KNVB snapt verbazing niet: ‘We zijn op directieniveau met Ajax in contact’

Woensdag, 7 april 2021 om 08:00Jeroen van Poppel • Laatste update: 08:04

PSV en Ajax werden compleet verrast door de berichtgeving dat er in de dertigste speelronde van de Eredivisie publiek toegelaten mag worden. Bij PSV - FC Groningen mogen op zaterdag 24 april 4.000 toeschouwers aanwezig zijn, terwijl Ajax - AZ een dag later toegankelijk wordt voor 7.500 supporters. Hoe de clubs dat precies moeten organiseren, is nog volstrekt onduidelijk.

"Vooropgesteld, het is hartstikke mooi dat het weer kan. Alleen is er voorafgaand aan dit besluit geen enkel overleg met ons geweest, dus op dit moment is weinig te zeggen hoe we het gaan organiseren", zegt een verbijsterde commercieel directeur Frans Janssen van PSV tegenover het Eindhovens Dagblad. "Daarop zijn we gewoon nog niet voorbereid, moet ik in alle eerlijkheid zeggen."

Het artikel gaat verder onder de video
Vooruitblik Ajax - AS Roma: 'Kwalitatief is het niet super, daar ben je niet bang voor'
Meer videos

"Wij werden vanmiddag compleet overvallen door het bericht", aldus Janssen, die vol vragen zit. "We hebben bijvoorbeeld gelezen dat mensen maximaal 24 uur van tevoren getest moeten zijn, maar het is onduidelijk wie daarvoor nou verantwoordelijk is en wie daarop toeziet. Wordt dat de KNVB? Is het PSV zelf? Wie we van onze supporters kunnen uitnodigen, weet ik nog helemaal niet. We hebben 26.000 seizoenkaarthouders, die we allemaal enorm waarderen. Of er bijvoorbeeld bubbels zijn in het stadion weten we ook niet."

Ook vraagt PSV zich af hoe omgegaan wordt met de avondklok na de wedstrijd tegen FC Groningen. De aftrap staat gepland om 20.00 uur, terwijl de avondklok zoals het er nu voor staat vanaf 22.00 uur van kracht is. "Het lijkt erop dat dit heel snel is besloten, waarbij de clubs nog niet geïnformeerd zijn", zegt Janssen.

Ajax laat weten eveneens overrompeld te zijn door het overheidsbesluit. "Ajax is verrast door de berichtgeving omtrent het spelen met publiek vanaf speelronde dertig", schrijven de Amsterdammers op Twitter. "Naar de voorwaarden moet nog worden gekeken. Op dit moment is er nog geen concretere informatie beschikbaar voor onze seizoenkaarthouders."

Ook Feyenoord had het besluit niet zien aankomen. Bij Feyenoord - Vitesse in De Kuip zijn 6500 mensen welkom. "We zijn best verrast met deze mededeling”, zegt een woordvoerder van de Rotterdammers tegen De Telegraaf. "Maar laat helder zijn: aangenaam verrast. Heel veel dingen zijn nog niet duidelijk en het zal allemaal nog heel wat voeten in aarde hebben, maar we pakken die handschoen graag op. Hopelijk is dit een begin op weg naar het ’oude normaal’."

Reactie Eric Gudde
Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB, begrijpt opmerkelijk genoeg niets van de verbazing van de voetbalclubs. "Dat zij niet op de hoogte waren, klopt helemaal niet", zegt Gudde tegenover de NOS. "Vorige week dinsdag hebben alle clubs bericht gehad dat het veiligheidsberaad groen licht had gegeven hiervoor." De wedstrijd tussen Ajax en AZ staat nu gepland om 20.00 uur, wat problemen zou kunnen opleveren met de avondklok. "We zijn op directieniveau met Ajax daarover in contact. De details moeten nog ingevuld worden, dus het zou ook nog 14.30 uur kunnen worden", aldus Gudde.

Het is nog onbekend of er tijdens de drie groepswedstrijden op het EK publiek aanwezig mag zijn in de Johan Cruijff ArenA. "Daar komen we de komende dagen mee naar buiten", zegt Gudde. "Daar zijn gesprekken over gevoerd en ook dat gaat de goede kant op."Gerelateerd

Meer sportnieuws

65 reacties (laatste reactie door bossie)

Logische vragen.
Is er helemaal geen draaiboek of scenario vanuit de Knvb?
Gooi maar over de schutting en zoek het uit dingetje?

6 april 2021 om 19:54

Denk je dat alle restauranthouders etc. vooraf geã¯nformeerd of geraadpleegd zijn? Dit komt niet primair bij de Knvb vandaan.

6 april 2021 om 20:10

Verschil is dat alle topclubs zijn aangesloten bij de Knvb en er in principe maar 38 teams zijn waarbij dit van toepassing is. Dit had makkelijk overlegd kunnen worden en daarna pas gecommuniceerd.
Aan de andere kant zijn er meer dan tienduizend restaurants in Nederland die je niet zomaar kan raadplegen, in dat geval is het besluit nemen en het uit laten voeren door de politie de enige haalbare optie, dat is nu niet het geval.

6 april 2021 om 20:11

Totaal krom vergelijk natuurlijk. Tienduizenden horeca gelegenheden raadplegen of 36 betaalde clubs.. ruggespraak is zo gedaan middels KNVB.

6 april 2021 om 20:15

@yamiown
Overleg met deelnemers die geen invloed hebben op de beslissing is imo zinloos. Dit komt duidelijk 'van boven', de Knvb had wel een bericht kunnen sturen.

6 april 2021 om 20:20

Zowel het voetbal als de horeca hebben een brancheorganisatie met wie je dit soort plannen kunt bespreken.

6 april 2021 om 20:21

De horeca heeft ook een overkoepelende organisatie zoals ook de Knvb is.

6 april 2021 om 20:15

Logische vragen hoor en dit had eerst met de clubs zelf gecommuniceerd moeten worden, maar ik vind het eerlijk gezegd wel een enorm zeikverhaal van Frans. Er moet nog meer duidelijkheid over komen en die vragen zullen een dezer dagen vast beantwoord worden. En dat ze hier niet op voorbereid zijn bevreemd me, mag toch hopen dat ze juist in deze periode zelf een draaiboek hiervan hebben?

6 april 2021 om 22:28

Ze zullen wel een draaiboek hebben met hoe je publiek op afstand van elkaar krijgt en dergelijke. Echter voor praktische vragen als wie zij de gelukkigen, hoe zit het met avondklok, wat zij de voorwaarden voor het stadionbezoek en wanneer worden fans geinformeerd daar zullen ze inderdaad niet direct op voorbereid zijn. Ik kan het ze niet kwalijk nemen.

7 april 2021 om 09:04

Typisch ja eerst schreeuwen ze met zijn allen laat alsjeblieft weer publiek toe. Nu is het zo ver gaat alles in een keer te snel? Het is logisch dat er nog veel vragen nog niet beantwoord zijn. Maar daar ga je toch nu aan werken? Met de opzet zoals die er nu bij licht en aanpassen op wat gevraagd wordt?

6 april 2021 om 20:18

Op zich logische vragen, maar het komt zo paniekerig over van Psv. Expect the unexpected.

6 april 2021 om 20:23

Leuk geprobeerd hoor, maar op bv nu.nl is te lezen dat Ajax net zo verrast is.

6 april 2021 om 20:35

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor Ajax .

6 april 2021 om 20:19

Ik mag toch aannemen dat clubs en KNVB alle scenario's inmiddels toch wel hebben uitgewerkt, tijd genoeg voor gehad. Dan is het nu toch een van de scenario's uit de kast trekken en fijn slijpen op de huidige omstandigheden en regels?

6 april 2021 om 20:22

Heel logische vragen idd. Zo logisch zelfs dat ze er al een half jaar over na konden denken...

6 april 2021 om 22:35

Lijkt me een prima oplossing, "zoek het uit". Gewoon die toeschouwers laten komen en kijken hoe het gaat. Worden er geen kaders geschetst door de KNVB of overheid? Geen probleem, gewoon kop in het zand en open gooien die deuren. En als ze achteraf klagen dat er veel besmettingen zijn, ook prima. Er mochten toch toeschouwers komen? Dat hebben we gedaan. Overigens niet sarcastisch bedoeld dit, het is wel mooi geweest met dat coronagedoe. Rutte zei zelf een tijdje geleden dat het tijd was om meer risico's te gaan nemen.

De KNVB weet dit ook niet al een week of langer gok ik zo. Ik kan me voorstellen dat de KNVB ook nog niet heeft kunnen reageren. Stap 1 lijkt me om in elk geval iedereen op de hoogte te stellen dat het mogelijk is. Hoe het geregeld wordt zullen we de komende 3 weken wel zien. Lijkt me op zich logisch.

6 april 2021 om 22:56

Zo moeilijk is dit toch niet te regelen? Negatieve test en publiek verdelen door het stadion, klaar. Kun je een stagiair nog laten uitstippelen.

Het begint een patroon te worden dat de knvb dingen roept, die vervolgens erg lastig te organiseren zijn. Daarnaast vind ik het persoonlijk echt idioot om 4000 man naar een stadion te laten komen, maar dat de horeca nog geen enkel zicht op lossere maatregelen heeft. Denk dat er aardig wat sectoren belangrijker zijn dan het opengooien van een stadion.

6 april 2021 om 20:56

Volgens mij is deze speelronde met publiek onderdeel van een pilot. Volgens mij is daarmee niet gezegd dat de overige speelronden ook met publiek zijn. Ik denk dat de horeca met een pilot voor 1x weinig geholpen is. Wel wordt er nu steeds meer druk gelegd om de terrassen open te doen (ook Kuiper adviseert het)

6 april 2021 om 22:49

Bovendien word de horeca in heel veel stadions gewoon uitgebaat, dus dat zijn ook horeca ondernemers

7 april 2021 om 15:58

wie zegt dat je wat te eten en te drinken kan halen in het stadion? Die tentjes kunen ook gewoon gesloten blijven natuurijk.

6 april 2021 om 22:59

Ten eerste zijn dit pilots. Ook in de horeca en andere branches zijn zulke pilots nu. Niks nieuws, geen uitzonderingspositie. Doe dus ook niet of dit wel het geval is, want dat is lariekoek.

6 april 2021 om 23:02

En ten tweede, al zou dit wel definitief doorgang vinden en de horeca dichtblijven, dan zijn daar ook goede argumenten voor te vinden. Enkele grote evenementen, zoals voetbalwedstrijden, in de buitenlucht met veel camera's is veel beter te organiseren, controleren en reguleren dan duizenden terrassen controleren verdeeld over het hele land.

7 april 2021 om 08:31

Krijg steeds meer het gevoel dat ze expres de horeca sector (e.d.) willen pijnigen, vreemde taferelen zijn er gaande. Genoeg kundige mensen die er hun zorgen over spraken, maar ja die krijgen geen podium. Grote media kanalen spuwen enkel angst en maatregelen eb de kudde volgt. Oh en de griep bestaat dat nog? Of is die met pensioen. Een ziekte wat in 2018 voor 11 000 doden zorgde. Er was toen ook een en al chaos, drukte in ziekenhuizen, mensen die ernstig ziek waren e.d., ooit wat van gehoord toen? Nja weet je, prima gooi de stadions open!

7 april 2021 om 10:28

Sociofan enlighten me please: waarom zou de overheid de horeca willen pijnigen? Gewoon: waarom? Ontevreden mensen, gezeik, een sector die kapot gaat. Denk je dat de overheid dat leuk vindt? Ik zie het niet en ik ben iemand van de kudde inderdaad, je weet wel zo'n schaap die niet zo slim is als een wappie.
Oja en heb je er weleens over nagedacht dat de griep nauwelijks voorkomt door de huidige maatregelen? De griep is nl. sowieso een stuk minder besmettelijk dan corona dus met de huidige maatregelen (afstand vooral) is het vrij logisch dat een minder besmettelijk virus die normaal gesproken rond deze tijd ook rondgaat nauwelijks nog voorkomt. 2 vliegen in 1 klap. Ik ben geen viruloog maar dat is toch allemaal niet zo onlogisch?

7 april 2021 om 11:02

@socio:
Ja want daar heeft de overheid echt veel baat bij om de horeca pijn te doen....
en maar lullen over de kudde volgt, want iemand die op een vaag youtube kanaal zonder fact check iets leest is wel wijs en geen kudde....

Een stadion open voor 4000 man in de buitenlucht of een horeca zaak binnen met meer mensen op elkaar. Ja goed vergelijk ook wel pfffff

Jezus mensen zeik eens niet zo en wees blij dat juist wel de stadions en pret/dieren parken weer open gaan.

Wat heeft de overheid of de gehele wereld er aan om bewust dingen dicht te houden als dat niet nodig is... Alsof hier niet met experts naar wordt gekeken, alleen past niet in je straatje dus wijs je naar een paar (kleine groep) "experts" die anders beweren...

7 april 2021 om 08:39

Het is te makkelijk om hier de Knvb van de schuld te geven. Volgens mij moet je het elders bij de overheid neerleggen. Die beslissen iets en gooien het vervolgens over de schutting. De Knvb is ner als jij afhankelijk van derden. Er zullen ongetwijfeld plekken in de organisatie verbeterd kunnen worden maar een patroon? Het is eerder een patroon alles van de Knvb af te zeiken. Wat betreft bijeenkomsten in corona tijd doet de Knvb het voor scheidsrechters uitstekend.

7 april 2021 om 12:36

thucan, nou weet je: dan doen we de stadions ook niet open en blijft alles gewoon evenredig kut aan elkaar. Horeca kut dan ook voetbal kut. Inderdaad beter, alles tegelijk open of helemaal niet want niet eerlijk.

Gaat toch nergens over. Dus we kunnen wel met z’n duizenden naar voetbal. Maar die avondklok blijft gelden. Rutte kan zich zeker weer niet herinneren dat hij zei dat de avondklok als eerste zou verdwijnen.

6 april 2021 om 22:06

Wacht volgende week nu maar eerst eens af voordat je allerlei zaken alvast gaat invullen.

6 april 2021 om 22:59

Gelukkig nog mensen die helder denken en weten dat het kabinet dinsdag met een update over de avondklok en horeca etc komt. Jammer dat mensen maar raaskallen, zonder even na te denken.

7 april 2021 om 08:27

Hoe je het ook wend of keert, de avondklok zou hoe dan ook maar 2 weken van kracht blijven. We zitten er nu inmiddels al zo'n 3 maanden mee, en let op mijn woorden, volgende week wordt ie gewoon wéér verlengd.

7 april 2021 om 11:03

Het is toch ook een Test!
geven ze duidelijk aan, zo moeilijk om begrijpend te lezen? Of is het makkelijk ongefundeerd je frustratie online te uiten?

Is toch duidelijk een groot verschil om met 4000 in een stadion waar 40.000 inpassen buiten. Dan bijv met 30 binnen in een woning van 40m2....

Typisch de Knvb , ze brengen zomaar wat naar buiten zonder de gevolgen er van te overzien. . Maar ja wat had je anders verwacht van een stelletje amateurs die bij een normale club niet aan de slag komen. Hieruit blijkt maar weer eens hoe slecht de Knvb werkt

6 april 2021 om 22:04

Don't shoot the messenger. Het is een pilot van de overheid, niet van de KNVB.

7 april 2021 om 21:47

Dan ben ik wel benieuwd wat er gaat gebeuren als er opeens een massa mensen buiten het station staat.

Het is een overheidsbesluit dus niet van de KNVB. Door veel mensen hier wordt dus ten onrechte met de vinger daarnaar gewezen. Bovendien is het niet zo dat ineens zondag a.s. met publiek wordt gespeeld; daar gaat nog een aantal weken overheen dus tijd genoeg om overleg te plegen en zaken te regelen. We lopen met zijn allen te piepen dat we het publiek zo missen en nu het weer een beetje opengaat, is het ook weer niet goed. Klagen, klagen, klagen......

6 april 2021 om 23:01

Eens, maar goed je moet toch wat op een dag. Wat zal je jezelf vervelen, als je niet even ongefundeerd kan zeiken hahaha

Wat doen we met mensen die gevaccineerd zijn? Moeten die zich ook eerst testen voorafgaand aan de wedstrijd of is het vaccinatie bewijs voldoende?

6 april 2021 om 23:03

Ik denk zolang niet vast staat dat je als gevaccineerd persoon het virus niet kan overdragen aan een niet gevaccineerd persoon, moet je gewoon getest worden. Jij bent misschien beschermt zijn, maar je kan mogelijk een bedreiging zijn voor anderen.

7 april 2021 om 07:34

De Keukenhof heeft naar buiten gebracht dat mensen daar alleen met een negatieve test naar binnen mogen. Een vaccinatiebewijs geldt niet.. 😂

Is dit niet het zoveelste bewijs van dat de mensen in de top van de knvb in zijn eigen wereld leeft. Hoe kan 't dat 2 clubs na buiten brengen dat ze verrast zijn, en dat Eric Gudde weer met een totaal tegenstrijdige bewering komt.. De knvb is het voor al 't voetbal amateurs en profs, maar ze komen mij toch elke keer weer over als een amateuristische organisatie.. Het zou beeldvorming kunnen zijn, maar het lijkt toch dat ze over veel dingen niet nadenken, en over sommige dingen hele snelle besluiten nemen..

Gudde bewijst telkens weer het ongelijk van van Hooijdonck. Je hoeft niet hoog gevoetbalt te hebben om het hele betaald voetbal tekens op het verkeerde been te zetten.

7 april 2021 om 10:16

@peter Isaias
En wat is Gudde dan te verwijten? Deze proef is niet door de Knvb geëntameerd en Gudde zegt dat hij de clubs vorige week dinsdag heeft geïnformeerd omtrent het voornemen deze proef te nemen.

7 april 2021 om 12:56

Als je het zo zegt komt de sterke grap er niet meer zo lekker uit.

Er is natuurlijk een reden dat Ajax die zondag om 20.00 uur speelt. De donderdag er voor is de inhaalwedstrijd met Utrecht en Ajax zal er niet om staan te springen om half 3 te spelen lijkt me. Zeker als het logistieke hoofdpijn er bovenop betekent.

Makkelijk trappen natuurlijk. Alleen is het zo jammer dat de meeste clubs op geen enkele wijze een plan heeft wanneer de boel weer gedeeltelijk open gaat. Er werd ook door sommige nog de vergelijking getrokken met de horeca. Nou ik je verzekeren dat die allang verschillende plannen klaar hebben liggen. Er zal best wel een manier te vinden zijn om alles in goede banen te leiden al zijn ze vaak afhankelijk van de supporters. Ik denk dat daar een probleem zit. Al of niet terecht.

Communicatie van de Knvb is vrij dramatisch, daarintegen vind ik wel dat clubs hadden kunnen nadenken over hoe ze mondjesmaat publiek hadden kunnen opvangen. Dat is bij aanvang van het seizoen niet anders geweest. Dus vind het bizar dat ze hier geen draaiboek voor hebben.

Prima zo'n pilot maar ik vind het bijzonder dat publiek bij profwedstrijden wél kan, maar zelf een wedstrijd spelen niet mag? Draait alles nou daadwerkelijk om geld?

7 april 2021 om 09:30

Ik ben het met je eens dat wat mij betreft het vrijelijk buiten voetballen belangrijker is dan publiek bij de eredivisiewedstrijden. Het is echter wel een totaal andere soort afweging: buitensport versus evenementen.

7 april 2021 om 11:01

Eens maar dan is het één toch juist beter dan het ander als je hun afweging pakt tussen "contactmomenten"? Met voetbal ben je continue in beweging en niet 15 minuten aan 1 stuk in dezelfde ruimte terwijl je dat bij evenement wel doet. Ze blijven continue rare, niet verklaarbare keuzes maken als het gaat om het virus.

7 april 2021 om 11:08

Omdat dit een pilot is...... Is dus nog niet zeker, en gaan monitoren hoe dit gaat en of er daarna een hoge piek is in die regio. (bubbel)

Als jij en ik weer verdeeld over de regio iedere week in fysiek contact komen met tegenstanders is dit haast niet te herleiden.
Heeft niet met geld te maken, want 4000 man kost een club juist meer dan geen bezoek. Want nu zal je personeel moeten gaan inzetten weer. Maar je moet kijken wat er mogelijk is en hoe je het kan opbouwen.

7 april 2021 om 11:32

Je kan toch net als bij deze pilot een test afnemen?

Ik vind deze reactie van de clubs logisch. Als je nog niet precies weet waaraan je moet voldoen en je hebt maar een 3 weken om alles te organiseren dan wordt het een haastklus onder een vergrootglas.

Emmen - Heracles....
Eindelijk weer publiek!
1200 man! Ik gun het de harde kern enorm!

1200 man in het stadion, 1200 man om het stadion

Eindelijk weer!

Vreemd dat de clubs verrast zijn en dat Gudde dáár dan weer verbaasd over is. Maar dit ter zijde, is het natuurlijk vooral vreemd dat er niet in afwachting van deze versoepeling al allerlei scenario's zijn verkend. Je kunt toch een plan A, plan B, plan C etcetera uitwerken? Vanmorgen op de radio was Timmermans (voorzitter fanclub Psv) aan het woord, die zich ook afvroeg hoe het nu moet met het verdelen van de 4000 beschikbare plaatsen over de 26000 seizoenskaarthouders. Hij verweet het de overheid (?) dat daar niet voor was geregeld. Sorry hoor, maar dat is toch helemaal niet aan de overheid of de Knvb, dat moet de club gewoon zelf kunnen regelen. Zou wat zijn, dat ze in Zeist bedenken wie er naar de wedstrijd mag, Pietje wel en Keesje niet. Verantwoordelijkheid afschuiven is de mode.

7 april 2021 om 11:31

Echt he.. clubs zijn het hele zelf nadenken een beetje vergeten volgens mij. Er is ook al meerdere keren gehint op dit seizoen nog wedstrijden met publiek. Clubs hebben hier verdorie al weken, danwel maanden al over kunnen nadenken.

Misschien ligt hier wat werk voor de evenementenbranche, die hebben wel de kennis om dit te organiseren voor de Clubs.

7 april 2021 om 10:08

Juist. Daarbij heeft iedere club toch wel iets van een supporters coördinator? Wat doet die dan de hele dag?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax6965
2.PSV6134
3.AZ6128
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5429
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller2816
E. ZahaviAanvaller219
R. SchmidtUnknown
Y. VertessenAanvaller90
J. PiroeAanvaller81
Y. MvogoKeeper280
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Vrijdag 9 april
Sergio Agüero heeft zijn afscheid bij Manchester City aangekondigd, maar blijft mogelijk actief in de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren