2021 om 13:19

Dat is inderdaad een tegenstrijdigheid in het artikel. Er staat dat er maximaal 12k toeschouwers zullen zijn en dat dat bij verslechterende omstandigheden naar beneden bijgesteld kan worden. Dat het ook nog kan oplopen wordt verder niet toegelicht..

7 april 2021 om 13:23

Ok, als die onduidelijkheid er wel is, dan heb ik niks gezegd. Anders snap ik echt niet goed, waarom we nu niet iets meer open gooien als we toch al weten dat het zo goed gaat nu.

Zooo lekker. Heb kaarten voor Nederland Oekraine.. ben benieuwd of ik in me oranje leeuwenpak aanwezig mag zijn!

7 april 2021 om 13:27

Top, ik heb helaas nog veel te weinig oranjepunten om mijzelf echt als supporter te beschouwen. Maar de komende jaren ga ik genoeg aanwezig zijn

Hup Holland hup!

7 april 2021 om 15:53

Uitkijken dat Zlatan je niet spot

Laat ik voor op stellen dat ik blij ben dat er met publiek kan worden gespeeld, dit is toch zeker als je 3 “thuiswedstrijden” speelt een behoorlijke boost.

Ik vind het aantal wel bijzonder.. voor de clubs zijn er minder plekken.. en voor een internationaal toernooi is er opeens meer mogelijk?!

7 april 2021 om 13:24

Misschien is het aantal hoger omdat je dan al 6-7 weken verder bent vergeleken met de wedstrijden van de clubs.

7 april 2021 om 13:31

6 weken ineens 5.000 supporters extra.. ik vind het op zijn minst bijzonder, met aantal evenementen die weer op gang komen zullen de besmettingen niet terug lopen.
In 6 weken worden er ook bij lange na niet genoeg mensen gevaccineerd om een risico te verminderen..

7 april 2021 om 14:17

We gaan nu van 0 naar 7500 dus dan is een evt verhoging na 7 weken niet gek vind ik.

7 april 2021 om 17:56

Er worden op het moment zo'n half miljoen vaccinaties per week gezet in Nederland, de planning is dat dit naar boven de 1 miljoen per week moet gaan deze zomer. Dan maakt zes weken een heleboel uit.

Ik ben benieuwd hoe we dit in praktijk gaan doen met het verdelen van de kaarten. Ikzelf heb er 8, (2 wedstrijden, 4 kaartjes). Als je alleen naar een wedstrijd mag zonder vrienden, dan hoeft het van mij niet perse.

7 april 2021 om 14:40

Ik heb hetzelfde. Ik wil gewoon lekker bier drinken bij het stadion en dan lallend het stadion in met ze alle. EK staat voor sfeer. Als het allemaal zo moeilijk moet en dat je amper naast elkaar zit dan haak ik ook af.

Hoe zit het eigenlijk met fans van andere landen? Normaal zijn de kaartjes verdeeld en heb je nog een deel voor de bewoners van het land waar het Ek is.

7 april 2021 om 14:11

Dat vraag ik mij dus ook af. Lijkt mij vanzelfsprekend dat er niet massaal fans door heel Europa heen kunnen gaan. De halve finales en finale worden gespeeld op Wembley, het zou dan wel erg spijtig zijn wanneer Engeland al eerder is uitgeschakeld en er dan een finale voor een (bijna) volledig neutraal publiek gespeeld gaat worden.

Is er iemand die weet hoe tickets verdeeld gaan worden onder de mensen die ze al gekocht hebben?

7 april 2021 om 14:41

Ben ik ook benieuwd naar ja, heb nog niks gehoord erover..

benieuwd hoe het EK zal verlopen
maar al knap dat ze dit nu al beslist hebben
terwijl ze hier in nederland nog moeten experimenteren eind deze maand met het aantal bezoekers

Ik snap het niet. Zorg eerst dat je covid-19 zo goed als niet meer hebt voordat je dit doet. Alles is nog dicht ohnee op afspraak maar ja je hebt daar niets aan. Zorg 1st dat alles weer open kan voordat je zoveel mensen in een stadion gaat laten.

7 april 2021 om 18:04

Je moet natuurlijk ook vooruit kijken, het EK is in de zomer. Je kan al aardig voorspellen hoeveel mensen gevaccineerd zijn bijvoorbeeld - er zijn nu 3 miljoen vaccinaties gezet, over vier weken moet dat 5.5m zijn, en tegen de tijd dat het EK er is (half Juni) is de verwachting dat ze op 11-12 miljoen vaccinaties zitten. Dan kan je wel plannen gaan maken natuurlijk. Als het mis loopt kan je t altijd nog afblazen, het kost altijd minder tijd om iets te cancellen dan om te organiseren.

Lekker met je jaarlijkse volgespoten harsens en je corona-app naar voetbal, de Efteling of de Keukenhof. Ook niemand in dat kritiekloze journaille die de vraag stelt of dit een tijdelijke maatregelen betreft en wanneer we weer zonder overheidscontrole en aantasting van je lichamelijke integriteit, ergens naar binnen kunnen. Het is namelijk niet tijdelijk, dit is het 'nieuwe normaal" wat men wereldwijd al na enkele weken corona uitriep.

Mensen die meegaan in deze medische dictatuur wil ik niet eens tussenlopen, dus dat komt mooi uit. Ik kijk wel vanaf het bankie!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2218 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
T. KrulKeeper
D. BlindVerdediger
F. de BoerVerdediger
M. de LigtVerdediger
D. DumfriesVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

184 fans
Coach, 50 jaar
SeizoenClub
2020- Nederland
2018-2020 Atlanta United
2017-2017 Crystal Palace
2016-2016 Internazionale
2010-2016 Ajax

In de wandelgangen

Vrijdag 9 april
Sergio Agüero heeft zijn afscheid bij Manchester City aangekondigd, maar blijft mogelijk actief in de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren