Jude Bellingham uit onbegrip en frustratie over handelen arbitrage

Woensdag, 7 april 2021 om 10:05Yanick Vos • Laatste update: 12:12

Borussia Dortmund voelt zich bestolen na de 2-1 nederlaag tegen Manchester City in de eerste ontmoeting van de kwartfinale in de Champions League. Jude Bellingham scoorde in de eerste helft namens de bezoekers, maar zijn doelpunt werd afgekeurd omdat hij in de ogen van de arbitrage een overtreding maakte op City-keeper Ederson. De Dortmund-middenvelder kreeg bovendien een gele kaart voor zijn actie. Bellingham is zich van geen kwaad bewust en vindt dat de VAR had moeten ingrijpen, omdat het juist Ederson was die de overtreding op hem maakte.

De wedstrijd was 37 minuten onderweg toen Ederson de bal aannam buiten het strafschopgebied. Op het moment dat hij de bal wilde wegtrappen, kwam Bellingham ertussen en kon hij scoren in een leeg doel. Scheidsrechter Ovidiu Hategan was ervan overtuigd dat Bellingham een overtreding maakte en keurde de treffer af, terwijl uit de beelden bleek dat het juist Ederson was die op ongelukkige wijze de overtreding beging. Omdat Hategan floot voor de overtreding nog voordat de bal over de doellijn rolde, kon de VAR niet ingrijpen. Ook de gele kaart van het zeventienjarige talent werd derhalve niet teruggedraaid.

De frustratie was dan ook groot bij Bellingham. “Ik ben ervan overtuigd dat ik de bal op een eerlijke manier afpakte”, zei de tiener na afloop van de wedstrijd tegenover de camera van BT Sport. “Het is een beetje frustrerend als dit gebeurt in een tijdperk waar overal camera’s staan opgesteld.” Bellingham zegt het te betreuren dat de scheidsrechter niet heeft gewacht met fluiten tot het moment dat de bal over de doellijn was. “Dan hadden ze het kunnen checken. Maar dit is voetbal, dit is het leven. We moeten door. Het enige wat ik te horen kreeg is dat ik een gele kaart kreeg en City een vrije trap”, aldus Bellingham.

Ook Dortmund-trainer Edin Terzic was diep telerugesteld over het besluit, al bleef hij respectvol richting de arbitrage. “Ik weet hoe moeilijk het is voor een scheidsrechter”, reageerde hij bij Sky. “Natuurlijk had ik ook graag gezien dat hij Jude had laten scoren en daarna was gaan kijken of het wel een correcte beslissing was. Dit is buitengewoon vervelend. Helaas hoort dit bij voetbal, niet alleen wij maken soms fouten.” City kwam na negentien minuten spelen op 1-0 via Kevin De Bruyne. In de slotfase tekende Marco Reus voor de 1-1, waarna Phil Foden in de negentigste minuut de zege voor City veiligstelde. De return in Dortmund volgt volgende week woensdag (21.00 uur).Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door ouwebuizerd)

De var kon niet ingrijpen aangezien er nog geen doelpunt werd gemaakt. Is gewoon volkomen de schuld van de scheids. Als hij nog 2 seconden had gewacht met fluiten was er nu geen ophef geweest.

7 april 2021 om 11:30

Maar waarom krijgt City nog steeds een vrije trap? Mag de VAR die beslissing niet over rullen? Dan was het namelijk een vrije trap en rood voor die keeper die Dortmund een 100% doelpunt ontneemt? 😏 Die scheids moet gewoon niet fluiten en de situatie desgewenst achteraf beoordelen. En wat nou als die Ballingham was gevallen?

7 april 2021 om 11:46

Wil ook even de trainer van Dortmund complimenteren met zijn nette reactie over deze scheidsrechterlijke dwaling. Is een verademing te horen dat er ook trainers bestaan die inzien dat referees ook maar mensen zijn die fouten maken.

7 april 2021 om 11:47

Hier wordt Dortmund gestraft omdat Bellingham niet als een stervende swaan naar de grond gaat. Loopt lekker in het voetbal.. vanaf nu bij de coach opleiding zal altijd dit voorbeeld erbij gehaald worden als argument dat je spelers moeten gaan liggen

te gek voor woorden dit. VAR kan niks, VAR wordt door scheids totaal uit de discussie gehaald. Scheids mag koffers pakken en niet meer fluiten.

Gewoon een schande dat dit in de kwartfinale van de Champions league in een tijdperk met de VAR nog steeds kan gebeuren. Natuurlijk kijk ik door een gele bril maar dit gaat helemaal nergens over. Eerst laat deze man de gele kaart van Can staan bij het penalty moment terwijl hij wel de penalty terugdraait. Daar kan ik nog enig sinds wel inkomen hoor maar daarna dit. Dan ben je compleet ongeschikt voor dit niveau. Jammer dat het geschreeuw van Ederson lijdt tot een vrije trap en een gele kaart voor Jude. Als Jude gewoon als een stervende zwaan naar de grond ging kon Ederson met rood vertrekken...

7 april 2021 om 10:40

Ik kijk wat minder door een gele bril, maar wat een aanfluiting(hehe) was dit zeg. Schandalige fout. Ergens heb ik het gevoel dat het andersom niet zo snel zou gebeuren. Echter is dat gevoel volledig onderbuikwerk en nergens op gebaseerd. Toch jammer, Dortmund door zou een leuke verrassing zijn.

7 april 2021 om 10:42

Het voetbal wordt regelmatig geregeerd door acterende spelers die hun concullega's maar al te graag een kaart aansmeren.

7 april 2021 om 10:42

Ik dacht ook namelijk dat Can geel kreeg voor commentaar en niet zozeer voor de overtreding. Daarom kon de scheids hem niet terug draaien. Denk ik tenminste. En wat betref Jude, tja, kan je heel kort over zijn, wordt gewoon een geldig doelpunt door zijn (en van BVB) neus geboord. De VAR kon echter niet ingrijpen omdat de scheidsrechter had gefloten voordat de bal het doel in ging, dus mag de VAR hem niet over rulen.

8 april 2021 om 17:57

Bij 2 momenten komt de VAR tussen. Als Bellingham zich laat vallen of als hij gewoon direct trapt. Hij wilt precies de bal in doel leggen/lopen en op het moment dat die onbekwame scheids fluit, trapt hij die wel binnen in de hoop dat de VAR tussenkomt. Maar in ieder geval, ik snap in eerste instantie niet dat ze een Roemeen zo een grote match laten fluiten, fout ligt dus ook bij de UEFA zelf, zag je al toen hij 3 minuten naar de zogezegde penalty fase bleef kijken om toch zijn gelijk eruit te halen, daar wist ik al dat hij het ging verzieken. Was ook mijn enige fout op mijn pronostiek, bvb scoort in beide helften aan 8.10

8 april 2021 om 17:57

Bij 2 momenten komt de VAR tussen. Als Bellingham zich laat vallen of als hij gewoon direct trapt. Hij wilt precies de bal in doel leggen/lopen en op het moment dat die onbekwame scheids fluit, trapt hij die wel binnen in de hoop dat de VAR tussenkomt. Maar in ieder geval, ik snap in eerste instantie niet dat ze een Roemeen zo een grote match laten fluiten, fout ligt dus ook bij de UEFA zelf, zag je al toen hij 3 minuten naar de zogezegde penalty fase bleef kijken om toch zijn gelijk eruit te halen, daar wist ik al dat hij het ging verzieken. Was ook mijn enige fout op mijn pronostiek, bvb scoort in beide helften aan 8.10

Voor mijn gevoel gaat het sinds het invoeren van de VAR meer over de arbitrage dan ooit. Elke wedstrijd vallen er wel aardig wat fouten vanuit de arbitrage, vooral in Spanje gaat het elk weekend wel daarover. Zoals zo'n fout gister bij Dortmund, waarom wordt hier tegen een scheids niet streng opgetreden door de Uefa? Waarom laat je niet door spelen en kan je later het doelpunt laten na kijken door de Var? Dit zijn gewoon amateur fouten die teams kunnen nekken.

7 april 2021 om 10:55

Nu zijn er toch gewoon een stuk minder scheidsrechterlijke dwalingen als pakweg 5 jaren geleden, er is alleen meer verbazing over als het alsnog fout gaat omdat dit helemaal niet zou mogen en scheidsrechters minder excuses hebben dan vroeger. Maar je kan niet verwachten dat er helemaal geen fouten worden gemaakt, zeker niet in de eerste jaren van de Var. En wat moest de Uefa dan doen gisteren? Ik geen fan van hen, maar ik neem aan dat ze hier wel gepast op zullen reageren. Namelijk deze Hategan 'degraderen' en het komende seizoen geen CL matchen meer geven.

7 april 2021 om 11:14

Dan denk ik dat je een veel te hoge verwachting hebt van de Uefa. Deze gast was toch ook betrokken bij die wedstrijd met racistische gedoe. Daarnaast had de scheids die barca psg 6-1 had gefloten ook gewoon Europese wedstrijden gekregen in de CL.

7 april 2021 om 11:29

Deels is dat zo barcalover123. Maar een groot deel daarvan komt ook gewoon door de beperkte en slecht opgestelde regels omtrent het gebruik van de Var. In veel van deze gevallen is het namelijk zo dat de regels omtrent het gebruik van de VAR ervoor zorgen dat een beslissing niet kan worden herzien of verkeerd wordt genomen.

Het zijn wat dat betreft echt een stelletje dinosaurussen. In plaats van te leren van andere sporten, komt er weer een halfbakken invoering vanuit een stel 'oude knarren'. Dat schiet gewoon niet op. Zelfde met de veranderingen omtrent hands en penalty's met rood/geel etc. Ik weet niet wie die aanpassingen hebben bedacht, maar diegenen snappen er werkelijk niks van. 0,0 oog voor de praktijk.

In dit geval is het ook nog meer de fout van de scheids inderdaad. Ik vraag mij wel af wat gepaste straffen zijn voor een scheidsrechter. Jij benoemt Spanje, maar Engeland is bijvoorbeeld net zo erg. Er worden gewoon echt grove fouten gemaakt, zonder consequenties. Een speler krijgt bij wijze van spreken rood en moet wedstrijden missen, zoiets zou voor scheidsrechters ook moeten gelden denk ik dan. Als je niks doet verbeter je namelijk nooit het niveau van de scheidsrechters; waarmee het in sommige landen echt dramatisch is gesteld (bijvoorbeeld Engeland).

7 april 2021 om 12:05

@jackieboy10 De regels die zijn opgesteld zijn gewoon zo vaag als wat. Elke scheids interpreteert het anders en de ene scheids geeft wel een penalty en de andere weer niet. Dat lijkt mij gewoon een vorm van competitie vervalsing als we heel ver gaan. Als voorbeeld die bal op de hand van Alba van het weekend, ik vindt het geen penalty maar heb hem ook gewoon vaak zien geven. Ik vindt dat de regels zodanig duidelijk moeten zijn dat je zo'n hands niet anders kan interpeteren.

In Nederland hebben we ook Nijhuis die veel dingen laat door gaan waar andere scheidsrechters wel voor fluiten. Je krijgt daardoor gewoon een andere wedstrijd dan wanneer Kuipers fluit. Dit soort dingen vindt ik gewoon heel vaag en moeten verkomen worden.

Ik kijk eerlijk gezegd zelf niet heel veel Engels voetbal, sinds Arsenal afscheid nam van Wenger kijk ik het stuk minder Premier League. Ik kan dus niet helemaal daar op beoordelen maar geloof jou best in als je zegt dat het net zo slecht is. Spaanse scheidsrechters hebben zelf een handje in om aandacht naar zich toe te trekken door rare beslissingen. Een aanvoerder mag daarnaast ook niet in gesprek want dan krijg je geel. Vaak genoeg zie ik beslissingen worden gemaakt die werkelijk nergens op slaan, zeg je er als speler wat van dan kan je geel krijgen.

Ik vind dat een scheidsrechter ook even 1 of 2 wedstrijden moet missen als hij domme beslissingen neemt. Iedereen maakt fouten maar sommige fouten horen gewoon op dat niveau niet gemaakt te worden. Maar goed ik kan me er wel over opwinden maar de Uefa zou zo iets nooit doen natuurlijk.

Ik snap dat de scheids ervoor fluit, omdat hij nogal wild in lijkt te komen met zijn been gestrekt. Echter had de VAR deze beslissing op 99% zeker teruggedraaid - hij raakte de bal. Heel zuur voor Dortmund zeker omdat de scheids zo'n beetje een milliseconde voordat de bal over de lijn ging floot. Dat is natuurlijk een enorme fout.

Het grappige is dat Haaland in de tweede helft hetzelfde overkwam (ik dacht door Dias) en die kreeg gewoon een fout en vrije trap mee. Zeer matige beslissing van de scheidsrechter om niet op zijn minst te laten doorspelen.

Als dit een overtreding van ederson is, is het 100% rood toch? Daar heeft de VAR bevoegdheid toe om beelden te raadplegen en de scheids te corrigeren. De VAR is een uitstekend middel alleen de regelgeving eromheen moet worden verbeterd, nog een paar jaar en dan zijn dit soort kinderziektes er uit. (Helaas zijn er dan genoeg benadeelden geweest maar moeten het ook tijd geven om te rijpen?

7 april 2021 om 10:44

Ik ben alleen bang dat het veranderen van de regels het voetbal niet leuker gaat maken. Wil je de VAR laten werken moet je inderdaad met regels komen als, hands is altijd hands. Dan zal de var prima werken, maar leuker dat niet.

7 april 2021 om 10:44

Als Bellingham een "rodri" gedaan had dan had Ederson er met rood af gemoeten.

7 april 2021 om 10:53

Huh waarom ederson rood, bellingham wordt niet ten val gebracht. En zo een fases gebeuren meermaals op een match dat iemand vlugger is op de bal en de voet raakt. Kan nooit rood zijn voor ederson. Ik snap dat vele city willen zien verliezen. Maar dat haat gedoe is droevig, want city heeft niemand hier persoonlijk gekwetst. Dus stop met dat haten er zijn ergere dingen in de wereld dan een voetbalmatch die niet ging zoals vele het wouden.

7 april 2021 om 11:39

@mcfc1982 Gaat Bellingham liggen dan is het zeker rood voor Ederson... het gebeurt inderdaad meermaals in een match dat iemand vlugger is, hier nog het belangrijk feitje dat hij de keeper is en dan een 100 doelpunt hinderd. Dat Bellingham wil scoren is zijn recht, en dat de scheids affluit is dan helemaal absurd. Haten is het niet, het zijn gewoon feiten. Dat jij voor City bent en daarom niet in kan zien dat het een duidelijke fout is, en komt met de drogreden dat er "ergere dingen in de wereld" zijn neemt niet weg dat City hier heel goed weg komt. Wat mij betreft scheidsrechter maar weer terug naar de school sturen..

7 april 2021 om 17:43

Ik zeg nergens dat ze goed wegkomen. Maar ik vind het geen fout van ederson dus bellingham kon doorlopen. Alleen de ref beslist er anders over. En ik zeg nergens dat city niet goed wegkwam. Het was geen penalty maar can raakt wel rodri zijn been. En er zijn er al voor minder op de stip gelegd. De var keert het om, maar het is al vaak genoeg geweest dat city geen pingel krijgt terwijl ze er recht op hebben.

7 april 2021 om 10:50

Hoezo zou dit rood moeten zijn van Ederson? Het is weliswaar een overtreding van Ederson, maar hij ontneemt de speler geen scoringskans. Dat doet slechts de scheidsrechter door af te fluiten voor die bal er in ligt en een vrije trap de verkeerde kant op te geven. Zou bizar zijn als de VAR daarom dan zou ingrijpen en adviseren om Ederson weg te sturen. Ik heb niet het idee dat het in dit geval aan de regelgeving ligt, maar vooral aan de scheidsrechter zelf. Ook komt het wat mij betreft nog te vaak voor dat men zelfs met beelden tot een verkeerde beslissing komt, zonder dat het aan hiaten in de regelgeving schort. Sommige gevallen zijn ook interpretatie, die je niet met aanvullende regelgeving kunt repareren. Hierdoor blijf je altijd discussies houden over verschillende momenten.

7 april 2021 om 11:21

Ik stel ten eerste duidelijk; Als het een overtreding is dan is het rood. Nergens zeg ik dat het een overtreding is ( doet u zelf wel, hoe kan het dan geen rood zijn??) . Tevens veronderstel ik dat de oplossing in de regelgeving omtrent de VAR ligt.. niet in het veranderen van de spelregels. Maar als het een overtreding van ederson is in welke wereld kan het dan geen rood zijn? Nogmaals als dus niet metren gaan tieren achter je schermpje

7 april 2021 om 11:37

De enige die tiert ben jij. Ik leg heel rustig uit hoe ik de situatie zie. Niet minder en niet meer. Het is een overtreding, dus daar hoeven we geen discussie over te voeren. Er zijn al meerdere penalty's gegeven in de CL dit seizoen voor vergelijkbare situaties (in dit geval vindt de overtreding niet in de 16 meter plaats natuurlijk). Normaal zou je inderdaad kunnen zeggen dat de keeper de aanvaller een scoringskans ontneemt met de overtreding en dus rood hoort te krijgen. Echter is door de overtreding van de keeper geen scoringskans ontnomen. De speler kon immers met de bal aan de voet en met totale controle richting een leeg doel gaan. De scheidsrechter ontneemt de speler de scoringskans, niet de keeper. Dan kun je daarna niet alsnog de keeper rood geven en kan de VAR dus niet ingrijpen. De gevolgen van de overtreding waren immers niet van dien aard dat er een scoringskans is ontnomen.

7 april 2021 om 15:10

De keeper raakt de speler en jiet andersom. Dus de keeper is wel schuldig, zoals je zegt buiten de 16. Dus rood als het een overtreding is ( waarvan je zelf beaamt dat het zo is)

Dat anno 2021 nog zulke fouten gemaakt worden. Met behulp van de VAR zouden deze fouten toch niet meer gemaakt mogen worden? Er staat zoveel op het spel. Je zou bijna denken dat de Uefa al heeft besloten dat de halve finales moeten zijn;
Bayern - Man City
Real - Chelsea

Ik erger me nog meer aan het feit dat die matennaaier Rodrigo er zonder kaart vanaf komt op het moment dat via de VAR zichtbaar is dat het verre van een penalty is en hij helemaal niet geraakt wordt. Terecht geen penalty uiteraard, maar Rodrigo Moet daar gewoon een kaart krijgen.

Die hele VAR is een aanfluiting. Veel te ingewikkeld gemaakt met allerlei regels en niet gekeken naar andere sporten. Waarom niet zoals bij hockey? 1 video referral per helft of wedstrijd. Als je het ergens niet mee eens bent vragen om de Var. Heb je gelijk dan houd je je referral, heb je ongelijk dan ben je hem kwijt. Natuurlijk worden er dan ook nog steeds fouten gemaakt maar het spel wordt zo minder vertraagd.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Borussia Dortmund

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
S. TiggesAanvaller60
S. GeppertUnknown
R. BürkiKeeper160
S. DrljačaKeeper00
M. HitzKeeper130
L. UnbehaunKeeper00
M. AkanjiVerdediger232
Voor de complete selectie: Clubpagina Borussia Dortmund.

228 fans
Middenvelder, 29 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Manchester City 24 5 1 0
2019/2020 Manchester City 35 13 3 0
2018/2019 Manchester City 19 2 2 0
2017/2018 Manchester City 37 8 2 0
2016/2017 Manchester City 36 6 4 0
Laatste voetbalnieuws

Hakim Ziyech schiet Chelsea naar vierde FA Cup-finale in vijf jaar tijd

Chelsea heeft zich zaterdagavond verzekerd van de finale van de FA Cup. De ploeg van manager Thomas Tuchel was op een leeg Wembley met 1-0 te sterk voor Manchester City, dat...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 18 april
Sergio Agüero kondigde onlangs zijn vertrek bij Manchester City aan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren