‘Ik kreeg een bobbel in mijn broek, door die goal ben ik miljonair geworden’

Donderdag, 8 april 2021 om 17:50 • Laatste update: 17:49

Andy van der Meijde en David Endt achten Ajax kansrijk om de halve finale van de Europa League te bereiken. De koploper van de Eredivisie neemt het donderdag in de Johan Cruijff ArenA op tegen AS Roma; een week later wacht de return in Italië. Van der Meijde en Endt, respectievelijk voormalig aanvaller en teammanager van Ajax, halen in gesprek met Voetbalzone warme herinneringen op aan de laatste ontmoeting tussen beide clubs.

Door Kalum van Oudheusden & Mounir Boualin

Volgens Endt is het haast onmogelijk voor Ajax om zich een betere loting voor te stellen dan de koppeling met Roma. "Aan de ene kant heb je een tegenstander van naam, dat trekt aan. Dat geeft motivatie, maakt je sterk. Aan de andere kant is dit een team dat weliswaar in de Serie A speelt, maar wel klopbaar is", vat de oud-teammanager samen. "Sinds ik weet van de loting kijk ik naar Roma, hoe ze spelen en wat ze doen. In het algemeen zie ik dat de ploeg nogal instabiel is. Het is geen team dat onverslaanbaar is.”

Endt staat bekend als groot supporter van Internazionale en zit daardoor dicht op het vuur als het aankomt op het Italiaanse voetbal. “In Rome zijn ze altijd blij met Ajax, omdat Ajax staat voor een bepaalde manier van voetbal. Het raakt ook de romantiek aan: de traditie, het verleden, de historie, alles komt erbij. Dat maakt Ajax voor alle Italiaanse clubs, want Ajax heeft echt hoog aanzien in Italië, iets heel bijzonders. Ik denk dat bij de loting het sentiment in Italië meer is: hè, wat jammer dat we een sterke ploeg als Ajax hebben, dan dat wij moeten denken: oh, dat is een heel gevaarlijke tegenstander."

Tijdens de vorige ontmoeting tussen AS Roma en Ajax, in de tweede groepsfase van het Champions League-seizoen 2002/03, maakte Van der Meijde zijn enige Europese doelpunt voor Ajax. Hij werd met de buitenkant voet bediend door Rafael van der Vaart, trok vanaf de linkerflank naar binnen en vond de rechterbovenhoek, na 36 seconden speeltijd. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 1-1. "Ik kreeg echt een bobbel in mijn broek natuurlijk", lacht de aanvaller, die verrassenderwijs als linksbuiten werd opgesteld door Ronald Koeman in plaats van op de rechterflank. "Door die goal is mijn carrière omhooggeschoten en ben ik miljonair geworden. Niet die zeventien goals en veertien assists in de competitie, dat telt niet." Na dat seizoen vertrok Van der Meijde voor zeven miljoen euro naar Internazionale.

Endt was teammanager van Ajax tussen 1997 en 2013 en maakte de confrontaties met Roma dus van dichtbij mee. Ajax had thuis al met 2-1 gewonnen van Roma en had in de laatste groepswedstrijd genoeg aan het punt in Rome om door te bekeren. "Roma begon wel vrij sterk en zocht meteen de aanval. Maar bij de eerste de beste mogelijkheid schoot Van der Meijde de bal hoog tegen de touwen met een diagonale knal. Het gaf zó veel vertrouwen. Wij voelden ons de Robin Hood: we merkten dat we ook goed konden spelen tegen ploegen die hoger werden ingeschat dan wij."

Van der Meijde vierde het doelpunt door een scherpschutter uit te beelden. Het was een ode aan 'de mensen die mij opgevangen hebben toen ik bij Twente speelde, in een stad waar ik niemand kende'. Hij werd opgevangen bij een gezin met jagers, dat op een boerderij woonde. "Ik mocht een keer met ze schieten - gewoon in de lucht, want ik schiet geen dieren af. Alleen mijn vrouw wil ik soms afschieten. Maar rond die tijd begon ook de oorlog tussen de Verenigde Staten en Irak. Op de website van de Amerikaanse ESPN stond toen dat ik Amerika steunde in de oorlog tegen Irak", lacht Van der Meijde.

Inmiddels is het achttien jaar later en Endt vindt dat Roma momenteel 'niet zo'n geweldig sterke ploeg' heeft, al zijn er wel uitblinkers. "Voorin heb je Edin Dzeko, die aardig speelt. Je hebt Jordan Veretout, die op het middenveld de lijnen probeert uit te zetten. Maar het is niet super." Hij schat de kansenverhouding in op zestig/veertig procent in het voordeel van Ajax. "Het kan van kleinigheden afhankelijk zijn, maar Ajax hoeft zeker niet te vrezen." Volgens Van der Meijde moet Ajax 'gewoon het eigen spel spelen'.

"Gewoon aanvallend voetbal met goed positiespel. Ik denk ook wel dat ze daar de kans voor krijgen. Ik denk niet dat Ajax heel bang hoeft te zijn voor Roma, als ik heel eerlijk ben", stelt de voormalig buitenspeler. Waar ligt het gevaar voor Ajax dan? Volgens Van der Meijde is het van belang om alert te zijn op de counters van Roma. "Ajax moet de restverdediging bewaren. Roma heeft snelheid. Rick Karsdorp, een maatje van me, heeft ook snelheid. Die blijft maar lopen. Die is echt gegroeid."


Poll

Wint Ajax donderdag in eigen huis van AS Roma?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door fc.knudde)

Ik zie dit gewoon als 50/50. We gaan Ajax toch niet de favoriet maken tegen As Roma. Dat gaat me een beetje ver. Tuurlijk fantastische prestaties de laatste jaren maar AS Roma is ook gewoon een hele goede ploeg.

6 april 2021 om 13:23
0

Eens. Beiden ploegen missen ook een aantal spelers. Publiek is geen factor. Dus het gaat er denk ik vooral om wie er op het juiste moment scoort en hoe effectief beiden met de kansen omgaan. Want ik verwacht dat Roma meer kansen krijgt in 2 wedstrijden dan Lille.

6 april 2021 om 13:25
0

Geen van beide ploegen is de overduidelijke favoriet. Maar bij de bookmakers is Ajax wel degelijk favoriet, dat vind ik in principe ook niet zo heel gek. Ik denk dat Ajax dit seizoen stabieler presteert dan Roma, waarbij de kanttekening natuurlijk wel is dat Roma in een betere competitie speelt. Maar een 7e plaats in de Serie A is geen wereldprestatie, het team zelf van Roma ben ik ook niet zo heel erg van onder de indruk.

6 april 2021 om 13:26
0

Ben ik met je eens. Het verbaast me wel dat we als favoriet worden benoemd, zij het licht.
60/40 50/50 het is me om het even, ik hoop dat Ajax een eerste klap uitdeelt en dan kunnen we vrolijk verder bekeren. Ik heb er echt zin in

6 april 2021 om 13:31
0

Ik vind AS Roma helemaal niet zo'n goede ploeg hebben, maar als we één ding geleerd hebbrn uit het verleden, is het dat geen enkele tegenstander in Europa onderschat moet worden.

6 april 2021 om 13:52
0

Nee elke wedstrijd moet gespeeld worden maar ik ben het er wel mee eens dat Ajax de favoriet is hoor. Past toch ook gewoon bij de ambities van Ajax, aansluiting bij Europese top, dat ze tegen ploegen als AS Roma niet de underdog rol moeten willen?

6 april 2021 om 14:07
0

Ik vind Ajax wel degelijk favoriet hoor. Ajax speelt Europees altijd erg volwassen en krijgt het voor elkaar om ook mindere wedstrijden 'gewoon' te winnen, iets dat afgelopen jaren echt een mankement is van Nederlandse clubs in Europa. As Roma heeft een prima ploeg en maar ik schat dit Ajax echt nog een stukje hoger in.

6 april 2021 om 14:19
0

Ik zie AS Roma nooit spelen dus kan daar niks over zeggen, schijnbaar zijn ze niet in hun beste doen. Beiden missen aardig wat belangrijke spelers. Ajax speelt redelijk volwassen tegenwoordig, waar men zich in het verleden regelmatig naïef de boot in ging, weet Ajax de overwinningen over de streep te trekken ookal spelen ze slecht. Ik ben optimistisch, maar durf niet hardop te zeggen dat we de grote favoriet zijn.

6 april 2021 om 14:57
0

Je hebt het hier wel over de nummer 7 van de Serie A. Laten we het niet gaan overdrijven, want Roma is al een paar seizoenen verre van een bijzondere ploeg. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Ajax er wel even overheen walst, maar dit is bij lange na niet het AS Roma van De Rossi, Strootman, Nainggolan, Salah, Totti e.d.

Toch jammer dat ie die bobbel ook vooral gebruikte voor het denkwerk en er geen hol van heeft gebakken gezien zijn talent. Was echt wel een talentvolle gozer, maar goed, das niet genoeg.

6 april 2021 om 13:31
0

Een op en top professional was het inderdaad niet. Maar ik heb ook niet de indruk dat hij er spijt van heeft gehad. Die heeft 10 jaar lang de tijd van zijn leven gehad, en als hij daar gelukkig van werd, dan geef ik hem groot gelijk.

6 april 2021 om 13:32
0

Zeker! En ik geniet van zijn openhartigheid en humor.

6 april 2021 om 15:23
0

Hij is alleen ook in die tijd zwaar depressief geweest, zat daarna financieel aan de grond en heeft suã¯cidale gedachtes gehad. Ik denk dat hij wel degelijk heel wat dingen anders aangepakt zou hebben. Dat geeft hij ook vaak aan bij zijn serie in de auto.

6 april 2021 om 17:31
0

Mij lijkt een goede carriere veel toffer dan jezelf ruineren met alcohol en drugs, maar goed, smaken verschillen natuurlijk en ik ben oud en saai.

6 april 2021 om 17:50
0

Mij lijkt genieten van het leven veel leuker ipv je alleen maar druk te maken over wat anderen van je zeggen en wat ze van je verwachten. Niet iedereen heeft de ambitie om de beste ooit te worden. Werkt natuurlijk 2 kanten op zo als je zegt smaken verschillen.

6 april 2021 om 18:38
0

'een op en top professional was het inderdaad niet.'

Dit is zeer zwak uitgedrukt...

'die heeft 10 jaar lang de tijd van zijn leven gehad, en als hij daar gelukkig van werd, dan geef ik hem groot gelijk.'

Het ding is dat hij daar juist niet gelukkig van werd... Hij maakte zichzelf stelselmatig kapot met zijn drugsgebruik, liefde voor hoeren en andere zaken. Hij overwoog zelfs om zelfmoord te plegen... Die heeft niet genoten hoor.

Qua talent was het een fucking parel, maar mentaal had hij ze jammer genoeg echt niet op vier wielen. Zonde, want ik blijf erbij dat hij zichzelf beroofd heeft van een (waarschijnlijk) mooie carrière.

7 april 2021 om 16:46
0

... en Van der Meijde is ook hã©t levende bewijs dat het niet alleen maar Marokkanen of Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond zijn die hun grote talenten verkwanselen en zich verliezen in zelfdestructief en carriere slopend gedrag. Het antwoord op de tegenwoordig veelvuldig gestelde vraag 'hoe komt het toch dat 'die gasten' het altijd voor zichzelf verpesten'? is dus: Nou, omdat het dus niets met hun afkomst of hun cultuur te maken heeft. Tenzij Andy natuurlijk Marokkaanse roots blijkt te hebben.

8 april 2021 om 09:46
0

Wat een raar antwoord constant kante. Niemand heeft gezegd dat het enkel Marokkanen zijn die het voor zichzelf verpesten, echt helemaal niemand. Maar het is wel zo dat er nog nooit een Marokkaan het wel helemaal tot de absolute top heeft geschopt. Dus het is een verhaaltje van; niet alle vingers zijn duimen, maar alle duimen zijn wel vingers.

Heerlijke tijd van de CL met een tweede poule fase

.allemaal top teams in een poule met 6 prachtige wedstrijden van Ajax. Zo betekende overwinteren gewoon nog is 6 top wedstrijden. mag van mij terug komen

6 april 2021 om 15:47
0

Valencia met een ontketende Zlatan in Mestella.

Ajax mist Onana, Blind en Haller. Tegen Heerenveen zagen we al wat een gemis Blind is. Ik zou Ajax nu echt geen favoriet durven te noemen.

6 april 2021 om 13:50
0

Ach het enige dat je kan zeggen is dat Ajax in een mindere competitie speelt. In al de rest is Ajax momenteel gewoon beter dan AS Roma en is het logisch dat Ajax de favoriet is.

6 april 2021 om 13:56
0

Ajax is zeker wel favoriet, Roma draait echt een heel moeizaam seizoen en Fonseca krijgt er geen vaste lijn in. Enige probleem voor Ajax is het onberekenbare van Roma want als ze hun dag hebben kunnen ze echt wel voetballen maar heb ze daar dit seizoen te weinig op kunnen betrappen.

'Ik schiet geen dieren af. Alleen mijn vrouw wil ik soms afschieten...' XD Ik denk dat het een 50/50 is, zeker nu Blind ontbreekt. We moeten gewoon alles geven,en inderdaad beducht zijn op hun counters. En qua loting hadden we het trouwens echt wel beter kunnen treffen. (Ook slechter natuurlijk, ManU was al een heel ander verhaal geweest)

Ja Ajax heeft een goede kans om te winnen en wat teld is dat het een club van naam is die ze kunnen verslaan . Je kunt wel weer een dwerg loten maar je moet van iedereen kunnen winnen klaar dan maak je zelf naam . En Ajax heeft al naam dus we worden alleen maar groter als we vanavond winnen met 3-0 een mooie uitslag is dat .

6 april 2021 om 14:50
0

Vanavond?? Heb ik iets gemist? Volgens mij is het toch echt donderdag

6 april 2021 om 14:59
0

Als de wedstrijd vanavond zou zijn, dan heb je gelukkig nog niets gemist.

AS Roma heeft echter wel Shakhtar Donetsk er uit gewipt. Ook geen koekenbakkers. De top in Italië is breder dan in Nederland. Ajax zou in Italië niet bij de eerste 4 staan.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax6965
2.PSV6134
3.AZ6128
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5429
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2714
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
K. ScherpenKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

41 jaar
13 fans
Aanvaller
SeizoenClubW
2011/2012 WKE 6 0 0 0
2008/2009 Everton 2 0 0 0
2007/2008 Everton 0 0 0 0
2006/2007 Everton 8 0 1 0
2005/2006 Internazionale 0 0 0 0

In de wandelgangen

Vrijdag 9 april
Sergio Agüero heeft zijn afscheid bij Manchester City aangekondigd, maar blijft mogelijk actief in de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren